Άρθρο 10 Ειδικευόμενοι προσωπικοί ιατροί – Κίνητρο προσέλκυσης

  1. Οι ιατροί που επιθυμούν να αποκτήσουν την ειδικότητα της γενικής/οικογενειακής ιατρικής παρέχουν υποχρεωτικά κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους υπηρεσίες προσωπικού ιατρού, σύμφωνα με το παρόν Μέρος, εφόσον η εκπαίδευσή τους σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας καταλαμβάνει χρονικό διάστημα τουλάχιστον ίσο ή ανώτερο από δώδεκα (12) συνεχείς μήνες.
  2. Στους ιατρούς που, κατά τη διάρκεια του έτους 2025, υποβάλλουν αίτηση για εκπαίδευση στις ειδικότητες της γενικής/οικογενειακής ιατρικής και της εσωτερικής παθολογίας, με σκοπό την απόκτηση του τίτλου των συγκεκριμένων ειδικοτήτων, πέραν των αποδοχών του άρθρου 54 του ν. 4999/2022 (Α’ 225), περί του μισθολογίου ιατρών και οδοντιάτρων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), των έμμισθων ειδικευόμενων ιατρών και των επικουρικών ιατρών, και κατά παρέκκλιση της παρ. 15 του ως άνω άρθρου, καταβάλλεται εφάπαξ οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης, το οποίο, με την επιφύλαξη της περ. β) της παρ. 3 του άρθρου 28 του ν. 4354/2015 (Α’ 176), δεν δύναται να υπερβαίνει, σε επίπεδο μεικτών απολαβών, τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ. Το οικονομικό κίνητρο καταβάλλεται υπό την προϋπόθεση ότι η αίτηση του πρώτου εδαφίου αφορά σε θέσεις εμμίσθων ειδικευόμενων ιατρών, οι οποίες έχουν περιληφθεί σε ηλεκτρονικό κατάλογο κενών θέσεων ή σε σχετικό ειδικό βιβλίο, σύμφωνα με την υπό στοιχεία Γ4δ//Γ.Π.οικ.37686/6.8.2024 απόφαση του Υφυπουργού Υγείας (Β’ 4576), περί καθορισμού της διαδικασίας τοποθέτησης ιατρών στα νοσηλευτικά ιδρύματα προς απόκτηση ειδικότητας, και για τις οποίες δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον έως την υποβολή της αίτησης. Το οικονομικό κίνητρο του πρώτου εδαφίου καταβάλλεται από τους φορείς στους οποίους τοποθετούνται οι ειδικευόμενοι ιατροί ως εξής: α) κατά τα δύο τρίτα (2/3) με την έναρξη της εκπαίδευσης και β) κατά το υπόλοιπο ένα τρίτο (1/3) με τη λήψη του τίτλου των συγκεκριμένων ειδικοτήτων.
  3. Οι ιατροί που λαμβάνουν το οικονομικό κίνητρο της παρ. 2 οφείλουν, εντός ενός (1) έτους από τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου εκπαίδευσης στις ειδικότητες της γενικής/οικογενειακής ιατρικής και της εσωτερικής παθολογίας, να συμμετάσχουν στις εξετάσεις για την απόκτηση του τίτλου των συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως και στην περίπτωση της μη απόκτησης των συγκεκριμένων ειδικοτήτων λόγω μη επιτυχούς συμμετοχής στις εξετάσεις του πρώτου εδαφίου, α) δεν καταβάλλεται η δεύτερη δόση του οικονομικού κινήτρου της παρ. 2, β) η πρώτη δόση που καταβλήθηκε επιστρέφεται στο σύνολό της. Η είσπραξη γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α΄ 190).
  4. Ιατροί οι οποίοι επιλέγουν να αλλάξουν ιατρική ειδικότητα, προτού την ολοκληρώσουν, και να ασκηθούν στις ειδικότητες της γενικής/οικογενειακής ιατρικής και της εσωτερικής παθολογίας, και οι οποίοι τοποθετούνται για άσκηση σε αυτές από την έναρξη ισχύος του παρόντος, αποζημιώνονται, κατά παρέκκλιση της παρ. 4 του άρθρου 1 του ν. 123/1975 (Α’ 172), για όλο το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ολοκλήρωση της άσκησης στις ειδικότητες της γενικής/οικογενειακής ιατρικής και της εσωτερικής παθολογίας, μη συνυπολογιζόμενου του χρονικού διαστήματος, κατά το οποίο είχαν ασκηθεί στην άλλη ιατρική ειδικότητα. Στους ιατρούς αυτούς καταβάλλεται, ομοίως, το οικονομικό κίνητρο της παρ. 2, υπό τους όρους της εν λόγω παραγράφου και κατά παρέκκλιση της παρ. 4 του άρθρου 1 του ν. 123/1975, περί καταβολής αποζημίωσης στους ειδικευόμενους ιατρούς.
  5. Οι ιατροί της παρ. 4, που επιλέγουν εκ νέου να αλλάξουν ιατρική ειδικότητα, πριν από την ολοκλήρωση της άσκησης στις ειδικότητες της γενικής/οικογενειακής ιατρικής και της εσωτερικής παθολογίας, δεν λαμβάνουν αποδοχές για χρονικό διάστημα ίσο με αυτό της άσκησης, τόσο στις ειδικότητες της γενικής/οικογενειακής ιατρικής και της εσωτερικής παθολογίας, όσο και στην αρχική ειδικότητα. Το οικονομικό κίνητρο της παρ. 2 που τυχόν έλαβαν επιστρέφεται στο σύνολό του, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 3.
  • 26 Σεπτεμβρίου 2024, 10:03 | Αγγελική Δέσκα

