Στην παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 5034/2023 (Α΄ 69), περί λειτουργίας του Ογκολογικού Κέντρου Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην περ. α) προστίθεται υποπερ. αγ), β) απαλείφεται η περ. β, και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Στο Κέντρο μεταφέρονται:
α) από το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», τα ακόλουθα τμήματα και μονάδες:
αα) το Τμήμα Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας,
αβ) η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών και
αγ) το Ογκολογικό Τμήμα,
β) (Καταργείται)
Επιπλέον, η Μονάδα Ειδικών Θεραπειών Αιματολογίας – Ογκολογίας της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία λειτουργεί σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», δύναται να ενταχθεί σύμφωνα με τους όρους της παρ. 2 του άρθρου 59 του ν. 4957/2022 (Α’ 141) στο συνιστώμενο Κέντρο με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Εσωτερικών, με την οποία καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εν λόγω μεταφορά.».
Σχόλια σχετικά με την διαβούλευση για την τροποποίηση του Ν. 5034/23
Αλλάζει η ονομασία του νέου φορέα από «Ογκολογικό κέντρο» σε «Ογκολογικό νοσοκομείο» χωρίς πρόβλεψη και προϋποθέσεις που να το καθιστά επί της ουσίας νοσοκομείο εφόσον στην παρούσα φάση αποτελεί απλά τη χωροταξική μετεγκατάσταση των 90 κλινών από τα Νοσοκομεία Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Π. & Α Κυριακού».
Το νέο νοσοκομείο δεν διαθέτει τον απαραίτητο ιατρικό και διαγνωστικό εξοπλισμό, ούτε ειδικότητες της παιδιατρικής που είναι βασικής σημασίας για τη φροντίδα του καρκίνου, όπως είναι ενδοκρινολόγοι, παθολογοανατόμοι, καρδιολόγοι, χειρούργοι και πολλές άλλες. Δεν γίνεται αναφορά στον τρόπο που θα υλοποιείται η διασύνδεση με τα δύο παιδιατρικά Νοσοκομεία, ούτε πώς θα εξυπηρετούνται τα παιδιά που νοσούν, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε όλες τις απαραίτητες ειδικότητες και ιατρικό / διαγνωστικό / θεραπευτικό εξοπλισμό.
Επιπρόσθετα το Ογκολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» (ΟΤΑΚ) δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 1979 στην Β’ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου και το 1986 εντάχθηκε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Συνεχίζει να ανήκει διοικητικά και να χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό του Γ.Ν.Π.Α. «Π. & Α. Κυριακού», το οποίο Νοσοκομείο ανήκει στα νοσοκομεία ειδικού καθεστώτος ως κληροδότημα του Παναγιώτη και της Αγλαΐας Κυριακού. Η μετακίνησή του ΟΤΑΚ στο Ν.Π.Ι.Δ. αντιβαίνει το σκοπό και την αποστολή του τμήματος και γενικά του Νοσοκομείου.
Προβλέπεται η μεταφορά του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού (προφανώς εκτός ΕΣΥ) χωρίς δικαίωμα άρνησης και χωρίς να έχουν απαντηθεί τα ερωτήματά τους ενώ επιπλέον δεν υπάρχει κανονισμός λειτουργίας του νέου φορέα. Επισημαίνεται δε ότι δεν είναι σαφώς καθορισμένη η εργασιακή σχέση που θα έχει το προσωπικό που θα μεταφερθεί στο νέο νοσοκομείο.
