- Το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”» (Κέντρο) λειτουργεί στο υπάρχον σήμερα κτίριο της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων «H ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», το οποίο κτίριο ανεγέρθηκε σε εκτέλεση της από 27.3.2007 Σύμβασης Δωρεάς του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο» υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Νοσοκομείο Παίδων – H Αγία Σοφία», η οποία κυρώθηκε με τον ν. 3627/2007 (Α΄ 292). Το ως άνω κτίριο, ο εν γένει ξενοδοχειακός, ιατρικός και λοιπός εξοπλισμός του, καθώς και τα οικόπεδα, επί των οποίων αυτό έχει αναγερθεί, περιέρχονται κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στο Κέντρο.
- Στο Κέντρο μεταφέρονται:
α) από το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», τα ακόλουθα τμήματα και μονάδες:
αα) το Τμήμα Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας και
αβ) η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών,
β) από το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Π. & Α. Κυριακού», το Ογκολογικό Τμήμα.
Επιπλέον, η Μονάδα Ειδικών Θεραπειών Αιματολογίας – Ογκολογίας της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία λειτουργεί σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», δύναται να μεταφερθεί σύμφωνα με τους όρους της παρ. 2 του άρθρου 59 του ν. 4957/2022 (Α’ 141) στο συνιστώμενο Κέντρο με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών, με την οποία καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εν λόγω μεταφορά.
- Το Κέντρο διασυνδέεται λειτουργικά με το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και με το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Π. & Α. Κυριακού».
Λαμβάνοντας υπόψη:
• την παρ. 6 του Άρθρου 21 του Συντάγματος της χώρας, σύμφωνα με την οποία «τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας», συνταγματικές επιταγές και απαιτήσεις της εθνικής μας νομοθεσίας, όπως:
• τον ν.4074/2012 (ΦΕΚ 88 Α΄/11.04.2012), με τον οποίο η χώρα μας κύρωσε τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία μαζί με το προαιρετικό πρωτόκολλο που τη συνοδεύει, γεγονός που συνεπάγεται την εφαρμογή της σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο,
• τον ν.4488/2017, ο οποίος αναφέρει στο άρθρο 68 «Νομοπαραγωγική διαδικασία, ανάλυση συνεπειών ρυθμίσεων και παραγωγή επίσημων στατιστικών για τα ΑμεΑ» τα εξής: «1. Κατά το στάδιο της νομοπαραγωγικής διαδικασίας τα αρμόδια όργανα συνεκτιμούν τα δικαιώματα των ΑμεΑ, όπως αυτά περιγράφονται στη Σύμβαση και κατά τη διάρκεια της κατάρτισης σχεδίων νόμου, συνεργάζονται με το Συντονιστικό Μηχανισμό του άρθρου 69 και με το Κεντρικό Σημείο Αναφοράς του άρθρου 70 και τελούν σε διαβούλευση με αναγνωρισμένες αντιπροσωπευτικές οργανώσεις του αναπηρικού κινήματος, με άτομα και με ομάδες ατόμων που έχουν εύλογο ενδιαφέρον για τα δικαιώματα των ΑμεΑ […]»
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. επισημαίνει τα παρακάτω:
Στο εν λόγω άρθρο προβλέπεται η μεταφορά των ογκολογικών τμημάτων των νοσοκομείων Παίδων «Η Αγία Σοφία» και του «Π. & Α. Κυριακού» στο Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη- ΕΛΠΙΔΑ».
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της σε αυτή τη ρύθμιση, διότι το Ογκολογικό Κέντρο ως αυτοτελής νοσοκομειακή μονάδα πρόκειται να αντιμετωπίσει σοβαρά ζητήματα λειτουργίας καθώς τα ογκολογικά τμήματα εξαρτώνται καθημερινά και σε σημαντικό βαθμό με τα υπόλοιπα τμήματα και τις ειδικότητες των παιδιατρικών νοσοκομείων.
Σε μία περίοδο που το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αποδυναμώνεται όλο και περισσότερο, η εν λόγω ρύθμιση θα οδηγήσει στην περαιτέρω απαξίωση της δημόσιας υγείας, προς όφελος του ιδιωτικού τομέα και εις βάρος των παιδιών με καρκίνο και τις οικογένειές τους.
Μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια για σύγκληση έκτακτου ΔΣ του Νοσοκομείου Παίδων Π. & Α. Κυριακού, σύμφωνα με τον Ν. 2690/1999- άρθρο 14, προκειμένου να συζητηθεί το υπό ηλεκτρονική διαβούλευση σχέδιο νόμου για τη Σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ, τα υπογράφοντα μέλη του ΔΣ του Νοσοκομείου Παίδων Π. & Α Κυριακού θεωρούμε καθήκον μας και εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό και την αγωνία μας για τα προβλήματα που θα προκύψουν από την υλοποίηση του.
Ως γνωστόν η σημερινή λειτουργική διασύνδεση του με τα δύο μεγάλα παιδιατρικά νοσοκομεία που του παρέχουν την άμεση και πλήρη κάλυψη όλων των ειδικών και εξειδικευμένων ιατρικών τμημάτων και υποδομών όπως εργαστήρια, χειρουργία, ΜΕΘ, ΜΑΦ και ακτινοθεραπευτικό τμήμα είναι λίαν αποτελεσματική εξασφαλίζοντας πλήρη και υψηλού επιπέδου περίθαλψη στους μικρούς ασθενείς.
Ως προς τους στόχους και τις προσδοκίες που προκύπτουν από το νέο κέντρο (Άρθρο 4 : 2α ..πρόσβαση σε προηγμένες θεραπείες , 2β προαγωγής της επιστημονικής έρευνας και της εκπαίδευσης.. , 2γ οράνωσης επιστημονικών δραστηριοτήτων σε συνεργασία με άλλους φορείς της ημεδαπής και αλλοδαπής , 2δ αξιοποίησης των πληροφοριών με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και μέσω διασύνδεσης με κορυφαία κέντρα του εξωτερικού και 3.. να λειτουργεί ως κέντρο αριστείας ) στο σύνολό τους ήδη πληρούνται, ακριβώς γιατί διοικητικά και λειτουργικά τα επιμέρους τμήματα ανήκουν στα νοσοκομεία Παίδων από τον προϋπολογισμό των οποίων καλύπτονται πλήρως.
