- Υπουργείο Υγείας - http://www.opengov.gr/yyka -

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ Άρθρο 14 Προσδιορισμός αρμοδιοτήτων στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων στην εγχώρια αγορά – Τροποποίηση άρθρου 14 και παρ. 3 άρθρου 32 ν. 5057/2023

1. Στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 14 του ν. 5057/2023 (Α΄164) περί ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων στην εγχώρια αγορά, μετά τη φράση «το οποίο διαχειρίζεται» προστίθεται η φράση «η Διεύθυνση Φαρμάκου του Υπουργείου Υγείας, ορίζεται υπεύθυνος επεξεργασίας το Υπουργείο Υγείας και εκτελούσα την επεξεργασία είναι» και το άρθρο 14 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 14
Ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων στην εγχώρια αγορά
Συστήνεται Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (Η.Σ.Πα.Δι.Φ.), το οποίο διαχειρίζεται η Διεύθυνση Φαρμάκου του Υπουργείου Υγείας, υπεύθυνος επεξεργασίας είναι το Υπουργείο Υγείας και εκτελούσα την επεξεργασία είναι η εταιρεία με την επωνυμία Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Ανώνυμη Εταιρεία, με σκοπό την παρακολούθηση σε ζωντανό χρόνο (real time) της διακίνησης φαρμάκων στην εγχώρια αγορά από τους εμπλεκόμενους φορείς, φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Το Η.Σ.Πα.Δι.Φ. δύναται να διασυνδέεται με άλλα πληροφοριακά συστήματα και ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων του δημοσίου τομέα της περ. (α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. ν. 4270/2014 (Α΄143), ώστε να συλλέγονται οι απαραίτητες πληροφορίες για την εφαρμογή του παρόντος.»
2. Στην παρ. 3 του άρθρου 32 του ν. 5057/2023, περί εξουσιοδοτικών διατάξεων, μετά τις λέξεις «οι κυρώσεις για την περίπτωση μη συμμόρφωσής τους» προστίθεται η φράση «το όργανο που διαπιστώνει και επιβάλλει τις κυρώσεις και η διαδικασία επιβολής τους» και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας καθορίζονται η διαδικασία και οι υπόχρεοι προς υποβολή στοιχείων, το περιεχόμενο των στοιχείων, οι κυρώσεις για την περίπτωση μη συμμόρφωσής τους, το όργανο που διαπιστώνει και επιβάλλει τις κυρώσεις και η διαδικασία επιβολής τους, καθώς και οι τεχνικές και οργανωτικές λεπτομέρειες για τη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων κατ’ εφαρμογή του άρθρου 14.»