Πρέπει να διασφαλίζεται στο νέο νομοσχέδιο η αυτοτελής ύπαρξη και συνέχεια στο νέο φορέα του Ογκολογικού τμήματος (ΟΤΑΚ) του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» και η άμεση λειτουργική του διασύνδεση με το νοσοκομείο μας. Η ενδεχόμενη κατάργηση ή συγχώνευση του ΟΤΑΚ εντός του νέου φορέα θα οδηγήσει σε πλήρη αποκοπή από το Νοσοκομείο μας, επιστημονική υποβάθμιση με αλυσίδα επιπτώσεων στην εκπαίδευση των νέων επιστημόνων, φοιτητών, ειδικευομένων Παιδιατρικής και όλων των άλλων ειδικοτήτων. Η λειτουργική αποσύνδεση θα έχει επιπρόσθετα αρνητικές συνέπειες στις υπόλοιπες ειδικότητες και τμήματα του Νοσοκομείου μας. Δε νοείται διεθνώς τριτοβάθμιο νοσοκομείο χωρίς Ογκολογικό τμήμα. Η διασύνδεση του ΟΤΑΚ με το Νοσοκομείο «Π. & Α. Κυριακού» μπορεί να συνεχιστεί κατ’ αναλογία με την αντίστοιχη της Αιματολογικής-Ογκολογικής Μονάδας της Α΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής (Αγία Σοφία) η οποία θα συνεχίσει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Κλινικής αυτής.
Σε κάθε περίπτωση τα ανωτέρω αποτελούν απώλεια ανθρώπινων και υλικών πόρων, ερευνητικών προγραμμάτων καθώς και απώλεια επένδυσης 46 ετών σε υλικά αγαθά, επιστημονική εμπειρία και εκπαίδευση. Ουσιαστικά απώλεια περιουσίας και αποεπένδυση.
Ποια λοιπόν είναι η σκοπιμότητα των αλλαγών, με την μετονομασία από κέντρο σε νοσοκομείο, και την αποσύνδεσή του από τα μητρικά νοσοκομεία που του εξασφαλίζουν την κάλυψη όλων των ειδικοτήτων (παιδιατρικών, χειρουργικών, ακτινοθεραπειών κλπ) καθώς και διοικητικών και τεχνικών υπηρεσιών ;
ΤΑ ΜΕΛΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ»:
ΜΠΙΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ – ΙΣΟΒΙΟ ΜΕΛΟΣ
ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ – Καθηγήτρια Νεογνολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Αθηνών
ΦΡΑΓΚΑΚΗ ΜΑΡΙΟΓΚΑ – ΙΣΟΒΙΟ ΜΕΛΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ – ΜΕΛΟΣ, Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου
ΣΑΠΟΥΝΤΖΗ ΙΩΑΝΝΑ – ΜΕΛΟΣ, Εκπρόσωπος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.
ΝΙΚΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ – ΜΕΛΟΣ, Εκπρόσωπος Ιατρών
ΔΗΜΗΤΡΟΥ ΑΝΝΑ – ΜΕΛΟΣ, Εκπρόσωπος Εργαζομένων
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ Γ. Ν. ΠΑΙΔΩΝ «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ (ΟΤΑΚ) ΣΕ ΝΠΙΔ
Στις 25/10/2024 τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με θέμα: «Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την παρακολούθηση και αξιολόγηση της φαρμακευτικής δαπάνης» (http://www.opengov.gr/yyka/?p=5124), στα άρθρα 9, 10 και 11 του οποίου αναφέρεται η μεταφορά του Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» (ΟΤΑΚ) σε άλλο νοσοκομείο, που θα αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ).
Το ΟΤΑΚ λειτουργεί ως αναπόσπαστο κομμάτι του Δημόσιου Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» από το 1979, συμβάλλοντας τόσο στη διάγνωση και αντιμετώπιση παιδιών με ενεργό νεοπλασματική νόσο, όσο και στην παρακολούθηση παιδιών-επιζώντων από όλη την Ελλάδα. Ογκολογικοί ασθενείς παραπέμπονται από το «Π. & Α. Κυριακού» στο ΟΤΑΚ για αντιμετώπιση, αλλά και αμφίδρομα το ΟΤΑΚ αξιοποιεί τα εξειδικευμένα τμήματα και ιατρούς του προαναφερθέντος νοσοκομείου για την αντιμετώπιση (χειρουργική, παθολογική, εργαστηριακή) των μικρών ογκολογικών ασθενών βάσει των αναγκών τους.
