ΜΕΡΟΣ Ε΄ ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Άρθρο 68 Εξουσιοδοτικές διατάξεις Μέρους Α΄

1. α) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και των κατά περίπτωση συναρμόδιων Υπουργών προβλέπονται ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τη διαμόρφωση και υλοποίηση: αα) κοινών προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του μαθητικού πληθυσμού, των οικογενειών, των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων και των επαγγελματιών ψυχικής υγείας, σε θέματα ψυχικής υγείας, ιδίως πρόληψης και πρώιμης ανίχνευσης των διαταραχών αυτής, αβ) κοινών προτύπων, πρωτοκόλλων και διαδικασιών για την ανάπτυξη συνεργασιών, την παραπομπή, παρακολούθηση, συντονισμό και, κατά περίπτωση, συνδιαχείριση περιστατικών παιδιών και εφήβων με άλλες δομές και φορείς του εκπαιδευτικού συστήματος που δραστηριοποιούνται στην προστασία και ψυχοκοινωνική στήριξη αυτών και αγ) της διασύνδεσης και διαλειτουργικότητας, υπό την έννοια της περ. ε) της παρ. 2 του άρθρου 3, των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Υ.Ψ.Υ.) με τις δομές του εκπαιδευτικού συστήματος για τη διασφάλιση της ευχερούς προσβασιμότητας παιδιών και εφήβων σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή της περ. ζ της παρ. 2 του άρθρου 3.
β) Με κοινή απόφαση του Υπουργού Υγείας και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού εξειδικεύεται το πλαίσιο συνεργασίας των δημόσιων φορέων παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Υ.Ψ.Υ.) με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδιώτες παρόχους Υ.Ψ.Υ. και ιδιώτες ιατρούς, για την εξασφάλιση της παροχής των αναγκαίων Υ.Ψ.Υ. σε όλο τον πληθυσμό, σε επίπεδο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας, καθώς και της πλήρους και ουσιαστικής ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και επανένταξης των ωφελουμένων στην κοινότητα, με την πρόβλεψη ιδίως της δυνατότητας: βα) οργάνωσης δράσεων και παρεμβάσεων για την προαγωγή της ψυχικής υγείας του πληθυσμού, σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας, μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ββ) σχεδιασμού και υλοποίησης κοινών αναπτυξιακών προγραμμάτων, σε συνεργασία με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, με στόχο τη στήριξη της απασχόλησης και την επαγγελματική αποκατάσταση των ωφελουμένων, βγ) συμμετοχής ιδιωτών ιατρών στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη του πληθυσμού, σε περιπτώσεις ανθρωπογενών κρίσεων και φυσικών καταστροφών, βδ) ανταλλαγής και συνδιαμόρφωσης βέλτιστων πρακτικών και τεχνογνωσίας, οργάνωσης προγραμμάτων κατάρτισης και πιστοποίησης επαγγελματικών δεξιοτήτων και γνώσεων για τη βελτίωση των παρεχόμενων Υ.Ψ.Υ., και βε) παροχής τεχνογνωσίας και συμβουλευτικής για την ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων και μέσων τηλε-ψυχιατρικής και τηλε-συμβουλευτικής, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 3.
2. α) Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται ο τρόπος δικτύωσης και συνέργειας και οι ροές εργασιών μεταξύ των Μ.Ψ.Υ. κάθε Πε.Δ.Υ.Ψ.Υ. και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, ώστε να διασφαλίζεται η παροχή του συνόλου των αναγκαίων Υ.Ψ.Υ. στο σύνολο του πληθυσμού εντός της Υ.Πε. κατοικίας ή διαμονής του και κατά το δυνατόν εγγύτερα στον τόπο κοινωνικής εγκατάστασης και δραστηριότητάς του, με κριτήριο τη μέγιστη διατήρηση της συνεκτικότητας της οικογενειακής, επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής του, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην παρ. 1 και το πρώτο και δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 4.
