1. Στην παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 2716/1999 (Α΄ 96), περί των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) προστίθενται νέες περ. δ) και ε), β) τα εδάφια ενδέκατο και δωδέκατο αντικαθίστανται, γ) στο δέκατο τρίτο εδάφιο οι λέξεις «στον ίδιο τομέα ψυχικής υγείας» αντικαθίστανται από τις λέξεις «στο ίδιο Πε.Δ.Υ.Ψ.Υ.» και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης μπορούν να είναι ταυτόχρονα παραγωγικές, καταναλωτικές, εμπορικές, προμηθευτικές, μεταφορικές, τουριστικές, οικοδομικές, πιστωτικές, αναπτυξιακές, κοινωνικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές μονάδες και να αναπτύσσουν οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα (αγροτική, κτηνοτροφική, μελισσοκομική, αλιευτική, δασική, βιομηχανική, βιοτεχνική, ξενοδοχειακή, εμπορική, παροχής υπηρεσιών, κοινωνικής ανάπτυξης).
Οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης μπορεί:
α) Να ιδρύουν και να διατηρούν καταστήματα πώλησης και υποκαταστήματα οπουδήποτε.
β) Να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας εφόσον η συμμετοχή αυτή επιτρέπεται από τις ειδικές κατά περίπτωση διατάξεις. Ειδικότερα, μπορεί να συμμετέχουν σε Ευρωπαϊκούς Ομίλους Οικονομικού Σκοπού (Ε.Ο.Ο.Σ.), Κοινοπραξίες, Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.), Ανώνυμες Εταιρείες (Α.Ε.) και Δημοτικές Επιχειρήσεις.
γ) Να συμμετέχουν σε αναπτυξιακά προγράμματα ή να συμμετέχουν με άλλες επιχειρήσεις ή εταιρείες στην πραγματοποίησή τους και να συνεργάζονται μέσω κοινοπραξιών ή προγραμματικών συμβάσεων με άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, εταιρείες ή άλλες ενώσεις κάθε τύπου, οι οποίες έχουν ως αντικείμενο την ανάπτυξη δραστηριοτήτων, από αυτές που προβλέπονται στον παρόντα νόμο.
δ) Να αναπτύσσουν δομές και προγράμματα υποστηριζόμενης απασχόλησης, με σκοπό την ενίσχυση της ενεργητικής ένταξης και παραμονής στην αγορά εργασίας ατόμων με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα.
ε) Να αναπτύσσουν δράσεις και προγράμματα τριτογενούς πρόληψης με σκοπό την ψυχοκοινωνική ένταξη και αποκατάσταση για άτομα με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα, τα οποία περιλαμβάνουν παρεμβάσεις που αφορούν στην εργασιακή ένταξη των ατόμων αυτών, στοχεύοντας στη μείωση του φορτίου των ψυχικών διαταραχών στους πάσχοντες, τις οικογένειές τους και την κοινότητα γενικά.
Οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης έχουν έδρα τους τον δήμο στον οποίο εδρεύει η διοίκησή τους. Η επωνυμία τους περιλαμβάνει υποχρεωτικά τον όρο Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης και την έδρα. Μπορεί να περιλαμβάνει και διακριτικό τίτλο. Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα του άρθρου 3 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87), δύναται να λειτουργεί ένας Κοι.Σ.Π.Ε.. Στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης δύναται να λειτουργούν δεκατρείς (13) και τρεις (3) Κοι.Σ.Π.Ε., αντίστοιχα. Η επωνυμία των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης διακρίνεται από την επωνυμία άλλων συνεταιρισμών, οι οποίοι εδρεύουν στον ίδιο δήμο, αναπτύσσουν τις δραστηριότητές τους στο ίδιο Πε.Δ.Υ.Ψ.Υ. και έχουν τον ίδιο ή παρεμφερή σκοπό.
Στην επωνυμία δεν επιτρέπεται να περιλαμβάνονται ονόματα φυσικών προσώπων ή επωνυμίες άλλων νομικών προσώπων.».
