Στο τέλος της παρ. 3 του άρθρου 36 του ν. 3918/2011 (Α΄31), περί ρυθμίσεων θεμάτων λειτουργίας φαρμακείων, προστίθενται νέα εδάφια, τετάρτο, πέμπτο και έκτο, και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Για την προστασία της δημόσιας υγείας και την ορθολογική κατανομή των φαρμακείων στην επικράτεια, καθορίζεται αναλογία ενός φαρμακείου ανά χίλιους (1.000) κατοίκους, κατ’ αρχήν σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων και, όπου αυτές δεν υπάρχουν, σε επίπεδο δημοτικών κοινοτήτων ή δημοτικών ενοτήτων και, όπου δεν υπάρχουν τοπικές ή δημοτικές κοινότητες, ούτε δημοτικές ενότητες, σε επίπεδο δήμων, σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν. 3852/2010 (Α’ 87): Σε τοπικές ή δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό έως χιλίων κατοίκων επιτρέπεται η χορήγηση μίας άδειας φαρμακείου. Στα όρια της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, όπως ορίζονται στο ν. 3852/2010 (Α’ 87), καθώς και σε δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων η ανωτέρω αναλογία κατοίκων ανά φαρμακείο καθορίζεται σε επίπεδο δημοτικών ενοτήτων με βάση την τελευταία απογραφή. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας είναι δυνατή η κατ’ εξαίρεση χορήγηση και δεύτερης άδειας λειτουργίας φαρμακείου σε δημοτικές κοινότητες που δεν πληρούν τα πληθυσμιακά κριτήρια της παρούσας, αλλά, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού, διατηρούν τουλάχιστον πληθυσμό χιλίων πεντακοσίων (1.500) κατοίκων. Άδειες φαρμακείων που έχουν ήδη χορηγηθεί, δεν ανακαλούνται, αν ο πληθυσμός, βάσει του οποίου η άδεια φαρμακείου χορηγήθηκε αρχικά, μειωθεί, σύμφωνα με μεταγενέστερη απογραφή πληθυσμού. Για τις άδειες που έχουν ανακληθεί για τον λόγο του δεύτερου εδαφίου, ανακαλείται η σχετική ανάκληση και οι ως άνω άδειες θεωρούνται ως μηδέποτε ανακληθείσες.».
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 67 Χορήγηση δεύτερης άδειας λειτουργίας φαρμακείου σε δημοτικές κοινότητες- Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 36 ν. 3918/2011"
#1 Σχόλιο Από ΗΛΙΑΣ Στις 8 Ιουλίου 2024 @ 19:35
Διατηρώ φαρμακείο σε κοινότητα με 1500+ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΥΣ κατοίκους. Το χειμώνα οι μόνιμοι κάτοικοι είναι λιγότεροι από 300 ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ. Αν θέλουμε να βρούμε ένα μέσο όρο μέσα στο έτος είναι σημαντικά χαμηλότερος των 1000 κατοίκων. Συνεπώς το εν λόγω άρθρο δεν αποτελεί ευκαιρία για την επαγγελματική αποκατάσταση κανενός συναδέλφου αλλά αντίθετα δημιουργεί θέμα επιβίωσης και για ήδη υπάρχοντα φαρμακεία. Όλο το άρθρο στηρίζεται σε μια απογραφή πλασματική όπου για την οικονομική ενίσχυση των δήμων της επαρχίας ο κόσμος έσπευσε να δηλωθεί στα χωριά. Αυτό το άρθρο στηρίζεται σε μια ακραία στρέβλωση της πραγματικότητας.