Το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει σοβαρές ασάφειες αναφορικά με τον τρόπο αυτόνομης λειτουργίας του νέου νοσοκομείου (ΝΠΙΔ). Αρχικά, δε διευκρινίζεται πού θα παραπέμπονται τα ογκολογικά περιστατικά που θα υποδέχεται το νοσοκομείο μας. Άλλο ερώτημα αποτελεί, από ποιους ιατρούς και από ποια άλλα τμήματα θα εξυπηρετούνται οι μικροί ασθενείς του νέου νοσοκομείου που χρήζουν κάποιας επείγουσας χειρουργικής επέμβασης, εργαστηριακής εξέτασης, πλην της ογκολογικής. Τέλος, δεν έχει ανακοινωθεί αν λόγω της μετακίνησης και ιδιωτικοποίησης του ΟΤΑΚ, η νοσηλεία των ογκολογικών παιδιατρικών ασθενών θα συνεχίσει να γίνεται δωρεάν, χωρίς την οικονομική επιβάρυνση του οικογενειακού περιβάλλοντος.
Συνέπειες αυτής της απόφασης, πέραν του αντίκτυπου στην περίθαλψη των ασθενών, θα κληθούν να υποστούν και οι εργαζόμενοι του «Π. & Α. Κυριακού». Με αυτή την αλλαγή θα καταπατηθούν εργασιακά δικαιώματα, καθώς μόνιμο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου μας θα μετατραπεί σε υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου. Επιπλέον, απότοκος των μετακινήσεων ανθρωπίνου δυναμικού, θα είναι η υποστελέχωση κάποιων τμημάτων, που ήδη λειτουργούν με λιγότερο από το απαιτούμενο βάσει φόρτου εργασίας.
Εκτός όμως των μόνιμων υπαλλήλων, θα υποβαθμιστεί η πορεία όλων εμάς, των ειδικευόμενων ιατρών του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», που ως ειδικευόμενοι του δεύτερου μεγαλύτερου παιδιατρικού νοσοκομείου της Ελλάδας, αποτελούμε το μέλλον των νέων ιατρών. Από την αρχή της δημιουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) οι ειδικευόμενοι ιατροί είναι οι πυλώνες που εξασφάλιζαν τη συνεχή λειτουργία του. Προσφέρουν τα μέγιστα στους ασθενείς τους και στοχεύουν στην αρτιότερη προσωπική τους εκπαίδευση, ώστε να είναι κατά το δυνατόν πιο επαρκείς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μετά την απόκτηση ειδικότητας. Με την απομάκρυνση του ΟΤΑΚ θεωρείται δεδομένη η υποβίβαση της εκπαίδευσής μας, καθώς θα αποκοπούμε από τη διάγνωση, αντιμετώπιση και παρακολούθηση ογκολογικών περιστατικών. Στην περίπτωση επίσης, που κληθούμε να ασκούμε το λειτούργημά μας στο νέο ογκολογικό νοσοκομείου, είναι άγνωστο με ποια επιστημονική και νομική κάλυψη θα συμβεί.
Οι ειδικευόμενοι ιατροί του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» συντασσόμαστε απόλυτα με την μη κατάθεση προς ψήφιση του σχεδίου νόμου που βρίσκεται σε διαβούλευση. Η θέση μας ως νέοι ιατροί, όσον αφορά την προσπάθεια μετακίνησης/ κατάργησης του ΟΤΑΚ, της δημόσιας περιουσίας των υποδομών του, καθώς και του προσωπικού του στα πλαίσια ιδιωτικοποίησης της ιατρικής διαχείρισης του καρκίνου της παιδικής ηλικίας, είναι ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή!
Η αλλαγή αυτή, όχι μόνο δεν θα είναι προς όφελος των ασθενών μας, που τους καθιστά εξωτερικούς ασθενείς ως προς το δημόσιο νοσοκομείο και εντάσσει οικονομικά κίνητρα στην ιατρική περίθαλψη τους, αλλά ταυτόχρονα υποβαθμίζει και γενικότερα την ιατρική εκπαίδευση των νέων ιατρών καταβαραθρώνοντας το μέλλον τους.
ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ ΙΑΤΡΟΙ
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
«ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΙ ΑΓΛΑΪΑΣ» ΚΥΡΙΑΚΟΥ
Το ανωτέρω κείμενο υπογράφεται από 72 ειδικευόμενους ιατρούς όλων των τμημάτων του Γ.Ν.Π.Α. «Π. & Α. Κυριακού».
