1. Οι Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας και τα ΝΠΔΔ που ασκούν δραστηριότητες στους τομείς υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης και εποπτεύονται και ελέγχονται από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μπορούν να προμηθεύονται φάρμακα για τους περιθαλπόμενους σε αυτά από τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ ή από φαρμακευτικές εταιρείες στη νοσοκομειακή τιμή.
2. Ο έλεγχος της προμήθειας των φαρμάκων θα πραγματοποιείται από τριμελή επιτροπή, η οποία θα συγκροτείται με απόφαση του Διοικητή της οικείας Υ.Π.Ε που υπάγονται οι Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας ή εδρεύουν τα εποπτευόμενα ΝΠΔΔ.
3. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες που αφορούν την εφαρμογή της παρούσας διάταξης και ιδίως τη διαδικασία, τον τρόπο εξόφλησης και άλλα ειδικότερα θέματα.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 37 Προμήθειες φαρμάκων από τις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας και ΝΠΔΔ"
#1 Σχόλιο Από ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΚΑΛΙΩΤΗΣ Στις 20 Δεκεμβρίου 2010 @ 15:37
ΜΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΠΟΥ Ο ΚΑΘΕ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΘΑ ΕΙΣΕΠΡΑΤΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΛΕ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ,ΘΑ ΕΙΧΕ ΚΑΤ΄ΑΡΧΗΝ ΣΑΝ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΝΑ ΔΗΛΩΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ. ΒΕΒΑΙΑ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ ΕΛΕΓΧΟΣ, ΚΑΙ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΕΙΠΤΙΚΟΣ, ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΙΝΟΥΣΑΝ ΥΠΟΨΙΕΣ. ΚΑΛΟ ΘΑ ΦΑΙΝΟΤΑΝ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΕΥΘΥΝΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΒΙΑΣΤΕΙ.
#2 Σχόλιο Από Χριστος Στις 20 Δεκεμβρίου 2010 @ 15:54
Θα ηθελα το αρθο να ειναι πιο συγκεκριμενο και να λυνει τα σοβαρα θεματα και προβληματα του χωρου προμηθειας φαρμακων απο τα νοσοκομεια.
Πραγματικα λυπαμε που δεν αναφερεστε
1) στην επιβολη στις βιομηχανιες της παραγωσης οικονομικων συσκευασιων ειδικα και αποκλειστικα για νοσοκομεια.
Ετσι θα εξασφαλιζει το κρατος ακομα χαμηλωτερες τιμες και δεν θα υπαρχει το φαινομενο να κλεβονται η να αχρηστευονται κουτια φαρμακων. Αν νομιζεται οτι το προβλημα ειναι μικρο δειτε απλα ποσα κουτια απο ενα τυχαιο (οποιο και να παρετε το ιδιο ειναι) φαρμακο δαπανα ενα νοσοκομειο και υπολογιστε για ποσες μερες νοσηλειας αντιστοιχει.Στα νοσοκομεια πετανε ολοκληρα κουτια επειδη ανοιχτηκαν η τα εκμεταλευονται καποιοι του συστηματος
2)Οκ η νοσοκομειακη τιμη αλλα πρεπει οταν το κρατος παραγγελνει μαζικα φαρμακα να παιρνει παραπανω εκπτωση.
Η νοσοκομειακη τιμη να υπαρχει μονο για μικρο αριθμο συσκευασιων και οταν το νοσοκομειο κανει μαζικη παραγγελια να περνει και τις αναλογες εκπτωσεις.
3)Συνταγογραφηση μεσα στα νοσοκομεια αποκλειστικα της δραστικης ουσιας.
Ετσι τα νοσοκομεια δεν θα εχουν ενα τεραστιο στοκ απο τα ιδια φαρμακα αλλα, απλα αλλης βιομηχανιας.Τα φαρμακα δεν θα λειγουνε και αυτοι που τα παραγγελνουν η τα συνταγογραφουν δεν θα περνουν μιζες.Ακομα θα πετυχετε πολυ καλητερες τιμες αφου θα προμηθευεστε μαζικα ποσοτητες
4)Παρα πολυ βασικο ακομα για της παραγγελειες φαρμακων ειναι το πως χορηγουνται.Επιβολη ημερησιας δοσης φαρμακου για τους ασθενεις που νοσηλευονται!!!! Οχι δινουμε ενα κουτι και αντε στο καλο, αλλα προετοιμασια καθε μερα της δοσης(η καθε εβδομαδα αναλογα με το αναμενομενο νοσηλειας) του ασ8ενους απο τους φαρμακοιους των νοσοκομειων (συμφωνα βεβαια με την συνταγογραφηση των ιαρτων).
Και τοτε να δειτε μειωση δαπανων…
Ολα αυτα δεν ειναι δυσκολα και ηδη υπαρχουν και λειτουργουν στην Αγγλια.
Ευχαριστω για το χρονο σας.
#3 Σχόλιο Από Νικόλαος Παναγιωτάκης Στις 23 Δεκεμβρίου 2010 @ 10:41
Η παρακάτω πρόταση κατατίθεται με την εμπειρία ενός χρόνου αιμοκάθαρσης σε μονάδα τεχνητού νεφρού.
