- Υπουργείο Υγείας - http://www.opengov.gr/yyka -

Άρθρο 38 Διοικητικό Συμβούλιο

1. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ο.Π.Α.Ε. είναι εννεαμελές, συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και αποτελείται από:
α) τον Πρόεδρο του Οργανισμού, ως Πρόεδρο,
β) τον Αντιπρόεδρο Α’, ως Αντιπρόεδρο,
γ) τον Αντιπρόεδρο Β’,
δ) τον Πρόεδρο του Συντονιστικού Οργάνου Δίωξης Ναρκωτικών (Σ.Ο.Δ.Ν.) του π.δ. 193/1989 (Α’ 92), με τον αναπληρωτή του, που υποδεικνύεται από τον ίδιο,
ε) έναν (1) εκπρόσωπο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), με τον αναπληρωτή του, που ορίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της και
στ) τέσσερα (4) μέλη, με τους αναπληρωτές τους, μεταξύ προσωπικοτήτων εγνωσμένου κύρους της επιστημονικής κοινότητας ή της κοινωνικής ή οικονομικής ζωής της χώρας ή μεταξύ προσώπων, που δύνανται να συμβάλλουν, με τις γνώσεις και την εμπειρία τους, αποτελεσματικά στην επίτευξη των σκοπών του Οργανισμού. Τα εν λόγω μέλη είναι επιστήμονες, πτυχιούχοι σχολών επιστημών υγείας, ανθρωπιστικών επιστημών, κοινωνικών επιστημών, οικονομικών επιστημών ή νομικών επιστημών, με αναγνωρισμένο έργο στον οικείο τομέα, καθώς και μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ειδικοτήτων σχετικών με τη δράση και τους σκοπούς του Οργανισμού.
2. Ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των περ. ε) και στ) της παρ. 1 δεν μπορούν να ορισθούν όσοι: α) έχουν τα κωλύματα διορισμού της παρ. 1 του άρθρου 8 και του άρθρου 9 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007, Α΄ 26) και της περ. (γ) του άρθρου 69 του ν. 4622/2019 (Α’ 133), β) έχουν την ιδιότητα μέλους συλλογικού οργάνου παρεμφερούς ιδρύματος ή νοσοκομείου δημόσιου ή ιδιωτικού, προμηθευτή ή εργολάβου ή εργαζόμενου υπό οποιαδήποτε έννομη σχέση με τον Οργανισμό και γ) συνδέονται μεταξύ τους και με τα λοιπά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ως σύζυγοι ή συμβιούντες υπό την έννοια του ν. 4356/2015 (Α’ 181) με συγγένεια μέχρι τρίτου βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας ή με σύμφωνο συμβίωσης.
3. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των περ. ε) και στ) της παρ. 1 ορίζονται για τετραετή θητεία, η οποία δύναται να ανανεωθεί άπαξ. Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν εκδοθεί η απόφαση του πρώτου εδαφίου, η θητεία τους παρατείνεται αυτοδικαίως μέχρι τον ορισμό νέων μελών, για χρονικό διάστημα που δεν δύναται να υπερβαίνει το ένα (1) έτος.
4. Η αντικατάσταση μέλους των περ. ε) και στ) γίνεται μόνο για σοβαρό λόγο. Σε περίπτωση παραίτησης, θανάτου ή αντικατάστασης μελών των περ. ε) και στ), ο ορισμός νέων μελών γίνεται για το υπόλοιπο της θητείας τους.
5. Το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να λειτουργήσει νόμιμα, για χρονικό διάστημα που δεν δύναται να υπερβαίνει τους τρεις (3) μήνες, αν κάποια από τα μέλη του εκλείψουν ή αποχωρήσουν για οποιονδήποτε λόγο ή απωλέσουν την ιδιότητα βάσει της οποίας ορίστηκαν, εφόσον, κατά τις συνεδριάσεις του, τα λοιπά μέλη επαρκούν ώστε να υπάρχει η απαρτία της παρ. 3 του άρθρου 39, συμπεριλαμβανομένων σε αυτά του Προέδρου και των Αντιπροέδρων.
6. Στον Πρόεδρο, στους Αντιπροέδρους και στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού καταβάλλονται αποδοχές και λοιπές αποζημιώσεις, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 22 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176).