ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄ ΜΟΝΑΔΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ Άρθρο 19 Προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Ψυχικής Υγείας από φορείς του ιδιωτικού δικαίου κερδοσκοπικού και μη κερδοσκοπικού τομέα – Αντικατάσταση άρθρου 11 ν. 2716/1999

Το άρθρο 11 του ν. 2716/1999 (Α’ 96), περί Μονάδων Ψυχικής Υγείας στον ιδιωτικό κερδοσκοπικό και μη κερδοσκοπικό τομέα, αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 11
Μονάδες Ψυχικής Υγείας στον ιδιωτικό κερδοσκοπικό και μη κερδοσκοπικό τομέα
1. Επιπλέον των όσων προβλέπονται από τα π.δ. 247/1991 (Α΄ 93) περί των όρων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας για την ίδρυση, λειτουργία και μεταβίβαση Ιδιωτικών Κλινικών, π.δ. 517/1991 (Α΄ 202) περί των ιδιωτικών κλινικών, των τεχνικών προδιαγραφών και του ιατρικού εξοπλισμού τους και τον ν. 4600/2019 (Α΄43), περί εκσυγχρονισμού και αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου ιδιωτικών κλινικών, φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα δύνανται να ιδρύουν και να λειτουργούν Κέντρα Ημέρας, Προστατευόμενα Διαμερίσματα, Οικοτροφεία, Ξενώνες, Ειδικά Κέντρα Κοινωνικής Επανένταξης, Ειδικές Μονάδες Αποκατάστασης και Επαγγελματικής Επανένταξης, Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση και Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας. Το ίδιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να λειτουργεί περισσότερες από μία Μ.Ψ.Υ..
2. Για την ίδρυση και λειτουργία των Μονάδων Ψυχικής Υγείας (Μ.Ψ.Υ.) της παρ. 1 ακολουθείται η εξής διαδικασία:
α) Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ιατρικής Ψυχικής Υγείας της οικείας Υ.Πε. εισηγείται, κατόπιν γνωμοδότησης του αρμοδίου Επιστημονικού Συμβουλίου Ψυχικής Υγείας (Ε.Σ.Υ.Ψ.Υ.), στον αρμόδιο για θέματα ψυχικής υγείας Υποδιοικητή, είτε αυτοβούλως, είτε μετά από προηγούμενη εισήγηση του Τμήματος Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ένταξης και Μονάδων Ψυχικής Υγείας Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, τη δημιουργία νέων δομών και υπηρεσιών προς κάλυψη των αναγκών της περιοχής αρμοδιότητάς του.
β) Ο αρμόδιος Υποδιοικητής υποβάλλει, δια του Διοικητή της οικείας Υ.Πε., σχετική εισήγηση στον Υπουργό Υγείας, την οποία συνοδεύει με τα κρίσιμα επιδημιολογικά δεδομένα που προκύπτουν από το Πληροφοριακό Σύστημα Επιδημιολογικής Παρακολούθησης και Θεραπευτικής Διαχείρισης και τεκμηριώνουν την εισήγησή του.
γ) Ο Υπουργός Υγείας εκδίδει τη σχετική έγκριση σκοπιμότητας, μετά από συνεκτίμηση της εισήγησης και των συνοδευτικών αυτής επιδημιολογικών δεδομένων.
δ) Μετά από την έκδοση της έγκρισης σκοπιμότητας της περ. γ), ο αρμόδιος Υποδιοικητής χορηγεί με απόφασή του την άδεια ίδρυσης των Μ.Ψ.Υ. της παρ. 1.
ε) Τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα που έλαβαν την άδεια ίδρυσης των Μ.Ψ.Υ. της παρ. 1 οφείλουν να υποβάλουν, εντός ενός (1) έτους από τη λήψη της, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση της άδειας λειτουργίας τους στο Τμήμα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ένταξης και Μονάδων Ψυχικής Υγείας Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου της οικείας Δ.Υ.Πε.. Υπό την προϋπόθεση της εμπρόθεσμης υποβολής των αναγκαίων δικαιολογητικών σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο, ο αρμόδιος Υποδιοικητής της οικείας Υ.Πε. χορηγεί, με απόφασή του, την άδεια λειτουργίας των Μονάδων της παρ. 1.
3. Οι Μ.Ψ.Υ. που ιδρύονται και λειτουργούν σύμφωνα με το παρόν εντάσσονται στο αντίστοιχο Περιφερειακό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Πε.Δ.Υ.Ψ.Υ.).
4. Δεν επιτρέπεται η χορήγηση άδειας ίδρυσης και άδειας λειτουργίας:
α) σε νομικά πρόσωπα των οποίων οι νόμιμοι εκπρόσωποι, οι διαχειριστές ή τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έχουν καταδικαστεί για παράβαση των διατάξεων της ποινικής νομοθεσίας, που συνιστά κώλυμα διορισμού στο Δημόσιο ή για παράβαση που αφορά στη νομοθεσία για τα ναρκωτικά ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής. Το κώλυμα του πρώτου εδαφίου αίρεται μόνο σε περίπτωση αμετάκλητης αθωωτικής απόφασης.
β) Σε νομικά πρόσωπα των οποίων οι νόμιμοι εκπρόσωποι ή διαχειριστές είναι γιατροί ή ψυχολόγοι κλάδου Ε.Σ.Υ. ή επαγγελματίες ψυχικής υγείας που έχουν τη δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα.
Σε αντίθετη περίπτωση, η άδεια ίδρυσης που χορηγήθηκε ανακαλείται αμέσως και επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται στα άρθρα 20 και 21 του π.δ. 247/1991.
5. Οι άδειες ίδρυσης και λειτουργίας της παρ. 2 ανακαλούνται, με απόφαση του αρμόδιου Υποδιοικητή, εφόσον διαπιστωθούν: α) σοβαροί διοικητικοί ή διαχειριστικοί λόγοι, όπως παραβίαση των όρων των αδειών που χορηγήθηκαν, παραβίαση των καταστατικών σκοπών των νομικών προσώπων στις οποίες χορηγήθηκαν οι εν λόγω άδειες, κατάχρηση και κακοδιαχείριση εκ μέρους τους εθνικών πόρων και πόρων συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, β) μη εφαρμογή των δεσμευτικών για όλους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην υποπερ. 2 της περ. γ) του δευτέρου εδαφίου της παρ. 4β του άρθρου 4 του ν. 3329/2005 (Α’ 81), αποφάσεων της κατά τόπον αρμόδιας Διεύθυνσης Ιατρικής Ψυχικής Υγείας της Δ.Υ.Πε., για τη θεραπευτική πορεία του ασθενούς, γ) μη διασύνδεση με το Πληροφοριακό Σύστημα Επιδημιολογικής Παρακολούθησης και Θεραπευτικής Διαχείρισης του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ.) και δ) επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, όπως σοβαρή υστέρηση στην αποτελεσματικότητα και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών εντός των Μ.Ψ.Υ. και την προστασία των δικαιωμάτων των ωφελούμενων, διακινδύνευση της υγείας, της σωματικής ακεραιότητας και της περιουσίας τους.
6. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας εξειδικεύονται τα κριτήρια έκδοσης της έγκρισης σκοπιμότητας της περ. γ) της παρ. 2, όπως η έλλειψη ή ο περιορισμένος αριθμός δομών για την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας, η συσσώρευση ή η αδυναμία υποδοχής και εξυπηρέτησης περιστατικών σε υφιστάμενες δομές και η αναγκαιότητα παροχής συγκεκριμένων ή εξειδικευμένων υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε συνάρτηση με τα ιδιαίτερα πληθυσμιακά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά εκάστης Υ.Πε, καθορίζονται οι προϋποθέσεις, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η διαδικασία και κάθε λεπτομέρεια για τη χορήγηση της άδειας ίδρυσής τους, οι διαδικασίες ελέγχου, τα δικαιολογητικά, οι προϋποθέσεις και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την έκδοση και τη μεταβίβαση της άδειας λειτουργίας τους, καθώς και η διαδικασία για τη διαπίστωση της συνδρομής των λόγων ανάκλησης των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας, τη λήψη και την εκτέλεση της απόφασης περί ανάκλησης αυτών.».