Η διοικητική αυτοτέλεια με απόλυτη λειτουργική εξάρτηση και η απόσχιση του προσωπικού από το μητρικό νοσοκομείο και τους συνεργάτες των άλλων υπο-ειδικοτήτων θέτει σε κίνδυνο την άψογη συνεργασία και λειτουργία του ήδη υπάρχοντος μοντέλου και κατ’ επέκταση την ευάλωτη αυτή ομάδα του παιδιατρικού πληθυσμού και τον οικογενειών τους
Η προτεινόμενη σύνθεση επίσης του ΔΣ του νέου Κέντρου εγείρει ανησυχίες. Η δυνατότητα του να διαλύει, καταργεί ή να συγχωνεύει τμήματα καθιστά βεβαία την κατάργηση των αποτελεσματικών υπαρχόντων τμημάτων την επόμενη κιόλας μέρα της μεταφοράς τους.
Δεν διασφαλίζεται με σαφή κριτήρια η λειτουργική διασύνδεση μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο. Αυτό είναι ιδιαίτερης σημασίας για τα Νοσοκομεία Παίδων που θα απολέσουν τα Ογκολογικά τμήματα με όλες τις επιπτώσεις που αυτή η απώλεια συνεπάγεται σε επίπεδο ποιότητας εκπαίδευσης και παροχής υπηρεσιών
Ποιά λοιπόν είναι η σκοπιμότητα των αλλαγών, με την Διοικητική αποσύνδεση του Κέντρου από τα μητρικά νοσοκομεία Παίδων και την μετατροπή του σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου όταν οι θετικοί στόχοι του νομοσχεδίου για την ευάλωτη αυτή ομάδα του πληθυσμού έχουν ήδη επιτευχθεί ?
Φραγκάκη Μαριόγκα Ισόβιο Μέλος ΔΣ
Αθανάσιος Μπίνης Ισόβιο Μέλος ΔΣ
Αγγελική Νίκα Εκπρόσωπος Ιατρών ΔΣ
Άννα Δημητρού Εκπρόσωπος Εργαζομένων ΔΣ
Να μας εξηγήσετε τον λόγο για τον οποιο προβαίνετε σε μια τέτοιου είδους αλαγή! Τί δεν λειτουργεί σωστά με τις ισχύουσες συνθήκες; Οι Διευθυντές των ογκολογικών τμημάτων και η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) ρωτήθηκαν;Τι έχουν να πουν για αυτα;
Διαφωνώ με αυτή την απόφαση. Το ζήτημα είναι να αναβαθμιστεί το ΕΣΥ και να στελεχωθεί κατάλληλα.
Ντροπή που τα θυσιάζετε όλα στο βωμό του χρήματος σας.
Πως θα ανταπεξέλθει ο λαός που τον καταντησατε επαίτη;;
Διαφωνώ και επιμένω
Είμαι Μαμα παιδιού που νόσησε , ένα παιδί χρειάζεται έναν άνθρωπο κοντά του για να το εξυπηρετεί στην δίκη μου περίπτωση ήμουν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και χρειάστηκε να είμαστε και οι δυο γονείς εκεί όποτε αφήσαμε τις δουλειές κ είμασταν κοντά στο παιδί όπως είναι απαραίτητο και κατά τους ψυχολόγους .Πως λοιπόν θα μπορέσει μια οικογένεια που τραβάει το γολγοθά της για μήνες και σε πολλές περιπτώσεις για χρόνια θα μπορέσει να στηρίξει οικονομικά κ ψυχολογικά το παιδί της όταν το κοντέρ γράφει ;;;Τα ερωτήματα είναι πολλά .;;; ΠΑΡΑΚΑΛΩ μην εμπορεύεστε τον πόνο μας την αγωνία μας το αύριο μας τα παιδιά μας .το ΕΛΠΙΔΑ είναι η ελπίδα μας .
Δεν υπάρχει πλήρης ιατρικός εξοπλισμός στο ΕΛΠΙΔΑ διότι ο αξονικός τομογράφος είναι στο Αγία Σοφία και το Ακτινοθεραπευτικό στο Αγλαΐα Κυριακού. Επίσης την κυριότητα του κτιρίου και των οικοπέδων ( τα οικόπεδα τα παραχώρησε ο Στρατός για το Νοσοκομείο Αγία Σοφία)
Διαφωνώ με την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης για μετατροπή των ογκολογικών τμημάτων σε Ν.Π.Ι.Δ.
Απαιτείται διάλογος και σίγουρα μια εμπεριστατωμενη νομικη θέση που θα αναδειξει τα οφέλη για τους γονείς και πρωτίστως τα παιδιά.
Το νέο κέντρο δεν αποτελεί και δεν μπορεί να αποτελέσει ανεξάρτητη αυτοτελή νοσοκομειακή μονάδα.
Δεν μπορεί να υπάρξει αυτονομία καθώς δεν υπάρχει ιατρικός εξοπλισμός που να καλύπτει κάθε ανάγκη των ογκολογικών παιδιών στο κτίριο του ΕΛΠΙΔΑ. Ο αξονικός τομογράφος είναι στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και το ακτινοθεραπευτικό τμήμα στο Αγλαΐα Κυριακού. Επίσης είναι γνωστό ότι το οικόπεδο που βρίσκεται το ΕΛΠΙΔΑ ανήκει στο Στρατό και έχει παραχωρηθεί στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».
Η Ογκολογική μονάδα «ΕΛΠΙΔΑ» είναι ξενώνας , όλη η ιατρική υποστήριξη βρίσκεται στα χέρια των δυο μεγάλων παιδιατρικών νοσοκομείων κτίστηκε σε οικόπεδο-δωρεά του Δημοσίου με χρήματα των Ελλήνων πολιτών μέσα από τους τηλεμαραθωνίους του MEGA και εράνους. Δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί. Ρωτήστε πρώτα εμάς τους γονείς,που το έχουμε βιώσει!!!!!!!
Καθώς αναφέρεται ρητά η διασύνδεση του νέου ογκολογικού κέντρου με το ΓΝΠ Αγλαΐα Κυριακού, παραλείπεται και δεν αποσαφηνίζεται ποιό θα είναι το εργασιακό καθεστώς για το προσωπικό του, στην περίπτωση που παραμείνει στο νέο κέντρο. Επιπροσθέτως δεν αποσαφηνίζονται, εν γένει, οι εργασιακές σχέσεις στις περιπτώσεις που ο εκάστοτε υπάλληλος επιθυμεί να μεταταχθεί στον φορέα που διορίστηκε ή απλά να επιστρέψει στον φορέα του με την υφιστάμενη ιδιότητα του.Χρίζει τροποποίησης το άρθρο 17 , όπως αναφέρονται οι αλλαγές, καθώς περιλαμβάνει μόνο το προσωπικό του ΓΝΠ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ και παραλείπει εντελώς το προσωπικό του ΑΓΛΑΙ ΚΥΡΙΑΚΟΥ.
