- Υπουργείο Υγείας - http://www.opengov.gr/yyka -

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΙΑΤΡΟ – ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΠΟΜΠΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ – ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ – Άρθρο 13 Εγγραφή σε προσωπικό ιατρό

  1. Ο ενήλικος πληθυσμός, συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων, καθώς και των λοιπών δικαιούχων της παρ. 2 του άρθρου 33 του ν. 4368/2016 (Α΄ 21), εγγράφεται υποχρεωτικά σε προσωπικό ιατρό.
  2. Από την παρ. 1 εξαιρούνται τα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, στα οποία παρέχεται υγειονομική περίθαλψη σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 154/1975 (Α΄ 185), τα εν ενεργεία στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών των στελεχών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, στα οποία παρέχεται υγειονομική περίθαλψη, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 123 του ν. 3079/2002 (Α΄311). Οι δικαιούχοι εξωνοσοκομειακής και ενδονοσοκομειακής περίθαλψης στα στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας, όπως καθορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 154/1975, στην παρ. 1 του άρθρου 7 του π.δ. 62/2023 (Α΄114) και στις αποφάσεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 55 του ν.δ. 721/1970 (Α΄ 251), διατηρούν το δικαίωμα πρόσβασης στα στρατιωτικά νοσοκομεία και οι στρατιωτικοί ιατροί των υγειονομικών δομών των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν πρόσβαση στον ατομικό τους φάκελο.
  3. Η εγγραφή των ληπτών υπηρεσιών υγείας στον προσωπικό ιατρό των περ. α) έως και δ) της παρ. 1 του άρθρου 5 γίνεται αποκλειστικά σε επίπεδο δήμου ή όμορων δήμων, ενώ της περ. ε) της παρ. 1 του ίδιου άρθρου αποκλειστικά σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας. Ο λήπτης υπηρεσιών υγείας δύναται να επιλέξει τον προσωπικό του ιατρό από το σύνολο των εγγεγραμμένων προσωπικών ιατρών στους καταλόγους, που δημιουργούνται και επικαιροποιούνται ανά δήμο, ή να δηλώσει ως προσωπικό του ιατρό τον ιδιώτη ιατρό της επιλογής του, σύμφωνα με την περ. ε’ της παρ. 1 του άρθρου 5. Η επιλογή του προσωπικού ιατρού όσων τελούν υπό δικαστική συμπαράσταση γίνεται από τα πρόσωπα που ορίζονται στα άρθρα 1669 και 1670 του Αστικού Κώδικα.
  4. Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα εγγραφής μόνο σε έναν προσωπικό ιατρό. Κατόπιν υποβολής σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος, μετεγγραφή σε άλλον προσωπικό ιατρό μπορεί να εγκρίνεται έως και δύο (2) φορές ανά έτος. Η εγγραφή και η μετεγγραφή πραγματοποιούνται ως ακολούθως:

α) από τον ίδιο τον δικαιούχο, τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας,

β) μέσω του ιατρού που πρόκειται να δηλωθεί ως προσωπικός ιατρός, ο οποίος διαθέτει πρόσβαση στο σύστημα,

γ) μέσω της υγειονομικής μονάδας της περιοχής κατοικίας του δικαιούχου ή όποιας άλλης δημόσιας δομής Π.Φ.Υ. αυτός επιλέξει,

δ) μέσω ιδιωτικών φαρμακείων, σύμφωνα με το άρθρο 49 του ν. 4950/2022 (Α’ 128).

  1. Στην περίπτωση κατά την οποία ο λήπτης υπηρεσιών υγείας δεν έχει εγγραφεί σε προσωπικό ιατρό έως την 1η.6.2025, ο προσωπικός του ιατρός ορίζεται αυτομάτως από το σύστημα της περ. α) της παρ. 4. Μετά την πρώτη εγγραφή, τυχόν μετεγγραφή του λήπτη υπηρεσιών υγείας σε άλλον προσωπικό ιατρό, που καθίσταται αναγκαία λόγω διαγραφής του αρχικού προσωπικού ιατρού από τους καταλόγους της παρ. 3, πραγματοποιείται από τον λήπτη υπηρεσιών υγείας εντός χρονικού διαστήματος ενός (1) μηνός, διαφορετικά ο νέος προσωπικός του ιατρός ορίζεται αυτομάτως από το σύστημα της περ. α) της παρ. 4. Στις περιπτώσεις του πρώτου και του δεύτερου εδαφίου, ο λήπτης υπηρεσιών υγείας διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής του προσωπικού ιατρού που έχει οριστεί αυτομάτως από το σύστημα της περ. α) της παρ. 4, χωρίς η εν λόγω μετεγγραφή να συνυπολογίζεται στο ετήσιο όριο της ίδιας παραγράφου.
  2. Για τον ανήλικο πληθυσμό η εγγραφή στον προσωπικό ιατρό γίνεται από πρόσωπο που ασκεί την επιμέλεια του ανηλίκου, οριστικά ή προσωρινά, και είναι προαιρετική για τoν ανήλικο πληθυσμό που δεν έχει συμπληρώσει το δέκατο έκτο (16ο) έτος της ηλικίας του, σύμφωνα με την ημεροχρονολογία γέννησής του, και υποχρεωτική για τον ανήλικο πληθυσμό που έχει συμπληρώσει το δέκατο έκτο (16ο) έτος της ηλικίας του, σύμφωνα με την ημεροχρονολογία γέννησής του.
7 Σχόλια (Ανοιχτό | Κλείσιμο)

