- Υπουργείο Υγείας - http://www.opengov.gr/yyka -

Άρθρο 9 Μετονομασία του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» σε «Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ»

1. Στην παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 5034/2023 (Α΄ 69) περί ίδρυσης, επωνυμίας, έδρας και χαρακτήρα του Κέντρου, η λέξη «Κέντρο» αντικαθίσταται από τη λέξη «Νοσοκομείο» και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Ιδρύεται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”» (Νοσοκομείο) και έδρα τον Δήμο Αθηναίων, το οποίο απολαύει οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας, υπάγεται στον δημόσιο τομέα, υπό την έννοια της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), και εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας».
2. Όπου στον ν. 5034/2023 αναφέρεται η φράση «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”», αντικαθίσταται από τη φράση «Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”» και ο όρος «Κέντρο» με τον όρο «Νοσοκομείο».

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα (Ανοιχτό | Κλείσιμο)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 9 Μετονομασία του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» σε «Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ»"

#1 Σχόλιο Από Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) Στις 6 Νοεμβρίου 2024 @ 13:26

Η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ), ως επιστημονικός φορέας καθ’ ύλην αρμόδιος για την Παιδιατρική Αιματολογία-Ογκολογία στην Ελλάδα, επιθυμεί να δηλώσει τους μείζονες προβληματισμούς της σε πολλαπλά σημεία του νεότερου σχεδίου νόμου που τίθεται σε διαβούλευση σχετικά με το ΝΠΙΔ «Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», ειδικότερα σε σχέση με το ήδη ψηφισθέν νομοσχέδιο 5034/2023 που πλέον είναι νόμος του κράτους (ΦΕΚ Α 69/18.03.2023).

Οι θέσεις της ΕΕΠΑΟ έχουν εκφραστεί ήδη με Δελτίο Τύπου (23/02/2023) και με Υπόμνημα προς τη Βουλή των Ελλήνων (08/03/2023).

Οι θέσεις της ΕΕΠΑΟ σχετικά και με το νέο προς κατάθεση, νομοσχέδιο έχουν ως εξής:

1. Από τον Φεβρουάριο του 2023 υπογραμμίσαμε, πως απαιτείται χρόνος για διαβούλευση και ουσιώδεις αλλαγές επί του προηγούμενου νομοσχεδίου. Η μη δυνατότητα λειτουργίας του νέου ΝΠΙΔ επί διετία σχεδόν από την ψήφιση του νόμου, δικαιώνει τις θέσεις της ΕΕΠΑΟ, για αναγκαίες ουσιώδεις αλλαγές, ως προς την προοπτική λειτουργίας του νέου φορέα.

2. Σχετικά με τη μετονομασία του «Κέντρου» σε «Νοσοκομείο» είναι προφανές ότι σε καμία περίπτωση το υφιστάμενο Κτίριο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «Νοσοκομείο». Μόνο ως προς την ονομασία μπορεί να γίνει τέτοιου είδους αλλαγή. Το υπάρχον κτίριο, στεγάζει 4 νοσηλευτικές μονάδες και η ουσιώδης κλινική λειτουργία του είναι σε απόλυτο βαθμό εξαρτώμενη από τα δύο Νοσοκομεία Παίδων. Τα υφιστάμενα τμήματα της «Ογκολογικής Μονάδας Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τη διασύνδεση με τα Νοσοκομεία Παίδων, διότι διαθέτουν μόνο νοσηλευτικές κλίνες χωρίς καμία άλλη θεμελιώδη νοσοκομειακή υποδομή (μείζονα εργαστήρια, χειρουργεία, ΜΕΘ, κ.α.)

3. Επιπλέον προβληματισμό δημιουργεί το γεγονός πως δεν κατέστη ακόμη εφικτή η δυνατότητα μεταφοράς του τμήματος που ανήκει στο Πανεπιστήμιο δημιουργώντας έτσι την αίσθηση λειτουργίας τμημάτων διαφορετικών ταχυτήτων και δυνατοτήτων.

