Άρθρο 12 Αρμοδιότητες Διοικητή Υγειονομικής Περιφέρειας – Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου 3 ν. 3329/2005

Στην παρ. 5 του άρθρου 3 του ν. 3329/2005 (Α΄ 81), περί οργάνων διοίκησης της Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.Πε.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) επικαιροποείται η ονομασία των Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, β) το εισαγωγικό εδάφιο αντικαθίσταται, γ) στην περ. 2 πριν από τη λέξη «του» προστίθεται η λέξη «ευθύνης» και μετά η φράση «ενσωματώνοντας σε αυτόν τον χάρτη ψυχικής υγείας που καταρτίζει και ενημερώνει σε μηνιαία βάση ο αρμόδιος για θέματα ψυχικής υγείας Υποδιοικητής», δ) στην περ. 3 προστίθεται η φράση «κατόπιν προηγούμενης έγκρισης και ενσωμάτωσης σε αυτά του επιχειρησιακού σχεδίου δράσης για την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας και του ετήσιου επιχειρησιακού σχεδίου διαχείρισης των τοπικών κρίσεων και έκτακτων αναγκών σε επίπεδο ψυχικής υγείας που εκπονεί ο αρμόδιος για θέματα ψυχικής υγείας Υποδιοικητής», ε) στην περ. 5 προστίθεται δεύτερο εδάφιο, στ) η περ. 8 αντικαθίσταται, ζ) στο τέλος της περ. 13 προστίθεται η φράση «μετά από προηγούμενη έγκριση αντίστοιχης εισήγησης του αρμόδιου για θέματα ψυχικής υγείας Υποδιοικητή για το ιατρικό και λοιπό προσωπικού των δομών και φορέων παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας του οικείου Πε.Δ.Υ.Ψ.Υ. που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημεριών», η) στο τέλος της περ. 22 προστίθεται η φράση «και εγκρίνει το ετήσιο πρόγραμμα εκτέλεσης έργων ψυχικής υγείας και παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, που του υποβάλλει ο αρμόδιος για θέματα ψυχικής υγείας Υποδιοικητής» και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:
«5. Με την επιφύλαξη των αρμοδιοτήτων που με βάση το άρθρο 3Α ανατίθενται και ασκούνται από τον Υποδιοικητή της Υ.Πε., αρμόδιο για θέματα ψυχικής υγείας, ο Διοικητής της Υ.Πε. έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
1. Σχεδιάζει, προγραμματίζει, οργανώνει, συντονίζει και ελέγχει την εφαρμογή των πολιτικών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης, που εκπονούνται και ασκούνται στην Περιφέρεια ευθύνης του, στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής υγείας.
2. Καταρτίζει και ενημερώνει σε μηνιαία βάση το χάρτη υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης της Περιφέρειας ευθύνης του, ενσωματώνοντας σε αυτόν τον χάρτη ψυχικής υγείας που καταρτίζει και ενημερώνει σε μηνιαία βάση ο αρμόδιος για θέματα ψυχικής υγείας Υποδιοικητής.
3. Καταρτίζει ετησίως το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης για την παροχή υπηρεσιών υγείας στην Περιφέρειά του, καθώς επίσης και το ετήσιο επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών, κατόπιν προηγούμενης έγκρισης και ενσωμάτωσης σε αυτά του επιχειρησιακού σχεδίου δράσης για την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας και του ετήσιου επιχειρησιακού σχεδίου διαχείρισης των τοπικών κρίσεων και έκτακτων αναγκών σε επίπεδο ψυχικής υγείας που εκπονεί ο αρμόδιος για θέματα ψυχικής υγείας Υποδιοικητής, και τα υποβάλλει το αργότερο την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους, προς έγκριση στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕ.Σ.ΥΠΕ.), μετά από γνωμοδότηση της Ολομέλειας του οικείου Συμβουλίου Υγειονομικής Περιφέρειας (Σ.ΥΠΕ.).
