Άρθρο 49 Θέματα προσωπικού

  1. Οι προσλήψεις του προσωπικού του Ε.Ο.Π.Α.Ε. γίνονται με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό προσλήψεων του άρθρου 51 του ν. 4622/2019 (Α΄133), μετά από προκήρυξη των εγκρινόμενων θέσεων προς πλήρωση, σύμφωνα με τον ν. 4765/2021 (Α΄ 6), με την επιφύλαξη των προσλήψεων του ιατρικού προσωπικού, των κάθε είδους θεραπευτών και των πρώην εξαρτημένων ατόμων, οι οποίες, σύμφωνα με την περ. στ΄ της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 4765/2021, εξαιρούνται του νόμου αυτού.
  2. α) Το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό που υπηρετεί στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας ή σε φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας δύναται, κατόπιν αίτησής του, η οποία υποβάλλεται στην αρμόδια Διεύθυνση του φορέα προέλευσής του, να αποσπάται στον Ε.Ο.Π.Α.Ε. με απόφαση του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου του φορέα προέλευσης και με σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Α.Ε. για χρονικό διάστημα δύο (2) ετών, με δυνατότητα ανανέωσης άπαξ για άλλο ένα (1) έτος.

β) Το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό που απασχολείται στις Δ.Υ.Πε. στο πλαίσιο λειτουργίας του Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ. δύναται, κατόπιν αίτησής του, η οποία υποβάλλεται στην αρμόδια Διεύθυνση της οικείας Δ.Υ.Πε., να αποσπάται στον Ε.Ο.Π.Α.Ε., με απόφαση του αρμοδίου για θέματα ψυχικής υγείας Υποδιοικητή Υ.Πε. και με τη σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Α.Ε. και συγκεκριμένα βα) το ιατρικό προσωπικό για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών, με δυνατότητα ανανέωσης άπαξ για άλλα δύο (2) έτη και ββ) το λοιπό προσωπικό για χρονικό διάστημα δύο (2) ετών, με δυνατότητα ανανέωσης άπαξ για άλλο ένα (1) έτος, εφόσον η ανανέωση της διάρκειας της απόσπασης κρίνεται απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού.

γ) Οι αποσπάσεις των περ. α) και β) διενεργούνται χωρίς να απαιτείται απόφαση ή σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιακών συμβουλίων ή του οργάνου διοίκησης του φορέα προέλευσης, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων. Ειδικά για την απόσπαση στον Ε.Ο.Π.Α.Ε. προσωπικού που υπηρετεί στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας απαιτείται επιπλέον η σύμφωνη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου. Ο χρόνος της απόσπασης θεωρείται πραγματική υπηρεσία του προσωπικού, το οποίο δεσμεύει και διατηρεί την οργανική του θέση, στον φορέα προέλευσής του. Για τη διενέργεια των αποσπάσεων εκδίδεται σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τον Πρόεδρο του Οργανισμού, με την οποία καθορίζονται τα απαιτούμενα προσόντα, η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων, η διαδικασία επιλογής, ο τρόπος δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων της διαδικασίας επιλογής καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρούσας.

δ) Για την εύρυθμη λειτουργία του, ο Ε.Ο.Π.Α.Ε. δύναται να καλύπτει τις υπηρεσιακές του ανάγκες και σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν. 4440/2016 (Α΄ 224) περί ενδοϋπουργικής κινητικότητας και το άρθρο 31 του ν. 4873/2021 (Α΄ 248) περί κινητικότητας υπαλλήλων σε νεοσύστατες υπηρεσίες φορέων Γενικής Κυβέρνησης.

  1. α) Το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, το οποίο ολοκληρώνει τον χρόνο απόσπασής του στον Ε.Ο.Π.Α.Ε. σύμφωνα με την περ. α της παρ. 2, δύναται να αιτηθεί τη μετάταξή του στον Οργανισμό, η οποία διενεργείται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Υγείας, ύστερα από γνώμη του, κατά περίπτωση αρμόδιου, υπηρεσιακού συμβουλίου του φορέα προέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Α.Ε., υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 4 του ν. 4440/2016. περί ενιαίου συστήματος κινητικότητας στη δημόσια διοίκηση.

