- Υπουργείο Υγείας - http://www.opengov.gr/yyka -

Άρθρο 25 Μεταφορά στις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών του προσωπικού των δομών παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας που εντάσσονται στο Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας – Τροποποίηση παρ. 1 και παρ. 2 άρθρου 7 ν. 5129/2024

Στην παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 5129/2024 (Α΄ 124), περί μεταφοράς στις Διοικήσεις των Υγειονομικών Υπηρεσιών των αρμοδιοτήτων, των περιουσιακών στοιχείων και του προσωπικού των δομών παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας που εντάσσονται στο Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, α) στο πρώτο εδάφιο της περ. β) οι λέξεις «Το μόνιμο και με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, το επικουρικό και λοιπό προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου κλάδου ιατρών, ψυχολόγων, εργοθεραπευτών και λογοθεραπευτών» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Οι ιατροί κλάδου Ε.Σ.Υ., μόνιμοι και επί θητεία, οι ιατροί με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, το ιατρικό επικουρικό προσωπικό, καθώς και το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, το επικουρικό και λοιπό προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου των κλάδων Π.Ε. ψυχολόγων, Π.Ε. και Τ.Ε. εργοθεραπείας, Π.Ε. και Τ.Ε. λογοθεραπείας», β) μετά την περ. β) προστίθεται περ. γ) και κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων οι παρ. 1 και 2 διαμορφώνονται ως εξής:
«1. Με την έναρξη της λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ.):
α) Το πάσης φύσης μόνιμο και με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, το επικουρικό και λοιπό προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου και το προσωπικό με σχέση έμμισθης εντολής, καθώς και το νοσηλευτικό εκπαιδευτικό προσωπικό που απασχολείται στις δομές του άρθρου 6, πλην των δομών της περ. γ) της παρ. 1 του ιδίου άρθρου, μεταφέρεται αυτοδικαίως με την ίδια σχέση εργασίας, ίδια κατηγορία, κλάδο/ειδικότητα και ταυτόχρονη μεταφορά της θέσης τους, στις οικείες Δ.Υ.Πε. και καθίσταται αυτοδικαίως προσωπικό των οικείων Δ.Υ.Πε.. Για το προσωπικό που υπηρετεί σε προσωποπαγείς θέσεις συστήνονται στις Δ.Υ.Πε. αντίστοιχες προσωποπαγείς θέσεις. Το προσωπικό του δεύτερου εδαφίου καταλαμβάνει την πρώτη κενή οργανική θέση ίδιας σχέσης εργασίας, κατηγορίας και κλάδου, που θα κενωθεί.
β) Οι ιατροί κλάδου Ε.Σ.Υ., μόνιμοι και επί θητεία, οι ιατροί με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, το ιατρικό επικουρικό προσωπικό, καθώς και το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, το επικουρικό και λοιπό προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου των κλάδων Π.Ε. ψυχολόγων, Π.Ε. και Τ.Ε. εργοθεραπείας, Π.Ε. και Τ.Ε. λογοθεραπείας που υπηρετεί αποκλειστικά στους Ψυχιατρικούς Τομείς των Γενικών Νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) και των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων και στις δομές, κλινικές και τμήματα που τους απαρτίζουν, καθώς και στις δομές ψυχικής υγείας λοιπών Ιατρικών Τομέων των ως άνω νοσοκομείων, που εντάσσονται στο Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ. σύμφωνα με την περ. γ) της παρ. 1 του άρθρου 6, μεταφέρεται αυτοδικαίως με την ίδια σχέση εργασίας, ίδια κατηγορία, κλάδο/ειδικότητα και ταυτόχρονη μεταφορά της θέσης του, στις οικείες Δ.Υ.Πε. και καθίσταται αυτοδικαίως προσωπικό των οικείων Δ.Υ.Πε.. Για το προσωπικό που υπηρετεί σε προσωποπαγείς θέσεις συστήνονται στις Δ.Υ.Πε. αντίστοιχες προσωποπαγείς θέσεις. Το προσωπικό του δεύτερου εδαφίου καταλαμβάνει την πρώτη κενή οργανική θέση ίδιας σχέσης εργασίας, κατηγορίας και κλάδου, που θα κενωθεί.
