- Με την επιφύλαξη των υπόχρεων και μη υπόχρεων προσωπικών ιατρών των παρ. 3 και 5 του άρθρου 8, αντίστοιχα, και των ειδικευόμενων ιατρών της παρ. 1 του άρθρου 10, ως προσωπικοί ιατροί για τον ενήλικο πληθυσμό ορίζονται ιατροί των ειδικοτήτων της γενικής/οικογενειακής ιατρικής και της εσωτερικής παθολογίας.
- Για την ανήλικο πληθυσμό ως προσωπικοί ιατροί ορίζονται:
α) οι παιδίατροι για ανηλίκους που δεν έχουν συμπληρώσει το δέκατο έκτο (16ο) έτος της ηλικίας τους, σύμφωνα με την ημεροχρονολογία γέννησής τους,
β) οι ιατροί των ειδικοτήτων της παρ. 1 για ανηλίκους που έχουν συμπληρώσει το δέκατο έκτο (16ο) έτος της ηλικίας τους, σύμφωνα με την ημεροχρονολογία γέννησής τους.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 4 Ειδικότητες προσωπικών ιατρών"
#1 Σχόλιο Από Vasily Psarommatis Στις 25 Σεπτεμβρίου 2024 @ 09:21
Ενδιαφέρων
#2 Σχόλιο Από Λάμπρος Φώτης Στις 25 Σεπτεμβρίου 2024 @ 13:06
Υπάρχει δυνατότητα οι παιδιάτροι να καλύπτουν τον πληθυσμό ως και 18 ετών. Ο αριθμός των παιδιάτρων είναι ικανός για αυτό, ενώ θα μειωθεί και το βάρος προς τους γενικούς γιατρούς. Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι οι μαθητές είναι ακόμη παιδιά, υπό την επίβλεψη των γονέων τους και έχουν χτίσει με τους παιδιάτρους μια χρόνια σχέση εμπιστοσύνης
#3 Σχόλιο Από Ηλιας Στις 25 Σεπτεμβρίου 2024 @ 22:58
Καλησπέρα οι ιατροί εργασίας που συμπεριληφθηκαν στις ιδρυτικές ειδικότητες του προσωπικού ιατρού και έβαλαν πλάτη στο σύστημα προφανως θα πρέπει να ανήκουν στους προσωπικούς ιατρούς αφού η ειδίκευση τους είναι παρόμοια με των γενικών ιατρών.
#4 Σχόλιο Από Elias Στις 25 Σεπτεμβρίου 2024 @ 23:05
Οι ιατροί εργασίας που συμπεριληφθηκαν στις ιδρυτικές ειδικότητες του προσωπικού ιατρού και έβαλαν πλάτη στο σύστημα προφανως θα πρέπει να ανήκουν στους προσωπικούς ιατρούς αφού η ειδίκευση τους είναι παρόμοια με των γενικών ιατρών.
#5 Σχόλιο Από Ειδικευόμενος Ιατρικής Εργασίας Στις 26 Σεπτεμβρίου 2024 @ 12:57
Ως ειδικευόμενος στην Ιατρική Εργασίας και Περιβάλλοντος, με εκπαίδευση σε πολλές κλινικές, έναν χρόνο εσωτερική παθολογία και υπεύθυνοι για screening, eίμαστε οι καθ’ύλην κατάλληλοι να είμαστε προσωπικοί ιατροί. Στην πραγματικότητα είναι σαν να είμαστε ήδη.
Ευχαριστώ
#6 Σχόλιο Από Γιώργος Στις 26 Σεπτεμβρίου 2024 @ 13:15
Τους περίπου 100 ειδικευμένους ιατρούς οι οποίοι έκαναν αίτηση και τη σύμβαση τους δεν ενεργοποιήσατε ποτε θα πρέπει άμεσα να τους αποκαταστήσετε και να τους εντάξετε στους προσωπικούς γιατρούς
#7 Σχόλιο Από ΕΛΕΝΗ Z Στις 27 Σεπτεμβρίου 2024 @ 20:57
Βασει του Ν4238/2014 στο Άρθρο 4 παράγραφος: 5, αναφερεται:
Ως προσωπικοί ιατροί ορίζονται ιατροί ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας ή οι ΕΙΔΙΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για τον ενήλικο πληθυσμό.
