- Υπουργείο Υγείας - http://www.opengov.gr/yyka -

  Άρθρο 14 Σύσταση και Στελέχωση Διευθύνσεων Ψυχικής Υγείας στις Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών – Τροποποίηση άρθρου 4 ν. 3329/2005

 

Στο άρθρο 4 του ν. 3329/2005 (Α’ 81), περί της οργάνωσης και στελέχωσης της Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) επικαιροποιείται η ονομασία του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργού Υγείας και των Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και διαγράφονται οι αναφορές «και Κοινωνικής Αλληλεγγύης», β) στην παρ. 1: βα) στην περ. α οι λέξεις «Κοινωνικής Αλληλεγγύης» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» και ββ) προστίθενται νέες περ. ΔΑ), ΔΒ) και ΔΓ), βγ) στην περ. Η) επικαιροποιείται η αναφορά στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών για θέματα Υγείας, γ) προστίθενται νέες παρ. 4α, 4β και 4γ, δ) στην παρ. 5 προστίθεται δεύτερο εδάφιο, ε) στην παρ. 15 προστίθενται νέες περ. Ε και ΣΤ, καταργείται το τελευταίο εδάφιο και προστίθεται νέο τελευταίο εδάφιο, ζ) στις παρ. 19, 20 και 21 γίνονται νομοτεχνικές βελτιώσεις, στ) στην παρ. 19 επικαιροποιείται η αναφορά στον Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ., θ) στην παρ. 21: θα) στο πρώτο εδάφιο προστίθεται ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, θβ) προστίθεται δεύτερο εδάφιο και το άρθρο 4 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 4

Οργάνωση και Στελέχωση της Δ.Υ.ΠΕ.

  1. Η Δ.Υ.ΠΕ. συγκροτείται από τις ακόλουθες Διευθύνσεις και Γραφεία:

Α. Διεύθυνση Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Πολιτικών Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, που περιλαμβάνει τα ακόλουθα τμήματα:

α) Τμήμα Περιφερειακού Χάρτη Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,

β) Τμήμα Βελτίωσης και Ελέγχου Ποιότητας,

γ) Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης.

Β. Διεύθυνση Οικονομικής Οργάνωσης και Υποστήριξης, που περιλαμβάνει τα ακόλουθα τμήματα:

α) Τμήμα Οικονομικής Διαχείρισης,

β) Τμήμα Προμηθειών.

Γ. Διεύθυνση Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Μονάδων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας που περιλαμβάνει τα ακόλουθα τμήματα:

α) Τμήμα Διαχείρισης Ανθρώπινων Πόρων,

β) Τμήμα Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Διεθνών Συνεργασιών,

γ) Τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας των Εργαζομένων.

Δ. Διεύθυνση Πληροφορικής, που περιλαμβάνει τα ακόλουθα τμήματα:

α) Τμήμα Συστημάτων Πληροφορικής,

β) Τμήμα Υποδομών Πληροφορικής.

ΔΑ. Διεύθυνση Ιατρικής Ψυχικής Υγείας, που περιλαμβάνει τα ακόλουθα Τμήματα:

α) Τμήμα Ιατρικών και Παραϊατρικών Επαγγελμάτων Ψυχικής Υγείας,

β) Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας και

γ) Τμήμα Διαχείρισης Θεραπευτικών Διαδικασιών.

ΔΒ. Διεύθυνση Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας, που περιλαμβάνει τα ακόλουθα Τμήματα:

α) Τμήμα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας,

β) Τμήμα Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης και

γ) Τμήμα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης.

ΔΓ. Διεύθυνση Συντονισμού Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας που περιλαμβάνει τα ακόλουθα Τμήματα:

α) Τμήμα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας,

β) Τμήμα Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης,

γ) Τμήμα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ένταξης και Μονάδων Ψυχικής Υγείας Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.),

δ) Τμήμα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων και

ε) Τμήμα Ψυχιατροδικαστικής.

Ε. Το Γραφείο Διοικητή

ΣΤ. Το Νομικό Γραφείο

Ζ. Το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Η. Σε κάθε Δ.Υ.ΠΕ. συνιστάται Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών για θέματα Υγείας (ΚΕΠΥ).

Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών για θέματα Υγείας, που συνεστήθησαν στις έδρες των απορροφηθεισών Δ.Υ.ΠΕ., θα λειτουργήσουν με μέριμνα των οικείων Δ.Υ.ΠΕ., που προκύπτουν από τις συγχωνεύσεις.

  1. Η Διεύθυνση Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Πολιτικών Υγείας έχει αρμοδιότητα για το σχεδιασμό των πολιτικών παροχής υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην Υγειονομική Περιφέρεια, η οποία κατανέμεται στα τρία τμήματα της, ως εξής: α) Το Τμήμα Περιφερειακού Χάρτη Υγείας καταγράφει και αναλύει τα επιδημιολογικά, κοινωνιολογικά και περιβαλλοντικά στοιχεία, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο απαραίτητο για τη χάραξη της πολιτικής υγείας στην Περιφέρεια και με βάση τα στοιχεία αυτά, εκπονεί και επικαιροποιεί τον Χάρτη Υγείας της Υγειονομικής Περιφέρειας. Το Τμήμα Περιφερειακού Χάρτη και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι αρμόδιο για την εποπτεία, την παρακολούθηση και τον έλεγχο όλων των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την τομεοποίηση, την ανάπτυξη και το σχεδιασμό του στρατηγικού σχεδίου δράσης του Π.Ε.Δ.Υ. της οικείας Δ.Υ.Πε..

β) Το Τμήμα Βελτίωσης και Ελέγχου Ποιότητας υποστηρίζει τους ΦΠΥΥ της οικείας Περιφέρειας, προκειμένου να ενταχθούν σε διαδικασίες πιστοποίησης και διαπίστευσης. Έργο του Τμήματος αποτελούν η συλλογή και επεξεργασία όλων των εκθέσεων και αναφορών για τις Μονάδες Π.Φ.Υ. και η τελική αξιολόγηση των Μονάδων αυτών συνοδευόμενη από προτάσεις για τη βελτίωσή τους. Η αξιολόγηση βασίζεται σε πρωτόκολλα και δελτία βέλτιστης πρακτικής που δημοσιεύονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και αφορούν σε κριτήρια ποιότητας, αποτελεσματικότητας, επίτευξης στόχων και ασφάλειας των παρεχόμενων υπηρεσιών στις Μονάδες Π.Φ.Υ. του Π.Ε.Δ.Υ.

γ) Το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης: 1) Διαχειρίζεται κονδύλια ερευνητικών, αναπτυξιακών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που προέρχονται από χρηματοδότηση αντίστοιχων επιστημονικών προτάσεων εργαζομένων στο Ε.Σ.Υ. και στις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας. Η διαχείριση αυτή γίνεται μέσω Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε.Λ.ΚΕ.Α.). Η σύσταση, ο καθορισμός των αρμοδιοτήτων των οργάνων διοίκησης, ελέγχου και διαχείρισης και η ρύθμιση του τρόπου ανάληψης, διαχείρισης και διάθεσης των κονδυλίων και κάθε αναγκαίας λεπτομέρειας για τη λειτουργία του Λογαριασμού γίνεται με Απόφαση του Υπουργού Υγείας, κατόπιν εισήγησης του ΚΕΣΥΠΕ.
Η διοίκηση και διαχείριση του Ειδικού Λογαριασμού πραγματοποιείται από τα όργανα διοίκησης και διαχείρισης του λογαριασμού τα οποία είναι: α) τριμελής επιτροπή, που αποτελείται από τον Διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας, έναν Διευθυντή της Δ.Υ.ΠΕ. ή ενός από τους ΦΠΥΥ της οικείας Περιφέρειας, που ορίζεται από τον Διοικητή της Περιφέρειας και τον Προϊστάμενο του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης και β) η Γραμματεία του λογαριασμού. 2) Προκηρύσσει και χρηματοδοτεί από τα αποθεματικά του Ειδικού Λογαριασμού ερευνητικά, αναπτυξιακά ή εκπαιδευτικά προγράμματα, που είναι απαραίτητα για τη βελτίωση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στον πληθυσμό.

3) Μεριμνά για την εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων των ερευνητικών προγραμμάτων και ευρεσιτεχνιών, όπως αυτή καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Υγείας.

 

  1. Η Διεύθυνση Οικονομικής Οργάνωσης και Υποστήριξης είναι αρμόδια για την υποστήριξη και τον έλεγχο της οικονομικής λειτουργίας της Δ.Υ.ΠΕ. και των εποπτευόμενων ΦΠΥΥ. Η αρμοδιότητα αυτή κατανέμεται στα τμήματα της ως ακολούθως:

α) Το Τμήμα Οικονομικής Διαχείρισης:

1) Συντάσσει τον Προϋπολογισμό, Απολογισμό, Ισολογισμό της Δ.Υ.ΠΕ. και έχει όλες τις αρμοδιότητες οικονομικής υποστήριξης των Διευθύνσεων της Δ.Υ.ΠΕ. και ειδικότερα: Μεριμνά για την εκκαθάριση και την καταβολή των τακτικών και πρόσθετων αποδοχών του προσωπικού της Δ.Υ.ΠΕ. και διενεργεί τις πάσης φύσεως πληρωμές, τηρεί τα προβλεπόμενα λογιστικά βιβλία, στοιχεία και λογαριασμούς και μεριμνά για την εκκαθάριση και καταβολή των λειτουργικών και λοιπών δαπανών της Δ.Υ.ΠΕ..

2) Παρακολουθεί και παρεμβαίνει στη σύνταξη των προϋπολογισμών και των τροποποιήσεων αυτών των ΦΠΥΥ της Περιφέρειας και μεριμνά για τον έλεγχο της εκτέλεσης των ανωτέρω προϋπολογισμών σε μηνιαία και ετήσια βάση.

3) Ελέγχει τους Απολογισμούς και Ισολογισμούς των ΦΠΥΥ της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας.

4) Αξιολογεί τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των ΦΠΥΥ της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας.

5) Μεριμνά για την εφαρμογή του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος και της αναλυτικής λογιστικής από τους ΦΠΥΥ της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας.

β) Το Τμήμα Προμηθειών συγκεντρώνει τα Ενιαία Προγράμματα Προμηθειών της Δ.Υ.ΠΕ. και όλων των ΦΠΥΥ της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας, καθώς και τις τροποποιήσεις τους, και τα αξιολογεί, ελέγχει, εγκρίνει και ενοποιεί. Το ενοποιημένο Ενιαίο Πρόγραμμα Προμηθειών υποβάλλεται ακολούθως στο Υπουργείο Ανάπτυξης, κοινοποιούμενο στο Υπουργείο Υγείας.

Επίσης μπορεί να διενεργεί διαγωνισμούς κατά τις κείμενες διατάξεις.

  1. Η Διεύθυνση Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Μονάδων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας είναι αρμόδια για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, η οποία κατανέμεται στα τμήματα ως ακολούθως:

α) Το Τμήμα Διαχείρισης Ανθρώπινων Πόρων είναι αρμόδιο για:

1) το σχεδιασμό για την κάλυψη των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό που έχουν οι ΦΠΥΥ της Δ.Υ.ΠΕ.,

2) τη μέριμνα για τις διαθέσεις, αποσπάσεις, μετατάξεις και εν γένει μετακινήσεις του αναγκαίου προσωπικού προς κάλυψη δημιουργούμενων αναγκών, ανάμεσα στους ΦΠΥΥ της Υγειονομικής Περιφέρειας,

3) την παρακολούθηση όλων των θεμάτων υπηρεσιακής κατάστασης του προσωπικού της Δ.Υ.ΠΕ..

β) Το Τμήμα Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Διεθνών Συνεργασιών είναι αρμόδιο για τον προγραμματισμό εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και τη συμμετοχή του προσωπικού της Δ.Υ.ΠΕ. και των ΦΠΥΥ σε αυτές.

γ) Το Τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας των Εργαζομένων μεριμνά για την Υγιεινή και Ασφάλεια των Εργαζομένων της Δ.Υ.ΠΕ. και των ΦΠΥΥ της Περιφέρειας.

4α. Η Διεύθυνση Συντονισμού Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας υπάγεται απευθείας στον Υποδιοικητή της οικείας Υ.Πε. που είναι αρμόδιος για θέματα ψυχικής υγείας και είναι αρμόδια, στο επίπεδο της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.Πε.), για την υλοποίηση παρεμβάσεων, δράσεων και προγραμμάτων βελτίωσης της ψυχικής υγείας των πολιτών, για τον συντονισμό, την εποπτεία και τον έλεγχο των παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας, καθώς και για τον συντονισμό και τη διαχείριση των τοπικών κρίσεων και έκτακτων αναγκών σε επίπεδο ψυχικής υγείας. Στη Διεύθυνση Συντονισμού Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας προΐσταται ανώτερος υπάλληλος της αντίστοιχης Δ.Υ.ΠΕ., κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ των κλάδων και ειδικοτήτων της περ. Ε της παρ. 15, με βαθμό Α΄. Οι αρμοδιότητές της κατανέμονται στις οργανικές μονάδες της, ως εξής:

α) Το Τμήμα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας είναι αρμόδιο για:

1) τον σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης, καθώς επίσης προγραμμάτων προαγωγής της ψυχικής υγείας και πρόληψης των ψυχικών διαταραχών, μείωσης του κοινωνικού στίγματος και ενίσχυσης της αυτοεκπροσώπησης και της συνηγορίας των Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Λ.Υ.Ψ.Υ.),

2) την παρακολούθηση επιδημιολογικών μελετών ψυχικής υγείας, την εισήγηση προς τον Υποδιοικητή της Υ.Πε. αρμόδιο για θέματα ψυχικής υγείας για την υλοποίηση νέων,

3) την παρακολούθηση των δεδομένων του χάρτη ψυχικής υγείας και την εισήγηση προς τον Υποδιοικητή της Υ.Πε. αρμόδιο για θέματα ψυχικής υγείας για την κατάρτιση και ενημέρωσή του,

4) την παρακολούθηση του Πληροφοριακού Συστήματος Επιδημιολογικής Παρακολούθησης και Θεραπευτικής Διαχείρισης και του Εθνικού Δικτύου Τηλεψυχιατρικής – Τηλεσυμβουλευτικής εντός του οικείου Πε.Δ.Υ.Ψ.Υ.,

5) τον συντονισμό, την εποπτεία της λειτουργίας και τον έλεγχο των παρεχόμενων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας εντός του Πε.Δ.Υ.Ψ.Υ. και τη διασύνδεση των δομών παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας μεταξύ τους και με τις λοιπές δομές και υπηρεσίες του Δικτύου,

6) τον προγραμματισμό και την εισήγηση, στον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ιατρικής και Λοιπών Επαγγελμάτων Ψυχικής Υγείας, για τη δημιουργία και ανάπτυξη νέων δομών και μονάδων πρωτοβάθμιας περίθαλψης, καθώς και για τη μεταφορά, κατάργηση, συγχώνευση των ήδη υφιστάμενων και

7) τον συντονισμό και τη διαχείριση έκτακτων αναγκών ψυχικής υγείας, σε περιπτώσεις τοπικών κρίσεων, ανθρωπογενών και φυσικών καταστροφών.