Σχολιάστε

Πριν υποβάλλετε το σχόλιο σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Όροι Συμμετοχής

  1. Φροντίστε να διατυπώνετε προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα. Προφανώς κάθε ζήτημα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλά ο δημόσιος διάλογος διευκολύνεται με στοχευμένες και συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις.
  2. Φροντίστε να διατυπώνετε τις προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις με τρόπο σύντομο και περιεκτικό.
  3. Προσπαθήστε να τεκμηριώνετε αυτά που γράφετε με αναφορές, παραπομπές σε άλλα κείμενα, υλικό ή συνδέσμους με αντίστοιχο περιεχόμενο, εκτός αν η χρήση τους είναι καταχρηστική και στην περίπτωση αυτή θα αφαιρούνται.
  4. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο που υποβάλετε δεν προσβάλλει δικαιώματα άλλων προσώπων.
  5. Είναι γόνιμο να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά είναι σημαντικό για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διαλόγου να αποφεύγονται οι προσωπικές αντιπαραθέσεις με άλλους συμμετέχοντες.
  6. Προτάσεις, σχόλια, υπερσύνδεσμοι ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, τα οποία διατυπώνονται σε γλώσσα και με τρόπο υβριστικό, χυδαίο ή περιέχουν ή υποκινούν μισαλλοδοξία και διακρίσεις που βασίζονται σε φύλο, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, φυλετική ή εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν θα δημοσιεύονται στο OpenGov.gr. Επίσης δε θα δημοσιεύονται σχόλια τα οποία παραπέμπουν σε άλλους δικτυακούς τόπους για λόγους διαφήμισης, δημοσιότητας ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό που κρίνεται από το OpenGov.gr ως καταχρηστικός.
  7. Οι προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που υποβάλετε υπόκεινται σε έλεγχο ως προς την τήρηση των παρόντων όρων χρήσης και συμμετοχής.
  8. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη χρήση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για ενημερωτικούς λόγους σχετικούς με τους στόχους του OpenGov.gr.
  9. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη διάθεση των προτάσεων, σχολίων ή ερωτήσεων που υποβάλετε με την άδεια «Creative Commons».