Στο τέλος του άρθρου 30 του Ν. 2072/1992 (ΦΕΚ Α 125/1992) όπως έχει αντικατασταθεί με το άρθρο 22 του ν.3329/2005 (ΦΕΚ Α’ 81), προστίθεται παράγραφος 5 ως εξής:
«5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών, καθορίζεται το ύψος του νοσηλίου-τροφείου που καταβάλλεται στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία από τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς».
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 47"
#1 Σχόλιο Από tsa Στις 20 Δεκεμβρίου 2010 @ 15:53
Κύριε υπουργέ ,
Θα ήθελα να σας δώσω συγχαρητήρια για την ανάληψη των καθηκόντων σας και δεν σας κρύβω ότι είστε η μόνη ελπίδα να μπει μια τάξη στο υπουργείο ενόψει του πολυνομοσχεδίου που θα καταθέσετε θα ήθελα να σας θέσω τα εξής προβλήματα η λύση των οποίων θα βάλει και μια τάξη στα επιδόματα των ΑΜΕΑ
— από προσωπική μου πείρα (έχω επίκτητη ανοσοανεπάρκεια και εδώ και αρκετά χρόνια εισπράττω το επίδομα ) τα επιδόματα δίνονται από την νομαρχία του τόπου κατοικίας του δικαιούχου , αυτό ξέρετε έχει το εξής κενό : μπορεί ο οποιοσδήποτε να πάει σε μια νομαρχία να καταθέσει την ιατρική γνωμάτευση και να εισπράττει επίδομα δηλ να παίρνει επίδομα από 2 – 3 κ.λ.π. νομαρχίες , κάτι που δεν θα αλλάξει ούτε όταν οι προνοιακές δομές πάνε στους δήμους . αν μου επιτρέπετε να θέσω το σκεπτικό μου . γιατί να μην γίνει μια καταγραφή τον ΑΜΕΑ αυτών τουλάχιστον που είναι βαριάς αναπηρίας και δεν αλλάζουν τα στοιχεία τους και από μια κεντρική υπηρεσία να γίνεται η χορήγηση του επιδόματος(και αν θελετε να σας στέλνουμε πιστοποίητικό ότι είμαστε εν ζωή κάθε χρόνο όπως κάνουν στην γερμανία με τους συνταξιούχους κ.λ.π.) . ξέρετε δίστιχος εν έτη 2010 και ο πολίτης και πολύ περισσότερο ο ΑΜΕΑ δεν έχει εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες δηλ στους υπαλλήλους δεν σας κρύβω ότι εγώ δεν έχω αλλάξει την διεύθυνση κατοικίας μου και εισπράττω το επίδομα από τον νομό της προηγούμενης κατοικίας φοβούμενη μην μαθευτεί το πρόβλημα υγείας μου (γεγονός που δεν γνωρίζουν ούτε οι γονείς μου και μπαίνω σε μια διαδικασία κάθε 2 μήνες να κάνω ολόκληρο ταξίδι για την είσπραξη των χρημάτων μου ) παίρνοντας παράδειγμα από εμένα ξέρω πόσο εύκολο είναι να πας σε όσες νομαρχίες θέλεις και να είσπραξης επιδόματα . σας παρακαλώ πολύ δείτε το θέμα γιατί ειλικρινά θα δώσετε μια λύση και στο δικό μου θέμα (που φαντάζομαι θα είναι πολύ αυτοί οι οποίοι δεν θα θέλουν να μαθαίνει ο κοινωνικός περίγυρος τους ότι έχουν πρόβλημα υγείας και μάλιστα τόσο σοβαρό που εισπράττουν και επίδομα από την άλλη θα διασφαλίσετε ότι δεν θα γίνονται διπλές και τριπλές εισπράξεις )