2. Στην παρ. 17 του άρθρου 12 του ν. 2716/1999, περί των Κοι.Σ.Π.Ε., επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πέμπτο εδάφιο οι λέξεις «θέση σε ισχύ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «έναρξη ισχύος» και οι λέξεις «Καν. 815/1994» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Κανονισμό (ΕΟΚ) 815/1984 του Συμβουλίου της 26ης Μαρτίου 1984 για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση υπέρ της Ελλάδας στον κοινωνικό τομέα (L 88)», β) στο έκτο εδάφιο προστίθεται παραπομπή στα αναφερόμενα στο δεύτερο και τρίτο εδάφιο, γ) το όγδοο εδάφιο αντικαθίσταται και η παρ. 17 διαμορφώνεται ως εξής:
«17. Το Δημόσιο, οι Δημόσιοι Οργανισμοί, οι Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και τα νομικά τους πρόσωπα προμηθεύονται αγαθά και δέχονται υπηρεσίες από τους Κοι.Σ.Π.Ε.. Η προμήθεια αγαθών και η παροχή υπηρεσιών της παραγράφου αυτής απαλλάσσεται από κάθε κράτηση υπέρ τρίτου. Το Δημόσιο, οι Δημόσιοι Οργανισμοί, οι Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και τα νομικά τους πρόσωπα επιτρέπεται να παραχωρούν κατά χρήση στους Κοι.Σ.Π.Ε. πράγματα κινητά ή ακίνητα και κάθε μορφής εγκαταστάσεις. Ειδικότερα, το ίδιο ισχύει για νοσοκομεία του ν.δ. 2592/1953 και του ν. 1397/1983, τα Πανεπιστημιακά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και λοιπές Μ.Ψ.Υ. που λειτουργούν ως Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ.. Παραχώρηση κατά χρήση πραγμάτων κινητών ή ακινήτων και κάθε μορφής εγκαταστάσεων, που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος σε άτυπες συνεταιριστικές δραστηριότητες ή σε μονάδες επανένταξης ή αποκατάστασης που δημιουργήθηκαν με τον Κανονισμό (ΕΟΚ) 815/1984 του Συμβουλίου της 26ης Μαρτίου 1984 για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση υπέρ της Ελλάδας στον κοινωνικό τομέα (L 88), διατηρούνται μέχρι τη σύσταση των Κοι.Σ.Π.Ε.. Μετά τη σύσταση των Κοι.Σ.Π.Ε. επιτρέπεται η κατά παραχώρηση χρήση τους σύμφωνα με το δεύτερο και τρίτο εδάφιο της παρούσας. Τα καταστατικά ή τροποποιήσεις των καταστατικών των Κοι.Σ.Π.Ε., πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων, δεν υπόκεινται στο τέλος χαρτοσήμου ή άλλη επιβάρυνση υπέρ του Δημοσίου. Κατά την προμήθεια αγαθών και την παροχή των υπηρεσιών τους, οι Κοι.Σ.Π.Ε. απαλλάσσονται από την υποχρέωση παρακράτησης φόρου εισοδήματος.».
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 17 Ρυθμίσεις ζητημάτων των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης – Τροποποίηση παρ. 2 και 17 άρθρου 12 ν. 2716/1999"
#1 Σχόλιο Από Θωμαή Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 11:04
Είμαι εργαζόμενη σε ΚοιΣΠΕ, που είναι οι οργανισμοί που βάζουν σε δουλειά τους ψυχικά ασθενείς. Είναι πάρα πολύ σημαντικό που ενισχύετε τους Συνεταιρισμούς γιατί μπορούν άνθρωποι με προβλήματα και που δεν θα μπορούσαν να δουλέψουν στην αγορά, να έχουν εισοδήματα και να παίρνουν και την σύνταξή τους. Και γενικά να ζούν με αξιοπρέπεια και να αισθάνονται ότι είναι ίσοι με όλους τους άλλους. Εγώ από όταν εργάζομαι δεν έχω ξανακάνει εισαγωγής το ψυχιατρείο και ζω πια σε δικό μου σπίτι. Αυτή είναι μεταρρύθμιση στην ψυχική υγεία. Αυτό το κράτος θέλουμε, να μας προστατεύει και να μας φροντίζει.
#2 Σχόλιο Από Δέσποινα Κατσούδα Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 12:32
Άρθρα 15, 16, 17 Θετικές ρυθμίσεις (πληγέντες πληθυσμοί, σύνδεση ψυχικής υγείας με εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς σκοπούς, επιπλέον δραστηριότητες ΚοιΣΠΕ).
#3 Σχόλιο Από Πανελλήνια Ομοσπονδία ΚοιΣΠΕ Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 14:01
Σε ότι αφορά στην εργασιακή ένταξη (άρθρο 17) των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, το σχέδιο νόμου εισάγει σημαντικές διατάξεις τις οποίες η Πανελλήνια Ομοσπονδία μας είχε κατά καιρούς προτείνει χωρίς μέχρι σήμερα να είχαν υλοποιηθεί. Αναλυτικότερα το σχέδιο νόμου επιφυλάσσει στα άτομα με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα περισσότερες διεξόδους στην εργασία μέσω του θεσμού της υποστηριζόμενης απασχόλησης σε διάφορους εργασιακούς φορείς τόσο του Δημόσιου, όσος και του Ιδιωτικού Τομέα. Αυτή η ευκαιρία δίδεται μέσω της διεύρυνσης του ρόλου των ΚοιΣΠΕ και της δυνατότητας υλοποίησης προγραμμάτων και δράσεων για την υποστηριζόμενη απασχόληση από αυτούς. Ουσιαστικά αυτή η θεσμική ένταξη της Υποστηριζόμενης Απασχόλησης στους σκοπούς και στις δράσεις των ΚοιΣΠΕ ολοκληρώνει τον θεσμό των ΚοιΣΠΕ ως φορέων υποστήριξης της μετάβασης των Ατόμων με Σοβαρά Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα στην ελεύθερη αγορά και της περαιτέρω αυτονόμησης τους με απώτερο σκοπό την τελική κοινωνική ένταξη.