Στο Τμήμα Πρωτοβάθμιας Ψυχικής Υγείας προΐσταται ανώτερος υπάλληλος κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ των Κλάδων και ειδικοτήτων της περ. Ε της παρ. 15.

 

β) Το Τμήμα Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης είναι αρμόδιο για:

1) τον συντονισμό, την εποπτεία της λειτουργίας και τον έλεγχο των παρεχόμενων υπηρεσιών δευτεροβάθμιας περίθαλψης εντός του Πε.Δ.Υ.Ψ.Υ., τη διασύνδεση των δομών παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας μεταξύ τους και με τις λοιπές δομές και υπηρεσίες του Δικτύου και

2) τον προγραμματισμό και την εισήγηση, στον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ιατρικής Ψυχικής Υγείας, για την ίδρυση και ανάπτυξη νέων δομών και μονάδων δευτεροβάθμιας περίθαλψης, καθώς και για τη μεταφορά, κατάργηση και συγχώνευση των ήδη υφιστάμενων.

Στο Τμήμα Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης, προΐσταται ανώτερος υπάλληλος κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ των κλάδων και ειδικοτήτων της περ. Ε της παρ. 15.

γ) Το Τμήμα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ένταξης και Μονάδων Ψυχικής Υγείας Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) είναι αρμόδιο για:

1) τον σχεδιασμό και την εφαρμογή δράσεων τριτογενούς πρόληψης για τη μείωση της βλάβης που προκαλούν οι σοβαρές ψυχικές παθήσεις μέσω της επαγγελματικής ένταξης των ατόμων με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα στην κοινωνία,

2) τον συντονισμό και την παρακολούθηση της λειτουργίας των ξενώνων, των οικοτροφείων και των προστατευόμενων διαμερισμάτων του Πε.Δ.Υ.Ψ.Υ. και της διασύνδεσή τους με τις λοιπές δομές και υπηρεσίες του Πε.Δ.Υ.Ψ.Υ., για τη διασφάλιση του θεραπευτικού συνεχούς των Λ.Υ.Ψ.Υ.,

3) τον συντονισμό και την παρακολούθηση της λειτουργίας των Μονάδων Ψυχικής Υγείας που ιδρύονται και λειτουργούν από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου εντός της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας και τη διασύνδεσή τους με τις λοιπές δομές και υπηρεσίες του Πε.Δ.Υ.Ψ.Υ., με σκοπό την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των ασθενών με ψυχικές διαταραχές,

4) την αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών, την παρακολούθηση και διαχείριση των κλινών των Μονάδων Ψυχικής Υγείας Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) του άρθρου 11 του ν. 2716/1999 (Α΄ 96), τα ευρήματα των οποίων διαβιβάζει στη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουγείου Υγείας, καθ’ ύλην αρμόδια για τη συνολική εποπτεία και τον κάθε μορφής έλεγχο των εν λόγω Μονάδων, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 4 και το άρθρο 4α του ν. 2716/1999,

5) την καταχώριση των στοιχείων που είναι αναγκαία για τη λειτουργία του Μητρώου Μονάδων Ψυχικής Υγείας των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (Μ.Μ.Ψ.Υ.) του άρθρου 11 Β του ν. 2716/1999, την αποδοχή των τηρούμενων δεδομένων και τον έλεγχο της τήρησης των προϋποθέσεων εγγραφής και παραμονής σε αυτό,

6) την εισήγηση στον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ιατρικής Ψυχικής Υγείας για τη δημιουργία νέων δομών και μονάδων ψυχικής υγείας στον ιδιωτικό τομέα ή για τη μεταφορά, κατάργηση και συγχώνευση των ήδη υφιστάμενων και

7) τον συντονισμό των δράσεων των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.).

Στο Τμήμα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ένταξης και Μονάδων Ψυχικής Υγείας Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) προΐσταται ανώτερος υπάλληλος κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ των κλάδων και ειδικοτήτων της περ. Ε της παρ. 15.

 

δ) Το Τμήμα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων είναι αρμόδιο για:

1) την πρόληψη και προαγωγή της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων, τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των σχετικών προγραμμάτων,

2) την αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών,

3) την εισήγηση στον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ιατρικής Ψυχικής Υγείας, για τη δημιουργία νέων δομών και μονάδων πρόληψης, θεραπείας, περίθαλψης και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης παιδιών και εφήβων με ψυχικές διαταραχές, καθώς και για τη μεταφορά, κατάργηση και συγχώνευση των ήδη υφιστάμενων και

4) τη διαμόρφωση κοινών προτύπων, πρωτοκόλλων και διαδικασιών για την παραπομπή, την παρακολούθηση, τον συντονισμό και την, κατά περίπτωση, συνδιαχείριση περιστατικών, σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες που ασχολούνται με την έγκαιρη διάγνωση αναπτυξιακών διαταραχών, την παιδική μέριμνα, την παιδική προστασία και ειδικές ομάδες παιδιών και εφήβων, όπως παιδιά και έφηβοι με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες, καθώς και παιδιά μάρτυρες και θύματα εγκλημάτων, εφόσον οι εν λόγω υπηρεσίες συνδέονται με την ψυχική υγεία αυτών.

Στο Τμήμα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων προΐσταται ανώτερος υπάλληλος κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ των κλάδων και ειδικοτήτων της περ. Ε της παρ. 15.

ε) Το Τμήμα Ψυχιατροδικαστικής είναι αρμόδιο για:

1) την εποπτεία των υπηρεσιών ψυχικής υγείας που προσφέρονται στα σωφρονιστικά καταστήματα εντός της οικείας Υ.Πε.,

2) την υποστήριξη και εποπτεία της λειτουργίας των Μονάδων Ψυχικής Υγείας για την εξυπηρέτηση και την ενίσχυση της θεραπευτικής αντιμετώπισης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ατόμων που εμπλέκονται με το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένων και όσων κρατούνται στα σωφρονιστικά καταστήματα του δευτέρου εδαφίουτης παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 2716/1999 και

3) την εισήγηση στον Διευθυντή της Διεύθυνσης Ιατρικής Ψυχικής Υγείας, για την ίδρυση και λειτουργία νέων δομών και μονάδων.

Στο Τμήμα Ψυχιατροδικαστικής προΐσταται ανώτερος υπάλληλος κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ των κλάδων και ειδικοτήτων της περ. Ε της παρ. 15.

 

4β. Η Διεύθυνση Ιατρικής Ψυχικής Υγείας, στην οποία υπάγονται όλοι οι ιατροί όλων των ειδικοτήτων και οι λοιποί επαγγελματίες ψυχικής υγείας, όλων των βαθμίδων, όλων των δομών και φορέων παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας του Πε.Δ.Υ.Ψ.Υ., είναι αρμόδια για: α) την προώθηση και προαγωγή της υγείας, της έρευνας και της εκπαίδευσης του προσωπικού της, β) τον προγραμματισμό και τον έλεγχο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας εντός του Πε.Δ.Υ.Ψ.Υ., γ) την εισήγηση προς τον Υποδιοικητή της Υ.Πε., αρμόδιο για θέματα ψυχικής υγείας, της δημιουργίας νέων δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας καθώς και της τροποποίησης και εξειδίκευσης της λειτουργίας υφισταμένων και δ) την κατάρτιση και τροποποίηση του προγράμματος εφημεριών και την εν συνεχεία υποβολή του προς έγκριση στον αρμόδιο για θέματα ψυχικής υγείας Υποδιοικητή της Υ.Πε..

Η εν λόγω Διεύθυνση υποστηρίζεται διοικητικά από το προσωπικό της οικείας Δ.Υ.Πε., υπάγεται απευθείας στον Υποδιοικητή της οικείας Υ.Πε. που είναι αρμόδιος για θέματα ψυχικής υγείας και περιλαμβάνει:

α) Το Τμήμα Ιατρικών και Παραϊατρικών Επαγγελμάτων Ψυχικής Υγείας, αρμόδιο για:

1) τη γενική επίβλεψη της εκτέλεσης των καθηκόντων όλων των επαγγελματιών που υπάγονται στο εν λόγω Τμήμα,

2) την επίβλεψη της διαχείρισης, από πλευράς των υπαγόμενων στο Τμήμα επαγγελματιών, των ασθενών εντός του Πε.Δ.Υ.Ψ.Υ..

β) Το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, αρμόδιο για:

1) τη γενική επίβλεψη της εκτέλεσης των καθηκόντων όλων των επαγγελματιών που υπάγονται στο εν λόγω Τμήμα, τα οποία περιλαμβάνουν τη διεκπεραίωση και διαχείριση των αιτημάτων των πολιτών κατά την πρόσβασή τους σε Υ.Ψ.Υ., καθώς και τη διαχείριση των παραπομπών και της ασφαλούς μετακίνησής τους εντός του Πε.Δ.Υ.Ψ.Υ.,

2) την παροχή ειδικών κοινωνικών υπηρεσιών υποστηρικτικού, ενημερωτικού, συμβουλευτικού και επιβοηθητικού χαρακτήρα στους ασθενείς και τις οικογένειές τους, καθώς και την πληροφόρησή τους για τις διαδικασίες πιστοποίησης αναπηρίας, προνοιακές και ασφαλιστικές παροχές ή παροχές κοινωνικής φροντίδας.

γ) Το Τμήμα Διαχείρισης Θεραπευτικών Διαδικασιών, αρμόδιο για:

1) τη ρύθμιση ζητημάτων εφημεριών, συντονισμού των διακομιδών ανάμεσα στις κλινικές και τις δομές του Δικτύου, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, και κατανομής αναγκαστικών (ακούσιων) νοσηλειών, εξασφαλίζοντας την αυστηρή τομεοποίηση των υπηρεσιών και

2) τη ρύθμιση ζητημάτων θεραπευτικών υπηρεσιών, δεσμευτικά για όλες τις δομές και όλους τους φορείς παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας του Πε.Δ.Υ.Ψ.Υ.,

4γ. Η Διεύθυνση Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας, στην οποία υπάγεται όλο το νοσηλευτικό προσωπικό όλων των δομών και φορέων παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας του Πε.Δ.Υ.Ψ.Υ., είναι αρμόδια α) για τον προγραμματισμό, τον συντονισμό και την εποπτεία των παρεχόμενων εντός του Πε.Δ.Υ.Ψ.Υ. υπηρεσιών νοσηλευτικής φροντίδας, κοινοτικής φροντίδας και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, β) τη γενική επίβλεψη της εκτέλεσης των καθηκόντων όλων των επαγγελματιών που υπάγονται στην εν λόγω Διεύθυνση και γ) την κατάρτιση και τροποποίηση του προγράμματος εργασίας του νοσηλευτικού προσωπικού και την εν συνεχεία υποβολή του προς έγκριση στον αρμόδιο για θέματα ψυχικής υγείας Υποδιοικητή της Υ.Πε.. Η εν λόγω Διεύθυνση υπάγεται απευθείας στον Υποδιοικητή της οικείας Υ.Πε. που είναι αρμόδιος για θέματα ψυχικής υγείας και περιλαμβάνει:

α) το Τμήμα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας, αρμόδιο για την επίβλεψη της εκτέλεσης των καθηκόντων όλων των επαγγελματιών που υπάγονται στο εν λόγω Τμήμα, τα οποία περιλαμβάνουν πρωτίστως την πρώτη επαφή με τους πολίτες με προβλήματα ψυχικής υγείας κατά την πρόσβασή τους σε Υ.Ψ.Υ., τη λήψη του ιστορικού τους, την πρώτη αξιολόγησή τους και τη συνδρομή στην πλοήγηση του ασθενούς μεταξύ των μονάδων παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας,

β) το Τμήμα Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης Ψυχικής Υγείας, αρμόδιο για την επίβλεψη, στο πλαίσιο νοσηλειών, εκούσιων και ακούσιων, της εκτέλεσης των καθηκόντων όλων των επαγγελματιών που υπάγονται στο εν λόγω Τμήμα και της τήρησης των θεραπευτικών πρωτοκόλλων της παρεχόμενης νοσηλευτικής φροντίδας,

γ) το Τμήμα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, αρμόδιο για την επίβλεψη της εκτέλεσης των καθηκόντων όλων των επαγγελματιών που υπάγονται στο εν λόγω Τμήμα, τα οποία περιλαμβάνουν πρωτίστως την αξιολόγηση των ατόμων με ψυχικές διαταραχές και υπολλειμματικό υποστηρικτικό περιβάλλον που αιτούνται την ένταξή τους σε προγράμματα στήριξης και συμβουλευτικής και σε μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και τη μέριμνα για την ομαλή ένταξη και προσαρμογή τους στο κατάλληλο πρόγραμμα ή μονάδα του Πε.Δ.Υ.Ψ.Υ..