Τα φάρμακα τα οποία χρησιμοποιεί ο αιμοκαθαιρόμενος είναι πάγια, όπως π.χ. τα ενέσιμα σιδήρου Ferrovin δια βίου, με συχνότητα μία αμπούλα ανά εβδομάδα ή δεκαήμερο, πολλές φορές και 2 την εβδομάδα. Το κάθε κουτί περιέχει 5 αμπούλες (λιανική τιμή στο φαρμακείο 81 €). Για την απομάκρυνση του φωσφόρου γίνεται χρήση ενός χαπιού που λέγεται Renagel, το οποίο χορηγείται σε κάθε λήψη τροφής, δηλαδή συνήθως 3 φορές την ημέρα από 2 τεμάχια. Η συσκευασία του Renagel περιέχει 180 τεμάχια και η λιανική του τιμή είναι 253,01 €.
Τα παραπάνω σκευάσματα, όπως και τα ισοδύναμά τους, που παρέχονται στους νεφροπαθείς μέσω λιανικής τιμής στο φαρμακείο Θα μπορούσαν να παρέχονται από τα κρατικά φαρμακεία. Η μείωση κόστους θα έφθανε το 40% και αυτό γιατί αφενός αποφεύγεται το κόστος διάθεσης και κέρδους του φαρμακοποιού και αφετέρου γίνεται η χονδρική αγορά από τις Υπηρεσίες του φορέα ασφάλισης.
Συμπέρασμα κάθε 3 κουτιά το 1 θα ήταν δωρεάν προς όφελος του ασφαλισμένου. Να ληφθεί υπόψη ότι ο ίδιος ο νεφροπαθής ή συγγενικό του πρόσωπο επισκέπτεται τουλάχιστον μία φορά το μήνα κρατικό φαρμακείο για να πάρει ενέσιμα ερυθροποιητίνης.
#4 Σχόλιο Από Νικόλαος Στις 24 Δεκεμβρίου 2010 @ 17:34
Συμφωνώ με την άποψη του κ.Παναγιωτάκη σε ότι αφορά τα φάρμακα και για άλλες περιπτώσεις όπως π.χ.την υπερταση ή τα φάρμακα των πασχόντων από στεφανιαία νόσο τα οποία χορηγούνται δια βίου. Μια άλλη εκδοχή θα ήταν να χορηγούνται μεγαλύτερες συσκευασίες έτσι ώστε να αποφεύγεται η υποχρεωτική ανά μήνα επίσκεψη στο γιατρό για την συνταγογράφηση.
#5 Σχόλιο Από ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΟΛΕΒΑΣ Στις 27 Δεκεμβρίου 2010 @ 13:00
ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΕΙΝΑΙ Π.Χ ΕΝΑ «ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΤΙΟ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ» ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΝΑ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ ΠΟΥ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ,ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΕ ΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ Η ΚΛΕΙΣΤΟ ΝΟΣΗΛΕΙΟ, ΠΑΡΑ ΜΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΒΑΒΑΙΟΙ ΟΤΙ Η ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΠΟΛΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ .ΠΛΗΦΟΦΟΡΗΘΗΤΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΜΕΣΩ ΔΙΑΦΟΡΩΝ LOGISTICS CENTERS. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΟΔΗΓΗΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΣΤΟΚΑΡΙΣΜΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΕΧΕΤΑΙ ΣΕ ΧΡΗΣΗ ΣΕ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΕΡΔΟΣ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΤΙΜΗ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΣΤΟ STOCK.( ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΟΥ ΚΑΘΕΤΑΙ) ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΘΕΙ ΜΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΕΝΟΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΛΗΣΙΕΣΤΕΡΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ STAND BY ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ ΟΠΩΣ ΤΑ ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ. ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΗ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΚΟΣΤΟΣ(ΜΕΤΡΗΣΙΜΟ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ) ΠΟΥ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΚΑΛΎΠΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΤΙΜΗΣ.
#6 Σχόλιο Από Παναγιώτης Αλτάνης Στις 28 Δεκεμβρίου 2010 @ 18:45
Πολύ θετικό μέτρο με λειτουργικά και οικονομικά οφέλη. Να αποσαφηνιστεί ότι καλύπτει τα ΝΠΔΔ Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αρμοδιότητας Υπουγείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τα ευάλωτα άτομα από ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδεςπου που παρέχουν προστατευμένη φιλοξενία και φροντίδα.
#7 Σχόλιο Από ΠΕΡΛΑΝΤΙΔΗΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ Στις 30 Δεκεμβρίου 2010 @ 16:47
Σωστο μετρο το οποιο θα μπορουσε να επεκταθει και σε αλλες κατηγοριες ασφαλισμενων ωστε τα ασφαλιστικα ταμεια να αποζημιωνουν τα φαρμακα στη νοσοκομειακη τιμη και οχι στη λιανικη.Αυτο φυσικα προυποθετει τη σωστη στελεχωση και την αναβαθμιση του νοσοκομειακου φαρμακειου.