Το 2022 με την έναρξη του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού η ειδικότητα της Ιατρικής της Εργασίας μαζί με τους Παθολόγους και τους Προσωπικούς Ιατρούς ήταν οι πρώτες ειδικότητες που εντάχθηκαν στο θεσμό πριν προστεθούν και άλλες, καθώς πρεσβεύουν το θεσμό της Πρωτοβάθιας υγείας.
Η συγκεκριμένη ειδικότητα ανήκει στην Πρωτοβάθμια υγεία και αφορά αποκλειστικά την πρόληψη και την προαγωγή υγείας για αυτό και είναι σημαντικό να μην εκλείψει η δυνατότητα να ορίζονται ως προσωπικοί Ιατροί του κοινού και να εξυπηρετούν άτομα-εργαζόμενους οι οποίοι τους εμπιστεύονται στα θέματα υγείας τους αφού η επαφή μαζί τους είναι συνεχής και μακροχρόνια. Ένας Ιατρός Εργασίας μπαίνοντας στο θεσμό του προσωπικού ιατρού αναγκάζεται να ανοίξει και να πάρει άδεια ιατρείου, και προοδευτικά φτάνει να εξυπηρετεί ένα μεγάλο αριθμό ασθενών, στηριζοντας το κράτος και τους πολίτες του.Καθώς η ειδικότητα της Ιατρικής της Εργασίας ανήκει και πρεσβεύει αποκλειστικά την πρωτοβάθμια περίθαλψη και πρόληψη της υγείας είναι δίκαιο να συμπεριληφθεί και η συγκεκριμένη ειδικότητα της Ιατρικής της Εργασίας στο θεσμό του Προσωπικού Ιατρού, αφού πρόσφατα τους αφαιρέθηκε το δικαίωμα προτεραιότητας στην Ειδικότητά τους.Οι Ιατροί Εργασίας παίζουν σημαντικό ρόλο στην ίδρυση κουλτούρας πρόληψης και είναι επωφελής για την Υγεία και κοινωνική πρόνοια και η συμπερίληψη τους στη χάραξη πολιτικής θα βελτιώσει το σημερινό πανόραμα των υπηρεσιών πρόληψης και η ένταξη τους στο θεσμό θα υποστηρίξει τη συμμόρφωση με τους κανόνες υγείας και ασφάλειας και θα δώσει και νεα έκταση στην αναγνώριση από ειδικούς επιστήμονες των επαγγελματικών ασθενειών και ατυχημάτων της χώρας σε στατιστικό επίπεδο με την χρόνια παρακολούθηση της υγειας ατόμων σε προσωπικό επίπεδο (προσωπικού ιατρού) και αυτό αναδεικνύει και την ανάγκη προσθήκης των ΙΕ στο θεσμό του προσωπικου ιατρού.Επίσης, Η υποστήριξη του θεσμού και από τους ΙΕ είναι σημαντική καθώς η τεχνογνωσία τους θα προσφέρει οφέλη και προώθηση της συμμόρφωσης με μια θεσμική προληπτική κουλτούρα – προσφέροντας στο κράτος ασφαλέστερους και υγιείς πολίτες με ορθή εξειδικευμένη καθοδήγηση στα θέματα προληπτικής Ιατρικης βελτιώνοντας το παρόν μοντέλο πρόληψης υγειας του κράτους.
#8 Σχόλιο Από ΚΩΣΤΑΣ Π Στις 27 Σεπτεμβρίου 2024 @ 21:00
ΑΜΕΣΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ,
Βασει του Ν4238/2014 στο Άρθρο 4 παράγραφος, ως προσωπικοί ιατροί ορίζονται ιατροί ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας ή οι ΕΙΔΙΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για τον ενήλικο πληθυσμό.Η ειδικότητα της Ιατρικής της Εργασίας μαζί με τους Παθολόγους και τους Προσωπικούς Ιατρούς ήταν από τις πρώτες ειδικότητες που εντάχθηκαν στο θεσμό πριν προστεθούν και άλλες, καθώς πρεσβεύουν την προληπτικη ιατρική και το θεσμό της Πρωτοβάθιας υγείας.