#4 Σχόλιο Από Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π.Σακελλαρόπουλος Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 14:09
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π.Σακελλαρόπουλος συνήλθε εκτάκτως την 15η Ιουλίου 2024 σε συνεδρίαση και αποφάσισε ομόφωνα να συμμετέχει στη δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» και να υποβάλλει τους παρακάτω προβληματισμούς, επισημάνσεις και τροποποιήσεις:
– Στα άρθρα 15,17 του σχεδίου νόμου, θετικές είναι οι ρυθμίσεις αναφορικά με τους πληγέντες πληθυσμούς, την σύνδεση ψυχικής υγείας με εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς σκοπούς, καθώς και επιπλέον δραστηριότητες των ΚοιΣΠΕ.
#5 Σχόλιο Από ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΝΑΥΤΙΛΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΕΒΡΟΥ Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 14:17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΝΑΥΤΙΛΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΕΒΡΟΥ
Άρθρο 17
Σε ότι αφορά στην εργασιακή ένταξη (άρθρο 17) των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, το σχέδιο νόμου εισάγει σημαντικές διατάξεις τις οποίες η Πανελλήνια Ομοσπονδία μας είχε κατά καιρούς προτείνει χωρίς μέχρι σήμερα να είχαν υλοποιηθεί. Αναλυτικότερα το σχέδιο νόμου επιφυλάσσει στα άτομα με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα περισσότερες διεξόδους στην εργασία μέσω του θεσμού της υποστηριζόμενης απασχόλησης σε διάφορους εργασιακούς φορείς τόσο του Δημόσιου, όσος και του Ιδιωτικού Τομέα. Αυτή η ευκαιρία δίδεται μέσω της διεύρυνσης του ρόλου των ΚοιΣΠΕ και της δυνατότητας υλοποίησης προγραμμάτων και δράσεων για την υποστηριζόμενη απασχόληση από αυτούς. Ουσιαστικά αυτή η θεσμική ένταξη της Υποστηριζόμενης Απασχόλησης στους σκοπούς και στις δράσεις των ΚοιΣΠΕ ολοκληρώνει τον θεσμό των ΚοιΣΠΕ ως φορέων υποστήριξης της μετάβασης των Ατόμων με Σοβαρά Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα στην ελεύθερη αγορά και της περαιτέρω αυτονόμησης τους με απώτερο σκοπό την τελική κοινωνική ένταξη.
#6 Σχόλιο Από ΚΟΙΣΠΕ ΕΥ ΖΗΝ Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 15:03
Tο σχέδιο νόμου εισάγει σημαντικές διατάξεις σχετικά με την εργασιακή ένταξη (άρθρο 17) των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας τις οποίες η Πανελλήνια Ομοσπονδία μας είχε κατά καιρούς προτείνει χωρίς μέχρι σήμερα να είχαν υλοποιηθεί. Eπιφυλάσσει στα άτομα με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα περισσότερες διεξόδους στην εργασία μέσω του θεσμού της υποστηριζόμενης απασχόλησης σε διάφορους εργασιακούς φορείς τόσο του Δημόσιου, όσο και του Ιδιωτικού Τομέα. Αυτή η ευκαιρία δίδεται μέσω της διεύρυνσης του ρόλου των ΚοιΣΠΕ και της δυνατότητας υλοποίησης προγραμμάτων και δράσεων για την υποστηριζόμενη απασχόληση από αυτούς. Ουσιαστικά αυτή η θεσμική ένταξη της Υποστηριζόμενης Απασχόλησης στους σκοπούς και στις δράσεις των ΚοιΣΠΕ ολοκληρώνει τον θεσμό τους ως φορέων υποστήριξης της μετάβασης των Ατόμων με Σοβαρά Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα στην ελεύθερη αγορά και της περαιτέρω αυτονόμησης τους με απώτερο σκοπό την τελική κοινωνική ένταξη.
