- Υπουργείο Υγείας - http://www.opengov.gr/yyka -

Άρθρο 19 Εξορθολογισμός αυτόματης επιστροφής (clawback) επί της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης – Αντικατάσταση παρ. 1 άρθρου 21 ν. 4931/2022

 

Η παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 4931/2022 (Α’ 94) αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Για το έτος 2023, ορίζεται για τους Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.) και τις φαρμακευτικές εταιρείες, που είναι προμηθευτές φαρμακευτικών σκευασμάτων των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου», μέγιστο ποσοστό αυτόματης επιστροφής (clawback), ανάλογα με την αξία προμήθειας των φαρμακευτικών σκευασμάτων, ήτοι τη νοσοκομειακή τιμή τους μείον την επιστροφή (rebate) πέντε τοις εκατό (5%) πλέον Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), ως εξής:

α) για φαρμακευτικά σκευάσματα με αξία προμήθειας από ένα λεπτό του ευρώ (0,01) έως πέντε ευρώ (5,00), ποσοστό αυτόματης επιστροφής (clawback), μηδέν τοις εκατό (0%).

β) για φαρμακευτικά σκευάσματα με αξία προμήθειας από πέντε ευρώ και ένα λεπτό του ευρώ (5,01) έως δέκα πέντε ευρώ (15,00), ποσοστό αυτόματης επιστροφής (clawback) έως σαράντα τοις εκατό (40%).

γ) για φαρμακευτικά σκευάσματα με αξία προμήθειας από δεκαπέντε ευρώ και ένα λεπτό του ευρώ (15,01) έως τριάντα (30,00) ευρώ, ποσοστό αυτόματης επιστροφής (clawback) έως εξήντα τοις εκατό (60%).

Για το έτος 2024 και εφεξής, ορίζεται για τους Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.) και τις φαρμακευτικές εταιρείες, που είναι προμηθευτές φαρμακευτικών σκευασμάτων των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου», μέγιστο ποσοστό αυτόματης επιστροφής (clawback), ανάλογα με την αξία προμήθειας των φαρμακευτικών σκευασμάτων, ήτοι τη νοσοκομειακή τιμή τους μείον την επιστροφή (rebate) πέντε τοις εκατό (5%) πλέον Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), ως εξής:

α) για φαρμακευτικά σκευάσματα με αξία προμήθειας από ένα λεπτό του ευρώ (0,01) έως πέντε ευρώ (5,00), ποσοστό αυτόματης επιστροφής (clawback), μηδέν τοις εκατό (0%).

β) για φαρμακευτικά σκευάσματα με αξία προμήθειας από πέντε ευρώ και ένα λεπτό του ευρώ (5,01) έως δεκαπέντε ευρώ (15,00), ποσοστό αυτόματης επιστροφής (clawback) από είκοσι τοις εκατό (20%) έως εξήντα τοις εκατό (60%). Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζεται ανά έτος το μέγιστο ποσοστό αυτόματης επιστροφής (clawback) της ανωτέρω κατηγορίας.».

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα (Ανοιχτό | Κλείσιμο)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 19 Εξορθολογισμός αυτόματης επιστροφής (clawback) επί της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης – Αντικατάσταση παρ. 1 άρθρου 21 ν. 4931/2022"

#1 Σχόλιο Από ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ(ΣΦΕΕ) Στις 6 Νοεμβρίου 2024 @ 16:13

Πάγιο αίτημα του ΣΦΕΕ ήταν και παραμένει η υπέρβαση που προκύπτει από οποιαδήποτε απαλλαγή ενός φαρμακευτικού σκευάσματος ενός ΚΑΚ από τον μηχανισμό αυτόματης επιστροφής (clawback) ή ο ποσοστιαίος περιορισμός του, να καλύπτεται από εναλλακτικούς πόρους χρηματοδότησης ώστε να μην την επωμίζονται οι λοιποί ΚΑΚ.
Εταιρείες μέλη του Συνδέσμου διατύπωσαν τα κάτωθι:
•Εν τη απουσία εναλλακτικής χρηματοδότησης, προτείνεται η πλήρης κατάργηση της προστασίας κατηγοριών φαρμάκων στο νοσοκομειακό κανάλι. Η συγκεκριμένη προτεινόμενη ρύθμιση για το 2023 έχει οριακά θετική επίπτωση στον προϋπολογισμό των νοσοκομείων, της τάξης των €14 εκατ., ενώ η απουσία επιπλέον χρηματοδότησης δεν θα βελτιώσει σχεδόν καθόλου την ιδιαιτέρως δύσκολη κατάσταση στο νοσοκομειακό κανάλι με τις συνολικές υποχρεωτικές επιστροφές να παραμένουν στο επίπεδο του 80%.
•Ο μη προσδιορισμός του μέγιστου ποσού επιστροφής δημιουργεί συνθήκες αδιαφάνειας και οπωσδήποτε μη προβλεψιμότητας. Δεν διευκρινίζεται καν το χρονικό σημείο μέχρι το οποίο θα πρέπει να εκδίδεται η σχετική υπουργική απόφαση επιτείνοντας ακόμα περισσότερο την ασάφεια και αδυναμία πρόβλεψης.
Πρόταση 1: το μέγιστο ποσοστό να οριστεί με νόμο σε συγκεκριμένο προκαθορισμένο ποσοστό
Πρόταση 2: αν δεν καθοριστεί με το νόμο σταθερό μέγιστο ποσοστό, η σχετική υπουργική απόφαση να εκδίδεται κατά το Α’ τρίμηνο του κάθε έτους και όχι αργότερα, ώστε να εξασφαλιστεί τουλάχιστον κάποιος βαθμός διαφάνειας και προβλεψιμότητας.