β) Ειδικά το προσωπικό που υπηρετεί στις αποκεντρωμένες μονάδες ψυχικής υγείας των Δ.Υ.Πε. με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δύναται να αιτηθεί απευθείας τη μετάταξή του στον Ε.Ο.Π.Α.Ε., η οποία διενεργείται με απόφαση του Διοικητή της οικείας Υ.ΠΕ. και γνώμη του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου του φορέα προέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Α.Ε. υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 4 του ν. 4440/2016 περί ενιαίου συστήματος κινητικότητας στη δημόσια διοίκηση.

  1. Ο Ε.Ο.Π.Α.Ε. δύναται να προσλαμβάνει, σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων του άρθρου 51 του ν. 4622/2019, ως Ειδικούς Θεραπευτές, πρώην εξαρτημένα άτομα, τα οποία εκουσίως προσήλθαν για θεραπευτική αγωγή και έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία θεραπευτικά προγράμματα των εγκεκριμένων οργανισμών αντιμετώπισης εξαρτήσεων ή φορέων του ν. 4139/2013 (Α΄ 74), για πάσης φύσεως εξάρτηση. Οι Ειδικοί Θεραπευτές του πρώτου εδαφίου προσλαμβάνονται είτε με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου ή αορίστου χρόνου, είτε απασχολούνται με καθεστώς έκδοσης δελτίου παροχής υπηρεσιών.

 

  1. α) Ως Προϊστάμενοι των Οργανικών Μονάδων του Τομέα Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Λειτουργίας του Ε.Ο.ΠΑ.Ε. και των Αυτοτελών Τμημάτων αυτού επιλέγονται εργαζόμενοι του Οργανισμού, οι οποίοι συνδέονται με τον Οργανισμό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Η θητεία τους είναι τριετής και η επιλογή τους πραγματοποιείται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, μετά από σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που εκδίδεται από τον Πρόεδρο του Οργανισμού, με την οποία καθορίζονται τα απαιτούμενα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα, η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων, τα κριτήρια και η διαδικασία επιλογής, ο τρόπος δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων της διαδικασίας επιλογής, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρούσας και σύμφωνα με τα κριτήρια και τη διαδικασία που ρυθμίζονται στον Εσωτερικό Κανονισμό Οργάνωσης και Λειτουργίας του άρθρου 45.

β) Ως Προϊστάμενοι των Διευθύνσεων του Θεραπευτικού Τομέα επιλέγονται υπάλληλοι που συνδέονται με τον Οργανισμό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ή αποσπασμένοι από φορείς του Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ. ή άλλους φορείς του Ε.Σ.Υ.. Η επιλογή τους πραγματοποιείται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου μεταξύ των τριών (3) επικρατέστερων υποψηφίων που επιλέγονται από το Επιστημονικό Συμβούλιο του άρθρου 41, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που εκδίδεται από τον Πρόεδρο του Οργανισμού, με την οποία καθορίζονται τα απαιτούμενα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα, η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων των υποψηφίων, τα κριτήρια και η διαδικασία επιλογής τους, ο τρόπος δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων της διαδικασίας επιλογής, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή του παρόντος και σύμφωνα με τα κριτήρια και τη διαδικασία που ρυθμίζονται στον Εσωτερικό Κανονισμό Οργάνωσης και Λειτουργίας του άρθρου 45.

Η θητεία όλων των προϊσταμένων των Διευθύνσεων, των Αυτοτελών Τμημάτων και των Θεραπευτικών Προγραμμάτων του Ε.Ο.Π.Α.Ε. ορίζεται τριετής. Όλοι υποβάλλονται σε ετήσια αξιολόγηση από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, με δυνατότητα λύσης της θητείας τους, σε περίπτωση που η εν λόγω αξιολόγηση αποβεί αρνητική.

γ) Με απόφαση του Προέδρου του Ε.Ο.Π.Α.Ε. ορίζεται, εντός τριών (3) μηνών από την έναρξη λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Α.Ε., ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Νομικής Υποστήριξης και Νομικής Συμπαράστασης του Οργανισμού εκ των νομικών συμβούλων – δικηγόρων των καταργούμενων νομικών προσώπων.

  1. Οι πληρωμές των πάσης φύσης αποδοχών, απολαβών και αποζημιώσεων, τακτικών ή έκτακτων, του πάσης φύσεως προσωπικού του Ε.Ο.Π.Α.Ε., καταβάλλονται από τον Ε.Ο.Π.Α.Ε. και βαρύνουν τον προϋπολογισμό του μετά από ισόποση επιχορήγηση του Υπουργείου Υγείας.
  • Πρέπει να ρυθμιστεί το θέμα του μισθολογίου των ιατρών του ΟΚΑΝΑ.Το θέμα εκκρεμεί από το 2013 όπου οι ιατροί του ΟΚΑΝΑ εντάχθηκαν στο ενιαίο μισθολόγιο.Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση τόσο στη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ όσο και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.Αυτή η αδικία πρέπει να σταματήσει.

