Στον ν. 4512/2018 (Α` 5) μετά το άρθρο 255 προστίθεται άρθρο 255Α ως εξής:
«Άρθρο 255Α
Επιτροπή παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης, της ολοκλήρωσης των διαγνωστικών/θεραπευτικών πρωτοκόλλων και της δημιουργίας Μητρώων ασθενών
1. Συστήνεται στο Υπουργείο Υγείας μη αμειβόμενη Επιτροπή για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης, την ολοκλήρωση των διαγνωστικών/θεραπευτικών πρωτοκόλλων και τη δημιουργία Εθνικών Μητρώων ασθενών, η οποία έχει συμβουλευτικό ρόλο.
2. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες της επιτροπής και προσδιορίζονται ο αριθμός και οι ιδιότητες των μελών της καθώς και οι υποχρεώσεις τους. Με όμοια απόφαση συγκροτείται η ως άνω αναφερόμενη επιτροπή.»
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 15 Σύσταση και έργο της Επιτροπής παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης, της ολοκλήρωσης των διαγνωστικών/θεραπευτικών πρωτοκόλλων και της δημιουργίας Μητρώων ασθενών – Προσθήκη άρθρου 255Α στον ν. 4512/2018"
#1 Σχόλιο Από Vasily Psarommatis Στις 30 Οκτωβρίου 2024 @ 15:14
Bravo
#2 Σχόλιο Από Dr. Δημήτρης Ζώης, τ. Μέλος ΔΕΠ ΑΕΙ Στις 3 Νοεμβρίου 2024 @ 12:03
Ειδικά για τους Υπουργούς (να τους σταλεί να το διαβάσουν)
Κάποτε και με κάποιο τρόπο πρέπει να ασχοληθείτε με την «έμμεση» σπατάλη στα συνταγογραφούμενα φάρμακα και ειδικότερα με την συσκευασία τους. Ως γνωστόν συνταγογραφείται από τους γιατρούς Θεραπεία Μηνός η οποία αναλόγως της διατιθέμενης συσκευασίας του φαρμάκου διατίθεται με 30 ή 28 φάρμακα/χάπια ή οποιαδήποτε άλλη ποσότητα (π.χ. 14 εμβαλλάγια ή 20 εμβαλλάγια κλπ.).
Ο κάθε χρόνιος ασθενής λοιπόν ή συσσωρεύει συσκευασίες φαρμάκων στην περίπτωση της συσκευασίας των 30 εμβαλλαγίων για κάθε μήνα ή του λείπουν συσκευασίες φαρμάκων εάν η συσκευασία περιέχει 28 φάρμακα και κάποα άλλη που παίρνει ταυτόχρονα και έχει 30 φαρμακα.
Το αποτέλεσμα είναι διττό : Γίνεται σπατάλη από τον ΕΟΠΥΥ ή από τον ασφαλισμένο λείπει κάποιο σκεύασμα μετά από 1 χρόνο θεραπείας ή περισσότερο και ο γιατρός δεν μπορεί να συνταγογραφήσει μία συσκευασία παραπάνω λόω πρωτοκόλου θεραπείας ή λόγω επαναλαμβανόμενης συνταξής σε χρόνια νοσήματα.
Τόσο δύσκολο είναι λοιπόν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα τα οποία αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ να παίρνουν άδεια κυκλοφορίας με συσκευασίες εβδομάδας και 4 εβδομάδων (7 και 28 ημέρες) αλλά και η συνταγογράφηση να γίνεται σε επίπεδο εβδομάδων όχι μηνών (π.χ. αντί 6μηνη να γίνεται για 24 εβδομάδες όπως είναι το ακριβές);
Ως γνωστόν ο χρόνος έχει 52 εβδομάδες και όχι 48 δηλ. 4 Χ 12 μήνες.
Τολμήστε λοιπόν και διορθώστε αυτό το ασήμαντο γεγονός το οποίο θα περιορίσει την φαρμακευτική δαπάνη αλλά και θα διευκολύνει όλους μας (ασθενείς και γιατρούς).