1. Με την έναρξη της λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ.):
α) Το πάσης φύσης μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, το επικουρικό και λοιπό προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και το προσωπικό με σχέση έμμισθης εντολής, που απασχολείται στις δομές του άρθρου 6, πλην των δομών της περ. γ) της παρ. 1 του ιδίου άρθρου, μεταφέρεται αυτοδικαίως με την ίδια σχέση εργασίας, ίδια κατηγορία, κλάδο/ειδικότητα και ταυτόχρονη μεταφορά της θέσης τους, στις οικείες Δ.Υ.Πε. και καθίσταται αυτοδικαίως προσωπικό των οικείων Δ.Υ.Πε.. Για το προσωπικό που υπηρετεί σε προσωποπαγείς θέσεις συστήνονται στις Δ.Υ.Πε. αντίστοιχες προσωποπαγείς θέσεις. Το προσωπικό του δεύτερου εδαφίου καταλαμβάνει την πρώτη κενή οργανική θέση ίδιας σχέσης εργασίας, κατηγορίας και κλάδου, που θα κενωθεί.
β) Το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, το επικουρικό και λοιπό προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου κλάδου ιατρών, ψυχολόγων, εργοθεραπευτών και λογοθεραπευτών που υπηρετεί αποκλειστικά στους Ψυχιατρικούς Τομείς των Γενικών Νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) και των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων και στις δομές, κλινικές και τμήματα που τους απαρτίζουν, καθώς και στις δομές ψυχικής υγείας λοιπών Ιατρικών Τομέων των ως άνω νοσοκομείων, που εντάσσονται στο Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ. σύμφωνα με την περ. γ) της παρ. 1 του άρθρου 6, μεταφέρονται αυτοδικαίως με την ίδια σχέση εργασίας, ίδια κατηγορία, κλάδο/ειδικότητα και ταυτόχρονη μεταφορά της θέσης τους, στις οικείες Δ.Υ.Πε. και καθίσταται αυτοδικαίως προσωπικό των οικείων Δ.Υ.Πε.. Για το προσωπικό που υπηρετεί σε προσωποπαγείς θέσεις συστήνονται στις Δ.Υ.Πε. αντίστοιχες προσωποπαγείς θέσεις. Το προσωπικό του δεύτερου εδαφίου καταλαμβάνει την πρώτη κενή οργανική θέση ίδιας σχέσης εργασίας, κατηγορίας και κλάδου, που θα κενωθεί.
Για την αυτοδίκαιη μεταφορά του προσωπικού των περ. α) και β) εκδίδονται διαπιστωτικές πράξεις της αρμόδιας Υπηρεσίας της οικείας Δ.Υ.Πε., οι οποίες ισχύουν από την 1η.9.2024 για όλες τις έννομες συνέπειες και, στην περίπτωση του επικουρικού προσωπικού και του προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διαρκούν έως τη λήξη της σύμβασής του. Με την πράξη του τέταρτου εδαφίου ή όμοια πράξη διενεργείται και η μεταφορά των κενών οργανικών θέσεων του προσωπικού των δομών του άρθρου 6.
2. α) Το νοσηλευτικό προσωπικό που υπηρετεί στα Γενικά και Πανεπιστημιακά νοσοκομεία της περ. γ) της παρ. 1 του άρθρου 6 δύναται να μεταφερθεί, με ταυτόχρονη μεταφορά της οργανικής του θέσης στην οικεία Δ.Υ.Πε., μετά από αίτησή του η οποία υποβάλλεται εντός δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, στην αρμόδια Διεύθυνση των Γενικών ή Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων όπου υπηρετεί. Για το προσωπικό που υπηρετεί σε προσωποπαγείς θέσεις συστήνονται στις Δ.Υ.Πε. αντίστοιχες προσωποπαγείς θέσεις. Το προσωπικό του δεύτερου εδαφίου καταλαμβάνει την πρώτη κενή οργανική θέση ίδιας σχέσης εργασίας, κατηγορίας και κλάδου, που θα κενωθεί. Για τη μεταφορά του προσωπικού εκδίδονται διαπιστωτικές πράξεις της αρμόδιας Υπηρεσίας της οικείας Δ.Υ.Πε., οι οποίες ισχύουν από την 1η.9.2024 για όλες τις έννομες συνέπειες.