β) Με απόφαση του Υπουργού Υγείας ορίζονται οι προϋποθέσεις και ο τρόπος επιστημονικής, εκπαιδευτικής, νοσηλευτικής και λειτουργικής διασύνδεσης, υπό την έννοια της περ. ε) της παρ. 2 του άρθρου 3, των Μονάδων Ψυχικής Υγείας διαφορετικών Υγειονομικών Περιφερειών για τη συνδιαχείριση περιστατικών στις εξαιρετικές περιπτώσεις του τρίτου και τέταρτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 4, η διαδικασία παραπομπής των ατόμων με ψυχικές ασθένειες μεταξύ τους, ενημέρωσης της κατά τόπον αρμόδιας Μ.Ψ.Υ. και αναπομπής τους σε αυτή μετά την ολοκλήρωση της φροντίδας.
3. α) Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται ο τρόπος και οι λεπτομέρειες της επιστημονικής, λειτουργικής και εκπαιδευτικής διασύνδεσης, υπό την έννοια της περ. ε) της παρ. 2 του άρθρου 3, όλων των δομών παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας του Ε.Σ.Υ. που εντάσσονται στο Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ., σύμφωνα με το άρθρο 6, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους διασυνδεόμενους, συνεργαζόμενους και εποπτευόμενους φορείς του οικείου Πε.Δ.Υ.Ψ.Υ., καθώς με τα λοιπά Νοσοκομεία της Υ.Πε. εντός της οποίας λειτουργούν και τα οποία αποτελούν Νοσοκομεία Αναφοράς, προς τον σκοπό της διασφάλισης της βέλτιστης λειτουργίας του Δικτύου και της αυστηρής τομεοποίησης των υπηρεσιών, όπως ιδίως η διαδικασία παραπομπής ασθενών μεταξύ των παραπάνω δομών και συνδιαχείρισης περιστατικών, η συνεργασία τους για την υποδοχή ασθενών στο πλαίσιο της διαδικασίας ακουσίων νοσηλειών, το πλαίσιο συμμετοχής τους στις εφημερίες του Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ., η μετονομασία τους, η διαδικασία τοποθέτησης ειδικευόμενων ιατρών σε αυτές και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 6.
β) Με απόφαση του Διοικητή της οικείας Υ.Πε. ρυθμίζεται κάθε θέμα σχετικό με τη διασύνδεση των δομών της περ. γ) της παρ. 1 του άρθρου 6 με τα Γενικά Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. ή τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία εντός των οποίων λειτουργούν, ειδικά σε επίπεδο προμηθειών φαρμακευτικού υλικού και λοιπού νοσοκομειακού εξοπλισμού, φύλαξης και καθαριότητας των χώρων τους, τροφοδοσίας, εστίασης και συνεργασίας για τη συνέχιση της ψυχολογικής υποστήριξης των ασθενών των άνω νοσοκομείων.
γ) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και των κατά περίπτωση συναρμόδιων Υπουργών καθορίζονται οι λεπτομέρειες ένταξης στο Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ. των Πανεπιστημιακών Κλινικών των Γενικών Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και των Ψυχιατρικών Τμημάτων του Ψυχιατρικού Τομέα των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων, η μετονομασία τους, η διασύνδεσή τους υπό την έννοια της περ. ε) της παρ. 2 του άρθρου 3, με τις λοιπές δομές παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας των οικείων Δ.Υ.Πε. και με τους διασυνδεόμενους, συνεργαζόμενους και εποπτευόμενους φορείς του ΠεΔ.Υ.Ψ.Υ., προς τον σκοπό της διασφάλισης της αυστηρής τομεοποίησης των υπηρεσιών, η διαδικασία παραπομπής ασθενών μεταξύ των παραπάνω δομών και συνδιαχείρισης περιστατικών, το πλαίσιο συμμετοχής τους στις εφημερίες του Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ., τα θέματα μεταφοράς και κατάταξης του υπηρετούντος προσωπικού, καταβολής της μισθοδοσίας τους, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα σχετικό με την εφαρμογή της περ. γ της παρ. 1 του άρθρου 6.