  1. Η Διεύθυνση Πληροφορικής είναι αρμόδια για την υποστήριξη της Δ.Υ.ΠΕ. και των ΦΠΥΥ της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας με σύγχρονα συστήματα πληροφορικής. Αρμόδιο για τον σχεδιασμό, την οργάνωση, τη λειτουργία, και τη διαχείριση του Πληροφοριακού Συστήματος Επιδημιολογικής Παρακολούθησης και Θεραπευτικής Διαχείρισης του Εθνικού Δικτύου των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας ορίζεται το Τμήμα Συστημάτων Πληροφορικής των Διευθύνσεων Πληροφορικής των Δ.Υ.Πε..
  2. Το Γραφείο Διοικητή είναι αρμόδιο για την υποβοήθηση του έργου του Διοικητή και των Υποδιοικητών της Δ.Υ.ΠΕ.
  3. Το Νομικό Γραφείο είναι αρμόδιο για τη νομική καθοδήγηση των οργάνων της Δ.Υ.ΠΕ. και τη δικαστική ή εξώδικη υποστήριξη της.
  4. Το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας είναι αρμόδιο για τις δημόσιες σχέσεις της Δ.Υ.ΠΕ. και ειδικότερα για τη σύνταξη και έκδοση ημερήσιου δελτίου τύπου, την ενημέρωση της Διοίκησης και των υπηρεσιών της Δ.Υ.ΠΕ. επί των δημοσιευμάτων του τύπου που αφορούν τη δραστηριότητα της Δ.Υ.ΠΕ. και των εποπτευόμενων ΦΠΥΥ, καθώς και για τη διοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων, συνεντεύξεων και λοιπών εκδηλώσεων.
  5. Το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών σε θέματα Υγείας λειτουργεί ως αυτοτελές τμήμα, υπαγόμενο απευθείας στο Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας. Με απόφαση του Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας καθορίζεται η οργάνωση και ο κανονισμός λειτουργίας του.
  6. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας μπορεί, μετά από αίτησή τους, να αποσπώνται στη Δ.Υ.ΠΕ., χωρίς γνώμη των Υπηρεσιακών Συμβουλίων και για χρονικό διάστημα μέχρι δύο έτη, που μπορεί να ανανεώνεται μόνο μια φορά και για ίσο χρονικό διάστημα, μετά από γνώμη των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, για κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της Δ.Υ.ΠΕ., ιατροί και υπάλληλοι, πλην του νοσηλευτικού προσωπικού, των ΦΠΥΥ της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας, καθώς και του Υπουργείου Υγείας. Ο χρόνος της απόσπασης θεωρείται, για κάθε συνέπεια, ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στην οργανική θέση από την οποία προέρχονται οι αποσπώμενοι, οι οποίοι δικαιούνται, κατά το χρόνο της απόσπασης τους, να λαμβάνουν, από το φορέα υποδοχής τους, πλήρεις τις τακτικές απολαβές της οργανικής τους θέσης.

Οι κατά τη δημοσίευση του παρόντος υπηρετούντες υπάλληλοι στη Δ.Υ.ΠΕ. παραμένουν, σύμφωνα με τις προηγούμενες διατάξεις, στις θέσεις στις οποίες έχουν αποσπασθεί ανεξάρτητα με το νομικό πλαίσιο με το οποίο έχει διενεργηθεί η απόσπαση τους.

  1. Επιτρέπεται η μετάταξη υπαλλήλων, πλην του νοσηλευτικού προσωπικού, από Περιφέρειες, Υπουργεία ή Ν.Π.Δ.Δ. στις Δ.Υ.ΠΕ., εφόσον ο μετατασσόμενος έχει τα προσόντα που απαιτούνται για την κατάληψη της θέσης στην οποία μετατάσσεται. Η μετάταξη διενεργείται μετά από αίτηση του υπαλλήλου και συνεκτίμηση των υπηρεσιακών αναγκών, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Υγείας και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη των οικείων Υπηρεσιακών Συμβουλίων ή Δ.Σ. των Ν.Π.Δ.Δ..

12.α. Οι μόνιμοι ή με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλληλοι, που υπηρετούν κατά τον χρόνο έναρξης του παρόντος στις απορροφούμενες Δ.Υ.ΠΕ., μετατάσσονται ή μεταφέρονται, κατόπιν αιτήσεως τους, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, σε υφιστάμενες κενές ή σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις στα Νοσοκομεία ή στις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας της Περιφέρειας της απορροφηθείσας Δ.Υ.ΠΕ., στην οποία υπηρετούσαν ή σε άλλα Νοσοκομεία ή Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας της Περιφέρειας της νέας Δ.Υ.ΠΕ. όπως αυτή δημιουργείται με το παρόν.

Οι μετατασσόμενοι, σύμφωνα με τους όρους του παρόντος, υπάλληλοι των απορροφούμενων Δ.Υ.ΠΕ. διατηρούν τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα ως εκ της υπηρεσίας τους στις Δ.Υ.ΠΕ..

β) Επιτρέπεται η μετάταξη στις Δ.Υ.ΠΕ. υπαλλήλων, πλην του νοσηλευτικού προσωπικού, που κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου έχουν αποσπαστεί ή μετακινηθεί και υπηρετούν σε Κεντρικές Υπηρεσίες των Πε.Σ.Υ.Π.. Η μετάταξη διενεργείται μετά από αίτηση των υπαλλήλων, που υποβάλλεται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, που εκδίδεται μετά από συνεκτίμηση των υπηρεσιακών αναγκών και γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου που είναι αρμόδιο για τους υπαλλήλους της Δ.Υ.ΠΕ.. Η μετάταξη γίνεται σε ομοιόβαθμη κενή θέση, για την κατάληψη της οποίας ο μετατασσόμενος έχει τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.

γ) Επιτρέπεται η μετάταξη στο Υπουργείο Υγείας των υπαλλήλων που κατέχουν οργανική θέση στην Κεντρική Υπηρεσία των Πε.Σ.Υ.Π. και είναι αποσπασμένοι στο Υπουργείο Υγείας κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος νόμου. Η μετάταξη γίνεται σε ομοιόβαθμη κενή θέση, για την κατάληψη της οποίας ο μετατασσόμενος έχει τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.

δ) Η μετάταξη νοσηλευτικού προσωπικού σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 10, 11 και 12 του παρόντος άρθρου επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και πραγματοποιείται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών και Υγείας.

  1. Σε κάθε Δ.Υ.ΠΕ. συνιστώνται θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας ενός έτους. Η σύμβαση αυτή δύναται να ανανεωθεί, μετά το τέλος της, μόνο για μία φορά και για χρονικό διάστημα μη υπερβαίνον το ένα έτος. Οι θέσεις αυτές είναι τρεις για τις Δ.Υ.ΠΕ. των Α`, Β` και Γ` Υγειονομικών Περιφερειών Αττικής και δύο για τις Δ.Υ.ΠΕ. των υπόλοιπων Υγειονομικών Περιφερειών. Για τον διορισμό στις ανωτέρω θέσεις απαιτείται πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της ημεδαπής ή αλλοδαπής και επαρκής γνώση μιας ξένης γλώσσας. Στις Δ.Υ.ΠΕ. των Α`, Β` και Γ` Υγειονομικών Περιφερειών Αττικής και στις Δ.Υ.ΠΕ. των Α` και Β` Υγειονομικών Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας συνιστάται μία θέση Συμβούλου Επικοινωνίας με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας ενός έτους. Η σύμβαση αυτή δύναται να ανανεωθεί, μετά το τέλος της, μόνο για μία φορά και για χρονικό διάστημα μη υπερβαίνον το ένα έτος. Ο διορισμός στις ανωτέρω θέσεις γίνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, ύστερα από εισήγηση του Διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας.
  2. Τα ποσά που κατεβλήθησαν στους υπαλλήλους των Κεντρικών Υπηρεσιών των Πε.Σ.Υ.Π. κατ` εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 14 του Ν. 3016/2002 και αφορούν το διάστημα από 1.1.2004 μέχρι 31.12.2004, δεν αναζητούνται.
  3. Σε κάθε Δ.Υ.ΠΕ. συνιστώνται οι ακόλουθες θέσεις μόνιμων υπαλλήλων:

Α. Κατηγορία ΠΕ

α) Κλάδος ΠΕ Διοικητικός Οικονομικός, θέσεις τρεις.

β) Κλάδος ΠΕ Κοινωνικής Διοίκησης ή ΠΕ Κοινωνιολογίας, θέσεις τρεις.

γ) Κλάδος ΠΕ Διοικητικός Λογιστικός, θέσεις τέσσερις.

δ) Κλάδος ΠΕ Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ή ΠΕ Οικονομικού, θέσεις τρεις.

ε) Κλάδος ΠΕ Πληροφορικής, θέσεις τρεις,

στ) Κλάδος ΠΕ Ιατρών, ΠΕ Νοσηλευτικής, θέσεις δύο.

ζ) Κλάδος ΠΕ Στατιστικής, θέση μία.

η) Μία θέση δικηγόρου νομικού συμβούλου με πάγια αντιμισθία. Προσόν διορισμού είναι η άδεια άσκησης δικηγορικού επαγγέλματος παρ` Αρείω Πάγω ή παρ` Εφέταις.

θ) Κλάδος Π Ε Ιατρών Εργασίας, θέση μία.

ι) Κλάδος Π Ε Τεχνικών Ασφαλείας, θέση μία.

 

Β. Κατηγορία TE

α) Κλάδος TE Διοικητικός Λογιστικός, θέσεις οκτώ.

β) Κλάδος TE Πληροφορικής, θέσεις δύο.

γ) Κλάδος TE Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, θέσεις πέντε.

δ) Κλάδος TE Κοινωνικής Εργασίας, θέσεις δύο.

 

Γ. Κατηγορία ΔΕ

α) Κλάδος ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων, θέσεις έξι.

β) Κλάδος ΔΕ Τεχνικός, ειδικότητας οδηγού οχημάτων, θέσεις δύο.

 

Δ. Κατηγορία ΥΕ

α) Κλάδος ΥΕ Επιμελητών, θέσεις δύο.

β) Κλάδος ΥΕ Προσωπικού Καθαριότητας, θέσεις δύο.

 

Ε. Ειδικά στη Διεύθυνση Συντονισμού Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας κάθε Δ.Υ.Πε. συστήνονται οι ακόλουθες θέσεις μονίμων υπαλλήλων:

ΕΑ. Κατηγορία ΠΕ

α) Κλάδος ΠΕ Ψυχολόγων, ειδικότητας ΠΕ Ψυχολόγων, θέσεις τρεις.

β) Κλάδος ΠΕ Νοσηλευτικής, ειδικότητας ΠΕ Νοσηλευτικής, θέση μία.

γ) Κλάδος ΠΕ Κοινοτικής Υγείας, ειδικότητας ΠΕ Κοινοτικής Υγείας και, ελλείψει αυτού, κλάδου ΤΕ Επισκεπτών Υγείας, ειδικότητας ΤΕ Επισκεπτών Υγείας, θέση μία.

δ) Κλάδος ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, ειδικότητας ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, θέσεις έξι.

ε) Κλάδος ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, ειδικότητας ΠΕ Οικονομικού, θέση μία.

στ) Κλάδος ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, ειδικότητας ΠΕ Διοικητικού (Νομικών), θέση μία.

ζ) Κλάδος ΠΕ Στατιστικής, ειδικότητας ΠΕ Στατιστικών, θέση μία.

η) Κλάδος ΠΕ Κοινωνικής Εργασίας, ειδικότητας ΠΕ Κοινωνικών Λειτουργών, θέση μία.

θ) Κλάδος ΠΕ Κοινωνικών Επιστημών, ειδικότητας ΠΕ Κοινωνιολόγων, θέση μία.

ΕΒ. Κατηγορία ΤΕ

α) Κλάδος ΤΕ Νοσηλευτικής, ειδικότητας ΤΕ Νοσηλευτικής, θέση μία.

β) Κλάδος ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού, ειδικότητας ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού, θέσεις τρεις.

γ) Κλάδος ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού, ειδικότητας ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, θέσεις τρεις.

δ) Κλάδος ΤΕ Κοινωνικής Εργασίας, ειδικότητας ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών, θέση μία.

 

ΣΤ. Για τις ανάγκες σχεδιασμού, οργάνωσης, λειτουργίας και διαχείρισης του Πληροφοριακού Συστήματος Επιδημιολογικής Παρακολούθησης και Θεραπευτικής Διαχείρισης της κάθε Δ.Υ.Πε. συστήνεται στο Τμήμα Συστημάτων Πληροφορικής των Διευθύνσεων Πληροφορικής των Δ.Υ.Πε. μία (1) θέση Κλάδου ΠΕ Πληροφορικής, ειδικότητας ΠΕ Πληροφορικής.

Οι θέσεις των περ. Ε και ΣΤ δύνανται να καλύπτονται με διετή απόσπαση προσωπικού που υπηρετεί στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας ή σε φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας, μετά από αίτηση του υπαλλήλου, υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 4 του ν. 4440/2016 (Α΄ 224), περί ενιαίου συστήματος κινητικότητας στη δημόσια διοίκηση.

