- Υπουργείο Υγείας - http://www.opengov.gr/yyka -

Άρθρο 30 Μεταφορά προσωπικού στον Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων

Με την έναρξη της λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (Ε.Ο.Π.Α.Ε.):
α) Το προσωπικό που υπηρετεί στον Ο.ΚΑ.ΝΑ. και στο ΚΕ.Θ.Ε.Α., με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μεταφέρεται αυτοδικαίως, με την ίδια σχέση εργασίας και διατηρώντας τα εργασιακά του δικαιώματα, στον Ε.Ο.Π.Α.Ε. και καθίσταται αυτοδικαίως προσωπικό του Ε.Ο.Π.Α.Ε.. Για τη μεταφορά εκδίδονται σχετικές διαπιστωτικές πράξεις του Προέδρου του Ε.Ο.Π.Α.Ε., οι οποίες ισχύουν από την 1η.9.2024 για όλες τις έννομες συνέπειες.
β) Το προσωπικό που υπηρετεί στα ως άνω νομικά πρόσωπα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή με σύμβαση έργου ή σύμβαση παροχής υπηρεσιών ή με καθεστώς απόδειξης παροχής υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων και των απασχολούμενων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, μεταφέρεται αυτοδικαίως με την ίδια σχέση εργασίας στον Ε.Ο.Π.Α.Ε., μέχρι την ημερομηνία λήξης της σύμβασής του και με τους ίδιους όρους. Για τη μεταφορά εκδίδονται σχετικές διαπιστωτικές πράξεις του Προέδρου του Ε.Ο.Π.Α.Ε., οι οποίες ισχύουν από την 1η.9.2024 για όλες τις έννομες συνέπειες. Ο Ε.Ο.Π.Α.Ε. υπεισέρχεται στις οικείες συμβάσεις στη θέση των εν λόγω νομικών προσώπων.
γ) Οι νομικοί σύμβουλοι – δικηγόροι που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα ως άνω νομικά πρόσωπα με σχέση έμμισθης εντολής αορίστου χρόνου μεταφέρονται αυτοδικαίως σε θέσεις νομικών συμβούλων – δικηγόρων του Ε.Ο.Π.Α.Ε. και στελεχώνουν τη Διεύθυνση Νομικής Υποστήριξης και Νομικής Συμπαράστασης, με την ίδια σχέση έμμισθης εντολής αορίστου χρόνου, διατηρώντας στο ακέραιο όλα τα νόμιμα και συμβατικά τους δικαιώματα. Για τη μεταφορά εκδίδονται σχετικές διαπιστωτικές πράξεις του Προέδρου του Ε.Ο.Π.Α.Ε., οι οποίες ισχύουν από την 1η.9.2024 για όλες τις έννομες συνέπειες. Ο Ε.Ο.Π.Α.Ε. υπεισέρχεται στις οικείες συμβάσεις στη θέση των εν λόγω νομικών προσώπων.
δ) Ειδικά οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στα ως άνω νομικά πρόσωπα με την ιδιότητα του Ειδικού Θεραπευτή ή Θεραπευτή, και μεταφέρονται, σύμφωνα με τις περ. α) και β), στον Ε.Ο.Π.Α.Ε. ή προσλαμβάνονται, κατ’ εφαρμογή της παρ. 6 του άρθρου 47, με την ίδια ως άνω ιδιότητα, από τον Ε.Ο.Π.Α.Ε., λογίζονται, έως την αντιστοίχισή τους σε κλάδο και ειδικότητα του π.δ. 85/2022 (Α’ 232), ως εργαζόμενοι κλάδου ΔΕ Ειδικών Θεραπευτών και ειδικότητας ΔΕ Ειδικών Θεραπευτών του Οργανισμού.
2. α) Το μόνιμο προσωπικό που υπηρετεί, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, στη Μονάδα Απεξάρτησης από τα Ναρκωτικά «18ΑΝΩ», στη Μονάδα Απεξάρτησης από το Αλκοόλ του Ψ.Ν.Α., στο «Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων “ΑΡΓΩ”», στο Τμήμα Αποκατάστασης Τοξικοεξαρτημένων «ΙΑΝΟΣ», στη Μονάδα Απεξάρτησης από Αλκοόλ, Φάρμακα και Τυχερά Παιχνίδια του Ψ.Ν.Θ., στην αποκεντρωμένη οργανική μονάδα «Πολυδύναμο Κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης των χρηστών Ναρκωτικών και Αλκοολισμού» και στη Μονάδα Απεξάρτησης «Διάπλους», που εντάσσονται στον Ε.Ο.Π.Α.Ε. σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 29, δύναται να αποσπασθεί στον Ε.Ο.Π.Α.Ε., κατόπιν αίτησής του, που υποβάλλεται εντός ενός (1) μηνός από την έναρξη ισχύος του παρόντος, προς την αρμόδια Διεύθυνση της οικείας Δ.Υ.Πε. ή του Γενικού Νοσοκομείου αντίστοιχα, για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών, με δυνατότητα οικειοθελών ισόχρονων παρατάσεων.
β) Το προσωπικό που υπηρετεί, κατά τη δημοσίευση του παρόντος, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου στις θεραπευτικές μονάδες, τμήματα και προγράμματα της παρ. 1 του άρθρου 29 δύναται να μεταφερθεί, με ταυτόχρονη μεταφορά της θέσης του στην περίπτωση του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και έως τη λήξη της σύμβασής του στην περίπτωση του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, στον Ε.Ο.Π.Α.Ε. μετά από αίτησή του, που υποβάλλεται εντός ενός (1) μηνός από την έναρξη ισχύος του παρόντος προς την αρμόδια Διεύθυνση της οικείας Δ.Υ.Πε. ή του Γενικού Νοσοκομείου, αντίστοιχα. Για τη μεταφορά εκδίδονται σχετικές διαπιστωτικές πράξεις του Προέδρου του Ε.Ο.Π.Α.Ε., οι οποίες ισχύουν από την 1η.9.2024 για όλες τις έννομες συνέπειες.
3. Αποσπάσεις προσωπικού από τρίτους φορείς προς τα νομικά πρόσωπα, τις θεραπευτικές μονάδες και τμήματα της παρ. 1 του άρθρου 29, οι οποίες ισχύουν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, διατηρούνται σε ισχύ υπό το ίδιο καθεστώς και τις ίδιες προϋποθέσεις, στον Ε.Ο.Π.Α.Ε..
4. Οι ωφελούμενοι προγραμμάτων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), ήδη Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.Υ.Π.Α.) που απασχολούνται, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, στα νομικά πρόσωπα, τις θεραπευτικές μονάδες, τα τμήματα και προγράμματα της παρ. 1 του άρθρου 29 μεταφέρονται αυτοδικαίως και συνεχίζουν να απασχολούνται στον Ε.Ο.Π.Α.Ε., υπό τους αυτούς όρους των προγραμμάτων απασχόλησής τους και μέχρι τη λήξη τους.