Άρθρο 35 Πρόεδρος του Ε.Ο.Π.Α.Ε.

1. Ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Π.Α.Ε. είναι επιστήμονας από τον χώρο των επιστημών υγείας ή των κοινωνικών ή οικονομικών ή ανθρωπιστικών ή νομικών επιστημών, ο οποίος διαθέτει τουλάχιστον πτυχίο ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της ημεδαπής ή ισότιμο πτυχίο της αλλοδαπής, με κατάρτιση και εμπειρία σε διοικητικά και οικονομικά θέματα ή σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας και κοινωνικής πολιτικής και πληροί τα κριτήρια διορισμού του ν. 5062/2023 (Α΄ 183).
2. Ο Πρόεδρος επιλέγεται και διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, σύμφωνα με τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία του ν. 5062/2023, για θητεία τεσσάρων (4) ετών, με δυνατότητα ισόχρονης ανανέωσης άπαξ, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 5062/2023.
3. Ο Πρόεδρος είναι πλήρους απασχόλησης.
4. Η θητεία του λήγει πρόωρα σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 5062/2023.
5. Εφόσον η διαδικασία επιλογής δεν έχει ολοκληρωθεί κατά τη λήξη της θητείας του και μέχρι την ολοκλήρωση αυτής, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, παρατείνεται προσωρινά η θητεία του υπηρετούντος Προέδρου ή η θέση του πληρούται προσωρινά, υπό τον όρο της συνδρομής των προϋποθέσεων του άρθρου 5 του ν. 5062/2023, για χρονικό διάστημα που δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους δώδεκα (12) μήνες, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 5062/2023.

  • 17 Ιουλίου 2024, 10:55 | Φίλιππος

    Κατερίνα συμφωνούμε απόλυτα! Όπως λες: Όλο το ΔΣ διορίζεται απο το υπουργείο υγείας και με τη σειρά του το ΔΣ προσλαμβάνει προσωπικό χωρίς ΑΣΕΠ (υπάρχει η διαδικασία της συνέντευξης – κλαίω). Ανάλογα λοιπόν με το ποια κυβέρνηση θα έχουμε έναν οργανισμός που θα »βάφεται» και με το ανάλογο χρώμα.

    Θάλεια και Μαρία: Απλά να θυμίσω πως η δουλειά με εξαρτητικά άτομα, οι θεραπευομένοι & το θεραπευτικό προσωπικό δεν είναι μπαλάκια να αλλάζουν το θεραπευτικό πλαίσιο ανάλογα με τα γούστα του κάθε ΔΣ. Συνήθως στις θέσεις αυτές (ΔΣ) μπαίνουν άτομα με εμπειρία στο σχεδιασμό αλλά καμία εμπειρία στο πεδίο. Δηλαδή οι πολιτικές που πάνε να εφαρμόσουν δεν έχουν ρεαλιστικό χαρακτήρα παρά μόνο πυροτεχνήματα που στο τέλος αφήνουν στάχτες. Το αποτέλεσμα μια πολιτικής δεν φαίνεται μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά και φυσικά σε βάθος χρόνου. Τέλος, με προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός πως και οι δυο χρησιμοποιήσατε τις λέξεις ηγέτης & στρατός. Τέτοιες απόψεις ειναι προβληματικές και να θυμίσω πως δεν έχουμε ένα απολυταρχικό καθεστώς… Εύχομαι πραγματικά τέτοιες απόψεις να μην αποκτήσουν θέσεις ευθύνης…

