ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ Άρθρο 3 Ζητήματα ειδικευόμενων οδοντιάτρων – Προσθήκη άρθρου 83Α στον ν. 2071/1992

 

Στον ν. 2071/1992 (Α΄123), μετά το άρθρο 83, περί ιατρικής και οδοντιατρικής εξειδίκευσης, προστίθεται άρθρο 83Α ως εξής:

«Άρθρο 83Α
Ειδικευόμενοι οδοντίατροι
1. Η άσκηση των οδοντιάτρων επιτρέπεται σε μία μόνο οδοντιατρική ειδικότητα. Η τοποθέτησή τους για ειδίκευση γίνεται στις οργανικές θέσεις ειδικευομένων που προβλέπονται σε κάθε αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό κέντρο για άσκηση σε οδοντιατρική ειδικότητα. Εξαιρούνται οι μόνιμοι οδοντίατροι του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των ενόπλων δυνάμεων που δεν κατέχουν οδοντιατρική ειδικότητα, οι οποίοι δύνανται να τοποθετούνται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, ως υπεράριθμοι άμισθοι, για ειδίκευση σε μία μόνο οδοντιατρική ειδικότητα, μετά από εκπαιδευτική άδεια.
2. Για την πρόσληψη των ειδικευόμενων οδοντιάτρων συνάπτεται σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για όσο χρόνο απαιτείται για την απόκτηση μίας οδοντιατρικής ειδικότητας ή για όσο χρόνο παρέχει άσκηση για την κατά περίπτωση οδοντιατρική ειδικότητα το εκπαιδευτικό κέντρο.
3. Οι ειδικευόμενοι οδοντίατροι είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και απαγορεύεται να ασκούν ελεύθερο επάγγελμα εκτός αν έχει σχέση με τη συγγραφική ή καλλιτεχνική δημιουργία. Επίσης, απαγορεύεται να κατέχουν οποιαδήποτε δημόσια ή ιδιωτική θέση, με εξαίρεση όσους διορίζονται ως υπεράριθμοι άμισθοι σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1. Οι ειδικευόμενοι οδοντίατροι επιτρέπεται, ύστερα από έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του εκπαιδευτικού κέντρου στο οποίο έχουν τοποθετηθεί, να προσφέρουν, εκτός του τακτικού ωραρίου εργασίας τους και του προγράμματος εφημεριών, τις υπηρεσίες τους, με αμοιβή, σε ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα που εκτελούνται από φορείς του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, και των κλινικών δοκιμών φαρμάκων. Η περ. α της παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 2889/2001 (Α΄ 37), περί άσκησης ιδιωτικού έργου από τους ειδικευόμενους ιατρούς, ισχύει και για τους ειδικευόμενους οδοντιάτρους.
4. Οι ειδικευόμενοι οδοντίατροι συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημεριών του εκπαιδευτικού κέντρου, στο οποίο έχουν τοποθετηθεί, και αμείβονται για τις εφημερίες που πραγματοποιούν, όπως οι ειδικευόμενοι ιατροί.
5. Στους έμμισθους ειδικευόμενους οδοντιάτρους καταβάλλεται το σύνολο των αποδοχών που προβλέπονται για τους ειδικευόμενους γιατρούς, σύμφωνα με το άρθρο 54 του ν. 4999/2022 (Α΄ 225).
6. Οι ειδικευόμενοι οδοντίατροι που κατέχουν οργανική θέση ειδικευόμενου δύνανται, μετά από αίτησή τους που εγκρίνεται από τον Διοικητή ή τον Πρόεδρο του εκπαιδευτικού κέντρου στο οποίο τοποθετήθηκαν για άσκηση στην ειδικότητα, να παρατείνουν την παραμονή τους στην οργανική θέση που κατείχαν μέχρι την ανάληψη υπηρεσίας από τον επόμενο ειδικευόμενο οδοντίατρο, με ισόχρονη παράταση της σύμβασής τους και με τα ίδια δικαιώματα, τις ίδιες υποχρεώσεις και τις ίδιες αποδοχές. Η παράταση του πρώτου εδαφίου δεν δύναται να υπερβαίνει τα τέσσερα (4) εξάμηνα από τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου χρόνου άσκησης για την απόκτηση μίας μόνο οδοντιατρικής ειδικότητας. Η λήψη του τίτλου ειδικότητας κατά τη διάρκεια της παράτασης δεν εμποδίζει την ολοκλήρωση του χρόνου, για τον οποίο χορηγήθηκε η παράταση. Η παράταση της παραμονής διακόπτεται με την ανάληψη υπηρεσίας από τον επόμενο στη λίστα αναμονής ειδικευόμενο οδοντίατρο.
7. Οι ειδικευόμενοι οδοντίατροι που προσλαμβάνονται στις οργανικές θέσεις ειδικευόμενων οδοντιάτρων της παρ. 1 και αυτοί που προσλαμβάνονται σε θέσεις ισάριθμες με εκείνες που κενώνονται, εξαιρούνται από τον ετήσιο προγραμματισμό ανθρωπίνου δυναμικού του δημόσιου τομέα του άρθρου 51 του ν. 4622/2019 (Α’ 133).».

