ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ   Άρθρο 57 Πληροφοριακό Σύστημα Επιδημιολογικής Παρακολούθησης και Θεραπευτικής Διαχείρισης – Εθνικό Δίκτυο Τηλεψυχιατρικής – Τηλεσυμβουλευτικής

  1. Για τη βέλτιστη και αποτελεσματική λειτουργία του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ.) συστήνεται στο Υπουργείο Υγείας, υπό την ιδιότητά του ως Υπεύθυνου Επεξεργασίας, Πληροφοριακό Σύστημα Επιδημιολογικής Παρακολούθησης και Θεραπευτικής Διαχείρισης (Π.Σ.Ε.Π.Θ.Δ.).
  2. Το Π.Σ.Ε.Π.Θ.Δ. αποτελεί σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης, σε πραγματικό χρόνο και με τα κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέσα, των αναγκαίων πληροφοριών για τον έλεγχο του έργου των φορέων του Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ., ιδίως της διαθεσιμότητας και της πληρότητας των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, των διαθέσιμων κλινών και ραντεβού σε φορείς και δομές του Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ., καθώς και της τροχιάς πλοήγησης των ασθενών εντός αυτών. Σκοπός του Π.Σ.Ε.Π.Θ.Δ. είναι η πλήρης και στοχευμένη κάλυψη των αναγκών των ωφελουμένων και η εξαγωγή επιδημιολογικών δεδομένων για την ψυχική υγεία και τις ψυχικές παθήσεις του πληθυσμού.
  3. Για την επίτευξη των σκοπών της παρ. 2, το Π.Σ.Ε.Π.Θ.Δ.: α) διαλειτουργεί, με ασφαλή τρόπο, με τα Εθνικά Μητρώα Ασθενών, τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (Α.Η.Φ.Υ.) των ασθενών, τα πληροφοριακά συστήματα των Δ.Υ.ΠΕ., των νοσοκομείων, των εποπτευόμενων και διασυνδεόμενων με το Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ. φορέων, το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.), το Μητρώο Μονάδων Ψυχικής Υγείας (Μ.Ψ.Υ.) Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου του άρθρου 11 Β του ν. 2716/1999 (Α΄96), και με τα Μητρώα καταγραφής ληπτών υπηρεσιών των Χώρων Ελεγχόμενης Χρήσης του άρθρου 5 της υπό στοιχεία Δ2α/οικ.25602/27.4.2020 απόφασης του Υπουργού Υγείας (Β΄ 1607), όπως εκάστοτε ισχύει και β) παρέχει σε εθνικό επίπεδο, μέσω της χρήσης ψηφιακών υποδομών και υπηρεσιών, ιατρική και ψυχική υποστήριξη και συμβουλευτική.
  4. Ως εκτελούντες την επεξεργασία ορίζονται:

α) η ανώνυμη εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Ανώνυμη Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.», για την υλοποίηση του Συστήματος, η οποία αναλαμβάνει τον τεχνικό σχεδιασμό, την οργάνωση της μετάπτωσης των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και άλλων δεδομένων από κάθε πηγή, την τήρηση και επεξεργασία των δεδομένων σχετικά με τους ωφελούμενους του Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ., υπό συνθήκες που διασφαλίζουν την ακεραιότητα, την εμπιστευτικότητα και τη διαθεσιμότητά τους, και ιδίως τα ατομικά στοιχεία τους, το είδος της ψυχικής πάθησης, το είδος της θεραπείας, το τηρούμενο θεραπευτικό πρωτόκολλο, καθώς και κάθε στοιχείο που σχετίζεται με τη θεραπεία και την πορεία της και κάθε άλλο θέμα, που αφορά στην ομαλή λειτουργία του Π.Σ.Ε.Π.Θ.Δ., σύμφωνα με τον ν. 4624/2019 (Α΄137) και

β) οι Διοικήσεις των Υγειονομικών Υπηρεσιών (Δ.Υ.ΠΕ.), οι εποπτευόμενοι και διασυνδεόμενοι φορείς του Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ. για την υποχρεωτική από πλευράς τους καταχώριση των στοιχείων που είναι αναγκαία για τη λειτουργία του Συστήματος και την αποδοχή και επιβεβαίωση των καταχωριζόμενων δεδομένων.