Ως εργαζόμενη στο Τμήμα Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» (πτέρυγα Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ»), συμφωνώ με το δελτίο τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας της 6/11/2024.
Χ. Κελαϊδή, Αιματολόγος
Το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού» κατά την 19η/06.11.2024 έκτακτη συνεδρίαση του, αφού ενημερώθηκε σχετικά με τα τρέχοντα θέματα που αφορούν το Ογκολογικό Τμήμα Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού» (ΟΤΑΚ), λαμβάνοντας γνώση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας « Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την παρακολούθηση και αξιολόγηση της φαρμακευτικής δαπάνης» άρθρα 9,10,και 11 συμφώνησε
ομόφωνα για τα κάτωθι:
Α. Δεν συμφωνεί με τη μεταφορά του τμήματος ΟΤΑΚ (Ογκολογικό Τμήμα Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού») σε άλλο νοσοκομείο (ΝΠΙΔ) για τους παρακάτω λόγους:
α) Η μεταφορά συνιστά σοβαρή υποβάθμιση της παροχής δημόσιας υγείας για τους παιδιατρικούς ογκολογικούς ασθενείς, η οποία παρέχεται αυτήν τη στιγμή ολοκληρωμένα και με υψηλή ποιότητα από το σύνολο των τμημάτων του νοσοκομείου μας (χειρουργικός, παθολογικός και εργαστηριακός τομέας).
β) Θίγεται σημαντικά η συνεχιζόμενη και πλήρης εκπαίδευση του επιστημονικού προσωπικού(ιατρών, ειδικευμένων, εξειδικευομένων και ειδικευομένων αλλά και φοιτητών),καθώς με την μεταφορά, απομακρύνεται και αποσπάται σημαντικό τμήμα του αντικειμένου εργασίας και των ιατρικών πράξεων (ογκολογικά χειρουργεία, ιατρικές πράξεις διαγνωστικές και θεραπευτικές
πολλαπλών ειδικοτήτων, εργαστηριακές μελέτες περιστατικών).
γ) Συνεπάγεται απώλεια σημαντικών και πολυάριθμων ερευνητικών πρωτοκόλλων και κλινικών δοκιμών που είναι σε εξέλιξη στο νοσοκομείο μας με σοβαρές επιστημονικές και λοιπές επιπτώσεις.
δ) Θίγεται το εύρος και η ποιότητα των εργασιών με απώλεια σημαντικού επιστημονικού έργου όλων ανεξαιρέτως των τμημάτων του, υποβαθμίζοντας τον τριτοβάθμιο χαρακτήρα του νοσοκομείου μας.
ε) Η μεταφορά του ΟΤΑΚ (Ογκολογικό Τμήμα Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού») και η απόσπασή του από τη δύναμη του νοσοκομείου μας θα πλήξει την μέχρι τώρα αγαστή και ασφαλή λειτουργία μας. Επιπροσθέτως, δεν διασφαλίζεται η αυτοτέλεια και η πλήρης λειτουργική διασύνδεση του ογκολογικού τμήματος του νοσοκομείου μας (ΟΤΑΚ) με τα υπόλοιπα τμήματα του νοσοκομείου μας.
Β. Εκφράζει τη διαφωνία του με τη μεταφορά του προσωπικού εν γένει σε άλλο φορέα καθώς θα προκαλέσει αυξημένες ελλείψεις στο ήδη μειωμένο υπάρχον προσωπικό , και θα δεσμεύσει θέσεις εργασίας προκαλώντας απώλεια απαραίτητων λειτουργικών θέσεων
εργασίας στο νοσοκομείο.
Γ. Επιπλέον, είναι αντίθετο με την πρόβλεψη του προαναφερθέντος σχεδίου νόμου άρθρο 11 ¨Μεταβατικές διατάξεις ίδρυσης και λειτουργίας του Ν.Π.Ι.Δ. με την επωνυμία Ογκολογικό νοσοκομείο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», παράγραφος 6:
Το «Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”» δύναται να αιτείται προς την 1η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ) την απόσπαση μονίμου και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού πάσης φύσεως από άλλα Νοσοκομεία της ίδιας Υ.ΠΕ. κατά παρέκκλιση των οικείων διατάξεων περί αποσπάσεων.» καθώς θα προκληθεί περαιτέρω
ελάττωση των λειτουργικών θέσεων εργασίας του νοσοκομείου μας όπως προαναφέρθηκε. Τέλος, τονίζει την ιδιαιτερότητα και τις αυξημένες ανάγκες των ογκολογικών παιδιατρικών ασθενών που απαιτούν υψηλή και ειδική κατάρτιση του προσωπικού.