  • 8 Νοεμβρίου 2024, 15:22 | Χρήστος Μάκος

    Η θεσμοθέτηση των ρυθμίσεων για τις Οδοντιατρικές Ειδικότητες είναι άκρως επικοδομητική.
    Για την ειδικότητα της Οδοντιατρικής Ειδικής Φροντίδας (ΟΕΦ), που η θεσμοθέτηση της δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2775/Β/4-7-2019, δεδομένου και του διελεύσοντος χρόνου, παρακαλείστε όπως συμπεριλάβει:
    1. Όλες τις αναγκαίες ρυθμίσεις για την έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας της ΟΕΦ στα ορισθέντα εκπαιδευτικά κέντρα της χώρας
    2. Τη συμπερίληψη της ειδικότητας της ΟΕΦ στον κατάλογο των Ιατρικών Ειδικοτήτων και άλλων πτυχίων (ΦΕΚ 4138/Β/20-9-2018).
    3. Να ληφθεί μέριμνα άσκησης των ειδικευομένων ΟΕΦ και σε ογκολογικά νοσοκομεία για την εκπαίδευσή τους στην στοματική υγεία πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τα σχήματα χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας, κεφάλαιο ασθενών που περιλαμβάνεται στους σκοπούς της ΟΕΦ.
    Με σεβασμό
    Χρήστος Μάκος
    Οδοντίατρος, Ιατρός, Στοματικός Γναθοπροσωπικός Χειρουργός, Πτυχιούχος ΟΕΦ
    Διευθυντής Στοματικής Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής
    Προσωρινός Προϊστάμενος ενοποιημένου ΩΡΛ/ΣΓΠΧ Τμήματος
    Α.Ν.Θ. Θεαγένειο

  • 8 Νοεμβρίου 2024, 12:12 | Ευαγγελία Μπογοσιάν

    Οπωσδήποτε κρίνεται θετική η θεσμοθέτηση των ρυθμίσεων για τις Οδοντιατρικές Ειδικότητες. Ρυθμίσεις σημαντικές για την ειδικότητα της Οδοντιατρικής Ειδικής Φροντίδας (ΟΕΦ), που η θεσμοθέτηση της δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2775/Β/4-7-2019.
    Ως Διευθύντρια του της Οδοντιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, το οποίο είναι αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό κέντρο για την άσκηση στην οδοντιατρική ειδικότητα της ΟΕΦ (ΦΕΚ 1170/Β/26-3-2021, αρ. απόφασης Γ2α/6907) παρακαλώ να μεριμνήσετε:
    1. Για τη συμπερίληψη στο παρόν νομοσχέδιο όλων των αναγκαίων ρυθμίσεων για την έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας της ΟΕΦ στα ορισθέντα εκπαιδευτικά κέντρα της χώρας και
    2. Για τη συμπερίληψη της ειδικότητας της Οδοντιατρικής Ειδικής Φροντίδας στον κατάλογο των Ιατρικών Ειδικοτήτων,
    με στόχο να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την έναρξη της ειδικότητας.
    Η θεσμοθέτηση της ΟΕΦ αποτέλεσε σημαντική εξέλιξη για την οδοντιατρική επιστήμη στη χώρα μας. Οι υπηρεσίες Οδοντιατρικής Ειδικής Φροντίδας αφορούν σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, όπως ασθενείς με συστηματικά νοσήματα, σωματική, νοητική, ψυχική, αισθητηριακή ή άλλη αναπηρία, ογκολογικούς και άλλους ασθενείς.
    Το γεγονός ότι για περισσότερο από 5 έτη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι ρυθμίσεις που αφορούν σε αυτήν ώστε να ξεκινήσουν οι εκπαιδευτικές διαδικασίες, αποτελεί μια εκκρεμότητα που πρέπει άμεσα να επιλυθεί.
    Με εκτίμηση
    Ευαγγελία Μπογοσιάν
    Οδοντίατρος Ειδικής Φροντίδας
    Διευθύντρια Οδοντιατρικής Κλινικής ΠαΓΝΗ

