Για τους σκοπούς του παρόντος νοούνται ως:
α) «άδεια»: η έγκριση, κατόπιν ελέγχου των προϋποθέσεων, η χορήγηση άδειας και η καταχώριση σε μητρώο από την αρμόδια αρχή
β) «αρμόδια αρχή»: η αρχή, ο φορέας, ο οργανισμός και/ή το ίδρυμα που φέρει την ευθύνη για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος.
γ) «αποβολή»: η τελική κατάληξη ενός οργάνου, όταν δεν χρησιμοποιείται για μεταμόσχευση.
δ) «δότης»: κάθε άνθρωπος που προβαίνει στη δωρεά ενός ή περισσότερων οργάνων, είτε κατά τη διάρκεια της ζωής του είτε μετά το θάνατό του.
ε) «δωρεά»: η δωρεά ανθρώπινων οργάνων για μεταμόσχευση.
στ) «χαρακτηρισμός δότη»: η συλλογή των κατάλληλων πληροφοριών σχετικά με τα χαρακτηριστικά του δότη, οι οποίες είναι αναγκαίες για την αξιολόγηση της καταλληλότητάς του για τη δωρεά οργάνων, ώστε να γίνεται η ορθότερη εκτίμηση επικινδυνότητας, να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι για τον λήπτη και να βελτιστοποιείται η διάθεση των οργάνων.
ζ) «ευρωπαϊκός οργανισμός ανταλλαγής οργάνων»: ο δημόσιος ή ιδιωτικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ασχολείται με την εντός των κρατών και τη διασυνοριακή ανταλλαγή οργάνων, του οποίου οι χώρες μέλη είναι, στην πλειονότητά τους, κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
η) «όργανο»: διαφοροποιημένο μέρος του ανθρώπινου σώματος, που σχηματίζεται από διάφορους ιστούς και που διατηρεί τη δομή του, την αγγείωσή του και τη δυνατότητά του να αναπτύσσει φυσιολογικές λειτουργίες με σημαντικό επίπεδο αυτονομίας. Τα μέρη οργάνων θεωρείται επίσης ότι εμπίπτουν στον παρόντα ορισμό, εφόσον προορίζονται για τον ίδιο σκοπό όπως το πλήρες όργανο στο ανθρώπινο σώμα και πληρούν τις απαιτήσεις δομής και αγγείωσης·
θ) «χαρακτηρισμός οργάνου»: η συλλογή των κατάλληλων πληροφοριών σχετικά με τα χαρακτηριστικά του οργάνου, οι οποίες είναι αναγκαίες για την αξιολόγηση της καταλληλότητάς του, ώστε να γίνεται ορθή εκτίμηση της επικινδυνότητας, να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι για τον λήπτη και να βελτιστοποιείται η κατανομή οργάνων.
ι) «αφαίρεση»: η διαδικασία με την οποία τα δωριζόμενα όργανα καθίστανται διαθέσιμα.
ια) «οργανισμός αφαίρεσης»: το δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο ή η μονάδα νοσοκομείου που αναλαμβάνει ή συντονίζει την αφαίρεση οργάνων.
ιβ) «συντήρηση»: η χρήση χημικών παραγόντων, μεταβολών των περιβαλλοντικών συνθηκών ή άλλων μέσων για να προληφθεί ή να επιβραδυνθεί η βιολογική ή φυσική υποβάθμιση των ανθρώπινων οργάνων από την αφαίρεση έως τη μεταμόσχευση.
ιγ) «λήπτης»: το πρόσωπο που λαμβάνει μόσχευμα ενός οργάνου.
ιδ) «σοβαρό ανεπιθύμητο συμβάν»: κάθε ανεπιθύμητο και μη αναμενόμενο περιστατικό, που συμβαίνει σε οποιοδήποτε στάδιο της αλυσίδας από τη δωρεά έως τη μεταμόσχευση και το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μετάδοση μεταδοτικής νόσου, να είναι θανατηφόρο ή απειλητικό για τη ζωή, να προκαλέσει αναπηρία ή ανικανότητα των ασθενών, να επιφέρει ή να παρατείνει τη νοσηλεία ή τη νοσηρότητα.
