1. Η παράγραφος 6 του άρθρου 26 του ν. 2419/1997 (165 Α΄), όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 28 του ν.2646/1998 (236 Α΄) και την παράγραφο 1 του άρθρου 57 του ν. 3918/2011 (31 Α΄), αντικαθίσταται ως εξής:
«6. Οι θέσεις ιατρών υπαίθρου προκηρύσσονται πέντε μήνες πριν από τη λήξη της θητείας των ιατρών που υπηρετούν σε αυτές. Εφόσον, η θέση που προκηρύσσεται δεν καλυφθεί, μπορεί να παρατείνεται η θητεία του ιδίου ή άλλου ιατρού που υπηρετεί στο Κέντρο Υγείας ή σε Περιφερειακό Ιατρείο ή σε Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο της ευθύνης του. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τον υπηρετούντα ιατρό θα παρατείνεται η θητεία άλλου ιατρού μετά από την πρόταση του Νοσοκομείου. Η παράταση αυτή δίνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δώδεκα (12) μήνες και μέχρι να αναλάβει υπηρεσία ο ιατρός που θα επιλεγεί με βάση την επόμενη προκήρυξη».
2. Ο χρόνος υπηρεσίας των ειδικευμένων ιατρών του ΕΣΥ που διανύθηκε σε Κέντρο Υγείας ή Περιφερειακό Ιατρείο ή Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, για την εκπλήρωση των καθηκόντων ιατρού υπόχρεου υπηρεσίας υπαίθρου, προσμετράται ως χρόνος προϋπηρεσίας για την εξέλιξή τους.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 28 Θέματα Ιατρών Υπηρεσίας Υπαίθρου"
#1 Σχόλιο Από ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Στις 14 Σεπτεμβρίου 2011 @ 20:03
παρακαλω να διευκρινιστει και συντακτικα για να μην υπαρχουν παρεερμηνιες για το αν προσμετραται ο χρονος εκπληρωσης υπηρεσιας υπαιθρου ασχετα με τον αν ηταν η οχι ειδικευμενος το χρονο αυτο οιατρος που εκπληρωσε την υπηρεσια
#2 Σχόλιο Από ΤΣΙΡΑΓΓΕΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ Στις 15 Σεπτεμβρίου 2011 @ 07:32
Ο χρόνος υπηρεσίας των ειδικευμένων ιατρών του ΕΣΥ που διανύθηκε σε Κέντρο Υγείας ή Περιφερειακό Ιατρείο ή Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, για την εκπλήρωση των καθηκόντων ιατρού υπόχρεου υπηρεσίας υπαίθρου, προσμετράται ως χρόνος προϋπηρεσίας για την εξέλιξή τους.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1) Ο παραπάνω χρόνος θα έχει εφαρμογή στους ηδη υπηρετούντες ιατρούς στο Ε.Σ.Υ. πριν την δημοσιευση του Νόμου και κατα συνέπεια θα επισπευτεί η εξέλιξη τους στον επόμενο βαθμό που δικαιούνται η θα ισχύσει για ιατρούς που θα διοριστούν μετά την δημοσίευση του παραπάνου Νόμου ?
2) α) Στην αναγνωρισθείσα υπηρεσία εκπλήρωσης καθηκόντων ιατρού υπόχρεου υπηρεσίας υπαίθρου σύμφωνα με το Ν.Δ. 67/68 για την εξέλιξη των ιατρών θα λογίζεται και ο χρόνος παράτασης παραμονής όπου υπάρχει στο ίδιο Περιφερειακο ιατρειο η Κέντρο υγείας ?
Β) Ιατροί που πραγματοποίησαν στην συνέχεια εκ νέου υπηρεσία ως Αγροτικοί ιατροί σε άλλο Περιφερειακό Ιατρείο επί θητεία
( προυπόθεση ότι η έναρξη ειδικότητας τους ήταν μεγαλύτερη των τριών -3- ετών ) και αυτή η υπηρεσία θα συνυπολογιστεί και θα προσμετρήσει για την εξέλιξή τους?
#3 Σχόλιο Από ΚΑΤΙΝΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Στις 18 Σεπτεμβρίου 2011 @ 15:49
Οι θέσεις των ιατρών Υπηρεσίας Υπαίθρου σχεδόν ποτέ δεν προκηρύσσονται στην ώρα τους. Συνήθως προηγείται η παραίτηση του προηγούμενου, και όλα αυτά γίνονται σκοπίμως για να εξοικονομηθούν χρήματα από τους μήνες χωρίς μισθοδοσία. Ετσι, Κέντρα Υγείας που τους αναλογούν πχ 8 θέσεις αγροτικών ιατρών (ΚΥ συν ΠΙ) μπορούν να λειτουργούν με 3 ιατρούς προσπαθώντας απεγνωσμένα να καλύψουν 8 θέσεις τελικά με περιορισμένη επιτυχία. Σαν αποτέλεσμα αυτού, ο κόσμος είναι πολύ δυσαρεστημένος έως εξοργισμένος, και οι υποψήφιοι ιατροι για τις θέσεις αποθαρρίνονται να κάνουν αίτηση για τις θέσεις λόγω των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας! Φαύλος κύκλος που δύσκολα σπάει. Ακόμα και οι θέσεις των ειδικευμένων ιατρών στα Κεντρα Υγείας
προκηρύσσονται πολύ αργά έως και καθόλου και πάλι με σκοπό την οικονομία στα έξοδα του αντίστοιχου νοσοκομείου. Για τον ίδιο λόγο περιορίστικαν οι ημέρες εφημερίας του κάθε ιατρού τον μήνα, χωρίς να υπολογίζεται το ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα ένα Κέντρο Υγείας μπορεί να μένει χωρίς εφημερεύοντα ιατρό πχ Καρδιόλόγο, Παιδίατρο, Χειρουργό κλπ. Μένει στην καλή διάθεση του κάθε ιατρού να δουλεύει για το καλό της κοινωνίας δωρεάν! Τέτοια οικονομία όμως δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ. Οι ιατροί θα κουραστούν και ενώ θα δουλεύουν περισσότερο, θα πληρώνονται λιγότερο και συγχρόνως θα αισθάνονται την αδιαφορία και την αχαριστία του κράτους. Τελικά, όλοι οι ιατροί, ανειδίκευτοι και ειδικευμένοι, οδηγούνται στην λούφα και στην τεμπελιά περισσότερο από ποτέ αφού η εργασία τους δεν τους ικανοποιεί και αισθάνονται την έντονη εκμετάλλλευση του εργοδότη τους δηλαδή του κράτους. Είναι θέμα χρόνου και οι λίγοι εναπομείναντες ανιδιοτελείς να σταματήσουν τις προσπάθειές τους κάτω από την ψυχική κούραση που τους επιβάλλει το κράτος ενώ οι λουφάζοντες επιβραβεύονται αφού η κατά πολύ μειωμένη απόδοσή τους δεν επιφέρει το παραμικρό αρνητικό στη ζωή τους.
