Στην παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 971/1979 (Α΄ 223) προστίθεται τελευταίο εδάφιο και το άρθρο διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Η διάθεση ομματοϋαλλίων διορθωτικών των διαθλαστικών ανωμαλιών των οφθαλμών, των τυποποιημένων ομματοϋαλλίων (πρεσβυωπίας), των φακών επαφής, των υγρών φακών επαφής και γενικά όλων των συναφών προς την όραση ειδών, γίνεται και από καταστήματα μη οπτικών ειδών, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, όπως αυτός ισχύει. Σε περίπτωση που διατίθενται από καταστήματα μη οπτικών ειδών επιστημονικά υπεύθυνος θα είναι οπτικός. Ειδικώς η διάθεση των τυποποιημένων ομματοϋαλλίων (πρεσβυωπίας) και των υγρών φακών επαφής επιτρέπεται να γίνεται και από φαρμακεία , χωρίς την υποχρέωση ορισμού οπτικού ως επιστημονικά υπευθύνου.».
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 34 Διάθεση τυποποιημένων γυαλιών πρεσβυωπίας και υγρών επαφής από τα φαρμακεία – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 6 ν. 971/1979"
#1 Σχόλιο Από ΣΥΛΒΙΑ ΚΟΚΚΙΝΑΚΗ Στις 5 Νοεμβρίου 2024 @ 09:24
3 λόγοι που το άρθρο 34 «καίει» τα Οπτικά Καταστήματα:
#1 Eπιδεινώνει τον κύκλο εργασιών μας.
Τα Οπτικά Καταστήματα εμπορευόμαστε Γυαλιά Οράσεως, Φακούς Επαφής και Γυαλιά Ηλίου, δηλαδή 3 κατηγορίες ειδών. Αν ανοίξετε τη μία κατηγορία σε Φαρμακεία, Καταστήματα Καλλυντικών ή Super Market με υπεύθυνο οπτικό αυτό θα επιδεινώσει τις πωλήσεις μας άμεσα, χωρίς να έχουμε δυνατότητα αντίδρασης, καθώς δεν έχουμε την ίδια πρόσβαση με αυτούς σε χρηματοδότηση από τις τράπεζες ή στήριξη από τους συνεταιρισμούς (βλέπε φαρμακεία). Μεγάλη απειλή για τον κλάδο.
#2 Δεν υπάρχει θέμα διανομής σε φακούς επαφής.
Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι πρώτες στην Ευρώπη σε πλήθος οπτικών καταστημάτων ανά 10.000 κατοίκους. Δείτε την έρευνα στο παρακάτω link:
[1]
Οι πολίτες έχουν πρόσβαση στους φακούς επαφής μέσω των Οπτικών Καταστημάτων μας πανελλαδικά. Το άνοιγμα της κατηγορίας είναι αχρείαστο.
#3 Ενθαρρύνει τη χαμηλή όραση του ελληνικού πληθυσμού
Η Ελλάδα έχει τη χαμηλότερη θέση στην Ευρώπη σε άτομα που φοράνε γυαλιά. Δείτε τη θέση της Ελλάδας στην έρευνα:
[2]
Γιατί έχουμε χαμηλή θέση; Ο πληθυσμός δεν ελέγχει τα μάτια του, επειδή το σύστημα ως έχει σήμερα, δεν λειτουργεί αποτελεσματικά. Δείτε τα δημογραφικά της απογραφής 2021, πληθυσμός 10.482.487 και πληθυσμός άνω των 40 ετών 6.226.083. Οι άνω των 40 αναπτύσσουν πρεσβυωπία. Η πρεσβυωπία από τα 40 μέχρι τα 50 έτη θολώνει την κοντινή, τη μεσαία και τη μακρινή όραση. Συμβαίνει σε όλον τον πληθυσμό άνω των 40 και διορθώνεται με γυαλιά, φακούς επαφής ή επέμβαση καταρράκτη (μερικώς, πάλι χρειάζονται γυαλιά).