Μένει μόνο του το ογκολογικό κέντρο για να δίνει ΟΛΕΣ τις εξετάσεις που χρειάζονται οι μικροί ήρωες σε ιδιωτικά κέντρα. Αυτός είναι ο σχεδιασμός και είναι ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΣ!!!!! Θα είναι μόνο θάλαμοι νοσηλείας και όλα τα υπόλοιπα θα τα δίνετε σε ιδιώτες. Με αυτές τις συνθήκες ακόμα και αυτός ο ΤΙΤΑΝΙΟΣ αγώνας που γίνεται από την ΦΛΟΓΑ για στήριξη χρηματική, ψυχολογική και στις υποδομές, δεν θα φτάνει ούτε στο ελάχιστο σε σχέση με σήμερα.
Σχετικά με την ίδρυση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”» και τους σκοπούς αυτού, όπως αποτυπώνονται στο σχετικό σχέδιο νόμου, η θέση του ΔΣ της ΕΕΠΑΟ έχει ως εξής:
1. Στο σύνολο των τμημάτων Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας της χώρας, περιλαμβανομένων αυτών που στεγάζονται στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”, η παροχή ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών ήταν και παραμένει υψηλή. Οι μικροί ασθενείς απολαμβάνουν ήδη τη βέλτιστη θεραπεία, με τα πιο σύγχρονα θεραπευτικά πρωτόκολλα, μέσα στις καλύτερες συνθήκες περίθαλψης, ισότιμης ανάλογων Κέντρων του εξωτερικού, με στόχο πάντα την ολιστική αντιμετώπιση του παιδιού με καρκίνο.
2. Η πρόσβαση σε προηγμένες θεραπείες, περιλαμβανόμενης της μεταμόσχευσης αιμοποιητικών προγονικών κυττάρων είναι δεδομένη ενώ είναι εφικτή επιστημονικά και ιατρικά η παρασκευή και εφαρμογή προηγμένων κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών.
3. H διασύνδεση των Τμημάτων Αιματολογίας – Ογκολογίας με τα οικεία Νοσοκομεία Παίδων Αθηνών, από δεκαετίες εξασφαλίζει την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία τους και την απαραίτητη συνεργασία με τις υπόλοιπες συναφείς ειδικότητες.
4. Η επίτευξη των στόχων αυτών των Τμημάτων, οφείλεται σε σημαντικότατο βαθμό στην άμεση σχέση που υφίσταται μεταξύ του κάθε Αιματολογικού – Ογκολογικού Τμήματος και του οικείου Νοσοκομείου στο οποίο το Τμήμα αυτό ανήκει, περιλαμβανομένων των Τμημάτων της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ” τα οποία έως τώρα ανήκουν διοικητικά και λειτουργικά στα δυο νοσοκομεία Παίδων.
5. Η με σαφήνεια καθορισμένη διασύνδεση με τα οικεία Νοσοκομεία κρίνεται απολύτως απαραίτητη δεδομένου ότι η Παρούσα Ογκολογική Μονάδα δεν διαθέτει νοσοκομειακή υποδομή αλλά μόνο κλίνες νοσηλείας.
6. Αντίστροφα, οι επιπτώσεις που θα έχει η πλήρης απομάκρυνση των Αιματολογικών – Ογκολογικών Τμημάτων από τα οικεία Νοσοκομεία στην ομαλή λειτουργία αυτών των ιδίων των Νοσοκομείων και στην επίτευξη των στόχων τους, θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν τόσο σε επίπεδο εκπαίδευσης όσο και στην ουσιαστική φροντίδα του παιδιού με καρκίνο.
7. Η προαγωγή της επιστημονικής έρευνας και της εκπαίδευσης των φοιτητών, των ειδικευόμενων και ειδικευμένων ιατρών και νοσηλευτών τόσο σε κλινικό επίπεδο όσο και μέσω του σχεδιασμού, του προγραμματισμού και της εκτέλεσης ερευνητικών προγραμμάτων και διεθνών συνεργατικών μελετών στον τομέα της Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας υφίσταται ήδη, από 20ετίας και συνεχώς αυξανόμενη.
8. Η οργάνωση κάθε είδους διεθνών συναντήσεων, συνδιασκέψεων, συνεδρίων και σεμιναρίων στον τομέα της Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας, σε συνεργασία με άλλους φορείς της ημεδαπής και της αλλοδαπής υφίσταται ήδη με επιτυχία.
9. Επίσης ήδη επιτελείται, η συλλογή και αξιοποίηση επιστημονικών πληροφοριών στον τομέα της Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας, κυρίως μέσω της διασύνδεσης της ΕΕΠΑΟ και των Τμημάτων, με αντίστοιχα κορυφαία Ογκολογικά Κέντρα του Εξωτερικού.
10. Συνεπώς, οι βασικοί στόχοι που αφορούν τη φροντίδα των μικρών ασθενών μας, έχουν ήδη κατακτηθεί και διαρκώς βελτιώνονται με το υπάρχον πλαίσιο διοικητικής λειτουργίας, δεδομένων μάλιστα των τεράστιων παροχών του κράτους και των συλλόγων γονέων / φίλων, που υποστηρίζουν οικονομικά το έργο της καταπολέμησης του καρκίνου στο παιδί και τον έφηβο.
11. Η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια του Ογκολογικού Κέντρου Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ” μπορεί ενδεχομένως να εγκυμονεί ανεξερεύνητους κίνδυνους συνδεόμενους με όλα τα ανωτέρω πεδία αλλά και με την εύρυθμη και αδιατάρακτη διοχέτευση ανθρωπίνων και υλικών πόρων στην υπηρεσία των μικρών μας ασθενών.
12. Οι προβλέψεις σχετικά με το προσωπικό, μόνιμο ή και προσωρινό, πρέπει να αποσαφηνιστούν, στις μεταβατικές διατάξεις σε κάθε περίπτωση.
13. Επισημαίνεται, φυσικά, η αντίφαση μεταξύ της «οικονομικής αυτοτέλειας» και της πρόβλεψης για συνεχιζόμενη παροχή υψηλοτάτων ποσών από την πλευρά του κράτους για τη λειτουργία της νέας μονάδας, σε επίπεδο θεραπευτικής και υποστηρικτικής αγωγής των ασθενών αλλά και σε επίπεδο μισθολογικού κόστους.