Δελτίο Τύπου
6 Νοεμβρίου 2024
Η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργών Παίδων (ΕΕΧΠ), εναρμονισμένη πλήρως με τις θέσεις της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ),όπως αυτές εκφράστηκαν στο υπόμνημά της προς τη Βουλή στις 8 Μαρτίου 2023, και υπό το φως του νέου προς διαβούλευση σχεδίου νόμου όπως αυτό κατατέθηκε από Υπουργείο Υγείας στις 25 Οκτωβρίου 2024, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για το σχέδιο μετατροπής του Ογκολογικού Κέντρου «Ελπίδα» σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). Αυτή η αλλαγή ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την αδιάλειπτη φροντίδα των παιδιών με νεοπλασίες, καθώς και τη συνεχή εκπαίδευση των νέων Χειρουργών Παίδων, με ευρύτερες επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο.
Η χειρουργική των παιδιατρικών όγκων αποτελεί κεντρικό κομμάτι της ειδικότητάς μας και είναι ουσιώδης για την ποιότητα της φροντίδας των μικρών ασθενών. Στα παιδιατρικά νοσοκομεία «Π&Α Κυριακού» και «Αγία Σοφία», οι Χειρουργοί Παίδων διαθέτουν μακροχρόνια εμπειρία στην εκτέλεση εξειδικευμένων επεμβάσεων, οι οποίες είναι θεμελιώδεις για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των παιδιών με νεοπλασίες.
Η συνεργασία αυτών των δύο μεγάλων παιδιατρικών νοσοκομείων με το ίδρυμα «Ελπίδα» έχει εξασφαλίσει υψηλά πρότυπα φροντίδας και εκπαίδευσης, που έχουν θετική απήχηση σε ολόκληρη την κοινωνία και συμβάλλουν στην εμφανή πρόοδο των αποτελεσμάτων στην Παιδιατρική Ογκολογία στη χώρα. Η αδιαφανής τροποποίηση αυτής της δοκιμασμένης συνεργασίας δεν επηρεάζει μόνο τη συνολική ποιότητα της ογκολογικής περίθαλψης, αλλά και την εκπαίδευση των νέων γιατρών στην ειδικότητα της Χειρουργικής Παίδων, γεγονός που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το κοινωνικό σύνολο.
Οι αποφάσεις αυτές φαίνεται να βασίζονται σε κινήσεις που δεν έχουν συζητηθεί ευρέως με την επιστημονική κοινότητα. Οι διαχειριστικές επιλογές δημιουργούν εύλογα ερωτήματα σχετικά με το αν έχουν ληφθεί υπόψη οι πραγματικές ανάγκες των μικρών ασθενών και το δημόσιο συμφέρον.
Ομόφωνα για το ΔΣ της ΕΕΧΠ
Υπογράφουν τα 8 παρόντα τα 9 μέλη του ΔΣ
Ο Πρόεδρος
Άγγελος Μαράντος
Η Γεν. Γραμματέας
Αικατερίνη Τζαντζαρούδη
Η Ταμίας
Αναστασία Λιβάνη
Τα Μέλη
Αικατερίνη Καμπούρη
Ελένη Καρβούνη
Γεώργιος Περγάμαλης
Ιωάννης Σκόνδρας
Γεώργιος Τσικόπουλος
Η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ), ως επιστημονικός φορέας καθ’ ύλην αρμόδιος για την Παιδιατρική Αιματολογία-Ογκολογία στην Ελλάδα, επιθυμεί να δηλώσει τους μείζονες προβληματισμούς της σε πολλαπλά σημεία του νεότερου σχεδίου νόμου που τίθεται σε διαβούλευση σχετικά με το ΝΠΙΔ «Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», ειδικότερα σε σχέση με το ήδη ψηφισθέν νομοσχέδιο 5034/2023 που πλέον είναι νόμος του κράτους (ΦΕΚ Α 69/18.03.2023).
