- Υπουργείο Υγείας - http://www.opengov.gr/yyka -

Άρθρο 30 Μεταφορά προσωπικού στον Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων

Με την έναρξη της λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (Ε.Ο.Π.Α.Ε.):
α) Το προσωπικό που υπηρετεί στον Ο.ΚΑ.ΝΑ. και στο ΚΕ.Θ.Ε.Α., με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μεταφέρεται αυτοδικαίως, με την ίδια σχέση εργασίας και διατηρώντας τα εργασιακά του δικαιώματα, στον Ε.Ο.Π.Α.Ε. και καθίσταται αυτοδικαίως προσωπικό του Ε.Ο.Π.Α.Ε.. Για τη μεταφορά εκδίδονται σχετικές διαπιστωτικές πράξεις του Προέδρου του Ε.Ο.Π.Α.Ε., οι οποίες ισχύουν από την 1η.9.2024 για όλες τις έννομες συνέπειες.
β) Το προσωπικό που υπηρετεί στα ως άνω νομικά πρόσωπα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή με σύμβαση έργου ή σύμβαση παροχής υπηρεσιών ή με καθεστώς απόδειξης παροχής υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων και των απασχολούμενων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, μεταφέρεται αυτοδικαίως με την ίδια σχέση εργασίας στον Ε.Ο.Π.Α.Ε., μέχρι την ημερομηνία λήξης της σύμβασής του και με τους ίδιους όρους. Για τη μεταφορά εκδίδονται σχετικές διαπιστωτικές πράξεις του Προέδρου του Ε.Ο.Π.Α.Ε., οι οποίες ισχύουν από την 1η.9.2024 για όλες τις έννομες συνέπειες. Ο Ε.Ο.Π.Α.Ε. υπεισέρχεται στις οικείες συμβάσεις στη θέση των εν λόγω νομικών προσώπων.
γ) Οι νομικοί σύμβουλοι – δικηγόροι που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα ως άνω νομικά πρόσωπα με σχέση έμμισθης εντολής αορίστου χρόνου μεταφέρονται αυτοδικαίως σε θέσεις νομικών συμβούλων – δικηγόρων του Ε.Ο.Π.Α.Ε. και στελεχώνουν τη Διεύθυνση Νομικής Υποστήριξης και Νομικής Συμπαράστασης, με την ίδια σχέση έμμισθης εντολής αορίστου χρόνου, διατηρώντας στο ακέραιο όλα τα νόμιμα και συμβατικά τους δικαιώματα. Για τη μεταφορά εκδίδονται σχετικές διαπιστωτικές πράξεις του Προέδρου του Ε.Ο.Π.Α.Ε., οι οποίες ισχύουν από την 1η.9.2024 για όλες τις έννομες συνέπειες. Ο Ε.Ο.Π.Α.Ε. υπεισέρχεται στις οικείες συμβάσεις στη θέση των εν λόγω νομικών προσώπων.
δ) Ειδικά οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στα ως άνω νομικά πρόσωπα με την ιδιότητα του Ειδικού Θεραπευτή ή Θεραπευτή, και μεταφέρονται, σύμφωνα με τις περ. α) και β), στον Ε.Ο.Π.Α.Ε. ή προσλαμβάνονται, κατ’ εφαρμογή της παρ. 6 του άρθρου 47, με την ίδια ως άνω ιδιότητα, από τον Ε.Ο.Π.Α.Ε., λογίζονται, έως την αντιστοίχισή τους σε κλάδο και ειδικότητα του π.δ. 85/2022 (Α’ 232), ως εργαζόμενοι κλάδου ΔΕ Ειδικών Θεραπευτών και ειδικότητας ΔΕ Ειδικών Θεραπευτών του Οργανισμού.
2. α) Το μόνιμο προσωπικό που υπηρετεί, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, στη Μονάδα Απεξάρτησης από τα Ναρκωτικά «18ΑΝΩ», στη Μονάδα Απεξάρτησης από το Αλκοόλ του Ψ.Ν.Α., στο «Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων “ΑΡΓΩ”», στο Τμήμα Αποκατάστασης Τοξικοεξαρτημένων «ΙΑΝΟΣ», στη Μονάδα Απεξάρτησης από Αλκοόλ, Φάρμακα και Τυχερά Παιχνίδια του Ψ.Ν.Θ., στην αποκεντρωμένη οργανική μονάδα «Πολυδύναμο Κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης των χρηστών Ναρκωτικών και Αλκοολισμού» και στη Μονάδα Απεξάρτησης «Διάπλους», που εντάσσονται στον Ε.Ο.Π.Α.Ε. σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 29, δύναται να αποσπασθεί στον Ε.Ο.Π.Α.Ε., κατόπιν αίτησής του, που υποβάλλεται εντός ενός (1) μηνός από την έναρξη ισχύος του παρόντος, προς την αρμόδια Διεύθυνση της οικείας Δ.Υ.Πε. ή του Γενικού Νοσοκομείου αντίστοιχα, για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών, με δυνατότητα οικειοθελών ισόχρονων παρατάσεων.
β) Το προσωπικό που υπηρετεί, κατά τη δημοσίευση του παρόντος, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου στις θεραπευτικές μονάδες, τμήματα και προγράμματα της παρ. 1 του άρθρου 29 δύναται να μεταφερθεί, με ταυτόχρονη μεταφορά της θέσης του στην περίπτωση του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και έως τη λήξη της σύμβασής του στην περίπτωση του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, στον Ε.Ο.Π.Α.Ε. μετά από αίτησή του, που υποβάλλεται εντός ενός (1) μηνός από την έναρξη ισχύος του παρόντος προς την αρμόδια Διεύθυνση της οικείας Δ.Υ.Πε. ή του Γενικού Νοσοκομείου, αντίστοιχα. Για τη μεταφορά εκδίδονται σχετικές διαπιστωτικές πράξεις του Προέδρου του Ε.Ο.Π.Α.Ε., οι οποίες ισχύουν από την 1η.9.2024 για όλες τις έννομες συνέπειες.
3. Αποσπάσεις προσωπικού από τρίτους φορείς προς τα νομικά πρόσωπα, τις θεραπευτικές μονάδες και τμήματα της παρ. 1 του άρθρου 29, οι οποίες ισχύουν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, διατηρούνται σε ισχύ υπό το ίδιο καθεστώς και τις ίδιες προϋποθέσεις, στον Ε.Ο.Π.Α.Ε..
4. Οι ωφελούμενοι προγραμμάτων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), ήδη Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.Υ.Π.Α.) που απασχολούνται, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, στα νομικά πρόσωπα, τις θεραπευτικές μονάδες, τα τμήματα και προγράμματα της παρ. 1 του άρθρου 29 μεταφέρονται αυτοδικαίως και συνεχίζουν να απασχολούνται στον Ε.Ο.Π.Α.Ε., υπό τους αυτούς όρους των προγραμμάτων απασχόλησής τους και μέχρι τη λήξη τους.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα (Ανοιχτό | Κλείσιμο)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 30 Μεταφορά προσωπικού στον Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων"

