Άρθρο 12 Αποζημίωση προσωπικών ιατρών – Αποδοχές

  1. Οι ιατροί των παρ. 1 και 2 του άρθρου 7 δύναται να αποζημιώνονται επιπλέον των μηνιαίων αποδοχών τους, οι οποίες καλύπτουν αριθμό εγγεγραμμένων ληπτών υπηρεσιών υγείας μέχρι χίλια πεντακόσια (1.500) άτομα, και για εγγεγραμμένους λήπτες υπηρεσιών υγείας από χίλια πεντακόσια ένα (1.501) μέχρι δύο χιλιάδες (2.000) άτομα «κατά κεφαλήν» και ανά ηλικιακή ομάδα.
  2. Ειδικά οι παιδίατροι των παρ. 1 και 2 του άρθρου 7 δύναται να αποζημιώνονται επιπλέον των μηνιαίων αποδοχών τους, οι οποίες καλύπτουν αριθμό εγγεγραμμένων ληπτών υπηρεσιών υγείας μέχρι χίλια (1.000) άτομα, και για εγγεγραμμένους λήπτες υπηρεσιών υγείας από χίλια ένα (1.001) μέχρι χίλια πεντακόσια (1.500) άτομα «κατά κεφαλήν» και ανά ηλικιακή ομάδα.
  3. Για τις αποδοχές των προσωπικών ιατρών υποχρεωτικής υπηρεσίας του άρθρου 8 ισχύουν το άρθρο 56 του ν. 4999/2022 (Α’ 225), περί του μισθολογίου μόνιμων αγροτικών ιατρών και ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου, σε συνδυασμό με το άρθρο 20 του ν. 5045/2023 (Α΄ 136).
  4. Οι συμβεβλημένοι με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας προσωπικοί ιατροί του άρθρου 11 αποζημιώνονται για τους εγγεγραμμένους σε αυτούς λήπτες υπηρεσιών υγείας «κατά κεφαλήν» και ανά ηλικιακή ομάδα, ανεξαρτήτως της ύπαρξης ενεργούς ασφαλιστικής ικανότητας στο πρόσωπο των εγγεγραμμένων ληπτών υπηρεσιών υγείας. Η αποζημίωση των προσωπικών ιατρών της παρούσας δεν υπόκειται στον μηχανισμό αυτόματης επιστροφής (clawback) και κλιμακωτού ποσοστού εκπτώσεων (rebate) του άρθρου 100 του ν. 4172/2013 (Α’ 167).
  • 26 Σεπτεμβρίου 2024, 09:04 | Γιωργος

    ολοι οι προσωπικοι γιατροι ζητανε λεφτα για εξεταση . καντε κατι

  • 26 Σεπτεμβρίου 2024, 02:36 | Κωνσταντίνος

    Μια εναλλακτική μορφή αποζημίωσης θα ήταν να διαχειρίζεται ο προσωπικός ιατρός έναν κλειστό προϋπολογισμό, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των ασθενών του, και από τον οποίο θα καλύπτονται οι δαπάνες εξετάσεων, φαρμάκων κοκ των ασθενών. Αν ο απολογισμός είναι πλεονασματικός ένα μέρος της εξοικονόμησης των δαπανών, να δίδεται στον ιατρό ως μπόνους αποδοτικότητας. Εννοείται θα πρέπει να έχουν οριστεί εκ των προτέρων κριτήρια αποτελεσματικότητας.
    Π.χ. Για 10 παχύσαρκους διαβητικούς, θεωρεί ο ΕΟΠΥΥ ότι χρειάζονται 15.000 κατ’ έτος. Εγώ επιλέγω να χορηγήσω Ozempic, Jardiance και να μετράω ινσουλίνες, C-πεπτίδια και να κάνω γονιδιακό έλεγχο στους ασθενείς μου, γεγονός που συνεπάγεται ετήσια δαπάνη π.χ. 25.000. Ο συνάδελφός μου απέναντι τους πείθει να αλλάξουν συνήθειες διατροφής, να κόψουν ζάχαρη, αλάτι, αλεύρι, αλκοόλ, να περπατάνε, και χορηγώντας τους μια μετφορμίνη, πετυχαίνει τα ίδια ή και καλύτερα αποτελέσματα από εμένα, με ετήσιο κόστος για τον ΕΟΠΥΥ π.χ. 4.000. Δεν είναι δίκαιο να αμειφθεί για την εξοικονόμηση που πέτυχε ο συνάδελφος; Δεν πρέπει να έχει κίνητρο ο προσωπικός ιατρός να αντιμετωπίζει με τον καλύτερο, αλλά και με τον πιο οικονομικά αποδοτικό τρόπο τον ασθενή του;