4. Ερωτηματικά προκαλεί επίσης η ακύρωση -ονομαστικά τουλάχιστον- της μεταφοράς του Ογκολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων «Π&Α Κυριακού» (ΟΤΑΚ) στο νέο ΝΠΙΔ. Δεν γίνεται επίσης αντιληπτό το γεγονός , πως το συγκεκριμένο τμήμα λογίζεται πλέον από το Νομοθέτη ως «Ογκολογικό τμήμα του Αγία Σοφία» ενώ είναι γνωστή η ιστορία του από την ίδρυσή του το 1979 και η προσφορά του, όπως και των υπόλοιπων τμημάτων ανά τη χώρα, όλα αυτά χρόνια. Το συγκεκριμένο τμήμα λειτουργεί μέχρι και σήμερα απολύτως στα πλαίσια του Νοσοκομείου Παίδων «Π&Α Κυριακού» με πλήρη διοικητική ένταξη εντός αυτού και προσωπικό που διορίζεται, μισθοδοτείται και προβαίνει σε επιστημονικές και διοικητικές πράξεις εντός αυτού χωρίς καμία απολύτως σχέση με το Νοσοκομείο «Αγία Σοφία». Ο ίδιος ο νομοθέτης άλλωστε στο Νόμο 5034/2023 (ΦΕΚ Α 69/18.03.2023) προέβλεψε ονομαστικώς τη μεταφορά του ΟΤΑΚ ακριβώς ως «Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων «Π&Α Κυριακού» στο νέο ΝΠΙΔ.

5. Σχετικά με τη μεταφορά του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού έχει πρωτοκολληθεί και αποσταλεί και στο Υπουργείο εκτενής ομόφωνη αναφορά των Ιατρών και Νοσηλευτών με ερωτήματα και θέσεις που έχουν σχέση με τα εργασιακά, επιστημονικά δικαιώματα, υποχρεώσεις και τον τρόπο λειτουργίας του προσωπικού εντός του νέου ΝΠΙΔ, ειδικά υπό το καθεστώς έλλειψης κανονισμού λειτουργίας και ασαφών εργασιακών σχέσεων. Τα ερωτήματα αυτά δεν έχουν απαντηθεί ποτέ έως τώρα.

6. Αντίθετα, στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου απουσιάζουν παντελώς τα ανωτέρω και το προσωπικό καλείται να μεταφερθεί χωρίς το δικαίωμα παραμονής στο οικείο Νοσοκομείο και χωρίς να προβλέπεται πλέον αίτηση ενδιαφέροντος ή σύναψη σαφούς εργασιακής σχέσης και πλαισίου λειτουργίας με τις όποιες περιπέτειες αυτό μπορεί να επιφέρει στους ίδιους και στις οικογένειές τους.

7. Εκ των ανωτέρω προκύπτει ότι σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζονται η παραμονή στο ΕΣΥ και τα εργασιακά και επιστημονικά δικαιώματα και υποχρεώσεις που αφορούν στελέχη του ΕΣΥ. Αντίθετα, υφίσταται κίνδυνος ύπαρξης ελαστικών σχέσεων εργασίας.

8. Είναι προφανές πως η αδυναμία ουσιαστικής απάντησης στα εύλογα ερωτήματα του Επιστημονικού Προσωπικού σε συνδυασμό με το προφανές γεγονός, πως χωρίς το Προσωπικό αυτό είναι αδύνατη η λειτουργία του νέου ΝΠΙΔ, οδήγησε στην πρόβλεψη για την χωρίς συναίνεση υποχρεωτική μεταφορά που ουσιωδώς μεταφράζεται σε υποχρεωτική έξοδο από το ΕΣΥ.

Συμπερασματικά :

Oι προβληματισμοί που είχε εκφράσει η ΕΕΠΑΟ γίνονται με το υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου, εντονότεροι και η Εταιρεία εκφράζει τις επιφυλάξεις της για τις επιπτώσεις άμεσες και απώτερες αυτών των μεταβολών στην άριστη έως τώρα φροντίδα του παιδιού με καρκίνο, εφ’ όσον δεν ενσωματώνει τις μέχρι τώρα υποδείξεις του συνόλου της Ελληνικής Παιδιατρικής Αιματολογικής –Ογκολογικής Κοινότητας.