#1 Σχόλιο Από Δεσποινα Στις 11 Ιουλίου 2024 @ 22:59

Η εμπειρία μου από την παρακολούθηση Σχολής Γονέων στο λύκειο που φοιτούσε ο γιος μου ήταν εξαιρετική. Η ψυχολόγος μας βοήθησε με συζητήσεις και διαδραστικές ασκήσεις να κατανοήσουμε καθημερινές εσφαλμένες και μη αποτελεσματικές συμπεριφορές μας, κυρίως σε σχέση με τους εφήβους μας.
Μακάρι από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού να υπήρχαν αυτές οι δράσεις…..

#2 Σχόλιο Από Ξενοφώντας Γερουκας Στις 12 Ιουλίου 2024 @ 02:37

Τα κέντρα πρόληψης είναι δομές που είναι ανύπαρκτα στην κοινωνία. Ειδικά στην επαρχία που ζούμε εμείς, δεν υπάρχουν πουθενά. Ούτε στα σχολεία, ούτε στην κοινότητα, ούτε πουθενά. Επαγγελματίες κατά τα άλλα, αλλά όταν τους πας ένα άτομο το οποίο είναι εξαρτημένο από ουσίες,δεν ασχολούνται καν.
Γιατί τους πληρώνουμε αυτούς; Οργανώςτε διαφορετικά την πρόληψη. Δώστε μία άλλη προοπτική. Δεν μπορώ να ακούω για πρόληψη ότι και καλά κάνουν τόσο πολύ δουλειά τόσα χρόνια, και δίνουμε και τόσα λεφτά ως κράτος, αλλά τελικά τι αποτέλεσμα έχουμε; Γιατί θα έπρεπε να αξιολογήσουμε τα λεφτά που δίνουμε για πρόληψη, αν όντως πιάνουν τόπο.

Ε και για τόσα λεφτά που δίνουμε, δεν πιάνουν τόπο, όταν συνεχίζουμε να έχουμε τοξικομανείς, όταν συνεχίζουμε να έχουμε πρόβλημα στα σχολεία, να συλλαμβάνουν τα παιδιά μας για ναρκωτικά και για διακίνηση και για εμπορία, τότε συμπεραίνει κανείς ότι μάλλον λάθος Δίνουμε τα λεφτά.

#3 Σχόλιο Από ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝ Στις 12 Ιουλίου 2024 @ 09:11

Στις μικρές πόλεις που δεν υπάρχουν άλλες δομές ψυχικής υγείας, τα κέντρα πρόληψης βοηθούν πάρα πολύ σε πολλούς τομείς. Δεν θα ήταν καλύτερο να ενταχθούν στον ΕΟΠΑΕ ώστε να συνεχίσουν το έργο τους, δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι έχουν μεγάλη πείρα;;

#4 Σχόλιο Από ΝΙΚΟΛΑΣ ΤΣ. Στις 12 Ιουλίου 2024 @ 09:41

Τι θα γίνει με τα Κέντρα Πρόληψης και τους εργαζόμενους του?Είναι ένας φορέας που στηρίζει στις τοπικές κοινωνίες, την οικογένεια και την εκπαιδευτική κοινότητα με το έργο τους, καλύπτοντας την έλλειψη δομών ψυχικής υγείας στην περιφερεια εδώ και τόσα χρόνια!

#5 Σχόλιο Από ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΛΑΤΖΙΔΟΥ Στις 12 Ιουλίου 2024 @ 10:19

Τα Κέντρα Πρόληψης εδώ και πολλά χρόνια στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες και την εκπαιδευτική κοινότητα δωρεάν προσφέροντας υπηρεσίες ψυχολογικής και συμβουλευτικής υποστήριξης. Η εμπειρία όλων των εργαζομένων επιστημονικών και διοικητικών είναι μεγάλη και δεν πρέπει να χαθεί. Θα έπρεπε να υπάρχει σαφής πρόβλεψη για ένταξη όλων των εργαζομένων άμεσα στον νέο φορέα.

