Στο άρθρο 2 του ν. 3329/2005 (Α’ 81), περί του σκοπού των Διοικήσεων Υγειονομικών Περιφερειών (Δ.Υ.ΠΕ.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην περ. β) ως προς την παροχή υπηρεσιών υγείας διαγράφονται οι λέξεις «και κοινωνικής αλληλεγγύης», β) προστίθενται περ. δ), ε) και στ) και το άρθρο 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 2
Σκοπός της Δ.Υ.ΠΕ.
Σκοπός της Δ.Υ.ΠΕ. είναι:
α) Ο προγραμματισμός, συντονισμός, εποπτεία και έλεγχος στα όρια της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας, της λειτουργίας όλων των Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (εφεξής Φ.Π.Υ.Υ.). Ως Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ορίζονται οι ακόλουθοι:
(1) Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας,
(2) Κέντρα Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης,
(3) λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του δημόσιου τομέα, που ασκούν δραστηριότητες στους τομείς υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης και εποπτεύονται από τον Υπουργό Υγείας.
β) Η υποβολή, προς τον Υπουργό Υγείας, εισηγήσεων, μέτρων και προτάσεων που αποσκοπούν στην πληρέστερη και αποδοτικότερη παροχή υπηρεσιών υγείας στον πληθυσμό της Περιφέρειας τους.
γ) Η παρακολούθηση της εφαρμογής, από τις Διοικήσεις των εποπτευόμενων Φ.Π.Υ.Υ., της πολιτικής που χαράσσεται από το Υπουργείο Υγείας.
δ) Η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και ο συντονισμός δράσεων και πολιτικών παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε επίπεδο υγειονομικής περιφέρειας.
ε) Η χορήγηση ιατρικών ειδικοτήτων σε ειδικευόμενους των οικείων Δομών Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.».
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 5 Συμπλήρωση σκοπού Διοικήσεων Υγειονομικών Περιφερειών με την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας – Τροποποίηση άρθρου 2 ν. 3329/2005"
#1 Σχόλιο Από ΜΑΝΙΑ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΥ Στις 14 Ιουλίου 2024 @ 11:35
Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση ξεκίνησε πριν πάρα πολλά χρόνια με μεγάλες δυσκολίες και αντιστάσεις τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τους πολίτες γενικά. Είδαμε όμως στην πορεία πως σε αρκετά σημεία, όπως το κλείσιμο των μεγάλων ψυχιατρείων σε όλη την Ελλάδα, έγινε προς όφελος των ασθενών. Οι ασθενείς δεν ζούσαν πια σε συνθήκες μίζερες, απάνθρωπες και απαράδεκτες, όπου τα δικαιώματα όλων παραβλέπονταν ή καταπατούνταν και όπου κανένας κανονικός άνθρωπος δεν θα ήθελε να βρίσκεται. Φτιάχτηκαν οι δομές στην κοινότητα, όπως οι ξενώνες και τα οικοτροφεία και ζούσαν και ζουν οι άνθρωποι σε φυσιολογικές συνθήκες, σαν στα σπίτια τους. Οι εταιρείες που έφτιαξαν αυτές τις δομές αλλά και τα νοσοκομεία, όλα αυτά τα χρόνια έδιναν τις υπηρεσίες τους δωρεάν. Άρα το κλείσιμο και η αλλαγή και στα τελευταία ψυχιατρεία σίγουρα είναι για το καλό των ασθενών αλλά και της χώρας.
Περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία το νέο νόμο για να κλείσει μια εποχή σκοτεινή και δύσκολη και να μπούμε σε μια νέα περίοδο σύγχρονη και δίκαιη, με όλους τους πολίτες της ίσους και αξιοπρεπείς. Σε υπηρεσίες που θα υπάρχουν στον τόπο μας, που θα μπορούμε να φτάνουμε γρήγορα και που θα μας παρέχουν την καλύτερη φροντίδα.
#2 Σχόλιο Από Ελένη Στις 14 Ιουλίου 2024 @ 11:45
Ήμουν παρούσα στον μετασχηματισμό
του ψυχιατρείου της Κέρκυρας και μπορώ να δηλώσω μετά βεβαιότητας πόσο ωφέλησε τους ασθενείς η μετάβαση στις κοινοτικές δομές του δικτύου του νόμου.
Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση είδαμε στην εξέλιξη της πως βοήθησε με το κλείσιμο των ψυχιατρείων και τώρα θεωρώ πως η ολοκλήρωση αυτής της πολύπαθης διαδικασίας θα προστατεύσει τα δικαιώματα των ασθενών και θα παρέχονται υπηρεσίες ψυχικής υγείας με ποιότητα για όλους.