5. Στο πλαίσιο του Π.Σ.Ε.Π.Θ.Δ. συστήνεται Εθνικό Δίκτυο Τηλεψυχιατρικής – Τηλεσυμβουλευτικής, για την παροχή ιατρικής, ψυχικής υποστήριξης και συμβουλευτικής, μέσω ψηφιακών υποδομών και υπηρεσιών. Τις ως άνω υπηρεσίες παρέχουν, κατά περίπτωση, ψυχίατροι, ψυχολόγοι και λοιποί επαγγελματίες ψυχικής υγείας και ειδικοί παιδαγωγοί του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ.), καθώς και ιδιώτες ιατροί και επαγγελματίες ψυχικής υγείας συμβεβλημένοι με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.). Οι ψηφιακές υπηρεσίες παρέχονται με ευθύνη του θεράποντος ψυχιάτρου ή ψυχολόγου ή άλλου επαγγελματία ψυχικής υγείας ή ειδικού παιδαγωγού που παρακολουθεί τον εκάστοτε ωφελούμενο των υπηρεσιών. Οι ως άνω επαγγελματίες υποχρεούνται να ζητούν από τον λήπτη των υπηρεσιών τηλεψυχιατρικής – τηλεσυμβουλευτικής ή κατά περίπτωση από τον ασκούντα την επιμέλειά του ή από τον συμπαραστάτη του, τη συγκατάθεσή του για τη διενέργεια της ιατρικής πράξης της τηλεψυχιατρικής, σύμφωνα με τα άρθρα 1 και 12 του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (ν. 3418/2005, Α’ 287), ή της μη ιατρικής πράξης της τηλεσυμβουλευτικής, αναλόγως της ιδιότητάς τους, σύμφωνα με τον οικείο Κώδικα Δεοντολογίας που τους διέπει.

Σχολιάστε

Πριν υποβάλλετε το σχόλιο σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Όροι Συμμετοχής

  1. Φροντίστε να διατυπώνετε προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα. Προφανώς κάθε ζήτημα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλά ο δημόσιος διάλογος διευκολύνεται με στοχευμένες και συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις.
  2. Φροντίστε να διατυπώνετε τις προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις με τρόπο σύντομο και περιεκτικό.
  3. Προσπαθήστε να τεκμηριώνετε αυτά που γράφετε με αναφορές, παραπομπές σε άλλα κείμενα, υλικό ή συνδέσμους με αντίστοιχο περιεχόμενο, εκτός αν η χρήση τους είναι καταχρηστική και στην περίπτωση αυτή θα αφαιρούνται.
  4. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο που υποβάλετε δεν προσβάλλει δικαιώματα άλλων προσώπων.
  5. Είναι γόνιμο να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά είναι σημαντικό για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διαλόγου να αποφεύγονται οι προσωπικές αντιπαραθέσεις με άλλους συμμετέχοντες.
  6. Προτάσεις, σχόλια, υπερσύνδεσμοι ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, τα οποία διατυπώνονται σε γλώσσα και με τρόπο υβριστικό, χυδαίο ή περιέχουν ή υποκινούν μισαλλοδοξία και διακρίσεις που βασίζονται σε φύλο, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, φυλετική ή εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν θα δημοσιεύονται στο OpenGov.gr. Επίσης δε θα δημοσιεύονται σχόλια τα οποία παραπέμπουν σε άλλους δικτυακούς τόπους για λόγους διαφήμισης, δημοσιότητας ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό που κρίνεται από το OpenGov.gr ως καταχρηστικός.
  7. Οι προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που υποβάλετε υπόκεινται σε έλεγχο ως προς την τήρηση των παρόντων όρων χρήσης και συμμετοχής.
  8. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη χρήση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για ενημερωτικούς λόγους σχετικούς με τους στόχους του OpenGov.gr.
  9. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη διάθεση των προτάσεων, σχολίων ή ερωτήσεων που υποβάλετε με την άδεια «Creative Commons».