4. Εισηγείται στον Υπουργό Υγείας, ο οποίος και αποφασίζει την ίδρυση, μείωση, συγχώνευση ή μεταφορά μονάδων ή τμημάτων των Φ.Π.Υ.Υ. της οικείας Περιφέρειας.
5. Εγκρίνει την ανέγερση, επέκταση, αναδιάταξη και ανακατανομή των κτιριακών και λοιπών υποδομών των φορέων της Περιφέρειας του. Ομοίως εγκρίνει, μετά από σχετική εισήγηση του αρμόδιου για θέματα ψυχικής υγείας Υποδιοικητή, τη δημιουργία νέων δομών και υπηρεσιών στο οικείο Περιφερειακό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, στους διασυνδεόμενους με αυτό Φορείς και στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ιδρύουν και λειτουργούν Μονάδες Ψυχικής Υγείας (Μ.Ψ.Υ.), σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 2716/1999 (Α΄ 96) και την τροποποίηση και εξειδίκευση της λειτουργίας υφισταμένων.
6. Επεξεργάζεται, αξιολογεί και εγκρίνει τις προτάσεις των Φ.Π.Υ.Υ. της Περιφέρειας του, σχετικά με τους Οργανισμούς τους και τις υποβάλλει προς έγκριση στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών.
7. Επεξεργάζεται και αξιολογεί, σε σχέση με το στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό, όλες τις προτάσεις και αιτήματα των Φ.Π.Υ.Υ. της Περιφέρειάς του και τα υποβάλλει ανάλογα στα αρμόδια όργανα.
8. Εισηγείται στον Υπουργό Υγείας τον συνολικό ετήσιο προγραμματισμό των προσλήψεων προσωπικού για τη Δ.Υ.ΠΕ. και τους Φ.Π.Υ.Υ. της Περιφέρειάς του, μετά από προηγούμενη έγκριση και ένταξη σε αυτόν του συνολικού ετήσιου προγραμματισμού των προσλήψεων προσωπικού των Διευθύνσεων Ψυχικής Υγείας της Δ.Υ.Πε., των αποκεντρωμένων μονάδων παροχής Υ.Ψ.Υ. αυτής, καθώς και των διασυνδεόμενων με το οικείο Πε.Δ.Υ.Ψ.Υ. Φορέων. Ομοίως, υποβάλλει στον Υπουργό Υγείας συνολική πρόταση πρόσληψης επικουρικού προσωπικού της Υγειονομικής Περιφέρειας ευθύνης του, μετά από έγκριση και ενσωμάτωση της πρότασης του αρμόδιου για θέματα ψυχικής υγείας Υποδιοικητή για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού προς τον σκοπό της κάλυψης επιτακτικών αναγκών του οικείου Πε.Δ.Υ.Ψ.Υ..
9. Εγκρίνει, εντός μηνός από τότε που κενούται η θέση, την επαναπροκήρυξη θέσεων ιατρών του Ε.Σ.Υ και την παράταση παραμονής ειδικευόμενων ιατρών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
10. Αποφασίζει την τοποθέτηση των Προϊσταμένων Διευθύνσεων, Τμημάτων και Γραφείων της Δ.Υ.ΠΕ., καθώς και των Προϊσταμένων Διευθύνσεων, Υποδιευθύνσεων και Τομέων των Φ.Π.Υ.Υ.
11. Αναθέτει προσωρινά καθήκοντα Προϊσταμένου Διεύθυνσης, Τμημάτων και Γραφείων της Δ.Υ.ΠΕ., μέχρι πληρώσεως αυτών.
12. Παρακολουθεί και ελέγχει σε μηνιαία βάση την ορθή εκτέλεση των προϋπολογισμών και την εν γένει οικονομική λειτουργία των φορέων της περιοχής ευθύνης του.
