- Υπουργείο Υγείας - http://www.opengov.gr/yyka -

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ   Άρθρο 57 Πληροφοριακό Σύστημα Επιδημιολογικής Παρακολούθησης και Θεραπευτικής Διαχείρισης – Εθνικό Δίκτυο Τηλεψυχιατρικής – Τηλεσυμβουλευτικής

  1. Για τη βέλτιστη και αποτελεσματική λειτουργία του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ.) συστήνεται στο Υπουργείο Υγείας, υπό την ιδιότητά του ως Υπεύθυνου Επεξεργασίας, Πληροφοριακό Σύστημα Επιδημιολογικής Παρακολούθησης και Θεραπευτικής Διαχείρισης (Π.Σ.Ε.Π.Θ.Δ.).
  2. Το Π.Σ.Ε.Π.Θ.Δ. αποτελεί σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης, σε πραγματικό χρόνο και με τα κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέσα, των αναγκαίων πληροφοριών για τον έλεγχο του έργου των φορέων του Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ., ιδίως της διαθεσιμότητας και της πληρότητας των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, των διαθέσιμων κλινών και ραντεβού σε φορείς και δομές του Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ., καθώς και της τροχιάς πλοήγησης των ασθενών εντός αυτών. Σκοπός του Π.Σ.Ε.Π.Θ.Δ. είναι η πλήρης και στοχευμένη κάλυψη των αναγκών των ωφελουμένων και η εξαγωγή επιδημιολογικών δεδομένων για την ψυχική υγεία και τις ψυχικές παθήσεις του πληθυσμού.
  3. Για την επίτευξη των σκοπών της παρ. 2, το Π.Σ.Ε.Π.Θ.Δ.: α) διαλειτουργεί, με ασφαλή τρόπο, με τα Εθνικά Μητρώα Ασθενών, τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (Α.Η.Φ.Υ.) των ασθενών, τα πληροφοριακά συστήματα των Δ.Υ.ΠΕ., των νοσοκομείων, των εποπτευόμενων και διασυνδεόμενων με το Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ. φορέων, το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.), το Μητρώο Μονάδων Ψυχικής Υγείας (Μ.Ψ.Υ.) Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου του άρθρου 11 Β του ν. 2716/1999 (Α΄96), και με τα Μητρώα καταγραφής ληπτών υπηρεσιών των Χώρων Ελεγχόμενης Χρήσης του άρθρου 5 της υπό στοιχεία Δ2α/οικ.25602/27.4.2020 απόφασης του Υπουργού Υγείας (Β΄ 1607), όπως εκάστοτε ισχύει και β) παρέχει σε εθνικό επίπεδο, μέσω της χρήσης ψηφιακών υποδομών και υπηρεσιών, ιατρική και ψυχική υποστήριξη και συμβουλευτική.
  4. Ως εκτελούντες την επεξεργασία ορίζονται:

α) η ανώνυμη εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Ανώνυμη Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.», για την υλοποίηση του Συστήματος, η οποία αναλαμβάνει τον τεχνικό σχεδιασμό, την οργάνωση της μετάπτωσης των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και άλλων δεδομένων από κάθε πηγή, την τήρηση και επεξεργασία των δεδομένων σχετικά με τους ωφελούμενους του Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ., υπό συνθήκες που διασφαλίζουν την ακεραιότητα, την εμπιστευτικότητα και τη διαθεσιμότητά τους, και ιδίως τα ατομικά στοιχεία τους, το είδος της ψυχικής πάθησης, το είδος της θεραπείας, το τηρούμενο θεραπευτικό πρωτόκολλο, καθώς και κάθε στοιχείο που σχετίζεται με τη θεραπεία και την πορεία της και κάθε άλλο θέμα, που αφορά στην ομαλή λειτουργία του Π.Σ.Ε.Π.Θ.Δ., σύμφωνα με τον ν. 4624/2019 (Α΄137) και

β) οι Διοικήσεις των Υγειονομικών Υπηρεσιών (Δ.Υ.ΠΕ.), οι εποπτευόμενοι και διασυνδεόμενοι φορείς του Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ. για την υποχρεωτική από πλευράς τους καταχώριση των στοιχείων που είναι αναγκαία για τη λειτουργία του Συστήματος και την αποδοχή και επιβεβαίωση των καταχωριζόμενων δεδομένων.