#9 Σχόλιο Από ΠΕΤΡΟΣ Στις 29 Σεπτεμβρίου 2024 @ 15:45
ημειώνεται ότι ως προσωπικοί ιατροί ορίζονται και οι ιατροί άνευ ειδικότητας, οι οποίοι
διαθέτουν πιστοποιητικό γενικής ιατρικής του άρθρου 25 του ν. 4461/2017 (Α’ 38)……αυτο σημερα δεν υπαρχει ??????ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ 30 -50 ΑΤΟΜΑ μεγαλης ηλικιας του πρωην ΙΚΑ.ΕΔΩ θα γινουν νεα ατομα με μηδενικη εμπερια οχι ατομα με εμπειρια 35 -45 χρονια.ΣΚΟΠΙΜΟ να γινει διευκρινηση διοτι εκ του νομου εχουν τα ιδια δικαιωατα με τους συναδελφους της ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ
#10 Σχόλιο Από Αργύρης Αργυρίου Στις 29 Σεπτεμβρίου 2024 @ 20:41
ΟΚ. Ας δοθεί η δυνατότητα και στους Ιατρούς Εργασίας να γίνονται Προσωπικοί Ιατροί.
Κατά τον ίδιο τρόπο όμως θα πρέπει να δοθεί και στους Γενικούς – Οικογενειακούς Ιατρούς η δυνατότητα να εργάζονται και ως Ιατροί Εργασίας.
Για πιο λόγο να μην μπορούν να επιλέξουν οι Επιχειρηματίες ως Ιατρό της Επιχείρησής τους έναν Γενικό Ιατρό ή Παθολόγο (που ενδεχομένως να έχει κάνει κάποιο course Ιατρικής της Εργασίας) όπως ακριβώς γίνεται στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης;
#11 Σχόλιο Από ΝΝ Στις 30 Σεπτεμβρίου 2024 @ 11:11
Εαν δοθεί η δυνατότητα ένταξης των Ιατρών Εργασίας στο θεσμό του Προσωπικού Ιατρού , πρεπει αντίστοιχα να δοθεί δυνατότητα στους Γενικούς Οικογενειακούς Ιατρούς να εργάζονται ως Ιατροί Εργασίας.
Οι ανάγκη των επιχειρήσεων για ιατρική κάλυψη είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ και αριθμός των εν ενεργεία Ιατρων Εργασίας αναπερκέστατος.
#12 Σχόλιο Από AA Στις 30 Σεπτεμβρίου 2024 @ 22:47
Κύριοι, το θέμα συζήτησης και το σχέδιο νόμου αφορά το ποιές ειδικότητες θα ενταχθούν στο θεσμό του προσωπικού ιατρού που αντιπροσωπεύει την πρωτοβάθμια υγεία. Προφανώς η κάθε Ειδικότητα είναι διαφορετική, γιαυτό και ορίστηκαν οι Ειδικότητες στον Ιατρικό κόσμο, δεν ζητανε οι Ιατροί Εργασίας να γίνουν Γενικοί Ιατροί ούτε Παθολόγοι άλλα στα πλαίσια της δικιάς τους ειδικότητας να εκπροσωπούν το θεσμό του προσωπικού Ιατρού.Μήπως να κάνετε και τους Αναισθησιολόγους αφού υπάρχει έλλειψη και της συγκεκριμένης ειδικότητας…..αλλιώς να καταργήσουμε τις ειδικότητες….!