#7 Σχόλιο Από ΚοιΣΠΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 15:42
Το Δ.Σ. και η Διοίκηση του ΚοιΣΠΕ Κέρκυρας » Νέοι Ορίζοντες» καταθέτουμε τις σκέψεις μας για το νέο ΣχΝ του Υπουργείου Υγείας, σχετικά με την Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης:
«Αρθρ. 17»
Όσοι ασχολούνται με την Ψυχική Υγεία, οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας, οι θεσμικοί φορείς, αλλά κυρίως τα άτομα που αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην ψυχική τους υγεία, έχουν διαπιστώσει εδώ και καιρό ότι η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση έχει πάψει να είναι η κινητήρια δύναμη για την εξέλιξη των υπηρεσιών ψυχικής υγείας αλλά και την αναστολή των αρχών της κοινοτικής ψυχιατρικής στην Ελλάδα. Η διατήρηση των ασυλικών δομών στην χώρα, η μη ενίσχυση με ανθρώπινους πόρους των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας, η παντελής έλλειψη εκπαίδευσης και επανεκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού και τέλος η απόλυτη έλλειψη έρευνας και καινοτομίας, οδήγησαν την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση σε ένα τέλμα.
Το σχέδιο νόμου που βρίσκεται υπό διαβούλευση είναι ένα σχέδιο με μεγάλες προσδοκίες για όλους τους φορείς Κοινωνικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας. Αποτελεί μία ιδανική ευκαιρία αλλά και μια πρόκληση για την χώρα να ολοκληρώσει την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, με την οριστική κατάργηση όλων των ασυλικών δομών και την επίτευξη μίας νέας αποτελεσματικής οργάνωσης και διοίκησης των κοινοτικών υπηρεσιών που ήδη υπάρχουν αλλά και όσων πρόκειται να δημιουργηθούν προς όφελος πάντα των πολιτών.
Στο αρθ. 17 σχετικά με την εργασιακή ένταξη των ατόμων με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα και άλλες ευαλωτότητες, το σχέδιο νόμου εισάγει διατάξεις οι οποίες κατά καιρούς έχουν προταθεί από το Δευτεροβάθμιο Όργανο των ΚοιΣΠΕ, την ΠΟΚοιΣΠΕ και είμαστε στην ευχάριστη θέση να διαπιστώνουμε πως επιτέλους εισακούστηκαν και έχουν ενσωματωθεί.
Διαφαίνεται ότι το σχέδιο νόμου επιφυλάσσει στα άτομα με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα περισσότερες διεξόδους στην εργασία σε νέους δυνητικούς εργασιακούς τομείς και περιβάλλοντα, στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα αλλά και στον Ιδιωτικό Τομέα και για πρώτη φορά δίνει την δυνατότητα μιας σημαντικής εξωστρέφειας στους Συνεταιρισμούς, ώστε να διευρύνουν το πεδίο στην ελεύθερη αγορά εργασίας χωρίς τον φόβο του στίγματος. Αυτή η σημαντική και πρωτοποριακή ευκαιρία αναδυκνύεται από τον διευρυμένο ρόλο των ΚοιΣΠΕ και της δυνατότητας υλοποίησης προγραμμάτων και δράσεων μέσω του Μοντέλου Υποστηριζόμενης Απασχόλησης. Ουσιαστικά η θεσμική ένταξη της Υποστηριζόμενης Απασχόλησης στους σκοπούς των ΚοιΣΠΕ ολοκληρώνει τον θεσμό και καθιστά τους Συνεταιρισμούς φορείς υποστήριξης της μετάβασης των Ατόμων με Σοβαρά Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα στην ελεύθερη αγορά εργασίας, καθώς και της περαιτέρω αυτονόμησης τους με απώτερο σκοπό την τελική κοινωνική ένταξη και οικονομική αυτονόμιση.
Επιπλέον αυτού, στο ίδιο άρθρο, με την πρόβλεψη της μη παρακράτησης φόρου ενισχύεται η ρευστότητα των ΚοιΣΠΕ που θα οδηγήσει στην βελτίωση των εργασιακών συνθηκών, στην διατήρηρση των θέσεων εργασίας, στην δημιουργία νέων θέσεων καθώς και στην ενίσχυση της βιωσιμότητας και του σκοπού τους.
Για τον ΚοιΣΠΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»
Το Δ.Σ.
#8 Σχόλιο Από ΚοιΣΠΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΙΡΙΣ Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 16:13
Σε ότι αφορά στην εργασιακή ένταξη (άρθρο 17) των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, το σχέδιο νόμου εισάγει σημαντικές διατάξεις τις οποίες η Πανελλήνια Ομοσπονδία μας είχε κατά καιρούς προτείνει χωρίς μέχρι σήμερα να είχαν υλοποιηθεί. Αναλυτικότερα το σχέδιο νόμου επιφυλάσσει στα άτομα με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα περισσότερες διεξόδους στην εργασία μέσω του θεσμού της υποστηριζόμενης απασχόλησης σε διάφορους εργασιακούς φορείς τόσο του Δημόσιου, όσος και του Ιδιωτικού Τομέα. Αυτή η ευκαιρία δίδεται μέσω της διεύρυνσης του ρόλου των ΚοιΣΠΕ και της δυνατότητας υλοποίησης προγραμμάτων και δράσεων για την υποστηριζόμενη απασχόληση από αυτούς. Ουσιαστικά αυτή η θεσμική ένταξη της Υποστηριζόμενης Απασχόλησης στους σκοπούς και στις δράσεις των ΚοιΣΠΕ ολοκληρώνει τον θεσμό των ΚοιΣΠΕ ως φορέων υποστήριξης της μετάβασης των Ατόμων με Σοβαρά Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα στην ελεύθερη αγορά και της περαιτέρω αυτονόμησης τους με απώτερο σκοπό την τελική κοινωνική ένταξη.
