ΜΕΡΟΣ ΣΤ’
ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ «ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΠΑΝΟΡΜΟΥ» ΣΕ «ΑΝΩΤΕΡΗ ΣΧΟΛΗ ΜΑΡΜΑΡΟΤΕΧΝΙΑΣ ΤΗΝΟΥ» ΚΑΙ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 62
Νομική φύση – Έδρα
- Το Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, που ιδρύθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3136/1955 (Α’ 35), μετονομάζεται σε «Ανώτερη Σχολή Μαρμαροτεχνίας Τήνου» (εφεξής «η Σχολή») και διέπεται εφεξής από τον παρόντα και από τα άρθρα 1, 2, 8, 9 και 11 έως 14 του ν. 3136/1955.
- Η Σχολή έχει την έδρα της στον οικισμό Πανόρμου του Δήμου Τήνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, συνιστά οργανική μονάδα του Υπουργείου Πολιτισμού και λειτουργεί σε επίπεδο Διεύθυνσης.
Άρθρο 63
Σκοπός
- Σκοπός της Σχολής είναι η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση των σπουδαστών της στη μαρμαροτεχνία και η προπαρασκευή έμπειρων μαρμαροτεχνιτών, προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, συναφούς καλλιτεχνικού αντικειμένου.
- Για την εκπλήρωση των σκοπών της η Σχολή δύναται:
(α) να συνάπτει κάθε είδους συμβάσεις, συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας και προγραμματικές συμβάσεις με φυσικά και νομικά πρόσωπα, ημεδαπά και αλλοδαπά,
(β) να συνεργάζεται με φορείς που έχουν παρεμφερείς σκοπούς και
(γ) να καθίσταται δικαιούχος για την υλοποίηση έργων – προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων, εν όλω ή εν μέρει, από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή από άλλους φορείς χρηματοδότησης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.
Άρθρο 64
Διοικητική διάρθρωση
Η Σχολή διαρθρώνεται σε δύο (2) Τμήματα ως εξής:
α) Τμήμα Διδασκαλίας και Έρευνας, του οποίου προΐσταται ο Διευθυντής της Σχολής και
β) Τμήμα Διοικητικής, Οικονομικής και Τεχνικής Υποστήριξης, του οποίου προΐσταται υπάλληλος του Κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, ειδικότητας ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού ή ΠΕ Οικονομικού.
Άρθρο 65
Πόροι
- Πόροι της Σχολής είναι:
α) χρηματοδοτήσεις και κάθε είδους ενισχύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από άλλους ευρωπαϊκούς ή διεθνείς οργανισμούς,
β) δωρεές, ενισχύσεις, κληρονομίες, κληροδοσίες, χορηγίες και κάθε είδους εισφορές από φυσικά ή νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα, της ημεδαπής ή της αλλοδαπής,
γ) έσοδα από σεμινάρια ή θερινά τμήματα, για τα οποία η Σχολή χορηγεί πιστοποιητικά παρακολούθησης,
δ) έσοδα από τέλη εγγραφής και φοίτησης αλλοδαπών σπουδαστών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης,
ε) έσοδα από πωλήσεις, αναλήψεις εργασιών και υπηρεσιών που σχετίζονται με τους σκοπούς που υπηρετεί η Σχολή και
στ) έσοδα από οποιαδήποτε άλλη πηγή.
- Το ύψος των εσόδων των περ. γ) και δ) της παρ. 1 καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, μετά από εισήγηση του Διευθυντή της Σχολής.