Ως εκπαιδευτικός με πολλά χρόνια εμπειρίας, γνωρίζω παράλληλα ότι η εκπαίδευση παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην ανάπτυξη μιας φιλοσοφίας γύρω από την ψυχική νόσος που θα βοηθήσει, τόσο στην μείωση του στίγματος όσο και στην ενημέρωση των νέων παιδιών και ανθρώπων ώστε να αναπτύξουν την ανθεκτικότητα και την ενσυναίσθηση τους και να μειωθούν φαινόμενα χρήσης ουσιών, βίας και παραβατικότητας.
Καλώς λοιπόν θα ολοκληρωθεί η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην χώρα μας και θα αναπτυχθούν υπηρεσίες- πρότυπο που αξίζουν σε όλους τους ανθρώπους.
#3 Σχόλιο Από Μέτωπο για την Ψυχική Υγεία και τις Εξαρτήσεις Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 07:57
παράγραφος δ: Κατά πόσο μπορεί η ΥΠε να γίνει πάροχος νοσοκομειακών υπηρεσιών καταργώντας την αμεσότητα του σημερινού τρόπου διοίκησης των νοσοκομείων και την ακόλουθη υπαγωγή των νοσοκομειακών υπηρεσιών ΨΥ στην διοίκηση της ΥΠε. Όσον αφορά τον συντονισμό αναλογιστείτε πόσο τρομακτικό είναι να αναφέρεται «Συντονισμός δράσεων σε επίπεδο Υπε» δηλαδή, σε επίπεδο περίπου ενάμισι εκατομμυρίων ανθρώπων και όχι σε επίπεδο τομέων.
#4 Σχόλιο Από ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΦΗΒΩΝ ΑΤΡΑΠΟΣ Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 09:59
Σύμφωνα με το άρθρο η ΔΥ.ΠΕ θα έχει τους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας. Και θα είναι υπεύθυνη για τον προγραμματισμός, συντονισμός, εποπτεία και έλεγχο.
Πως διασφαλίζεται ότι το θεραπευτικό πρόγραμμα δεν θα επηρεαστεί από την διοίκηση της ΔΥ.ΠΕ βάση δικών της προγραμματισμών?
Στη υποβολή προς τον υπουργό όπως αναφέρεται β) θα συμμετέχουν και οι υπεύθυνοι των θεραπευτικών προγραμμάτων/ψυχικών δομών?
#5 Σχόλιο Από Εργαζόμενοι του Οικοτροφείου «Ϊοκάστη» ΑΛΘΑΙΑ ΑμΚΕ Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 16:39
Η λειτουργία των ΥΠΕ αναφορικά με τον συντονισμό των δράσεων: με ποιον τρόπο διασφαλίζεται ότι θα εναρμονίζονται οι αποφάσεις τους με τις ανακύπτουσες ανάγκες των δομών ψυχικής υγείας και σε πόσο χρόνο θα καλύπτονται; Οι δομές ΝΠΙΔ σε ποιο βαθμό θα μπορούν να αποφασίζουν τις λειτουργικές και θεραπευτικές τους δραστηριότητες;
#6 Σχόλιο Από Καμάρη Αφροδίτη Στις 17 Ιουλίου 2024 @ 16:40
Το προτεινόμενο μοντέλο συντονισμού θα μπορούσε να θεωρηθεί ιδιατέρως συγκεντρωτικό για τα δεδομένα της μέχρι πρόσφατα διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ωστόσο πώς διασφαλίζεται ότι τα αρμόδια πρόσωπα διαθέτουν την απαιτούμενη κατάρτιση για να υπηρετήσουν το σχέδιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του συντονισμού και οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας δεν αναφέρεται ο ρόλος της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας σχετικά με την εποπτεία και τη συμβολή της στην εν λόγω στρατηγική διοίκησης.
#7 Σχόλιο Από Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Οργανώσεων για την Ψυχική Υγεία (ΠΟΣΟΨΥ) Στις 18 Ιουλίου 2024 @ 08:39
Το ΓΕΝΙΚΌ ΣΥΜΒΟΎΛΙΟ της ΠΟΣΟΨΥ διαπιστώνει ότι:
απουσιάζει – προφανώς εκ παραδρομής- η εμφατική και μεγάλου συμβολισμού αναφορά ότι το Κράτος έχει την ευθύνη για την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας και ο επακριβής προσδιορισμός της δωρεάν παροχής υπηρεσιών.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ να γίνει η σχετική συμπλήρωση στο Σχέδιο Νόμου.