  • 1.Ένας σημαντικός αριθμός συναδέλφων (περίπου το 50% του προσωπικού) απασχολούνται στον ΟΚΑΝΑ με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, όπως επικουρικοί, ΔΠΥ (μπλοκάκια), μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, και προσωπικό που έχει προσληφθεί με τα προγράμματα ΕΣΠΑ τα οποία λήγουν τέλος του 2024 και ο νέος Οργανισμός πλέον θα πρέπει να λειτουργήσει αυτές τις δομές με ιδίους πόρους και με δικό του ανθρώπινο δυναμικό, πράγμα αδύνατο με τα υφιστάμενα δεδομένα.
    Κάτω από αυτό το πρίσμα γίνεται εύκολα κατανοητό πως είναι αδύνατη η λειτουργία του νέου Οργανισμού χωρίς επιπλέον ενίσχυση προσωπικού, δεδομένου του μεγέθους του και της στοχοθεσίας που καλείται να φέρει εις πέρας.
    Και όταν αναφερόμαστε σε προσωπικό μιλάμε για θέσεις αορίστου χρόνου.
    Λαμβάνοντας υπόψη τις καθυστερήσεις στις διαδικασίες και τις αγκυλώσεις που όλοι γνωρίζουμε αναφορικά με την απορρόφηση προσωπικού μέσω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ, θα πρέπει και οι προσλήψεις που αφορούν διοικητικό προσωπικό αορίστου χρόνου, τουλάχιστον για τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας του ΕΟΠΑΕ και για την επιτάχυνση των διαδικασιών, να γίνουν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για το υπόλοιπο προσωπικό του ΟΚΑΝΑ (ιατροί, θεραπευτές, νοσηλευτές) σύμφωνα με τον ν. 4765/2021 (Α΄ 6), με την επιφύλαξη των προσλήψεων του ιατρικού προσωπικού, των κάθε είδους θεραπευτών και των πρώην εξαρτημένων ατόμων, οι οποίες, σύμφωνα με την περ. στ΄ της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 4765/2021 (Α΄ 6), εξαιρούνται του νόμου αυτού.
    Η εξαίρεση αυτή νομοθετήθηκε για συγκεκριμένους λόγους, εξαιτίας των, κατά κοινή ομολογία, ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει ο χώρος των εξαρτήσεων, ιδιαιτερότητες που στον παρόντα χρόνο κρίνονται πιο επίκαιρες από ποτέ, ενόψει και της υλοποίησης λειτουργίας του νέου Φορέα.
    Για ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του νέου Οργανισμού οι συμβάσεις του προσωπικού που απασχολείται ήδη στους φορείς που εντάσσονται στον ΕΟΠΑΕ με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) να μετατραπούν σε αρίστου χρόνου (ΙΔΑΧ)
    2.Στο ίδιο άρθρο ενώ αναφέρει ποιοι εργαζόμενοι μπορούν να γίνουν υπεύθυνοι στον τομέα επιχειρησιακού σχεδιασμού δεν αναφέρει το παραμικρό για το ποιοι εργαζόμενοι μπορούν να γίνουν υπεύθυνοι για τα τμήματα του τομέα θεραπείας. Στο τέλος όμως του ίδιου άρθρου αναφέρεται η θητεία και των προϊσταμένων των τμημάτων του τομέα θεραπείας.
    3.Μπορούν να είναι προϊστάμενοι Διευθύνσεων αποσπασμένοι;
    2. Υπάρχει διάκριση αφού στον θεραπευτικό τομέα μπορούν και αποσπασμένοι να καταλαμβάνουν θέση ευθύνης σε αντίθεση με τον επιχειρησιακό τομέα που τις διευθυντικές θέσεις καταλαμβάνουν μόνο εργαζόμενοι με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ)

  • 18 Ιουλίου 2024, 02:03 | Μαρία

    Οι ΙΔΑΧ του ΕΣΥ να μπορουν να αποσπασθούν στον ΕΟΠΑΕ, διαφορετικά δεν θα ακολουθήσει κάνεις, το έχουν ήδη αποφασίσει. Με ποιο προσωπικό θα δουλέψει ο ΕΟΠΑΕ? Θα χαθεί έμπειρο προσωπικό!