- Οι πόροι της Σχολής διατίθενται για τις ανάγκες του διδακτηρίου, την προμήθεια των επίπλων, υλικών χρήσιμων για την εκπαίδευση των μαθητών, την αμοιβή του έκτακτου διδακτικού, διοικητικού και τεχνικού-βοηθητικού προσωπικού και τις εν γένει ανάγκες για τη λειτουργία της, τη συντήρηση των εγκαταστάσεών της, καθώς και για τις κτιριολογικές της ανάγκες.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’
ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Άρθρο 66
Εισαγωγή στη Σχολή – Πρόγραμμα σπουδών
- 1. Στη Σχολή εισάγονται υποψήφιοι οι οποίοι κατέχουν τουλάχιστον απολυτήριο Γενικού Λυκείου (ΓΕ.Λ.) ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) ή ισότιμου τίτλου της ημεδαπής ή αλλοδαπής και οι οποίοι, κατά παρέκκλιση του άρθρου 4 του ν. 4186/2013 (Α’ 193), επιτυγχάνουν σε ειδικές εξετάσεις. Οι εν λόγω εξετάσεις διεξάγονται στις εγκαταστάσεις της Σχολής και περιλαμβάνουν υποχρεωτική δια ζώσης εξέταση των υποψηφίων φοιτητών σε καλλιτεχνική δεξιότητα στη μαρμαροτεχνία και γραπτή και προφορική εξέταση σε επιλεγμένα θέματα.
- Οι σπουδές στη Σχολή είναι τριετείς, διαιρούνται σε έξι (6) εξάμηνα σπουδών και καταλήγουν στην απόκτηση πτυχίου μαρμαροτεχνίας επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (Ε.Π.Π.). Κάθε εξάμηνο σπουδών πιστώνεται με είκοσι (20) πιστωτικές μονάδες (ECTS). Για να αποφοιτήσει από τη Σχολή ο σπουδαστής πρέπει, σωρευτικά, να έχει συμπληρώσει τρία (3) έτη φοίτησης και να έχει συγκεντρώσει εκατόν είκοσι (120) ECTS.
- Κάθε σχολικό έτος, έως δύο (2) απόφοιτοι της Σχολής, κατά σειρά επιτυχίας, δύνανται να εισάγονται χωρίς εξετάσεις στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ή σε άλλα Τμήματα ή Σχολές Α.Ε.Ι. της ημεδαπής που έχουν ως αντικείμενο τις Καλές Τέχνες. Οι απόφοιτοι της Σχολής δύνανται να κατατάσσονται σε Α.Ε.Ι. συναφούς καλλιτεχνικής ειδικότητας με τον τίτλο αποφοίτησής τους, κατόπιν συμμετοχής σε κατατακτήριες εξετάσεις του ν. 3404/2005 (Α΄260).
- Ο Κανονισμός Σπουδών της Σχολής εκδίδεται με την απόφαση της παρ. 2 του άρθρου 78 και περιλαμβάνει, ιδίως:
α) το βαθμολογικό σύστημα και το σύστημα αξιολόγησης των σπουδαστών,
β) τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των σπουδαστών,
γ) το πρόγραμμα σπουδών, το σύστημα απουσιών, τα σχετικά με την έναρξη και λήξη του διδακτικού έτους, τις αργίες και τις διακοπές, τη διδακτέα ύλη της Σχολής και την αντιστοίχιση των μαθημάτων με τις μονάδες ECTS,
δ) τον τύπο των χορηγούμενων πτυχίων, και
ε) τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία εισαγωγής των δύο (2) αποφοίτων της Σχολής σε Τμήματα ή Σχολές Α.Ε.Ι. κατά το πρώτο εδάφιο της παρ. 3.
- Το πρόγραμμα σπουδών της Σχολής καταρτίζεται με γνώμονα την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της και έχει ως σκοπό τη διδασκαλία της τέχνης του μαρμάρου και την άρτια εκπαίδευση των σπουδαστών της, λαμβάνοντας υπόψη την τηνιακή μαρμαροτεχνία, την παράδοση του μαρμάρου με την αρχαία και νεότερη μορφή της, καθώς και την εξέλιξη της τεχνικής.
Άρθρο 67
Επαγγελματικά και λοιπά δικαιώματα
- Οι απόφοιτοι της Σχολής έχουν το δικαίωμα να προσλαμβάνονται, κατά προτεραιότητα, σε έργα αναστηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με την παρ. 12 του άρθρου 79 του π.δ. 4/2018 (Α’ 7), να εργάζονται ως εξειδικευμένοι Μαρμαροτεχνίτες και να εκτελούν πάσης φύσεως παραγγελίες έργων γλυπτικής όπως νεκροταφείων, διακοσμήσεων σε εκκλησίες, προτομών, ανδριάντων, ορθομαρμαρώσεων.