#13 Σχόλιο Από Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Οργανώσεων για την Ψυχική Υγεία (ΠΟΣΟΨΥ) Στις 1 Οκτωβρίου 2024 @ 10:55
Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Οργανώσεων για την Ψυχική Υγεία (ΠΟΣΟΨΥ) οφείλουμε να επισημάνουμε τα κάτωθι:
Παρότι στο Ν. 4931/2022 υπήρχε πρόβλεψη ότι: «Ως προσωπικοί ιατροί ορίζονται ιατροί ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας δύνανται ως προσωπικοί ιατροί να ορίζονται και απλοί ιδιώτες ιατροί, που δεν εμπίπτουν στις περ. α) έως γ) της παρ. 3, τόσο των ως άνω ειδικοτήτων όσο και άλλων ειδικοτήτων για τον ενήλικο πληθυσμό, ιδίως όταν η ειδικότητα συνδέεται με παρακολούθηση πολιτών που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, και παιδίατροι για τον ανήλικο πληθυσμό»,
στο παρόν Νομοσχέδιο περιορίζονται οι ειδικότητες στους γενικούς/οικογενειακούς ιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους (άρθρο 4).
Η πλειοψηφία των ατόμων με χρόνιες σοβαρές ψυχικές διαταραχές παρακολουθείται κυρίως (και ενίοτε μόνο) από ψυχίατρο. Η αλληλεπίδραση μεταξύ ασθενή και γιατρού στην περίπτωση της ψυχιατρικής είναι πραγματικά μοναδική σε σύγκριση με τις άλλες ειδικότητες της ιατρικής. Η θεραπευτική σχέση μεταξύ των δύο εμπλεκομένων είναι από πολλές οπτικές γωνίες από τα σημαντικότερα συστατικά στοιχεία μιας επιτυχημένης παρέμβασης και συχνά απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, δεξιότητες και χρόνο για να χτιστεί.
Περαιτέρω, φρονούμε ότι θα πρέπει να λάβετε υπόψη δυσμενείς συνέπειες που θα μπορούσε να έχει στα άτομα με χρόνιες σοβαρές ψυχικές διαταραχές θεωρητικό υπόβαθρο και κλινική εμπειρία στις σοβαρές ψυχικές διαταραχές ιατρών ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας που υπολείπονται κατά πολύ των γνώσεων και κλινικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για τη διαχείριση χρονίων σοβαρών ψυχικών διαταραχών.
Παρακαλούμε να προβείτε σε σχετικές προβλέψεις.
#14 Σχόλιο Από ΝΝ Στις 1 Οκτωβρίου 2024 @ 11:25
@AA το θέμα είναι απλό.
Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της ΠΦΥ εφευρέθηκε ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού οπου περαν των Γενικών Οικογενειακών Ιατρών εντάχθηκαν οι Παθολόγοι και ευελπιστούν να ενταχθούν οι Ιατροί Εργασίας. Παρομοίως για να καλυφθούν οι ανάγκες των επιχειρήσεων θα εφευρεθεί ο θεσμός του Ιατρού Επιχείρησης όπου πλην των Ιατρων Εργασίας θα ενταχθούν οι Γενικοί Οικογενειακοί Ιατροί και Παθολόγοι.
#15 Σχόλιο Από ΝΝ Στις 1 Οκτωβρίου 2024 @ 12:05
Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της ΠΦΥ εφευρέθηκε ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού οπου περαν των Γενικών Οικογενειακών Ιατρών εντάχθηκαν οι Παθολόγοι και ευελπιστούν να ενταχθούν οι Ιατροί Εργασίας. Παρομοίως για να καλυφθούν οι ανάγκες των επιχειρήσεων θα εφευρεθεί ο θεσμός του Ιατρού Επιχείρησης όπου πλην των Ιατρων Εργασίας θα ενταχθούν οι Γενικοί Οικογενειακοί Ιατροί και Παθολόγοι.
#16 Σχόλιο Από Αχιλλέας Α. Στις 2 Οκτωβρίου 2024 @ 17:14
Εν έτη 2024 η ιατρικη επιστήμη εξελίσσεται και επιτάσσεται η εξειδίκευση των ιατρών για την ορθότερη αντιμετώπιση των προκλήσεων εξειδικευμένων παθήσεων.
Η ειδικότητα της ΙΕ έχει επίσημα εδραιωθεί από το 1985 στην Ελλάδα και οφείλει το κράτος να δώσει προνόμια-κίνητρα για να ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη ειδικότητα νέοι ιατροί στην Ελλάδα, όπως είχε γίνει και με τους γενικούς ιατρούς, όταν ξαφνικά άνθησε η ειδικότητα και θυμάμαι τότε περίπου 1000 ιατροί την ακολούθησαν, καθώς άνοιξαν νέες θέσεις, δίνοντας κίνητρα!