14. Ιδιαίτερα σημειώνεται ότι , η σύγχρονη Ευρωπαϊκή και διεθνής πρακτική όσον αφορά τη διενέργεια ερευνητικών – επιστημονικών μελετών σε Εθνικό και διεθνές επίπεδο , επιβάλλει τον συντονιστικό ρόλο των Ιατρών μέσω των αντίστοιχων Εθνικών Επιστημονικών Εταιρειών.
15. Ο Ιατροκεντρικός ρόλος της θεραπευτικής πολιτικής απέναντι στα παιδιά και τους εφήβους μας με καρκίνο, καλύπτει όλα τα στάδια διάγνωσης, θεραπείας και διενέργειας των μελετών που τους αφορούν, καθώς και την εποπτεία στη συλλογή και διαχείριση των ιατρικών δεδομένων τους και των σχετικών πόρων, για εκπλήρωση των ανωτέρω.
Όλα τα αναφερθέντα επιτεύγματα έχουν επιτευχθεί χάρη , στις επί περισσότερο από 40 χρόνια, προσπάθειες των ιατρών, των νοσηλευτών και του συνόλου του προσωπικού των υπαρχόντων τμημάτων.
Επιπλέον οι Επιστημονικοί Εθνικοί Εκπρόσωποι της χώρας μας (National Coordinators) στα πλαίσια της ΕΕΠΑΟ, σε πολλαπλά κακοήθη νοσήματα, των παιδιών και εφήβων, έχουν ήδη πετύχει τη διασύνδεση με διακεκριμένους φορείς του εξωτερικού, την ισότιμη ένταξη της χώρας μας στα παγκόσμια θεραπευτικά πρωτόκολλα και την αναβάθμιση του επιπέδου θεραπευτικής φροντίδας των ασθενών μας.
Η οποιαδήποτε αλλαγή δομής και αναθεώρηση όλων των ανωτέρω θα οδηγήσει σε ενδεχόμενη ακύρωση των επιτευγμάτων της χώρας μας στον τομέα του καρκίνου στο παιδί και τον έφηβο, σε οπισθοδρόμηση και απώλεια πολύτιμου χρόνου, καθώς πολλές διαδικασίες θα πρέπει να διακοπούν η επαναπροσδιορισθούν.
Τέλος, το ΔΣ της ΕΕΠΑΟ βλέπει με ιδιαίτερο προβληματισμό και σκεπτικισμό, ότι στο 7μελές διοικητικό συμβούλιο του Ογκολογικού Κέντρου Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ δεν είναι διασφαλισμένη η συμμετοχή εκπροσώπων του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του ιδρύματος, κάτι που θα έπρεπε να είναι δεδομένο και αυτονόητο, γιατί οι ιατροί και οι νοσηλευτές είναι εκείνοι που πάντοτε φέρουν το βάρος της θεραπευτικής αντιμετώπισης των ασθενών.
Εφόσον ο κοινός στόχος όλων μας είναι η υψηλού επιπέδου και Ιατροκεντρική, Διεπιστημονική θεραπευτική αντιμετώπιση του παιδιού με καρκίνο, κρίνεται απαραίτητη η κατάθεση γόνιμων προτάσεων στα θέματα που έχουν πολύ συνοπτικά περιγραφεί ανωτέρω, περιλαμβανομένης μίας σαφώς μεγαλύτερης χρονικής περιόδου διαβούλευσης για την ωρίμανση τους, προς όφελος των παιδιών και των εφήβων μας με καρκίνο και των οικογενειών τους.
ΟΜΟΦΩΝΑ
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ – ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ (ΕΕΠΑΟ)
ως γονέας παιδιού που νοσησε και έζησα σχεδόν ένα χρόνο μέσα στο νοσοκομείο απορώ για ποιο λόγο να γίνει αυτή η αλλαγή αφού από μόνο του το ελπιδα δεν εχει να προσφερει εκτός από θαλάμους νοσηλείας δεν μπορεί να κάνει καμία εγχείρηση ή εξετάσεις αξονική μαγνητική ή ακτινοβολίες ούτε αιματολογικες εξετασειςΟλα γίνονται από τα δύο παιδιατροκα νοσοκομείο
ΣύνδεσμοςΣύμφωνα με το άρθρο 5,παρ.2 μεταφέρεται στο κέντρο το ογκολογικό τμήμα του Π.&Α. Κυριακού και σύμφωνα με τι άρθρο 17, παρ.1&2 μεταφέρεται το μόνιμο προσωπικό του Αγ.Σοφια, διατηρώντας την οργανική του θέση.
Α) Για το προσωπικό του Π.&Α.Κυριακου δεν γίνεται καμία αναφορά. Θα παραμείνει ομοίως και αν ναι κάτω από ποιο εργασιακό καθεστώς.Να περιγραφούν αναλυτικά οι συνθήκες εργασίας.Εχει επιλογή να επιστρέψει στο νοσοκομείο που ανήκει; Μπορεί να εργαστεί στο κέντρο από τη στιγμή που το Π.&Α.κυριακου είναι κληροδότημα;
Β)Καμία αναφορά για το επικουρικό προσωπικό που εργάζεται τώρα στην μονάδα.Σύμφωνα με το άρθρο 12,παρ.3ια,άρθρο 13,Παρ.1,άρθρο 15,παρ.1β θα γίνουν προσλήψεις με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ενώ παράλληλα θα εργάζεται μόνιμο προσωπικό δημοσίου δικαίου;
ΣύνδεσμοςΣύμφωνα με το άρθρο 5,παρ.2 μεταφέρεται στο κέντρο το ογκολογικό τμήμα του Π.&Α. Κυριακού και σύμφωνα με το άρθρο 17, παρ.1&2 μεταφέρεται το μόνιμο προσωπικό του Αγ.Σοφία, διατηρώντας την οργανική του θέση.
Α) Για το προσωπικό του Π.&Α. Κυριακού δεν γίνεται καμία αναφορά. Θα παραμείνει ομοίως και αν ναι κάτω από ποιο εργασιακό καθεστώς.(συνθήκες εργασίας, ένσημα,μισθός, μονιμότητα) Έχει επιλογή να επιστρέψει στο νοσοκομείο που ανήκει και θα μπορεί να μετατεθεί σε διοικητική θέση;
Β)Μπορεί να εργαστεί στο κέντρο από τη στιγμή που το Π.&Α. Κυριακού είναι κληροδότημα;
Γ)Καμία αναφορά για το επικουρικό προσωπικό που εργάζεται τώρα στην μονάδα. Σύμφωνα με το άρθρο 12,παρ.3ια,άρθρο 13,Παρ.1,άρθρο 15,παρ.1β θα γίνουν προσλήψεις με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ενώ παράλληλα θα εργάζεται μόνιμο προσωπικό δημοσίου δικαίου;
Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, ολόκληρα τμήματα, εξοπλισμός κλπ. που έχουν αγοραστεί με λεφτά φορολογουμένων, αλλά και άλλων ιδρυμάτων, δηλαδή δωρητών, θα πάνε σε ένα ΝΠΙΔ στο οποίο το δημόσιο θα έχει υποχρεώσεις (βλέπε και το σχετικό άρθρο περί οικονομικών πόρων) αλλά όχι δικαιώματα!