#6 Σχόλιο Από ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Γ. Στις 12 Ιουλίου 2024 @ 11:44

Tα κέντρα πρόληψης τις επαρχιακές πόλεις, που δεν υπάρχουν δομές ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων, καλύπτουν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. θα ήταν λογικό να ενταχθούν στον ΕΟΠΑΕ ώστε να συνεχίσουν το έργο τους, δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι έχουν μεγάλη πείρα;;

#7 Σχόλιο Από ΔΗΜΗΤΡΗΣ Γ. Στις 12 Ιουλίου 2024 @ 11:54

Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης ΧΩΡΙΣ τα Κέντρα Πρόληψης;
Ποιος θα υλοποιεί και θα εποπτεύει τα προγράμματα πρόληψης, αν όχι τα στελέχοι των Κέντρων Πρόληψης, που διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία και τεχνογνωσία στην υλοποίηση προληπτικών προγραμμάτων;;

#8 Σχόλιο Από Μητράκου Βασιλική Στις 12 Ιουλίου 2024 @ 12:59

Δεδομένου ότι είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω δύο κύκλους σεμιναρίων γονεικότητας και πρόληψης, από προσωπική εμπειρία διαπίστωσα την χρησιμότητα των κέντρων πρόληψης για γονείς, παιδιά, σχολεία και κοινωνία. Με λύπη μου διαπιστώνω ότι στον νέο Οργανισμό δεν γίνεται αναφορά για τα κέντρα πρόληψης, των οποίων η λειτουργία θα πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα.

#9 Σχόλιο Από Βασιλική Στις 12 Ιουλίου 2024 @ 13:02

Δεδομένου ότι είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω δύο κύκλους σεμιναρίων γονεικότητας και πρόληψης, από προσωπική εμπειρία διαπίστωσα την χρησιμότητα των κέντρων πρόληψης για γονείς, παιδιά, σχολεία και κοινωνία. Με λύπη μου διαπιστώνω ότι στον νέο Οργανισμό δεν γίνεται αναφορά για τα κέντρα πρόληψης, των οποίων η λειτουργία θα πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα.

#10 Σχόλιο Από ΔΕΣΠΟΙΝΑ Στις 12 Ιουλίου 2024 @ 18:07

Για πρώτη φορά φέτος παρακολούθησα κύκλο συναντήσεων «Σχολής Γονέων» στο Λύκειο που φοιτούσε το παιδί μου και η εμπειρία που αποκόμισα ήταν εξαιρετικά ωφέλιμη, χρήσιμη και ενδιαφέρουσα. Η ψυχολόγος του Κέντρου Πρόληψης «Σείριος» μας βοήθησε πολύ, με συζητήσεις και διαδραστικές ασκήσεις, φωτίζοντας πτυχές της συμπεριφοράς τόσο της δικής μας, ως γονέων, όσο και των έφηβων παιδιών μας, τις συνέπειες των οποίων δεν είχαμε ποτέ σκεφτεί. Πιστεύω πως όλοι μας βοηθηθήκαμε πολύ, τόσο ατομικά, όσο και συλλογικά, σε σημείο που σκέφτομαι πόσο χρήσιμο και απαραίτητο θα ήταν ανάλογες δράσεις να διοργανώνονται από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού σχολείου. Με τη συμβολή και την καθοδήγηση των λειτουργών των Κέντρων Πρόληψης, πολλές από τις ζοφερές καταστάσεις που βιώνουν τα σημερινά παιδιά, θα είχαν αποφευχθεί. Μην αγνοείτε τις τοποθετήσεις μας…..αν βέβαια θέλετε μία καλύτερη κοινωνία, όπως υπόσχεστε..

#11 Σχόλιο Από Άννα Φ Στις 14 Ιουλίου 2024 @ 10:01

Τα κέντρα πρόληψης στηρίζουν την ελληνική οικογένεια εδώ και πάρα πολλά χρόνια με ενέργειες και δράσεις.Απαρτιζονται από πολύ καλούς επιστήμονες με εμπειρία και γνώση.Το κράτος υποχρεούται να στηρίζει τέτοιους φορείς που στοχεύουν στην πρόληψη και ενημέρωση για όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικογένεια και τα παιδιά.

#12 Σχόλιο Από Κυριακος παπ Στις 14 Ιουλίου 2024 @ 10:11

Η δουλεια που κανουν τα κεντρα προληψης ειναι πολυ σημαντικη.Με δρασεις σε σχολεια και ενημερωσεις σε γονεις και παιδια.Στηριζουν την ελληνικη οικογενεια και στελεχωνονται απο πολυ καλους επιστημονες.Χρειαζεται να παραμεινουν και να συνεχισουν το εργο τους.

#13 Σχόλιο Από Νίκος Λάιος Στις 15 Ιουλίου 2024 @ 10:39

Η επιλογή σύστασης ενός, ενιαίου και μοναδικού κρατικού φορέα πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων είναι ασύμβατη με τον θεμελιακό ορισμό του φαινομένου των εξαρτήσεων, ως πολυπαραγοντικού και σύνθετου.

Ιδιαίτερα δε στην Ελλάδα, όπου εδώ και 40 χρόνια ανθίζουν διαφορετικές προσεγγίσεις και, έτσι, καλύπτονται ανάγκες ζωτικές, ανθρώπων με τις πιο διαφορετικές καταβολές και τα πιο διαφορετικά χαρακτηριστικά, κοινωνικά και ατομικά. Στο κομμάτι αυτό η χώρα μας είναι μπροστά, συγκριτικά με τα περισσότερα άλλα συστήματα, ευρωπαϊκά και διεθνή. Προβλήματα υπαρκτά, όπως σε κάθε σύστημα εντός και εκτός Ελλάδας, δεν θεραπεύονται με την «εσχάτη των ποινών» και οργανωτικό/διοικητικό «σάλτο» σε σχήμα συγκεντρωτικό, υδροκέφαλο. Θεραπεύεται με την ειλικρινή διάθεση κατανόησης των διαφορετικών προσεγγίσεων και, μέσα από διάλογο, την ενίσχυσή τους – λ.χ. με εθνικό σχέδιο δράσης και πρωτόκολλα συνεργασίας ανάμεσα στους διαφορετικούς υπαρκτούς φορείς, «ξεπάγωμα» των προσλήψεων στον νευραλγικό τομέα τής πρόληψης, για να αναφερθούμε σε μερικά εντελώς εξόφθαλμα.