Το θέμα δεν είναι να εφεύρουμε μεσοβέζικες λύσεις για να «καλύπτονται» οι επιχειρήσεις! Σκοπός είναι να στηθεί ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο υγειας και ασφαλειας και να θεσμοθετηθουν κίνητρα για να αποκτήσει το κράτος εξειδικευμένους ειδικούς ιατρούς εργασίας. Καθώς η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια!
#17 Σχόλιο Από ΙΩΑΝΝΗΣ Στις 2 Οκτωβρίου 2024 @ 18:07
ΑΡΘΡΟ 4,ΠΑΡ.2 «ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΗΛΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΩΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ:A) OI ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ ΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ 16ο ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΟΥΣ Β) ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΗ ΛΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ 16ο ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΟΥΣ «.ΩΣ ΓΝΩΣΤΟ ,ΣΤΟ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ,ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΩΣ ΥΠΟΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ Η ΕΦΗΒΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ.Ο ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΔΕΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥΣ,ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ, ΩΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ,ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΕΙ,ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ 18 ΕΤΩΝ,ΑΝΤΙ ΤΩΝ 16 ΕΤΩΝ.ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ.ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΥ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ,ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ κ.Α.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΤΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΤΟ ΚΕΣΥ.
#18 Σχόλιο Από Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωσης Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής Στις 3 Οκτωβρίου 2024 @ 09:22
Αναφορικά με την φροντίδα των παιδιών (άρθρο 4, παρ. 2) πιστεύουμε ότι τον ρόλο του Προσωπικού Ιατρού μπορούν να αναλάβουν πρωταρχικά οι παιδίατροι, οι οποίοι έχουν από ετών κατοχυρώσει τον ρόλο αυτό στην συνείδηση της ελληνικής οικογένειας, και δευτερευόντως οι Γενικοί Οικογενειακοί Ιατροί, οι οποίοι διαθέτουν τη σχετική εκπαίδευση από τον χρόνο της ειδίκευσής τους.
#19 Σχόλιο Από Δημήτριος Κουναλάκης Στις 5 Οκτωβρίου 2024 @ 09:31
Οι ιατροί με Ειδικότητα Γενικής-Οικογενειακής Ιατρικής έχουν εκπαιδευτεί για να βλέπουν και παιδιά. Ειδικά στον τομέα της πρόληψης και της προαγωγής της υγείας δεν υστερούν από τους παιδίατρους. Στο εξωτερικό, στις περισσότερες χώρες, οι παιδίατροι είναι μόνο μέσα στα νοσοκομεία. Θα έπρεπε να αφήνεται στους γονείς να επιλέξουν προσωπικό ιατρό είτε παιδιατρικής είτε γενικής οικογενειακής ιατρικής. Υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα που δεν έχουν παιδίατρο σε κοντινή απόσταση και εξυπηρετούνται σήμερα από γενικούς οικογενειακούς ιατρούς.
#20 Σχόλιο Από Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία Στις 8 Οκτωβρίου 2024 @ 10:19
Με το σχέδιο νόμου το Υπουργείο στοχεύει στην ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας βελτίωση της υγείας του πληθυσμού με έμφαση, όπως διατείνεται, στην πρόληψη και την προληπτική ιατρική μέσω του θεσμού του προσωπικού ιατρού για όλους τους πολίτες, του προσωπικού παιδιάτρου με δωρεάν επισκέψεις για 530.000 παιδιά, στην υγειονομική φροντίδα για όλους και τη μείωση των ανισοτήτων, ενώ για πρώτη φορά θεσμοθετείται ο προσωπικός παιδίατρος.
Για ακόμα μία φορά, ενώ δίνεται έμφαση στην πρόληψη, η οδοντιατρική περίθαλψη αγνοείται, όπως αγνοείται και στο κεφάλαιο της τηλεϊατρικής- τηλεσυμβουλευτικής που θα παρέχεται από τα 7 Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας.