- Οι απόφοιτοι της Σχολής δύνανται να αιτηθούν την εγγραφή τους στο Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, εφόσον έχουν διετή καλλιτεχνική δραστηριότητα επιπλέον της τριετούς φοίτησής τους στη Σχολή.
- Οι απόφοιτοι της Σχολής δύνανται να λαμβάνουν μέρος σε καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς, ανεξαρτήτως ύψους προϋπολογισμού του έργου, έχοντας τα ίδια δικαιώματα με τα μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, στην περίπτωση βράβευσης ή επιλογής από την Επιτροπή Διαγωνισμού στον οποίο υποβλήθηκε το έργο τους και να ανακηρύσσονται ανάδοχοι εκπλήρωσης του έργου.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Άρθρο 68
Διευθυντής
- 1. Της Σχολής προΐσταται Διευθυντής, ο οποίος διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, κατόπιν πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία καταρτίζεται από τον Σύλλογο Καθηγητών της Σχολής. Η αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων πραγματοποιείται από τον Σύλλογο Καθηγητών της Σχολής, ο οποίος συντάσσει αιτιολογημένη εισήγηση που περιλαμβάνει αξιολογικό πίνακα κατάταξης των υποψηφίων. Η εισήγηση του δεύτερου εδαφίου διαβιβάζεται σε ειδική πενταμελή Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και εκφράζει τη σύμφωνη γνώμη της. Η Επιτροπή αποτελείται από δύο (2) Καθηγητές Αρχιτεκτονικών Σχολών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, ανάλογα με το αντικείμενο της εκάστοτε προκήρυξης και τρεις (3) Καθηγητές καλλιτεχνικών μαθημάτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.), ή άλλων Τμημάτων ή Σχολών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής που έχουν ως αντικείμενο τις Καλές Τέχνες.
- Ο Διευθυντής είναι μόνιμος υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού.
- Η θέση του Διευθυντή είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Τον Διευθυντή, όταν απουσιάζει ή κωλύεται, αναπληρώνει ο έτερος καθηγητής Γλυπτικής ή Ζωγραφικής, ύστερα από απόφαση του Συλλόγου Καθηγητών.
Άρθρο 69
Προσόντα Διευθυντή
Ο Διευθυντής διαθέτει τα εξής προσόντα:
α) κατέχει πτυχίο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών ή ισότιμο τίτλο της αλλοδαπής,
β) έχει την ειδικότητα του γλύπτη ή ζωγράφου,
γ) έχει αναγνωρισμένο και αξιόλογο καλλιτεχνικό έργο και
δ) έχει πενταετή τουλάχιστον οργανωτική και διοικητική εμπειρία.
Άρθρο 70
Αρμοδιότητες Διευθυντή
1.Ο Διευθυντής είναι αρμόδιος για την εύρυθμη λειτουργία της Σχολής, καθορίζει το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης της και εκπροσωπεί τη Σχολή δικαστικά και εξώδικα.