 

  1. Με απόφαση του Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να συνιστάται ενιαία Νομική Υπηρεσία, που αποτελείται από όλους τους δικηγόρους που υπηρετούν στη Δ.Υ.ΠΕ. και τους ΦΠΥΥ της οικείας Περιφέρειας. Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας αυτής επιλέγεται με απόφαση του Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας. Με απόφαση του Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας καθορίζεται η οργάνωση και ο κανονισμός λειτουργίας της ενιαίας νομικής υπηρεσίας.
  2. Με απόφαση του Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να συνιστάται ενιαία Τεχνική Υπηρεσία, που αποτελείται από υπαλλήλους των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ τεχνικών κλάδων και ειδικοτήτων όλων ή ορισμένων ΦΠΥΥ της Υγειονομικής Περιφέρειας, οι οργανικές θέσεις των οποίων μεταφέρονται στη Δ.Υ.ΠΕ..

Σε περίπτωση κατάργησης της ενιαίας Τεχνικής Υπηρεσίας, οι οργανικές θέσεις επιστρέφουν στον οικείο ΦΠΥΥ. Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης αυτής επιλέγεται με απόφαση του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου. Με απόφαση του Διοικητή της Δ.Υ.ΠΕ. καθορίζεται η οργάνωση και ο κανονισμός λειτουργίας της ενιαίας τεχνικής υπηρεσίας.

  1. Για έργα των εποπτευόμενων ΦΠΥΥ, μπορεί με απόφαση του Υπουργού Υγείας να ορίζεται ως Προϊσταμένη Αρχή η Διοίκηση της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας. Στην περίπτωση αυτή Διευθύνουσα Υπηρεσία είναι η Ενιαία Τεχνική Υπηρεσία της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας, εφόσον αυτή έχει συσταθεί, και Τεχνικό Συμβούλιο το Τεχνικό Συμβούλιο του Υπουργείου Υγείας.
  2. Στην έδρα της κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας συνιστάται, με απόφαση του Υπουργού Υγείας Πρωτοβάθμιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, στο οποίο, με την επιφύλαξη της παρ. 1 του άρθρου 159 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007, Α’ 26), υπάγονται όλοι οι μόνιμοι ή συνδεόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου υπάλληλοι της Δ.Υ.ΠΕ., με εξαίρεση τους ιατρούς ΕΣΥ, για θέματα της υπηρεσιακής τους κατάστασης. Με ανάλογο τρόπο συνιστώνται: α) Υπηρεσιακά Συμβούλια ή Κοινά Υπηρεσιακά Συμβούλια Νοσοκομείων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 159 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. και του άρθρου 8 του παρόντος νόμου, στα οποία υπάγονται οι μόνιμοι ή συνδεόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου υπάλληλοι του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας, που αποτελούν αποκεντρωμένες μονάδες του αντίστοιχου Νοσοκομείου, με εξαίρεση τους ιατρούς Ε.Σ.Υ., για θέματα της υπηρεσιακής τους κατάστασης. Στα ανωτέρω Υπηρεσιακά Συμβούλια υπάγονται και όλοι οι ειδικευόμενοι ιατροί, για τα θέματα της υπηρεσιακής τους κατάστασης, β) Υπηρεσιακά Συμβούλια ή Κοινά Υπηρεσιακά Συμβούλια Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας, σύμφωνα με το άρθρο 159 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. και τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 20 του παρόντος, στα οποία υπάγονται οι μόνιμοι ή συνδεόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου υπάλληλοι των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας, με εξαίρεση τους ιατρούς Ε.Σ.Υ., για θέματα της υπηρεσιακής τους κατάστασης. Στα ανωτέρω Υπηρεσιακά Συμβούλια υπάγονται και όλοι οι ειδικευόμενοι ιατροί, για τα θέματα της υπηρεσιακής τους κατάστασης.
  3. Για τη σύνθεση, συγκρότηση και λειτουργία των παραπάνω Υπηρεσιακών Συμβουλίων, εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 3839/2010 (Α΄51).
  4. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας καταρτίζεται ο Οργανισμός των Δ.Υ.ΠΕ.. Με όμοιο τρόπο δύναται να τροποποιείται η προβλεπόμενη σε αυτόν οργάνωση και στελέχωση των Δ.Υ.Πε..».

 

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα (Ανοιχτό | Κλείσιμο)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "  Άρθρο 14 Σύσταση και Στελέχωση Διευθύνσεων Ψυχικής Υγείας στις Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών – Τροποποίηση άρθρου 4 ν. 3329/2005"

#1 Σχόλιο Από Vasily Psarommatis Στις 5 Ιουλίου 2024 @ 10:36

Bravo

#2 Σχόλιο Από Φανή Στις 6 Ιουλίου 2024 @ 15:39

Απαραίτητη η συμμετοχή των κοινωνικών λειτουργών στον τομέα ψυχικής υγείας καθώς συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του κλάδου, είναι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσφέρουν συμβουλευτική στα άτομα για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες

#3 Σχόλιο Από Γεωργία Στις 6 Ιουλίου 2024 @ 17:16

Σύμφωνα με τα επαγγελματικά δικαιώματα των κοινωνικών λειτουργών δύνανται να παρέχουν και υπηρεσίες διάγνωσης και θεραπείας. Να συμπεριληφθεί χωρίς επικαλύψεις το παραπάνω δικαίωμά τους.

#4 Σχόλιο Από Lina Maltzari Στις 8 Ιουλίου 2024 @ 07:55

Η 3η ΥΠΕ εποπεύει δύο μεγάλα δίκτυα υπηρεσιών Ψυχ. Υγείας (ΨΝΘ και πρώην ΨΝΠΟ) τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικές πόλεις (Θεσσαλονίκη και Κατερίνη αντίστοιχα). Σύμφωνα με την σύσταση και στελέχωση των Διευθύνσεων Ψυχικής Υγείας στις Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών προβλέπεται η δημιουργία ενιαίου Τμήματος ανά ειδικότητα. Πώς θα είναι εφικτή η εποπτεία, η συνεργασία και η αξιολόγηση των υπαλλήλων που θα απέχουν 65 και πλέον χιλιόμετρα στην καθημερινότητα τους;
Επίσης Κοινωνικοί Λειτουργοί που δραστηριοποιούνται στην ψυχική υγεία σύμφωνα με το Π.Δ. 50 /1989 – ΦΕΚ 23 Α/ 26.01.1989 – άρθρο 1, παρ.3.γ, παρέχουν υπηρεσίες διαγνωστικού, συμβουλευτικού και θεραπευτικού χαρακτήρα σε άτομα, ομάδες και οικογένειες. Οι υπηρεσίες αυτές είναι κατοχυρωμένο επαγγελματικό δικαίωμα των Κοινωνικών Λειτουργών και θα πρέπει να συμπεριληφθούν στις αρμοδιότητες του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας.

#5 Σχόλιο Από ΚΟΥΛΙΖΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ Στις 8 Ιουλίου 2024 @ 10:24

Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί δραστηριοποιούνται στην ψυχική υγεία σύμφωνα με το Π.Δ. 50 /1989 – ΦΕΚ 23 Α/ 26.01.1989 – άρθρο 1, παρ.3.γ, και εκ του Νόμου παρέχουν υπηρεσίες διαγνωστικού, συμβουλευτικού και θεραπευτικού χαρακτήρα σε άτομα, ομάδες και οικογένειες. Οι υπηρεσίες αυτές είναι κατοχυρωμένο επαγγελματικό δικαίωμα των Κοινωνικών Λειτουργών και θα πρέπει να συμπεριληφθούν στις αρμοδιότητες του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας. Συντάσσουν επίσης σχετικές εκθέσεις υποβαλλόμενες στις αρμόδιες Εισαγγελικές και Δικαστικές Αρχές που καλύπτονται από το απόρρητο έναντι ΟΛΩΝ των τρίτων. Ομοίως για τους φακέλους των ασθενών που τηρούν. Τα παραπάνω δικαιώματα και υποχρεώσεις δεν έχουν ούτε οι Κοινωνιολόγοι ούτε οι της Κοινωνικής Διοίκησης. Παρακαλώ τα παραπάνω να ληφθούν υπ όψιν.

Επίσης για τους παραπάνω λόγους να διορθωθεί η παρ. 15 του αναμορφωμένου άρθρου 4 στο ορθό ως ακολούθως:
Σε κάθε Δ.Υ.ΠΕ. συνιστώνται οι ακόλουθες θέσεις μόνιμων υπαλλήλων:
Α. Κατηγορία ΠΕ
……………………
β) Κλάδος ΠΕ Κοινωνικής Εργασίας – Κοινωνικών Λειτουργών, θέσεις τρεις.

#6 Σχόλιο Από christos nakos Στις 8 Ιουλίου 2024 @ 23:00

Oι Κοινωνικοί Λειτουργοί, που δραστηριοποιούνται στην ψυχική υγεία σύμφωνα με το Π.Δ.: 50/1989/Φ.Ε.Κ.:23/τεύχος:Α’/26-01-1989, άρθρο 1, παρ.:3, στοιχείο: γ, παρέχουν υπηρεσίες διαγνωστικού, συμβουλευτικού και θεραπευτικού χαρακτήρα σε άτομα, ομάδες και οικογένειες. Οι υπηρεσίες αυτές είναι κατοχυρωμένο επαγγελματικό δικαίωμα των Κοινωνικών Λειτουργών και θα πρέπει να συμπεριληφθούν στις αρμοδιότητες του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας.

#7 Σχόλιο Από ΝΙΚΗ ΜΠΕΣΛΕΜΕ Στις 9 Ιουλίου 2024 @ 11:46

Είναι σημαντικό να αυξηθούν οι θέσεις για τους κοινωνιολόγους για πολλούς λόγους.
Ο κοινωνιολόγος παίζει σημαντικό ρόλο στην διαδικασία απεξάρτησης από ουσίες και εθισμούς. Η συμβολή του μπορεί να διακριθεί σε διάφορα επίπεδα:

1. Κατανόηση του Κοινωνικού Πλαισίου: Οι κοινωνιολόγοι εξετάζουν πώς οι κοινωνικοί παράγοντες, όπως η οικογένεια, οι φίλοι, η οικονομική κατάσταση, και η κουλτούρα, επηρεάζουν την συμπεριφορά του ατόμου. Αυτή η κατανόηση βοηθά να εντοπιστούν οι ρίζες της εξάρτησης και να σχεδιαστούν αποτελεσματικές παρεμβάσεις.

2. Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση: Οι κοινωνιολόγοι μπορούν να συμβάλουν στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση της κοινότητας σχετικά με τους κινδύνους των εθισμών, προωθώντας την πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση.

3. Ανάλυση Πολιτικών και Προγραμμάτων: Αξιολογούν την αποτελεσματικότητα των πολιτικών και των προγραμμάτων απεξάρτησης, προτείνοντας βελτιώσεις βάσει ερευνητικών δεδομένων και αναγκών της κοινότητας.

4. Υποστήριξη και Συμβουλευτική: Οι κοινωνιολόγοι μπορούν να προσφέρουν υποστήριξη και συμβουλευτική τόσο στους εξαρτημένους όσο και στις οικογένειές τους, βοηθώντας τους να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές και ψυχολογικές διαστάσεις της εξάρτησης.

5. Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης: Δουλεύουν για την κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων ατόμων, ενθαρρύνοντας την αποδοχή τους από την κοινότητα και την συμμετοχή τους σε κοινωνικές δραστηριότητες.

Η ολιστική προσέγγιση των κοινωνιολόγων συμβάλλει στη δημιουργία ενός υποστηρικτικού πλαισίου που ενισχύει την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων απεξάρτησης και τη μακροχρόνια ανάρρωση των εξαρτημένων ατόμων.

#8 Σχόλιο Από Nelli Στις 9 Ιουλίου 2024 @ 14:39

‘ΔΑ. Διεύθυνση Ιατρικής Ψυχικής Υγείας, που περιλαμβάνει τα ακόλουθα Τμήματα:

α) Τμήμα Ιατρικών και Παραϊατρικών Επαγγελμάτων Ψυχικής Υγείας’

Με το εδάφιο αυτό καταργείται η αυτοτέλεια του τμήματος Παραϊατρικών επαγγελμάτων;
Αφού και αυτό το τμήμα είναι υπό τον Δ/ντη ιατρικής Υπηρεσίας, ποια η σκοπιμότητα και στο τμήμα να προΐσταται γιατρός;Γιατί, αυτό θα συμβαίνει όταν ενοποιείται το τμήμα παραϊατρικών με τους γιατρούς. Για μια ακόμη φορά απαξιώνεται επαγγελματίες υγείας με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές.Είναι άλλωστε άδικο να υπάρχει σε όλα τα νοσοκομεία τμήμα παραϊατρικών επαγγελμάτων και στην ψυχική υγεία οχι. Τουλάχιστον όχι αυτοτελές όπως στα υπόλοιπα.

#9 Σχόλιο Από ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΑΣ Στις 11 Ιουλίου 2024 @ 11:56

Καθότι εκκρεμεί άλυτο χρόνιο πρόβλημα που αφορά σε ένταξη του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών- που αποτελεί Ν.Π.Δ.Δ. σύμφωνα με το Ν.4512 (ΦΕΚ 5/17-1-2018 τΑ΄)- σε Υπηρεσιακό Συμβούλιο, παρά τις επανειλημμένες ενέργειες του Συλλόγου, επειδή εκκρεμούν από 10ετίας πολύ σοβαρές υπηρεσιακές μεταβολές υπαλλήλων της Υπηρεσίας μας με σχετικές δυσμενείς επιπτώσεις για τους ίδιους και την Υπηρεσία και επειδή οι υπάλληλοι δεν πληρούν τον αριθμό και τις προϋποθέσεις για σύσταση αυτόνομου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, παραθέτουμε κατωτέρω πρόταση διάταξης καλώντας σας να την συμπεριλάβετε στο άρθρο 14 του προς διαβούλευση νόμου (συναφής περίπτωση 19 της τροποποίησης του άρθρου 4 ν. 3329/2005) με συμπλήρωση εδαφίου ως εξής:

«Με απόφαση του Υπουργού Υγείας στα Υπηρεσιακά Συμβούλια που αφορούν στους υπαλλήλους των Δ.Υ.ΠΕ. ή των Νοσοκομείων, ανάλογα με τις ιδιαίτερες τοπικές ανάγκες, υπάγονται και όλοι οι μόνιμοι ή συνδεόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου υπάλληλοι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας -πλην Ι.Σ. Αθηνών και Ι. Σ. Πειραιώς- για θέματα της υπηρεσιακής τους κατάστασης. Στην οικεία απόφαση του Υπουργού Υγείας εξειδικεύεται το Υπηρεσιακό Συμβούλιο του φορέα στο οποίο υπάγονται οι ανωτέρω υπάλληλοι του κατά τόπον Ιατρικού Συλλόγου μετά από γνώμη και του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου η οποία δεν είναι δεσμευτική».