7 Σχόλια Στο "ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΙΑΤΡΟ – ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΠΟΜΠΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ – ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ – Άρθρο 13 Εγγραφή σε προσωπικό ιατρό"

#1 Σχόλιο Από Vasily Psarommatis Στις 25 Σεπτεμβρίου 2024 @ 09:20

Bravo

#2 Σχόλιο Από ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Στις 25 Σεπτεμβρίου 2024 @ 12:02

13.4. ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ Η ΔΥΝΗΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ 2 ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ! ΙΔΙΩΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΙΑ ΒΑΣΙΚΗ, ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2 ΕΤΗ!

#3 Σχόλιο Από ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΣΕΧΙΔΗΣ Στις 25 Σεπτεμβρίου 2024 @ 23:28

μερικοι ιδιωτες προσωπικοι γιατροι συνηθιζουν να ζητουν χρηματα απο τον ασθενη..θα πρεπει να δοθουν αυστηρες οδηγιες ωστε να μην πραττουν κατι τετοιο και να δημιουργηθει μια πλατφορμα καταγγελιων που θα αξιολογουνται παραβατικες συμπεριφορες,
επισης υπαρχουν ιατροι που παιρνουν τον ΑΜΚΑ του ασθενους και κλεινουν εν αγνοια του ραντεβου…θα πρεπει να υιοθετηθει μια καρτα που καθε πολιτης θα την χρησιμοποιει οταν επισκεπται τους ιατρους..ετσι θα αποφευγονται και οι παρανομες συνταγογραφησεις.

#4 Σχόλιο Από ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΓΝΗΣΑΛΗ Στις 26 Σεπτεμβρίου 2024 @ 12:22

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ. ΟΠΟΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΓΙΑΤΡΟ ΟΤΑΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ,

#5 Σχόλιο Από Χριστόφορος Στις 26 Σεπτεμβρίου 2024 @ 21:14

Να υπάρχουν Δημόσια νοσοκομεία, Δημόσιο σύστημα Υγείας,να προσλάβετε Γιατρούς, και νοσηλευτές και Διοικητικό προσωπικό, να γίνουν αυξήσεις στούς μισθούς σε όλους τούς κλάδους από Νοσοκομεία έως καί όλα τα Υπουργεία, και να βγάλετε μια εφαρμογή η οποία να υπάρχει και να κρίνουμε ως ασθενείς τους υπαλλήλους και να μην μπορεί κανένας Γιατρός να μας ζητάει φακελάκι, να καταργήσετε το φακελάκι, Κύριε Άδωνη διότι εσείς καταστρέψατε την Δημόσια υγεία, βάλατε μέσα τούς Ιδιώτες, διώξτε όλους τούς ιδιώτες από τα Δημόσια νοσοκομεία, και να γίνει επένδυση στα Δημόσια νοσοκομεία από μηχανολογικό εξοπλισμό έως καί μισθούς, και όχι να δίνεται λεφτά στούς μεγαλοκάρχαρίες, εσείς Κύριε Άδωνη καταστρέψατε μια Δημόσια υγεία, φτιάξτε την να είναι δημόσια και όχι ιδιωτική. Να φτιάξετε εφαρμογή να γίνεται καταγγελία και αξιολόγηση όλον τον υπαλλήλων ακόμα και γιατρών και όταν ζητάνε φακελάκι και γίνεται καταγγελία 3 φορές να απολύεται. Και κάντε επενδύσεις στα Δημόσια νοσοκομεία, και διώξτε τούς ιδιώτες.

#6 Σχόλιο Από Χριστόφορος Στις 26 Σεπτεμβρίου 2024 @ 21:16

Εφαρμογή που να γίνεται αξιολόγηση από τους ασθενείς, έτσι ώστε ακόμα και σε ένα γιατρό να γίνει καταγγελία για φακελάκι να απολύεται, και να γίνονται επενδύσεις στην δημόσια υγεία.

#7 Σχόλιο Από Νικόλαος Στις 27 Σεπτεμβρίου 2024 @ 03:10

Ο περιορισμός της επιλογής ιατρού σε επίπεδο δήμου και περιφέρειας είναι υπερβολικός. Ο δήμος στον οποίο ανήκει ένας ασφαλισμένος, μπορεί να είναι σε άκρο περιφέρειας, που είναι πιο συμφέρουσα η επιλογή ιατρού άλλης περιφέρειας ή και δήμου. Μπορεί ακόμα ο ασφαλισμένος να θέλει ιατρό άλλης περιοχής για τους δικούς του λόγους, συνεπώς μήπως το εν λόγω ν/σ περιέχει αντισυνταγματικές διατάξεις;