β) Το προσωπικό λοιπών κλάδων που υπηρετεί στους Ψυχιατρικούς Τομείς των Γενικών Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων και στις δομές, κλινικές και τμήματα που τους απαρτίζουν, καθώς και στις δομές ψυχικής υγείας λοιπών Ιατρικών Τομέων των ιδίων ως άνω νοσοκομείων της περ. γ) της παρ. 1 του άρθρου 6 δύναται να μεταφερθεί, με ταυτόχρονη μεταφορά της οργανικής του θέσης στην οικεία Δ.Υ.Πε., μετά από αίτησή του, η οποία υποβάλλεται εντός δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, στην αρμόδια Διεύθυνση των Γενικών ή Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων όπου υπηρετεί. Για τη μεταφορά του προσωπικού εκδίδονται διαπιστωτικές πράξεις της αρμόδιας Υπηρεσίας της οικείας Δ.Υ.Πε., οι οποίες ισχύουν από την 1η.9.2024 για όλες τις έννομες συνέπειες.
γ) Σε περίπτωση μη κάλυψης των αναγκών των μεταφερόμενων ψυχιατρικών τμημάτων και κλινικών σε νοσηλευτικό και πάσης φύσης προσωπικό, αυτές εξακολουθούν να καλύπτονται από τα Γενικά Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. και τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία εντός των οποίων λειτουργούν.
3. Οι μόνιμοι νοσηλευτές κλάδου ΤΕ και ΠΕ, οι οποίοι δεν διαθέτουν την ειδικότητα της Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας και μεταφέρονται, σύμφωνα με τις παρ. 1 και 2, στις οικείες Δ.Υ.Πε., δικαιούνται να αιτηθούν και να λάβουν την ειδικότητα της Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας, εφόσον:
α) έχουν συμπληρώσει, μέχρι την έναρξη λειτουργίας του Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ., δεκαοκτώ (18) μήνες προϋπηρεσίας σε δομή ψυχικής υγείας του Ε.Σ.Υ. ή
β) παρέχουν αποδεδειγμένα τις υπηρεσίες τους στις δομές παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας του Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ., επί δεκαοκτώ (18) μήνες αδιαλείπτως, κατόπιν επιτυχούς συμμετοχής τους στις εξετάσεις της παρ. 4 του άρθρου 59 και υπό τους λοιπούς όρους και προϋποθέσεις των άρθρων 58 και 59 του ν. 4690/2020 (Α’ 104), κατά παρέκκλιση όσων ορίζονται στο πέμπτο εδάφιο της παρ. 12 του άρθρου 58 του ν. 4690/2020.
4. Οι ειδικευόμενοι ιατροί που υπηρετούν στις δομές του άρθρου 6 μεταφέρονται αυτοδικαίως με την ίδια σχέση εργασίας και ταυτόχρονη μεταφορά των θέσεών τους στις οικείες Δ.Υ.Πε., με εξαίρεση το Ενιαίο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ», από το οποίο μεταφέρονται αυτοδικαίως στην οικεία Δ.Υ.Πε. οι ειδικευόμενοι των ειδικοτήτων της Ψυχιατρικής Ενηλίκων και της Ψυχιατρικής Παίδων και Εφήβων. Για τη μεταφορά τους εκδίδονται διαπιστωτικές πράξεις της αρμόδιας Υπηρεσίας της οικείας Δ.Υ.Πε., οι οποίες ισχύουν από την 1η.9.2024 για όλες τις έννομες συνέπειες. Οι υπηρετούντες ειδικευόμενοι των λοιπών ειδικοτήτων του Ενιαίου Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» παραμένουν στον φορέα του οποίου τη θέση καταλαμβάνουν, ήτοι είτε στο Γ.Ν. Παπανικολάου, είτε στην οικεία Δ.Υ.Πε, όπου μεταφέρεται η αποκεντρωμένη οργανική μονάδα «Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης», με τη δυνατότητα εκατέρωθεν μετακίνησής τους ως υπεράριθμων από και προς τον άλλο φορέα για τη συμπλήρωση του υπολοίπου αιτούμενου χρόνου της ειδικότητας, με απόφαση του Διοικητή της αρμόδιας Υ.Πε.. Η ίδια δυνατότητα δίνεται και στους ιατρούς που αναμένουν την τοποθέτησή τους μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος.