ΟΜΟΦΩΝΑ
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ (ΕΕΠΑΟ)

#2 Σχόλιο Από ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΠΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Στις 8 Νοεμβρίου 2024 @ 12:16

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ – Ενημέρωση για τον καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία», που έχει μεταξύ των στόχων της τη συνηγορία υπέρ των δικαιωμάτων των παιδιών και εφήβων που νοσούν με καρκίνο και των οικογενειών τους, έχοντας λάβει γνώση του περιεχομένου του σχεδίου νομού τάσσεται υπέρ κάθε πρωτοβουλίας που διαφυλάσσει το δικαίωμα της ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης των μικρών και νεαρών ασθενών με καρκίνο στο σύστημα υγείας, προκειμένου να λαμβάνουν ολοκληρωμένη θεραπεία και υψηλού επιπέδου νοσηλεία.

Η ονομασία «Νοσοκομείο» χρειάζεται διευκρινίσεις ως προς την λειτουργία και διασύνδεση με τα νοσοκομεία Πάιδων, καθώς μέχρι και σήμερα η ογκολογική μονάδα Παίδων διαθέτει νοσηλευτικές κλίνες και όχι ολοκληρωμένη νοσοκομειακή υποδομή.

Διευκρινίσεις απαιτούνται επίσης και για την Πανεπιστημιακή Ογκολογική Αιματολογική Μονάδα (πρώην Κέντρο Ειδικών Θεραπειών) και την μεταφορά της στο ΝΠΙΔ

Η ΑΜΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ τάσσεται υπέρ της ψύχραιμης και τεκμηριωμένης συζήτησης σχετικά με τη διαμόρφωση των –αναμφίβολα απαραίτητων– διαδικασιών καλύτερης στελέχωσης και αξιολόγησης του επιστημονικού και νοσηλευτικού προσωπικού των Ογκολογικών Μονάδων Παίδων.

Στο πλαίσιο αυτό η ΑΜΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ δηλώνει παρούσα στην δημόσια συζήτηση και διαθέσιμη ώστε με ψυχραιμία και τεκμηρίωση το υπό έγκριση σχέδιο νόμου να καταστεί ένας χρήσιμος και αποτελεσματικός νόμος προς το συμφέρον τόσο του συστήματος Υγείας της χώρας όσο, κυρίως, των παιδιών και εφήβων με καρκίνο.

#3 Σχόλιο Από Χ. Κελαϊδή Στις 8 Νοεμβρίου 2024 @ 12:39

Ως εργαζόμενη στο Τμήμα Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» (πτέρυγα Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ»), συμφωνώ με το δελτίο τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας της 6/11/2024.

