Άρθρο 20 Σύσταση Μητρώου Μονάδων Ψυχικής Υγείας Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου – Προσθήκη άρθρου 11Β στον ν. 2716/1999

Στον ν. 2716/1999 (Α΄ 96), μετά από το άρθρο 11Α, προστίθεται άρθρο 11Β ως εξής:
«Άρθρο 11Β
Σύσταση Μητρώου Μονάδων Ψυχικής Υγείας νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου
1. Συστήνεται στο Υπουργείο Υγείας, Μητρώο Μονάδων Ψυχικής Υγείας (Μ.Μ.Ψ.Υ.) νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (ν.π.ι.δ.). Στο Μητρώο αυτό εγγράφονται υποχρεωτικά όλα τα Ν.Π.Ι.Δ. κερδοσκοπικού και μη χαρακτήρα που ιδρύουν και λειτουργούν Μονάδες Ψυχικής Υγείας (Μ.Ψ.Υ.) του άρθρου 11 και καταγράφονται λεπτομερώς όλες οι Μονάδες που τηρούνται από μέρους τους. Νομικά πρόσωπα που δεν έχουν εγγραφεί στο Μητρώο δεν δύνανται να συμβάλλονται σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 11Γ με τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και να αποζημιώνονται από αυτούς για τις παρεχόμενες Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας (Υ.Ψ.Υ.) προς τους ωφελούμενους. Εάν εγγεγραμμένα νομικά πρόσωπα δεν έχουν καταχωρίσει στο Μητρώο κάποια Μονάδα τους, δεν δύνανται να συμβάλλονται με τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και να αποζημιώνονται από αυτούς για τις Υ.Ψ.Υ. που παρέχονται στη συγκεκριμένη Μονάδα.
2. Οι ελάχιστοι αναγκαίοι όροι και προϋποθέσεις για την εγγραφή ν.π.ι.δ. στο Μητρώο της παρ. 1 είναι:
α) ο έλεγχος της τελευταίας οικονομικής χρήσης από ορκωτούς ελεγκτές, υπό την εποπτεία Υπεύθυνου Οικονομικής Διαχείρισης ή Ταμία με πτυχίο Οικονομικών Επιστημών,
β) ο ορισμός και η απασχόληση Υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων (Data Protection Officer – DPO), επιφορτισμένου με τη διαρκή συμμόρφωση του ν.π.ι.δ. και
γ) η ασφάλιση αστικής ευθύνης έναντι τρίτων του ν.π.ι.δ. και του επιστημονικού προσωπικού του για τις παρεχόμενες από μέρους τους Υ.Ψ.Υ..
3. Υπεύθυνος επεξεργασίας για τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, που καταχωρίζονται στο Μητρώο Μονάδων Ψυχικής Υγείας (Μ.Ψ.Υ.), ορίζεται το Υπουργείο Υγείας. Εκτελούντες την επεξεργασία ορίζονται η ανώνυμη εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Ανώνυμη Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.». για την υλοποίηση του Μητρώου και οι Διοικήσεις των Υγειονομικών Υπηρεσιών (Δ.Υ.Πε.) για την καταχώριση των στοιχείων που είναι αναγκαία για τη λειτουργία του Μητρώου και την αποδοχή και επιβεβαίωση των καταχωριζόμένων δεδομένων.
4. Τα ν.π.ι.δ. που εγγράφονται στο Μητρώο της παρ. 1 συνδέονται και διαλειτουργούν υποχρεωτικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Επιδημιολογικής Παρακολούθησης και Θεραπευτικής Διαχείρισης του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ.), καθώς και μέσω ενιαίου συστήματος επιχειρησιακού σχεδιασμού. Η μη τήρηση της υποχρέωσης αυτής αποτελεί λόγο διαγραφής τους από το Μητρώο.
5. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται η διαδικασία και οι λεπτομέρειες σύστασης και τήρησης του Μητρώου της παρ. 1 και, ιδίως, εξειδικεύονται: α) οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα αναγκαία έγγραφα για την εγγραφή των δικαιούμενων στο Μητρώο και την παραμονή τους σε αυτό, β) οι καταχωριζόμενες πληροφορίες για κάθε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, μεταξύ των οποίων οι επιμέρους δομές και οι Μ.Ψ.Υ. που αυτό διατηρεί ανά την Επικράτεια, γ) τα χρονικά σημεία επανυποβολής των αναγκαίων εγγράφων, δ) η διαδικασία και οι λόγοι διαγραφής από το Μητρώο και ο τρόπος γνωστοποίησής της στον αποδέκτη, ε) η δημοσιοποίηση του Μητρώου μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Υγείας για τη διασφάλιση της διαφάνειας, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη θέση σε λειτουργία και την τήρηση του Μητρώου.».

Σχολιάστε

Πριν υποβάλλετε το σχόλιο σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Όροι Συμμετοχής

  1. Φροντίστε να διατυπώνετε προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα. Προφανώς κάθε ζήτημα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλά ο δημόσιος διάλογος διευκολύνεται με στοχευμένες και συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις.
  2. Φροντίστε να διατυπώνετε τις προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις με τρόπο σύντομο και περιεκτικό.
  3. Προσπαθήστε να τεκμηριώνετε αυτά που γράφετε με αναφορές, παραπομπές σε άλλα κείμενα, υλικό ή συνδέσμους με αντίστοιχο περιεχόμενο, εκτός αν η χρήση τους είναι καταχρηστική και στην περίπτωση αυτή θα αφαιρούνται.
  4. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο που υποβάλετε δεν προσβάλλει δικαιώματα άλλων προσώπων.
  5. Είναι γόνιμο να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά είναι σημαντικό για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διαλόγου να αποφεύγονται οι προσωπικές αντιπαραθέσεις με άλλους συμμετέχοντες.
  6. Προτάσεις, σχόλια, υπερσύνδεσμοι ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, τα οποία διατυπώνονται σε γλώσσα και με τρόπο υβριστικό, χυδαίο ή περιέχουν ή υποκινούν μισαλλοδοξία και διακρίσεις που βασίζονται σε φύλο, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, φυλετική ή εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν θα δημοσιεύονται στο OpenGov.gr. Επίσης δε θα δημοσιεύονται σχόλια τα οποία παραπέμπουν σε άλλους δικτυακούς τόπους για λόγους διαφήμισης, δημοσιότητας ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό που κρίνεται από το OpenGov.gr ως καταχρηστικός.
  7. Οι προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που υποβάλετε υπόκεινται σε έλεγχο ως προς την τήρηση των παρόντων όρων χρήσης και συμμετοχής.
  8. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη χρήση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για ενημερωτικούς λόγους σχετικούς με τους στόχους του OpenGov.gr.
  9. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη διάθεση των προτάσεων, σχολίων ή ερωτήσεων που υποβάλετε με την άδεια «Creative Commons».