    Μήπως μια τέτοια προσέγγιση κάνει θελκτικό το θεσμό του προσωπικού ιατρού σε συναδέλφους που απέχουν από το θεσμό, γιατί θεωρούν εξευτελιστικές τις αμοιβές (και είναι, εκτός κι αν κάποιος απλά συνταγογραφεί, όπως κάνουν οι περισσότεροι);

    Νομίζω ότι είναι μια πρόταση που πρέπει να συζητηθεί σοβαρα, αν και θα ξεβολέψει πολλούς συναδέλφους.

  • 25 Σεπτεμβρίου 2024, 23:04 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΑΡΟΦΑΛΑΚΗΣ

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΙΔΙΩΣ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΛΥΨΗΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΕΦΟΣΟΝ ΤΟ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΙΟ ΣΕ 2500 ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΑΥΞΗΣΗ ΑΜΟΙΒΗΣ.

  • 25 Σεπτεμβρίου 2024, 23:26 | ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΣΕΧΙΔΗΣ

    η αποζημειωση θα πρεπει να δινεται ανα ασθενη στον οποιο ο προσωπικος γιατρος εκανε ιατρικη πραξη,εξεταση,συνταγογραφηση,παραπομπη και οχι ανα κεφαλι εγγεγραμεμνψν ασθενων..

  • 25 Σεπτεμβρίου 2024, 11:23 | ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

    12.4. ΘΕΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΚΕΙΤΑΙ Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟΣΑΦΗΝΗΣΗ ΟΜΩΣ ΤΟ ΠΟΣΟ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΤ’ΕΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΕΝΟΣ ΜΕΣΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ.

Σχολιάστε

Πριν υποβάλλετε το σχόλιο σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Όροι Συμμετοχής

  1. Φροντίστε να διατυπώνετε προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα. Προφανώς κάθε ζήτημα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλά ο δημόσιος διάλογος διευκολύνεται με στοχευμένες και συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις.
  2. Φροντίστε να διατυπώνετε τις προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις με τρόπο σύντομο και περιεκτικό.
  3. Προσπαθήστε να τεκμηριώνετε αυτά που γράφετε με αναφορές, παραπομπές σε άλλα κείμενα, υλικό ή συνδέσμους με αντίστοιχο περιεχόμενο, εκτός αν η χρήση τους είναι καταχρηστική και στην περίπτωση αυτή θα αφαιρούνται.
  4. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο που υποβάλετε δεν προσβάλλει δικαιώματα άλλων προσώπων.
  5. Είναι γόνιμο να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά είναι σημαντικό για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διαλόγου να αποφεύγονται οι προσωπικές αντιπαραθέσεις με άλλους συμμετέχοντες.
  6. Προτάσεις, σχόλια, υπερσύνδεσμοι ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, τα οποία διατυπώνονται σε γλώσσα και με τρόπο υβριστικό, χυδαίο ή περιέχουν ή υποκινούν μισαλλοδοξία και διακρίσεις που βασίζονται σε φύλο, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, φυλετική ή εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν θα δημοσιεύονται στο OpenGov.gr. Επίσης δε θα δημοσιεύονται σχόλια τα οποία παραπέμπουν σε άλλους δικτυακούς τόπους για λόγους διαφήμισης, δημοσιότητας ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό που κρίνεται από το OpenGov.gr ως καταχρηστικός.
  7. Οι προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που υποβάλετε υπόκεινται σε έλεγχο ως προς την τήρηση των παρόντων όρων χρήσης και συμμετοχής.
  8. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη χρήση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για ενημερωτικούς λόγους σχετικούς με τους στόχους του OpenGov.gr.
  9. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη διάθεση των προτάσεων, σχολίων ή ερωτήσεων που υποβάλετε με την άδεια «Creative Commons».