Όσο για τα Κέντρα Πρόληψης, αυτά στις τοπικές κοινωνίες δεν πορεύονται με ταμπέλες και σφραγίδες, αλλά με τα πρόσωπα των λιγοστών εργαζομένων τους, μιας χούφτας (ούτε 350 για όλη την Ελλάδα), που καθημερινά εκθέτονται καθένας με το ονοματεπώνυμό του σε παιδιά, εφήβους, εκπαιδευτικούς, γονείς – σε βαθμό που οι μαθητές μας θεωρούν δασκάλους και καθηγητές των σχολειών τους, όσες φορές και να τους επαναλάβεις το «μάντρα» ότι «δουλεύω στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της ψυχοκοινωνικής Υγείας τάδε»…

Και τα Κέντρα Πρόληψης, το νομοσχέδιο αυτό, τα προορίζει για κλείσιμο (στη συνοδευτική οιονεί αιτιολογική έκθεση δεν αναφέρονται καν, ενώ και στα άρθρα αναφέρονται δύο φορές, σαν κάτι που «τι να κάνουμε, υπάρχει κι αυτό», ας φυτοζωεί μέχρι να μαραθεί και, μ’ ένα τσάπισμα, το ξεριζώνουμε…)

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να γίνει διάλογος από μηδενική βάση, με πρόθεση ειλικρινή να βοηθηθεί η κοινωνία, να στηριχθούν οι άνθρωποι, εξαρτημένοι (Αντιμετώπιση) και μη (Πρόληψη).

#14 Σχόλιο Από ΘΩΜΑΣ Στις 15 Ιουλίου 2024 @ 15:40

Τα κέντρα πρόληψης προσφέρουν ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό λειτούργημα. Παρέχουν υποστηρικτικά τις ψυχοθεραπευτικές τους γνώσεις, εξασφαλίζοντας τη στήριξη των ανθρώπων που το έχουν απόλυτη ανάγκη. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε δομές που εξασφαλίζουν το αυτονόητο, δηλαδή την κοινωνική, οικογενειακή και ατομική υποστήριξη των πολιτών, είναι χρέος της πολιτείας να διατηρήσει και να ενισχύσει, και σε καμία περίπτωση να αποδυναμώσει, τις δομές και το αξιόλογο και έμπειρο προσωπικό τους.
Αυτή η αναγνώριση της σημασίας των κέντρων πρόληψης και της συνεισφοράς τους στην κοινωνία πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Η εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων και της συνεχούς εκπαίδευσης του προσωπικού, καθώς και η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των κέντρων και άλλων κοινωνικών υπηρεσιών, είναι κρίσιμες για την αποτελεσματικότητα και την αντοχή αυτών των δομών.
Η στήριξη της πολιτείας προς τα κέντρα πρόληψης δεν είναι απλώς μια ηθική υποχρέωση, αλλά και μια επένδυση στο μέλλον της κοινωνίας. Με την παροχή των απαραίτητων εργαλείων και πόρων, αυτά τα κέντρα μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της ψυχικής υγείας και της ευημερίας των πολιτών, δημιουργώντας μια πιο σταθερή και υγιή κοινωνία.

#15 Σχόλιο Από ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΝΑΝΑΚΗ Στις 15 Ιουλίου 2024 @ 20:15

Τη σπουδαιότητα των υπηρεσιών των Κέντρων Πρόληψης όλα αυτά τα χρόνια, μπορούν να τη βεβαιώσουν οι γονείς που παρακολουθήσαμε τις Σχολές Γονέων και μπορέσαμε να ανταπεξέλθουμε στον γονεϊκό μας ρόλο, οι εκπαιδευτικοί που υποστηρίχθηκαν στην βελτίωση της σχέσης τους με τους μαθητές, αλλά κυρίως οι μαθητές όλων των βαθμίδων που εκπαιδεύτηκαν σε δεξιότητες ζωής καθώς και σε συμπεριφορές που προάγουν την σωματική και ψυχική τους υγεία.
Οι ελάχιστοι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης σήκωσαν το βάρος όλα αυτά τα χρόνια της απουσίας παρόμοιων υποστηρικτικών δομών σε όλη τη χώρα και με αυξημένο αίσθημα ευθύνης, προσπάθησαν να καλύψουν τα πάμπολλα αιτήματα που κατέφθαναν καθημερινά από σχολεία, γονείς και ιδιώτες.
Αν μη τι άλλο αυτή η εμπειρία που απέκτησαν δεκαετίες τώρα, επιβάλλεται να αναγνωριστεί και να αξιοποιηθεί από τον νέο φορέα!