13. Γνωμοδοτεί στον Υπουργό Υγείας για το ύψος της επιχορηγήσεως των Φ.Π.Υ.Υ. της Περιφέρειας του για την κάλυψη του κόστους των εφημεριών του ιατρικού και λοιπού επιστημονικού προσωπικού, των ωρών υπερωριακής απασχόλησης και εργασίας κατά τις νυχτερινές ώρες και εξαιρέσιμες ημέρες του λοιπού προσωπικού των ΦΠΥΥ, καθώς και του προσωπικού της Δ.Υ.ΠΕ, μετά από προηγούμενη έγκριση αντίστοιχης εισήγησης του αρμόδιου για θέματα ψυχικής υγείας Υποδιοικητή για το ιατρικό και λοιπό προσωπικού των δομών και φορέων παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας του οικείου Πε.Δ.Υ.Ψ.Υ. που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημεριών.
14. Συντάσσει ετήσια έκθεση πεπραγμένων της Δ.Υ.ΠΕ. και των Φ.Π.Υ.Υ. ευθύνης του, την οποία υποβάλλει στο Υπουργείο Υγείας.
15. Συγκροτεί ομάδες εργασίας ή επιτροπές για τη μελέτη, εισήγηση ή παροχή γνωμοδοτήσεων σε θέματα που αναφέρονται στη δραστηριότητα της Δ.Υ.ΠΕ. και των Φ.Π.Υ.Υ. ευθύνης του.
16. Ασκεί έλεγχο νομιμότητας των πράξεων των Φ.Π.Υ.Υ. της Περιφέρειας του, οι οποίες του κοινοποιούνται υποχρεωτικώς.
17. Εκπροσωπεί τη Δ.Υ.ΠΕ. δικαστικώς και εξωδίκως, διορίζει πληρεξούσιους δικηγόρους και μπορεί να αναθέτει την εκπροσώπηση της σε έναν εκ των Υποδιοικητών της Δ.Υ.ΠΕ..
18. Ενεργεί ως Γενικός Διευθυντής της Δ.Υ.ΠΕ. κατά τις οικείες διατάξεις του ισχύοντος Υπαλληλικού Κώδικα, ασκεί ιεραρχικό και πειθαρχικό έλεγχο και μπορεί να αναθέτει τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης σε οποιονδήποτε υπάλληλο των φορέων ευθύνης του.
19. Αποφασίζει για τη διάθεση σε άλλους φορείς του μη αναγκαίου υλικού των Φ.Π.Υ.Υ. ευθύνης του, κατόπιν γνωμοδότησης της Συντονιστικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Υγειονομικής Περιφέρειας (Σ.Υ.ΠΕ.).
20. Αποφασίζει για τη σύσταση, αυτοτελώς ή από κοινού με τους Διοικητές άλλων Υγειονομικών Περιφερειών, Ανωνύμων Εταιριών, που το μετοχικό τους κεφάλαιο ανήκει κατά ποσοστό 100 % σε μία ή περισσότερες Δ.Υ.ΠΕ. και έχουν σκοπό τη μελέτη, κατασκευή ή συντήρηση κτιριακών υποδομών και του συναφούς εξοπλισμού, τη διενέργεια διαγωνισμών για τη σύναψη συμβάσεων, καθώς και την ανάπτυξη άλλων κοινών υποστηρικτικών λειτουργιών, όπως η φροντίδα για την καθαριότητα, φύλαξη, διαχείριση νοσοκομειακών αποβλήτων ή την τροφοδοσία των Φ.Π.Υ.Υ. της Υγειονομικής Περιφέρειας, εξαιρουμένων των νοσηλευτικών και ιατρικών υπηρεσιών.
21. Εκδίδει τις αποφάσεις ή εντολές μετακίνησης των Υποδιοικητών των Δ.Υ.Πε., καθώς και των Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών των εποπτευόμενων Νοσοκομείων.