Το 30% του πληθυσμού της Ελλάδας, που με βάση την έρευνα φορά γυαλιά είναι 3.144.746. Το ποσοστό αυτό είναι το 30% όλου του πληθυσμού, δηλαδή περιλαμβάνει και άτομα κάτω των 40 που έχουν αμετρωπίες.
Η θολή όραση επηρεάζει τα επίπεδα ευτυχίας και την ποιότητα ζωής του πληθυσμού και ταυτόχρονα τον καθιστά λιγότερο παραγωγικό και αποτελεσματικό στη δουλειά του. Πολλά λάθη και καθυστερήσεις λόγω θολής, δύσκολης όρασης.
Το πρόβλημα είναι το μέρος του πληθυσμού που δεν φορά γυαλιά και δεν πάει στον Οφθαλμίατρο για eye exam.
Σήμερα, οι πολίτες κάνουν eye exam στον Οφθαλμίατρο ή σε Οφθαλμολογικά Κέντρα/Νοσοκομεία. Θα αναβάθμιζε την όραση του πληθυσμού αν άνοιγε αυτός ο τομέας και επιτρεπόταν στα Οπτικά Καταστήματα να μετράμε αμετρωπίες, δηλαδή να κάνουμε διάθλαση και να αμοιβόμαστε για τη δουλειά αυτή. Το άνοιγμα των μετρήσεων αμετρωπιών θα αναβάθμιζε την όραση του πληθυσμού χωρίς να διαταράσσει τις ισορροπίες του συστήματος, καθώς οι Οφθαλμίατροι έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης γυαλιών που τα Οπτικά δεν έχουμε. Άλλο συνταγογράφηση, άλλο μετρήσεις. Στις μετρήσεις των βαθμών των ματιών υπάρχει χαμηλή προσβασιμότητα από τους πολίτες και όχι στους φακούς επαφής.
Τέλος, η διάθεση φακών επαφής, υγρών φακών και τυποποιημένων γυαλιών πρεσβυωπίας σε άλλα κανάλια δεν αναβαθμίζει την όραση του πληθυσμού, την επιδεινώνει, καθώς απομακρύνει τον πληθυσμό από τα Οπτικά Καταστήματα που είναι το Φυσικό σημείο αντιμετώπισης τέτοιων θεμάτων. Έχετε δει ποτέ φαρμακοποιό να βλέπει συνταγή γυαλιών;
#2 Σχόλιο Από T. X Στις 6 Νοεμβρίου 2024 @ 12:30
Απαράδεκτη η οποιαδήποτε τροποποίηση του ν. 971 /79.
Επίσης μαζέψτε όλα τα ακατάλληλα γυαλιά ηλίου που διακινούνται εκτός οπτικών καταστημάτων.
Σεβαστείτε την οφθαλμική υγεία των πολιτών σας.
#3 Σχόλιο Από Ευαγγελία Μαυρουλιά Στις 7 Νοεμβρίου 2024 @ 13:18
Δεν θέλω να κουράσω τα είπαν και άλλοι συνάδελφοι απλώς να προσθέσω ότι στα πλαίσια της πρόληψης που βλέπω ότι το υπουργείο δίνει πολύ σημασία να επισημάνω ότι τα οπτικά καταστήματα είναι τα μόνα που έχουν κατηρτισμένο προσωπικό ώστε να δώσουν έγκυρες πληροφορίες και να καθοδηγήσουν τον πιθανό ασθενή και χωρίς αμοιβή. Έτσι λοιπόν όταν μπαίνουν στο οπτικό καταστημα γιατί δεν βλέπουν καλά για κοντά, γίνεται πάντα και μια πολύ χρήσιμη συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάποιος και τις μισές φορές βρίσκουν λύση σωστή, χωρίς να «αρπάνε» ένα οποιοδήποτε γυαλί από ένα σταντ και τις περισσότερες φορές να μην λύνουν το βασικό προβλημά τους.