5. Οι ειδικευόμενοι της Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας που υπηρετούν στις δομές του άρθρου 6 μεταφέρονται αυτοδικαίως με την ίδια σχέση εργασίας και ταυτόχρονη μεταφορά των θέσεών τους στις οικείες Δ.Υ.Πε.. Για τη μεταφορά τους εκδίδονται διαπιστωτικές πράξεις της αρμόδιας Υπηρεσίας της οικείας Δ.Υ.Πε., οι οποίες ισχύουν από την 1η.9.2024 για όλες τις έννομες συνέπειες.
6. α) Από την κατάργηση του νομικού προσώπου «Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής» και της αποκεντρωμένης οργανικής μονάδας «Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης», τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους περιέρχονται αυτοδικαίως στην οικεία Δ.Υ.Πε., στην οποία αυτά εντάσσονται ως αποκεντρωμένες οργανικές μονάδες και η οποία υπεισέρχεται ως καθολική διάδοχος σε όλα τα εμπράγματα και ενοχικά δικαιώματα και τις υποχρεώσεις αυτών. Οι εκκρεμείς δίκες συνεχίζονται αυτοδικαίως από την οικεία Δ.Υ.Πε. ή κατά αυτής, χωρίς καμία ειδικότερη διατύπωση από μέρους της για τη συνέχιση και χωρίς να επέρχεται βίαιη διακοπή της δίκης.
β) Η Τριμελής Επιτροπή Καταγραφής και Απογραφής που συστήνεται με την απόφαση της περ. β) της παρ. 4 του άρθρου 69 για την καταγραφή και απογραφή των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων που περιέρχονται αυτοδικαίως στη Δ.Υ.Πε. από το καταργούμενο νομικό πρόσωπο «Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής» και την καταργούμενη αποκεντρωμένη οργανική μονάδα «Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης», αποτελείται από τον Προϊστάμενο και ένα (1) στέλεχος των Οικονομικών Υπηρεσιών της οικείας Δ.Υ.Πε. και, αντίστοιχα, από τους Προϊστάμενους των Διευθύνσεων Διοικητικών Υπηρεσιών του καταργούμενου «Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής» και της καταργούμενης αποκεντρωμένης οργανικής μονάδας «Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης» ή, εναλλακτικά, από στέλεχος των Οικονομικών Υπηρεσιών των Νοσοκομείων που αυτοί υποδεικνύουν. Για την υποβοήθηση του έργου της Επιτροπής δύναται να ανατίθεται η διεκπεραίωση συγκεκριμένων διαδικασιών και ενεργειών σε ορκωτούς λογιστές. Η Επιτροπή ολοκληρώνει το έργο της καταγραφής και απογραφής μέσα σε προθεσμία έξι (6) μηνών από τη σύστασή της. Η απόφαση έγκρισης του Διοικητή της περ. β) της παρ. 4 του άρθρου 69, η οποία συνοδεύεται από απόσπασμα της εγκεκριμένης έκθεσης που περιγράφει τα αποκτώμενα κατά κυριότητα από τη Δ.Υ.Πε. ακίνητα, καθώς και τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων, αποτελεί τον τίτλο για την καταχώρισή τους στο αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο ή υποθηκοφυλακείο ατελώς. Τα ταμειακά υπόλοιπα και τα υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών του καταργούμενων νομικών προσώπων μεταφέρονται με την απόφαση της περ. γ) της παρ. 4 του άρθρου 69.
7. Οι αρμοδιότητες των Δομών του άρθρου 6 συνεχίζουν να ασκούνται από τις Δ.Υ.Πε., στην οργανωτική δομή των οποίων εντάσσονται. Οι Δ.Υ.Πε. εκδίδουν Οργανισμό ή τροποποιούν τον υφιστάμενο, λαμβανομένης υπόψη της μεταφοράς και ενσωμάτωσης σε αυτές των ως άνω Δομών.