#16 Σχόλιο Από Φώτω Στις 16 Ιουλίου 2024 @ 09:23

Μα πώς είναι δυνατόν η «κοινωνική πρόνοια» να μην προνοεί για τα Κέντρα Πρόληψης;;;

#17 Σχόλιο Από Κατερίνα Κ. Στις 16 Ιουλίου 2024 @ 11:41

Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα Κέντρα πρόληψης και για τους εργαζομένους τους τα οποία υφίστανται εδώ και 30 χρόνια! Υλοποιούν μακρόχρονα προγράμματα πρόληψης στοχευμένα στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Πώς ένας οργανισμός που αναφέρει την πρόληψη στα αρχικά του, δεν έχει καμία αναφορά στα Κ.Π. που επί 30 χρόνια στηρίζουν τις κοινότητες; Γιατί δεν έχουν συμπεριληφθεί στο παρόν νομοσχέδιο, δεν έχουν προβλεφθεί σαν φορείς παρά την μακρόχρονη εμπειρία, τεχνογνωσία των εργαζομένων;

#18 Σχόλιο Από Γραμματική Στις 16 Ιουλίου 2024 @ 12:43

Οι εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης μετά το 2027 που λήγει η σύμβαση τους με τον ΟΚΑΝΑ θα μείνουν άνεργοι;

#19 Σχόλιο Από Αντιγονη Μ. Στις 16 Ιουλίου 2024 @ 14:38

Οι εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης μετα το 2027 που λήγει η σύμβασή τους με τον ΟΚΑΝΑ θα μείνουν άνεργοι;

#20 Σχόλιο Από Αγγελική Μαλαπέτσα Στις 16 Ιουλίου 2024 @ 17:50

Οι εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης αποτελούν πολύτιμο κεφάλαιο για την ψυχική υγεία καθώς έχουν λάβει εξειδικευμένη, ακριβή εκπαίδευση και διαθέτουν εμπειρία και τεχνογνωσία για να δύνανται να ασχοληθούν με την καλή ψυχική υγεία του παιδιού και κατ επέκταση την πρόληψη της εξάρτησης. Μετά το 2027 λήγει η σύμβασή τους με το ΟΚΑΝΑ και θα μείνουν άνεργοι. Αν δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη συμπερίληψη τους στο νέο Οργανισμό όλα όσα δαπανήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε εκπαίδευση και τεχνογνωσία θα πάνε χαμένα!!!!

#21 Σχόλιο Από ΜΙΚΑ Π. Στις 16 Ιουλίου 2024 @ 17:59

Αναρωτιέμαι τι θα γίνουν μετά το 2027 οι εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης, αφού τότε λήγει η σύμβαση τους με τον ΟΚΑΝΑ…

#22 Σχόλιο Από Ιωάννα Παπαδοπούλου Στις 16 Ιουλίου 2024 @ 19:47

Τι πρόβλεψη υπάρχει για τους εργαζόμενους στα Κέντρα Πρόληψης, των οποίων η σύμβαση με τον ΟΚΑΝΑ λήγει μετά το 2027; Θα μείνουν άνεργοι;

#23 Σχόλιο Από ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΑΡΙΑ ΣΠΑΝΟΥ Στις 16 Ιουλίου 2024 @ 20:25

Οι εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης μετα το 2027 που λήγει η σύμβασή τους με τον ΟΚΑΝΑ θα μείνουν άνεργοι;

#24 Σχόλιο Από ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Στις 16 Ιουλίου 2024 @ 22:10

Τα Κεντρα Προληψης ειναι στελεχωμενα
απο αριστα εξειδικευμενο προσωπικο
Η μακροχρονια εμπειρια τους, εχει
βοηθησει ολα αυτα τα χρονια, δεκαδες
νεουςκαι τις οικογενειές τους.
Μην αφησετε να χαθει ολη αυτη
η εμπειρια.
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟΥΣ για να συνεχισουν
ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ τις υπερεσιες τους, προς
οφελος του κοινωνικου συνολου

#25 Σχόλιο Από Βασιλική Δρόσου Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 03:04

Οι εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης μόλις λήξει η σύμβαση τους πώς θα αποκατασταθούν; Θα απορροφηθούν τότε μέσα στα καινούργια πλαίσια;

#26 Σχόλιο Από ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΦΗΒΩΝ ΑΤΡΑΠΟΣ Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 10:14

Η άσκηση θεραπευτικού έργου προϋποθέτει μια ελάχιστη σταθερότητα στη θεραπευτική σχέση, και οι ευκαιριακές μετακινήσεις προσωπικού καταστρατηγούν τη θεραπευτική συνέχεια και οδηγουν σε αναπόφευκτα διαλείμματα της θεραπείας.
Η θεραπευτική σχέση δε χωράει σε 45λεπτες συνεδρίες, είναι μια σχέση ουσιαστικης εμπιστοσύνης που χτίζεται βημα με βημα και απαιτει χρονο .
Θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι, οι δομές θα διατηρήσουν την ανεξαρτησία και την αυτονομία τους σε επιστημονικό και θεραπευτικό επίπεδο, και να ενισχυθεί ο θεραπευτικός πλουραλισμός.

Με αυτό το άρθρο θεωρούμε οτι είναι ξεκάθαρη υποβάθμιση των Θεραπευτών. Πως είναι δυνατόν οι θεραπευτές να μεταφέρονται σε ΔΕ;;
Επίσης, το μόνιμο προσωπικό αποσπάται με 3χρονες συμβασεις;

#27 Σχόλιο Από ηλιας πιλης Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 11:14

Συνεργασία με τη ΔΥΠΑ; Επιτέλους θα γίνει μια σοβαρή προσπάθεια για μία ουσιαστική κοινωνική και εργασιακή επανένταξη στην Ελλάδα και να μπορούν άτομα που κατάφεραν να αντιμετωπίσουν την εξάρτησή τους και να την νικήσουν να βρουν μια δουλειά και να συνεχίσουν τη ζωή τους. Γιατί κακά τα ψέματα χωρίς δουλειά δεν υπάρχει επανένταξη και πολύ γρήγορα όλοι αυτοί που καθαρίζουν δυστυχώς ξανακυλούν.

