- Επιτρέπεται στα ιδιωτικά φαρμακεία, στο πλαίσιο της λειτουργίας τους ως Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο αδειούχος φαρμακοποιός που έχει πιστοποιηθεί σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 160 του ν. 4600/2019 (Α΄ 43) και την υπό στοιχεία Γ5α/Γ.Π.οικ.49734/2.7.2019 απόφαση του Υπουργού Υγείας, περί του καθορισμού όρων, προϋποθέσεων και διαδικασίας πιστοποίησης φαρμακοποιών για τη διενέργεια στα φαρμακεία εποχιακού εμβολιασμού και χορήγησης αντιτετανικού ορού στους πολίτες (Β΄ 2811), να προβαίνει στη διενέργεια του συνόλου των εμβολίων σε ενηλίκους που αναφέρονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων, καθώς και στη διενέργεια του εμβολίου κατά του κορωνοϊού SARS – CoV – 2, το οποίο συνταγογραφείται από ιατρούς, εξαιρουμένων των ανοσοκατασταλμένων ασθενών για τα εμβόλια ζώντων εξασθενημένων ιών και των εγκύων για όλα τα εμβόλια πλην του εμβολίου της γρίπης.
- Για κάθε διενεργούμενο στο φαρμακείο εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού SARS – CoV – 2, ανεξαρτήτως τύπου εμβολίου, καθορίζεται αποζημίωση του αδειούχου φαρμακοποιού ποσού πέντε (5) ευρώ, πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ. Η αποζημίωση καταβάλλεται από το φυσικό πρόσωπο που εμβολιάζεται.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 48 Διενέργεια εμβολίων του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών και του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού COVID-19 από τους φαρμακοποιούς"
#1 Σχόλιο Από Χ.Λ. Στις 7 Μαρτίου 2024 @ 17:39
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Συγχαρητήρια για το έργο σας και την ακάματη προσπάθειά σας, και το εννοώ ειλικρινά. Για την ενίσχυση της ΠΦΥ, θα έπρεπε τα παθολογικά ιατρεία/ιατρεία γενικής ιατρικής, να λειτουργούν όπως και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, σαν One-stop shop/υπηρεσία μιας στάσης.
Δηλαδή, και εμβολιασμοί να γίνονται, και να έχουν ένα μικρό διαγνωστικό, και ένα μικρό φαρμακείο. Έτσι πολλά περιστατικά, θα εξυπηρετούνταν (με συμβάσεις ΕΟΠΥΥ και χωρίς χρέωση για τον ασθενή), σε τέτοια πολυδύναμα ιατρεία/φαρμακεία (urgent care treatment) σε 24ωρη βάση.
Και φυσικά να συμμετέχουν στις εφημερίες των ΥΠΕ. Πχ ως προσωπικός ιατρός (ιδιώτης παθολόγος), θα ήθελα να κάνω εμβολιασμούς, θα ήθελα να μπορώ να δίνω κάποια φάρμακα στο ιατρείο και κάποιες μικρές διαγνωστικές εξετάσεις (με ανάλογες δομές βεβαίως) και όλα αυτά χωρίς χρέωση στον ασθενή, ή με συμμετοχή.
Και 1-2 φορές τον μήνα να εφημερεύω στο κοντινό κέντρο υγείας, ως παθολόγος.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
#2 Σχόλιο Από Vasily Psarommatis Στις 8 Μαρτίου 2024 @ 08:49
Bravoo
#3 Σχόλιο Από ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ Στις 11 Μαρτίου 2024 @ 14:58
Εφ οσον για τα υπολοιπα εμβολια δεν οριζει τιμη αποζημιωσης το κρατος, δεν καταλαβαινω γιατι πρεπει να το κανει για το εμβολιο του κορωνοιου, δεδομενου οτι θα συνεχισει να υπαρχει η επιλογη για δωρεαν εμβολιασμο στα Εμβολιαστικα Κεντρα του ΕΣΥ.