  • 6 Νοεμβρίου 2024, 18:47 | Μάριος Α. Φραγκάκης

    Στο άρθρο 3 του παρόντος Νομοσχεδίου η μέριμνα του νομοθέτη είναι εμφανής και δίκαιη για τις αναγκαίες ρυθμίσεις στις Οδοντιατρικές Ειδικότητες, οι οποίες εναρμονίζονται με τις ισχύουσες διατάξεις για τις λοιπές Ιατρικές Ειδικότητες. Οι προς νομοθέτηση ρυθμίσεις αφορούν άμεσα τους Ειδικευόμενους στην Ειδικότητα της «Οδοντιατρικής Ειδικής Φροντίδας», δεδομένου ότι η εκπαίδευσή τους προβλέπεται να διαρκεί τρία έτη αποκλειστικά σε Εκπαιδευτικά Κέντρα πέντε Νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας (ΦΕΚ 2775/Β/4-7-2019).
    Θα πρέπει επίσης να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την Ειδικότητα της «Οδοντιατρικής Ειδικής Φροντίδας», ώστε να ξεκινήσει το πρώτο Πρόγραμμα Ειδίκευσης, που αναιτιολόγητα καθυστερεί η έναρξή του επί 5 έτη. Συμπληρωματικά με τις ρυθμίσεις του άρθρου 3 του παρόντος Νομοσχεδίου, είναι αναγκαίο: α) να τροποποιηθεί ο κατάλογος των Ιατρικών Ειδικοτήτων και άλλων πτυχίων (ΦΕΚ 4138/Β/20-9-2018) περιλαμβάνοντας την Ειδικότητα της «Οδοντιατρικής Ειδικής Φροντίδας», και β) να προχωρήσουν γρήγορα όλες οι απαραίτητες Διοικητικές πράξεις, για να εκκινήσει το πρόγραμμα ειδίκευσης.
    Η ταχεία έναρξη του προγράμματος, είναι επιβεβλημένη, προκειμένου η αποκτηθείσα επί πολλά χρόνια, πολύτιμη συλλογική γνώση, εμπειρία και κλινική αποτελεσματικότητα να μεταλαμπαδευτεί άμεσα από τους υπηρετούντες στα Εκπαιδευτικά Κέντρα ειδικευμένους στην «Οδοντιατρική Ειδικής Φροντίδας» οδοντιάτρους στους πρώτους εκπαιδευόμενους στην ειδικότητα.
    Ηράκλειο 06 Νοεμβρίου 2024
    Μάριος Α. Φραγκάκης, Οδοντίατρος Ειδικής Φροντίδας, τ. Δ/ντής Οδοντιατρικού Τμήματος ΠαΓΝ Ηρακλείου
    Σπυρίδων Α. Μικρούλης, Οδοντίατρος Ειδικής Φροντίδας, τ. Δ/ντής Οδοντιατρικού Τμήματος Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου

  • 31 Οκτωβρίου 2024, 14:32 | Φλώρα Ζερβού-Βάλβη

    Επί τέλους να λήξει η εκκρεμότητα που έχει καθυστερήσει δραματικά την έναρξη της τοποθέτησης των ειδικευομένων στην Οδοντιατρική Ειδικής Φροντίδας. Η υλοποίηση αυτή αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την παρεχόμενη οδοντιατρική περίθαλψη στους ασθενείς με βεβαρημένη γενική υγεία και στα άτομα με αναπηρία!
    Φλώρα Ζερβού-Βάλβη, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής και Οδοντιατρικής Ειδικής Φροντίδας