- Υπουργείο Υγείας - http://www.opengov.gr/yyka -

Άρθρο 41 Επιστημονικό Συμβούλιο

1. Το Επιστημονικό Συμβούλιο είναι συλλογικό επιστημονικό όργανο με γνωμοδοτικές και συμβουλευτικές αρμοδιότητες, με σκοπό τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Ε.Ο.Π.Α.Ε. σε οργανωτικό και λειτουργικό επίπεδο. Επιλαμβάνεται των θεμάτων που προβλέπει ο παρών, καθώς και λοιπών ζητημάτων, τα οποία χρήζουν εμπεριστατωμένης επιστημονικής προσέγγισης και ανάλυσης, κατ’ εντολή του Διοικητικού Συμβουλίου ή του Προέδρου του Οργανισμού.
2. Το Επιστημονικό Συμβούλιο είναι εννεαμελές και αποτελείται από:
α) τρεις (3) Ιατρούς με τους/τις αναπληρωτές/τριες τους,
β) δύο (2) Ψυχολόγους με τους/τις αναπληρωτές/τριες τους,
γ) δύο (2) Νοσηλευτές/τριες με τους/τις αναπληρωτές/τριες τους,
δ) έναν (1) Ειδικό Θεραπευτή/-τρια με τον/την αναπληρωτή/-τριά του/της,
ε) έναν (1) Κοινωνικό Λειτουργό με τον αναπληρωτή/τριά του/της.
3. Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου με τους αναπληρωτές τους, ορίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, ύστερα από εισήγηση του Προέδρου του, για διετή θητεία, η οποία δύναται να παραταθεί άπαξ, και επιλέγονται από το προσωπικό του Ε.Ο.Π.Α.Ε., ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας. Ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου είναι εξειδικευμένος επιστήμονας στο πεδίο υγείας, εντός ή εκτός του Οργανισμού.
4. Το Επιστημονικό Συμβούλιο είναι αρμόδιο για: α) την εξέταση και γνωμοδότηση προς τη Διοίκηση του Οργανισμού επί επιστημονικών θεμάτων που σχετίζονται με το αντικείμενο δραστηριότητας και τη λειτουργία του Οργανισμού, β) την εισήγηση προτάσεων προς τη Διοίκηση του Οργανισμού για τη βελτίωση της λειτουργίας των δομών, μονάδων, υπηρεσιών και προγραμμάτων του και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ωφελούμενους και όλους τους πολίτες, γ) την εισήγηση προς τη Διοίκηση του Οργανισμού επιστημονικών προτάσεων ή σχεδίων δράσης για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων ή κρίσεων δημόσιας υγείας ή θεμάτων υγιεινής και ασφάλειας του προσωπικού και των ωφελουμένων του, δ) την εισήγηση προς τη Διοίκηση του Οργανισμού προτάσεων για την επικαιροποίηση του ισχύοντος θεραπευτικού πλαισίου, μέσω τροποποίησης υφισταμένων ή εισαγωγής νέων θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ε) τη γνωμοδότηση προς τη Διοίκηση του Οργανισμού για την αναγκαιότητα διεξαγωγής ερευνητικών προγραμμάτων, την προσφορότητα αυτών για την επίτευξη των σκοπών του Οργανισμού και την οριοθέτηση του πλαισίου διεξαγωγής τους, στ) τη γνωμοδότηση προς τη Διοίκηση του Οργανισμού για την ίδρυση και λειτουργία από τον Ε.Ο.Π.Α.Ε. νέων δομών, μονάδων και υπηρεσιών, για την ανάπτυξη, υλοποίηση και εφαρμογή νέων προγραμμάτων, καθώς και την τροποποίηση ή κατάργηση των υφιστάμενων, ζ) τη γνωμοδότηση, προς τις Διευθύνσεις του Τομέα Θεραπείας και κατόπιν αιτημάτων αυτών, για γενικά ζητήματα ή για εξατομικευμένες θεραπευτικές διαδικασίες και παραπομπές, που εμπίπτουν στην καθ’ ύλην αρμοδιότητά τους σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 46, η) τη γνωμοδότηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο για την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία των Κέντρων Σωματικής Αποτοξίνωσης (Κ.Σ.Α.) του άρθρου 33, καθώς και για τη διαμόρφωση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κανονισμών λειτουργίας τους, θ) τη γνωμοδότηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού για τα απαιτούμενα προσόντα των Προϊσταμένων των Διευθύνσεων του Θεραπευτικού Τομέα του Οργανισμού, σύμφωνα με τα κριτήρια και τη διαδικασία που ρυθμίζονται στον Εσωτερικό Κανονισμό Οργάνωσης και Λειτουργίας του, και την επιλογή και πρόταση προς το Διοικητικό Συμβούλιο τριών (3) υποψηφίων για την πλήρωση κάθε θέσης Προϊσταμένου των Διευθύνσεων αυτών, σύμφωνα με την περ. β) της παρ. 6 του άρθρου 49, ι) τη σύσταση επιστημονικών ομάδων εργασίας, για την υποστήριξη του έργου των διευθύνσεων θεραπευτικών προγραμμάτων και την υποβολή εισήγησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο για τη στελέχωση και συγκρότησή τους και ια) την εξέταση οποιουδήποτε άλλου θέματος επιστημονικής φύσης που σχετίζεται με τις αρμοδιότητές του και προβλέπεται στον παρόντα ή του ανατίθεται από το Διοικητικό Συμβούλιο ή τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου.
5. Στις συνεδριάσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου είναι δυνατόν να συμμετέχουν, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου, πλην των μελών του, επιστήμονες με ειδικές γνώσεις στο πεδίο της υγείας και των εξαρτήσεων, εκτός του Οργανισμού, χωρίς να αποκτούν την ιδιότητα του μέλους.
6. Η γραμματειακή υποστήριξη του Επιστημονικού Συμβουλίου ανατίθεται σε πρόσωπο που ανήκει στο διοικητικό προσωπικό του Οργανισμού και ορίζεται με απόφαση του Προέδρου.
7. Οι εισηγήσεις, τα συμπεράσματα και τα πορίσματα του Επιστημονικού Συμβουλίου υποβάλλονται προς έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ο.Π.Α.Ε..
8. Αν οποιοδήποτε μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου απωλέσει την ιδιότητα βάσει της οποίας έχει επιλεγεί κατά την παρ. 2 ή υποβάλλει την παραίτησή του ή απουσιάζει από περισσότερες από τρεις (3) συνεχόμενες συνεδριάσεις αυτού, παύει αυτοδικαίως να είναι μέλος και ορίζεται νέο με την ίδια διαδικασία.