#28 Σχόλιο Από Σπανός Κωνσταντίνος Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 12:58

Τι προβλέπεται για τους εργαζόμενους στα Κέντρα Πρόληψης; Μετά το 2027, που λήγει η σύμβασή τους θα μείνουν άνεργοι;

#29 Σχόλιο Από Φωτεινή Μαδεμλή Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 14:19

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας υλοποιεί σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς δράσεις για τις μαθήτριες/μαθητές που φοιτούν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, για τους γονείς, για τους/τις εκπαιδευτικούς.
Πρόκειται για ομαδικές δράσεις πρόληψης που αφορούν τις εξαρτήσεις, την ταυτότητα φύλου, τις διαφυλικές σχέσεις, τις διαπροσωπικές σχέσεις, τον σχολικό εκφοβισμό, το άγχος των εξετάσεων. Επίσης, προσφέρει συμβουλευτικές ατομικές συναντήσεις σε εφήβους, συμβουλευτική σε γονείς και συμβουλευτική – εποπτεία σε εκπαιδευτικούς. Τέλος, καλείται και παρεμβαίνει σε περιστατικά κρίσεων που αφορούν τις σχολικές μονάδες, ελαφριάς μορφής αλλά και έντονης μορφής, όπως είναι περιστατικά θανάτου μαθητών ή γονέων.
Η δράση τους είναι πολύτιμη καθώς είναι ο βασικός φορέας πρόληψης που στηρίζει τις σχολικές μονάδες σε θέματα ψυχικής υγείας στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.
Στη διάρκεια του σχολικού έτους 2022-2023, παρακολούθησα στους χώρους του Κέντρου Πρόληψης Καβάλας μαζί με 8 συναδέλφισσες και συναδέλφους από το δικό μου αλλά και άλλα σχολεία του Νομού μας, ένα βιωματικό σεμινάριο με τίτλο «Η είσοδος των μαθητών στο Γυμνάσιο και την εφηβεία, αντιμετώπιση δυσκολιών και διαχείριση συμπεριφορών», συνολικής διάρκειας 16 ωρών. Έχω κρατημένο όλο το πλούσιο υλικό που παρήγαμε στη διάρκειά του και το οποίο αποτελεί για μένα πολύτιμο εφόδιο σε διάφορες περιπτώσεις της σχολικής χρονιάς, καθώς περιλαμβάνει υλικό από την ελληνική και τη διεθνή βιβλιογραφία, ασκήσεις που εφαρμόστηκαν με εντυπωσιακά αποτελέσματα, γενικές αλλά και ειδικότερες κατευθυντήριες οδηγίες και πολλά χρήσιμα.
Επίσης, θυμάμαι τα σεμινάρια της Κοινωνιολόγου και της Ψυχολόγου που εργάζονται στο Κέντρο, τα οποία έχουν πραγματοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια στη σχολική μονάδα που εργάζομαι και μας άνοιξαν νέους δρόμους στη σκέψη μας, στην αντιμετώπιση των μαθητριών/μαθητών μας, στη διαχείριση των πολύπλοκων αρκετές φορές καταστάσεων. Σεμινάρια με τίτλους «Ψυχική ανθεκτικότητα και αυτοβελτίωση των εκπαιδευτικών», «Διαχείριση εργασιακού στρες», «Δραστηριότητες», «Ημερολόγια», «Ασκήσεις»…
Θα πρέπει το Υπουργείο Υγείας να συμπεριλάβει στο νέο Νομοσχέδιο τα Κέντρα Πρόληψης ως τον βασικό φορέα που κάνει πρόληψη στην Ελλάδα και επίσης, να εντάξει στον ΕΟΠΑΕ τους μέχρι σήμερα εργαζόμενους.
Με εκτίμηση,
Φωτεινή Μαδεμλή

#30 Σχόλιο Από Μοσχίδου Εύη Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 15:06

Οι εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης μετά το 2027 που λήγει η σύμβασή τους κι ενώ έχουν προσφέρει τόσα σε σχολεία και ιδιώτες θα μείνουν άνεργοι;;;;

#31 Σχόλιο Από Μοσχίδου Εύη Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 15:33

Τα μέλη των Κέντρων Πρόληψης προσφέρουν βοήθεια και άριστο έργο σε σχολεία , μαθητές, μικρούς και εφήβους!!! Γιατί να πρέπει να πάψουν να το κάνουν και να αφήσουν απροστάτευτες τόσες ψυχές που ζητούν λίγη ηρεμία και κουβέντα ουσιαστική καθώς και συμβουλευτική βοήθεια και λύσεις;;; Τώρα, το Νομοσχέδιο να καταργηθεί!!!

#32 Σχόλιο Από Μαρία Ιωαννίδου Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 20:24

Ως επι σειρά πολλών ετών επαγγελματίας του χώρου της ψυχικής υγείας (ιδιώτης ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια) και στη συνέχεια ως αναπληρώτρια Σχολική Ψυχολόγος στην Αβθμια και Βθμια εκπαίδευση έχω συνεργαστεί παρα πολλές φορές με Κέντρα Πρόληψης των περιοχών των σχολείων στα οποία υπηρέτησα και θεωρώ ότι οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι υψηλού επιπέδου και αποτελούν πρότυπα δομών στον τομέα της ψυχικής υγείας, με άριστα εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο προσωπικό. Ως εκ τούτου, θεωρώ χρέος της πολιτείας να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την απρόσκοπτη λειτουργία των δομών αυτών και να διατηρήσει τον τοπικό τους χαρακτήρα, φροντίζοντας ώστε οι μέχρι σήμερα αυστηρές προδιαγραφές λειτουργίας των δομών αυτών δε θα κινδυνεύσουν με τον οποιονδήποτε τρόπο μέσα από την « μεταρρύθμιση» που προτείνεται.