    Κ.Γεωργιάδη,κ.Αγαπηδάκη,κ.Βαρτζόπουλε,κ.Θεμιστοκλέους.
    Εξαγγείλατε τα νέα μέτρα για την επιδότηση τον Οκτώβριο του 2023.Την άνοιξη του 2024 υπήρξε πάλι μια εξαγγελία.Υπάρχουν και οι απόφοιτοι ιατρικής που είχαν ήδη επιλέξει αυτές τις ειδικότητες,διαμόρφωσαν τις αποφάσεις για την επαγγελματική τους πορεία σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει το Υπουργείο,δηλαδή νέο πλαίσιο,νέα δεδομένα,αλλαγή σκηνικού.Ανέβαλαν την έναρξη ειδικότητας,έχασαν μισθούς και πολύ πρόσφατα πχ Σεπτέμβριο 2024 ξεκίνησαν ειδικότητα λόγω της πολύμηνης αναμονής της ψήφισης του νόμου.(Ξέρετε πολύ καλά ότι την ειδικότητα δεν την αρχίζεις ακριβώς όποτε θέλεις).
    Αυτούς που ξεκίνησαν ειδικότητα Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας μέσα ή στα τέλη του 2024 πρέπει να τους εντάξετε στους δικαιούχους του επιδόματος.Έτσι είναι το δίκαιο και θα εγγυόταν ίσες ευκαιρίες στους πολίτες.
    Αλλωστε,είναι όφελος για τον θεσμό να υπάρξουν πολλοί να τον στελεχώσουν!

  • 25 Σεπτεμβρίου 2024, 23:37 | ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΣΕΧΙΔΗΣ

    το χρηματικο δελεαρ στους προς ειδικοτητα ιατρους να επιλεξουν την παθολογια η την γενικη ιατρικη θα δημιουργησει μια στρατια νεων γιατρων που θα ασκουν μια ειδικοτητα με αγγαρεια αφου την επελεξαν λογω των χρηματων…

  • 25 Σεπτεμβρίου 2024, 16:57 | Αδαμαντία Χρυσομάλλη

    Συγχαρητήρια για την προσπάθεια αναδιοργάνωσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Σχετικά με το κίνητρο για τους ειδικευόμενους ιατρούς σε γενική ιατρική και εσωτερική παθολογία θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα να συμπεριληφθούν στη παραπάνω διάταξη όσοι συνάδελφοι βρίσκονται υπό διορισμό ή έχουν κάνει αίτηση και βρίσκονται σε αναμονή ειδικότητας νωρίτερα από 1.1.2025. Σε διαφορετική περίπτωση όπως είναι αντιληπτό θα ξεκινάνε ταυτόχρονα συνάδελφοι την ειδικότητα με διαφορετικούς εργασιακούς όρους, ενώ στα ίδια τα νοσοκομεία θα υπάρξουν κενά καθώς πολλοί συνάδελφοι θα θελήσουν τη διαγραφή τους από τη λίστα και την εκ νέου κατάθεση της αίτησής τους. Ελπίζω να λάβετε υπόψιν σας τις παραπάνω προτάσεις για να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιη αυτή η μεταρρύθμιση.