  • 18 Ιουλίου 2024, 01:34 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΩΝ Ο.ΚΑ.ΝΑ.

    Στην παράγραφο 4 να προστεθεί εδάφιο β) «Για την πρόσληψη ειδικών θεραπευτών να μην λαμβάνονται υπόψη τυχόν κωλύματα (π.χ. ποινικό μητρώο) που σχετίζονται με την πορεία των ανθρώπων στη χρήση»
    και εδάφιο γ) «Ο οργανισμός μπορεί να προσλαμβάνει πρώην εξαρτημένους αλλά και εν ενεργεία ωφελούμενους των προγραμμάτων του για διάφορες βοηθητικές θέσεις (π.χ. καθαριότητα, γραμματεία, φύλαξη) καθώς και να χρησιμοποιεί ΚΟΙΝΣΕΠ ωφελουμένων κατά προτεραιότητα»
    Σοβαρότατο βήμα για την επανένταξη των ωφελουμένων.

  • 17 Ιουλίου 2024, 14:21 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΦΗΒΩΝ ΑΤΡΑΠΟΣ

    Σε ό,τι αφορά στον στόχο της διατήρησης της συνέχειας της απεξάρτησης φαίνεται αυτή να γίνεται αντιληπτή μόνο ως διοικητική διαδικασία, δεν μπορεί η απεξάρτηση να είναι αρμοδιότητα διαφορετικής διεύθυνσης από την επανένταξη. Η τμηματοποιηση της θεραπείας και η κατάργηση του λεγόμενου θεραπευτικού συνεχούς για τους ωφελούμενους είναι βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της πορείας και θεραπείας τους
    Η άσκηση θεραπευτικού έργου προϋποθέτει μια ελάχιστη σταθερότητα στη θεραπευτική σχέση, και οι ευκαιριακές μετακινήσεις προσωπικού καταστρατηγούν τη θεραπευτική συνέχεια και οδηγουν σε αναπόφευκτα διαλείμματα της θεραπείας.
    Η θεραπευτική σχέση δε χωράει σε 45λεπτες συνεδρίες, είναι μια σχέση ουσιαστικης εμπιστοσύνης που χτίζεται βημα με βημα και απαιτει χρονο .
    Θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι, οι δομές θα διατηρήσουν την ανεξαρτησία και την αυτονομία τους σε επιστημονικό και θεραπευτικό επίπεδο, και να ενισχυθεί ο θεραπευτικός πλουραλισμός
    Δεν αναφέρεται η λειτουργία στεγνών προγραμμάτων παρά μόνο τομέας σωματικής αποτοξίνωσης και απεξάρτησης. Θα λειτουργούν τα υφιστάμενα στεγνά προγράμματα μετά την έναρξη λειτουργία του ΕΟΠΑΕ?
    Μετακινήσεις και αποσπάσεις προσωπικού δεν πρέπει να εμποδίζουν την συνέχεια της θεραπείας και κάθε ομαλή μετάβαση μεταξύ θεραπευτών

  • 17 Ιουλίου 2024, 11:13 | Παύλος Λ.

    Διαβάζω εδώ και μέρες το σύνολο των άρθρων του ν/σ, αλλά και τα σχόλια.
    Είναι απορίας άξιο ζητήματα που ο νομοθέτης έχει προβλέψει, όπως η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, η διατήρηση του πλουραλισμού των θεραπευτικών προσεγγίσεων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του αιτούντος και με σεβασμό στο πρόσωπό του και στις ανάγκες του, να τίθενται προς αμφισβήτηση και σε αρνητικό σχολιασμό.
    Ή δεν διαβάζουμε το ίδιο κείμενο, ή τελικά η άρνηση πηγάζει από ιδιοτελείς σκοπούς και υποκρύπτει άλλα!!!!

  • 17 Ιουλίου 2024, 11:31 | Κυρικος Π.

    Επιτέλους θεσμοθετείται η ειδικότητα του Ειδικού Θεραπευτή που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε. Αναγνωρίζεται επιτέλους η συνεισφορά μας στην όλη προσπάθεια προσέγγισης των ατόμων αυτών για να τραβηχτούν από τις πιάτσες. Εξασφαλίζεται το ‘αύριο’ για πολλούς από εμάς και δίνεται το κίνητρο και σε άλλα παιδιά να κάνουν τη δική τους προσπάθεια.