#4 Σχόλιο Από ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ Στις 13 Μαρτίου 2024 @ 10:27
• Είμαστε αντίθετοι με το άρθρο 48 που ορίζει τα φαρμακεία ως μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας διότι δεν έχουν την πιστοποίηση και που δίνει το δικαίωμα στους φαρμακοποιούς να εμβολιάζουν γιατί πρόκειται για αντιποίηση επαγγέλματος.
#5 Σχόλιο Από Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) Στις 15 Μαρτίου 2024 @ 14:08
Στην παρ. 2 του άρθρου αυτού αναφέρεται ότι για κάθε διενεργούμενο στο φαρμακείο εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού SARS – CoV – 2, ανεξαρτήτως τύπου εμβολίου, καθορίζεται αποζημίωση του αδειούχου φαρμακοποιού ποσού πέντε (5) ευρώ, πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ, η οποία καταβάλλεται από το φυσικό πρόσωπο που εμβολιάζεται.
Και εδώ τίθεται το ερώτημα, εάν η προαναφερόμενη χρέωση θα ισχύσει και για τους δικαιούχους μηδενικής συμμετοχής.
Ως εκ τούτου θεωρούμε επιβεβλημένο να αναφερθεί ρητά η εξαίρεση των προαναφερόμενων κατηγοριών αναπηρίας ή/και χρόνιας πάθησης, με την προσθήκη νέας παραγράφου 12α ως εξής:
«Από την καταβολή των 5 ευρώ, εξαιρούνται οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου που είναι σε θεραπεία υποκατάστασης νεφρικής λειτουργίας ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, οι πάσχοντες από Κυστική Ίνωση, οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, οι ακρωτηριασμένοι που λαμβάνουν το εξωϊδρυματικο επίδομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, και όσοι έχουν πιστοποιημένη αναπηρία από ΚΕΠΑ 80% και άνω, για οποιαδήποτε πάθηση».
Επιπρόσθετα, ζητούμε την επέκταση της προαναφερθείσας προτεινόμενης διάταξης σε όλα τα άτομα με αναπηρία ή/και με χρόνια πάθηση με ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω, προκειμένου να ισχύσει η εξαίρεση από το προβλεπόμενο ποσό και σε αυτούς.
#6 Σχόλιο Από Δρ. Γεώργιος Ελευθερίου Στις 15 Μαρτίου 2024 @ 19:57
Η θεσμοθέτηση της δυνατότητας διενέργειας του συνόλου των εμβολίων σε ενηλίκους που αναφέρονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων, καθώς και στη διενέργεια του εμβολίου κατά του covid-19 στα φαρμακεία, θεωρώ ότι είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των ασθενών εάν εκτιμηθεί ότι δεν μπορεί κάθε ιατρός να προβαίνει στη διενέργεια αυτής της ιατρικής πράξης, παρά μόνο το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Με άλλα λόγια είναι απαράδεκτη η εκτέλεση ιατρικής πράξης από τους φαρμακοποιούς ενώ η εκτέλεση της ίδιας πράξης απαγορεύεται για το σύνολο σχεδόν των γιατρών. Δεν οδηγεί δε σε άρση της επικινδυνότητας ο ψευδεπίγραφος τίτλος των φαρμακείων ως Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
#7 Σχόλιο Από ΕΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Στις 18 Μαρτίου 2024 @ 16:38
Θα πρέπει το φαρμακείο που θα διενεργεί τους εμβολιασμούς να διαθέτει την υποδομή και είναι σε θέση να αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά πιθανά επείγοντα και απειλητικά για τη ζωή συμβάντα (π.χ. αναφυλακτικό σοκ) που μπορεί να προκύψουν κατά τον εμβολιασμό.