  • 16 Ιουλίου 2024, 21:00 | Μαρία

    Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΑΕ και του κάθε ΕΟΠΑΕ θα πρέπει να ξέρει να διοικεί.Και αυτό δεν μπορεί να περιοριστεί σε καμία συγκεκριμένη ειδικότητα.Το πρόσφατο παρελθό ν έχει αποδείξει οτι η γνώση και η εμπειρία στο αντικείμενο ελάχιστα βοηθητική μπορεί να είναι μετά το πρώτο τρίμηνο της ανάληψης των καθηκόντων και σίγουρα δεν μπορεί να σε σώσει απο κακοτοπιές αν δεν έχεις άλλες ικανότητες.Οι θέσεις αυτές είναι πολιτικές γιατί ο εκάστοτε πρόεδρος υλοποιεί την κυβερνητική πολιτική .Άρα ορθώς επιλέγεται απο την Κυβέρνηση.Τα κριτήρια επιλογής όσο και αν θέλουμε να τα ορίσουμε θεωρώ οτι είναι πάρα πολύ δύσκολο γιατί μπορεί να αποκλειστεί κάποιος αξιόλογος.Ξέρετε οτι το μάνατζμεντ ξεκίνησε απο τον Στρατό φαντάζομαι.Αρα κάπως έτσι διαλύεται και το επιχείρημα της ειδικότητας

  • 16 Ιουλίου 2024, 16:41 | Κατερίνα

    Ο επιστημονικός χώρος από τον οποίο μπορεί να προέρχεται ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Π.Α.Ε. είναι πάρα πολύ ευρύς (επιστήμες υγείας, κοινωνικές, οικονομικές (!), ανθρωπιστικές, νομική). Ο Πρόεδρος σε έναν τέτοιο οργανισμό που καλείται να αντιμετωπίσει τόσο σοβαρά κοινωνικά/ψυχικά προβλήματα θα πρέπει να προέρχεται από την επιστήμη της Υγείας ή έστω κοινωνικές/ανθρωπιστικές επιστήμες. Επίσης το γεγονός ότι επιλέγεται και διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας είναι τελείως μεροληπτικό και καθόλου αξιοκρατικό. Διαβάζοντας και τα υπόλοιποα Άρθα από κάτω εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι στην πράξη όλο το ΔΣ προκύπτει από τον Υπουργό Υγείας αφού τους Αντιπροέδρους (2) επίσης τους επιλέγει ο ίδιος, τον Πρόεδρο του Συντονιστικού Οργάνου Δίωξης Ναρκωτικών (Σ.Ο.Δ.Ν.) που επίσης επιλέγεται από τον ίδιο καθώς και 4 μέλη που επιλέγονται από τον ίδιο.

  • 12 Ιουλίου 2024, 16:21 | Φίλιππος

    Με απλά λόγια, ο/η πρόεδρος του ΕΟΠΑΕ (ακόμη και o/η πρώτος/η) είναι απλά φιλικά προσκύμενος στην κυβέρνηση. Αυτό είναι το μόνο-κύριο-βασικό χαρακτηριστικό και μετά όλα τα άλλα. Για το λόγο αυτό η τοποθέτηση του άτομου δεν γίνεται με αξιοκρατικά κριτήρια και επιλέγεται απευθείας απο τον υπουργό υγείας.

  • 12 Ιουλίου 2024, 15:23 | Φίλιππος

    Απάντηση Θάλεια:

    Συμφωνούμε εν μέρη. Πολλοί έχουμε όραμα, πολλοί έχουμε όνειρα, πολλοί έχουμε εμπειρία, πολλοί είμαστε απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό μας καθιστά αυτόματα ικανούς για τη θέση του προέδρου ΕΟΠΑΕ; Σοβαρά; Για πιο λόγο δεν λαμβάνετε υπόψη τα τυπικά και άτυπα προσόντα; Με αυτή τη λογική η εκάστοτε κυβέρνηση θα μπορεί να τοποθετεί σε μια θέση όπως αυτή τον/την οποιοδήποτε που είναι απλά απόφοιτος ΑΕΙ. Θα έπρεπε τουλάχιστον εφόσον μιλάμε για ψυχική υγεία, επιλογή του προέδρου να γίνεται ανάμεσα σε ανθρώπους που είναι επαγγελματίες υγείας. Και για να σας προλάβω: γνωρίζω ποιο σκεύασμα πρέπει να πάρω σε περίπτωση Χ ασθένειας. Αυτό με καθιστά Ιατρό και ικανό να διοικήσω τον ένα τμήμα χειρουργικής;
    Το γεγονός πως δεν ακολουθούντε αξιοκρατικές διαδικασίες τοποθέτησης (ΑΣΕΠ) αποδυκνύει και τα πολιτικά συμφέροντα που εξυπηρετούντε την τρέχουσα περίοδο. Ας το παραδεχτούμε.