8. Τα εκτελούμενα χρηματοδοτούμενα ή συγχρηματοδοτούμενα από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους ή διεθνείς οργανισμούς προγράμματα ή έργα ή υπηρεσίες των Δομών του άρθρου 6 συνεχίζουν να υλοποιούνται από τις υπηρεσίες της οικείας Δ.Υ.Πε., υπό καθεστώς καθολικής διαδοχής ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί. Στις υποχρεώσεις και στα δικαιώματα αυτά συμπεριλαμβάνονται και όσα απορρέουν από συμβάσεις έργου μέχρι τη λήξη τους. Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου του προσωπικού που απασχολείται στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών, ανανεώνονται από τον καθολικό διάδοχο, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 38 του ν. 4765/2021 (Α΄ 28).
9. Συμβάσεις που έχουν καταρτιστεί με συμβαλλόμενους το καταργούμενο νομικό πρόσωπο «Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής» και τρίτους, ιδίως εκμισθωτές, προμηθευτές, ή αφορούν και εκτελούνται από την καταργούμενη αποκεντρωμένη οργανική μονάδα «Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης», ή από τις λοιπές δομές παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας που εντάσσονται στο Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ., σύμφωνα με την παρ. 1, εξακολουθούν να ισχύουν έως τη λήξη τους και παράγουν δικαιώματα και υποχρεώσεις έναντι των Δ.Υ.Πε. που υπεισέρχονται αυτοδικαίως σε αυτές.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 7 Μεταφορά στις Διοικήσεις των Υγειονομικών Υπηρεσιών των αρμοδιοτήτων, των περιουσιακών στοιχείων και του προσωπικού των δομών παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας που εντάσσονται στο Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας"
#1 Σχόλιο Από ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΡΕΛΙΩΖΗ Στις 5 Ιουλίου 2024 @ 13:48
Απαιτείται η παρακάτω προσθήκη και διόρθωση:
με το ν4675/2020, Άρθρο 8:
1. Συστήθηκαν Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας στις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών.
2. Το Τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας των Εργαζομένων της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, το οποίο μεριμνά για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων της Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ) και των Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΦΠΥΥ) της Περιφέρειας, μεταφέρεται στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της αντίστοιχης ΔΥΠΕ.
#2 Σχόλιο Από Ελευθερία Μαυροματάκη Στις 8 Ιουλίου 2024 @ 12:52
Παράγραφος 1β: τι σημαίνει πρακτικά «μεταφορά της θέσης τους»- «μεταφέρονται αυτοδικαίως» – «καθίστανται αυτοδικαίως προσωπικό των οικείων Δ.Υ.Πε»;
Παράγραφος 2α – β τι σημαίνει πρακτικά «ταυτόχρονη μεταφορά της οργανικής του θέσης στην οικεία Δ.Υ.Πε μετά από αίτησή του;»
Είναι απολύτως μη ξεκάθαρο αυτό και θα πρέπει να διατυπωθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια, ώστε να γνωρίζει ο κάθε υπάλληλος το τι συνεπάγεται το να κάνει ή να μην κάνει αίτηση για μεταφορά του στη Δ.Υ.Πε.
#3 Σχόλιο Από Ελευθερία Μαυροματάκη Στις 8 Ιουλίου 2024 @ 13:05
Πώς προστατεύονται από αιφνίδιες μετακινήσεις οι εργαζόμενοι σε τόσο νευραλγικούς τομείς που απαιτούν σταθερότητα και τεράστια αποθέματα ενέργειας;
#4 Σχόλιο Από Nelli Στις 8 Ιουλίου 2024 @ 16:53
Δηλαδή , σε μια ψυχιατρική κλινική ενός γενικού ή πανεπιστημιακού νοσοκομείου θα υπηρετεί νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο διοικητικά θα ανήκει στη Δ/νση νοσηλευτικής του ψυχιατρικού τομέα αλλά παράλληλα θα συμπεριλαμβάνει και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου, όταν το υπάρχων προσωπικό δεν επαρκεί. Έτσι , μέσα στην ίδια κλινική θα υπάρχουν εργαζόμενοι που διοικητικά θα αναφέρονται σε διαφορετικούς διευθυντές! Επίσης, για παράδειγμα, η ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Λερου, διοικητικά θα ανήκει άλλου, ενώ το υπόλοιπο νοσοκομείο άλλου! Κι όλο αυτό το βρίσκεται λειτουργικό;
#5 Σχόλιο Από christos nakos Στις 8 Ιουλίου 2024 @ 22:52
Το νοσηλευτικό προσωπικό που υπηρετεί στα Γενικά και Πανεπιστημιακά νοσοκομεία της περ. γ) της παρ. 1 του άρθρου 6 δύναται να μεταφερθεί, με ταυτόχρονη μεταφορά της οργανικής του θέσης στην οικεία Δ.Υ.Πε.,
καλό θα ηταν να’ αλλάξει σε «νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό»
#6 Σχόλιο Από ΒΕΛΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Στις 13 Ιουλίου 2024 @ 14:13
Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα πλήρης διάλυση όλων των χώρων, αβεβαιότητα στους εργαζόμενους, αποδεδειγμένη αδυναμία ΔΥΠΕ να επιτύχουν γρήγορα σωστή λειτουργία κλινικών δομών (βλέπε ΚΥ).