#8 Σχόλιο Από ΡΙΤΣΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Στις 18 Μαρτίου 2024 @ 21:22
2024-03-18 Σκέψεις για το Νομοσχέδιο για την Υγεία
Μέχρι την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 είναι ανοικτή η διαβούλευση για το νέο Νομοσχέδιο για την Υγεία με τίτλο Δράσεις Δημόσιας Υγείας -Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) ή αλλιώς νόμος Άδωνι. Κομβικά σημεία του νέου Νομοσχεδίου είναι τα άρθρα 7 και 48 όπου αφενός στο άρθρο 7 δίνεται η δυνατότητα στους Ιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο και αφετέρου στο άρθρο 48 στους φαρμακοποιούς να προβαίνουν στη διενέργεια όλων των εμβολίων του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών στα φαρμακεία τους.
Σύμφωνα με το άρθρο 48 δίνεται η δυνατότητα στους φαρμακοποιούς στα πλαίσια της λειτουργίας τους ως Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας να προβαίνουν σε ενηλίκους, στη διενέργεια του συνόλου των εμβολίων που αναφέρονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων, καθώς και στη διενέργεια του εμβολιασμού κατά του SARS-COV-2 και μάλιστα για το τελευταίο με αμοιβή 5 ευρώ που θα την καταβάλει ο πολίτης.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων διαφωνεί ριζικά με την διενέργεια εμβολιασμών από τα φαρμακεία και ιδιαίτερα με την απόδοση τίτλου σε αυτά ως Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Συγκεκριμένα θεωρούμε ότι πρέπει
Α) να λαμβάνεται ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και να ακολουθεί πλήρης ιατρική εξέταση προ της πραγματοποίησης του εμβολιασμού
Β) η πραγματοποίηση εμβολιασμών να γίνεται αποκλειστικά σε ιατρεία του Δημόσιου ή του Ιδιωτικού τομέα Υγείας, από ιατρούς ή από Νοσηλευτικό προσωπικό με την παρουσία ιατρού.
Γ) η πραγματοποίηση των εμβολιασμών να γίνεται σε κλειστούς, επαρκώς αεριζόμενος χώρους που διασφαλίζουν την διακριτικότητα, την εχεμύθεια και το ιατρικό απόρρητο και διαθέτουν εξεταστική κλίνη καθώς και την δυνατότητα ανάνηψης και της χορήγησης οξυγόνου.
Δ) να γίνεται η καταγραφή των εμβολιασμών στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών
Ε) ο πολίτης να παραμένει στον χώρο του ιατρείου, μετά τον εμβολιασμό τουλάχιστον για 20 λεπτά προκειμένου να ελεγχθεί για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες από τον εμβολιασμό.
Αποτελεί κοινό τόπο ότι σχεδόν όλες οι ανωτέρω ελάχιστες προϋποθέσεις ασφαλούς διενέργειας εμβολιασμών δεν εκπληρώνονται από τα φαρμακεία, τα οποία επιτελούν τοις πάσι εμβολιασμούς σε κοινή θέα χωρίς καμία διακριτικότητα, εχεμύθεια και διασφάλιση του ιατρικού απορρήτου. Η λειτουργία των Ιατρείων και των Φαρμακείων είναι συμπληρωματική και όχι ανταγωνιστική και είναι αμφότερα σημαντική για τη διασφάλιση του αγαθού της δημόσιας υγείας. Ο Ιατρός οφείλει να θεραπεύει τον ασθενή που κείται στην εξεταστική του κλίνη και ο Φαρμακοποιός να εξυπηρετεί τον ασθενή πίσω από τον πάγκο του. Εάν όμως τα φαρμακεία συνεχίσουν να αποσπούν επαγγελματική ύλη από τα ιατρεία ενδέχεται να αναπτυχθούν αντανακλαστικές κινήσεις από τους ιατρούς.
Ρίτσας Ιωάννης
Παιδίατρος
Γραμματέας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγλεματιών Παιδιάτρων