22. Καταρτίζει τον ετήσιο αναλυτικό προϋπολογισμό προμηθειών της Περιφέρειας του, αφού λάβει υπόψη του τους αντίστοιχους προϋπολογισμούς των φορέων της αρμοδιότητας του. Τον ετήσιο αναλυτικό προϋπολογισμό προμηθειών της Περιφέρειας του, ομού μετά των αντίστοιχων αναλυτικών προϋπολογισμών των φορέων αρμοδιότητας του, υποβάλλει προς έγκριση στο Υπουργείο Υγείας, το αργότερο μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Επίσης υποβάλλει, στο Υπουργείο Υγείας ετήσιο πρόγραμμα εκτέλεσης έργων και παροχής υπηρεσιών, αφού λάβει υπόψη του τις προτάσεις των φορέων της αρμοδιότητάς του και εγκρίνει το ετήσιο πρόγραμμα εκτέλεσης έργων ψυχικής υγείας και παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, που του υποβάλλει ο αρμόδιος για θέματα ψυχικής υγείας Υποδιοικητής.
23. Ο προϋπολογισμός προμηθειών, όπως και το πρόγραμμα έργων και υπηρεσιών εκτελούνται, σύμφωνα με τις ισχύουσες κατά περίπτωση διατάξεις, με τα ακόλουθα χρηματικά όρια κατά περίπτωση:
(α) Για κάθε προμήθεια, έργο ή υπηρεσία άνω του ποσού των διακοσίων τριάντα τεσσάρων χιλιάδων ευρώ (234.000 €) ετησίως, η αρμοδιότητα διενέργειας της προμήθειας, εκτέλεσης του έργου ή παροχής της υπηρεσίας ανήκει στο Υπουργείο Υγείας. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας η εν λόγω αρμοδιότητα δύναται να ανατεθεί κατά περίπτωση σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου του Υπουργείου Υγείας.
(β) Κάθε προμήθεια, έργο ή υπηρεσία άνω του ποσού των εκατό χιλιάδων ευρώ (100.000 €) και μέχρι του ποσού των διακοσίων τριάντα τεσσάρων χιλιάδων ευρώ (234.000 €) ετησίως, εγκρίνεται από συνιστώμενη, σε κάθε Δ.ΥΠΕ. με απόφαση του Διοικητή της, Μόνιμη Επιτροπή Δαπανών και Προμηθειών, που αποτελείται από τον Διοικητή, ο οποίος είναι και Πρόεδρος της και αναπληρώνεται από έναν εκ των δύο Υποδιοικητών της Δ.Υ.ΠΕ., έναν εκπρόσωπο των εργαζομένων και τον αναπληρωτή του, που εκλέγονται από το σύνολο των εργαζομένων στη Δ.Υ.ΠΕ., έναν εκπρόσωπο των Ιατρών της Υγειονομικής Περιφέρειας και τον αναπληρωτή του που ορίζονται με απόφαση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, εκτός αν στη Δ.Υ.ΠΕ. λειτουργεί Πανεπιστημιακή Κλινική, οπότε μετέχει εκπρόσωπος του μεγαλύτερου Ιατρικού Τμήματος που ορίζεται από αυτήν, ενώ ο αναπληρωτής του ορίζεται από την Πανεπιστημιακή Κλινική του αμέσως μεγαλύτερου Ιατρικού Τμήματος. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και του Υπουργού Υγείας καθορίζεται το ύψος και οι όροι καταβολής αποζημίωσης στα μέλη της Επιτροπής Δαπανών και Προμηθειών.
(γ) Ο Διοικητής της Δ.Υ.ΠΕ. είναι αρμόδιος μέχρι ποσού εκατό χιλιάδων ευρώ (100.000 €) ετησίως και για το σύνολο των σχετικών κωδικών, για καθένα αντικείμενο προμήθειας, έργου ή υπηρεσίας που προβλέπεται στον Προϋπολογισμό.