Ίσως λόγω της φύσεως του προβλήματος μου να είμαι πολύ δύσκολη στην αποκάλυψη του προβλήματος υγείας μου αλλά θα ήθελα να δείτε και κάτι άλλοι το οποίο θα διαφυλάξει το απόρρητο ιατρικού δεδομένου . στη ιατρική γνωμάτευση την οποία παίρνουμε και αναγράφει το ποσοστό αναπηρίας αναφέρετε η πάθηση και σας ερωτώ τι ρόλο παίζει τι έχω εγώ τις διάφορες υπηρεσίες? Π.χ. για να πας εκδρομή με τον εοτ θέλει την ιατρική γνωμάτευση να την κάνει τι αυτό που θα έπρεπε να μετράει και πραγματικά μετράει είναι το ποσοστό αναπηρίας και μόνο γιατί να δείχνω εγώ το χαρτί μου στο κεπ , στον εοτ ή στην εφορεία η στον οαεδ ή στον οτε , δεη κ.λ.π.αν θελήσω να χρησιμοποιήσω την αναπηρία για φοροελάφρυνση παίζει ρόλο τι έχω ή πόσο σοβαρό είναι, αφού στη ν πραγματικότητα είναι μία αχρηστη πληροφορία η πάθηση . καταλάβετε το πνεύμα μου φαντάζομαι και ως νομικός περιττό να σας πω ότι δεν έχω χρησιμοποιήσει καμία ελάφρυνση που μου παρέχετε από τον νόμο γιατί δεν θέλω να δουν τι έχω . γιατί δεν μας δίνουν ένα χαρτί που να αναφέρει το ποσοστό τον αριθμό της απόφασης και μέχρι εκεί αν είναι δύσκολο αυτό ας εφαρμοστεί μονό στις περιπτώσεις βαριάς αναπηρίας φαντάζομαι το ίδιο άσχημα θα αισθάνεται και ένας καρκινοπαθής. Ξέρετε είναι πολλές οι περιπτώσεις που ζητούνε την ιατρική γνωμάτευση για κάτι ουσιαστικά που τους είναι άχρηστο , που το μόνο που προσφέρει είναι να φέρνει σε δύσκολη θέση τον ασθενή και να δίνει αφορμή για σχόλια στους υπαλλήλους που θα τα δουν .
Επίσης ένα τελευταίο το ίδιο πρόβλημα που υπάρχει είναι και η βεβαίωση που βγαίνει για τα ΔυΣΙΑΤΑ , γιατί να αναφέρετε η ασθένεια μου ας λέει ότι εξετάστηκε ο φάκελος και με την τάδε απόφαση ο …….. έχει δυσίατο και υπάγετε στην κατηγορία αυτή
Αν είναι τόσο δύσκολο να γίνουν αυτά τουλάχιστον να έχω το δικαίωμα εγώ ο ασθενής να έχω το δικαίωμα να παρουσιάζω το χαρτί με την περίληψη ή το απόσπασμα που θα αναφέρει μόνο το ποσοστό και όχι την πάθηση ολα τα παραπάνω δειχνουν οτι παραβιαζεται το απορριτο του ιατρικου ιστπορικου αλλα΄και το Ευαίσθητο προσωπικο δεδομενο που ειναι η υγεια μας. αν δεν το κανετε γιαυτο τουλαχιστον αλλαξτε το για να πιασετε τις μαιμουδες αμεα
Σας παρακαλώ δείτε λίγο και αυτές τις περιπτώσεις . σας ευχαριστω εκ των προτέρων
#2 Σχόλιο Από Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία – Ε.Σ.Α.μεΑ. Στις 30 Δεκεμβρίου 2010 @ 12:37
Το ισχύον νομικό πλαίσιο που διέπει την οργάνωση και λειτουργία των Στεγών Αυτόνομης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης περιορίζεται μόνο στα άτομα με νοητική αναπηρία αποκλείοντας μια σειρά μόνιμων και βαριών κατηγοριών αναπηρίας Γι’ αυτό, ζητούμε στο παρόν άρθρο να προβλεφθεί διάταξη με την οποία θα τροποποιηθεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ΦΕΚ 74/29-1-2007) που αφορά στην ίδρυση και λειτουργία Στεγών Αυτόνομης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, μέσω της επέκτασής των ρυθμίσεων του στο σύνολο των κατηγοριών ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες.