ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ Άρθρο 3 Ζητήματα ειδικευόμενων οδοντιάτρων – Προσθήκη άρθρου 83Α στον ν. 2071/1992

 

Στον ν. 2071/1992 (Α΄123), μετά το άρθρο 83, περί ιατρικής και οδοντιατρικής εξειδίκευσης, προστίθεται άρθρο 83Α ως εξής:

«Άρθρο 83Α
Ειδικευόμενοι οδοντίατροι
1. Η άσκηση των οδοντιάτρων επιτρέπεται σε μία μόνο οδοντιατρική ειδικότητα. Η τοποθέτησή τους για ειδίκευση γίνεται στις οργανικές θέσεις ειδικευομένων που προβλέπονται σε κάθε αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό κέντρο για άσκηση σε οδοντιατρική ειδικότητα. Εξαιρούνται οι μόνιμοι οδοντίατροι του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των ενόπλων δυνάμεων που δεν κατέχουν οδοντιατρική ειδικότητα, οι οποίοι δύνανται να τοποθετούνται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, ως υπεράριθμοι άμισθοι, για ειδίκευση σε μία μόνο οδοντιατρική ειδικότητα, μετά από εκπαιδευτική άδεια.
2. Για την πρόσληψη των ειδικευόμενων οδοντιάτρων συνάπτεται σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για όσο χρόνο απαιτείται για την απόκτηση μίας οδοντιατρικής ειδικότητας ή για όσο χρόνο παρέχει άσκηση για την κατά περίπτωση οδοντιατρική ειδικότητα το εκπαιδευτικό κέντρο.
3. Οι ειδικευόμενοι οδοντίατροι είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και απαγορεύεται να ασκούν ελεύθερο επάγγελμα εκτός αν έχει σχέση με τη συγγραφική ή καλλιτεχνική δημιουργία. Επίσης, απαγορεύεται να κατέχουν οποιαδήποτε δημόσια ή ιδιωτική θέση, με εξαίρεση όσους διορίζονται ως υπεράριθμοι άμισθοι σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1. Οι ειδικευόμενοι οδοντίατροι επιτρέπεται, ύστερα από έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του εκπαιδευτικού κέντρου στο οποίο έχουν τοποθετηθεί, να προσφέρουν, εκτός του τακτικού ωραρίου εργασίας τους και του προγράμματος εφημεριών, τις υπηρεσίες τους, με αμοιβή, σε ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα που εκτελούνται από φορείς του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, και των κλινικών δοκιμών φαρμάκων. Η περ. α της παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 2889/2001 (Α΄ 37), περί άσκησης ιδιωτικού έργου από τους ειδικευόμενους ιατρούς, ισχύει και για τους ειδικευόμενους οδοντιάτρους.
4. Οι ειδικευόμενοι οδοντίατροι συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημεριών του εκπαιδευτικού κέντρου, στο οποίο έχουν τοποθετηθεί, και αμείβονται για τις εφημερίες που πραγματοποιούν, όπως οι ειδικευόμενοι ιατροί.
5. Στους έμμισθους ειδικευόμενους οδοντιάτρους καταβάλλεται το σύνολο των αποδοχών που προβλέπονται για τους ειδικευόμενους γιατρούς, σύμφωνα με το άρθρο 54 του ν. 4999/2022 (Α΄ 225).
6. Οι ειδικευόμενοι οδοντίατροι που κατέχουν οργανική θέση ειδικευόμενου δύνανται, μετά από αίτησή τους που εγκρίνεται από τον Διοικητή ή τον Πρόεδρο του εκπαιδευτικού κέντρου στο οποίο τοποθετήθηκαν για άσκηση στην ειδικότητα, να παρατείνουν την παραμονή τους στην οργανική θέση που κατείχαν μέχρι την ανάληψη υπηρεσίας από τον επόμενο ειδικευόμενο οδοντίατρο, με ισόχρονη παράταση της σύμβασής τους και με τα ίδια δικαιώματα, τις ίδιες υποχρεώσεις και τις ίδιες αποδοχές. Η παράταση του πρώτου εδαφίου δεν δύναται να υπερβαίνει τα τέσσερα (4) εξάμηνα από τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου χρόνου άσκησης για την απόκτηση μίας μόνο οδοντιατρικής ειδικότητας. Η λήψη του τίτλου ειδικότητας κατά τη διάρκεια της παράτασης δεν εμποδίζει την ολοκλήρωση του χρόνου, για τον οποίο χορηγήθηκε η παράταση. Η παράταση της παραμονής διακόπτεται με την ανάληψη υπηρεσίας από τον επόμενο στη λίστα αναμονής ειδικευόμενο οδοντίατρο.
7. Οι ειδικευόμενοι οδοντίατροι που προσλαμβάνονται στις οργανικές θέσεις ειδικευόμενων οδοντιάτρων της παρ. 1 και αυτοί που προσλαμβάνονται σε θέσεις ισάριθμες με εκείνες που κενώνονται, εξαιρούνται από τον ετήσιο προγραμματισμό ανθρωπίνου δυναμικού του δημόσιου τομέα του άρθρου 51 του ν. 4622/2019 (Α’ 133).».

Σχολιάστε

Πριν υποβάλλετε το σχόλιο σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Όροι Συμμετοχής

  1. Φροντίστε να διατυπώνετε προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα. Προφανώς κάθε ζήτημα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλά ο δημόσιος διάλογος διευκολύνεται με στοχευμένες και συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις.
  2. Φροντίστε να διατυπώνετε τις προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις με τρόπο σύντομο και περιεκτικό.
  3. Προσπαθήστε να τεκμηριώνετε αυτά που γράφετε με αναφορές, παραπομπές σε άλλα κείμενα, υλικό ή συνδέσμους με αντίστοιχο περιεχόμενο, εκτός αν η χρήση τους είναι καταχρηστική και στην περίπτωση αυτή θα αφαιρούνται.
  4. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο που υποβάλετε δεν προσβάλλει δικαιώματα άλλων προσώπων.
  5. Είναι γόνιμο να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά είναι σημαντικό για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διαλόγου να αποφεύγονται οι προσωπικές αντιπαραθέσεις με άλλους συμμετέχοντες.
  6. Προτάσεις, σχόλια, υπερσύνδεσμοι ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, τα οποία διατυπώνονται σε γλώσσα και με τρόπο υβριστικό, χυδαίο ή περιέχουν ή υποκινούν μισαλλοδοξία και διακρίσεις που βασίζονται σε φύλο, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, φυλετική ή εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν θα δημοσιεύονται στο OpenGov.gr. Επίσης δε θα δημοσιεύονται σχόλια τα οποία παραπέμπουν σε άλλους δικτυακούς τόπους για λόγους διαφήμισης, δημοσιότητας ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό που κρίνεται από το OpenGov.gr ως καταχρηστικός.
  7. Οι προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που υποβάλετε υπόκεινται σε έλεγχο ως προς την τήρηση των παρόντων όρων χρήσης και συμμετοχής.
  8. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη χρήση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για ενημερωτικούς λόγους σχετικούς με τους στόχους του OpenGov.gr.
  9. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη διάθεση των προτάσεων, σχολίων ή ερωτήσεων που υποβάλετε με την άδεια «Creative Commons».