- Υπουργείο Υγείας - http://www.opengov.gr/yyka -

Άρθρο 54 Ίδρυση και εποπτεία μονάδων αντιμετώπισης εξάρτησης από φορείς πλην των εγκεκριμένων οργανισμών πρόληψης, θεραπείας, απεξάρτησης και επανένταξης- Tροποποίηση άρθρου 58 ν. 4139/2013

Στο άρθρο 58 του ν. 4139/2013 (Α΄ 74), περί ανάπτυξης, εποπτείας και ελέγχου συμβουλευτικών σταθμών και θεραπευτικών κέντρων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) αντικαθίστανται ο τίτλος και η παρ. 1, β) στην παρ. 2 βα) αντικαθίσταται το πρώτο εδάφιο, ββ) στο τέλος του δεύτερου εδαφίου προστίθενται οι λέξεις «ανάλογα με το είδος της εξάρτησης και τη βαθμίδα αντιμετώπισης εξάρτησης της παρ. 1», βγ) αντικαθίστανται τα εδάφια πέμπτο και έκτο, βδ) στο έβδομο εδάφιο προστίθεται στην εξουσιοδοτική ο Υπουργός Υγείας και οι λέξεις «καταστήματα κράτησης» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Σωφρονιστικά Καταστήματα», βε) στο όγδοο εδάφιο η λέξη «εισάγονται» αντικαθίσταται από τη λέξη «εντάσσονται», γ) η παρ. 3 καταργείται και το άρθρο 58 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 58

Ίδρυση και εποπτεία μονάδων αντιμετώπισης εξάρτησης από φορείς πλην των εγκεκριμένων oργανισμών πρόληψης, θεραπείας, απεξάρτησης και επανένταξης

  1. 1. Ο προγραμματισμός για την αντιμετώπιση της εξάρτησης, κατά την έννοια του άρθρου 1 διακρίνεται σε τέσσερις (4) βαθμίδες:

α) πρόληψη,

β) άμεση πρόσβαση και μείωση της βλάβης,

γ) θεραπεία και απεξάρτηση και

δ) κοινωνική επανένταξη.

  1. Αρμόδιο για την ίδρυση και εποπτεία των μονάδων αντιμετώπισης της εξάρτησης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πέραν των αναφερόμενων στο άρθρο 51 είναι το Υπουργείο Υγείας μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται οι βασικές αρχές και οι προδιαγραφές, οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά, η διαδικασία και κάθε άλλο θέμα, σχετικό με τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των παραπάνω μονάδων, ανάλογα με το είδος της εξάρτησης και τη βαθμίδα αντιμετώπισης εξάρτησης της παρ. 1. Τα νομικά ή φυσικά πρόσωπα που λειτουργούν προγράμματα ή παρέχουν υπηρεσίες απεξάρτησης χωρίς την απαραίτητη άδεια, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης από τρεις (3) μήνες έως έναν (1) χρόνο και διοικητικό πρόστιμο από τριάντα χιλιάδες (30.000) έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ. Το διοικητικό πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση του Διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας καθορίζονται η διαδικασία επιβολής και είσπραξης του διοικητικού προστίμου, η αναπροσαρμογή του ύψους του και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του τέταρτου εδαφίου. Οι φορείς που, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, αναπτύσσουν και υλοποιούν προγράμματα ή παρέχουν υπηρεσίες απεξάρτησης σύμφωνα με το παρόν, χωρίς να διαθέτουν την προβλεπόμενη άδεια, υποχρεούνται να υποβάλουν αίτηση αδειοδότησης έως την 31η.12.2024. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Προστασίας του Πολίτη εγκρίνονται τα προγράμματα, που εφαρμόζονται στα Σωφρονιστικά Καταστήματα. Με την ίδια κοινή απόφαση καθορίζονται οι προϋποθέσεις και ο τρόπος επιλογής των ατόμων που εντάσσονται στα ως άνω προγράμματα.
  2. Καταργείται.»