Έτσι γίνομαι κι εγώ ευεργέτης!
Η απόσχιση των ογκολογικών τμημάτων των 2 παιδιατρικών νοσοκομείων της Αθήνας «Η Αγία Σοφία» και «Π. & Α. Κυριακού» από τα νοσοκομεία και η μετατροπή τους σε Ν.Π.Ι.Δ., καταστρατηγεί το δικαίωμα για την προστασία του υπέρτατου αγαθού της δημόσιας υγείας των παιδιών, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και μάχονται καθημερινά με τον πιο σκληρό τρόπο για την αντιμετώπισή τους. Κριτήριο για την όποια νομοθετική μεταρρύθμιση θα πρέπει να είναι η διασφάλιση ότι τα παιδιά μας θα συνεχίζουν να λαμβάνουν την ίδια ποιότητα θεραπείας και δωρεάν, στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αφήστε την υγεία των παιδιών που νοσούν, εκτός από τους ιδιοτελείς και κερδοσκοπικούς σας στόχους, θα είμαστε όλοι απέναντί σας.
Το νοσοκομείο ελπίδα δε διαθετει μηχανηματα ειναι σε συνεργασια με τα δυο νοσοκομεια τα οποια ειναι δημοσια. Πως ειναι δυνατον να γινει αυτη η συεργασια και αν δεν αλλαζει κατι οπως λετε γιατι το κανετε ιδιωτικο.
Ειναι γνωστο οτι δεν υπάρχει πλήρης ιατρικός εξοπλισμός στο ΕΛΠΙΔΑ διότι ο αξονικός τομογράφος είναι στο Αγία Σοφία, ο μαγνητικος επισης και το Ακτινοθεραπευτικό στο Αγλαΐα Κυριακού. Επισης ΜΕΘ και χειρουργεια οπως και εισαγωγη εξαγωγη hickman γινεται εκει.. Θα σχολιασω επισης πως τα οικόπεδα τα παραχώρησε ο Στρατός για το Νοσοκομείο Αγία Σοφία.. Επομενως πως ιδιωτικοποιουνται και ανεξαρτητοποιουνται ενω ειναι σε πληρη συνεχεια το ελπιδα με τα νοσοκομεια Αγια Σοφια και Π και Α Κυριακου και ουσιαστικα δε μπορει να λειτουργησει μονο του? Ποιο το κερδος για τα παιδια?
Είμαι γονέας και το παιδί μου νοσηλεύτηκε στο Ελπίδα, στο ογκολογικό τμήμα Κ.Ε.Θ. ξέρουμε πολύ καλά όλοι εμείς οι γονείς πως το Ελπίδα είναι κλίνες νοσηλείας και ανήκουν στο Αγλαΐα Κυριακού και Αγία Σοφία οπου όλες οι εξετάσεις των παιδιών πραγματοποιούνται σε αυτά. Όπως ακουολογικό, καρδιολογικό, υπερήχους, μαγνητική, χειρουργική και άλλα, όπως και στο Αγλαΐα Κυριακού ακτινοβολίες. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι όλα τα τμήματα του Ελπίδα εξαρτώνται πλήρως από αυτά τα νοσοκομεία. Εάν γίνει ιδιωτικού δικαίου φοβάμαι πως δεν θα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε οικονομικά στη νοσηλεία των παιδιών μας όπως και τη μεταμόσχευση τους. Πιστεύω ότι εάν δεν υπήρχε το Ελπίδα ο παιδικός καρκίνος θα ήταν αδύνατο για της φτωχές οικογένειες να πληρούν πλήρως τις ανάγκες των παιδιών τους. Για αυτό παρακαλούμε πολύ να αντιμετωπίσετε τα παιδιά μας με σεβασμό και όχι να σας διακινεί το κέρδος, αφήστε τουλάχιστον τις μικρές ψυχές να έχουν ίσο δικαίωμα στην ίαση τους!
Σύμφωνα με το άρθρο 5,παρ.2 μεταφέρεται στο κέντρο το ογκολογικό τμήμα του Π.&Α. Κυριακού και σύμφωνα με το άρθρο 17, παρ.1&2 μεταφέρεται το μόνιμο προσωπικό του Αγ.Σοφία, διατηρώντας την οργανική του θέση.
Α) Για το προσωπικό του Π.&Α. Κυριακού δεν γίνεται καμία αναφορά. Θα παραμείνει ομοίως και αν ναι κάτω από ποιο εργασιακό καθεστώς. Έχει επιλογή να επιστρέψει στο νοσοκομείο που ανήκει και θα μπορεί να μετατεθεί σε διοικητική θέση;
Β)Μπορεί να εργαστεί στο κέντρο από τη στιγμή που το Π.&Α. Κυριακού είναι κληροδότημα;
Γ)Καμία αναφορά για το επικουρικό προσωπικό που εργάζεται τώρα στην μονάδα. Σύμφωνα με το άρθρο 12,παρ.3ια,άρθρο 13,Παρ.1,άρθρο 15,παρ.1β θα γίνουν προσλήψεις με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ενώ παράλληλα θα εργάζεται μόνιμο προσωπικό δημοσίου δικαίου;
Διαφωνώ με την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης για μετατροπή των ογκολογικών τμημάτων σε Ν.Π.Ι.Δ.
Απαιτείται διάλογος και σίγουρα μια εμπεριστατωμενη νομικη θέση που θα αναδειξει τα οφέλη για τους γονείς και πρωτίστως τα παιδιά.
Το νέο κέντρο δεν αποτελεί και δεν μπορεί να αποτελέσει ανεξάρτητη αυτοτελή νοσοκομειακή μονάδα.
Πρόκειται για εξωτερικά ιατρεία και θαλάμους νοσηλείας που εξαρτώνται άμεσα και καθημερινά από τα υπόλοιπα τμήματα και ειδικότητες των παιδιατρικών νοσοκομείων.