(δ) Το Διοικητικό Συμβούλιο του υπαγόμενου στη Δ.Υ.ΠΕ. φορέα, κατόπιν εισήγησης του Προέδρου είναι αρμόδιο, μέχρι ποσού σαράντα πέντε χιλιάδων ευρώ (45.000 €) ετησίως και για το σύνολο των σχετικών κωδικών, για καθένα αντικείμενο προμήθειας, έργου ή υπηρεσίας που προβλέπεται στον Προϋπολογισμό.
(ε) Ο Διοικητής φορέα υπαγόμενου στη Δ.Υ.ΠΕ. είναι αρμόδιος μέχρι ποσού δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ (15.000 €) ετησίως και για το σύνολο των σχετικών κωδικών, για καθένα αντικείμενο προμήθειας, έργου ή υπηρεσίας, που προβλέπεται στον Προϋπολογισμό. Οι τροποποιήσεις των ετήσιων προϋπολογισμών της Δ.Υ.ΠΕ. και των φορέων που υπάγονται σε αυτήν ισχύουν μετά την έγκριση τους από το Υπουργείο Υγείας.
24. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας μπορεί να καθορίζονται ο τρόπος σύνταξης και τα στοιχεία που πρέπει να αναγράφονται στους προϋπολογισμούς των Δ.Υ.ΠΕ. και των υπαγόμενων σε αυτές φορέων, πέραν αυτών που επιβάλλονται από άλλες διατάξεις, όπως επίσης και η σύνταξη εκθέσεων επί των προϋπολογισμών αυτών και της εκτέλεσης τους από Ορκωτούς Ελεγκτές, που ορίζονται με τις ίδιες αποφάσεις.
25. Τις αρμοδιότητες που ασκούσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.Υ.ΠΕ. και ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Υ.ΠΕ., όπως τροποποιούνται με το παρόν, ασκούν εφεξής ο Διοικητής και οι Υποδιοικητές της Δ.Υ.ΠΕ..».

Σχολιάστε

Πριν υποβάλλετε το σχόλιο σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Όροι Συμμετοχής

  1. Φροντίστε να διατυπώνετε προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα. Προφανώς κάθε ζήτημα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλά ο δημόσιος διάλογος διευκολύνεται με στοχευμένες και συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις.
  2. Φροντίστε να διατυπώνετε τις προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις με τρόπο σύντομο και περιεκτικό.
  3. Προσπαθήστε να τεκμηριώνετε αυτά που γράφετε με αναφορές, παραπομπές σε άλλα κείμενα, υλικό ή συνδέσμους με αντίστοιχο περιεχόμενο, εκτός αν η χρήση τους είναι καταχρηστική και στην περίπτωση αυτή θα αφαιρούνται.
  4. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο που υποβάλετε δεν προσβάλλει δικαιώματα άλλων προσώπων.
  5. Είναι γόνιμο να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά είναι σημαντικό για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διαλόγου να αποφεύγονται οι προσωπικές αντιπαραθέσεις με άλλους συμμετέχοντες.
  6. Προτάσεις, σχόλια, υπερσύνδεσμοι ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, τα οποία διατυπώνονται σε γλώσσα και με τρόπο υβριστικό, χυδαίο ή περιέχουν ή υποκινούν μισαλλοδοξία και διακρίσεις που βασίζονται σε φύλο, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, φυλετική ή εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν θα δημοσιεύονται στο OpenGov.gr. Επίσης δε θα δημοσιεύονται σχόλια τα οποία παραπέμπουν σε άλλους δικτυακούς τόπους για λόγους διαφήμισης, δημοσιότητας ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό που κρίνεται από το OpenGov.gr ως καταχρηστικός.
  7. Οι προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που υποβάλετε υπόκεινται σε έλεγχο ως προς την τήρηση των παρόντων όρων χρήσης και συμμετοχής.
  8. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη χρήση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για ενημερωτικούς λόγους σχετικούς με τους στόχους του OpenGov.gr.
  9. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη διάθεση των προτάσεων, σχολίων ή ερωτήσεων που υποβάλετε με την άδεια «Creative Commons».