#9 Σχόλιο Από ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ «ΚΟΙ.Σ.Π.Ε. ΔΙΑΠΛΟΥΣ» Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 16:38
Χαιρετίζουμε την επαναφορά της απαλλαγής από την υποχρέωση παρακράτησης φόρου εισοδήματος κατά την προμήθεια αγαθών και την παροχή των υπηρεσιών, η οποία θα βελτιώσει την ταμειακή ρευστότητα την οποία έχουν μεγάλη ανάγκη οι κοινωνικές επιχειρήσεις που εντάσσουν εργασιακά άτομα απο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και στην προκειμένη περίπτωση άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Είναι κρίσιμο η πολιτεία να συνδράμει στην ενίσχυση των κινήτρων σύστασης τέτοιων επιχειρήσεων/συνεταιρισμών καθώς τα ποσοστά απασχόλησης ατόμων με αναπηρία της χώρας μας είναι τραγικά μικρά σε σχέση με αυτά χωρών της Ευρωπαϊκής Ζώνης. Είναι κρίσιμο να επανέλθουν, σε επόμενη ρύθμιση, όλες οι απαλλαγές που είχαν προβλεφθεί στον αρχικό άρθρο σύστασης των ΚΟΙ.Σ.Π.Ε. ήτοι: «Οι Κοι.Σ.Π.Ε. απαλλάσσονται από κάθε φόρο άμεσο, έμμεσο ή υπέρ τρίτων εκτός του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας…». Τέτοιου τύπου συνεταιρισμοί είναι απαραίτητο να έχουν την αμέριστη συμπαράσταση της πολιτείας και να ενδυναμώνονται στην πράξη καθώς επιτελούν πραγματικό κοινωνικό έργο δίνοντας ευκαιρίες απασχόλησης στους συνανθρώπους μας που δυστυχώς βρίσκονται στο περιθώριο και δυσκολεύονται να ενταχθούν και ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της ελεύθερης αγοράς εργασίας.
#10 Σχόλιο Από ΚΟΙΣΠΕ Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 16:58
Η τροποποίηση των παρ 2 και 17 του Ν. 2716/1999 μόνο ως θετική και επιβεβλημένη μπορεί να χαρακτηρισθεί. Εδραιώνει και διευρύνει τους σκοπούς των ΚΟΙΣΠΕ που δεν είναι άλλοι από την εργασιακή ένταξη των ατόμων που παρουσιάζουν ψυχοκοινωνικά προβλήματα και την κοινωνικοοικονομική τους αυτάρκεια και ενσωμάτωση στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
Παράλληλα ενισχύει σε ελάχιστο βαθμό, σε σχέση με όλες εκείνες τις υποχρεώσεις που αντιμετωπίζουν καθημερνά οι ΚΟΙΣΠΕ ,την ρευστότητα τους.
Με αφορμή την απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος προτείνουμε στο άρθρο 12 και την τροποποίηση της παρ. 12 στο πρώτο εδάφιο ως εξής:
«Οι πόροι των συνεταιρισμών προέρχονται από:
α) Επιχορήγηση από τον Τακτικό Κρατικό Προϋπολογισμό ή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αποκλειστικά για συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή Διεθνείς Οργανισμούς. Οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης των ΚΟΙΣΠΕ στην επιχορήγηση από τον Τακτικό Κρατικό Προϋπολογισμό καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας. Η καταβολή της εγκεκριμένης επιχορήγησης που δύναται να λαμβάνουν οι ΚΟΙΣΠΕ από τον Τακτικό Κρατικό Προϋπολογισμό είναι ανεκχώρητη σε τρίτους, αφορολόγητη και δεν επιδέχεται συμψηφισμού με τυχόν οφειλές προς άλλους Δημόσιους Φορείς.»
Η τροποποίηση αυτή δεν θα έρχεται σε αντιδιαστολή με τα γραφόμενα λίγο παρακάτω στην ίδια παράγραφο που αναφέρεται το εξής:
«Οι επιχορηγήσεις από τον Τακτικό Κρατικό Προϋπολογισμό, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τα Αναπτυξιακά Προγράμματα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τα έσοδα από χαριστική αιτία, εφόσον ο σκοπός τους δεν ορίζεται ειδικά, αποτελούν ειδικό αποθεματικό για την κάλυψη των προγραμμάτων, των εργασιών, των δαπανών και των αναγκών των Κοι.Σ.Π.Ε.»