#10 Σχόλιο Από Παπανικου Στις 16 Ιουλίου 2024 @ 01:00

Οι κοινωνικοί λειτουργοί σύμφωνα με τον νόμο παρέχουν ψυχοκοινωνικες υπηρεσίες και θεωρούνται ξεκάθαρα επαγγελματίες ψυχικής υγείας τόσα χρόνια, όπως θα έπρεπε άλλωστε, μιας και το πρόγραμμα σπουδών τους τους προετοιμαζει κατάλληλα για αυτό . Οι κοινωνικοί λειτουργοί πρέπει να διευκρινιστεί εάν συνεχίζουν να θεωρούνται επαγγελματίες ψυχικής υγείας και να συμμετέχουν μαζί με τους άλλους επαγγελματίες, στις παροχές ψυχικής υγείας σε όλα τα τμήματα όπου συμμετέχουν και αυτοί πχ οι ψυχολόγοι, εκτός από το τμήμα κοινωνικής εργασίας όπου προφανώς συμμετέχουν. Σε περίπτωση που δεν συμμετέχουν, πραγματικά ντροπή, γιατί όπως και οι ψυχολόγοι εκπαιδεύονται κατάλληλα για να παρέχουν θεραπευτικές υπηρεσίες. Δεν γίνεται να θεωρούνται ειδικοί ψυχικής υγείας και αναφέρονται ξεκάθαρα ως τέτοιοι , άνθρωποι χωρίς συναφές με την ψυχική υγεία πρόγραμμα σπουδών (βλέπε παιδαγωγοί με ένα απλό μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγη κτλ) και όχι οι κοινωνικοί λειτουργοί Αυτό είναι υποβάθμιση επαγγέλματος και αφαίρεση των καθιερωμένων με τον νόμο επαγγελματιών δικαιωμάτων

#11 Σχόλιο Από ΣΟΦΙΑ Στις 16 Ιουλίου 2024 @ 10:47

1. Στην 3η ΥΠΕ υπάγονται δύο (2) μεγάλα ψυχιατρικά δίκτυα: ΨΝΘ και πρώην ΨΝΠΟ. Το δίκτυο του πρώην ΨΝΠΟ που απέχει από τη Διοίκηση της 3ης ΥΠΕ 70 χλμ, έχει ανεπτυγμένα τα: Ψυχιατρικό Τμήμα (26 κλινών), Κέντρο Ψυχικής Υγείας, Κινητή Μονάδα/Μονάδα Κατ Οίκων Φροντίδας, 2 Κέντρα Ημέρας, 2 Οικοτροφεία, 7 Ξενώνες και Προστατευμένα Διαμερίσματα. Απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία, ενός τέτοιου μεγάλου δικτύου, κρίνεται η δημιουργία Τομέα που να περιλαμβάνει ξεκάθαρη διάρθρωση Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Διοικητικής και Τεχνικής Υπηρεσίας, που θα έχει όλες τις προβλεπόμενες από τον Νόμο ειδικότητες και αριθμό θέσεων.
Ζητάμε να δημιουργηθεί αποκεντρωμένη διοίκηση για το δίκτυο του ΨΝΠΟ ώστε να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα η λειτουργία του.
2. Πώς θα ασκείται η διοίκηση σε αυτούς τους δύο τομείς που απέχουν τόσο πολύ?
3. Πώς προβλέπεται να επιλύονται τα καθημερινά και επείγοντα ζητήματα που θα προκύπτουν?

#12 Σχόλιο Από Ελένη Τσίρκου Στις 16 Ιουλίου 2024 @ 12:51

1. Στην 3η ΥΠΕ υπάγονται δύο (2) μεγάλα ψυχιατρικά δίκτυα: ΨΝΘ και πρώην ΨΝΠΟ. Το δίκτυο του πρώην ΨΝΠΟ που απέχει από τη Διοίκηση της 3ης ΥΠΕ 70 χλμ, έχει ανεπτυγμένα τα: Ψυχιατρικό Τμήμα (26 κλινών), Κέντρο Ψυχικής Υγείας, Κινητή Μονάδα/Μονάδα Κατ Οίκων Φροντίδας, 3 Κέντρα Ημέρας, 2 Οικοτροφεία, 7 Ξενώνες και 5 Προστατευμένα Διαμερίσματα. Απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία, ενός τέτοιου μεγάλου δικτύου, κρίνεται η δημιουργία Τομέα που να περιλαμβάνει ξεκάθαρη διάρθρωση Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Διοικητικής και Τεχνικής Υπηρεσίας, που θα έχει όλες τις προβλεπόμενες από τον Νόμο ειδικότητες και αριθμό θέσεων.
Ζητάμε να δημιουργηθεί αποκεντρωμένη διοίκηση για το δίκτυο του ΨΝΠΟ ώστε να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα η λειτουργία του.
2. Πώς θα ασκείται η διοίκηση σε αυτούς τους δύο τομείς που απέχουν τόσο πολύ?
3. Πώς προβλέπεται να επιλύονται τα καθημερινά και επείγοντα ζητήματα που θα προκύπτουν?

#13 Σχόλιο Από Γιάννης Ποικιλίδης Στις 16 Ιουλίου 2024 @ 13:10

Ο Ψυχιατρικός Τομέας του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης αποτελεί τη διάδοχη κατάσταση του πρώην Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου, ενός νοσοκομείου που αποτέλεσε παράδειγμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και το πρώτο άσυλο που έκλεισε και μετασχηματίστηκε σε πρότυπο δίκτυο ψυχιατρικών δομών και μιας κλινικής οξέων περιστατικών. Το δίκτυο του πρώην Ψ.Ν.Π.Ο αναπτύσσεται μέχρι σήμερα ως εξής: Ψυχιατρικό Τμήμα (26 κλινών), Κέντρο Ψυχικής Υγείας, Κινητή Μονάδα/Μονάδα Κατ’ Οίκον Φροντίδας, 3 Κέντρα Ημέρας, 2 Οικοτροφεία, 7 Ξενώνες και 5 Προστατευμένα Διαμερίσματα.
Από τα 300 άτομα προσωπικού που υπηρετούσαν στο δίκτυο το 2004, σήμερα υπηρετούν 161 (μείωση 46%) εκ των οποίων τα 115 αποτελούν το νοσηλευτικό προσωπικό. Η συρρίκνωση και η αναπόφευκτη κατακόρυφη πτώση της ποιότητας των υπηρεσιών ψυχικής υγείας που προσέφερε ως ψυχιατρικό νοσοκομείο επιταχύνθηκαν από την οικονομική κρίση και την απόφαση για κατάργηση και ένταξη στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης από το 2011. Το παράδοξο της περίπτωσης υπογραμμίζει η παντελής έλλειψη δικαιολόγησης και νομιμοποίησης της μετατροπής ενός υγιέστατου οικονομικά και λειτουργικά φορέα, σε καχεκτικό παρία ενός περιφερειακού γενικού νοσοκομείου.
Σήμερα ο Τομέας (δομές και ψυχιατρική κλινική) επιβιώνει χάρη στις μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού από το Γενικό Νοσοκομείο σε ποσοστό που αγγίζει το 30%. Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις και υποσχέσεις από τις εκάστοτε κυβερνήσεις για τη διάσωση του δικτύου που σταδιακά χανόταν από την έλλειψη ενδιαφέροντος των εκάστοτε διοικήσεων του νοσοκομείου για τον Ψυχιατρικό Τομέα, η κατάσταση παραμένει δυσάρεστα αμετάβλητη. Οι προτάσεις του επιστημονικού προσωπικού του Τομέα και του σωματείου εργαζομένων για τη μετατροπή του δικτύου σε αυτόνομη μονάδα ψυχικής υγείας προκειμένου να επιτευχθεί η αναζωογόνηση του έργου του έπεφταν στο κενό. Σήμερα, ενόψει της σχεδιαζόμενης ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, βρισκόμαστε στο μεταίχμιο της λύσης ή της οριστικής διάλυσης και εξαφάνισης.
Ως εκ τούτου προτείνουμε να συμβούν οπωσδήποτε τα εξής:
1. Η σχεδιαζόμενη Μονάδα Ψυχικής Υγείας – Μ.Ψ.Υ Κατερίνης να αποτελεί αυτοδιοικούμενη μονάδα (Τομέα) με διακριτό οργανισμό υπό την εποπτεία του Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας στην οποία ανήκει διοικητικά. Να συγκροτηθούν διευθύνσεις και τμήματα σύμφωνα με τις ανάγκες και την υπάρχουσα κατάσταση και με πρόβλεψη για μελλοντική ανάπτυξη.
2. Να στελεχωθεί με το αναγκαίο προσωπικό όλων των σχετικών ειδικοτήτων ώστε να καλύπτει πλήρως τις λειτουργικές απαιτήσεις του δικτύου σε υψηλό επίπεδο.
3. Να ενισχυθεί η επιχειρησιακή δυνατότητα της αποδεκατισμένης σήμερα Τεχνικής Υπηρεσίας καθώς είναι απολύτως απαραίτητη η συμβολή της για τη σωστή λειτουργία και ανάπτυξη του δικτύου.
4. Να περιγραφεί με πληρότητα και να καθοριστεί με σαφήνεια το οργανωτικό και λειτουργικό πλαίσιο του νέου φορέα ώστε να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι να επιλέξουν με ασφάλεια την παραμονή στο νοσοκομείο ή την ένταξη στο νέο φορέα.

#14 Σχόλιο Από ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΡΩΗΝ ΨΝΠΟ Στις 16 Ιουλίου 2024 @ 13:17

1. Στην 3η ΥΠΕ υπάγονται δύο (2) μεγάλα ψυχιατρικά δίκτυα: ΨΝΘ και πρώην ΨΝΠΟ. Το δίκτυο του πρώην ΨΝΠΟ που απέχει από τη Διοίκηση της 3ης ΥΠΕ 70 χλμ, έχει ανεπτυγμένα τα: Ψυχιατρικό Τμήμα (26 κλινών), Κέντρο Ψυχικής Υγείας, Κινητή Μονάδα/Μονάδα Κατ Οίκων Φροντίδας, 3 Κέντρα Ημέρας, 2 Οικοτροφεία, 7 Ξενώνες και 5 Προστατευμένα Διαμερίσματα. Απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία, ενός τέτοιου μεγάλου δικτύου, κρίνεται η δημιουργία Τομέα που να περιλαμβάνει ξεκάθαρη διάρθρωση Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Διοικητικής και Τεχνικής Υπηρεσίας, που θα έχει όλες τις προβλεπόμενες από τον Νόμο ειδικότητες και αριθμό θέσεων.
Ζητάμε να δημιουργηθεί αποκεντρωμένη διοίκηση για το δίκτυο του ΨΝΠΟ ώστε να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα η λειτουργία του.
2. Πώς θα ασκείται η διοίκηση σε αυτούς τους δύο τομείς που απέχουν τόσο πολύ?
3. Πώς προβλέπεται να επιλύονται τα καθημερινά και επείγοντα ζητήματα που θα προκύπτουν?
Είμαστε ενάντια στην ψήφιση του Νομοσχεδίου, όπως είναι σχεδιασμένο, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των Δικτύων που ήδη λειτουργούν οριακά.

#15 Σχόλιο Από ΝΑΒΡΟΖΙΔΟΥ ΖΗΝΑ Στις 16 Ιουλίου 2024 @ 16:32

1.Στην 3η ΥΠΕ υπάγονται δύο (2) μεγάλα ψυχιατρικά δίκτυα το ΨΝΘ και το πρώην ΨΝΠΟ.Το δίκτυο του πρωην ΨΝΠΟ που απέχει από τη Διοίκηση της 3ης ΥΠΕ 70χλμ, έχει ανεπτυγμένα τα α.Ψυχιατρικό Τμήμα (26 κλινών),β.Κέντρο Ψυχικής Υγείας,
γ.Κινητή Μονάδα/Μονάδα Κατ΄Οίκων Φροντίδας, δ.Τρία(3) Κέντρα Ημέρας, ε.Δύο(2) Οικοτροφεία, στ.Εφτά(7) Ξενώνες και ζ.Πέντε(5) Προστατευμένα Διαμερίσματα.
Απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία ενός τέτοιου δικτύου, κρίνεται η δημιουργία Τομέα που να περιλαμβάνει ξεκάθαρη διάρθρωση Ιατρικής,Νοσηλευτικής,Διοικητικής και Τεχνικής Υπηρεσίας,που θα έχει όλες τις προβλεπόμενες από το Νόμο ειδικότητες και αριθμό θέσεων.Ζητάμε να δημιουργηθεί αποκεντρωμένη διοίκηση για το δίκτυο του ΨΝΠΟ ώστε να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα η λειτουργία του.
2.Πώς θα ασκείται η διοίκηση σε αυτούς τους δύο τομείς που απέχουν τόσο πολύ?
3.Πώς προβλέπεται να επιλύονται τα καθημερινά και επείγοντα ζητήματα που θα προκύπτουν?