Η εμπέδωση της «φιλοσοφίας της προληπτικής οδοντιατρικής και της ενημέρωσης γονέων και παιδιών για την ανάγκη της επιμελούς φροντίδας της στοματικής κοιλότητας, η βελτιστοποίηση της ποιότητας της προληπτικής οδοντιατρικής για τα παιδιά 6-12 ετών, η βελτίωση της σχέσης των πολιτών με την αναγκαία οδοντιατρική φροντίδα» που εξαγγέλθηκε ένα χρόνο πριν, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης»» (κωδικός Δράσης 16783) δεν φαίνεται να διαπνέει πλέον το παρόν νομοσχέδιο.
Ειδικότερα:
Οικογενειακός-προσωπικός ιατρός
Με το άρθρο 5 με τίτλο «Οικογενειακός Ιατρός» του Ν. 4238/2014 καθιερώθηκε για πρώτη φορά ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού για την παροχή υπηρεσιών ΠΦΥ στις δομές ΠΦΥ των Τοπικών Δικτύων ΠΦΥ, στα ιδιωτικά ιατρεία και κατ’ οίκον, ενώ στη συνέχεια με το άρθρο 36 του Ν. 4931/2022 (ΦΕΚ Α΄94) «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις», ο οικογενειακός μετονομάστηκε σε προσωπικό γιατρό για την παροχή ολοκληρωμένης και συνεχούς φροντίδας στον πολίτη με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών, την προαγωγή της υγείας, την παραπομπή σε άλλους ειδικούς ιατρούς και σε άλλα επίπεδα περίθαλψης, καθώς και σε διαγνωστικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων των προληπτικών και προσυμπτωματικών ελέγχων, την επιμέλεια της δημιουργίας και τήρησης του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για κάθε πολίτη που είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογο του προσωπικού ιατρού, διασφαλίζοντας τη συνέχεια και τον συντονισμό της φροντίδας. Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή του 2022 ο προσωπικός ιατρός επιλέγεται ελεύθερα από τον πολίτη και μπορεί να ορίζεται και ιδιώτης ιατρός όχι μόνο γενικής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας αλλά και άλλων ειδικοτήτων.
Με την προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 5 του σχεδίου νόμου δεν δίνεται η δυνατότητα να οριστούν προσωπικοί γιατροί άλλων ειδικοτήτων και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη συμμετοχή των οδοντιάτρων στις προληπτικές δράσεις.
Η ΕΟΟ ζητά άμεση ανανέωση και παγίωση του dentist pass που προβλέφθηκε με το άρθρο τρίτο του Ν. 5015/2023 (ΦΕΚ Α’ 20/2023) για τη διενέργεια πράξεων προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας σε παιδιά ηλικίας από έξι έως δέκα έξι ετών το οποίο να συνδεθεί με το ατομικό δελτίο υγείας μαθητή.
Η ΕΟΟ ζητά επίσης ένταξη στο Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης» (Ν. 4675/2020 – ΦΕΚ Α ΄54) της πρόληψης των νόσων του στόματος και του καρκίνου του στόματος, για τις ηλικιακές ομάδες 6-18 ετών και 40-60 ετών αντίστοιχα, ένταξη της πρόληψης των νόσων του στόματος σε δημόσια προγράμματα και ένταξη των οδοντιάτρων στις προβλέψεις των άρθρων 4 παρ. 1, 5 παρ. 1ε και 7.
#21 Σχόλιο Από ΕΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Στις 8 Οκτωβρίου 2024 @ 11:47
Πάρα πολλοί χρόνιοι ασθενείς στη χώρα μας παρακολουθούνται τακτικά από γιατρούς ειδικοτήτων σε ειδικές μονάδες και κέντρα σε νοσοκομεία. Θα πρέπει να θεσμοθετηθεί τρόπος επικοινωνίας και διασύνδεσης του προσωπικού γιατρού με τα κέντρα και τις μονάδες αυτές, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς μεταφέροντας πληροφορίες από τον έναν στον άλλο και να υπάρχει ενιαία κατεύθυνση στη φροντίδα υγείας.
