Στο άρθρο 3 του ν. 4633/2019 (Α΄161) περί οργάνων διοίκησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) το δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 αντικαθίσταται, β) τα δύο πρώτα εδάφια της παρ. 3 αντικαθίστανται από ένα εδάφιο και οι παρ. 2 και 3 διαμορφώνονται ως εξής:
«2. Ο Πρόεδρος του ΔΣ πρέπει να είναι κάτοχος πτυχίου στο γνωστικό αντικείμενο των επιστημών υγείας και διδακτορικού διπλώματος σε γνωστικό αντικείμενο συναφές με τους σκοπούς του άρθρου 2, Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΑΕΙ) της ημεδαπής ή ισότιμου πτυχίου και τίτλου, αντίστοιχα, από ακαδημαϊκό ίδρυμα της αλλοδαπής αναγνωρισμένο κατά την κείμενη νομοθεσία, ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και είναι μερικής απασχόλησης. Ο Διευθύνων Σύμβουλος πρέπει να είναι κάτοχος πτυχίου στο γνωστικό αντικείμενο των επιστημών υγείας ή των διοικητικών ή των οικονομικών σπουδών και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή διδακτορικού διπλώματος, ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμου πτυχίου και τίτλου, αντίστοιχα, από ακαδημαϊκό ίδρυμα της αλλοδαπής αναγνωρισμένο κατά την κείμενη νομοθεσία ή να διαθέτει αποδεδειγμένη μετεκπαίδευση τουλάχιστον ενός (1) έτους στο εξωτερικό, και ταυτόχρονα να διαθέτει δεκαετή τουλάχιστον εργασιακή εμπειρία στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, εκ των οποίων τα πέντε (5), τουλάχιστον, έτη να τελούν σε συνάφεια προς την άσκηση διοίκησης, ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και είναι πλήρους απασχόλησης.
3. Το Διοικητικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχει και ο Διευθύνων Σύμβουλος, είναι επταμελές και τα μέλη του διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας. Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 4, με την απόφαση διορισμού του ΔΣ, ορίζεται και ένα (1) αναπληρωματικό μέλος για κάθε τακτικό μέλος του ΔΣ. Η θητεία του Προέδρου, του Διευθύνοντος Συμβούλου και των μελών του ΔΣ είναι τριετής με δυνατότητα ανανέωσης για μια ακόμη θητεία.».
Δεν έχει ισχύ σε ΝΠΔΔ/ΝΠΙΔ αυτό το άρθρο που λέτε, ούτε αναφέρει για μέλος σε ΔΣ, κάπου έχετε μπερδευτεί. Θα ήταν χρήσιμο 100% όμως στο μέλλον τα άτομα με αναπηρία να αποκτήσουν φωνή σε κάποιο Υπουργείο ή και με δικό τους φορέα .
Ενωση ασθενών, το άρθρο 60 αναφέρει τον ορισμό εκπροσώπου σε θεσμικά όργανα ΟΧΙ την παροχή δικαιώματος μέλους σε ΔΣ οργανισμων όπως ο Εοδυ!!!
Παρ.3: Στο ΔΣ του ΕΟΔΥ θα πρέπει να συμπεριληφθεί και εκπρόσωπος των ασθενών. Οι σύλλογοι ασθενών ανά τη χώρα πραγματοποιούν πλειάδα δράσεων για την προστασία και την προαγωγή της δημόσιας υγείας, συχνά υποκαθιστώντας την Πολιτεία. Συνεπώς, και σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 60 του Ν. 4931/2022 θα πρέπει να προβλεφθεί και 1 εκπρόσωπος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΔΥ
Συμπλήρωση της παρ. 3 του άρθρου ως εξής:
3. Το Διοικητικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχει και ο Διευθύνων Σύμβουλος, είναι επταμελές και τα μέλη του διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας. Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 4, με την απόφαση διορισμού του ΔΣ, ορίζεται και ένα (1) αναπληρωματικό μέλος για κάθε τακτικό μέλος του ΔΣ. Η θητεία του Προέδρου, του Διευθύνοντος Συμβούλου και των μελών του ΔΣ είναι τριετής με δυνατότητα ανανέωσης για μια ακόμη θητεία.». Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας συμμετέχει και ένας εκπρόσωπος από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και Χρονίων Παθήσεων (Ε.Σ.Α.μεΑ.).
Παρ.3: Στο ΔΣ του ΕΟΔΥ θα πρέπει να συμπεριληφθεί και εκπρόσωπος των ασθενών. Οι σύλλογοι ασθενών ανά τη χώρα πραγματοποιούν πλειάδα δράσεων για την προστασία και την προαγωγή της δημόσιας υγείας, συχνά υποκαθιστώντας την Πολιτεία. Συνεπώς, και σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 60 του Ν. 4931/2022 θα πρέπει να προβλεφθεί και 1 εκπρόσωπος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΔΥ
Κανονικα ουτε ΙΔΟΧ ουτε ΙΔΑΧ επρεπε να ειναι σε τετοιες θεσεις. Μονο οι μονιμοι επρεπε να λαμβανουν αποφασεις που αφορουν τον οργανισμο. Γνωμη μου παντα..
