1. Η αφαίρεση οργάνων είναι εθελοντική. Απαγορεύεται η λήψη οποιουδήποτε οικονομικού ανταλλάγματος από τον δότη, πριν ή μετά την αφαίρεση του οργάνου, με την επιφύλαξη της διάταξης του άρθρου 6. Ιδίως απαγορεύεται η χορήγηση οικονομικού ανταλλάγματος από τον λήπτη του οργάνου ή την οικογένειά του στον δότη, στην οικογένεια αυτού, στους ιατρούς ή άλλους επαγγελματίες υγείας που συμμετέχουν στην αλυσίδα από την αφαίρεση του οργάνου έως τη μεταμόσχευση. Κάθε οικονομική συναλλαγή μεταξύ δότη και λήπτη άμεσα ή με τη διαμεσολάβηση τρίτων προσώπων απαγορεύεται. Δεν υπάγονται στην έννοια του οικονομικού ανταλλάγματος οι περιπτώσεις δαπανών και αποζημιώσεων του άρθρου 6 του παρόντος, καθώς και η τυχόν οφειλόμενη αποζημίωση συνεπεία σφάλματος κατά τη διαδικασία της αφαίρεσης οργάνου και της μεταμόσχευσης.
2. Η γνωστοποίηση της ανάγκης ή της διαθεσιμότητας ανθρώπινων οργάνων όταν αυτή η γίνεται με σκοπό την προσφορά ή την αναζήτηση αντίστοιχα οικονομικού οφέλους ή συγκριτικού πλεονεκτήματος απαγορεύεται.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 5 (άρθρο 13 Οδηγίας 2010/53/ΕΕ) – Απαγόρευση ανταλλάγματος"
#1 Σχόλιο Από Κωνσταντίνος Κουκόπουλος Στις 9 Μαΐου 2011 @ 11:38
Όπως πολλοί αναλυτές έχουν επισημάνει η απαγόρευση της πώλησης οργάνων έχει τραγικές συνέπειες και είναι επιπλέον αστήρικτη από την άποψη του σεβασμού των δικαιωμάτων του ατόμου. Η νομιμοποίηση, εκτός ότι θα έσωζε τόσες ανθρώπινες ζωές που δεν έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα μοσχεύματα θα μείωνε επιπλέον και το μέγεθος της ανεξέλεγκτης μαύρης αγοράς αντικαθιστώντας την με μια ρυθμισμένη αγορά που θα προσέφερε προστασία σε όλους τους δωρητές και λήπτες οργάνων. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι η νόμιμη πώληση οργάνων (συγκεκριμένα νεφρών) έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία: [1]
#2 Σχόλιο Από Σωτήρης Αναγνωσταράς Στις 10 Μαΐου 2011 @ 13:21
Να είναι υποχρεωτική. Τι να τα κάνει ο πεθαμένος τα όργανα;
#3 Σχόλιο Από ΙΩΑΝΝΑ ΝΤΡΟΥΛΙΑ Στις 17 Μαΐου 2011 @ 20:51
Να προστεθεί και η παρακάτω παράγραφος:
3. Η γνωστοποίηση διάθεσης ανθρωπίνων οργάνων προς μεταμόσχευση με αντάλλαγμα, μέσω του έντυπου ή του ηλεκτρονικού τύπου (εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο τηλεόραση) καθώς και μέσω διαδικτύου, να απαγορεύεται. Θα πρέπει να θεωρείται ποινικό αδίκημα, τόσο για τον «πωλητή» όσο και για το μέσο που το γνωστοποιεί, αφού η συναίνεση υποδηλώνει και την «συνενοχή» του μέσου.