#22 Σχόλιο Από ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ Στις 8 Οκτωβρίου 2024 @ 12:55
Επέκταση του ορίου ηλικίας των παιδιών που παρακολουθεί ο προσωπικός παιδίατρος μέχρι την ηλικία 18χρ αντί για 16χρ. που είναι σήμερα. Οι έφηβοι χρειάζονται την φροντίδα μας στο δύσκολο αυτό στάδιο με τις εξετάσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και πραγματικά νιώθουν ότι είναι σε εγκατάλειψη από ιατρική φροντίδα . Είχαν τον γιατρό τους για 16 χρόνια και ενώ είναι ακόμη παιδιά αναγκάζονται να απευθυνθούν σε άλλες ειδικότητες που τελικά δεν τους αναλαμβάνουν γιατί δεν έχουν εκπαιδευτεί στο αντικείμενο αυτό.
#23 Σχόλιο Από Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων (ΠΟΜΕΠ) Στις 8 Οκτωβρίου 2024 @ 13:10
Προτείνουμε
1)Αποκλειστική Παρακολούθηση των Παιδιών από Παιδίατρους
Είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ότι τα παιδιά θα παρακολουθούνται αποκλειστικά από παιδίατρο, εκτός από τις περιπτώσεις όπου αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει λόγω γεωγραφικών περιορισμών. Η παιδιατρική εξειδίκευση είναι απαραίτητη για την ορθή διάγνωση και πρόληψη παθήσεων κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.
2) Παραπομπές σε Άλλες Ειδικότητες
Προτείνουμε την υποχρεωτική παραπομπή από τον προσωπικό παιδίατρο όταν κρίνεται απαραίτητη η επίσκεψη σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζεται η ολιστική φροντίδα των παιδιών και η αποφυγή άσκοπων εξετάσεων ή παρακολουθήσεων.
3) Επέκταση του Ηλικιακού Ορίου μέχρι τα 18 Έτη
Προτείνουμε την αύξηση του ηλικιακού ορίου για την παρακολούθηση από τον προσωπικό παιδίατρο μέχρι την ηλικία των 18 ετών, αντί των 16 που προβλέπονται σήμερα. Κατά την εφηβεία, οι αναπτυξιακές και ψυχοσωματικές αλλαγές είναι έντονες, και η παρουσία του προσωπικού παιδίατρου εξασφαλίζει τη σωστή παρακολούθηση και αντιμετώπιση των θεμάτων υγείας που προκύπτουν. Επιπλέον, αυτό θα διευκολύνει την ομαλή μετάβαση από την παιδιατρική φροντίδα στην ενήλικη ιατρική φροντίδα, όπως ισχύει και στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών. Η παραμονή του ορίου στα 16 ενδέχεται να αφήσει τα παιδιά εκτεθειμένα σε κινδύνους, καθώς θα χρειαστούν να μεταβούν σε νέους ιατρούς σε κρίσιμη περίοδο της ζωής τους.
Για την ΠΟΜΕΠ
Ρίτσας Ιωάννης
Γραμματέας
#24 Σχόλιο Από Ένωση Σπανίων Ασθενών Ελλάδος Στις 8 Οκτωβρίου 2024 @ 15:06
Παρότι στο Ν. 4931/2022 υπήρχε πρόβλεψη ότι: «Ως προσωπικοί ιατροί ορίζονται ιατροί ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας δύνανται ως προσωπικοί ιατροί να ορίζονται και απλοί ιδιώτες ιατροί, που δεν εμπίπτουν στις περ. α) έως γ) της παρ. 3, τόσο των ως άνω ειδικοτήτων όσο και άλλων ειδικοτήτων για τον ενήλικο πληθυσμό, ιδίως όταν η ειδικότητα συνδέεται με παρακολούθηση πολιτών που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, και παιδίατροι για τον ανήλικο πληθυσμό», στο παρόν Νομοσχέδιο περιορίζονται οι ειδικότητες στους γενικούς/οικογενειακούς ιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους (άρθρο 4). Δεν υπάρχει λύση για τους χρόνιους ασθενείς, πόσο μάλλον για τους Σπάνιους.