  • 15 Ιουλίου 2024, 20:09 | Δημήτρης Κ

    Γιατί οι Δνσεις δεν κρίνονται με το ίδιο σύστημα;
    Άλλοι θα έχουν Πάπα μέσα στο Επιστημονικό Συμβούλιο και άλλοι τίποτα;;;

    Αυτή είναι η ισότητα;;; η αξιοκρατία;

    Bravooooo.
    Κανένας δεν θα έχει μέλλον εξέλιξης. Μόνο οι ημέτεροι.

    Eργαζόμενος ΨΝΘ ΑΡΓΩ από Θεσσαλονίκη

  • 14 Ιουλίου 2024, 14:10 | Όλγα Κατσιώκαλη

    Το προσωπικό σε δομές ψυχικής υγείας είναι ο κορμός και οι ρίζες της δομής.
    Καθορίζει αν θα είναι πράσινα τα φύλλα και γερά τα κλαδιά της ή αν θα δείχνει μίζερο, ανέμπνευστο και καταβεβλημένο. Το ΚΕΘΕΑ, αυτό το κατάλαβε σύντομα στην πορεία της εξέλιξής του. Έδωσε έμφαση λοιπόν σε 4 βασικά πράγματα:

    1.Τρόπος επιλογής και πρόσληψης. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, το να προσληφθεί κανείς ως προσωπικό θεραπείας απαιτούσε πολλαπλές αξιολογήσεις και διαμονή για 2 μήνες σε ΘΚ, με τους ίδιους όρους με τα μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων. Μια βιωματική εκπαίδευση που χρόνια μετά δίνει καρπούς, καθώς αντιλαμβάνεται κανείς στο πετσί του και τη δυσκολία αλλά και τις δυνατότητες/ ομορφιά της θεραπείας.
    Η πρόσληψη των ανθρώπων είχε βασικά κριτήρια τη δέσμευση, τις επικοινωνιακές δεξιότητες, την υπευθυνότητα και τη φιλομάθεια.
    Η δουλειά είναι απαιτητική και η κατάλληλη επιλογή προσωπικού χρειάζεται να είναι στο επίκεντρο. Ο αποκλεισμός ατόμων που δεν πληρούν βασικά κριτήρια, προστατεύει και το σύστημα αλλά και το ίδιο το υπό αξιολόγηση άτομο.

    2.Δοκιμαστική περίοδος. Στη συνέχεια ένταξη σε συνεχή εκπαίδευση, και ενθάρρυνση για εξωτερική εκπαίδευση σε ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις, ώστε να μην επαναπαυτεί κανείς στο βασικό πτυχίο του, αλλά να καταρτίζεται ασταμάτητα και να ανανεώνει το κίνητρο και τις γνώσεις του. Το ΚΕΘΕΑ οργανώνει σταθερά εκπαιδεύσεις για το προσωπικό του και ομολογουμένως διαθέτει προσωπικό με υψηλό επίπεδο κατάρτισης.
    3. Συμβάσεις αορίστου χρόνου. Το συνεχές της εκπαίδευσης και η συναισθηματική και οικονομική ασφάλεια δίνουν γερή βάση για να εξελίξουν οι εργαζόμενε/εργαζόμενοι τις δεξιότητές τους και να επενδύσουν στον οργανισμό. Η ανασφάλεια του εργαζόμενου & η καθημερινή αβεβαιότητα δρουν βλαπτικά στη δημιουργία συνεκτικής ομάδας θεραπείας. Οι αλλαγές προσωπικού λόγω συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ταράζουν το θεραπευτικό σύστημα, καθώς μόλις ολοκληρωθεί η εκπαίδευση, η σύμβαση λήγει. Η θεραπευτική σχέση διαρρηγνύεται και η συνθήκη αυτή, εξοντώνει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Τα τελευταία χρόνια χάθηκε αυτή η βασική αρχή και τα αποτελέσματα άρχισαν να είναι ορατά.
    4. Η συμμετοχικότητα στις διαδικασίες και τη λήψη αποφάσεων που αφορούν την καθημερινότητα της δουλειάς και το πλαίσιο του θεραπευτικού προγράμματος, η συνεργασία με τους εξυπηρετούμενους και η δημιουργία ενός κλίματος «ανήκειν» και «με αφορά» διασφαλίζει την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών. Είναι απλό και αυτονόητο, αν δε σε αφορά, δε νιάζεσαι, «ας ασχοληθεί ο παραπάνω, δεν είναι δικιά μου δουλειά». Η θεραπεία των εξαρτήσεων έχει στο κέντρο της την ψυχοεκπαίδευση στην ανάληψη ευθύνης και την αυτονομία (εξάρτηση # αυτονομία). Το Νομοσχέδιο αυτό αφαιρεί την ευθύνη, την αυτενέργεια και δίνει σε ένα ελάχιστο αριθμό ατόμων (Πρόεδρος ΕΟΠΑΕ= Εθνικός Συντονιστής) όλη την ευθύνη της λειτουργίας των δομών.

