Άρθρο 16 Σύστημα αξιολόγησης προσωπικών ιατρών

  1. Καθιερώνεται ενιαίο σύστημα αξιολόγησης των προσωπικών ιατρών στη βάση συγκεκριμένων δεικτών απόδοσης, οι οποίοι αντιστοιχούν σε ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους που συνδέονται με την άσκηση των καθηκόντων τους και αφορούν, ενδεικτικά, στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας των εγγεγραμμένων ληπτών υπηρεσιών υγείας, στη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων, στον εγγραμματισμό υγείας των εγγεγραμμένων ληπτών υπηρεσιών υγείας και στη σχέση ιατρού – ασθενούς. Η αξιολόγηση των προσωπικών ιατρών γίνεται σε ετήσια βάση και στηρίζεται σε πληροφορίες που συλλέγονται ηλεκτρονικά.
  2. Στο πλαίσιο του ενιαίου συστήματος αξιολόγησης των προσωπικών ιατρών δύναται να προβλέπεται σύστημα επιβολής κυρώσεων.
  • 8 Οκτωβρίου 2024, 16:18 | ΕΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Η αξιολόγηση των προσωπικών γιατρών βάσει δεικτών απόδοσης είναι θετική και θα πρέπει να προβλεφθεί επιπλέον και σύνδεση με τις απολαβές, σε ένα ποσοστό, ως επιπλέον κίνητρο. Ταυτόχρονα θα πρέπει οι λήπτες των υπηρεσιών να συμμετέχουν και αυτοί στην αξιολόγηση και η εμπειρία τους να αποτελεί έναν από τους δείκτες απόδοσης

  • 8 Οκτωβρίου 2024, 16:35 | ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ/ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

    Το σύστημα αξιολόγησης πρέπει να είναι αντικειμενικό και τα ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια πρέπει να είναι γνωστά εκ των προτέρων στον ιατρό που υπογράφει την σχετική σύμβαση ή που ως ιατρός του ΕΣΥ παρέχει υποχρεωτικά υπηρεσίες προσωπικού ιατρού.
    Αντί κυρώσεων θα πρέπει ο ιατρός που αξιολογείται αρνητικά να υποχρεούται να περάσει από κατάλληλη εκπαίδευση με στόχο τη βελτίωση των δεικτών υγείας. Οι κυρώσεις μπορούν να επέλθουν μόνο εάν ο ιατρός δεν κατορθώνει να βελτιώσει τους δείκτες απόδοσής του παρά το γεγονός εκπαιδεύτηκε ήδη στο αντικείμενο δύο φορές.
    Θεωρούμε ότι, η έλλειψη πρόβλεψης επιπροσθέτου αμοιβής σε ιατρούς που υπερκαλύπτουν εξαιρετικά την απόδοση αναφορικά με την βελτίωση των δεικτών υγείας, συνιστά παράλειψη ουσιώδους κινήτρου για τη βελτίωση της απόδοσης όλων των Προσωπικών Ιατρών της χώρας.

  • 8 Οκτωβρίου 2024, 15:43 | Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος

    Αρ 16 Σύστημα αξιολόγησης Προσωπικών Ιατρών

    Η παρ 2 προβλέπει ύπαρξη ποινών – κυρώσεων σε άγνωστο σύστημα αξιολόγησης. Καθώς αυτό είναι σαφές αντικίνητρο και προτείνουμε την αντικαταστασή του από κίνητρα παραγωγικότητας, όπως έχει στην Γαλλία όπου υπάρχει μπόνους εθνικών στόχων στην Πρωτοβάθμια. Όμοια δράση προβλέπεται και στην Ελλάδα αλλά κατευθύνεται προς μη ιατρικούς φορείς πχ φαρμακεία (όπως στο πρόγραμμα Δοξιάδης με την αποζημίωση για προληπτικές δράσεις υγείας). Αναμένουμε ακόμη την νέα εύχρηστη πλατφόρμα του Υπουργείου που αφορά τις προληπτικές δράσεις.
    Αρ 26, παρ 8 σχεδ. νόμου προβλέπει μπόνους προληπτικών δράσεων.
    Το προτεινόμενο σύστημα που εμπεριέχει και κυρώσεις, αποτελεί σαφές αντικίνητρο για την ένταξη του ειδικού ιατρού στο θεσμό του προσωπικού ιατρού, και προτείνουμε την αντικατάστασή του από κίνητρα παραγωγικότητας
    Προτείνεται τα μπόνους προληπτικών δράσεων που θα κατευθυνθούν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγεία να διανεμηθούν σε όλους τους συμμετέχοντες ιατρούς και όχι στα φαρμακεία που άλλωστε δεν είναι και ο κύριος φορέας της ΠΦΥ.