#25 Σχόλιο Από ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ/ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Στις 8 Οκτωβρίου 2024 @ 16:32
Οι Γενικοί/Οικογενειακοί Ιατροί είναι οι μόνοι ιατροί που βάση του θεσμοθετημένου προγράμματος εκπαίδευσης τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, εκπαιδεύονται σε όλο το ηλικιακό φάσμα. Δικαιούνται και ταυτόχρονα υποχρεούνται όταν αυτό απαιτείται, να διαχειρίζονται την υγεία και τα προβλήματα υγείας των ανηλίκων. Θεωρούμε λοιπόν αναφαίρετο δικαίωμα κάποιων οικογενειών να επιθυμούν την εγγραφή όλων των μελών της οικογένειας σε ένα Γενικό/Οικογενειακό Ιατρό. Δεν πρέπει να αποκλείεται το δικαίωμα επιλογής των γονέων ενός Γενικού/Οικογενειακού ιατρού για την παρακολούθηση όλης της οικογένειας. Αυτό καθίσταται απολύτως αναγκαίο ειδικά σε περιοχές που δεν υπάρχει διαθέσιμος Παιδίατρος
#26 Σχόλιο Από ΕΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Στις 8 Οκτωβρίου 2024 @ 16:49
Πάρα πολλοί χρόνιοι ασθενείς στη χώρα μας παρακολουθούνται τακτικά από γιατρούς ειδικοτήτων σε ειδικές μονάδες και κέντρα σε νοσοκομεία. Θα πρέπει να θεσμοθετηθεί τρόπος επικοινωνίας και διασύνδεσης του προσωπικού γιατρού με τα κέντρα και τις μονάδες αυτές, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς μεταφέροντας πληροφορίες από τον έναν στον άλλο και να υπάρχει ενιαία κατεύθυνση στη φροντίδα υγείας.
#27 Σχόλιο Από Σύλλογος Λυσοσωμικων Η Αλληλεγγύη Στις 8 Οκτωβρίου 2024 @ 20:30
Για τους ασθενείς με σπάνια νοσήματα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα του προσωπικού γιατρού να συνδέεται με το κέντρο που παρακολουθεί τον σπάνιο ασθενήπχ νοσοκομείο παρακολούθησης
Επίσης να μπορεί να λάβει πληροφορίες ο προσωπικός γιατρός μέσω orphanet ώστε να μπορεί να μπορεί με βάση και τα συμπτώματα να αξιολογήσει το σπάνιο νόσημα.
Ο πρώτος γιατρός που απευθύνεται είναι ο γιατρός πρωτοβάθμιας άραγε ο προσωπικός γιατρός που θα έπρεπε να ονομάζεται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα οικογενειακός να έχει εκπαίδευση για τα σπάνια νοσήματα ώστε να υπάρξει έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση ώστε να λάβει την καλύτερη φροντίδα υγείας και θεραπεία.
Στον σπάνιο ασθενή υπάρχει η κληρονομικότητα άραγε θα πρέπει να βλέπει όλη την οικογένεια.
#28 Σχόλιο Από Σύλλογος Λυσοσωμικων Η Αλληλεγγύη Στις 8 Οκτωβρίου 2024 @ 21:05
Υπάρχουν ελάχιστοι παιδίατροι που είναι στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και στηνΠΦΥ.
Δεν εντάσσονται λοιπόν λόγω πενιχρών μισθών στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Άραγε θα πρέπει πάλι ο γονέας φροντιστής να πληρώνει out of pocket και με τον προσωπικό Πρέπει να δοθούν άραγε ισχυρά κίνητρα να μπουν στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Χωρίς αύξηση πόρων για την Υγεία δεν μπορεί να προχωρήσει ο θεσμός
Επίσης ειδικά στα Σπάνια οι παιδίατροι να καλύπτουν μέχρι την ηλικία των 21 που πιάνει και την μετά εφηβική ηλικία.
Λόγω δυσκολιων που χαρακτηρίζουν τα σπάνια που έχουν κα νοητική στέρηση και βαριά νευρολογικά η αλλά αναπτυξιακά προβλήματα.