#16 Σχόλιο Από ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΕΡΒΑΣ Στις 16 Ιουλίου 2024 @ 16:33

1. Στην 3η ΥΠΕ υπάγονται δύο (2) μεγάλα ψυχιατρικά δίκτυα: ΨΝΘ και πρώην ΨΝΠΟ. Το δίκτυο του πρώην ΨΝΠΟ που απέχει από τη Διοίκηση της 3ης ΥΠΕ 70 χλμ, έχει ανεπτυγμένα τα: Ψυχιατρικό Τμήμα (26 κλινών), Κέντρο Ψυχικής Υγείας, Κινητή Μονάδα/Μονάδα Κατ Οίκων Φροντίδας, 3 Κέντρα Ημέρας, 2 Οικοτροφεία, 7 Ξενώνες και 5 Προστατευμένα Διαμερίσματα. Απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία, ενός τέτοιου μεγάλου δικτύου, κρίνεται η δημιουργία Τομέα που να περιλαμβάνει ξεκάθαρη διάρθρωση Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Διοικητικής και Τεχνικής Υπηρεσίας, που θα έχει όλες τις προβλεπόμενες από τον Νόμο ειδικότητες και αριθμό θέσεων.
Ζητάμε να δημιουργηθεί αποκεντρωμένη διοίκηση για το δίκτυο του ΨΝΠΟ ώστε να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα η λειτουργία του.
2. Πώς θα ασκείται η διοίκηση σε αυτούς τους δύο τομείς που απέχουν τόσο πολύ?
3. Πώς προβλέπεται να επιλύονται τα καθημερινά και επείγοντα ζητήματα που θα προκύπτουν?

#17 Σχόλιο Από Ευδοκία Κυβωτίδου Στις 16 Ιουλίου 2024 @ 16:37

1. Στην 3η ΥΠΕ υπάγονται δύο (2) μεγάλα ψυχιατρικά δίκτυα: ΨΝΘ και πρώην ΨΝΠΟ. Το δίκτυο του πρώην ΨΝΠΟ που απέχει από τη Διοίκηση της 3ης ΥΠΕ 70 χλμ, έχει ανεπτυγμένα τα: Ψυχιατρικό Τμήμα (26 κλινών), Κέντρο Ψυχικής Υγείας, Κινητή Μονάδα/Μονάδα Κατ Οίκων Φροντίδας, 3 Κέντρα Ημέρας, 2 Οικοτροφεία, 7 Ξενώνες και 5 Προστατευμένα Διαμερίσματα. Απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία, ενός τέτοιου μεγάλου δικτύου, κρίνεται η δημιουργία Τομέα που να περιλαμβάνει ξεκάθαρη διάρθρωση Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Διοικητικής και Τεχνικής Υπηρεσίας, που θα έχει όλες τις προβλεπόμενες από τον Νόμο ειδικότητες και αριθμό θέσεων.
Ζητάμε να δημιουργηθεί αποκεντρωμένη διοίκηση για το δίκτυο του ΨΝΠΟ ώστε να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα η λειτουργία του.
2. Πώς θα ασκείται η διοίκηση σε αυτούς τους δύο τομείς που απέχουν τόσο πολύ?
3. Πώς προβλέπεται να επιλύονται τα καθημερινά και επείγοντα ζητήματα που θα προκύπτουν?

#18 Σχόλιο Από Παπαδημητρίου Δημήτριος πρόεδρος εργαζομένων πρώην ΨΝΠΟ Στις 16 Ιουλίου 2024 @ 16:42

1. Στην 3η ΥΠΕ υπάγονται δύο (2) μεγάλα ψυχιατρικά δίκτυα: ΨΝΘ και πρώην ΨΝΠΟ. Το δίκτυο του πρώην ΨΝΠΟ που απέχει από τη Διοίκηση της 3ης ΥΠΕ 70 χλμ, έχει ανεπτυγμένα τα: Ψυχιατρικό Τμήμα (26 κλινών), Κέντρο Ψυχικής Υγείας, Κινητή Μονάδα/Μονάδα Κατ Οίκων Φροντίδας, 3 Κέντρα Ημέρας, 2 Οικοτροφεία, 7 Ξενώνες και 5 Προστατευμένα Διαμερίσματα. Απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία, ενός τέτοιου μεγάλου δικτύου, κρίνεται η δημιουργία Τομέα που να περιλαμβάνει ξεκάθαρη διάρθρωση Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Διοικητικής και Τεχνικής Υπηρεσίας, που θα έχει όλες τις προβλεπόμενες από τον Νόμο ειδικότητες και αριθμό θέσεων.
Ζητάμε να δημιουργηθεί αποκεντρωμένη διοίκηση για το δίκτυο του ΨΝΠΟ ώστε να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα η λειτουργία του.
2. Πώς θα ασκείται η διοίκηση σε αυτούς τους δύο τομείς που απέχουν τόσο πολύ?
3. Πώς προβλέπεται να επιλύονται τα καθημερινά και επείγοντα ζητήματα που θα προκύπτουν?
Η συνέχιση τής λειτουργίας του συγκεκριμένου δικτύου είναι επιτακτική ανάγκη διότι αποτελεί πρότυπο ανάπτυξης και είναι παρακαταθήκη και μεγάλο σχολείο για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που θεωρητικά πρεσβεύει το νομοσχέδιο. Η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος δεν μπορεί να έρθει χωρίς ένα ανεξάρτητο και ευέλικτο σχήμα όπως είναι το δίκτυο του πρώην ΨΝΠΟ με το σύνολο όλων των εργαζομένων που έχει. Δεν πρέπει αυτή η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε με τα χρόνια και τις εκπαιδεύσεις σε ΕΛΛΆΔΑ και ΕΞΩΤΕΡΙΚΌ να χαθεί.

#19 Σχόλιο Από Ντεμ Στις 16 Ιουλίου 2024 @ 19:15

Το τμήμα κοινωνικής εργασίας θα επιτρέπει στους κοινωνικούς λειτουργούς να ασκούν τη ψυχοθεραπευτική τους ιδιότητα ή τους το αφαιρειτε αυτό ? Επίσης θα συμμετέχουν στα άλλα τμήματα εκτός αυτού της κοινωνικής εργασίας για να ασκήσουν τον ρόλο τους ως θεραπευτές? Ή πλέον αγνοούμε τον νόμο και αφαιρούμε επαγγελματικά δικαιώματα από ανθρώπους όπως μας καπνίσει?

#20 Σχόλιο Από Danae Petroy Στις 16 Ιουλίου 2024 @ 19:21

Ο νόμος υπαγορεύει πως οι κοινωνικοί λειτουργοί είναι ειδικά καταρτισμένοι ώστε να διαγνώσουν, θεραπεύσουν ομάδες και άτομα Δεν προάγουν απλά τη κοινωνική τους ένταξη και ασχολούνται με επιδόματα Αυτό το δικαίωμα τους πρέπει να τονιστεί και να συμπεριληφθεί επειγόντως Δεν καταλαβαίνω γιατί ο ΣΚΛΕ δεν κάνει κάτι πιο ουσιώδες για αυτό εκτός από το να στέλνει επιστολές Οι κοινωνικοί λειτουργοί συμμετέχουν ορθά σε διεπιστημονικες ομάδες όπως οι ψυχολόγοι οι ψυχίατροι κτλ και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό Είναι απαραίτητο να συνεχίσει να συμβαίνει αυτό Ελπίζω απλά να οφείλεται σε πρόχειρο γράψιμο του νομοσχεδίου και όχι σε κάποια προσπάθεια παραγκωνισμου του επαγγέλματος

#21 Σχόλιο Από Σταύρος Ευαγγελάτος Στις 16 Ιουλίου 2024 @ 19:24

Κοινωνικοί Λειτουργοί δραστηριοποιούνται στην ψυχική υγεία σύμφωνα με το Π.Δ. 50 /1989 – ΦΕΚ 23 Α/ 26.01.1989 – άρθρο 1, παρ.3.γ, και εκ του Νόμου παρέχουν υπηρεσίες διαγνωστικού, συμβουλευτικού και θεραπευτικού χαρακτήρα σε άτομα, ομάδες και οικογένειες. Οι υπηρεσίες αυτές είναι κατοχυρωμένο επαγγελματικό δικαίωμα των Κοινωνικών Λειτουργών και θα πρέπει να συμπεριληφθούν στις αρμοδιότητες του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας. Συντάσσουν επίσης σχετικές εκθέσεις υποβαλλόμενες στις αρμόδιες Εισαγγελικές και Δικαστικές Αρχές που καλύπτονται από το απόρρητο έναντι ΟΛΩΝ των τρίτων. Ομοίως για τους φακέλους των ασθενών που τηρούν. Τα παραπάνω δικαιώματα και υποχρεώσεις δεν έχουν ούτε οι Κοινωνιολόγοι ούτε οι της Κοινωνικής Διοίκησης

#22 Σχόλιο Από Τζιτζιλή Βασιλική Στις 16 Ιουλίου 2024 @ 19:35

Η 3η ΥΠΕ εποπεύει δύο μεγάλα δίκτυα υπηρεσιών Ψυχ. Υγείας (ΨΝΘ και πρώην ΨΝΠΟ) τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικές πόλεις (Θεσσαλονίκη και Κατερίνη αντίστοιχα). Σύμφωνα με την σύσταση και στελέχωση των Διευθύνσεων Ψυχικής Υγείας στις Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών προβλέπεται η δημιουργία ενιαίου Τμήματος ανά ειδικότητα. Πώς θα είναι εφικτή η εποπτεία, η συνεργασία και η αξιολόγηση των υπαλλήλων που θα απέχουν 65 και πλέον χιλιόμετρα στην καθημερινότητα τους;
Επίσης Κοινωνικοί Λειτουργοί που δραστηριοποιούνται στην ψυχική υγεία σύμφωνα με το Π.Δ. 50 /1989 – ΦΕΚ 23 Α/ 26.01.1989 – άρθρο 1, παρ.3.γ, παρέχουν υπηρεσίες διαγνωστικού, συμβουλευτικού και θεραπευτικού χαρακτήρα σε άτομα, ομάδες και οικογένειες. Οι υπηρεσίες αυτές είναι κατοχυρωμένο επαγγελματικό δικαίωμα των Κοινωνικών Λειτουργών και θα πρέπει να συμπεριληφθούν στις

#23 Σχόλιο Από Marianthi fokas Στις 16 Ιουλίου 2024 @ 19:36

Τι εννοείτε όταν μιλάτε για ειδικούς ψυχικής υγείας γενικά ? Θα έρχεται ο κάθε άσχετος και θα μας λέει ότι είναι σύμβουλος ψυχικής υγείας ? Τόσα χρόνια ψυχίατροι κοινωνικοί λειτουργοί ψυχολόγοι προετοιμάζονται κατάλληλα με τις σπουδές τους και τα μεταπτυχιακά τους και τώρα θα τους αφαιρείτε σε ένα ήδη κορεσμένο περιβάλλον το δικαίωμα της αναγνώρισης των κοπων τους ? Ο κάθε κοινωνιολόγος και λαιφ κοουτς θα δουλεύει με ένα απλό μεταπτυχιακό και κανένα σωστό επιστημονικό υπόβαθρο ως σύμβουλος ? Πάμε καλα?

#24 Σχόλιο Από Φάνης Δρακόπουλος Στις 16 Ιουλίου 2024 @ 19:40

Πρέπει να υπάρξει αναλυτική περιγραφή για το ποιοι θεωρούνται επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Δικαίωμα σύμφωνα με τον νόμο έχουν μόνο οι ψυχίατροι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί. Παραβλέπω το γεγονός ότι με ένα απλό μεταπτυχιακό ειδικής αγωγής θεωρούνται πλέον και οι παιδαγωγοί. Ποιοι άλλοι και με ποια κριτήρια θα μας παρέχουν θεραπευτικές υπηρεσίες ? Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί δυσκολεύονται ήδη να βρουν δουλειές επειδή τους τις παίρνουν άσχετοι, που απλά αποφάσισαν να κάνουν ένα μεταπτυχιακό στη ψυχοθεραπεία ή ακόμα χειρότερο δύο τρία life coaching σεμιναριακια. Eλεξτε κύριε υπουργέ τον νόμο και δείτε ποιοι όντως είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι.

