Άρθρο 49 Θέματα προσωπικού

  1. Οι προσλήψεις του προσωπικού του Ε.Ο.Π.Α.Ε. γίνονται με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό προσλήψεων του άρθρου 51 του ν. 4622/2019 (Α΄133), μετά από προκήρυξη των εγκρινόμενων θέσεων προς πλήρωση, σύμφωνα με τον ν. 4765/2021 (Α΄ 6), με την επιφύλαξη των προσλήψεων του ιατρικού προσωπικού, των κάθε είδους θεραπευτών και των πρώην εξαρτημένων ατόμων, οι οποίες, σύμφωνα με την περ. στ΄ της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 4765/2021, εξαιρούνται του νόμου αυτού.
  2. α) Το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό που υπηρετεί στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας ή σε φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας δύναται, κατόπιν αίτησής του, η οποία υποβάλλεται στην αρμόδια Διεύθυνση του φορέα προέλευσής του, να αποσπάται στον Ε.Ο.Π.Α.Ε. με απόφαση του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου του φορέα προέλευσης και με σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Α.Ε. για χρονικό διάστημα δύο (2) ετών, με δυνατότητα ανανέωσης άπαξ για άλλο ένα (1) έτος.

β) Το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό που απασχολείται στις Δ.Υ.Πε. στο πλαίσιο λειτουργίας του Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ. δύναται, κατόπιν αίτησής του, η οποία υποβάλλεται στην αρμόδια Διεύθυνση της οικείας Δ.Υ.Πε., να αποσπάται στον Ε.Ο.Π.Α.Ε., με απόφαση του αρμοδίου για θέματα ψυχικής υγείας Υποδιοικητή Υ.Πε. και με τη σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Α.Ε. και συγκεκριμένα βα) το ιατρικό προσωπικό για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών, με δυνατότητα ανανέωσης άπαξ για άλλα δύο (2) έτη και ββ) το λοιπό προσωπικό για χρονικό διάστημα δύο (2) ετών, με δυνατότητα ανανέωσης άπαξ για άλλο ένα (1) έτος, εφόσον η ανανέωση της διάρκειας της απόσπασης κρίνεται απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού.

γ) Οι αποσπάσεις των περ. α) και β) διενεργούνται χωρίς να απαιτείται απόφαση ή σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιακών συμβουλίων ή του οργάνου διοίκησης του φορέα προέλευσης, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων. Ειδικά για την απόσπαση στον Ε.Ο.Π.Α.Ε. προσωπικού που υπηρετεί στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας απαιτείται επιπλέον η σύμφωνη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου. Ο χρόνος της απόσπασης θεωρείται πραγματική υπηρεσία του προσωπικού, το οποίο δεσμεύει και διατηρεί την οργανική του θέση, στον φορέα προέλευσής του. Για τη διενέργεια των αποσπάσεων εκδίδεται σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τον Πρόεδρο του Οργανισμού, με την οποία καθορίζονται τα απαιτούμενα προσόντα, η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων, η διαδικασία επιλογής, ο τρόπος δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων της διαδικασίας επιλογής καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρούσας.

δ) Για την εύρυθμη λειτουργία του, ο Ε.Ο.Π.Α.Ε. δύναται να καλύπτει τις υπηρεσιακές του ανάγκες και σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν. 4440/2016 (Α΄ 224) περί ενδοϋπουργικής κινητικότητας και το άρθρο 31 του ν. 4873/2021 (Α΄ 248) περί κινητικότητας υπαλλήλων σε νεοσύστατες υπηρεσίες φορέων Γενικής Κυβέρνησης.

  1. α) Το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, το οποίο ολοκληρώνει τον χρόνο απόσπασής του στον Ε.Ο.Π.Α.Ε. σύμφωνα με την περ. α της παρ. 2, δύναται να αιτηθεί τη μετάταξή του στον Οργανισμό, η οποία διενεργείται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Υγείας, ύστερα από γνώμη του, κατά περίπτωση αρμόδιου, υπηρεσιακού συμβουλίου του φορέα προέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Α.Ε., υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 4 του ν. 4440/2016. περί ενιαίου συστήματος κινητικότητας στη δημόσια διοίκηση.

β) Ειδικά το προσωπικό που υπηρετεί στις αποκεντρωμένες μονάδες ψυχικής υγείας των Δ.Υ.Πε. με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δύναται να αιτηθεί απευθείας τη μετάταξή του στον Ε.Ο.Π.Α.Ε., η οποία διενεργείται με απόφαση του Διοικητή της οικείας Υ.ΠΕ. και γνώμη του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου του φορέα προέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Α.Ε. υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 4 του ν. 4440/2016 περί ενιαίου συστήματος κινητικότητας στη δημόσια διοίκηση.

  1. Ο Ε.Ο.Π.Α.Ε. δύναται να προσλαμβάνει, σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων του άρθρου 51 του ν. 4622/2019, ως Ειδικούς Θεραπευτές, πρώην εξαρτημένα άτομα, τα οποία εκουσίως προσήλθαν για θεραπευτική αγωγή και έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία θεραπευτικά προγράμματα των εγκεκριμένων οργανισμών αντιμετώπισης εξαρτήσεων ή φορέων του ν. 4139/2013 (Α΄ 74), για πάσης φύσεως εξάρτηση. Οι Ειδικοί Θεραπευτές του πρώτου εδαφίου προσλαμβάνονται είτε με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου ή αορίστου χρόνου, είτε απασχολούνται με καθεστώς έκδοσης δελτίου παροχής υπηρεσιών.