δ) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και των κατά περίπτωση συναρμόδιων Υπουργών, καθορίζονται οι λεπτομέρειες ένταξης του Ψυχιατρείου Κρατουμένων Κορυδαλλού και του Ψυχιατρικού Τμήματος Γυναικών του Σωφρονιστικού Καταστήματος Ελεώνα Θηβών στο Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ., η μετονομασία τους, η διασύνδεσή τους, υπό την έννοια της περ. ε) της παρ. 2 του άρθρου 3, με τις λοιπές δομές παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας της οικείας Δ.Υ.Πε. και τους διασυνδεόμενους, συνεργαζόμενους και εποπτευόμενους φορείς του ΠεΔ.Υ.Ψ.Υ., τα θέματα οργανικών θέσεων, μεταφοράς και κατάταξης του υπηρετούντος προσωπικού, καταβολής της μισθοδοσίας τους, κάλυψης κενών θέσεων, καθώς και κάθε άλλο ειδιότερο θέμα σχετικό με την εφαρμογή των περ. ε) και στ) της παρ. 1 του άρθρου 6.
ε) Με απόφαση του Υπουργού Υγείας ή με κοινή απόφαση του Υπουργού Υγείας και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού δύναται να υπάγονται επιμέρους φορείς και δομές παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας του άρθρου 6 σε άλλο Πε.Δ.Υ.Ψ.Υ. από αυτό στο οποίο κατά τόπον ανήκουν ή να προβλέπεται ότι αυτοί εξυπηρετούν τις ανάγκες περισσότερων του ενός Πε.Δ.Υ.Ψ.Υ., όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο για την καλύτερη λειτουργία του Δικτύου.
4. α) Με απόφαση του Διοικητή της οικείας Υ.Πε. καλύπτονται οι ανάγκες των μεταφερόμενων ψυχιατρικών τμημάτων και κλινικών σε νοσηλευτικό και πάσης φύσης προσωπικό, από τα Γενικά Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. και τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία εντός των οποίων λειτουργούν, σύμφωνα με την περ. γ) της παρ. 2 του άρθρου 7.
β) Με απόφαση του Διοικητή της οικείας Υ.Πε., που εκδίδεται εντός ενός (1) μηνός από την έναρξη ισχύος του παρόντος, συστήνεται Τριμελής Επιτροπή Καταγραφής και Απογραφής των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων που περιέρχονται αυτοδικαίως στη Δ.Υ.Πε. από το καταργούμενο νομικό πρόσωπο «Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής» και την καταργούμενη αποκεντρωμένη οργανική μονάδα «Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης», σύμφωνα με την περ. β) της παρ. 6 του άρθρου 7. Με όμοια απόφαση εγκρίνεται η έκθεση καταγραφής και απογραφής του πρώτου εδαφίου.
γ) Με απόφαση του Διοικητή της οικείας Υ.Πε. μεταφέρονται τα ταμειακά υπόλοιπα και τα υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών του καταργούμενου νομικού προσώπου «Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής» και της καταργούμενης αποκεντρωμένης οργανικής μονάδας «Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης» σε λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης που τηρεί η Δ.Υ.Πε. στην Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με την περ. γ) της παρ. 6 του άρθρου 7. Με την ίδια ή όμοια απόφαση κλείνουν οι προαναφερθέντες τραπεζικοί λογαριασμοί.
5. α) Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται ο τρόπος και οι λεπτομέρειες της διασύνδεσης, υπό την έννοια της περ. ε) της παρ. 2 του άρθρου 3, του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ» με τις δομές παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας της οικείας Δ.Υ.Πε. και τους λοιπούς διασυνδεόμενους, συνεργαζόμενους και εποπτευόμενους φορείς του Πε.Δ.Υ.Ψ.Υ., προς τον σκοπό της διασφάλισης της αυστηρής τομεοποίησης των παρεχόμενων υπηρεσιών, η διαδικασία παραπομπής ασθενών μεταξύ των παραπάνω δομών και συνδιαχείρισης περιστατικών, το πλαίσιο συμμετοχής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ» στο πρόγραμμα εφημεριών του Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ. και στη διαδικασία μεταφοράς και υποδοχής ασθενών στο πλαίσιο ακούσιων νοσηλειών και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 8. Εφόσον απαιτείται για την ομαλή λειτουργία του Δικτύου, με την ίδια ή όμοια απόφαση δύναται να προβλέπεται η διασύνδεσή του με άλλο ή, παράλληλα και με άλλο ΠΕ.Δ.Υ.Ψ.Υ από το κατά τόπο αρμόδιο.
β) Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται ο τρόπος και οι λεπτομέρειες της διασύνδεσης του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (Ε.Κε.Ψ.Υ.Ε.) με το Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ., σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 8, εξειδικεύεται η διασύνδεση, υπό την έννοια της περ. ε) της παρ. 2 του άρθρου 3, των επιμέρους δομών του με τις δομές παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας των οικείων Δ.Υ.Πε. και τους λοιπούς διασυνδεόμενους, συνεργαζόμενους και εποπτευόμενους φορείς των Πε.Δ.Υ.Ψ.Υ., στην τοπική περιφέρεια των οποίων υπάγονται, καθορίζεται η διαδικασία παραπομπής ασθενών μεταξύ των παραπάνω δομών και συνδιαχείρισης περιστατικών και προβλέπεται κάθε αναγκαίο ειδικότερο ζήτημα για την υλοποίηση της άνω διασύνδεσης, με σκοπό τη διασφάλιση της τομεοποίησης των υπηρεσιών. Με την ίδια ή όμοια απόφαση καθορίζεται η διαδικασία ελέγχου, από τον αρμόδιο Υποδιοικητή, της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας από τις επιμέρους δομές του Ε.Κε.Ψ.Υ.Ε., καθώς και οι προϋποθέσεις και η διαδικασία μετακίνησης του πάσης φύσεως προσωπικού των δομών του προς τις δομές παροχής Υ.Ψ.Υ. των κατά τόπον αρμοδίων Δ.Υ.Πε. και αντίστροφα.
6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού καθορίζονται η λειτουργική και εκπαιδευτική διασύνδεση του Αιγινήτειου Νοσοκομείου με τις δομές παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας της οικείας Δ.Υ.Πε. και τους λοιπούς διασυνδεόμενους και εποπτευόμενους φορείς του Πε.Δ.Υ.Ψ.Υ. στην τοπική περιφέρεια του οποίου βρίσκεται, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 9, το πλαίσιο συμμετοχής του στις εφημερίες του Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ, η διαδικασία παραπομπής ασθενών μεταξύ των παραπάνω δομών και συνδιαχείρισης περιστατικών, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την υλοποίηση της άνω διασύνδεσης, με σκοπό τη διασφάλιση της τομεοποίησης των υπηρεσιών.
7. α) Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται ο τρόπος και οι λεπτομέρειες της επιστημονικής, λειτουργικής και εκπαιδευτικής διασύνδεσης, υπό την έννοια της περ. ε) της παρ. 2 του άρθρου 3, των εποπτευόμενων φορέων ιδιωτικού δικαίου της παρ. 1 του άρθρου 10 με τις δομές παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας της οικείας Δ.Υ.Πε. και τους λοιπούς διασυνδεόμενους, συνεργαζόμενους και εποπτευόμενους φορείς του Πε.Δ.Υ.Ψ.Υ. στην τοπική περιφέρεια του οποίου βρίσκονται. Με την ίδια ή όμοια απόφαση: α) ειδικά για τους φορείς της περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 10, καθορίζεται η διαδικασία ελέγχου, από τον αρμόδιο για θέματα ψυχικής υγείας Υποδιοικητή της οικείας Υ.Πε., της λειτουργίας των Μ.Ψ.Υ. που αυτοί ιδρύουν και λειτουργούν σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 2716/1999 (Α΄96) και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας εντός αυτών, β) ειδικά για τους φορείς της περ. δ) της παρ. 1 του άρθρου 10, δύναται να προβλέπεται η δυνατότητα ειδικής πρόσβασης των ασθενών τους σε νοσηλευτικές και λοιπές υπηρεσίες του Πε.Δ.Υ.Ψ.Υ..
β) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης προβλέπονται η διαδικασία σύστασης και λειτουργίας ενιαίου συστήματος ενδοεπιχειρησιακού σχεδιασμού, το οποίο εφαρμόζεται από όλα τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ιδρύουν Μ.Ψ.Υ. σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 2716/1999, για την ομοιογενή οργάνωση και αυτοματοποιημένη διαχείριση των πληροφοριών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας που εν συνεχεία καταχωρίζονται στο πλαίσιο λειτουργίας του Πληροφοριακού Συστήματος Επιδημιολογικής Παρακολούθησης και Θεραπευτικής Διαχείρισης (Π.Σ.Ε.Π.Θ.Δ.) του Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ., η διαλειτουργικότητά του με το τελευταίο, ο χρόνος έναρξης υποχρεωτικής εφαρμογής του από τα υπόχρεα νομικά πρόσωπα και οι συνέπειες σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους.
8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας καθορίζονται ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξης και απόδοσης της παρακράτησης υπέρ ψυχικής υγείας του άρθρου 18, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του άρθρου αυτού.
9. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας προβλέπεται η διαδικασία μετάβασης των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα που έχουν ιδρύσει και λειτουργούν Μ.Ψ.Υ. στον Ιδιωτικό Τομέα, επιχορηγούμενες, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 13 του ν. 2716/1999 από το Υπουργείο Υγείας, στο καθεστώς της υποχρεωτικής σύμβασης με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και τους λοιπούς ασφαλιστικούς οργανισμούς, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 11Γ του ν. 2716/1999 και ρυθμίζεται ο τρόπος δωρεάν κάλυψης των ανασφάλιστων, οικονομικά αδύνατων ατόμων με ψυχικές διαταραχές και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του εν λόγω άρθρου.

Σχολιάστε

Πριν υποβάλλετε το σχόλιο σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Όροι Συμμετοχής

  1. Φροντίστε να διατυπώνετε προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα. Προφανώς κάθε ζήτημα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλά ο δημόσιος διάλογος διευκολύνεται με στοχευμένες και συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις.
  2. Φροντίστε να διατυπώνετε τις προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις με τρόπο σύντομο και περιεκτικό.
  3. Προσπαθήστε να τεκμηριώνετε αυτά που γράφετε με αναφορές, παραπομπές σε άλλα κείμενα, υλικό ή συνδέσμους με αντίστοιχο περιεχόμενο, εκτός αν η χρήση τους είναι καταχρηστική και στην περίπτωση αυτή θα αφαιρούνται.
  4. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο που υποβάλετε δεν προσβάλλει δικαιώματα άλλων προσώπων.
  5. Είναι γόνιμο να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά είναι σημαντικό για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διαλόγου να αποφεύγονται οι προσωπικές αντιπαραθέσεις με άλλους συμμετέχοντες.
  6. Προτάσεις, σχόλια, υπερσύνδεσμοι ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, τα οποία διατυπώνονται σε γλώσσα και με τρόπο υβριστικό, χυδαίο ή περιέχουν ή υποκινούν μισαλλοδοξία και διακρίσεις που βασίζονται σε φύλο, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, φυλετική ή εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν θα δημοσιεύονται στο OpenGov.gr. Επίσης δε θα δημοσιεύονται σχόλια τα οποία παραπέμπουν σε άλλους δικτυακούς τόπους για λόγους διαφήμισης, δημοσιότητας ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό που κρίνεται από το OpenGov.gr ως καταχρηστικός.
  7. Οι προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που υποβάλετε υπόκεινται σε έλεγχο ως προς την τήρηση των παρόντων όρων χρήσης και συμμετοχής.
  8. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη χρήση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για ενημερωτικούς λόγους σχετικούς με τους στόχους του OpenGov.gr.
  9. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη διάθεση των προτάσεων, σχολίων ή ερωτήσεων που υποβάλετε με την άδεια «Creative Commons».