Συμπερασματικά , όπως προκύπτει στην πραγματικότητα, η δημιουργία ειδικού αποθεματικού δεν είναι εφικτή ,όταν το ποσό της επιχορήγησης παρακρατάται για οφειλές προς άλλους Δημοσίους Φορείς και όταν δεν είναι δυνατή η αντικατάστασή του από τις επιχειρηματικές δράσεις του εκάστοτε ΚΟΙΣΠΕ.
#11 Σχόλιο Από ΕΛΕΝΗ ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 20:30
Οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί ΠΕ δέχονται παραπομπές και συνεργάζονται στενά με δεκάδες φορείς ψυχικής υγείας, οργανώσεις, κρατικές δομές, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, φορείς απεξάρτησης, κοινωνικές υπηρεσίες για τη στήριξη και την ένταξη ανθρώπων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα και ανθρώπων από αποκλεισμένες από την εργασία κατηγορίες.
Η δικτύωση αυτή έχει βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό τις ζωές πολλών συνανθρώπων μας και δε μπορεί να λειτουργήσει μονομερώς.
Το νομοσχέδιο έχει ξεσηκώσει πολύ μεγάλες αντιδράσεις συνολικά, και φαίνεται ότι η μεγάλη πλειοψηφία των φορέων αυτών όπως τους ξέρουμε σήμερα, θα επηρεαστεί σε επιστημονικό, διοικητικό και οικονομικό επίπεδο σε βάθος χρόνου. Ταυτόχρονα θα επηρεαστούν σίγουρα, οι λήπτες των υπηρεσιών αυτών.
Σε αυτό το επίπεδο οι εργαζόμενοι, τα μέλη και οι διοικήσεις των ΚΟΙΣΠΕ πρέπει να προβληματιστούν, και να είναι αλληλέγγυοι στους δίκαιους αγώνες της κοινότητάς μας, τόσο ως φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας όσο και για την ιστορική παρακαταθήκη που αφήνουμε.
#12 Σχόλιο Από KοιΣΠΕ 8ου Το.Ψ.Υ. Αττικής «Αθηνά-Ελπίς» Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 21:16
Σε ότι αφορά στην εργασιακή ένταξη (άρθρο 17) των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, το σχέδιο νόμου εισάγει σημαντικές διατάξεις . Αναλυτικότερα το σχέδιο νόμου επιφυλάσσει στα άτομα με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα περισσότερες διεξόδους στην εργασία μέσω του θεσμού της υποστηριζόμενης απασχόλησης σε διάφορους εργασιακούς φορείς τόσο του Δημόσιου, όσος και του Ιδιωτικού Τομέα. Αυτή η ευκαιρία δίδεται μέσω της διεύρυνσης του ρόλου των ΚοιΣΠΕ και της δυνατότητας υλοποίησης προγραμμάτων και δράσεων για την υποστηριζόμενη απασχόληση από αυτούς. Ουσιαστικά αυτή η θεσμική ένταξη της Υποστηριζόμενης Απασχόλησης στους σκοπούς και στις δράσεις των ΚοιΣΠΕ ολοκληρώνει τον θεσμό των ΚοιΣΠΕ ως φορέων υποστήριξης της μετάβασης των Ατόμων με Σοβαρά Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα στην ελεύθερη αγορά και της περαιτέρω αυτονόμησης τους με απώτερο σκοπό την τελική κοινωνική ένταξη.
#13 Σχόλιο Από ΚοιΣΠΕ ΗΜΑΘΙΑΣ ΔΕΣΜΟΣ Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 22:53
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΔΕΣΜΟΣ
Άρθρο 17
Σε ότι αφορά στην εργασιακή ένταξη (άρθρο 17) των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, το σχέδιο νόμου εισάγει σημαντικές διατάξεις τις οποίες η Πανελλήνια Ομοσπονδία μας είχε κατά καιρούς προτείνει χωρίς μέχρι σήμερα να είχαν υλοποιηθεί. Αναλυτικότερα το σχέδιο νόμου επιφυλάσσει στα άτομα με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα περισσότερες διεξόδους στην εργασία μέσω του θεσμού της υποστηριζόμενης απασχόλησης σε διάφορους εργασιακούς φορείς τόσο του Δημόσιου, όσος και του Ιδιωτικού Τομέα. Αυτή η ευκαιρία δίδεται μέσω της διεύρυνσης του ρόλου των ΚοιΣΠΕ και της δυνατότητας υλοποίησης προγραμμάτων και δράσεων για την υποστηριζόμενη απασχόληση από αυτούς. Ουσιαστικά αυτή η θεσμική ένταξη της Υποστηριζόμενης Απασχόλησης στους σκοπούς και στις δράσεις των ΚοιΣΠΕ ολοκληρώνει τον θεσμό των ΚοιΣΠΕ ως φορέων υποστήριξης της μετάβασης των Ατόμων με Σοβαρά Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα στην ελεύθερη αγορά και της περαιτέρω αυτονόμησης τους με απώτερο σκοπό την τελική κοινωνική ένταξη.