#2 Σχόλιο Από Κυριακος Στις 9 Ιουλίου 2024 @ 15:39
Δεν έχω φαρμακειο ουτε εχω κάποιο όφελος από την εν λόγω μετατροπή της διάταξης,ειμαι ένας απλός πολίτης που τυγχάνει να μένω σε περιοχή που υπερπληθυζεται από πολύ κόσμο συμπεριλαμβανομενων και τουριστών, με ένα φαρμακειο που γίνεται χαμος και δεν μπορείς να εξυπηρετηθεις αμμεσα παρα μονο περιμένοντας σε σειρά εξω απο το φαρμακείο.Και όταν έρθει η σειρά σου ζητάς αυτο που θέλεις και δεν υπάρχει λόγω μεγάλης κατανάλωσης.Και αυτό ειναι το λιγότερο αν χρειαστεί κάποιο φάρμακο που δεν είναι και τόσο ευρείας κατανάλωσης θα πρέπει να περιμένω να το προμηθευτούν απο αποθήκη και ξανά περιμενε.Οποτε καταλαβαίνεται πως και πάλι υπερισχύουν τα συμφέροντα των λίγων ενώ ο απλός πολίτης δεν έχει καμία αξία.Οσο αναφορα τα κέρδη της εποχής που δεν έχει πολύ κοσμο υπερκαλυπτονται από την εποχή που γίνεται χαμος, αλλά έτσι είμαστε αχόρταγοι, και δεν βλέπουμε το πρόβλημα των άλλων.Οσο για την απογραφή που έγινε μέσα στον κορονοιο που ο κόσμος δεν άνοιγε την πορτα του να μιλήσει σε κανέναν σιγουρα ειναι μικρότεροι οι αριθμοί κατοίκων απο το κανονικό, επίσης έχουμε πολύ κόσμο απο την Βουλγαρία που έχει αγοράσει σπίτια και μένουν μόνιμα στις περιοχές μας και όσοι δεν μένουν μόνιμα ερχονται πολυ συχνά σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο, οι εποχές έχουν αλλάξει πρεπει να όλοι μας να βλέπουμε μπροστά και όχι μόνο το προσωπικό μας συμφέρον.
#3 Σχόλιο Από Κυριακος Στις 9 Ιουλίου 2024 @ 16:27
Δεν έχω φαρμακειο ουτε εχω κάποιο όφελος από την εν λόγω μετατροπή της διάταξης,ειμαι ένας απλός πολίτης που τυγχάνει να μένω σε περιοχή που υπερπληθυζεται από πολύ κόσμο συμπεριλαμβανομενων και τουριστών, με ένα φαρμακειο που γίνεται χαμος και δεν μπορείς να εξυπηρετηθεις έμμεσα παρα μονο περιμένοντας σε σειρά εξω απο το φαρμακείο.Και όταν έρθει η σειρά σου ζητάς αυτο που θέλεις και δεν υπάρχει λόγω μεγάλης κατανάλωσης.Και αυτό ειναι το λιγότερο αν χρειαστεί κάποιο φάρμακο που δεν είναι και τόσο ευρείας κατανάλωσης θα πρέπει να περιμένω να το προμηθευτούν απο αποθήκη και ξανά περιμενε.Οποτε καταλαβαίνεται πως και πάλι υπερισχύουν τα συμφέροντα των λίγων ενώ ο απλός πολίτης δεν έχει καμία αξία.Οσο αναφορα τα κέρδη της εποχής που δεν έχει πολύ κόσμο υπερκαλυπτονται από την εποχή που γίνεται χαμος, αλλά έτσι είμαστε αχόρταγοι.Τωρα όσο αναφορά την απογραφή εγινε μεσα στον κορονοιο που κάνεις δεν άνοιγε την πορτα του σε κανέναν αρα τα στοιχεία ειναι ελλιπείς και με προσιμο αρνητικο.Ελπιζω μην πάει στον κάλαθο των αχρήστων η εν λόγω μετατροπή τις διατάξεις που στο κάτω κάτω ειναι για ορισμένες περιοχές που όντως έχουν πρόβλημα
#4 Σχόλιο Από Παναγιωτης Στις 13 Ιουλίου 2024 @ 01:31
Αφού λειτούργησα φαρμακειο για 40 έτη εκ των οποίων τα 30 σε αγροτικό χωριό που στα χαρτιά είχε πάνω από 1500 κατοίκους ενώ στην πραγματικοτητα κάτω από 1000 (για λόγους που γνωρίζουν οι τοπικοί άρχοντες αλλά και το υπουργείο εσωτερικών) ,συνταξιούχος πλέον αλλά πλήρης εμπειριών « απολαμβάνω» την τεράστια σύνταξη των 870 ευρώ του ΤΣΑΥ ,και αισθάνομαι υποχρέωση να σχολιάσω το ανωτερω άρθρο.
1.Τα νέα πιθανά φαρμακεία δεν ξεπερνούν τα 50 αφού οι δημοτικές κοινότητες με πάνω από 1500 κατοίκους στην προηγούμενη απογραφή του 2011 «ειχαν» πληθυσμό πάνω από 2000 και κατά συνέπεια έχουν ήδη δυο η και περισσότερα φαρμακεία.