 

  1. α) Ως Προϊστάμενοι των Οργανικών Μονάδων του Τομέα Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Λειτουργίας του Ε.Ο.ΠΑ.Ε. και των Αυτοτελών Τμημάτων αυτού επιλέγονται εργαζόμενοι του Οργανισμού, οι οποίοι συνδέονται με τον Οργανισμό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Η θητεία τους είναι τριετής και η επιλογή τους πραγματοποιείται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, μετά από σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που εκδίδεται από τον Πρόεδρο του Οργανισμού, με την οποία καθορίζονται τα απαιτούμενα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα, η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων, τα κριτήρια και η διαδικασία επιλογής, ο τρόπος δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων της διαδικασίας επιλογής, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρούσας και σύμφωνα με τα κριτήρια και τη διαδικασία που ρυθμίζονται στον Εσωτερικό Κανονισμό Οργάνωσης και Λειτουργίας του άρθρου 45.

β) Ως Προϊστάμενοι των Διευθύνσεων του Θεραπευτικού Τομέα επιλέγονται υπάλληλοι που συνδέονται με τον Οργανισμό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ή αποσπασμένοι από φορείς του Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ. ή άλλους φορείς του Ε.Σ.Υ.. Η επιλογή τους πραγματοποιείται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου μεταξύ των τριών (3) επικρατέστερων υποψηφίων που επιλέγονται από το Επιστημονικό Συμβούλιο του άρθρου 41, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που εκδίδεται από τον Πρόεδρο του Οργανισμού, με την οποία καθορίζονται τα απαιτούμενα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα, η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων των υποψηφίων, τα κριτήρια και η διαδικασία επιλογής τους, ο τρόπος δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων της διαδικασίας επιλογής, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή του παρόντος και σύμφωνα με τα κριτήρια και τη διαδικασία που ρυθμίζονται στον Εσωτερικό Κανονισμό Οργάνωσης και Λειτουργίας του άρθρου 45.

Η θητεία όλων των προϊσταμένων των Διευθύνσεων, των Αυτοτελών Τμημάτων και των Θεραπευτικών Προγραμμάτων του Ε.Ο.Π.Α.Ε. ορίζεται τριετής. Όλοι υποβάλλονται σε ετήσια αξιολόγηση από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, με δυνατότητα λύσης της θητείας τους, σε περίπτωση που η εν λόγω αξιολόγηση αποβεί αρνητική.

γ) Με απόφαση του Προέδρου του Ε.Ο.Π.Α.Ε. ορίζεται, εντός τριών (3) μηνών από την έναρξη λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Α.Ε., ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Νομικής Υποστήριξης και Νομικής Συμπαράστασης του Οργανισμού εκ των νομικών συμβούλων – δικηγόρων των καταργούμενων νομικών προσώπων.

  1. Οι πληρωμές των πάσης φύσης αποδοχών, απολαβών και αποζημιώσεων, τακτικών ή έκτακτων, του πάσης φύσεως προσωπικού του Ε.Ο.Π.Α.Ε., καταβάλλονται από τον Ε.Ο.Π.Α.Ε. και βαρύνουν τον προϋπολογισμό του μετά από ισόποση επιχορήγηση του Υπουργείου Υγείας.

Σχολιάστε

Πριν υποβάλλετε το σχόλιο σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Όροι Συμμετοχής

  1. Φροντίστε να διατυπώνετε προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα. Προφανώς κάθε ζήτημα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλά ο δημόσιος διάλογος διευκολύνεται με στοχευμένες και συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις.
  2. Φροντίστε να διατυπώνετε τις προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις με τρόπο σύντομο και περιεκτικό.
  3. Προσπαθήστε να τεκμηριώνετε αυτά που γράφετε με αναφορές, παραπομπές σε άλλα κείμενα, υλικό ή συνδέσμους με αντίστοιχο περιεχόμενο, εκτός αν η χρήση τους είναι καταχρηστική και στην περίπτωση αυτή θα αφαιρούνται.
  4. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο που υποβάλετε δεν προσβάλλει δικαιώματα άλλων προσώπων.
  5. Είναι γόνιμο να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά είναι σημαντικό για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διαλόγου να αποφεύγονται οι προσωπικές αντιπαραθέσεις με άλλους συμμετέχοντες.
  6. Προτάσεις, σχόλια, υπερσύνδεσμοι ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, τα οποία διατυπώνονται σε γλώσσα και με τρόπο υβριστικό, χυδαίο ή περιέχουν ή υποκινούν μισαλλοδοξία και διακρίσεις που βασίζονται σε φύλο, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, φυλετική ή εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν θα δημοσιεύονται στο OpenGov.gr. Επίσης δε θα δημοσιεύονται σχόλια τα οποία παραπέμπουν σε άλλους δικτυακούς τόπους για λόγους διαφήμισης, δημοσιότητας ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό που κρίνεται από το OpenGov.gr ως καταχρηστικός.
  7. Οι προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που υποβάλετε υπόκεινται σε έλεγχο ως προς την τήρηση των παρόντων όρων χρήσης και συμμετοχής.
  8. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη χρήση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για ενημερωτικούς λόγους σχετικούς με τους στόχους του OpenGov.gr.
  9. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη διάθεση των προτάσεων, σχολίων ή ερωτήσεων που υποβάλετε με την άδεια «Creative Commons».