Σκοπός είναι η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και η διασφάλιση ποιοτικής και δωρεάν υγείας.
Διαφωνώ με την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης για μετατροπή των ογκολογικών τμημάτων σε Ν.Π.Ι.Δ.
Απαιτείται διάλογος και σίγουρα μια εμπεριστατωμενη νομικη θέση που θα αναδειξει τα οφέλη για τους γονείς και πρωτίστως τα παιδιά.
Το νέο κέντρο δεν αποτελεί και δεν μπορεί να αποτελέσει ανεξάρτητη αυτοτελή νοσοκομειακή μονάδα.
Πρόκειται για εξωτερικά ιατρεία και θαλάμους νοσηλείας που εξαρτώνται άμεσα και καθημερινά από τα υπόλοιπα τμήματα και ειδικότητες των παιδιατρικών νοσοκομείων.
Σκοπός είναι η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και η διασφάλιση ποιοτικής και δωρεάν υγείας.
Το νοσοκομειο Ελπιδα δεν διαθετει τον αναγκαιο ιατρικο εξοπλισμο. Πιο συγκεκριμενα πολλα παιδια κανουν εξειδικευμενες εξετασεις σε αξονικο τομογραφο. Για να γινουν αυτες οι εξετασεις πρεπει να πανε στο Αγια Σοφια. Το ιδιο συμβαινει και με το ακτινοθεραυτικο τμημα που πρεπει να πανε στο Αγλαια Κυριακου αντιστοιχα. Τα δυο αυτα τμηματα ειναι εξαιρετικα κρισιμα για την υγεια των παιδιων καθως γινονται αρκετα συχνα εξετασεις σε αυτα τα τμηματα που ειναι αναγκαιες.
Το Κέντρο διασυνδέεται λειτουργικά με το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και με το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Π. & Α. Κυριακού».Nα διευκρινιστεί τι σημαίνει πρακτικά αυτό .Θα υπάρχει συνεργασία με τα δύο αυτά νοσοκομεία και τις υπηρεσίες που προσφέρουν;(ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις,χειρουργεία ,πολλές ειδικότητες γιατρών )
Ως γονέας παιδιού που νόσησε από καρκίνο και ζώντας σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο μέσα στο ογκολογικό νοσοκομείο Ελπίδα ειλικρινά προσπαθώ να καταλάβω πως μπορεί το νοσοκομείο αυτό να γίνει ανεξάρτητο από τη στιγμή που δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα τμήματα. Ούτε μια απλή αιματολογική εξέταση δεν γίνεται μέσα στο Ελπίδα. Όλα εξαρτώνται από τα νοσοκομεία Αγλαια Κυριακού κ το Αγία Σοφία. Δεν υπάρχει αξονικός και μαγνητικός τομογράφος παρά μονο στο Αγία Σοφία,δεν υπάρχει καν ακτινοθεραπευτικό τμήμα το οποίο βρίσκεται στο Αγλαια Κυριακού. Δηλαδή θα μεταφερθούν τμήματα τα οποία ανήκουν στη Δημόσια Υγεία για να στελεχώσουν ένα ιδιωτικό κέντρο??? Θα στερήσετε τη Δημόσια Υγεία από όλα αυτά τα παιδιά που μάχωνται τον καρκίνο???Θα βάλετε όλους τους γονείς που παλέυουν για την υγεία των παιδιών τους να ξεπουληθούν οικονομικά για να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά ωφελη??? Και ας μην ξεχνάμε ότι την κυριότητα του κτιρίου και των οικοπέδων του νοσοκομείου Ελπίδα τα παραχώρησε ο Στρατός για την στήριξη της Δημόσιας Υγείας στο νοσοκομείο Αγια Σοφία.
Αφού και σήμερα λειτουργεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, σε τι χρησιμεύει η μετατροπή σε ΝΠΙΔ?
Και τι θα κάνουν οι γονείς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα; Αντί να κοιτάτε να στελεχώσετε με επιπλέον γιατρούς τα τμήματα που έχουν μόνο 2-3 ανθρώπους να τρέχουν για τόοοοοσα παιδιά κοιτάτε να χτίσετε ευρωπαϊκά πρότυπα πάνω σε τριτοκοσμικές βάσεις. Δεν είναι που θα πέσει το οίκημά σας είναι ότι θα πεθάνουν από κάτω τα δικά μας παιδιά…..
Η ΦΛΟΓΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΓΟΝΕΙΣ ΣΕ 22 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕ ΟΡΘΙΑ ΤΑ 3 ΠΑΙΔΟΓΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΑΙΔΩΝ ΚΑΙ ΚΑΝΕΤΕ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!
ΣΚΟΠΙΜΑ ΤΗΝ ΑΦΗΣΑΤΕ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΑΣ!
Δεν υπάρχει πλήρης ιατρικος εξοπλισμος στο ΕΛΠΙΔΑ διότι ο αξονικος τομογράφος είναι στο Αγια Σοφια και το ακτινοθεραπευτικο στο Αγλαΐα Κυριακού .
Η λειτουργια των τριων ογκολογικών κλινικών είναι απολυτα συνδεδεμένη με τα δυο νοσοκομεία Παιδων
ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΙΑ ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΑΦΟΥ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΓΛΑΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ. ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΙΓΟΥΡΗ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦIΚΤΟ. ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΑΣΦΑΛΕΣ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΩΣ ΕΧΕΙ.
Οι ερωτήσεις μου αφορούν το άρθρο 5,παρ.2 σύμφωνα με το οποίο το ογκολογικό τμήμα του Π.&Α. Κυριακού μεταφέρεται στο κέντρο. Αυτή είναι και η μόνη αναφορά στο εν λόγω τμήμα και το προσωπικό του σε αντίθεση με το μόνιμο προσωπικό του Αγ.Σοφια, το οποίο διατηρεί την οργανική του θέση.