Θα ακολουθήσει μεγάλη αποχώρηση εργαζόμενων χωρίς λόγο ενώ το περιβάλλον χάους χωρίς αιτία, θα δημιουργήσει φόβο αβεβαιότητα στους πολίτες και μεγάλο κύμα αυτών στην ιδιωτική πρωτοβουλία!!
Ερώτημα: Ποιά η προσμονή επιτυχίας από ένα τέτοιο εγχείρημα;
Με ποιό τρόπο η ΔΥΠΕ θα παρακολουθεί το έργο των ΜΨΥ στους φορείς ΕΣΥ;
Πως οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων θα καλύπτουν τις ανάγκες τμημάτων που δεν τους ανήκουν διοικητικά και οργανωτικά;
Ποιοί θα καλύπτουν τις καθημερινές αποφάσεις κλινικής εφαρμογής στα Νοσοκομεία χωρίς τη λειτουργία των Ψυχιατρικών τους Τομέων;
ΓΙΑΤΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΟΣ; ΤΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΥΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ;
#7 Σχόλιο Από Ευαγγελία Παπανίκου Στις 16 Ιουλίου 2024 @ 22:27
Ποιος/α γιατρός νομίζετε θα δεχτεί να βρίσκεται υπό μία συγκεντρωτική διοίκηση, η οποία ανάλογα με τις ελλείψεις θέσεων θα τον/την καλεί να κάνει εφημερίες σε διαφορετικό νομό; Ήδη τα κενά των οργανικών θέσεων είναι πάρα πολλά, και δεν καλύπτονται, ήδη οι επικουρικοί γιατροί οδεύουν προς το δρόμο του ιδιωτικού γραφείου. Θα καταλήξει να καλύπτονται όλες οι θέσεις από γιατρούς ελεύθερους επαγγελματίες με μπλοκάκια που θα δρουν μισθοφορικά για όσο διάστημα τους επιτρέπουν οι συνθήκες.Eίναι οδυνηρό να ολοκληρώνεται με αυτόν τον τρόπο η ψυχιατρική μεταρρύθμιση, που στόχο είχε να εξυγιάνει τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων με ψυχικές παθήσεις. Οι ΑΜΚΕ που ανοίγουν και κλείνουν σε μία νύχτα, δεν πετυχαίνουν τίποτα περισσότερο από κακή διαχείριση των διαθέσιμων κονδυλίων σε βάρος της ζωής των ανθρώπων. Θέλουμε την ψυχιατρική να ανήκει στο νοσοκομείο , να είναι μία ειδικότητα όπως όλες οι άλλες, στοχεύουμε στην εξάλειψη του στίγματος και όχι στην επαναφορά του. Τι μεγάλο πισωγύρισμα όλο αυτό!
#8 Σχόλιο Από Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 15:20
Ναι μεν το κλείσιμο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης συνάδει με τις κατευθυντήριές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ωστόσο, προέχει πρώτα η δημιουργία δομών και δικτύων ψυχικής υγείας εντός της κοινότητας με επαρκή στελέχωση και γενναία χρηματοδότηση. Αλλιώς οι λήπτες καταδικάζονται στην αστεγία, στην έλλειψη πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στον κοινωνικό τους αποκλεισμό. Επιπλέον, η κατάργηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Αθηνών και Θεσσαλονίκης και η μετακίνηση του υπάρχοντος προσωπικού δύναται να οδηγήσει στη διάρρηξη της υφιστάμενης θεραπευτικής σχέσης και φροντίδας μεταξύ θεραπευτών και θεραπευομένων.