5. Στο πλαίσιο του Π.Σ.Ε.Π.Θ.Δ. συστήνεται Εθνικό Δίκτυο Τηλεψυχιατρικής – Τηλεσυμβουλευτικής, για την παροχή ιατρικής, ψυχικής υποστήριξης και συμβουλευτικής, μέσω ψηφιακών υποδομών και υπηρεσιών. Τις ως άνω υπηρεσίες παρέχουν, κατά περίπτωση, ψυχίατροι, ψυχολόγοι και λοιποί επαγγελματίες ψυχικής υγείας και ειδικοί παιδαγωγοί του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ.), καθώς και ιδιώτες ιατροί και επαγγελματίες ψυχικής υγείας συμβεβλημένοι με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.). Οι ψηφιακές υπηρεσίες παρέχονται με ευθύνη του θεράποντος ψυχιάτρου ή ψυχολόγου ή άλλου επαγγελματία ψυχικής υγείας ή ειδικού παιδαγωγού που παρακολουθεί τον εκάστοτε ωφελούμενο των υπηρεσιών. Οι ως άνω επαγγελματίες υποχρεούνται να ζητούν από τον λήπτη των υπηρεσιών τηλεψυχιατρικής – τηλεσυμβουλευτικής ή κατά περίπτωση από τον ασκούντα την επιμέλειά του ή από τον συμπαραστάτη του, τη συγκατάθεσή του για τη διενέργεια της ιατρικής πράξης της τηλεψυχιατρικής, σύμφωνα με τα άρθρα 1 και 12 του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (ν. 3418/2005, Α’ 287), ή της μη ιατρικής πράξης της τηλεσυμβουλευτικής, αναλόγως της ιδιότητάς τους, σύμφωνα με τον οικείο Κώδικα Δεοντολογίας που τους διέπει.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα (Ανοιχτό | Κλείσιμο)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ   Άρθρο 57 Πληροφοριακό Σύστημα Επιδημιολογικής Παρακολούθησης και Θεραπευτικής Διαχείρισης – Εθνικό Δίκτυο Τηλεψυχιατρικής – Τηλεσυμβουλευτικής"

#1 Σχόλιο Από Vasily Psarommatis Στις 5 Ιουλίου 2024 @ 10:54

The best

#2 Σχόλιο Από Σαγάνη Ελένη Στις 6 Ιουλίου 2024 @ 13:56

Εκ μέρους του φοιτητικού συλλόγου του τμήματος κοινωνικής εργασίας, πανεπιστήμιο δυτικής αττικής. Δηλώνουμε κάθετα πως η μεταρρύθμιση υπονομεύει το επάγγελμα της κοινωνικής εργασίας που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο και με το κλινικό κομμάτι.

#3 Σχόλιο Από Γεωργία Ρίσκα Στις 6 Ιουλίου 2024 @ 14:23

Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί που δραστηριοποιούνται στην ψυχική υγεία σύμφωνα με το Π.Δ. 50 /1989 – ΦΕΚ 23 Α/ 26.01.1989 – άρθρο 1, παρ.3.γ, «…παρέχουν υπηρεσίες διαγνωστικού, συμβουλευτικού και θεραπευτικού χαρακτήρα σε άτομα, ομάδες και οικογένειες…» και επομένως είναι επαγγελματίες οι οποίοι διαθέτουν το ακαδημαϊκό, επιστημονικό και επαγγελματικό υπόβαθρο για να παρέχουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας διαγνωστικού, συμβουλευτικού, θεραπευτικού και ψυχοθεραπευτικού χαρακτήρα στους πολίτες της χώρας.

Το αναφαίρετο αυτό δικαίωμα αποτελεί πάγια θέση του ΣΚΛΕ και είναι δημόσια τοποθετημένη, ήδη από το Σεπτέμβριο του 2021, με αναλυτικό υπόμνημα για το κύρος της Κοινωνικής Εργασίας, τη συνδρομή της στην Ψυχική Υγεία και την άσκηση της Ψυχοθεραπείας.