Χ. Κελαϊδή, Αιματολόγος

#4 Σχόλιο Από ΜΕΛΗ ΔΣ ΤΟΥ ΝΟΣ Π. & Α ΚΥΡΙΑΚΟΥ Στις 8 Νοεμβρίου 2024 @ 21:27

Σχόλια σχετικά με την διαβούλευση για την τροποποίηση του Ν. 5034/23
Αλλάζει η ονομασία του νέου φορέα από «Ογκολογικό κέντρο» σε «Ογκολογικό νοσοκομείο» χωρίς πρόβλεψη και προϋποθέσεις που να το καθιστά επί της ουσίας νοσοκομείο εφόσον στην παρούσα φάση αποτελεί απλά τη χωροταξική μετεγκατάσταση των 90 κλινών από τα Νοσοκομεία Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Π. & Α Κυριακού».
Το νέο νοσοκομείο δεν διαθέτει τον απαραίτητο ιατρικό και διαγνωστικό εξοπλισμό, ούτε ειδικότητες της παιδιατρικής που είναι βασικής σημασίας για τη φροντίδα του καρκίνου, όπως είναι ενδοκρινολόγοι, παθολογοανατόμοι, καρδιολόγοι, χειρούργοι και πολλές άλλες. Δεν γίνεται αναφορά στον τρόπο που θα υλοποιείται η διασύνδεση με τα δύο παιδιατρικά Νοσοκομεία, ούτε πώς θα εξυπηρετούνται τα παιδιά που νοσούν, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε όλες τις απαραίτητες ειδικότητες και ιατρικό / διαγνωστικό / θεραπευτικό εξοπλισμό.
Επιπρόσθετα το Ογκολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» (ΟΤΑΚ) δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 1979 στην Β’ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου και το 1986 εντάχθηκε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Συνεχίζει να ανήκει διοικητικά και να χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό του Γ.Ν.Π.Α. «Π. & Α. Κυριακού», το οποίο Νοσοκομείο ανήκει στα νοσοκομεία ειδικού καθεστώτος ως κληροδότημα του Παναγιώτη και της Αγλαΐας Κυριακού. Η μετακίνησή του ΟΤΑΚ στο Ν.Π.Ι.Δ. αντιβαίνει το σκοπό και την αποστολή του τμήματος και γενικά του Νοσοκομείου.
Προβλέπεται η μεταφορά του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού (προφανώς εκτός ΕΣΥ) χωρίς δικαίωμα άρνησης και χωρίς να έχουν απαντηθεί τα ερωτήματά τους ενώ επιπλέον δεν υπάρχει κανονισμός λειτουργίας του νέου φορέα. Επισημαίνεται δε ότι δεν είναι σαφώς καθορισμένη η εργασιακή σχέση που θα έχει το προσωπικό που θα μεταφερθεί στο νέο νοσοκομείο.
Πρέπει να διασφαλίζεται στο νέο νομοσχέδιο η αυτοτελής ύπαρξη και συνέχεια στο νέο φορέα του Ογκολογικού τμήματος (ΟΤΑΚ) του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» και η άμεση λειτουργική του διασύνδεση με το νοσοκομείο μας. Η ενδεχόμενη κατάργηση ή συγχώνευση του ΟΤΑΚ εντός του νέου φορέα θα οδηγήσει σε πλήρη αποκοπή από το Νοσοκομείο μας, επιστημονική υποβάθμιση με αλυσίδα επιπτώσεων στην εκπαίδευση των νέων επιστημόνων, φοιτητών, ειδικευομένων Παιδιατρικής και όλων των άλλων ειδικοτήτων. Η λειτουργική αποσύνδεση θα έχει επιπρόσθετα αρνητικές συνέπειες στις υπόλοιπες ειδικότητες και τμήματα του Νοσοκομείου μας. Δε νοείται διεθνώς τριτοβάθμιο νοσοκομείο χωρίς Ογκολογικό τμήμα. Η διασύνδεση του ΟΤΑΚ με το Νοσοκομείο «Π. & Α. Κυριακού» μπορεί να συνεχιστεί κατ’ αναλογία με την αντίστοιχη της Αιματολογικής-Ογκολογικής Μονάδας της Α΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής (Αγία Σοφία) η οποία θα συνεχίσει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Κλινικής αυτής.
Σε κάθε περίπτωση τα ανωτέρω αποτελούν απώλεια ανθρώπινων και υλικών πόρων, ερευνητικών προγραμμάτων καθώς και απώλεια επένδυσης 46 ετών σε υλικά αγαθά, επιστημονική εμπειρία και εκπαίδευση. Ουσιαστικά απώλεια περιουσίας και αποεπένδυση.
Ποια λοιπόν είναι η σκοπιμότητα των αλλαγών, με την μετονομασία από κέντρο σε νοσοκομείο, και την αποσύνδεσή του από τα μητρικά νοσοκομεία που του εξασφαλίζουν την κάλυψη όλων των ειδικοτήτων (παιδιατρικών, χειρουργικών, ακτινοθεραπειών κλπ) καθώς και διοικητικών και τεχνικών υπηρεσιών ;
ΤΑ ΜΕΛΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ»:

ΜΠΙΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ – ΙΣΟΒΙΟ ΜΕΛΟΣ
ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ – Καθηγήτρια Νεογνολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Αθηνών
ΦΡΑΓΚΑΚΗ ΜΑΡΙΟΓΚΑ – ΙΣΟΒΙΟ ΜΕΛΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ – ΜΕΛΟΣ, Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου
ΣΑΠΟΥΝΤΖΗ ΙΩΑΝΝΑ – ΜΕΛΟΣ, Εκπρόσωπος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.
ΝΙΚΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ – ΜΕΛΟΣ, Εκπρόσωπος Ιατρών
ΔΗΜΗΤΡΟΥ ΑΝΝΑ – ΜΕΛΟΣ, Εκπρόσωπος Εργαζομένων