#25 Σχόλιο Από ΤΣΑΡΟΥΧΑ ΣΟΦΙΑ Στις 16 Ιουλίου 2024 @ 21:36

1. Στην 3η ΥΠΕ υπάγονται δύο (2) μεγάλα ψυχιατρικά δίκτυα: ΨΝΘ και πρώην ΨΝΠΟ. Το δίκτυο του πρώην ΨΝΠΟ που απέχει από τη Διοίκηση της 3ης ΥΠΕ 70 χλμ, έχει ανεπτυγμένα τα: Ψυχιατρικό Τμήμα (26 κλινών), Κέντρο Ψυχικής Υγείας, Κινητή Μονάδα/Μονάδα Κατ Οίκων Φροντίδας, 3 Κέντρα Ημέρας, 2 Οικοτροφεία, 7 Ξενώνες και 5 Προστατευμένα Διαμερίσματα. Απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία, ενός τέτοιου μεγάλου δικτύου, κρίνεται η δημιουργία Τομέα που να περιλαμβάνει ξεκάθαρη διάρθρωση Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Διοικητικής και Τεχνικής Υπηρεσίας, που θα έχει όλες τις προβλεπόμενες από τον Νόμο ειδικότητες και αριθμό θέσεων.
Ζητάμε να δημιουργηθεί αποκεντρωμένη διοίκηση για το δίκτυο του ΨΝΠΟ ώστε να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα η λειτουργία του.
2. Πώς θα ασκείται η διοίκηση σε αυτούς τους δύο τομείς που απέχουν τόσο πολύ?
3. Πώς προβλέπεται να επιλύονται τα καθημερινά και επείγοντα ζητήματα που θα προκύπτουν?
Ένα τόσο ευρύ δίκτυο θα πρέπει να είναι αυτόνομο και ευέλικτο.
ΤΕ Νοσηλεύτρια

#26 Σχόλιο Από ΤΣΑΡΟΥΧΑ ΣΟΦΙΑ Στις 16 Ιουλίου 2024 @ 21:43

1. Στην 3η ΥΠΕ υπάγονται δύο (2) μεγάλα ψυχιατρικά δίκτυα: ΨΝΘ και πρώην ΨΝΠΟ. Το δίκτυο του πρώην ΨΝΠΟ που απέχει από τη Διοίκηση της 3ης ΥΠΕ 70 χλμ, έχει ανεπτυγμένα τα: Ψυχιατρικό Τμήμα (26 κλινών), Κέντρο Ψυχικής Υγείας, Κινητή Μονάδα/Μονάδα Κατ Οίκων Φροντίδας, 3 Κέντρα Ημέρας, 2 Οικοτροφεία, 7 Ξενώνες και 5 Προστατευμένα Διαμερίσματα. Απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία, ενός τέτοιου μεγάλου δικτύου, κρίνεται η δημιουργία Τομέα που να περιλαμβάνει ξεκάθαρη διάρθρωση Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Διοικητικής και Τεχνικής Υπηρεσίας, που θα έχει όλες τις προβλεπόμενες από τον Νόμο ειδικότητες και αριθμό θέσεων.
Ζητάμε να δημιουργηθεί αποκεντρωμένη διοίκηση για το δίκτυο του ΨΝΠΟ ώστε να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα η λειτουργία του.
2. Πώς θα ασκείται η διοίκηση σε αυτούς τους δύο τομείς που απέχουν τόσο πολύ?
3. Πώς προβλέπεται να επιλύονται τα καθημερινά και επείγοντα ζητήματα που θα προκύπτουν?

#27 Σχόλιο Από Ευγενία Καραγιάννη Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 02:14

Ποιοι ακριβώς ειδικοί ψυχικής υγείας θα συμμετέχουν στα τμήματα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων, τμήματα θεραπειών αποκατάστασης κτλ? Το υπουργείο πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένο για τις προϋποθέσεις που πρέπει να έχει κάποιος για να εργαστεί σε αυτά. Επίσης, γιατί χρειάζεται ξεχωριστό τμήμα κοινωνικής εργασίας, στο οποίο αναφέρεται η παροχή μόνο κοινωνικών και όχι ψυχοθεραπευτικων υπηρεσιών? Οι κοινωνικοί λειτουργοί θα προσφέρουν ψυχοθεραπευτικες υπηρεσίες στα άλλα τμήματα και όσοι απορροφηθούν στο τμήμα κοινωνικής εργασίας, απλά θα αναλάβουν το κοινωνικό κομμάτι? Ή αποκλείεται εντελώς το επαγγελμα του κοινωνικού λειτουργού από τα άλλα τμήματα ψυχικής υγείας και περιορίζεται στο τμήμα κοινωνικής εργασίας ? Διότι αν συμβαίνει το δεύτερο, αυτό είναι παράνομο και αποτελεί υποβάθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των τμημάτων κοινωνικής εργασίας. Ένας κοινωνικός λειτουργός δεν παρέχει απλά κοινωνίες υπηρεσίες αλλά και θεραπευτικές, συμμετέχει μαζί με ψυχολόγους σε διεπιστημονικες ομαδες και είναι άρτια καταρτισμένος ως ειδικός ψυχικής υγείας. Εξού και τόσα χρόνια πολλές φορές στις δομές αναλαμβάνει τον ρόλο του θεραπευτή. Θα τους αφαιρεθεί το δικαίωμα και θα γίνει αποκλειστικό προνόμιο των ψυχολόγων ? Ελπίζουμε πως όχι. Γι’αυτό είναι απαραίτητη η διευκρίνιση και περαιτέρω ανάλυση. Το νομοσχέδιο είναι πλήρως πρόχειρο γραμμένο.

#28 Σχόλιο Από Μέτωπο για την Ψυχική Υγεία και τις Εξαρτήσεις Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 08:04

Η σε εντελώς άλλη κατεύθυνση εναλλακτική, είναι : Μία (1) Δ/νση ΨΥ σε κάθε ΥΠε, που λειτουργεί υποστηρικτικά προς το Συμβούλιο της ΠεΔιΤοΨΥ (συμβατή με το πνεύμα ν. 4461/2017).
(Υπάρχει βέβαια και ανάγκη για ευρύτερη συζήτηση σχετικά με τις ΥΠε – αριθμός, διάρθρωση κλπ , αλλά δεν είναι του παρόντος)
Ως επιμέρους σημαντικές αστοχίες (που ενισχύουν και τον ισχυρισμό μας για το ακατανόητο των τριών Δ/νσεων ΨΥ ) επισημαίνονται τα παρακάτω:
– Ενώ περιγράφεται η στελέχωση, με σύσταση νέων θέσεων, της 3ης Δ/νσης (Συντονισμού) (με 20 υπαλλήλους για τα 5 τμήματά της- από τους οποίους 20 υπαλλήλους, μόνο 8 μπορεί θεωρητικά να έχουν σχέση με την ΨΥ) , δεν περιγράφεται η στελέχωση των άλλων δύο (2) Δ/νσεων (Ιατρικής και Νοσηλευτικής). Και ούτε προβλέπεται στο συνολικό οργανόγραμμα της ΥΠε κάποια σύσταση θέσεων που θα μπορούσε να σχετίζεται με τις Δ/νσεις αυτές…

– Είναι εντελώς καινοφανές για τα διοικητικά χρονικά, ο προϊστάμενος τμήματος μιας Διεύθυνσης , της Διεύθυνσης Συντονισμού και της Διεύθυνσης Νοσηλευτικής συγκεκριμένα, να εισηγούνται για ένα θέμα αρμοδιότητάς τους (δημιουργία ή κατάργηση μονάδων) σε προϊστάμενο …άλλης Δ/νσης (Ιατρικής), προκειμένου η εισήγησή τους να φτάσει στον Υποδιοικητή !

– Απουσία αρμοδιότητας για υπηρεσιακά θέματα του προσωπικού των δημόσιων δομών σε κάποιο από τα τμήματα των 2 Δ/νσεων (Ιατρική και Νοσηλευτική)

Μέτωπο για την Ψυχική Υγεία και τις Εξαρτήσεις

#29 Σχόλιο Από Ειρήνη Καραφάκα Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 09:42

1. Στην 3η ΥΠΕ υπάγονται δύο (2) μεγάλα ψυχιατρικά δίκτυα: ΨΝΘ και πρώην ΨΝΠΟ. Το δίκτυο του πρώην ΨΝΠΟ που απέχει από τη Διοίκηση της 3ης ΥΠΕ 70 χλμ, έχει ανεπτυγμένα τα: Ψυχιατρικό Τμήμα (26 κλινών), Κέντρο Ψυχικής Υγείας, Κινητή Μονάδα/Μονάδα Κατ Οίκων Φροντίδας, 3 Κέντρα Ημέρας, 2 Οικοτροφεία, 7 Ξενώνες και 5 Προστατευμένα Διαμερίσματα. Απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία, ενός τέτοιου μεγάλου δικτύου, κρίνεται η δημιουργία Τομέα που να περιλαμβάνει ξεκάθαρη διάρθρωση Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Διοικητικής και Τεχνικής Υπηρεσίας, που θα έχει όλες τις προβλεπόμενες από τον Νόμο ειδικότητες και αριθμό θέσεων.
Ζητάμε να δημιουργηθεί αποκεντρωμένη διοίκηση για το δίκτυο του ΨΝΠΟ ώστε να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα η λειτουργία του.
2. Πώς θα ασκείται η διοίκηση σε αυτούς τους δύο τομείς που απέχουν τόσο πολύ?
3. Πώς προβλέπεται να επιλύονται τα καθημερινά και επείγοντα ζητήματα που θα προκύπτουν?

#30 Σχόλιο Από ΚΑΡΕΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 09:50

H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ψ.Τ. ΤΟΥ Γ.Ν. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΝΕΥΡΑΛΓΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΣΟ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ , ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΩΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ Υ.Υ. ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΟΥ ΔΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΕΑΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ , ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ Ψ.Ν.Π.Ο. ΝΥΝ Ψ.Τ ΤΟΥ Γ.Ν ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ , ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΩΝ ΜΨΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΕΥΡΥΘΜΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΕΝΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ Ψ.Τ.ΤΟΥ ΓΝΚ ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΟΛΩΝ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΘΕΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΩΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ – Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΕΙΑΣ ΥΠΕ ΜΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ Δ/ΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔ/ΝΣΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑ ΠΡΟΤΥΠΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΚΑΙ ΩΣ ΤΟΜΕΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ- ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΡΜΟΖΕΙ ΑΠΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ Ψ.Τ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΜΑΣ ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΕΙ ΤΟ ΕΔΥΨΥ

#31 Σχόλιο Από ΣΟΦΊΑ ΖΑΝΙΑ Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 09:51

Μετά από πολλά χρόνια παραμονής της ψυχικής υγείας σε ένα μεταβατικό στάδιο, γίνεται μια αξιόλογη προσπάθεια ενίσχυσης και αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Είναι κρίσιμο να δημιουργηθεί ένα ευέλικτο και αυτόνομο δίκτυο υπηρεσιών ψυχικής υγείας λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της κάθε περιφέρειας ξεχωριστά. Παρακαλώ όπως δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην 3η Υπε όπου υπάρχουν 2 μεγάλες μονάδες/ψυχιατρικά δίκτυα ( ΨΝΘ και πρώην ΨΝΠΟ)στην περιοχή. Πως θα ασκείται η διοίκηση σε αυτούς τους τομείς που θα απέχουν χιλιομετρικά τόσο πολύ? Είμαι Επισκέπτρια Υγείας και ανήκω στη Νοσηλευτική υπηρεσία. Πως η Διεύθυνση Νοσηλευτικής υπηρεσίας από τη Θεσσαλονίκη θα γνωρίζει και θα αξιολογεί καθημερινά τις υπηρεσίες που προσφέρω? Πως θα επιλύει προβλήματα που προκύπτουν?

#32 Σχόλιο Από Μάρθα Ο Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 10:51

Το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας, με τίτλο η «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης», προσβλέπει στην αναδιάρθρωση του συστήματος οργάνωσης και διοίκησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην επικράτεια καθώς και της πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, μέσω μιας νέας και καινοτόμας διαδικασίας, της αποκεντρωμένης περιφερειακής διοίκησης, η οποία διαβαθμίζεται και διαρθρώνεται σύμφωνα και με τα Μοντέλα του νέου δημόσιου management. Η οργάνωση και η λειτουργία του νέου διοικητικού συστήματος συμφωνεί με τις βασικές αλλαγές στις δομές, τις λειτουργίες και το ανθρώπινο δυναμικό του διοικητικού μηχανισμού, με τα σημεία σύγκλισης της μεταρρύθμισης και με την πρόταση για αλλαγή υποδείγματος.

Διαφαίνεται ότι το όλο εγχείρημα προσβλέπει στην βελτίωση των ποιοτικών παραμέτρων του διοικητικού μηχανισμού και στην ενίσχυση των επιτελικών στρατηγικών λειτουργιών. Η αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού, εξορθολογισμού και συγκρότησης ενός αποκεντρωμένου και αποτελεσματικού σχήματος, στην έδρα κάθε Υ.ΠΕ., θα υπερπηδήσει χρόνιες παθογένειες στις δαπάνες, στις άλογες εσωτερικές μετακινήσεις ανθρώπινου δυναμικού και στην καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και προσδοκάται ότι θα αυξήσει την απόδοση αλλά και θα βελτιώσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

#33 Σχόλιο Από ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΒΒΙΔΟΥ-Επισκέπτρια Υγείας ΨΝΑ Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 11:07

Για την Διεύθυνση Συντονισμού Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας κάθε Δ.Υ.Πε.
Παράγραφο Ε
Δεν μπορεί να αδικεί το υπουργείο τους ΤΕ Επισκέπτες Υγείας, που εργάζονται στον χώρο της Ψυχικής Υγείας πάνω από 20 χρόνια με ποικίλες εξειδικεύσεις και μεταπτυχιακά, δίνοντας προτεραιότητα στους αποφοίτους του ΠΑΔΑ.( Οι απόφοιτοι που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους στο τμήμα ως αμιγώς ΠΑΔΑ έχουν αποφοιτήσει το 2022)
ΕΒ) Να προστεθεί 1 θέση ΤΕ Επισκεπτών/-τριών Υγείας
Αποτελεί μεγάλη παράλειψη η απουσία του Επισκέπτη Υγείας.

#34 Σχόλιο Από ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 11:51

7 νέες Διευθύνσεις στον ιδανικό κόσμο με αντίστοιχα τμήματα όταν συνεχώς έχουμε υποστυλωμένα τμήματα βασικών Διοικήσεων. Όταν οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο και όταν στο Υπουργείο Υγείας στη κεντρική πολιτική σκηνή είναι υποστελεχωμένη η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας . Μόνο για Διεύθυνση Συντονισμού Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας συστήνονται 24 νέες θέσεις!!

