1. Έκπτωση από το αξίωμα του Συμβούλου επέρχεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του Φαρμακευτικού Συλλόγου σε περίπτωση:
α) αδικαιολόγητης αποχής του Συμβούλου από τρεις (3) συνεχείς συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και
β) απώλειας των απαιτούμενων προσόντων ή επέλευσης κωλύματος από τα αναφερόμενα στο άρθρο 23 για την εκλογή σε θέση του Συμβούλου.
2. Ο Σύμβουλος που εκπίπτει αντικαθίσταται από τον κατά σειρά επιλαχόντα, σύμφωνα με το άρθρο 31. Η αντικατάσταση αύτη θεωρείται προσωρινή, εφόσον κατά της απόφασης ασκηθεί, εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από την κοινοποίηση αυτής στον ενδιαφερόμενο, ενδικοφανής προσφυγή ενώπιον του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.). Η απόφαση του Π.Φ.Σ. εκδίδεται εντός τριών (3) μηνών από την υποβολή της προσφυγής και κοινοποιείται στο Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου και στον ενδιαφερόμενο εντός πέντε εργασίμων (5) ημερών από την έκδοσή της. Αν η απόφαση αυτή είναι απορριπτική, η αντικατάσταση καθίσταται οριστική. Για την οριστική ή προσωρινή αντικατάσταση του Προέδρου εφαρμόζονται τα άρθρα 31 και 33.
3. Η επιβολή πειθαρχικής ποινής της στέρησης του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι με τελεσίδικη απόφαση των αρμοδίων διοικητικών δικαστηρίων συνεπάγεται την αυτοδίκαιη έκπτωση από το αξίωμα του Συμβούλου.
4. Εφόσον αυτός που διατελεί σε πειθαρχική δίωξη κάνει χρήση των παρεχομένων από τον νόμο ενδίκων μέσων, δεν εκπίπτει από τη θέση του, αλλά αντικαθίσταται προσωρινά κατά τον χρόνο αυτό από τον επόμενο κατά σειρά επιλαχόντα.
5. Σε περίπτωση παραίτησης ή έλλειψης με οποιοδήποτε τρόπο μελών του Δ.Σ. των Φαρμακευτικών Συλλόγων, αν δεν υπάρχουν επιλαχόντα μέλη, τούτο λειτουργεί νομίμως μέχρι την επιλογή νέων μελών, αν με τα υπόλοιπα μέλη υφίσταται απαρτία.
6. Σε περίπτωση παραίτησης ολόκληρου του Δ.Σ. Φαρμακευτικού Συλλόγου και εφόσον από τα επιλαχόντα μέλη δεν είναι δυνατή η συγκρότηση νέου Δ.Σ., με απόφαση του Περιφερειάρχη ή του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη διορίζεται τριμελής Διοικούσα Επιτροπή από μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου, για τη διεξαγωγή αναπληρωματικών αρχαιρεσιών.
7. Η διεξαγωγή των αναπληρωματικών αρχαιρεσιών γίνεται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τεσσάρων (4) μηνών από την έλλειψη μελών ή την παραίτηση του Δ.Σ.
8. Η θητεία: α) των μελών που εκλέγονται σύμφωνα με την παρ. 5 λήγει μαζί με τη θητεία των υπόλοιπων μελών του Δ.Σ. και β) του Δ.Σ. που εκλέγεται από τις αναπληρωματικές αρχαιρεσίες είναι ισόχρονη με το υπόλοιπο της θητείας του Δ.Σ. που εξέλιπε ή παραιτήθηκε κατά την παρ. 6.
9. Με αιτιολογημένη απόφαση του Περιφερειάρχη ή του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη δύναται να αναστέλλεται, για χρονικό διάστημα όχι πέραν των τριών (3) μηνών, η διενέργεια αρχαιρεσιών για την ανάδειξη του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου, του Πειθαρχικού Συμβουλίου και των αντιπροσώπων στον Π.Φ.Σ.. Στην περίπτωση αυτή, η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Φαρμακευτικού Συλλόγου, του Πειθαρχικού Συμβουλίου και των αντιπροσώπων στον Π.Φ.Σ., που εκλέχθηκαν μετά, περιορίζεται ανάλογα, όσο το χρονικό διάστημα της αναστολής, που χορηγείται εφάπαξ από τον Περιφερειάρχη ή τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη.
Οι πειθαρχικές ποινές με δυνατότητα προσφυγής στο ανώτατο πειθαρχικό θα πρέπει να τελεσιδικήσουν στα αρμόδια δικαστήρια για να προκύψει σε περίπτωση καταδίκης έκπτωση του αξιώματος, όπως συμβαίνει με τις λοιπές παραβάσεις του ποινικού κώδικα.
Πως θεωρούμε ως εκσυγχρονισμό το εξής παράλογο:
Φαρμακοποιός που διώκεται ποινικά για βαριά αδικήματα, χρειάζεται τελεσίδικη καταδίκη για να χάσει τη θέση του και αντικαθίσταται από επιλαχόντα μέχρι να έως την ολοκλήρωση της εκδίκασης της υπόθεσης του.
Φαρμακοποιός στον οποίο ασκείται πειθαρχική ποινή πέραν της επίπληξης έχει δικαίωμα να προσφύγει στο Ανώτατο Πειθαρχικό και να αντικατασταθεί από επιλαχόντα μέχρι ολοκλήρωση της διαδικασίας.
ΟΜΩΣ Φαρμακοποιός στον οποίο επιβάλλεται η ποινή της επίπληξης – στοχευμένη πιθανότατα – δεν έχει δικαίωμα προσφυγής στο Ανώτατο Πειθαρχικό οπότε αυτόματα θεωρείται τελεσίδικη ποινή Πειθαρχικά. Είναι δυνατόν να εκπίπτει από την θέση του;
Οι αμετάκλητες πειθαρχικές ποινές που δεν επιδέχονται προσφυγή στο ανώτατο πειθαρχικό δεν επισύρουν έκπτωση από το αξίωμα.
Νομοθετικό διάταγμα 3626 του 1956. Άρθρο 3. Αντικατέστησε το Νομοθετικό διάταγμα 171 του 1946 – άρθρο 13. “ Περί αντικαταστάσεως του άρθρου 13 του Νομ. Διατάγματος 171/1946 “περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως διατάξεων “περί Φαρμακευτικών Συλλόγων και Φαρμακείων”
Άρθρο 3. “ Πειθαρχικά παραπτώματα φαρμακοποιών μελών των κατά τόπους Φαρμακευτικών Συλλόγων, εκδικάζονται και υπό ετέρων Πειθαρχικών Συμβουλίων οριζομέμων υπό του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλογου”
(αυτό το άρθρο τελικά είναι σε ισχύ? Αν ναι καλώς είναι σε ισχύ και πρέπει να αναφέρεται ρητώς και στον παρόντα νόμο στο άρθρο 71 του παρόντος).
Συγκεκριμένα προστατεύει τους φαρμακοποιούς – μέλη από στοχευμένες διώξεις και τους δίνει τη δυνατότητα εξαίρεσης όπως ισχύει γενικότερα για κάθε πολίτη ο οποίος μπορεί να ζητήσει εξαίρεση, όπως επίσης ισχύει για άλλους επιστημονικούς κλάδους. Ποιον εξυπηρετεί μια τέτοια κατάργηση?