    Όση προσοχή φυσικά και να δοθεί στην επιλογή του προσωπικού, πάντα θα υπάρξουν και οι άστοχες επιλογές, άτομα που θα αποδειχθούν ακατάλληλα για το θεραπευτικό σύστημα ή θα έχουν δικά τους σοβαρά ζητήματα ψυχικής υγείας ή εξάρτησης τα οποία θα προκύψουν εν καιρώ. Μια επιτροπή Δεοντολογίας, εσωτερική και εξωτερική εποπτεία, τακτική αξιολόγηση, σαφής Εργασιακός Κώδικας και Κανονισμός Εργασίας βοηθούν την ξεκάθαρη τοποθέτηση του προσωπικού απέναντι σε σοβαρά ζητήματα δεοντολογίας. Είναι ο φάρος που δείχνει το δρόμο σε όλη την ιεραρχία.

    Τέλος, είναι η ώρα να αποκατασταθεί η αδικία ετών. Το προσωπικό εκπαίδευσης στο ΚΕΘΕΑ είναι μερικής απασχόλησης και όλο το υπόλοιπο προσωπικό πλήρους απασχόλησης. Το παλιότερο προσωπικό θεραπείας είναι αορίστου χρόνου και το νεότερο ορισμένου χρόνου. Η ισότιμη αντιμετώπιση του προσωπικού είναι κεντρικό ζήτημα, είναι ζήτημα ουσίας και όχι μια παραγραφούλα μεταξύ άλλων.
    Τα ΕΣΠΑ να αξιολογηθούν και οι εργαζόμενες/οι, μετά από δίκαιη αξιολόγηση να ενταχθούν στους Οργανισμούς.
    Και αφήνω για το τέλος, το ανέκδοτο: Φορέας Πρόληψης και Εξαρτήσεων χωρίς τα Κέντρα Πρόληψης … αν δεν ήταν τόσο σοβαρά τα πράγματα, θα γελούσα με αυτό το ανέκδοτο. Απλά είμαι μητέρα εφηβης και πολίτης μιας χώρας που απαιτεί να κατοχυρωθούν τα αυτονόητα και τα κεκτημένα. Νιώθω ως πολίτης να καταστρέφονται τα λίγα εναπομείναντα αξιόλογα κομμάτια αυτής της χώρας, και αυτό πονάει!

    Να το πάρετε πίσω και να αρχίσετε την αληθινή διαβούλευση.

  • 11 Ιουλίου 2024, 12:33 | ΣΙΑ

    1. Δεν αναφέρεται η λειτουργία στεγνών προγραμμάτων παρά μόνο τομέας σωματικής αποτοξίνωσης και απεξάρτησης. Θα λειτουργούν τα υφιστάμενα στεγνά προγράμματα μετά την έναρξη λειτουργία του ΕΟΠΑΕ?

    2. Οι υπάλληλοι ΙΔΑΧ των μονάδων απεξάρτησης 18 Άνω, ΨΝΘ και άλλων, θα έχουν τα ίδια εργασιακά δικαιώματα με τους υπαλλήλους του ΚΕΘΕΑ και ΟΚΑΝΑ δηλαδή μισθοδοσία, επιδόματα ανθυγιεινού, burn out κ.λ.π.?

    3. Γιατί να μην έχουν δικαίωμα απόσπασης 3 ετών και οι υπάλληλοι ΙΔΑΧ των μονάδων απεξάρτησης ΨΝΑ, ΨΝΘ, κ.α., όπως ακριβώς έχει το μόνιμο προσωπικό και έπειτα να επιλέξουν την μετάταξή τους στον ΕΟΠΑΕ?

    4. Σε περίπτωση κατάργησης του ΕΟΠΑΕ δεν αναφέρεται τι θα απογίνει το προσωπικό, θα μείνει άνεργο ή θα προωθηθεί σε άλλες υπηρεσίες ΝΠΔΔ Ή ΝΠΔΙ?

    5. Το προσωπικό του ΕΟΠΑΕ θα έχει δικαίωμα συμμετοχής σε κύκλους κινητικότητας , απόσπασης ή μετάταξης σε θέσεις άλλων φορέων?