#35 Σχόλιο Από Δέσποινα Κατσούδα Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 12:28

Άρθρο 14 παρ. 4α υποπαρ. γ) (σελ. 31 του σχεδίου) Προσοχή στις αρμοδιότητες του Τμήματος Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ένταξης και Μονάδων Ψ.Υ. των ΝΠΙΔ – ιδίως βλ. παρ. 4. Εδώ διατυπώνει ότι διαβιβάζει τα ευρήματα της παρακολούθησης και αξιολόγησης των ΝΠΙΔ στη Δ/νση Ψ.Υ. του Υπουργείου Υγείας την οποία ορίζει καθ’ ύλην αρμόδια για τη συνολική εποπτεία και τον κάθε μορφής έλεγχο των Μονάδων των ΝΠΙΔ σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 5 και 4α του ν. 2716/1999. Τα άρθρα αυτά μιλούν για επιχορηγούμενα από το κράτος ΝΠΙΔ. Τελικά τι ισχύει; Θα ισχύουν οι διατάξεις για τους φορείς οι οποίοι δεν θα επιχορηγούνται από το Δημόσιο;

#36 Σχόλιο Από Δέσποινα Κατσούδα Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 12:28

Άρθρο 14 παρ. 4β υποπαρ. γ) 2)
(σελ. 33 σχεδίου) Ασαφές αν στη Διεύθυνση Ιατρικής Ψυχικής Υγείας στους επαγγελματίες όλων των δομών και φορέων παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας υπάγονται και εκείνοι των νπιδ των εποπτευόμενων φορέων, ιδίως καθόσον αφορά τις αρμοδιότητες του Τμήματος Διαχείρισης Θεραπευτικών Διαδικασιών υπό γ και συγκεκριμένα υπό 2 (ρύθμιση εξατομικευμένων θεραπευτικών υπηρεσιών δεσμευτικά για όλες τις δομές και φορείς του ΠεΔΥΨΥ)

#37 Σχόλιο Από Δέσποινα Κατσούδα Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 12:30

Άρθρα 15, 16, 17 Θετικές ρυθμίσεις (πληγέντες πληθυσμοί, σύνδεση ψυχικής υγείας με εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς σκοπούς, επιπλέον δραστηριότητες ΚοιΣΠΕ).

#38 Σχόλιο Από Σουρβίνου Κ. Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 12:56

Θα ισχύουν οι διατάξεις για τους φορείς οι οποίοι δεν θα επιχορηγούνται από το Δημόσιο;

#39 Σχόλιο Από Παναγιώτα Φίτσιου Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 13:29

Προσοχή στις αρμοδιότητες του Τμήματος Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ένταξης και Μονάδων Ψ.Υ. των ΝΠΙΔ – ιδίως βλ. παρ. 4. Εδώ διατυπώνει ότι διαβιβάζει τα ευρήματα της παρακολούθησης και αξιολόγησης των ΝΠΙΔ στη Δ/νση Ψ.Υ. του Υπουργείου Υγείας την οποία ορίζει καθ’ ύλην αρμόδια για τη συνολική εποπτεία και τον κάθε μορφής έλεγχο των Μονάδων των ΝΠΙΔ σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 5 και 4α του ν. 2716/1999. Τα άρθρα αυτά μιλούν για επιχορηγούμενα από το κράτος ΝΠΙΔ. Τελικά τι ισχύει; Θα ισχύουν οι διατάξεις για τους φορείς οι οποίοι δεν θα επιχορηγούνται από το Δημόσιο;

#40 Σχόλιο Από Σοφούλης Ταταρίδης Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 13:29

Προσοχή στις αρμοδιότητες του Τμήματος Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ένταξης και Μονάδων Ψ.Υ. των ΝΠΙΔ – ιδίως βλ. παρ. 4. Εδώ διατυπώνει ότι διαβιβάζει τα ευρήματα της παρακολούθησης και αξιολόγησης των ΝΠΙΔ στη Δ/νση Ψ.Υ. του Υπουργείου Υγείας την οποία ορίζει καθ’ ύλην αρμόδια για τη συνολική εποπτεία και τον κάθε μορφής έλεγχο των Μονάδων των ΝΠΙΔ σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 5 και 4α του ν. 2716/1999. Τα άρθρα αυτά μιλούν για επιχορηγούμενα από το κράτος ΝΠΙΔ. Τελικά τι ισχύει; Θα ισχύουν οι διατάξεις για τους φορείς οι οποίοι δεν θα επιχορηγούνται από το Δημόσιο;

#41 Σχόλιο Από Παναγιώτα Φίτσιου Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 13:30

Ασαφές αν στη Διεύθυνση Ιατρικής Ψυχικής Υγείας στους επαγγελματίες όλων των δομών και φορέων παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας υπάγονται και εκείνοι των νπιδ των εποπτευόμενων φορέων, ιδίως καθόσον αφορά τις αρμοδιότητες του Τμήματος Διαχείρισης Θεραπευτικών Διαδικασιών υπό γ και συγκεκριμένα υπό 2 (ρύθμιση εξατομικευμένων θεραπευτικών υπηρεσιών δεσμευτικά για όλες τις δομές και φορείς του ΠεΔΥΨΥ)

#42 Σχόλιο Από ΣΟΦΊΑ ΖΑΝΙΑ Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 14:07

17 Ιουλίου 2024, 11:46 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΒΒΙΔΟΥ-Επισκέπτρια Υγείας ΨΝΑΜόνιμος ΣύνδεσμοςΓια την Διεύθυνση Συντονισμού Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας κάθε Δ.Υ.Πε.
Παράγραφο Ε
Δεν μπορεί να αδικεί το υπουργείο τους ΤΕ Επισκέπτες Υγείας, που εργάζονται στον χώρο της Ψυχικής Υγείας πάνω από 20 χρόνια με ποικίλες εξειδικεύσεις και μεταπτυχιακά, δίνοντας προτεραιότητα στους αποφοίτους του ΠΑΔΑ.( Οι απόφοιτοι που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους στο τμήμα ως αμιγώς ΠΑΔΑ έχουν αποφοιτήσει το 2022)
ΕΒ) Να προστεθεί 1 θέση ΤΕ Επισκεπτών/-τριών Υγείας
Αποτελεί μεγάλη παράλειψη η απουσία του Επισκέπτη Υγείας.(Το κείμενο της συναδέλφου από το ΨΝΑ είναι επίκαιρο και πολύ σημαντικό και το αντιγράφω ώστε να δοθεί η πρέπουσα σημασία για τους Επισκέπτες υγείας που εργάζονται στην ψυχική υγεία πολλά χρόνια και έχουν αποκτήσει σημαντική εξειδίκευση και εμπειρία εκτός από τους μεταπτυχιακούς τίτλους που κάποιοι κατέχουν). Η εμπειρία μας να αξιολογηθεί και να χρησιμοποιηθεί προς όφελος της ψυχικής υγείας)

#43 Σχόλιο Από Θεοδώρα Ναβροζίδου Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 14:26

Με το Νόμο αυτό καταλύονται τα νομικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα των Κοινωνικών Λειτουργών. Ο Κοινωνικός Λειτουργός δεν έχει μόνο επιβοηθητικό, υποστηρικτικό και ενημερωτικό ρόλο για δικαιώματα και υπηρεσίες προς τους ασθενείς αλλά παρέχει και υπηρεσίες διαγνωστικού, συμβουλευτικού και θεραπευτικού χαρακτήρα σε άτομα, ομάδες και οικογένειες. Οι υπηρεσίες αυτές είναι κατοχυρωμένο επαγγελματικό δικαίωμα των Κοινωνικών Λειτουργών (Π.Δ. 50 /1989 – ΦΕΚ 23 Α/ 26.01.1989 – άρθρο 1, παρ.3.γ,) και θα πρέπει να συμπεριληφθούν στις αρμοδιότητες του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας.
Ζητούμε σαφή και περιγεγραμμένα σύμφωνα με τον Νόμο Τμήματα, ανά δίκτυο και τομέα Ψυχικής Υγείας

#44 Σχόλιο Από ΝΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 14:37

‘ΔΑ. Διεύθυνση Ιατρικής Ψυχικής Υγείας, που περιλαμβάνει τα ακόλουθα Τμήματα:
α) Τμήμα Ιατρικών και Παραϊατρικών Επαγγελμάτων Ψυχικής Υγείας

Με το εδάφιο αυτό καταργείται η αυτοτέλεια του τμήματος ΠΑΡΑΙΑΤΡΙΚΩΝ επαγγελμάτων με την προσθήκη ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΩΝ.
ΜΕ την προσθήκη ΙΑΤΡΙΚΩΝ απαξιώνεται ο επαγγελματίας Ψυχικής Υγείας ΜΗ ΙΑΤΡΟΣ καθώς είναι το ΜΟΝΟ ΤΜΗΜΑ που μπορεί να πάρει θέση ευθύνης και να εξελιχθεί καθώς πρόκειται για επαγγελματίες ψυχικής υγείας με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές.
Επίσης είναι άδικο και γίνεται διάκριση μεταξύ και των άλλων επαγγελματιών υγείας του ΕΣΥ της χώρας και σε όλα τα νοσοκομεία όπου το τμήμα ονομάζεται τμήμα παραϊατρικών επαγγελμάτων και στην ψυχική υγεία όχι, λόγω ότι ενοποιείται το τμήμα παραϊατρικών με τους Ιατρούς.

ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΣΤΟ Ψ.Ν.Θ

#45 Σχόλιο Από Αθηνά Ελ Στις 18 Ιουλίου 2024 @ 01:57

Προσοχή στις αρμοδιότητες του Τμήματος Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ένταξης και Μονάδων Ψ.Υ. των ΝΠΙΔ – ιδίως βλ. παρ. 4. Εδώ διατυπώνει ότι διαβιβάζει τα ευρήματα της παρακολούθησης και αξιολόγησης των ΝΠΙΔ στη Δ/νση Ψ.Υ. του Υπουργείου Υγείας την οποία ορίζει καθ’ ύλην αρμόδια για τη συνολική εποπτεία και τον κάθε μορφής έλεγχο των Μονάδων των ΝΠΙΔ σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 5 και 4α του ν. 2716/1999. Τα άρθρα αυτά μιλούν για επιχορηγούμενα από το κράτος ΝΠΙΔ. Τελικά τι ισχύει; Θα ισχύουν οι διατάξεις για τους φορείς οι οποίοι δεν θα επιχορηγούνται από το Δημόσιο;
Ασαφές αν στη Διεύθυνση Ιατρικής Ψυχικής Υγείας στους επαγγελματίες όλων των δομών και φορέων παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας υπάγονται και εκείνοι των νπιδ των εποπτευόμενων φορέων, ιδίως καθόσον αφορά τις αρμοδιότητες του Τμήματος Διαχείρισης Θεραπευτικών Διαδικασιών υπό γ και συγκεκριμένα υπό 2 (ρύθμιση εξατομικευμένων θεραπευτικών υπηρεσιών δεσμευτικά για όλες τις δομές και φορείς του ΠεΔΥΨΥ)

#46 Σχόλιο Από Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Οργανώσεων για την Ψυχική Υγεία (ΠΟΣΟΨΥ) Στις 18 Ιουλίου 2024 @ 08:45

Το ΓΕΝΙΚΌ ΣΥΜΒΟΎΛΙΟ της ΠΟΣΟΨΥ φρονεί ότι:
απαιτείται να προηγηθεί ο επανασχεδιασμός των νυν υγειονομικών περιφερειών πριν την έναρξη εφαρμογής οποιουδήποτε νέου μοντέλου διοίκησης που έχει ως βάση της Δ.Υ.Πε. Οι ιδιαίτερα εκτεταμένες ή μεγάλες σε πληθυσμό Δ.Υ.Πε. της χώρας μας, σε συνδυασμό με την κακή τους γεωγραφική κατανομή (π.χ. η πόλη της Θεσσαλονίκης χωρίζεται στη μέση και ανήκει σε δύο διαφορετικές Δ.Υ.Πε., ενώ και ο Κεντρικός Τομέας Ψυχικής Υγείας της πόλης έχει μονάδες ψυχικής υγείας που ανήκουν και στις δύο Δ.Υ.Πε.), θα οδηγήσουν σε ένα μη αποτελεσματικό διοικητικό και επιστημονικό συντονισμό των μονάδων ψυχικής υγείας κάθε υγειονομικής περιφέρειας και

συμφωνεί και με απόψεις άλλων φορέων ότι για να τα αυξημένα και διευρυμένα καθήκοντά που ανατίθενται στις Πε.Δ.Υ.Ψ.Υ. χρειάζονται δεκάδες διοικητικοί υπάλληλοι καθώς και χώροι για να στεγαστούν οι διάφορες διευθύνσεις που προβλέπονται στο νέο νομοσχέδιο. Δημιουργείται ο κίνδυνος τελικά η στελέχωση των Πε.Δ.Υ.Ψ.Υ. να παραμείνει ανεπαρκής δυσχεραίνοντας έτι περαιτέρω τη λειτουργία τους. Είναι σημαντικό, λοιπόν, οι Πε.Δ.Υ.Ψ.Υ. να λειτουργήσουν με πλήρη στελέχωση, καθώς και ότι
η νέα αυτή διοικητική οργάνωση καθιστά πολύ εύκολή την μετακίνηση-μετάταξη του ιατρικού, αλλά και λοιπού προσωπικού, μεταξύ των μονάδων της ιδίας Πε.Δ.Υ.Ψ.Υ, καθώς όλοι θα έχουν προσληφθεί και θα ανήκουν σε αυτό και όχι σε κάποια συγκεκριμένη μονάδα ψυχικής υγείας. Αυτό σημαίνει πως από υποστελεχωμένες, αλλά έστω οριακά λειτουργούσες μονάδες ψυχικής υγείας, θα μετακινείται προσωπικό σε άλλες μονάδες ψυχικής υγείας της Πε.Δ.Υ.Ψ.Υ. που αδυνατούν να λειτουργήσουν.

Περαιτέρω θεωρεί μείζον οι νέες Πε.Δ.Υ.Ψ.Υ. να στελεχωθούν με εξειδικευμένο προσωπικό τόσο στη λειτουργία όσο και σε επίπεδο διοίκησης ζητημάτων ψυχικής υγείας. Η δημιουργία μοντέλων με άξονες αποκλειστικά τη σύσταση, τεχνοκρατικών ή/και γραφειοκρατικών υπηρεσιών φοβούμεθα ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στην εφαρμογή της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και αποκατάστασης στην πράξη.