  • 8 Οκτωβρίου 2024, 11:20 | ΕΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Η αξιολόγηση των προσωπικών γιατρών βάσει δεικτών απόδοσης είναι θετική και θα πρέπει να προβλεφθεί επιπλέον και σύνδεση με τις απολαβές, σε ένα ποσοστό, ως επιπλέον κίνητρο. Ταυτόχρονα θα πρέπει οι λήπτες των υπηρεσιών να συμμετέχουν και αυτοί στην αξιολόγηση και η εμπειρία τους να αποτελεί έναν από τους δείκτες απόδοσης.

  • 7 Οκτωβρίου 2024, 23:34 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ

    Η καθιέρωση ενός αποτελεσματικού συστήματος αξιολόγησης των ΠΙ στη βάση δεικτών απόδοσης είναι ζητούμενη, όπως και η σύνδεσή της με την αποζημίωση των ΠΙ, με καθιέρωση ενός στοιχείου P4P αποζημίωσης πρόσθετης της per capita αποζημίωσης. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβάλλει στο να γίνει το συμβόλαιο του ΠΙ οριακά ελκυστικό, αλλά και παράλληλα να προτεραιοποιηθούν και να επιτευχθούν
    κρίσιμοι στόχοι πολιτικής υγείας, πχ εμβολιαστική κάλυψη, διείσδυση προγραμμάτων screening για νοσήματα, κλπ

  • 7 Οκτωβρίου 2024, 20:36 | Ακαδημία – Ιπποκράτης – ΕΕΕΕ – ΕΚΓΙ

    Η καθιέρωση ενός αποτελεσματικού συστήματος αξιολόγησης των ΠΙ στη βάση δεικτών απόδοσης είναι ζητούμενη, όπως και η σύνδεσή της με την αποζημίωση των ΠΙ, με καθιέρωση ενός στοιχείου P4P αποζημίωσης πρόσθετης της per capita αποζημίωσης. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβάλλει στο να γίνει το συμβόλαιο του ΠΙ οριακά ελκυστικό, αλλά και παράλληλα να προτεραιοποιηθούν και να επιτευχθούν κρίσιμοι στόχοι πολιτικής υγείας, πχ εμβολιαστική κάλυψη, διείσδυση προγραμμάτων screening για νοσήματα, κλπ

    Ελληνική Ακαδημία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
    Εταιρεία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής Ελλάδος «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»
    Ελληνική Εταιρεία Έρευνας & Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
    Ελληνικό Κολλέγιο Γενικής Ιατρικής

  • 3 Οκτωβρίου 2024, 09:37 | Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής

    Ως Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής είμαστε θετικοί σε ένα σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης των ΠΙ. Ωστόσο απαιτούνται περισσότερες διευκρινίσεις από αυτές που αναγράφονται στο άρθρο 16 του παρόντος σχεδίου νόμου αναφορικά με τα κριτήρια αλλά και τις κυρώσεις που θα περιλαμβάνει ώστε να τοποθετηθούμε.

  • 30 Σεπτεμβρίου 2024, 22:31 | Αργύρης Αργυρίου

    Ελπίζω να μην καταλήξουμε σε καταστάσεις του τύπου:

    « Δεν μου έδωσες την αντιβίωση, ή το φάρμακο που μου πρότεινε η γειτόνισσα;
    ΟΚ, θα πάω σπίτι και θα σου βάλω κακό βαθμό ».

  • 30 Σεπτεμβρίου 2024, 13:54 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΓΝΗΣΑΛΗ

    Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ. ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΕΝΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΥΠΟΨΙΝ ΑΛΛΑ ΠΡΩΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ. ΔΟΞΑ ΤΟΝ ΘΕΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ. ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΑΝΑΛΥΣΩ ΤΩΡΑ

  • 30 Σεπτεμβρίου 2024, 12:48 | ΝΝ

    Το καλύτερο σύστημα αξιολόγησης είναι η δυνατότητα αλλαγής προσωπικού ιατρού.
    Συνεπώς όσοι περισσότεροι Γενικοί οικογενειακοι ιατροί και παθολόγοι είναι στο σύστημα , τόσο καλύτερα.

  • 28 Σεπτεμβρίου 2024, 17:12 | Χριστόφορος

    Να φτιαχτεί εφαρμογή να αξιολογούνται από τούς ασθενής και αν υπάρχει φακελάκι η κάτι παρόμοιο απόλυση.

  • 27 Σεπτεμβρίου 2024, 22:18 | Χρύσα Βαρδαξή

    Η αξιολόγηση είναι πάντα χρήσιμη για να κρατείται σε ικανοποιητικό ( αν οχι και υψηλό ) επίπεδο η παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας, έτσι και εδώ.

  • 25 Σεπτεμβρίου 2024, 09:46 | Vasily Psarommatis

    Μπράβο