γ) Οι ιατροί κλάδου Ε.Σ.Υ. των ειδικοτήτων της ψυχιατρικής ενηλίκων και της ψυχιατρικής παίδων και εφήβων, μόνιμοι και επί θητεία, οι ιατροί με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και το ιατρικό επικουρικό προσωπικό των ίδιων ως άνω ειδικοτήτων, καθώς και το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, το επικουρικό και λοιπό προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου των κλάδων Π.Ε. ψυχολόγων, Π.Ε. και Τ.Ε. εργοθεραπείας, Π.Ε. και Τ.Ε. λογοθεραπείας που υπηρετεί σε δομές, κλινικές και τμήματα εκτός ψυχιατρικών τομέων των Γενικών Νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) και των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων μεταφέρεται αυτοδικαίως με την ίδια σχέση εργασίας, ίδια κατηγορία, κλάδο/ειδικότητα και ταυτόχρονη μεταφορά της θέσης του, στις οικείες Δ.Υ.Πε. και καθίσταται αυτοδικαίως προσωπικό των οικείων Δ.Υ.Πε.. Για το προσωπικό που υπηρετεί σε προσωποπαγείς θέσεις συστήνονται στις Δ.Υ.Πε. αντίστοιχες προσωποπαγείς θέσεις. Το προσωπικό του δεύτερου εδαφίου καταλαμβάνει την πρώτη κενή οργανική θέση ίδιας σχέσης εργασίας, κατηγορίας και κλάδου, που θα κενωθεί.
Για την αυτοδίκαιη μεταφορά του προσωπικού των περ. α), β) και γ) εκδίδονται διαπιστωτικές πράξεις της αρμόδιας Υπηρεσίας της οικείας Δ.Υ.Πε., οι οποίες ισχύουν από την 1η.1.2025 για όλες τις έννομες συνέπειες και, στην περίπτωση του επικουρικού προσωπικού και του προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, διαρκούν έως τη λήξη της σύμβασής του. Με την πράξη του τέταρτου εδαφίου ή όμοια πράξη διενεργείται και η μεταφορά των κενών οργανικών θέσεων του προσωπικού των δομών του άρθρου 6.».
2. α) Το νοσηλευτικό προσωπικό που υπηρετεί στα Γενικά και Πανεπιστημιακά νοσοκομεία της περ. γ) της παρ. 1 του άρθρου 6 δύναται να μεταφερθεί, με ταυτόχρονη μεταφορά της οργανικής του θέσης στην οικεία Δ.Υ.Πε., μετά από αίτησή του η οποία υποβάλλεται εντός δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, στην αρμόδια Διεύθυνση των Γενικών ή Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων όπου υπηρετεί. Για το προσωπικό που υπηρετεί σε προσωποπαγείς θέσεις συστήνονται στις Δ.Υ.Πε. αντίστοιχες προσωποπαγείς θέσεις. Το προσωπικό του δεύτερου εδαφίου καταλαμβάνει την πρώτη κενή οργανική θέση ίδιας σχέσης εργασίας, κατηγορίας και κλάδου, που θα κενωθεί. Για τη μεταφορά του προσωπικού εκδίδονται διαπιστωτικές πράξεις της αρμόδιας Υπηρεσίας της οικείας Δ.Υ.Πε., οι οποίες ισχύουν από την 1η.1.2025 για όλες τις έννομες συνέπειες.
β) Το προσωπικό λοιπών κλάδων που υπηρετεί στους Ψυχιατρικούς Τομείς των Γενικών Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων και στις δομές, κλινικές και τμήματα που τους απαρτίζουν, καθώς και στις δομές ψυχικής υγείας λοιπών Ιατρικών Τομέων των ιδίων ως άνω νοσοκομείων της περ. γ) της παρ. 1 του άρθρου 6 δύναται να μεταφερθεί, με ταυτόχρονη μεταφορά της οργανικής του θέσης στην οικεία Δ.Υ.Πε., μετά από αίτησή του, η οποία υποβάλλεται εντός δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, στην αρμόδια Διεύθυνση των Γενικών ή Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων όπου υπηρετεί. Για τη μεταφορά του προσωπικού εκδίδονται διαπιστωτικές πράξεις της αρμόδιας Υπηρεσίας της οικείας Δ.Υ.Πε., οι οποίες ισχύουν από την 1η.1.2025 για όλες τις έννομες συνέπειες.
γ) Σε περίπτωση μη κάλυψης των αναγκών των μεταφερόμενων ψυχιατρικών τμημάτων και κλινικών σε νοσηλευτικό και πάσης φύσης προσωπικό, αυτές εξακολουθούν να καλύπτονται από τα Γενικά Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. και τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία εντός των οποίων λειτουργούν.».