Οι θέσεις της ΕΕΠΑΟ έχουν εκφραστεί ήδη με Δελτίο Τύπου (23/02/2023) και με Υπόμνημα προς τη Βουλή των Ελλήνων (08/03/2023).
Οι θέσεις της ΕΕΠΑΟ σχετικά και με το νέο προς κατάθεση, νομοσχέδιο έχουν ως εξής:
1. Από τον Φεβρουάριο του 2023 υπογραμμίσαμε, πως απαιτείται χρόνος για διαβούλευση και ουσιώδεις αλλαγές επί του προηγούμενου νομοσχεδίου. Η μη δυνατότητα λειτουργίας του νέου ΝΠΙΔ επί διετία σχεδόν από την ψήφιση του νόμου, δικαιώνει τις θέσεις της ΕΕΠΑΟ, για αναγκαίες ουσιώδεις αλλαγές, ως προς την προοπτική λειτουργίας του νέου φορέα.
2. Σχετικά με τη μετονομασία του «Κέντρου» σε «Νοσοκομείο» είναι προφανές ότι σε καμία περίπτωση το υφιστάμενο Κτίριο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «Νοσοκομείο». Μόνο ως προς την ονομασία μπορεί να γίνει τέτοιου είδους αλλαγή. Το υπάρχον κτίριο, στεγάζει 4 νοσηλευτικές μονάδες και η ουσιώδης κλινική λειτουργία του είναι σε απόλυτο βαθμό εξαρτώμενη από τα δύο Νοσοκομεία Παίδων. Τα υφιστάμενα τμήματα της «Ογκολογικής Μονάδας Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τη διασύνδεση με τα Νοσοκομεία Παίδων, διότι διαθέτουν μόνο νοσηλευτικές κλίνες χωρίς καμία άλλη θεμελιώδη νοσοκομειακή υποδομή (μείζονα εργαστήρια, χειρουργεία, ΜΕΘ, κ.α.)
3. Επιπλέον προβληματισμό δημιουργεί το γεγονός πως δεν κατέστη ακόμη εφικτή η δυνατότητα μεταφοράς του τμήματος που ανήκει στο Πανεπιστήμιο δημιουργώντας έτσι την αίσθηση λειτουργίας τμημάτων διαφορετικών ταχυτήτων και δυνατοτήτων.
4. Ερωτηματικά προκαλεί επίσης η ακύρωση -ονομαστικά τουλάχιστον- της μεταφοράς του Ογκολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων «Π&Α Κυριακού» (ΟΤΑΚ) στο νέο ΝΠΙΔ. Δεν γίνεται επίσης αντιληπτό το γεγονός , πως το συγκεκριμένο τμήμα λογίζεται πλέον από το Νομοθέτη ως «Ογκολογικό τμήμα του Αγία Σοφία» ενώ είναι γνωστή η ιστορία του από την ίδρυσή του το 1979 και η προσφορά του, όπως και των υπόλοιπων τμημάτων ανά τη χώρα, όλα αυτά χρόνια. Το συγκεκριμένο τμήμα λειτουργεί μέχρι και σήμερα απολύτως στα πλαίσια του Νοσοκομείου Παίδων «Π&Α Κυριακού» με πλήρη διοικητική ένταξη εντός αυτού και προσωπικό που διορίζεται, μισθοδοτείται και προβαίνει σε επιστημονικές και διοικητικές πράξεις εντός αυτού χωρίς καμία απολύτως σχέση με το Νοσοκομείο «Αγία Σοφία». Ο ίδιος ο νομοθέτης άλλωστε στο Νόμο 5034/2023 (ΦΕΚ Α 69/18.03.2023) προέβλεψε ονομαστικώς τη μεταφορά του ΟΤΑΚ ακριβώς ως «Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων «Π&Α Κυριακού» στο νέο ΝΠΙΔ.