#14 Σχόλιο Από ΟΔ Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 23:23
Χαίρομαι με τη χαρά των συναδέλφων για την επαναφορά της ρύθμισης περί απαλλαγής από την υποχρέωση παρακράτησης φόρου εισοδήματος κατά την προμήθεια αγαθών και την παροχή των υπηρεσιών. Έχω την εντύπωση πως πρέπει να θυμηθούμε τον λόγο για τον οποίο έπαψε να ισχύει αυτή η ρύθμιση που υπήρχε στον 2716 πριν αρχίσουμε να χαιρόμαστε. Αν θυμάμαι καλά, αυτή η ρύθμιση αντίκειται στις διατάξεις της ΕΕ περί ανταγωνιστικότητας γι’ αυτό και καταργήθηκε. Δεν γνωρίζω αν έχουν διερευνήσει αυτοί που πρότειναν κι αυτοί που αποδέχθηκαν τη συγκεκριμένη τροποποίηση τον λόγο της κατάργησης της αρχικής ρύθμισης, θα ήταν όμως σκόπιμο να το κάνουν. Φοβάμαι ότι το γνωρίζουν και, αν δεν έχει αλλάξει κάτι, γνωρίζουν και πως δεν πρόκειται να ισχύσει επειδή θα μας ζητηθεί και πάλι από την ΕΕ να την αποσύρουμε, όμως χρυσώνει το χάπι και κάνει πιο εύκολα αποδεκτό το νομοσχέδιο αφού ενισχύει τους ΚοιΣΠΕ (αλήθεια, χαιρόμαστε και με τις άλλες τροποποιήσεις που δίνει τη δυνατότητα στους ΚοιΣΠΕ να αναπτύσσουν από μόνοι τους δράσεις ένταξης κλπ; Και η δικτύωση; ο συντονισμός και η συνέχεια της φροντίδας; Στον Καιάδα; Ο κίνδυνος να καταστούν οι ΚοιΣΠΕ τα νέα άσυλα που όλα τα κάνουν;)
#15 Σχόλιο Από ΚΟΙΣΠΕ ΘΥΑΜΙΣ Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 23:30
Άρθρο 17
Σε ότι αφορά στην εργασιακή ένταξη (άρθρο 17) των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, το σχέδιο νόμου εισάγει σημαντικές διατάξεις τις οποίες η Πανελλήνια Ομοσπονδία μας είχε κατά καιρούς προτείνει χωρίς μέχρι σήμερα να είχαν υλοποιηθεί.Αναλυτικότερα το σχέδιο νόμου επιφυλάσσει στα άτομα με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα περισσότερες διεξόδους στην εργασία μέσω του θεσμού της υποστηριζόμενης απασχόλησης σε διάφορους εργασιακούς φορείς τόσο του Δημόσιου, όσος και του Ιδιωτικού Τομέα. Αυτή η ευκαιρία δίδεται μέσω της διεύρυνσης του ρόλουτων ΚοιΣΠΕ και της δυνατότητας υλοποίησης προγραμμάτων και δράσεων για την υποστηριζόμενη απασχόληση από αυτούς. Ουσιαστικά αυτή η θεσμική ένταξη της Υποστηριζόμενης Απασχόλησης στους σκοπούς και στις δράσεις των ΚοιΣΠΕ ολοκληρώνει τον θεσμό των ΚοιΣΠΕ ως φορέων υποστήριξης της μετάβασης των Ατόμων με Σοβαρά Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα στην ελεύθερη αγορά και της περαιτέρω αυτονόμησης τους με απώτερο σκοπό την τελική κοινωνική ένταξη.
#16 Σχόλιο Από Ελευθερια Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 23:53
Δουλεύω 10 χρόνια στον ΚοιΣΠΕ και επιτέλους με την Υποστηριζόμενη Εργασία που νομοθετείτε θα προσπαθήσω με την υποστήριξη του ΚοιΣΠΕ να βγω στην ελεύθερη αγορά εργασίας. Περιμένουμε και άλλα βήματα για την πλήρη αυτονόμηση μας.
#17 Σχόλιο Από Νικόπουλος Κ. Στις 18 Ιουλίου 2024 @ 00:03
Άρθρο 17
Η επαναφορά της μη παρακράτησης φόρου που εισάγει το άρθρο 17 είναι μία μεγάλη επιτυχία και επαναφέρει το αυτονόητο δικαίωμα σε κοινωνικές επιχειρήσεις που δημιουργούν προστιθέμενη κοινωνική αξία να απολαμβάνουν θετικές διακρίσεις. Θέλουμε την επέκταση τέτοιων προβλέψεων για όλες τις ΚοινΣΕπ Ένταξης!