#4 Σχόλιο Από Πέτρος Κασιμάτης Στις 19 Σεπτεμβρίου 2011 @ 15:48
Η ομαλή λειτουργία του Κ.Υ. και των Π. Ι. του, η κατάρτιση του προγράμματος εφημεριών και η εφαρμογή του προγράμματος επισκέψεων στα χωριά ευρίσκεται σε συνάρτηση με την διαδοχή των ιατρών, χωρίς χρονικά κενά, στις θέσεις των ιατρών υπόχρεων υπηρεσίας υπαίθρου.
Το Υπουργείο Υγείας μέχρι και τον μήνα Σεπτέμβριο 2010 χορηγούσε παράταση παραμονής στους υπηρετούντες ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου, ακόμη και στην περίπτωση που στην ίδια θέση είχε διοριστεί ο αντικαταστάτης του υπηρετούντος ιατρού για το διάστημα πραγματοποίησης της υποχρεωτικής τρίμηνης εκπαίδευσης στο Νοσοκομείο, μέχρι την ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας του νέου ιατρού στο Κ.Υ. ή στο Π. Ι.
Όμως από τον μήνα Οκτώβριο 2010 διαπιστώσαμε ότι το Υπουργείο Υγείας δεν χορηγεί πλέον παράταση παραμονής στους υπηρετούντες ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου σε περίπτωση που για την ίδια θέση ανακοινωθεί διορισμός νέου ιατρού με το αιτιολογικό ότι η θέσει έχει «καλυφθεί», παρόλο που, όπως αναγνωρίζει και το προσωπικό του αρμόδιου Γραφείου της Διεύθυνσης Ν.Π.Δ.Δ., από την ημερομηνία έκδοσης του διορισμού μέχρι την ανάληψη καθηκόντων στο Κ.Υ. ή στο Π.Ι. θα περάσει χρονικό διάστημα πέντε εως έξι μηνών περίπου (δύο ως τρεις μήνες μέχρι τον διορισμό στο Νοσοκομείο και τρεις μήνες υποχρεωτική εκπαίδευση στο Νοσοκομείο) οπότε πρακτικά η θέση θα μείνει κενή για 5-6 μήνες και επιπλέον σε περίπτωση μονοθέσιου Π. Ι. αυτό θα μένει κενό, χωρίς ιατρό για 5-6 μήνες, έπειτα θα διαθέτει γιατρό για εννέα μήνες κ.ο.κ.
Η προκύρηξη των θέσεων των ιατρών υπόχρεων υπηρεσίας υπαίθρου πέντε μήνες πριν την λήξη της θητείας του προηγούμενου ιατρού ισχύει από πριν το παρόν σχέδιο νόμου. Παρόλα αυτά σε αρκετές περιπτώσεις υπήρχαν χρονικές καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία με αποτέλεσμα κενά Π.Ι. ως και τρεις μήνες.
Με σκοπό την ομαλή λειτουργία των Π. Ι. αλλά και των Κ.Υ., παρακαλούμε όπως προβείτε σε ενέργειες προκειμένου το Υπουργείο Υγείας να χορηγεί παρατάσεις παραμονής στους υπηρετούντες ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου , όπως έπραττε μέχρι και τον μήνα Σεπτέμβριο 2010, μέχρι την ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας του νέου ιατρού στο Κ.Υ. ή στο Π. Ι.
Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατό, να εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας, η πραγματοποίηση της τρίμηνης εκπαίδευσης ιατρών υπόχρεων υπηρεσίας υπαίθρου στο Κ.Υ. στο οποίο υπάγεται το Περιφερειακό Ιατρείο όπου έχουν διοριστεί.
#5 Σχόλιο Από Κωνσταντίνος Σταμούλης Στις 27 Σεπτεμβρίου 2011 @ 07:59
Η διασφάλιση της αδιάκοπης λειτουργίας των Κ.Υ και των Π.Ι αποτελεί για πολλές περιοχές ζωτικής σημασίας. Αλλά το μέτρο της υπηρεσίας υπαίθρου από γιατρούς χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία νομίζω πως πρέπει να εκτιμηθεί από την αρχή, όπως και το θέμα της γεωγραφικής κατανομής των Π.Ι αλλά και το θέμα της λειτουργηκότητας τους από άποψη παρεχόμενων υπηρεσιών.