Άρθρο 70 Εξουσιοδοτικές διατάξεις Μέρους Β΄

1. α) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών και του εκάστοτε καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού δύναται να μεταφέρονται και να εντάσσονται στον Ε.Ο.Π.Α.Ε. νομικά πρόσωπα ή οργανικές μονάδες αυτών, επιπλέον των αναφερόμενων στην παρ. 1 του άρθρου 29. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται ο τρόπος ένταξης των ανωτέρω νομικών προσώπων ή οργανικών μονάδων και του προσωπικού τους στον Ε.Ο.Π.Α.Ε., η λειτουργία τους, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος.
β) Με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Α.Ε., η οποία εκδίδεται κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης του Θεραπευτικού Τομέα και γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου του Οργανισμού, τροποποιούνται και καταργούνται οι υφιστάμενες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος δομές, μονάδες, υπηρεσίες και προγράμματα που λειτουργούν από τα νομικά πρόσωπα, τις μονάδες και τα τμήματα της παρ. 1 του άρθρου 29. Αν η απόφαση του πρώτου εδαφίου επιφέρει επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, απαιτείται κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
γ) Με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Α.Ε. συγκροτείται πενταμελής Επιτροπή, η οποία, συντάσσει τις εκθέσεις καταγραφής και απογραφής των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων, κινητών και ακινήτων, που περιέρχονται αυτοδικαίως στον Ε.Ο.Π.Α.Ε. από τα καταργούμενα νομικά πρόσωπα, Ο.ΚΑ.ΝΑ. και ΚΕ.Θ.Ε.Α., σύμφωνα με την περ. α) της παρ. 5 του άρθρου 29, το αργότερο εντός προθεσμίας οκτώ (8) μηνών από τη συγκρότησή της.
2. α) Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Α.Ε., κατόπιν προηγούμενης εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης του Θεραπευτικού Τομέα και γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου του Οργανισμού, ιδρύονται, τροποποιούνται, συγχωνεύονται και καταργούνται οι δομές και μονάδες του άρθρου 32, καθορίζεται το πεδίο δράσης τους και εξειδικεύεται η ειδική πληθυσμιακή ομάδα ή η συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, στην οποία αφορούν. Αν η απόφαση του πρώτου εδαφίου επιφέρει επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, απαιτείται κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Αν η απόφαση του πρώτου εδαφίου αναφέρεται σε ίδρυση, τροποποίηση, συγχώνευση και κατάργηση δομών και μονάδων εντός χώρων και υποδομών λοιπών δημόσιων φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, που δεν εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 32, απαιτείται επιπροσθέτως η σύμπραξη και του εκάστοτε συναρμόδιου Υπουργού.
β) Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Α.Ε., κατόπιν προηγούμενης εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης του Θεραπευτικού Τομέα και γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου του Οργανισμού, αναπτύσσονται, υλοποιούνται, τροποποιούνται και καταργούνται οι υπηρεσίες και τα προγράμματα του άρθρου 32, καθορίζεται το πεδίο δράσης τους και εξειδικεύεται η ειδική πληθυσμιακή ομάδα ή η συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, στην οποία αφορούν. Αν η απόφαση του πρώτου εδαφίου επιφέρει επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, απαιτείται κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Αν η απόφαση του πρώτου εδαφίου αναφέρεται σε ανάπτυξη, υλοποίηση, τροποποίηση και κατάργηση υπηρεσιών και προγραμμάτων εντός χώρων και υποδομών λοιπών δημόσιων φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, μη εποπτευόμενων από το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 32, απαιτείται επιπροσθέτως η σύμπραξη και του εκάστοτε συναρμόδιου Υπουργού.
γ) Με κοινή απόφαση του Υπουργού Υγείας και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού, ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ίδρυσης, ανάπτυξης και λειτουργίας των δομών, μονάδων, υπηρεσιών και προγραμμάτων του άρθρου 32, οι τεχνικές προδιαγραφές, τα θέματα στέγασης, εγκατάστασης, διοικητικής οργάνωσης και στελέχωσής τους, ιδίως η σύνθεση του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού τους, η διαδικασία εκπαίδευσής του και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του άρθρου 32.
3. α) Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Α.Ε., κατόπιν προηγούμενης εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης του Θεραπευτικού Τομέα και γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου του Οργανισμού, εξειδικεύονται τα κριτήρια σκοπιμότητας της ίδρυσης των Κέντρων Σωματικής Αποτοξίνωσης (Κ.Σ.Α.) του άρθρου 33, οι τεχνικές προδιαγραφές τους και ο απαραίτητος τεχνικός εξοπλισμός τους, η σύνθεση και η εκπαίδευση του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού τους, οι λεπτομέρειες για τη διοικητική και επιστημονική τους διεύθυνση, ο τρόπος επιστημονικής εποπτείας τους από τον Ε.Ο.Π.Α.Ε., ο τρόπος και η διαδικασία εισαγωγής ασθενών σε αυτά και η διαλειτουργικότητά τους με άλλες δομές και υπηρεσίες του Ε.Ο.Π.Α.Ε., προβλέπεται η οργάνωση και λειτουργία τους σε Δίκτυο σε ολόκληρη την Επικράτεια και ρυθμίζεται κάθε άλλο ειδικότερο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του άρθρου 33.
β) Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Α.Ε., κατόπιν προηγούμενης εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης του Θεραπευτικού Τομέα και γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου του Οργανισμού, ιδρύονται, λειτουργούν, τροποποιούνται και καταργούνται τα Κ.Σ.Α. του άρθρου 33.
γ) Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Α.Ε., μετά από σχετική εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης του Οργανισμού και γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Οργανισμού διαμορφώνονται τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και οι κανονισμοί λειτουργίας των Κ.Σ.Α. του άρθρου 33.
4. Με απόφαση του Προέδρου του Ε.Ο.Π.Α.Ε. δύναται να ανατίθεται σε καθέναν εκ των Αντιπροέδρων Α΄ και Β΄ η παρακολούθηση και εποπτεία επιμέρους θεμάτων του Οργανισμού, στο πλαίσιο του τομέα ευθύνης που τους έχει ανατεθεί με την απόφαση του Υπουργού Υγείας της παρ. 2 του άρθρου 37 και καθορίζονται όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες, όπως η έκταση, τα όρια και η χρονική διάρκεια των αρμοδιοτήτων τους.
5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται οι κάθε είδους αποδοχές και λοιπές αποζημιώσεις του Προέδρου, των Αντιπροέδρων και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Α.Ε., οι προϋποθέσεις καταβολής τους και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή της παρ. 6 του άρθρου 38.
6. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας δύναται να καθορίζονται, επιπλέον των αναφερόμενων στο άρθρο 40, αρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Α.Ε., καθώς και να ρυθμίζονται ειδικότερα ζητήματα για την άσκηση των εν λόγω αρμοδιοτήτων.
7. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Α.Ε. καθορίζονται η συγκρότηση και η λειτουργία του Επιστημονικού Συμβουλίου του άρθρου 41.
8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δύναται να ρυθμίζονται περαιτέρω ζητήματα σχετικά με την οικονομική διαχείριση του Ε.Ο.Π.Α.Ε., σύμφωνα με το άρθρο 43, ιδίως αναφορικά με τη διαδικασία και τα όργανα άσκησης τον οικονομικού και διαχειριστικού του ελέγχου.
9. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Α.Ε., καταρτίζεται ο Εσωτερικός Κανονισμός Οργάνωσης και Λειτουργίας του άρθρου 45.
10. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Εσωτερικών καθορίζεται η διαδικασία πρόσληψης από τον Ε.Ο.Π.Α.Ε. του ιατρικού προσωπικού, των κάθε είδους θεραπευτών και των πρώην εξαρτημένων ατόμων – ειδικών θεραπευτών, που, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 49, εμπίπτουν στην εξαίρεση της περ. στ΄ της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 4765/2021 (Α΄ 6).
11. Με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου ο Ε.Ο.Π.Α.Ε. δύναται να καλύπτει τις έκτακτες και άμεσες ανάγκες του σε προσωπικό, με επικουρικούς ιατρούς, σύμφωνα με το άρθρο 21 του ν. 3580/2007 (Α΄134) περί θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας του Ε.Σ.Υ., καθώς και σε λοιπό επικουρικό προσωπικό, σύμφωνα με το άρθρο 10 του ν. 3329/2005 (Α’ 81) περί επικουρικού προσωπικού και σύμφωνα με το άρθρο 51 του ν. 4622/2019 (Α’ 133) περί ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων. Επιπλέον, δύναται να συνεργάζεται για την κάλυψη των αναγκών του και για την προσήκουσα λειτουργία του, με τις ειδικότητες ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, που προβλέπονται στο άρθρο 41 του ν. 4058/2012 (Α΄ 63), με καθεστώς έκδοσης δελτίου παροχής υπηρεσιών.