#4 Σχόλιο Από Γεώργιος Αποστολούδας Στις 6 Ιουλίου 2024 @ 15:52

Μέσω της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης υπονομεύεται το επάγγελμα του κοινωνικού λειτουργού καθώς τον αποκλείει από το κλινικό του έργο στη ψυχική υγεία. Χρειάζεται οπωσδήποτε τροποποίηση!

#5 Σχόλιο Από Ελευθερία Στις 8 Ιουλίου 2024 @ 16:57

Οι κοινωνικοί λειτουργοί αποτελούν επαγγελματίες ψυχικής υγείας είναι απαραίτητη η τροποποίηση και η ένταξη τους στο κλινικό-θεραπευτικο κομμάτι.

#6 Σχόλιο Από Δήμητρα Παπανίκου Στις 13 Ιουλίου 2024 @ 02:20

Ο Κοινωνικός Λειτουργός, εκτός από το χρόνιο πρόβλημα του ότι δεν καλύπτονται οι υπηρεσίες του από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ στους ψυχολόγους καλύπτεται (θυμίζω ότι και οι κοινωνικοί λειτουργοί εκτός από κοινωνικοοικονομική ένταξη αναλαμβάνουν και ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ-ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ, και ακόμα και ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΉ με μεταπτυχιακό, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ Π.Δ. 50 /1989 – ΦΕΚ 23 Α/ 26.01.1989), πρέπει να ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΤΕΊ αν ανήκουν στον απλοικό όρο του υπουργείου ¨λοιποί επαγγελματίες ψυχικής υγείας». Να μπορούν κανονικά να παρέχουν τις ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες τους και να συμμετέχουν σε διεπιστημονικές ομάδες μαζί με ψυχολόγους κτλ. Χωρίς η ύπαρξη τους να περιορίζεται μόνο στη παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στο ξεχωριστό τμήμα κοινωνικής εργασίας που λέει το υπουργείο ότι θα δημιουργήσει, και όχι και ψυχολογικών υπηρεσιών. Και σε περίπτωση που δεν ισχύει κάτι τέτοιο να ΑΛΛΑΞΕΙ. Αυτό είναι σοβαρή καταπάτηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και υποβάθμιση του επαγγέλματος. Επιπλέον απο τη στιγμή που μπορούν οι παιδαγωγοί με ένα απλό μεταπτυχιακό ειδικής αγωγής, να θεωρούνται ξεκάθαρα ειδικοί ψυχικής υγείας, για κάποιον ακατανόητο λόγο, τότε το μόνο λογικό είναι ότι τα επαγγέλματα που όπως λέει ο νόμος ότι παρέχουν ήδη ψυχικές υπηρεσίες να αναφέρονται ξεκάθαρα ως ειδικοί ψυχικής υγείας, χωρίς να παραγκωνίζονται ή να δημιουργούνται απορίες και ασάφειες.

#7 Σχόλιο Από ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΟΡΕΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΡΓΩ Στις 16 Ιουλίου 2024 @ 09:07

Παραμένουμε επιφυλακτικοί και μας δημιουργούνται ερωτήματα για τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα του Πληροφοριακού Συστήματος επιδημιολογικής επιτήρησης και θεραπευτικής διαχείρισης καθώς όλα τα κρίσιμα ζητήματα παραπέμπονται και πάλι στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης και σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε εφικτή την αυτοματοποιημένη πλοήγηση – διαχείριση της θεραπείας των ασθενών που πρέπει να είναι προσωποκεντρική, ολιστική και εξατομικευμένη με την απαιτούμενη συναίνεση του ίδιου του ασθενή.