Επίσης είναι ο μόνος που θα τον παραπέμψει σε γιατρό για προληπτικό τσεκ απ για τον απλούστατο λόγο ότι εμεις ενδιαφερόμαστε ο πελάτης να «βλέπει» …οι τυφλοί δεν είναι πελάτες μας. Έτσι καταλαβαίνετε ποιος χάνει περισσότερο όταν οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όρασης… οι οπτικοί και τα ασφαλιστικά ταμεία και τέλος πληγώνεται η αξιοπιστία η δική σας που είστε οι ειδικοί που καθοδηγείτε τον κόσμο σε λάθος μονοπάτια.
#4 Σχόλιο Από Ευαγγελία Μαυρουλιά Στις 7 Νοεμβρίου 2024 @ 13:33
Τα τυποποιημένα ομματοϋάλλια καθώς και τα υγρά φακών επαφής δεν είναι τόσο αθώα που μπορούν να τα παίρνει ο κόσμος με τόση εύκολία όσο μια αντιρυτιδική κρέμα ή ενα ζευγάρι τσόκαρα. Είναι προιόντα που μπορεί να κάνουν κακό παρά καλό παίρνοντας τα χωρις κάποιον να μας συμβουλέψει έγκυρα.
#5 Σχόλιο Από Παναγιώτης Στις 7 Νοεμβρίου 2024 @ 17:53
Επιτέλους να ξεκαθαριστεί η γκρίζα ζώνη για αυτά τα δύο είδη μια για πάντα. Συγχαρητήρια κ. Υπουργέ!
Όσον αφορά την ποιότητα των τυποποιημένων γυαλιών διαβάσματος υπάρχουν ευρωπαϊκές οδηγίες και κοινοτικό πλαίσιο. Οι οπτικοί γνωρίζουν καλά ότι τηρούνται και έτσι οι φακοί πρεσβυωπιας είναι άψογοι.
Εάν επιμένουν τόσο πολύ για την μονοπωλιακή πώληση, ας πουλάνε μόνο εκείνοι τα εν λόγω προϊόντα με τα λογικά ποσοστά κέρδους 35 – 40% mark up όπως τα φαρμακεία. Αλλά ξέχασα, τα οπτικά καταστήματα δουλεύουν με κέρδος από 600 έως 1000% mark up.
#6 Σχόλιο Από Ελένη Πελεκίδου Στις 7 Νοεμβρίου 2024 @ 22:10
Κύριε Υπουργέ
Αν μπορούσα να αλλάξω χώρα θα το έκανα χθες αλλά πέρασε η ηλικία που θα μου το επέτρεπε. Θα πήγαινα σε μία χώρα που σέβεται τους πολίτες του και δεν ανταλλάσσει κάτω από το τραπέζι τις ζωές και την υγεία των πολιτών της με κάποια συμφέροντα. Πραγματικά όλοι αυτοί που δημιουργούν τις τροπολογίες που βασίζονται? Ποιους ρωτάνε? Σε αυτή την χώρα πρέπει να πάμε μπροστά με εξειδικευμένο προσωπικό σε κάθε επάγγελμα αφού έχουν δημιουργηθεί και τα αντίστοιχα πανεπιστήμια αντ αυτού πάμε πίσω σε εποχές κομπογιαννιτών. Οι φαρμακοποιοί δεν σέβονται αυτό που σπούδασαν και έφτασαν να έχουν γίνει σούπερ μάρκετ. Πιο πολύ ενδιαφέρονται να πουλάνε εμπορεύματα που θα έπρεπε να βρίσκονται στα αντίστοιχα καταστήματα που εκπροσωπούνται στην εμπορικό κόσμο παρά τα φάρμακα. Σε κανένα οπτικό κατάστημα δεν θα βρείτε προϊόντα άλλων επιχειρήσεων και τώρα θέλετε να πάρετε και από αυτά που δικαιωματικά μας ανήκουν. Ντροπή
#7 Σχόλιο Από Κώστας Στις 8 Νοεμβρίου 2024 @ 16:30
