1. Λαμβανομένων υπόψη των αρχών της καθολικότητας, της πρόσβασης σε ποιοτική φροντίδα, της ισότητας και της αλληλεγγύης, η διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη παρέχεται σύμφωνα με:
α) την ισχύουσα εθνική νομοθεσία·
β) τα πρότυπα και τις κατευθυντήριες γραμμές ποιότητας και ασφάλειας, όπως αυτά πρόκειται να καθοριστούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση μετά από πρόταση του Υπουργού Υγείας και συναρμόδιων Υπουργών·
γ) τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα πρότυπα ασφάλειας.
2. Οι αρμόδιες εθνικές αρχές διασφαλίζουν ότι:
α) Οι ασθενείς λαμβάνουν από το Εθνικό Σημείο Επαφής, η σύσταση του οποίου προβλέπεται στο άρθρο (6), κατόπιν αίτησής τους, τις σχετικές πληροφορίες για τα πρότυπα και τις κατευθυντήριες γραμμές που αναφέρονται στην παράγραφο (1) στοιχείο (β), καθώς και για τις διατάξεις σχετικά με την εποπτεία και την αξιολόγηση των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης, όπως αυτές ισχύουν βάσει της κείμενης νομοθεσίας ή όπως θα καθοριστούν με βάση τα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας. Για την ικανοποίηση των απαιτήσεων της παραγράφου (1) εδάφιο (β) και της παραγράφου (2) εδάφιο (α) του παρόντος άρθρου, εκδίδεται Κοινή Υπουργική Απόφαση, με πρόταση του Υπουργού Υγείας και των συναρμόδιων Υπουργών, με την οποία καθορίζεται το Πλαίσιο Εθνικών Προτύπων Ποιότητας και Ασφάλειας καθώς και το Σύστημα Αξιολόγησης που θα διέπει τους Φορείς Παροχής Υγειονομικής Περίθαλψης.
Λαμβάνουν, επίσης, πληροφορίες για τους συγκεκριμένους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, στους οποίους εφαρμόζονται τα εν λόγω πρότυπα και κατευθυντήριες γραμμές, εφόσον υπάρχουν, και πληροφορίες σχετικά με την προσβασιμότητα των νοσοκομείων για τα άτομα με αναπηρία, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
β) Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης παρέχουν τις σχετικές πληροφορίες για να βοηθήσουν τους μεμονωμένους ασθενείς να κάνουν συνειδητές επιλογές, συμπεριλαμβανομένων της επιλογής θεραπείας, της διαθεσιμότητας, της ποιότητας και της ασφάλειας της υγειονομικής περίθαλψης που παρέχουν. Το Εθνικό Σημείο Επαφής ορίζει τις γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες θα παρέχονται οι πληροφορίες σε ασθενείς άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις γνωστοποιεί στο κοινό. Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης δεν υποχρεούνται σε χρήση ξένων γλωσσών, εφόσον δεν το επιθυμούν.
Εκδίδουν, επίσης, ευκρινή τιμολόγια και παρέχουν στους ενδιαφερόμενους, κατόπιν αιτήσεως, σαφείς πληροφορίες για τις τιμές, καθώς επίσης και για την άδεια του παρόχου ή το καθεστώς καταχώρησής του, την ασφαλιστική τους κάλυψη ή άλλους τρόπους ατομικής ή συλλογικής προστασίας όσον αφορά στην επαγγελματική τους ευθύνη, σύμφωνα με όσα ορίζει η εθνική νομοθεσία.
γ) Υπάρχουν διαφανείς διαδικασίες για την υποβολή παραπόνων και μηχανισμοί για την παροχή δικαστικής προστασίας, σε περίπτωση πρόκλησης βλάβης από την παροχή υγειονομικής περίθαλψης που έλαβαν, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Με Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Υγείας και των συναρμόδιων Υπουργών είναι δυνατό να προσδιορίζονται περαιτέρω οι υποχρεώσεις των παρόχων υγείας ως προς την παροχή πληροφόρησης προς τους ενδιαφερόμενους και την υποβολή παραπόνων εκ μέρους τους.
δ) Για τη θεραπεία που παρέχεται στην Ελλάδα, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης υπάγονται υποχρεωτικά σε σύστημα ασφάλισης επαγγελματικής ευθύνης ή εγγύηση ή παρόμοια ρύθμιση που είναι ισοδύναμη ή ουσιαστικά συγκρίσιμη ως προς το σκοπό της και κατάλληλη για τη φύση και το βαθμό του κινδύνου, είτε μέσω των οικείων επαγγελματικών συλλόγων είτε ατομικά είτε με ευθύνη του φορέα απασχόλησής τους. Με Κοινή Απόφαση του Υπουργού Υγείας και των συναρμόδιων Υπουργών θα προσδιοριστεί κάθε λεπτομέρεια που σχετίζεται με την παραπάνω υποχρέωση των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης.
ε) Το θεμελιώδες δικαίωμα προστασίας της ιδιωτικής ζωής αναφορικά στην επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα προστατεύεται, σύμφωνα σύμφωνα με τα εθνικά μέτρα εφαρμογής των διατάξεων του ενωσιακού δικαίου για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ιδίως δε το ν. 2472/1997 και το ν. 3471/2006·
στ) Για την εξασφάλιση της συνέχειας της περίθαλψης, οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία έχουν δικαίωμα σε γραπτή ή ηλεκτρονική ιατρική καταγραφή της εν λόγω θεραπείας και πρόσβαση σε τουλάχιστον ένα αντίγραφο του φακέλου αυτού, σύμφωνα με τα εθνικά μέτρα εφαρμογής των διατάξεων του ενωσιακού δικαίου για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ιδίως δε το ν. 2472/1997 και το ν.3471/28-06-2006 (ΦΕΚ Α΄133)·
3) Η αρχή της απαγόρευσης των διακρίσεων λόγω εθνικότητας ισχύει και για ασθενείς άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αρχή αυτή δεν θίγει τη δυνατότητα του κράτους μέλους θεραπείας, εφόσον αυτό δικαιολογείται από επιτακτικούς λόγους γενικού συμφέροντος, όπως απαιτήσεις σχεδιασμού, προκειμένου να διασφαλιστεί επαρκής και μόνιμη πρόσβαση σε ένα ισόρροπο φάσμα ποιοτικής νοσοκομειακής περίθαλψης ή προκειμένου να υλοποιηθεί ο στόχος της περιστολής των εξόδων και της πρόληψης, στο βαθμό του δυνατού, της σπατάλης χρηματικών, τεχνικών και ανθρώπινων πόρων, να θεσπίσει μέτρα σχετικά με την πρόσβαση στη θεραπεία με σκοπό να καλύψει τη θεμελιώδη ευθύνη του να εξασφαλίζει ικανοποιητική και μόνιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη στο έδαφός του. Τα εν λόγω μέτρα περιορίζονται στα απολύτως αναγκαία και αναλογικά και δεν μπορούν να συνιστούν μέσο αυθαίρετων διακρίσεων και δημοσιοποιούνται εκ των προτέρων.
4. Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης στο ελληνικό έδαφος εφαρμόζουν στους ασθενείς από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον ίδιο πίνακα αμοιβών υγειονομικής περίθαλψης που ισχύει και για ασθενείς σε συγκρίσιμη ιατρική κατάσταση που υπάγονται στο εθνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Σε περίπτωση που δεν έχει καθοριστεί τιμή αποζημίωσης για ιατρικές πράξεις ή εξετάσεις, η τιμή πρέπει να υπολογίζεται με αντικειμενικά και χωρίς διακρίσεις κριτήρια. Την ευθύνη για τη συμμόρφωση στην ανωτέρω υποχρέωση φέρουν οι οικείες επαγγελματικές ενώσεις.
Οι ανωτέρω προβλέψεις δεν θίγουν τις εθνικές διατάξεις που επιτρέπουν στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να ορίζουν τις τιμές τους, υπό τον όρο ότι δεν επιβάλλουν διακρίσεις εις βάρος των ασθενών από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.