#33 Σχόλιο Από Δημήτρης Β. Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 21:30

Τα πράγματα είναι απλά: ενσωματώνεις όλους τους εργαζόμενους των κέντρων πρόληψης στον ΕΟΠΑΕ, τους δίνεις συνεχή επιμόρφωση με σύγχρονα υλικά και στηρίζεις την πρόληψη σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας.

#34 Σχόλιο Από Παππάς Αθανάσιος Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 22:12

Με την έναρξη του Ε.Ο.Π.Α.Ε. το μόνιμο προσωπικό που υπηρετεί τώρα στις μονάδες απεξάρτησης έχει το δικαίωμα να αποσπαστεί και να ανανεώνει την απόσπαση του. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το μόνιμο προσωπικό που δούλευε στα προγράμματα αυτά και για υπηρεσιακές ανάγκες μετακινήθηκε υποχρεωτικά σε άλλο τομέα. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ισότιμη μεταχείριση και για αυτούς, που για υπηρεσιακούς λόγους, τυχαίνει αυτήν την στιγμή να είναι εκτός κάποιου προγράμματος που εντάσσεται στον Ε.Ο.Π.Α.Ε. και θα επιθυμούσαν να επιστρέψουν χωρίς το όριο της άπαξ απόσπασης; Θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν με ένα κριτήριο ετών προϋπηρεσίας στον συγκεκριμένο χώρο. Το γεγονός της παρούσας θέσης εργασίας δεν μπορεί να είναι το μόνο κριτήριο για έναν επαγγελματικό χώρο προσφοράς.
Νοσηλευτής Ψυχικής Υγειας με εξειδίκευση στις εξαρτήσεις

#35 Σχόλιο Από Παππάς Αθανάσιος Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 22:19

Με την έναρξη του Ε.Ο.Π.Α.Ε. το μόνιμο προσωπικό που υπηρετεί τώρα στις μονάδες απεξάρτησης έχει το δικαίωμα να αποσπαστεί σε αυτά και να ανανεώνει την απόσπαση του όσο το επιθυμεί. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το μόνιμο προσωπικό που δούλευε στα προγράμματα αυτά και για υπηρεσιακές ανάγκες μετακινήθηκε υποχρεωτικά σε άλλο τομέα. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ισότιμη μεταχείριση και για αυτούς, που για υπηρεσιακούς λόγους, τυχαίνει αυτήν την στιγμή να είναι εκτός κάποιου προγράμματος που εντάσσεται στον Ε.Ο.Π.Α.Ε. και θα επιθυμούσαν να επιστρέψουν σε αυτό χωρίς το όριο της άπαξ απόσπασης; Θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν με ένα κριτήριο ετών προϋπηρεσίας στον συγκεκριμένο χώρο. Το γεγονός της παρούσας θέσης εργασίας δεν μπορεί να είναι το μόνο κριτήριο για έναν επαγγελματικό χώρο προσφοράς.
Νοσηλευτής Ψυχικής Υγείας με εξειδίκευση στις εξαρτήσεις

#36 Σχόλιο Από ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑΚΗΣ Στις 18 Ιουλίου 2024 @ 00:34

Αξιοποιώντας αυτή ακριβώς τη δυνατότητα που δίνει η διαβούλευση, θα ήθελα να τονίσω τον ουσιαστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι δομές εκπαίδευσης στην προσπάθεια απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης των ανθρώπων. Προς την κατεύθυνση αυτή κρίνεται απαραίτητη και η μετατροπή των συμβάσεων των εκπαιδευτικών του ΚΕΘΕΑ από μερικής σε πλήρη απασχόληση.

#37 Σχόλιο Από Αθηνά Στις 18 Ιουλίου 2024 @ 01:06

Τι θα απογίνουν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης; Θα αφήσετε να χαθεί η εμπειρία τόσων χρόνων;Γιατί να εξαφανιστεί ένα δίκτυο 75 φορέων που παράγει έργο 30 χρόνια;Γιατί να μην αξιοποιηθεί η πείρα και η εμπειρία όλων όσων εργάζονται σε αυτά και να αποτελέσουν τη βάση για να πολλαπλασιαστεί το δίκτυο; Είναι καθήκον σας να αξιοποιηθεί το δυναμικό αυτό για το καλό της κοινωνίας μας. Ευχαριστώ.

#38 Σχόλιο Από Χ.Μ. Στις 18 Ιουλίου 2024 @ 07:17

1. Οι ιατροί του ΟΚΑΝΑ με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, που αμείβονται ως υπάλληλοι ΠΕ και θα μεταφερθούν στον Ε.Ο.Π.Α.Ε., να ενταχθούν εξαρχής σε μισθολόγιο αντίστοιχο με το ειδικό μισθολόγιο των ιατρών του ΕΣΥ.
2. Για το σύνολο των ιατρών του Ε.Ο.Π.Α.Ε. το τακτικό ωράριο να είναι επτάωρο, συνεχές, πρωινό και πενθήμερο από Δευτέρα έως Παρασκευή, από 8:00 έως 15:00.
3. Για το σύνολο των ιατρών του Ε.Ο.Π.Α.Ε.να χορηγείται επιπρόσθετη άδεια μίας (1) ημέρας μηνιαίως μετ’ αποδοχών για την πρόληψη του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout).
4. Το σύνολο των ιατρών του Ε.Ο.Π.Α.Ε. να είναι δικαιούχοι επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας ίδιας κατηγορίας.