Καλησπερα φιλε Κωστα! Μπορεις να διαβασεις σε παρακαλω το σχεδιο νομου με τιτλο «συσταση εθνικου οργανισμου δημοσιας υγειας (εοδυ)»; Πηγαινε λοιπον στο αρθρο 3, παραγραφος 3. Βλεπεις να υπαρχει καποιος περιορισμος στην εκλογη μελων ΔΣ; Ρητορικη ερωτηση. Δεν υπαρχει διαχωρισμος ΙΔΟΧ, ΙΔΑΧ, Μονιμων, μπορουν ολα, αρκει να «διοριστουν με αποφαση του υπουργου Υγειας». Η κυβερνηση, η Υπουργος και ο Υπουργος, εχουν μεινει με εργα διπλα στον ΕΟΔΥ, λιγη υπομονη και θα δουμε ποια μελη θα ορισουν, δεν χρειαζεται αντιπαλοτητα μεταξυ μας.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος πρέπει να είναι μερικής απασχόλησης και οχι πλήρους απασχόλησης.
Αυτοί από τα ΚΟΜΥ που σχολιάζουν είναι τόσο άσχετοι που νομίζουν ότι θα μπουν σε ΔΣ Οργανισμού, εκπρόσωποι ΙΔΟΧ, ι οποίοι θα αποχωρήσουν αργά ή γρήγορα;
Εάν πηγαίνει σε εμένα το σχόλιο, εγώ σε αιτημα των κομυ αναφέρθηκα να έχουμε και εμείς άτομο στο ΔΣ όπως ζητάμε εδώ και χρόνια, όχι σε κάποιο σωματείο . Όλοι στον οργανισμό ιδοχ, ιδαχ, μόνιμοι να είμαστε ενωμένοι . Ο σκοπός είναι κοινός και επιτέλους υπάρχει πολιτική βούληση να τον υποστηρίξει.
Το σωματείο μας μέχρι σήμερα δεν έχει καταθέσει αίτημα εκπροσώπησης ούτε προς τον ΕΟΔΥ, ούτε προς το υπουργείο. Μακρυά, λοιπόν, από εμάς υπαινιγμοί συνομιλιών και συμφωνιών κάτω από το τραπέζι για οτιδήποτε και με τον οποιονδήποτε.
Σε ό,τι αφορά την άποψή μας για το άρθρο 27, συμφωνούμε σε ότι δεν καταργεί τον ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος στους χώρους εργασίας.
Η υπουργος ακουσε το αιτημα των ΚΟΜΥ και επιτελους θα βαλει ατομο απο εμας στο ΔΣ. Ευχαριστουμε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ
Να μεινει το 27 !!! Να εχουμε οι ΚΟμΥτες τον εκπροσωπο μας στο ΔΣ επιτελους
Μπραβο στο 27 !!! Καμια εκπροσωπηση εργαζομενων δεν καταργειται. Θα υπαρχει αυτος που οριζει ο υπουργος σαν εκπροσωπηση!
Με την προτεινόμενη τροποποίηση της παρ. 3 του αρ. 3 του ν. 4633/19, καταργείται συγκεκριμένα και μόνο η θέση του εκπροσώπου των εργαζομένων από τη σύνθεση του 7μελούς ΔΣ του ΕΟΔΥ, που είχε θεσμοθετηθεί το 2019.
Σε έναν οργανισμό Ν.Π.Ι.Δ. που οι τοποθετήσεις σε θέσεις ευθύνης μέχρι και οι απολύσεις των εργαζομένων βγαίνουν με μία απόφαση Δ.Σ. η συμμετοχή εκπροσώπου εργαζομένων είναι ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΗ και ΑΝΑΓΚΑΊΑ. Οφείλει η πολιτική ηγεσία να αποσύρει αυτήν την διάταξη.
Με την προτεινόμενη τροποποίηση της παρ. 3 του αρ. 3 του ν. 4633/19, καταργείται συγκεκριμένα και μόνο η θέση του εκπροσώπου των εργαζομένων από τη σύνθεση του 7μελούς ΔΣ του ΕΟΔΥ, που είχε θεσμοθετηθεί το 2019.
Η εκπροσώπηση των εργαζομένων στο ΔΣ είναι απολύτως αυτονόητη και απαραίτητη σε ένα ΝΠΙΔ 1.500 υπαλλήλων, καθώς με μία μονόπλευρη απόφαση στο ΔΣ επηρεάζεται άμεσα η εργασιακή ειρήνη, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μας στο χώρο εργασίας.
Ο Σύλλογος μας, με το δικαίωμα ψήφου και άποψης στο ΔΣ, λειτουργεί προστατευτικά για τους εργαζόμενους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις στοχευμένες παρεμβάσεις στη διαμόρφωση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του οποίου η υπογραφή ακόμη αναμένεται…
Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αποσύρει αυτήν τη φωτογραφική διάταξη.
Μπράβο