5. Σχετικά με τη μεταφορά του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού έχει πρωτοκολληθεί και αποσταλεί και στο Υπουργείο εκτενής ομόφωνη αναφορά των Ιατρών και Νοσηλευτών με ερωτήματα και θέσεις που έχουν σχέση με τα εργασιακά, επιστημονικά δικαιώματα, υποχρεώσεις και τον τρόπο λειτουργίας του προσωπικού εντός του νέου ΝΠΙΔ, ειδικά υπό το καθεστώς έλλειψης κανονισμού λειτουργίας και ασαφών εργασιακών σχέσεων. Τα ερωτήματα αυτά δεν έχουν απαντηθεί ποτέ έως τώρα.
6. Αντίθετα, στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου απουσιάζουν παντελώς τα ανωτέρω και το προσωπικό καλείται να μεταφερθεί χωρίς το δικαίωμα παραμονής στο οικείο Νοσοκομείο και χωρίς να προβλέπεται πλέον αίτηση ενδιαφέροντος ή σύναψη σαφούς εργασιακής σχέσης και πλαισίου λειτουργίας με τις όποιες περιπέτειες αυτό μπορεί να επιφέρει στους ίδιους και στις οικογένειές τους.
7. Εκ των ανωτέρω προκύπτει ότι σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζονται η παραμονή στο ΕΣΥ και τα εργασιακά και επιστημονικά δικαιώματα και υποχρεώσεις που αφορούν στελέχη του ΕΣΥ. Αντίθετα, υφίσταται κίνδυνος ύπαρξης ελαστικών σχέσεων εργασίας.
8. Είναι προφανές πως η αδυναμία ουσιαστικής απάντησης στα εύλογα ερωτήματα του Επιστημονικού Προσωπικού σε συνδυασμό με το προφανές γεγονός, πως χωρίς το Προσωπικό αυτό είναι αδύνατη η λειτουργία του νέου ΝΠΙΔ, οδήγησε στην πρόβλεψη για την χωρίς συναίνεση υποχρεωτική μεταφορά που ουσιωδώς μεταφράζεται σε υποχρεωτική έξοδο από το ΕΣΥ.
Συμπερασματικά :
Oι προβληματισμοί που είχε εκφράσει η ΕΕΠΑΟ γίνονται με το υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου, εντονότεροι και η Εταιρεία εκφράζει τις επιφυλάξεις της για τις επιπτώσεις άμεσες και απώτερες αυτών των μεταβολών στην άριστη έως τώρα φροντίδα του παιδιού με καρκίνο, εφ’ όσον δεν ενσωματώνει τις μέχρι τώρα υποδείξεις του συνόλου της Ελληνικής Παιδιατρικής Αιματολογικής –Ογκολογικής Κοινότητας.
ΟΜΟΦΩΝΑ
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ (ΕΕΠΑΟ)
Δεν αναγράφεται πουθενά η μεταφορά του Ογκολογικου Αγλαΐα Κυριακού. Το ΟΤΑΚ. Του 1ου ογκολογικου σ όλη την Ελλάδα. Όταν δεν υπήρχε κανένα αλλο τμήμα.. και θα το καταργήσετε με μια ΚΥΑ.
Λίγη ντροπή.
Η νομίζετε ότι μπορεί να στηρίξει το ογκολογικο μόνο τ το Αγία Σοφία. Σε Χειρουργικά περοστατικα , παιδιατρικη υποστηριξη η ακομη και σε επιπεδο νοσηλευτικης?
Πως βγάζετε απ εξω το Αγλαΐα όταν εφημερευει τον μισό μήνα και δέχεται αδιάγνωστα ογκολογικα περιστατικα? Η περιστατικα με οποιαδηποτε επιπλοκη κατα την διαρκεια της θεραπειας. Ποιος τα βλέπει βλέπει?
ΔΕΝ μπορει να λειτουργήσει το Ελπίδα χωρίς το ΟΤΑΚ.
Σημαίνει Ελπίδα χωρίς την υποστήριξη και τεράστια εμπειρία τ Αγλαΐα Κυριακού.
Με χιλιάδες παιδιά που παρακολουθεί κάθε χρόνο.
Τεράστια παράλειψη