#9 Σχόλιο Από Μαρία Σαμακουρή Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 22:01
Στο προσωπικό της περ. β της παρ. 1 του άρθρου 7 δεν περιλαμβάνονται οι κοινωνικοί λειτουργοί. Γιατί εξαιρούνται; Αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πολυκλαδικής θεραπευτικής ομάδας, εντάσσονται στους ψυχιατρικούς τομείς των νοσοκομείων και πολλοί από αυτούς είναι προσωπικό ¨ψυχαργώς»
#10 Σχόλιο Από Σταυρούλα Παρασκευαΐδου (πρώην Ψ.Ν.Π.Ο) Στις 18 Ιουλίου 2024 @ 07:47
Στην παρ. 6α του Σχεδίου Νόμου αναφέρεται η ακίνητη περιουσία του ΨΝΑ & του ΨΝΘ. Πρέπει να ληφθεί υπόψη και η ακίνητη περιουσία των Δικτύων των πρώην Ψυχιατρικών Νοσοκομείων που καταργήθηκαν με το Ν. 4052/2012. Tο πρώην Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου διαθέτει ακίνητη περιουσία στην οποία έχει αναπτύξει τις ΜΨΑ (ΚΨΥ, Ξενώνες, Οικοτροφεία, Πρ. Διαμερίσματα). Αυτή η ακίνητη περιουσία πρέπει να ακολουθήσει τον νυν Ψυχιατρικό Τομέα του Γ.Ν. Κατερίνης ο οποίος θα ενταχθεί στο Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ.
H ακίνητη περιουσία των Νοσοκομείων έχει διανύσει μία πορεία η οποία δεν επέτρεψε στα Νοσοκομεία να την αξιοποιήσουν με επικερδή τρόπο. Περιήλθε από τα Νοσοκομεία στα Πε.Σ.Υ. (Ν. 2889/2001), από τα Πε.Σ.Υ. στο Ελληνικό Δημόσιο (Ν.3329/2005), από το Ελληνικό Δημόσιο στις συγχωνευμένες Υγειονομικές Περιφέρειες (Ν.3527/2007) και από τις Υ.ΠΕ. επανήλθε στα Νοσοκομεία (Ν. 4600/2019).
Ειδικότερα η ακίνητη περιουσία του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης και του πρώην Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου υποβλήθηκε στο Κτηματολόγιο με το ΑΦΜ της 3ης Υ.ΠΕ. καθόσον την περίοδο εκείνη η περιουσία διαχειριζόταν από την 3η ΥΠΕ. Με τον τελευταίο Νόμο επανήλθε στο Νοσοκομείο και έτσι κλήθηκε να προχωρήσει στη διόρθωση των κτηματολογικών εγγραφών προκειμένου η ακίνητη περιουσία να εμφαίνετε στα Φύλλα Κτηματογράφησης του Νοσοκομείου. Μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία (κοστοβόρα και χρονοβόρα) το Νοσοκομείο θα κληθεί εκ νέου να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να μεταφερθεί η περιουσία του Ψυχιατρικού Τομέα ξανά στην 3η Υ.ΠΕ. Ο τίτλος που ταιριάζει στο θέμα αυτό είναι «Η Οδύσσεια της ακίνητης περιουσίας του Υ.Υ.»
Προτείνω η Τριμελής Επιτροπή Καταγραφής και Απογραφής που προβλέπει το Σχέδιο Νόμου να ασχοληθεί σοβαρά με την ακίνητη περιουσία που θα συγκεντρώσει η Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ. και πέρα από το να την καταγράψει (έχει καταγραφεί άπειρες φορές από το Υ.Υ.) θα πρέπει να λύσει προβλήματα που την αφορούν (νομικά, πολεοδομικά κλπ) και φυσικά να προχωρήσει και στην αξιοποίησή της προς όφελος της Ψυχικής Υγείας.