Άρθρο 19 Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας

  1. Με την απόφαση της παρ. 1 του άρθρου 33 δύνανται επτά (7) Κέντρα Υγείας να μετατρέπονται σε Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, τα οποία διασυνδέονται με Τμήματα Ιατρικής Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.).
  2. Σε κάθε Πανεπιστημιακό Κέντρο Υγείας εγκαθίσταται μία ειδική μονάδα Πανεπιστημιακού Εργαστηρίου του άρθρου 46 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), των Τμημάτων Ιατρικής των Α.Ε.Ι.. Τα Πανεπιστημιακά Εργαστήρια του πρώτου εδαφίου καλύπτουν τα γνωστικά αντικείμενα της υγιεινής, της επιδημιολογίας, της προληπτικής ιατρικής, της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της δημόσιας υγείας.
  3. Τα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας της παρ. 1 αποτελούν αποκεντρωμένες μονάδες των οικείων Διοικήσεων Υγειονομικών Περιφερειών (Δ.Υ.Πε.), σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν. 4238/2014 (Α’ 38).
  • 8 Οκτωβρίου 2024, 21:22 | Σύλλογος Λυσοσωμικων Η Αλληλεγγύη

    Στα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας θα πρέπει να συμμετέχουν θεσμικά και οι Ενώσεις ασθενών.
    Πχ η Ένωση Ασθενών Ελλάδας όσο και η Ένωση Σπανίων Ασθενών Ελλάδας.
    Είναι οι ενώσεις που έχουν την καλύτερη εμπειρία για την διαχείριση χρόνιων και Σπανίων Νοσημάτων με Πανευρωπαϊκή εμπειρία.
    Μπορούν να προσφέρουν τεχνογνωσία, ενημέρωση και ασθενοκεντρική ολιστική προσέγγιση.
    Ο Χρόνιος Ασθενής χρειάζεται εκτός από τις ιατρικές επιστήμες και άλλους κλάδους επαγγελματιών υγείας και ψυχικής υγείας όσο και κοινωνικής φροντίδας στην κοινότητα

  • 6 Οκτωβρίου 2024, 16:41 | Π. Σ.

    Στο 1. να διασυνδέονται με τις Σχολές Επιστημών Υγείας.
    Στο 2. να προστεθεί το γνωστικό αντικείμενο της κοινοτικής νοσηλευτικής

  • 4 Οκτωβρίου 2024, 10:01 | Α.Π

    Στο άρθρο 46 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), αναφέρεται μεταξύ άλλων και η δυνατότητα ίδρυσης ενός διεπιστημονικού εργαστηρίου που εντάσσεται σε Σχολή ή στο Α.Ε.Ι.
    Ως εκ τούτου θα ήταν βέλτιστη επιλογή να δίνεται η ευκαιρία σε ένα ΑΕΙ εάν κρίνει πως το εργαστήριο υγιεινής δεν μπορεί να σηκώσει μόνο το βάρος της λειτουργίας μιας τέτοιας μονάδας, την υλοποίηση ενός πανεπιστημιακού κέντρου υγείας υπό την διεύθυνση ενός διεπιστημονικού εργαστηρίου. Αυτό θα απελευθερώσει μεγάλες δυνάμεις ακαδημαϊκές ενός ΑΕΙ από τα 7 που διατηρούν Ιατρικές σχολές. Θα μπορέσουν να συνεισφέρουν μέλη ΔΕΠ πολλών γνωστικών αντικειμένων πέραν της Ιατρικής Σχολής όπως Ψυχολογίας, Διατροφολογίας, Νοσηλευτικής, Φυσικοθεραπείας και πολλά άλλα.
    Ακριβώς για τον παραπάνω λόγο προτείνω να τροποποιηθεί το 2ο εδάφιο του άρθρου 19 ως εξής: Σε κάθε Πανεπιστημιακό Κέντρο Υγείας εγκαθίσταται μία ειδική μονάδα Πανεπιστημιακού Εργαστηρίου του άρθρου 46 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), των Τμημάτων Ιατρικής των Α.Ε.Ι. ή Διεπιστημονικού Εργαστηρίου του οικείου ΑΕΙ. Τα Πανεπιστημιακά Εργαστήρια του πρώτου εδαφίου καλύπτουν τα γνωστικά αντικείμενα της υγιεινής, της επιδημιολογίας, της προληπτικής ιατρικής, της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της δημόσιας υγείας.

  • 30 Σεπτεμβρίου 2024, 00:35 | Σ.Τ.

    Στην παράγραφο 1 να προστεθούν στη διασύνδεση και τα αντίστοιχα μεταξύ τους (απο το έτος 2024) τμήματα Νοσηλευτικής των 8 ΑΕΙ στην Ελλάδα.
    Στην παράγραφο 2 να προστεθεί και το γνωστικό αντικείμενο της «Κοινοτικής Νοσηλευτικής».
    Η Κοινοτική Νοσηλευτική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας (ΠΟΥ 1985) και αφορά στην εκπαίδευση μέσω των -υπό σύσταση- πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας του πολυπληθέστερου εργατικού δυναμικού σε αυτή (ΠΦΥ), δλδ των κοινοτικών νοσηλευτών/τριών.

  • 25 Σεπτεμβρίου 2024, 10:23 | Vasily Psarommatis

    Well done