Η θεσμοθέτηση των παραπάνω αιτημάτων από συστάσεως του Ε.Ο.Π.Α.Ε. θα συμβάλλει στην ισότιμη αντιμετώπιση των ιατρών από πλευράς Οργανισμού και θα αποτρέψει φαινόμενα επαγγελματιών, με επί της ουσίας αντίστοιχη απασχόληση και αντικείμενο, διαφορετικών όμως ταχυτήτων σε απολαβές και δικαιώματα.
Επίσης θα συμβάλλει θετικά στη διάθεση μετακίνησης ιατρών από τις δομές αντιμετώπισης των εξαρτήσεων του Ε.Σ.Υ. στο νέο Οργανισμό και στην παραμονή τους σε αυτόν και έπειτα από το χρονικό διάστημα των τριών (3) ετών,όπως επίσης και συνολικά στη στελέχωση του Ε.Ο.Π.Α.Ε. με ιατρικό προσωπικό.

#39 Σχόλιο Από IG Στις 18 Ιουλίου 2024 @ 08:48

Κατά την δημιουργία του νέου φορέα είναι ωφέλιμο να αξιοποιηθούν (εφόσον το επιθυμούν και κατόπιν αξιολογησης) εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας που αποτελούν στελέχη με
Α.Μακροχρονια εμπειρία
Β.Πτυχια ΑΕΙ και τυπικά προσόντα
Γ.Εκπαιδευση σε Ελλάδα και εξωτερικό πάνω στο αντικείμενο τους!
Στο κεθεα αλλά και πιθανόν και σε άλλους οργανισμούς που θα υπάρχουν στον νέο φορεα υπάρχουν εργαζόμενοι ως ωρομίσθιοι επιμορφωτες μερικής απασχολησης είτε μέσω έσπα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθουν προς όφελος της λειτουργίας των νέων δομών με μετατροπή των συμβάσεων τους σε πλήρους απασχόλησης και αορίστου χρόνου!

#40 Σχόλιο Από IG Στις 18 Ιουλίου 2024 @ 08:49

Κατά την δημιουργία του νέου φορέα είναι ωφέλιμο να αξιοποιηθούν (εφόσον το επιθυμούν και κατόπιν αξιολογησης) εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας που αποτελούν στελέχη με
Α.Μακροχρονια εμπειρία
Β.Πτυχια ΑΕΙ και τυπικά προσόντα
Γ.Εκπαιδευση σε Ελλάδα και εξωτερικό πάνω στο αντικείμενο τους!
Στο κεθεα αλλά και πιθανόν και σε άλλους οργανισμούς που θα υπάρχουν στον νέο φορεα υπάρχουν εργαζόμενοι ως ωρομίσθιοι επιμορφωτες μερικής απασχολησης είτε μέσω έσπα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθουν προς όφελος της λειτουργίας των νέων δομών με μετατροπή των συμβάσεων τους σε πλήρους απασχόλησης και αορίστου χρόνου!

#41 Σχόλιο Από Ασπασία Στις 18 Ιουλίου 2024 @ 08:49

Οι εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης μετα το 2027 που λήγει η σύμβασή τους με τον ΟΚΑΝΑ θα μείνουν άνεργοι;

#42 Σχόλιο Από Καρατζιούλα Νίκη Στις 18 Ιουλίου 2024 @ 08:54

Ως Πρόεδρος Κέντρου Πρόληψης ΠΕ Ημαθίας εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία θα ήθελα να αναφέρω τα εξής:
Το Κέντρο Πρόληψης ΠΕ Ημαθίας εφαρμόζει προγράμματα που απευθύνονται σε γονείς, μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας, ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, αλλά και στην ευρύτερη κοινότητα. Απαντά στις ανάγκες της τοπικής κοινότητας και στηρίζει ΟΛΑ τα σχολεία και τους/τις εκπαιδευτικούς επιδιώκοντας μάλιστα τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων και φορέων στις δράσεις πρόληψης. Το προσωπικό του Κέντρου έχει υψηλή κατάρτιση, γνωρίζει τις ανάγκες της τοπικής κοινότητας και σε συνεργασία μαζί της σχεδιάζει κατάλληλες παρεμβάσεις. Εμείς ως διοικητικό συμβούλιο υπηρετούμε στο Κέντρο εθελοντικά και προσπαθούμε να σταθούμε αρωγοί στο έργο του αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα που προέρχονται από ένα δαιδαλώδες θεσμικό σύστημα, σε συνεργασία πάντα με τον ΟΚΑΝΑ από τον οποίο υποστηριζόμαστε, αλλά και ελεγχόμαστε διοικητικά, οικονομικά και φυσικά επιστημονικά, καταφέρνοντας να αναπτύξουμε τις δράσεις μας και να έχουμε ως Κέντρο καταστεί απολύτως απαραίτητοι στο διαρκή αγώνα για την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας και της ψυχικής ευημερίας της κοινότητας μας.
Καθώς στον τομέα της Ψυχικής Υγείας και των Εξαρτήσεων, χρειάζεται να δίνεται προτεραιότητα στην Πρόληψη, την αποκέντρωση και γενικότερα στην ενίσχυση των υπηρεσιών ζητούμε την συνέχιση και την ενίσχυση της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης καθώς και την πρόβλεψη και αποτύπωση αυτών στο παρόν νομοσχέδιο.