#8 Σχόλιο Από Γεωργία Στις 16 Ιουλίου 2024 @ 10:24

Στο άρθρο 5 πρέπει να καθορίζονται ακριβώς οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας που δύναται να παρέχουν υπηρεσίες και σύμφωνα με την άδεια άσκησης έκαστου επαγγέλματος. Σοβαρό σφάλμα που δεν αναφέρονται οι Κοινωνικοί Λειτουργοί οι οποίοι αποτελούν ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, διακριτού κλάδου και προσόντων οι οποίοι διαθέτουν κλινική εμπειρία στο αντικείμενο, μετέχουν στις διεπιστημονικές ομάδες και δύναται να παρέχουν υπηρεσίες όχι μόνον ψυχικής υγείας αλλά και υπηρεσίες στην πρόληψη, στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου ανθρώπων, αλλά και στην ένταξη και ενσωμάτωση στον κοινωνικό ιστό.
Επίσης ο μη καθορισμός των επαγγελματιών ψυχικής υγείας αφήνει έδαφος να παρεισφρήσουν άτομα που δεν είναι πιστοποιημένα επαγγελματίες ψυχικής υγείας.
Άτομα που αναφέρονται ως ¨Σύμβουλοι…¨ πρέπει να διαθέτουν πτυχίο ανθρωπιστικών σπουδών, πιστοποίηση από εγκεκριμένο φορέα και ορίζεται επακριβώς τι θα παρέχουν.

#9 Σχόλιο Από Σταύρος Ευαγγελάτος Στις 16 Ιουλίου 2024 @ 19:31

τμήμα κοινωνικής εργασίας όπου δραστηριοποιούνται όπως φαίνεται οι κοινωνικοί λειτουργοί, γιατί υπάρχει περιορισμός σε παροχή κοινωνικών υπηρεσιών Που είναι οι παροχές ψυχικής βοήθειας ? Που είναι οι υπηρεσίες θεραπευτικού χαρακτήρα που ασκούν τόσα χρόνια ? Γιατί τους αφαιρείτε αυτό το δικαίωμα την στιγμή που το δίνετε σε άλλους που δνε έχουν ούτε τη παραμικρή ιδέα περί ψυχικής υγειας? Πώς γίνεται οι παιδαγωγοί με ένα απλο μεταπτυχιακό να θεωρούνται ειδικοί στο να παρέχουν θεραπεία και να αναγνωρίζονται από τον ΕΟΠΥΥ και οι κοινωνικοί λειτουργοί όχι ? Αυτό το σχόλιο αναφέρεται και σε αυτό το άρθρο αλλά και στα υπόλοιπα όπως πχ στη παροχή τηλεσυμβουλευτικης

#10 Σχόλιο Από Drakopoulos Στις 16 Ιουλίου 2024 @ 19:42

Πρέπει να υπάρξει αναλυτική περιγραφή για το ποιοι θεωρούνται επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Δικαίωμα σύμφωνα με τον νόμο έχουν μόνο οι ψυχίατροι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί. Παραβλέπω το γεγονός ότι με ένα απλό μεταπτυχιακό ειδικής αγωγής θεωρούνται πλέον και οι παιδαγωγοί. Ποιοι άλλοι και με ποια κριτήρια θα μας παρέχουν θεραπευτικές υπηρεσίες ? Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί δυσκολεύονται ήδη να βρουν δουλειές επειδή τους τις παίρνουν άσχετοι, που απλά αποφάσισαν να κάνουν ένα μεταπτυχιακό στη ψυχοθεραπεία ή ακόμα χειρότερο δύο τρία life coaching σεμιναριακια. Eλεξτε κύριε υπουργέ τον νόμο και δείτε ποιοι όντως είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι.

#11 Σχόλιο Από Apostolis Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 02:20

Πότε θα αναγνωριστούν οι κοινωνικοί λειτουργοί από τον ΕΟΠΥΥ? Είναι δυνατόν μέχρι και οι παιδαγωγοί να αναγνωρίζονται? Γιατί οι ψυχολόγοι να αναγνωρίζονται και οι κοινωνικό λειτουργοι όχι από τη στιγμή που με βάση τον νόμο προσφέρουν και αυτοί υπηρεσίες θεραπείας, διάγνωσης και συμβουλευτικής? Γιατί συμπεριλαμβάνονται στους ειδικούς ψυχικής υγείας ατομα που δεν έχουν επαρκές επιστημονικό υπόβαθρο όπως οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί, και σαφως και οι ψυχίατροι?

#12 Σχόλιο Από Παναγιώτα Φίτσιου Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 13:41

Πληροφοριακό σύστημα επιδημιολογικής παρακολούθησης και θεραπευτικής διαχείρισης – Επιφυλάξεις ως προς τη θέσπιση και άλλων διαδικασιών