ιε) «σοβαρή ανεπιθύμητη αντίδραση»: κάθε απρόβλεπτη απόκριση, συμπεριλαμβανομένης μεταδοτικής νόσου, του ζωντανού δότη ή του λήπτη, η οποία ενδέχεται να συμβαίνει σε οποιοδήποτε στάδιο της αλυσίδας από τη δωρεά έως τη μεταμόσχευση και η οποία είναι θανατηφόρα, ή απειλητική για τη ζωή, προκαλεί αναπηρία ή ανικανότητα, που επιφέρει ή παρατείνει τη νοσηλεία ή τη νοσηρότητα.
ιστ) «διαδικασίες»: γραπτές οδηγίες που περιγράφουν τα στάδια συγκεκριμένης διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένων των υλικών και των μεθόδων που πρέπει να χρησιμοποιούνται, καθώς και του αναμενόμενου τελικού αποτελέσματος.
ιζ) «μεταμόσχευση»: η διαδικασία μέσω της οποίας επιχειρείται η αποκατάσταση ορισμένων λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος με τη μεταφορά ενός οργάνου από έναν δότη σε έναν λήπτη.
ιη) «Μονάδα μεταμόσχευσης»: οργανωμένη μονάδα νοσηλευτικού ιδρύματος ν.π.δ.δ. ή ν.π.ι.δ. κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπου πραγματοποιείται μεταμόσχευση οργάνων, κατόπιν λήψης σχετικής άδειας.
ιθ) «ιχνηλασιμότητα»: η ικανότητα εντοπισμού και ταυτοποίησης α) του οργάνου σε κάθε στάδιο της αλυσίδας από τη δωρεά έως τη μεταμόσχευση ή την αποβολή του, β) του δότη, γ) του οργανισμού αφαίρεσης, δ) του λήπτη στη Μονάδα μεταμόσχευσης και ε) των προϊόντων και τα υλικών που έρχονται σε επαφή με το εν λόγω όργανο.
γ) «αποβολή»: η τελική κατάληξη ενός οργάνου, όταν δεν χρησιμοποιείται για μεταμόσχευση.
Ο όρος «αποβολή» είναι ……αχαρακτήριστος…. Όταν λαμβάνεται ένα ανθρώπινο όργανο προς μεταμόσχευση χρησιμοποιείται για αυτό και μόνο το σκοπό και δεν καταλήγει κάπου αλλού, π.χ στο κάδο απορριμμάτων.
Επίσης, όταν δεν χρησιμοποιείται προς μεταμόσχευση σε κάποιο λήπτη, από πού αποβάλλεται ακριβώς;
Εκτός κι αν «αποβολή» νοείται η «απόρριψη» του μοσχεύματος που έχει λάβει ο λήπτης.
δ) «δότης»: κάθε άνθρωπος που προβαίνει στη δωρεά ενός ή περισσότερων οργάνων, είτε κατά τη διάρκεια της ζωής του είτε μετά το θάνατό του.
Να αντικατασταθεί όπως παρακάτω:
δ1)«δότης»: κάθε άνθρωπος που το αφαιρεθέν ή τα αφαιρεθέντα όργανά του δίδονται προς μεταμόσχευση μετά το θάνατό του.
δ2)«δωρητής»: κάθε άνθρωπος που προβαίνει – με έγγραφη δήλωσή του – στη δωρεά ενός ή περισσοτέρων οργάνων κατά τη διάρκεια της ζωής του.
ιδ) και ιε) «να επιφέρει ή να παρατείνει τη νοσηλεία ή τη νοσηρότητα».
Επί το ορθότερον:
«να παρατείνει τη νοσηλεία ή και να επιφέρει τη νοσηρότητα».