Θα ήθελα λοιπόν να καταθέσω τους παρακάτω προβληματισμούς μου:
α) Μπορεί το ογκολογικό τμήμα του Αγλαΐα Κυριακού να μεταφερθεί στο κέντρο εφόσον είναι κληροδότημα;
β)Εάν ναι, τι θα γίνει με το προσωπικό του; Θα κρατήσει την οργανική του θέση στο Αγλαΐα Κυριακού με ότι αυτό συνεπάγεται μισθολογικά, για την εξέλιξη του και εργασιακά;
γ)Το προσωπικό που θα παραμείνει στο κέντρο θα αποτελεί αποκλειστικά προσωπικό του κέντρου ή θα μπορεί να μετακινηθεί και σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου παίδων στο οποίο έχει την οργανική του θέση;
Υπάρχουν ΒΑΣΙΚΕΣ ερωτήσεις στο πως θα λειτουργήσει το Ελπίδα αυτόνομα. Δεδομένου ότι όπως έχουν αναφέρει και άλλοι γονείς δεν διαθέτει χειρουργεία, μαγνητικό και αξονικό τομογράφο, ακτινολογικό, μικροβιολογικό κλπ. Επίσης κατά την νοσηλεία ενός παιδιού χρειάζεται η υποστήριξη και η συμμετοχή άλλων ειδικοτήτων όπως ενδοκρινολόγων, καρδιολόγων, φυσικοθεραπευτών. Συνεπώς τι σημαίνει αυτονόμηση του Ελπίδα?. Επίσης ως γονέας δεν γνωρίζω τι σημαίνει αυτό το νομοσχέδιο για τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του Ελπίδα. ΛΑΒΕΤΕ ΥΠΟΨΗ ΣΑΣ ότι ΔΕΝ είναι απλοί γιατροί και ΔΕΝ είναι απλοί νοσηλευτές αλλά επαγγελματίες με ειδική γνώση και εμπειρία. Οταν για λόγους CODIV η κόρη μου έμεινε καραντίνα για 24 ώρες στο Αγία Σοφία οι νοσηλευτές δεν πλησίαζαν καν το hickman της πόσο μάλλον να την φροντίσουν αν χρειαζόταν. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές του ΕΛΠΙΔΑ είναι εξιδεικευμένοι και απαραίτητοι για την νοσηλεία των παιδιών!
Μπορεί το ογκολογικό τμήμα του Π.&Α.Κυριακου να μεταφερθεί από τη στιγμή που είναι κληροδότημα το νοσοκομείο;
Ποιος ιατρικός εξοπλισμός ακριβώς υπάρχει;σαν γονιός παιδιού που νόσησε,ότι εξετάσεις θέλαμε τις κάναμε δίπλα στο Αγίας Σοφίας και αγλαϊας Κυριάκου,ακόμα κι έναν απλό υπέρηχο. Η να αναφερθώ για τις ακτινοβολιες που κάνουν τα παιδιά μας στο αγλαϊα Κυριάκου.
ειμαι γονεας παιδιου που αρρωστησε και χρειαστηκε να νοσηλευτει στους θαλαμους του ΤΑΟ αφου πρωτα χειρουργηθηκε στο αγια σοφια και μετα εκανε ακτινοβολιες στο αγλαια κυριακου γιατι στο ελπιδα δεν υπαρχει ουτε χειρουργειο ουτε ακτινολογικο ουτε μαγνητικος τομογραφος ουτε αξονικος δηλαδη τιποτα αλλο εκτος απο θαλαμους δεν καταλαβαινω και δεν ξερω πως θα μπορεσει να εξηπυρετησει τα παιδια που θα νοσηλευονται στο ελπιδα
ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ Ν.Π.Ι.Δ Η ΔΩΡΕΑΝ (ΧΩΡΙΣ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ) ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ , ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΑΝΤΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΟΠΟΊΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΥΣΒΑΣΤΑΧΤΟ ΑΛΛΑ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ;
ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΜΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ (ΓΙΑ ΟΣΑ ΣΤΑΘΗΚΑΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΥΧΕΡΑ !) ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ΣΧΕΣΗ ΖΩΗΣ ;
ΠΟΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ Ο ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ;
Σαν γονέας παιδιου γνωρίζουμε οτι το ελπίδα διαθέτη μόνο θαλάμους νοσηλείας και εξωτερικά ιατρεία και ιατρούς ογκολόγους. Δεν διαθέτει χειρουργεία, παθολογοανατομικο,μαγνητικό τομογράφο, αξονικό τομογράφο, υπέρηχο, ακτινολογικό,μικροβιολογικά εργαστήρια και ακτινοθεραπευτικό καθώς δεν έχει και γιατρούς όλων αυτών των ειδικοτήτων και είναι πλήρως εξαρτημένο από τα δύο νοσοκομεία παίδων.Για να γίνουν όλα αυτά στο υπάρχον χώρο δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα και από ότι γνωρίζουμε ο χώρος του είναι στη κυριότητα του νοσοκομείου Αγία Σοφία.
Ειμαι μανα που εχει νοσησει το παιδι της απο κκαρκινο.Το παιδι μου σωθηκε πρωτα με την βοηθεια του θεου και μετα απο τους γιατρους στο Νοσοκομειο Ελπιδα που ειναι δημοσιο .Τωρα θελουν να γινει ιδωτικου δικαιου.Αν δεν ηταν δημοσιο δεν ξερω αν μπορουσα να εχω βοηθησει το παιδι μου γιατι μεγαλωνω μονη μου τα παιδια μου εχω χασει τον αντρα μου .Εγω λοιπον μεσα στην ατυχια μου ημουν τυχερη που ηταν δημοσιο .Εχουν σκεφτει αυτοι που αποφασισαν να γινει ιδωτικο τι θα γινουν τα παιδια που νοσουν ή θα νοσησουν τι θα απογινουν .Θα ηθελα να ρωτησω ποιον εξυπηρετη να γινει ιδιωτικο? Υπαρχει καποιος σκοπος? Ξεπουλανε τις ζωες των παιδιων μας .Ειναι ντροπη τους μιλαμε για παιδια .
Αφησετε το Ελπιδα οπως ειναι δημοσιο .Αφηστε τα παιδια μας να παλεψουν τον καρκινο μην τα καταδικαζεται σε θανατο .
Είναι αισχρό να βγαίνει ένα τέτοιο διαβούλευμα απροειδοποίητα χωρίς να έχουν σκεφτεί τι θα απογίνουν τόσα παιδιά που πιθανόν να νοσήσουν στο μέλλον , των οποίων οι γονείς τους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στις πανάκριβες εξειδικευμένες εξετάσεις , χημειοθεραπείες και φαρμακευτικές αγωγές που χρειάζονται σχεδόν καθημερινά τα παιδιά .
α) Οι μετακινήσεις υγειονομικού προσωπικού από το ένα νοσοκομείο στο άλλο θα πρέπει να γίνει εκούσια και με διατήρηση των υφιστάμενων σχέσεων εργασίας με το Δημόσιο.
β) Μέχρι στιγμής περιστατικά τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης από άλλες ειδικότητες καλύπτονται σπό τα δύο γειτονικά νοσοκομεία. Δεν υφίσταται αυτοτέλεια ογκολογικού νοσοκομείού χωρίς την ύπαρξη ΜΕΘ, ΜΑΦ και άλλων εξειδικευμένων τμημάτων που να μπορούν καλύψουν τυχόν επιπλοκές.