Τρανό παράδειγμα εντόπισα σε κοινότητα του Ν. Ηλείας ,όπου το 2011 δηλώθηκαν 4900 πολίτες και το 2021 1911 με αποτέλεσμα να λειτουργούν εκεί 5 φαρμακεία.
2.Ο αυξημένος αριθμός φαρμακείων σε σχέση με την διαρκή μείωση των τιμών ,τους κοφτες της συνταγογράφησης ,τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και την παντελη απουσία γιατρών από το αγροτικά ιατρεία θα οδήγηση μαθηματικά σε τεχνητή προκλητή ζήτηση , οικονομική εξαθλίωση παλαιών και νέων φαρμακείων και απώλεια θέσεων εργασίας.
3. Εάν το υπουργείο Υγείας ενδιαφέρεται όντως για την προστασία της δημόσιας υγείας και την ορθολογική κατανομή των φαρμακείων στην επικράτεια δεν χει παρά να θεσπίσει κίνητρα να ανοίξουν νες φαρμακεία δε κοινότητες των 500,600 η και 700 κατοίκων όπου σήμερα δεν υπάρχουν και οι κάτοικοι τους ταλαιπωρούνται διανύοντας χιλιόμετρα για να εξυπηρετηθούν.
4.Ειμαι βέβαιος ότι η διάταξη αυτή εξυπηρετεί την περίφημη εργαλειοθήκη του Ο.Ο.Σ.Α που έχει ως σκοπό την πλήρη απελευθέρωση του αριθμού των φαρμακείων με ταυτόχρονη εξαθλίωση των φαρμακοποιών .
5.Περιμενω την αντίδραση των θεσμικών οργάνων των φαρμακοποιών ,οι οποίοι αγωνιστηκαν την προηγούμενη δεκαετία να διατηρήσουν την επιστημονικότητα τους και την αξιοπρέπεια τος.
#5 Σχόλιο Από κωστας2023 Στις 15 Ιουλίου 2024 @ 21:25
Τι σημαινει?:Με απόφαση του Υπουργού Υγείας είναι δυνατή η κατ’ εξαίρεση χορήγηση και δεύτερης άδειας λειτουργίας φαρμακείου σε δημοτικές κοινότητες αν η απογραφη ξεπερνα τους 1500 κατοικους?.Αρα κατεβαινει επιλεκτικα το οριο ανα 750 κατοικους!!!!Οι κανονες πρεπει να ειναι κανονες!!!αλλα ποσα να ειναι τωρα τετοια χωρια ,ειναι 10 και στα επομενα 50 χρονια αλλα 5?ΠΡΟΣΟΧΗ για οσους δεν γνωριζουν:Δημοτικη κοινοτητα ειναι η νησιωτικη μονο κοινοτητα οταν εχει απογραφη πανω απο 1000 !!!!(και οι εκ συνενωσεως που υπερβαινουν τα 2000 απογραφη, οπου ομως εκει μπορει να γινει και 2ο φαρμακειο.!!)Αρα στα νησια καποιοι θελουν να κανουν το οριο ενα φαρμακειο ανα 750 κατοικους!!Ενω στην υπολοιπη Ελλαδα ενα ανα 1000!Ποιος το υπεδειξε αυτο στον Υπουργο?Γιατι δεν παιρνουν θεση για το Β.Δ 398/63 που ο καθεις το ερμηνευει οπως θελει και οπου αναρμοδιοι επεμβαινουν !!και δημιουργουν τεχνικο προβλημα εκ του μη οντως μη αφηνοντας τα καλοκαιρια το φαρμακειο εκει ανοικτο κανα διωρο μετα τις 9 το βραδυ και τις κυριακες τα καλοκαιρια και να αφησουν την αστυνομια που ειναι υπευθυνη για την εφαρμογη των ωραριων του β.δ να κανει την δουλεια της?? Δεν θετω καν υπ οψιν την απουσία γιατρών από αγροτικά ιατρεία σε νησια το χειμωνα .Ξερετε που θα αυτο θα οδηγησει?Σε οικονομική εξαθλίωση παλαιών και νέων φαρμακείων και απώλεια θέσεων εργασίας.Θα το δειτε στην πραξη.!!