Σχολιάστε

Πριν υποβάλλετε το σχόλιο σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Όροι Συμμετοχής

  1. Φροντίστε να διατυπώνετε προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα. Προφανώς κάθε ζήτημα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλά ο δημόσιος διάλογος διευκολύνεται με στοχευμένες και συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις.
  2. Φροντίστε να διατυπώνετε τις προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις με τρόπο σύντομο και περιεκτικό.
  3. Προσπαθήστε να τεκμηριώνετε αυτά που γράφετε με αναφορές, παραπομπές σε άλλα κείμενα, υλικό ή συνδέσμους με αντίστοιχο περιεχόμενο, εκτός αν η χρήση τους είναι καταχρηστική και στην περίπτωση αυτή θα αφαιρούνται.
  4. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο που υποβάλετε δεν προσβάλλει δικαιώματα άλλων προσώπων.
  5. Είναι γόνιμο να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά είναι σημαντικό για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διαλόγου να αποφεύγονται οι προσωπικές αντιπαραθέσεις με άλλους συμμετέχοντες.
  6. Προτάσεις, σχόλια, υπερσύνδεσμοι ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, τα οποία διατυπώνονται σε γλώσσα και με τρόπο υβριστικό, χυδαίο ή περιέχουν ή υποκινούν μισαλλοδοξία και διακρίσεις που βασίζονται σε φύλο, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, φυλετική ή εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν θα δημοσιεύονται στο OpenGov.gr. Επίσης δε θα δημοσιεύονται σχόλια τα οποία παραπέμπουν σε άλλους δικτυακούς τόπους για λόγους διαφήμισης, δημοσιότητας ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό που κρίνεται από το OpenGov.gr ως καταχρηστικός.
  7. Οι προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που υποβάλετε υπόκεινται σε έλεγχο ως προς την τήρηση των παρόντων όρων χρήσης και συμμετοχής.
  8. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη χρήση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για ενημερωτικούς λόγους σχετικούς με τους στόχους του OpenGov.gr.
  9. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη διάθεση των προτάσεων, σχολίων ή ερωτήσεων που υποβάλετε με την άδεια «Creative Commons».