#18 Σχόλιο Από ΚΟΙΣΠΕ ΑΡΤΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ Στις 18 Ιουλίου 2024 @ 00:10
Σε ότι αφορά στην εργασιακή ένταξη (άρθρο 17) των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας,
το σχέδιο νόμου εισάγει σημαντικές διατάξεις τις οποίες η Πανελλήνια Ομοσπονδία μας είχε κατά
καιρούς προτείνει χωρίς μέχρι σήμερα να είχαν υλοποιηθεί. Αναλυτικότερα το σχέδιο νόμου
επιφυλάσσει στα άτομα με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα περισσότερες διεξόδους στην εργασία
μέσω του θεσμού της υποστηριζόμενης απασχόλησης σε διάφορους εργασιακούς φορείς τόσο του
Δημόσιου, όσος και του Ιδιωτικού Τομέα. Αυτή η ευκαιρία δίδεται μέσω της διεύρυνσης του ρόλου των
ΚοιΣΠΕ και της δυνατότητας υλοποίησης προγραμμάτων και δράσεων για την υποστηριζόμενη
απασχόληση από αυτούς. Ουσιαστικά αυτή η θεσμική ένταξη της Υποστηριζόμενης Απασχόλησης
στους σκοπούς και στις δράσεις των ΚοιΣΠΕ ολοκληρώνει τον θεσμό των ΚοιΣΠΕ ως φορέων
υποστήριξης της μετάβασης των Ατόμων με Σοβαρά Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα στην ελεύθερη
αγορά και της περαιτέρω αυτονόμησης τους με απώτερο σκοπό την τελική κοινωνική ένταξη.
#19 Σχόλιο Από ΣΟΦΙΑ ΓΡΕΑΣΙΔΟΥ Στις 18 Ιουλίου 2024 @ 01:26
Χαιρόμαστε για την κατάργηση παρακράτησης φόρου.!
Χαιρόμαστε για την διεύρυνση των δυνατοτήτων των Κοι.Σ.Π.Ε.να αποκαταστήσουν επαγγελματικά περισσότερους Λ.Υ.Ψ.Υ.μέσω των γραφείων υποστηριζόμενης απασχόλησης!
Χαιρόμαστε και για το γεγονός ότι η διεύρυνση των δυνατοτήτων των Κοι.Σ.Π.Ε. σημαίνει ότι καλούνται να καλύψουν τα κενά που θα δημιουργηθουν από την συρρίκνωση άλλων δομών Ψυχικής Υγείας;;
Χαιρόμαστε που οι μέχρι σήμερα συνεργάτες μας, συνάδελφοι που εργάζονται σε δομές ψυχικής Υγείας, συνομιλητές μας για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ληπτών των υπηρεσιών μας, είναι αντιμέτωποι με εργασιακή ανασφάλεια ;;;
Η αλληλεγγύη που αναπτύσσεται μέσα στους κόλπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Κοι.Σ.Π.Ε. οφείλει να μας διακρίνει και εκτός αυτής.
Οταν καίγεται το σπίτι του γείτονα ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να απολαμβάνεις την θαλπωρή του τζακιού σου.
#20 Σχόλιο Από ΚΟΙΣΠΕ ΧΑΝΙΩΝ Στις 18 Ιουλίου 2024 @ 08:52
Συντασσόμαστε με την επίσημη θέση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΚΟΙΣΠΕ
Σε ότι αφορά στην εργασιακή ένταξη (άρθρο 17) των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, το σχέδιο νόμου εισάγει σημαντικές διατάξεις τις οποίες η Πανελλήνια Ομοσπονδία μας είχε κατά καιρούς προτείνει χωρίς μέχρι σήμερα να είχαν υλοποιηθεί. Αναλυτικότερα το σχέδιο νόμου επιφυλάσσει στα άτομα με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα περισσότερες διεξόδους στην εργασία μέσω του θεσμού της υποστηριζόμενης απασχόλησης σε διάφορους εργασιακούς φορείς τόσο του Δημόσιου, όσος και του Ιδιωτικού Τομέα. Αυτή η ευκαιρία δίδεται μέσω της διεύρυνσης του ρόλου των ΚοιΣΠΕ και της δυνατότητας υλοποίησης προγραμμάτων και δράσεων για την υποστηριζόμενη απασχόληση από αυτούς. Ουσιαστικά αυτή η θεσμική ένταξη της Υποστηριζόμενης Απασχόλησης στους σκοπούς και στις δράσεις των ΚοιΣΠΕ ολοκληρώνει τον θεσμό των ΚοιΣΠΕ ως φορέων υποστήριξης της μετάβασης των Ατόμων με Σοβαρά Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα στην ελεύθερη αγορά και της περαιτέρω αυτονόμησης τους με απώτερο σκοπό την τελική κοινωνική ένταξη.