  • 11 Ιουλίου 2024, 16:31 | Θάλεια

    Το διδακτορικό δεν είναι το μοναδικό αποδεικτικό οτι κάποιος ξέρει απο έρευνα.Η απόκτηση πάρα πολλών πτυχίων εδώ και πάρα πολλά χρόνια προυποθέτει την εκπόνηση πτυχιακής εργασίας και πολλοί οδηγοί σπουδών περιλαμβάνουν τη μεθοδολογία Έρευνας.Άρα ας σταματήσει λίγο αυτό με τα διδακτορικά .Οποιοσδήποτε πτυχιούχος μπορεί να ξέρει να κάνει έρευνα αν έχει τελειώσει κάποιες σχολές.Ο έχων διδακτορικό ,ξέρει να κάνει έρευνα ναι,και μπορεί να διδάξει στο πανεπιστήμιο ως ειδικός στο θέμα του.Τελεία.Δεν σημαίνει οτι ξέρει να διοικεί δεν σημαίνει οτι είναι καλός κλινικός ούτε οτι δεν είναι-άσχετα θέματα.
    Πάμε τώρα στον πρόεδρο.Δηλαδή κατά τη γνώμη σας ο πρόεδρος του ΕΟΠΑΕ θα πρέπει να έχει διδακτορικό για να κάνει έρευνες;Δεν θα έχει διευθύνσεις τμήματα για να κάνουν τις έρευνες;Άρα θα πρέπει να ξέρει και οικονομικά για να ελεγχει προμηθειες και προυπολογισμούς .Θα πρέπει να ξέρει και ψυχιατρική για να καταλαβαίνει τι γίνεται ,αλλά να είναι και ψυχολόγος μην τυχόν χρειαστεί να δει καποιον θεραπευόμενο.Να έχει γνώσεις νοσηλευτικής και πάει λέγοντας.
    Για να σοβαρευτούμε.Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΑΕ πρέπει να ξέρει να διοικεί γιατί αυτός ο Οργανισμός θα είναι μεγάλος και απαιτητικός στη διαχείριση,θα πρέπει να έχει όραμα,να έχει όρεξη για δουλειά, και να μην το βάζει κάτω.Να μη φοβάται να σπάσει αυγά και να μη δίνει σημασία στο τι λέγεται σε διαδρόμους και πηγαδάκια.
    Όλοι οι μεγάλοι ηγέτες είχαν αυτά τα χαρακτηριστικά.Και πιστεύω οτι και όποιος γίνει ο πρώτος πρόεδρος του ΕΟΠΑΕ θα έχει επίσης αυτά τα χαρίσματα.Και ας μην έχει διδακτορικό

  • 11 Ιουλίου 2024, 09:24 | Φίλιππος

    Εφόσον ο πρόεδρος του ΕΟΠΑΕ έχει θέση: Προέδρου Διοίκησης ΕΟΠΑΕ, εκτελεί χρέη Εθνικού Συντονιστή & Προεδρεύει της Επιστημονικής Επιτροπής δεν θα έπρεπε τουλάχιστον στα τυπικά προσόντα να γίνεται αναφορά στην υποχρεωτικότητα κατοχής Διδακτορικού Τίτλου Σπουδών; Διαφορετικά με τον τρόπο που διατυπώνεται δίνεται η δυνατότητα σε οποιοδήποτε που κατέχει απλά ένα τετραετές πτυχίο ΑΕΙ να έχει μια θέση τέτοιας ευθύνης; Πως θα διοικεί και εκπροσωπεί ένα επιστημονικό συμβούλιο ένας άνθρωπος που δεν έχει γνώση έρευνας (αποδεδειγμένα μέσω σπουδών);