  • 25 Σεπτεμβρίου 2024, 15:10 | Γεώργιος Πασκαλής

    Θεωρώ το το όριο του ενός χρόνου από την ολοκλήρωση της ειδικότητας, πολύ περιοριστικο. Ήδη κάποιος που τελείωσε για παράδειγμα τον Απρίλιο του 2024 έχει δικαίωμα συμμετοχής για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2024. Δηλαδή μισός χρόνος τρώγεται λόγω προθεσμιών δήλωσης συμμετοχής στις εξετάσεις. Εφόσον συντρέχει επιπλέον λόγος μη συμμετοχής (τοκετός, ασθένεια κτλ) ο χρόνος που δύναται ο γιατρός να εξεταστεί και να οεραιτιε εξετάσεις είναι ελάχιστος. Θα έπρεπε να είναι διετία ή να υπάρχει πρόβλεψη για ορισμένες κατηγορίες.

  • 25 Σεπτεμβρίου 2024, 12:41 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ

    Στην παραγραφο 4, θα ηταν ακομα μεγαλυτερο κινητρο για οσους αποφασιζουν να αλλαξουν ειδικοτητα σε Γενικη Ιατρικη, να αποζημιωνονται κανονικα για ολα τα χρονια της ειδικευσης χωρις να αφαιρειται του χρονικο διαστήμα κατά το οποίο είχαν ασκηθεί στην άρχικη ιατρική ειδικότητα.

Σχολιάστε

Πριν υποβάλλετε το σχόλιο σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Όροι Συμμετοχής

  1. Φροντίστε να διατυπώνετε προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα. Προφανώς κάθε ζήτημα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλά ο δημόσιος διάλογος διευκολύνεται με στοχευμένες και συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις.
  2. Φροντίστε να διατυπώνετε τις προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις με τρόπο σύντομο και περιεκτικό.
  3. Προσπαθήστε να τεκμηριώνετε αυτά που γράφετε με αναφορές, παραπομπές σε άλλα κείμενα, υλικό ή συνδέσμους με αντίστοιχο περιεχόμενο, εκτός αν η χρήση τους είναι καταχρηστική και στην περίπτωση αυτή θα αφαιρούνται.
  4. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο που υποβάλετε δεν προσβάλλει δικαιώματα άλλων προσώπων.
  5. Είναι γόνιμο να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά είναι σημαντικό για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διαλόγου να αποφεύγονται οι προσωπικές αντιπαραθέσεις με άλλους συμμετέχοντες.
  6. Προτάσεις, σχόλια, υπερσύνδεσμοι ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, τα οποία διατυπώνονται σε γλώσσα και με τρόπο υβριστικό, χυδαίο ή περιέχουν ή υποκινούν μισαλλοδοξία και διακρίσεις που βασίζονται σε φύλο, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, φυλετική ή εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν θα δημοσιεύονται στο OpenGov.gr. Επίσης δε θα δημοσιεύονται σχόλια τα οποία παραπέμπουν σε άλλους δικτυακούς τόπους για λόγους διαφήμισης, δημοσιότητας ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό που κρίνεται από το OpenGov.gr ως καταχρηστικός.
  7. Οι προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που υποβάλετε υπόκεινται σε έλεγχο ως προς την τήρηση των παρόντων όρων χρήσης και συμμετοχής.
  8. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη χρήση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για ενημερωτικούς λόγους σχετικούς με τους στόχους του OpenGov.gr.
  9. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη διάθεση των προτάσεων, σχολίων ή ερωτήσεων που υποβάλετε με την άδεια «Creative Commons».