γ) Θα πρέπει να περιγράφεται ΡΗΤΩΣ και ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ στο καταστατικό η πρόσβαση όλων των παιδιών στις υπηρεσίες του ογκολογικού κέντρου, ανεξαρτήτως ασφαλιστικής κάλυψης. Η πρόβλεψη για ίδρυμα «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» δεν καλύπτει στο ελάχιστο αυτήν την ανάγκη.
Προτάσεις σχετικά με την διαδικασία μεταμοσχεύσεως μυελού των οστών
-για την βελτίωση της διαδικασίας μεταμόσχευσης μυελού των οστών(ως μοναδική θεραπεία για λευχαιμίες, λεμφώματα και άλλες αιματολογικές ασθένειες) σας αναφέρουμε τα εξής:
Σχετικά με τα μοσχεύματα:
Το κάθε μόσχευμα κοστίζει στα ασφαλιστικά ταμεία από 16000€ έως και 65000€ ανάλογα από πού είναι ο δότης και πόσο χρόνο χρειάζεται για να βρεθεί στην παγκόσμια τράπεζα μοσχευμάτων μέσω ΕΟΜ.
Οι δωρητές μυελού των οστών (Δότες) πρέπει να είναι άτομα υγιέστατα, ειδάλλως δεν επιτρέπεται να δωρίσουν μυελό των οστών, διότι θα κινδυνέψει άμεσα η ζωή του προς μεταμόσχευση ασθενή. Η υπαγωγή των δοτών μυελού στην αρμοδιότητα του ΕΟΜ, εκτός του ότι μας εμπλέκει σε μεγάλη γραφειοκρατία συντηρεί μία λανθασμένη νοοτροπία παραπληροφόρησης, που θέλει όλους τους δότες να είναι «νεκροί πχ δότες νεφρού, καρδιάς κλπ» .
Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια αυτονόμησης των δοτών μυελού των οστών από την αρμοδιότητα του ΕΟΜ και υπαγωγή τους στις μονάδες αιμοδοσίας των νοσοκομείων, οπού και βρίσκεται η πηγή των μοσχευμάτων.
Στις μονάδες αιμοδοσίας μπορεί να γίνεται η ΗLA ταυτοποίηση του αιμοδότη με την συναίνεσή του (ένα ακόμη κουτάκι στο έγγραφο συναίνεσης που υπογράφουν) , έτσι ώστε να γνωρίζει και την ταυτότητα ιστοσυμβατότητάς του ,όπως γνωρίζει ότι είναι πχ Ο+ (μηδέν θετικός) στην ομάδα αίματος του.
η ΗLA ταυτοποίηση είναι μια εύκολη και γρήγορη εξέταση που γίνεται στο αίμα που έτσι κι αλλιώς έχει δώσει ο αιμοδότης.
Η πιθανότητα να δοθεί θετική απάντηση από τον αιμοδότη για την προσφορά μοσχευμάτων, είναι μεγαλύτερη αφού απευθυνόμαστε σε ήδη συνειδητοποιημένους αιμοδότες και οργανωμένους συλλόγους αιμοδοτών που μπορούν να δράσουν και αυτόνομα, ελαφρύνοντας την γραφειοκρατία του ΕΟΜ, και επιταχύνοντας την διαδικασία εύρεσης μοσχευμάτων προς όφελος όλων (οικονομικό και κυρίως στην ζωή και υγεία των ασθενών)
Με αυτό τον τρόπο μπορεί να δημιουργηθεί μία τράπεζά πληροφοριών (βάση δεδομένων) ιστοσυμβατότητας υποψηφίων δοτών μυελού των οστών, που θα μπορεί εύκολα και γρήγορα να διαχειρίζεται την πληροφορία, όταν εμφανιστεί ο ασθενής που έχει ανάγκη μεταμόσχευσης και από εκεί και πέρα να ερωτάται ο υποψήφιος αν δέχεται να γίνει δωρητής.
Με αυτόν τον τρόπο:
– εξοικονομείται χρόνος αναμονής που είναι κρίσιμος για την υγεία και την ζωή ειδικά σε οξείες περιπτώσεις,
-αυξάνεται η πιθανότητα εύρεσης μοσχεύματος μιας και απευθυνόμαστε σε όμοιες φυλετικές ομάδες που έχει αποδειχθεί από μελέτες ότι δίνουν περισσοτέρους δότες από ότι άλλες ομάδες (πχ ασιάτες, άραβες κλπ)
-η πληροφορία της ταυτοποίησης ιστοσυμβατότητας παραμένει στην βάση δεδομένων, και επανελέγχεται σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη μεταμόσχευσης μυελού των οστών.
Σύμφωνα με το άρθρο 5,παρ.2 μεταφέρεται στο κέντρο το ογκολογικό τμήμα του Π.&Α. Κυριακού και σύμφωνα με τι άρθρο 17, παρ.1&2 μεταφέρεται το μόνιμο προσωπικό του Αγ.Σοφια, διατηρώντας την οργανική του θέση.
Α) Για το προσωπικό του Π.&Α.Κυριακου δεν γίνεται καμία αναφορά. Θα παραμείνει ομοίως και αν ναι κάτω από ποιο εργασιακό καθεστώς.Εχει επιλογή να επιστρέψει στο νοσοκομείο που ανήκει; Μπορεί να εργαστεί στο κέντρο από τη στιγμή που το Π.&Α.κυριακου είναι κληροδότημα;
Β)Καμία αναφορά για το επικουρικό προσωπικό που εργάζεται τώρα στην μονάδα.
Σύμφωνα με το άρθρο 12,παρ.3ια,άρθρο 13,Παρ.1,άρθρο 15,παρ.1β θα γίνουν προσλήψεις με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ενώ παράλληλα θα εργάζεται μόνιμο προσωπικό δημοσίου δικαίου;
Θα πρεπει το καταστατικο του ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ να καθιστα υποχρεωτικη την προσβαση των ανασφαλιστων παιδιων-ασθενων στις υπηρεσιες του κεντρου και επισης να προβλεπει και να περιγραφει με σαφηνεια τις εργασιακες σχεσεις ολων των κατηγοριων των υγειονομικων που θα υποστηριζουν την λειτουργια του ασχετα εαν ειναι σε σχεση εργασιας με το κεντρο η το ΓΝΠΑΙΔΩΝ-ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ με τροπο ισοτιμο και δικαιο