Στην παράγραφο (η) του Άρθρου 3, ως «όργανο» περιγράφεται κάθε διαφοροποιημένο μέρος του ανθρώπινου σώματος, που σχηματίζεται από διάφορους ιστούς και που διατηρεί τη δομή του, την αγγείωσή του και τη δυνατότητά του να αναπτύσσει φυσιολογικές λειτουργίες με σημαντικό επίπεδο αυτονομίας. Με βάση αυτό τον ορισμό, εξάγεται το συμπέρασμα ότι το παρόν Σχέδιο Νόμου ΔΕΝ αφορά ανάγγειους ιστούς, όπως ο Κερατοειδής χιτώνας του Οφθαλμού. Αυτό, μολονότι συμπεραίνεται, καλό θα ήταν να διατυπώνεται ρητώς.
Δεν ορίζονται οι όροι «Ιστοί», «Κύτταρα» και «Ομφαλοπλακουντιακό Αίμα», οι οποίοι κατά κόρον χρησιμοποιούνται στα άρθρα 44, 46, 47, 48, 49, 50, 51 (γεγονός που μαρτυρά τη μετέπειτα προσθήκη τους). Σε επιστημονικό επίπεδο, οι παραπάνω όροι εμφανίζουν αλληλοεπικαλύψεις, οι οποίες οπωσδήποτε θα οδηγήσουν σε προβλήματα ερμηνείας:
Το αίμα ΕΙΝΑΙ ιστός. Το αίμα ΠΕΡΙΕΧΕΙ κύτταρα, τα οποία δύναται μάλιστα να απομονωθούν και να κρυσοσυντηρηθούν ξεχωριστά από τα υπόλοιπα συστατικά του αίματος. Κύτταρα όμοια με αυτά του Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος μπορούν να απομονωθούν και από άλλους Ιστούς του ανθρώπινου σώματος (όπως π.χ. ο μυελός των οστών, το σώμα του ομφαλίου λώρου, το λίπος κ.α.). Συνεπώς η διάκριση μεταξύ του Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος, των Κυττάρων και των Ιστών είναι επιστημονικά αδόκιμη και προβληματική στην ερμηνεία της.
Απαιτείται σαφής ορισμός των παραπάνω όρων και πλήρης κατάργηση ή εκ βάθρων τροποποίηση των παραπάνω άρθρων.
Δεν περιλαμβάνονται οι ορισμοί των «ιστός», «κύτταρα» και «ομφαλοπλακουντιακό αίμα», στο παρόν άρθρο ορισμών, ενώ μόνο μέσω του άρθρου 42 (με κάποια εξειδικευμένα παραδείγματα για τον ορισμό «κυττάρων») φαίνεται σύνδεση με το ΠΔ 26/2008 και τους ορισμούς του περί «ιστών» και «κυττάρων» και όχι για το «ομφαλοπλακουντιακό αίμα».
Θα ήθελα να συστήσω στους αρμόδιους του Υπουργείου Υγείας να επαναεξετάσουν την ειστημονική ορολογία του Νομοσχεδίου έτσι ώστε να διορθωθούν ορισμένες επιστημονικές ανακρίβειες που ενδεχομένως οφείλονται σε κακή μετάφραση. όπως π.χ στο συγκεκριμένο άρθρο στον ορισμό γ)η λέξη «αποβολή», να αντικατασταθει με τη λέξη «απόρριψη». Στον ορισμό στ)»χαρακτηρισμός δότη» με τη λέξη «καταλληλότητα δότη» και στον ορισμο θ)»χαρακτηρισμός οργάνου» με τη λέξη «καταλληλότητα οργάνου»
Ο χαρακτηρισμός των Ανθρώπινων οργάνων , ως απλώς όργανα τα υποβαθμίζει . Τα ανθρώπινα Όργανα δεν είναι μπουζούκια γιά να αναφέρονται ως όργανα , αλλά πρέπει να τεκμηριώνετε η αξία τους και να διαχωρίζονται από τα γενικά όργανα , όπως είναι τα όργανα μέτρησης πχ . Γιά αυτό θα πρέπει να παραμείνει ο όρος Ανθρώπινα όργανα , ώστε να έχουν και την πρέπουσα αντιμετώπιση και από τους λήπτες και από τους μεταφορείς , αλλά και από τους δότες . Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια επιτάσσει να αντιμετωπίζονται και τα ανθρώπινα όργανα με τον πρέπον αξιοπρεπή τρόπο …