Μπράβο για την σχετική τροπολογία κ. Υπουργέ! Σε ταξίδια μου σε πολλές από τις χώρες της Ευρώπης όπως Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία κλπ τα έτοιμα γυαλιά πρεσβυωπείας υπήρχαν σε φαρμακεία και όχι μόνο σε καταστήματα οπτικών τα οποία μάλιστα έχω αγοράσει πάρα πολλές φορές (από φαρμακεία), ίδια μάρκα και σε πολύ καλύτερη τιμή από τα ακριβώς ίδια που είχαν τα καταστήματα οπτικών και είναι εξαιρετικής ποιότητας. Εξάλλου από όσο γνωρίζω τα περισσότερα προιόντα και ενδεχομένως και τα συγκεκριμένα έτοιμα γυαλιά περνάνε όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές και πιστοποιήσεις που έχει θέσει η Ευρώπη προτού εισέλθουν σε μια χώρα εντός αυτής! Το παραπάνω άρθρο είναι εξαιρετικά ορθό ως προς την τροποποίηση του και δεν είναι κάτι καινούριο για τις υπόλοιπες Ευρωπαικές χώρες, καθώς ισχύει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης εδώ και πάρα πολλά χρόνια και καιρός ήταν να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα!
#8 Σχόλιο Από Κώστας Στις 8 Νοεμβρίου 2024 @ 16:34
Μπράβο για την σχετική τροπολογία κ. Υπουργέ! Σε ταξίδια μου σε πολλές από τις χώρες της Ευρώπης όπως Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία κλπ τα έτοιμα γυαλιά πρεσβυωπείας υπήρχαν σε φαρμακεία και όχι μόνο σε καταστήματα οπτικών τα οποία μάλιστα έχω αγοράσει πάρα πολλές φορές (από φαρμακεία), ίδια μάρκα και σε πολύ καλύτερη τιμή από τα ακριβώς ίδια που είχαν τα καταστήματα οπτικών και είναι εξαιρετικής ποιότητας. Εξάλλου από όσο γνωρίζω τα περισσότερα προιόντα και ενδεχομένως και τα συγκεκριμένα έτοιμα γυαλιά περνάνε όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές και πιστοποιήσεις που έχει θέσει η Ευρώπη προτού εισέλθουν σε μια χώρα εντός αυτής! Το παραπάνω άρθρο είναι εξαιρετικά ορθό ως προς την τροποποίηση του και δεν είναι κάτι καινούριο για τις υπόλοιπες Ευρωπαικές χώρες, καθώς ισχύει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης εδώ και πάρα πολλά χρόνια και καιρός ήταν να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα!
#9 Σχόλιο Από Κώστας Στις 8 Νοεμβρίου 2024 @ 16:43
Μπράβο για την σχετική τροπολογία κ. Υπουργέ! Σε ταξίδια μου σε πολλές από τις χώρες της Ευρώπης όπως Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία κλπ τα έτοιμα γυαλιά πρεσβυωπείας υπήρχαν σε φαρμακεία και όχι μόνο σε καταστήματα οπτικών τα οποία μάλιστα έχω αγοράσει πάρα πολλές φορές (από φαρμακεία), ίδια μάρκα και σε πολύ καλύτερη τιμή από τα ακριβώς ίδια που είχαν τα καταστήματα οπτικών και είναι εξαιρετικής ποιότητας. Εξάλλου από όσο γνωρίζω τα περισσότερα προιόντα και ενδεχομένως και τα συγκεκριμένα έτοιμα γυαλιά περνάνε όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές και πιστοποιήσεις που έχει θέσει η Ευρώπη προτού εισέλθουν σε μια χώρα εντός αυτής! Το παραπάνω άρθρο είναι εξαιρετικά ορθό ως προς την τροποποίηση του και δεν είναι κάτι καινούριο για τις υπόλοιπες Ευρωπαικές χώρες, καθώς ισχύει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης εδώ και πάρα πολλά χρόνια και καιρός ήταν να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα!