Άρθρο 13 Διασύνδεση Μονάδας Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης με το Νοσοκομείο

Μετά το άρθρο 9 του ν.2889/2001 (37 Α΄) προστίθεται άρθρο 9Γ ως ακολούθως:

«Άρθρο 9Γ

1. Οι Μονάδες Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης βρίσκονται σε άμεση επιστημονική, νοσηλευτική, εκπαιδευτική και λειτουργική σύνδεση με το νοσοκομείο στο οποίο υπάγονται οργανικά και διοικητικά.

2. Η κάλυψη των αναγκών των Μονάδων Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης προγραμματίζεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου. Με απόφαση του διοικητή του Νοσοκομείου ορίζεται ιδιαίτερα ο χρόνος υπηρεσίας στην Μονάδα Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης των γιατρών, του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

3. Σε κάθε Μονάδα Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης συνιστάται μία θέση Υποδιοικητή, ο οποίος είναι πλήρους απασχόλησης. Ο υποδιοικητής ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με διετή θητεία, η οποία μπορεί να ανανεώνεται ή να λήγει πρόωρα η θητεία του αζημίως για το Δημόσιο. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται οι αποδοχές του υποδιοικητή.

4. Στις Μονάδες Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης υπηρετούν γιατροί των ειδικοτήτων των αντίστοιχων τομέων του Νοσοκομείου. Οι γιατροί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Μονάδα Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης, η οποία υπάγεται στο Νοσοκομείο που υπηρετούν, στα όρια του τακτικού ωραρίου εργασίας και του προγράμματος εφημερίας του νοσοκομείου. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετά από γνώμη του ΚΕ.Σ.Υ μπορεί να ορίζεται η δυνατότητα πρόσληψης γιατρών και άλλων ειδικοτήτων απαραίτητων για τη λειτουργία της Μονάδας Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης και τα απαιτούμενα γι’ αυτό προσόντα.

5. Υπεύθυνος για το συντονισμό της Επιστημονικής Λειτουργίας της Μονάδας Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης είναι ιατρός του Ε.Σ.Υ με βαθμό Διευθυντή και αν δεν υπηρετεί ιατρός με βαθμό Διευθυντή ορίζεται Αναπληρωτής Διευθυντής. Ο υπεύθυνος για το συντονισμό της Επιστημονικής Λειτουργίας και ο αναπληρωτής του ορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου με τριετή θητεία.

6.  Οι ασφαλιστικοί φορείς και τα ταμεία αποδίδουν σε ειδικό λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τις δαπάνες περίθαλψης και νοσηλείας των ασφαλισμένων τους στις Μονάδες Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης. Τα αντίστοιχα ποσά φέρονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε ενιαίο φορέα και διαθέτονται για τη λειτουργία των Μονάδων Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης και των νοσοκομείων.

7. Με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας των Μονάδων Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης ορίζονται ο τρόπος εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου αυτού, ο τρόπος, η διαδικασία και κάθε λεπτομέρεια για τον καθορισμό και απόδοση των δαπανών, οι αρμοδιότητες του υποδιοικητή της Μονάδας Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης οι οποίες αφορούν κυρίως τον έλεγχο και την εποπτεία της εύρυθμης λειτουργίας της Μονάδας Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης, τα επιμέρους θέματα για τα οποία έχει υποχρέωση υποβολής προτάσεων και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

  • Επί των τροποποιήσεων του Σχεδίου Νόμου «Ανασυγκρότηση Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κέντρα Αποκατάστασης, Αναδιάρθρωση Ε.Σ.Υ. και άλλες διατάξεις» που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων, στις 27 Σεπτεμβρίου 2011.

    Σας καταθέτουμε εκ νέου προτάσεις μας που προέκυψαν μετά την ανάρτηση του παραπάνω Σχεδίου Νόμου στην Ιστοσελίδα της Βουλής.
    Προτάσεις:

    1. Μετονομασία: Κέντρο Φυσικής, Ιατρικής και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης
    2. Στο άρθρο 12 σχετικά με τους σκοπούς Μονάδων Φυσικής, Ιατρικής και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης να μεταφερθεί η πρόταση «Η πρώιμη διάγνωση, η ψυχολογική …… για τον συντονισμό της δράσης τους» στους επιμέρους σκοπούς ως ξεχωριστή παράγραφος ε) ως εξής:
    ε) Παρέχει υπηρεσίες και σε ΑμεΑ με νοητική υστέρηση, αυτισμό, αισθητηριακές ή και πολλαπλές αναπηρίες με προγράμματα ψυχολογικής, κοινωνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης, πρώιμης διάγνωσης, ενημέρωσης των ατόμων με αναπηρίες και των οικογενειών τους, προεπαγγελματικής και επαγγελματικής κατάρτισης των ατόμων με αναπηρίες, λειτουργικής αποκατάστασης, υποστήριξης για ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό, συνεργασίας με τις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας σε τοπικό επίπεδο για το συντονισμό της δράσης τους.
    3. Στο άρθρο 13 να προστεθεί παράγραφος στην οποία να ορίζεται ως όργανο διοίκησης υποδιοικητής με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στις αποφάσεις που αφορούν στο Κέντρο να συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ε.Σ.Α.μεΑ. και των Πιστοποιημένων Συλλόγων (ΜΚΟ) που λειτουργούν υποστηρικτικά.
    4. Να διασφαλισθεί ότι οι υπηρεσίες ψυχολογικής, κοινωνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης, πρώιμης διάγνωσης, ενημέρωσης των ατόμων με αναπηρίες και των οικογενειών τους, προεπαγγελματικής και επαγγελματικής κατάρτισης, λειτουργικής αποκατάστασης και υποστήριξης για ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό θα παρέχονται δωρεάν και δεν θα απαιτείται κάλυψη ή σύμβαση με ασφαλιστικό φορέα.

  • 26 Σεπτεμβρίου 2011, 08:55 | ΤΖΙΜΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Πρόταση για διορισμό Διοικητικού Διευθυντή
    Το άρθρο 3 και η παράγραφος 3 του άρθρου 13 του σχεδίου νόμου, να αντικατασταθεί ως εξής:
    Σε κάθε μονάδα Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης, συνίσταται μία θέση Διοικητικού Διευθυντή, με προσόντα Π.Ε. Η προκύρηξη και κάλυψη της θέσης, γίνεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις από το προσωπικό του οικείου νοσοκομείου, ιατρικό-επιστημονικό και διοικητικό Π.Ε

    Παρατήρηση: Στα Κέντρα Υγείας ως Διοικητικός Διευθυντής ορίζεται μόνο ιατρός.

    O Πρόεδρος
    Τζίμας Νικόλαος

  • 25 Σεπτεμβρίου 2011, 20:40 | Νεοχωρίτης Γεώργιος

    Με τα σχόλιά μου προσπαθώ να επισημάνω την αναγκαιότητα ύπαρξης εξειδικευμένου προσωπικού στα θέματα αποκατάστασης και δη ιατρών φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης. Δυστυχώς επισημαίνω το αυτονόητο, (δηλαδή την ύπαρξη ειδικοτήτων και εξειδίκευσης του ιατρικού προσωπικού)!

  • 25 Σεπτεμβρίου 2011, 20:52 | Νεοχωρίτης Γεώργιος

    Επίσης για το άρθρο (5)προτείνεται: – 5. Υπεύθυνος για το συντονισμό της Επιστημονικής Λειτουργίας της Μονάδας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης είναι ιατρός του Ε.Σ.Υ. με ειδικότητα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης με βαθμό Διευθυντή και αν δεν υπηρετεί ιατρός με βαθμό Διευθυντή ορίζεται Αναπληρωτής Διευθυντής ιατρός του Ε.Σ.Υ. με ειδικότητα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης. Ο υπεύθυνος για το συντονισμό της Επιστημονικής Λειτουργίας και ο αναπληρωτής του ορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου.

  • 25 Σεπτεμβρίου 2011, 19:44 | Νεοχωρίτης Γεώργιος

    Για το άρθρο (4) προτείνεται η εξής ορθότερη διατύπωση: – Οι Μονάδες Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης στελεχόνονται οπωσδήποτε με ιατρούς Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης του ΕΣΥ. Οι ιατροί άλλων ειδικοτήτων του διασυνδεόμενου Νοσοκομείου προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κατά περίπτωση στην Μονάδα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, η οποία υπάγεται στο αντίστοιχο Νοσοκομείο, στα όρια του τακτικού ωραρίου εργασίας και του προγράμματος εφημερίας του νοσοκομείου. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετά από γνώμη του ΚΕ.Σ.Υ μπορεί να ορίζεται η δυνατότητα πρόσληψης ιατρών και άλλων ειδικοτήτων απαραίτητων για τη λειτουργία της Μονάδας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης και τα απαιτούμενα γι’ αυτό προσόντα.

  • 23 Σεπτεμβρίου 2011, 09:58 | Τζίμας Νικόλαος

    Πρόταση για διορισμό Διοικητικού Διευθυντή
    Η παράγραφος 3 του άρθου 13 του σχεδίου νόμου, να αντικατασταθεί ως εξής:
    Σε κάθε μονάδα Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης, συνίσταται μία θέση Διοικητικού Διευθυντή, με προσόντα Π.Ε. Η προκύρηξη και κάλυψη της θέσης, γίνεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις από το προσωπικό του οικείου νοσοκομείου, ιατρικό-επιστημονικό και διοικητικό Π.Ε

    Παρατήρηση: Στα Κέντρα Υγείας ως Διοικητικός Διευθυντής ορίζεται μόνο ιατρός.

    O Πρόεδρος

    Τζίμας Νικόλαος

  • 17 Σεπτεμβρίου 2011, 20:28 | demetris christou

    1. Στα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ υπηρετούν γιατροί ειδικοτήτων με ελάχιστη συνάφεια στο αντικείμενο της φυσικής και ιατρικής αποκατάστασης (π.χ. παιδίατροι). Οι γιατροί αυτοί είναι πλήρους απασχόλησης (σε αντίθεση με τους γιατρούς ΕΣΥ που είναι πλήρους και αποκλειστικής). Από την άλλη πλευρά, τα διασυνδεόμενα (με τα Κέντρα Φυσικής και Ιατρικής αποκατάστασης) νοσοκομεία -ειδικά της περιφέρειας, παρουσιάζουν τραγικές ελλείψεις σε αρκετές ιατρικές ειδικότητες σε τακτικό και εφημεριακό ωράριο. Αν και το άρθρο 13 του συγκεκριμένου Σ/Ν προβλέπει τη συμμετοχή των γιατρών των Κέντρων Φυσικής και Ιατρικής αποκατάστασης στις εφημερίες, προτείνεται η μεταφορά των θέσεων ιατρικών ειδικοτήτων των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ που δεν έχουν συνάφεια με το αντικείμενο της Φυσικής και Ιατρικής αποκατάστασης στα διασυνδεόμενα νοσοκομεία (για εργασία σε τακτικό και εφημεριακό ωράριο).
    2. Υπάρχουν γιατροί (κυρίως παιδίατροι) καταργηθέντων -κατά το παρελθόν- προνοιακών φορέων, όπως Ιατροκοινωνικά Κέντρα, ΠΙΚΠΑ κλπ, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία, μετά από τη συγχώνευση των φορέων τους με τις μονάδες του ΕΣΥ. Οι γιατροί αυτοί δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημεριών. Με δεδομένα:
    α. την υποστελέχωση των νοσοκομείων σε καίριες ειδικότητες, όπως των παιδιάτρων,
    β. την απροθυμία των παιδιάτρων να υπηρετήσουν σε νοσοκομεία της επαρχίας &
    γ. τον περιορισμό των προσλήψεων γιατρών στο ΕΣΥ (ενώ οι προαναφερθέντες γιατροί είναι ήδη διορισμένοι),
    προτείνεται για τους συγκεκριμένους γιατρούς, το ίδιο καθεστώς εργασίας σε τακτικό και εφημεριακό ωράριο στα διασυνδεόμενα νοσοκομεία, με τους γιατρούς των Κέντρων Φυσικής και Ιατρικής αποκατάστασης οι οποίοι δεν έχουν συνάφεια αντικειμένου με αυτό της Φυσικής και Ιατρικής αποκατάστασης.

