Άρθρο 9 Διαδικασία κάλυψης κενών και κενούμενων θέσεων προσωπικών ιατρών – Αντικατάσταση τίτλου και τροποποίηση παρ. 1 και 6 άρθρου 26 ν. 2519/1997

  1. Ο τίτλος του άρθρου 26 του ν. 2519/1997 (Α’ 165), περί των ιατρών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας υπαίθρου, αντικαθίσταται ως εξής:

«Προσωπικοί ιατροί πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».

  1. Στην παρ. 1 του άρθρου 26 του ν. 2519/1997, περί των ιατρών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας υπαίθρου, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο οι λέξεις «γιατρών υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικών)» αντικαθίστανται από τις λέξεις «προσωπικών ιατρών» και οι λέξεις «γενικής ιατρικής» αντικαθίστανται από τις λέξεις «γενικής/οικογενειακής ιατρικής και εσωτερικής παθολογίας», β) στο έκτο εδάφιο οι λέξεις «γιατροί υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου» αντικαθίστανται από τις λέξεις «υπόχρεοι προσωπικοί ιατροί», γ) στο έβδομο εδάφιο οι λέξεις «που ισχύουν τρεις (3) μήνες μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου» διαγράφονται, δ) στο ένατο εδάφιο οι λέξεις «κενές θέσεις υπηρεσίας υπαίθρου» αντικαθίστανται από τις λέξεις «κενές θέσεις υπηρεσίας προσωπικού ιατρού» και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Σε κενές και κενούμενες θέσεις προσωπικών ιατρών διορίζονται κατά προτεραιότητα ιατροί με ειδικότητα γενικής/οικογενειακής ιατρικής και εσωτερικής παθολογίας. Οι κατά τις διατάξεις αυτές καταλαμβανόμενες θέσεις μετατρέπονται με την απόφαση διορισμού σε θέσεις του κλάδου ιατρών Ε.Σ.Υ., με βαθμό Επιμελητή Β’. Οι διοριζόμενοι τοποθετούνται στη θέση Επιμελητή Β’ με θητεία κατά τις διατάξεις του άρθρου 34 του παρόντος. Η αίτηση διορισμού από τους ενδιαφερομένους υποβάλλεται μετά την ανακοίνωση της θέσης. Σε περίπτωση περισσότερων από έναν υποψηφίων για την ίδια θέση, διορίζεται ο αρχαιότερος στην ειδικότητα. Αν δεν υπάρχουν υποψήφιοι κατά τα ανωτέρω στις θέσεις που ανακοινώνονται, τοποθετούνται υπόχρεοι προσωπικοί ιατροί. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται ο τρόπος, η διαδικασία και οι λεπτομέρειες εφαρμογής των διατάξεων της παραγράφου αυτής. Οι διοριζόμενοι κατά την παράγραφο αυτή γιατροί δεν μετακινούνται κατά οποιονδήποτε τρόπο από τη θέση τους κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας τους. Οι κατά τις διατάξεις αυτές καταλαμβανόμενες θέσεις, μετά την κένωση τους για οποιονδήποτε λόγο, μετατρέπονται σε κενές θέσεις υπηρεσίας προσωπικού ιατρού.».

  1. Στην παρ. 6 του άρθρου 26 του ν. 2519/1997, περί διαδικασίας πλήρωσης κενών και κενούμενων θέσεων προσωπικών ιατρών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η περ. α) αντικαθίσταται, β) στην περ. β) βα) στο πρώτο εδάφιο βαα) οι λέξεις «ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου που μένουν ακάλυπτες μετά από προκήρυξη ή πρόσκληση ενδιαφέροντος» αντικαθίστανται από τις λέξεις «προσωπικών ιατρών που μένουν ακάλυπτες στο πλαίσιο προκήρυξης της περ. α)», βαβ) μετά από τις λέξεις «παράταση της υπηρεσίας» η λέξη «υπαίθρου» διαγράφεται, βαγ) μετά από τις λέξεις «επί θητεία» προστίθεται η λέξη «προσωπικού», βαδ) μετά από τις λέξεις «ή άλλου ιατρού» οι λέξεις «υπηρεσίας υπαίθρου» διαγράφονται, βαε) μετά από τις λέξεις «σε άλλη θέση» προστίθενται οι λέξεις «προσωπικού ιατρού», ββ) στο δεύτερο εδάφιο οι λέξεις «Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.Πε.) αντικαθίστανται από τις λέξεις «Δ.Υ.Πε.», βγ) στα εδάφια δεύτερο και τρίτο οι λέξεις «από την επόμενη προκήρυξη ή πρόσκληση ενδιαφέροντος» αντικαθίστανται από τις λέξεις «στο πλαίσιο επόμενης προκήρυξης της περ. α)» και η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:

«6.α) Η διαδικασία πλήρωσης των κενών και κενούμενων θέσεων προσωπικών ιατρών γίνεται από τις οικείες Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών (Δ.Υ.Πε.). Οι κενές και κενούμενες θέσεις προσωπικών ιατρών περιλαμβάνονται σε προκήρυξη, η οποία εκδίδεται από τον Διοικητή της οικείας Δ.Υ.Πε. και εγκρίνεται από τον Υπουργό Υγείας. Η προκήρυξη έχει ετήσια διάρκεια, δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της οικείας Δ.Υ.Πε. και οι θέσεις που περιλαμβάνονται σε αυτή δύναται να επικαιροποιούνται οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια ισχύος της με τροποποίηση που δημοσιεύεται ομοίως στην ιστοσελίδα της οικείας Δ.Υ.Πε. Η προκήρυξη απευθύνεται τόσο σε υπόχρεους, όσο και σε μη υπόχρεους προσωπικούς ιατρούς και παραμένει ανοικτή καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της, ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να δύναται να υποβάλει οποτεδήποτε σχετική αίτηση. Για την κάλυψη συγκεκριμένων θέσεων που περιλαμβάνονται στην εκάστοτε προκήρυξη, ο Διοικητής της οικείας Δ.Υ.Πε. εκδίδει, οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια ισχύος της προκήρυξης, μία ή περισσότερες προσκλήσεις, καλώντας τους ενδιαφερομένους, είτε να υποβάλλουν αίτηση, εφόσον δεν το έχουν ήδη πράξει, είτε να επικαιροποιήσουν τυχόν στοιχεία της ήδη υποβληθείσας αίτησής τους, εφόσον τούτο απαιτείται. Η εκάστοτε πρόσκληση του πέμπτου εδαφίου δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της οικείας Δ.Υ.Πε. και θέτει ελάχιστη προθεσμία για την υποβολή ή επικαιροποίηση των αιτήσεων τουλάχιστον δέκα (10) εργάσιμων ημερών. Προτεραιότητα για την κάλυψη της εκάστοτε θέσης έχουν οι ιατροί με ειδικότητα γενικής/οικογενειακής ιατρικής και εσωτερικής παθολογίας, έπονται οι υπόχρεοι προσωπικοί ιατροί και ακολουθούν οι επί θητεία προσωπικοί ιατροί.

β) Οι θέσεις προσωπικών ιατρών που μένουν ακάλυπτες στο πλαίσιο προκήρυξης της περ. α) ή κενώνονται αιφνιδίως, μπορούν να καλύπτονται προσωρινά με παράταση της υπηρεσίας του υπόχρεου ή επί θητεία προσωπικού ιατρού που υπηρετεί ήδη στη θέση ή άλλου ιατρού (υπόχρεου ή επί θητεία) που υπηρετεί σε άλλη θέση προσωπικού ιατρού εντός του νομού στον οποίο βρίσκεται το Γ.Ν.-Κέντρο Υγείας, το Κέντρο Υγείας, το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, το Περιφερειακό Ιατρείο ή το Ειδικό Περιφερειακό Ιατρείο. Η παράταση εγκρίνεται από τον Διοικητή της οικείας Δ.Υ.Πε. μετά από σχετική αίτηση του ενδιαφερόμενου και ισχύει μέχρι την ανάληψη υπηρεσίας από τον ιατρό που θα επιλεγεί για τη συγκεκριμένη θέση στο πλαίσιο επόμενης προκήρυξης της περ. α) και δεν μπορεί να υπερβεί τους δώδεκα (12) μήνες. Σε περίπτωση που η θέση δεν καλυφθεί στο πλαίσιο επόμενης προκήρυξης της περ. α), ακολουθείται η προαναφερόμενη διαδικασία για την προσωρινή της κάλυψη.».

Σχολιάστε

Πριν υποβάλλετε το σχόλιο σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Όροι Συμμετοχής

  1. Φροντίστε να διατυπώνετε προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα. Προφανώς κάθε ζήτημα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλά ο δημόσιος διάλογος διευκολύνεται με στοχευμένες και συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις.
  2. Φροντίστε να διατυπώνετε τις προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις με τρόπο σύντομο και περιεκτικό.
  3. Προσπαθήστε να τεκμηριώνετε αυτά που γράφετε με αναφορές, παραπομπές σε άλλα κείμενα, υλικό ή συνδέσμους με αντίστοιχο περιεχόμενο, εκτός αν η χρήση τους είναι καταχρηστική και στην περίπτωση αυτή θα αφαιρούνται.
  4. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο που υποβάλετε δεν προσβάλλει δικαιώματα άλλων προσώπων.
  5. Είναι γόνιμο να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά είναι σημαντικό για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διαλόγου να αποφεύγονται οι προσωπικές αντιπαραθέσεις με άλλους συμμετέχοντες.
  6. Προτάσεις, σχόλια, υπερσύνδεσμοι ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, τα οποία διατυπώνονται σε γλώσσα και με τρόπο υβριστικό, χυδαίο ή περιέχουν ή υποκινούν μισαλλοδοξία και διακρίσεις που βασίζονται σε φύλο, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, φυλετική ή εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν θα δημοσιεύονται στο OpenGov.gr. Επίσης δε θα δημοσιεύονται σχόλια τα οποία παραπέμπουν σε άλλους δικτυακούς τόπους για λόγους διαφήμισης, δημοσιότητας ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό που κρίνεται από το OpenGov.gr ως καταχρηστικός.
  7. Οι προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που υποβάλετε υπόκεινται σε έλεγχο ως προς την τήρηση των παρόντων όρων χρήσης και συμμετοχής.
  8. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη χρήση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για ενημερωτικούς λόγους σχετικούς με τους στόχους του OpenGov.gr.
  9. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη διάθεση των προτάσεων, σχολίων ή ερωτήσεων που υποβάλετε με την άδεια «Creative Commons».