    Με τις παραπάνω προσθήκες, δεν παραβιάζεται ο υφιστάμενος περιορισμός των προσλήψεων στο ΕΣΥ, αλλά και τα νοσοκομεία βρίσκουν διέξοδο προκειμένου για την κατάρτιση ασφαλέστερων προγραμμάτων εφημέρευσης, ειδικά σε υποστελεχωμένες περιοχές και σε ειδικότητες πρώτης γραμμής.

  • ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΣΧΟΛΙΟΥ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 13 ΕΧΩ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΤΑ ΕΞΗΣ: ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟ ΑΠΟ 1/1/2012 ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΦΥΣΙΚΗΣ & ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ…ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ/ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: ΟΠΩΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΥΠΟΒΛΗΘΕΝ ΑΡΘΡΟ 13 ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ «Σε κάθε Μονάδα Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης συνιστάται μία θέση Υποδιοικητή, ο οποίος είναι πλήρους απασχόλησης». ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΧΡΟΝΟΥ ΣΩΣΤΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΙ ΗΔΗ ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ Δ.Σ. ΤΩΝ Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.ΜΕΑ. ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΩΣ ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΝΤΑΓΜΕΝΩΝ (ΠΛΕΟΝ) ΣΤΟ Ε.Σ.Υ. ΚΕΝΤΡΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ & ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. ΕΤΣΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΗΔΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΣΤΑ Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.ΜΕΑ. ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΣΥΡΟ ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.ΜΕΑ. ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ….ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΝΑΛΑΣΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ..ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗ ΚΑΘΩΣ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ (ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΥΤΟ).

  • Σχετικά με το νέο μοντέλο Διοίκησης προβλέπεται ότι υπεύθυνος για την επιστημονική λειτουργία των Μονάδων Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης θα είναι ιατρός Διευθυντής του ΕΣΥ. Είναι δυνατό ένα σοβαρό εγχείρημα που στοχεύει στην ποιοτική άνοδο των παρεχόμενων υπηρεσιών να μην ορίζει ότι Επιστημονικός Συντονιστής θα είναι Ιατρός με την ειδικότητα του Φυσιάτρου; Πόσοι όμως φυσίατροι υπηρετούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μόλις 35 οι οποίοι υπηρετούν μόνο στην Περιφέρεια Αττικής.

    Με ποιο προσωπικό ελέγχονται τα περιστατικά που αναζητούν αποκατάσταση σε Κέντρα του Εξωτερικού; Αμφίβολο είναι εάν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος. Γιατί με το παρόν ν/σ δεν θίγεται το τεράστιο αυτό θέμα που έχει άμεση σχέση με τα δημοσιονομικά της χώρας; Ποιους εξυπηρετεί αυτή η κατάσταση;

    Σε ότι αφορά το σύνολο των μονάδων κοινωνίκής φροντίδας, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας ζητούμε Επιτροπές Διοίκησης στις οποιες θα συμμετέχει εκπρόσωπος της Ε.Σ.Α.μεΑ. όπως ακριβώς συμβαίνει στον παρόντα χρόνο.