Ειδικότερα, ο Διευθυντής:
α) εποπτεύει και συντονίζει την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών της Σχολής,
β) επιβλέπει την τήρηση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας,
γ) εξειδικεύει, σε συνεργασία με τον Σύλλογο των Καθηγητών, την εκπαιδευτική πολιτική και τη στρατηγική της Σχολής και εισηγείται τους επιμέρους στόχους και τα μέσα που απαιτούνται για την υλοποίηση της αποστολής της και, ιδίως, τρόπους και μέσα διασφάλισης της βιωσιμότητας της Σχολής, προώθησης της οικονομικής της ανάπτυξης και αποτελεσματικής προσέλκυσης χορηγών και δωρητών,
δ) συντάσσει τον ετήσιο προϋπολογισμό, την ετήσια έκθεση πεπραγμένων και τον οικονομικό απολογισμό της Σχολής και τους υποβάλλει προς έγκριση στις αρμόδιες οργανικές μονάδες του Υπουργείου Πολιτισμού,
ε) είναι υπεύθυνος για την εκτέλεση των συμβάσεων της Σχολής και συνομολογεί και υπογράφει τις συμβάσεις της,
στ) εγκρίνει τις λειτουργικές δαπάνες της Σχολής, στο πλαίσιο του ετήσιου προϋπολογισμού,
ζ) κατανέμει και τοποθετεί το προσωπικό στις οργανικές μονάδες της Σχολής και λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την αναβάθμιση και πληρέστερη αξιοποίησή του,
η) αξιολογεί ετησίως το διδακτικό και λοιπό προσωπικό της Σχολής.
- Ο Διευθυντής προεδρεύει του Συλλόγου Καθηγητών της Σχολής και επιτρέπεται να διδάσκει τα μαθήματα της Σχολής που εντάσσονται στην ειδικότητά του.
Άρθρο 71
Σύλλογος Καθηγητών
- Το διδακτικό προσωπικό και ο Διευθυντής του Σχολείου αποτελούν τον Σύλλογο Καθηγητών.
- Ο Σύλλογος των Καθηγητών αποφασίζει για κάθε ζήτημα που αφορά στην εκπαιδευτική λειτουργία και οργάνωση της Σχολής, σύμφωνα με τον παρόντα και τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας της Σχολής.
Άρθρο 72
Σχολική Εφορεία
- Στο Σχολείο συστήνεται άμισθη επιτροπή συμβουλευτικού χαρακτήρα με την ονομασία «Σχολική Εφορεία», η οποία είναι, ιδίως, αρμόδια για τον έλεγχο καλής χρήσης των ακινήτων από τη Σχολή.
- Η Σχολική Εφορεία συγκροτείται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Πολιτισμού, με τριετή θητεία, και αποτελείται από έξι (6) μέλη ως εξής:
α) τον Διευθυντή της Σχολής, ως Πρόεδρο της Επιτροπής,
β) έναν (1) Επίτροπο του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τη Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος,
γ) τρεις (3) πολίτες του Δήμου Τήνου με τους αναπληρωτές τους, δύο (2) εκ των οποίων είναι κάτοικοι της Κοινότητας Πανόρμου και ένας (1) είναι κάτοικος της Κοινότητας Υστερνίων, οι οποίοι επιλέγονται από πίνακα που καταρτίζεται από τις ανωτέρω Κοινότητες, ο οποίος περιλαμβάνει διπλάσιο τουλάχιστον αριθμό προσώπων και
δ) έναν (1) εκπρόσωπο του Δήμου Τήνου, που ορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
- Η Σχολική Εφορεία λειτουργεί, συνεδριάζει και εισηγείται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999). Υπεύθυνος για την τήρηση των πρακτικών των συνεδριάσεων είναι υπάλληλος του Τμήματος Διοικητικής, Οικονομικής και Τεχνικής Υποστήριξης της Σχολής.
- Η Σχολική Εφορεία δύναται να αναλαμβάνει τη δαπάνη σίτισης των σπουδαστών της Σχολής.
Άρθρο 73
Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας
Με τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας της Σχολής, ο οποίος εγκρίνεται με την απόφαση της παρ. 2 του άρθρου 79, καθορίζονται ιδίως:
α) η εσωτερική οργάνωση της Σχολής,
β) οι αρμοδιότητες του Διευθυντή της Σχολής,
γ) οι αρμοδιότητες του Συλλόγου των Καθηγητών,
δ) η κατανομή των αρμοδιοτήτων, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του διοικητικού, βοηθητικού και τεχνικού προσωπικού, και
ε) η διαδικασία και τα όργανα κατάρτισης και δημοσίευσης των προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή του προσωπικού που εργάζεται με συμβάσεις έργου, εργασίας ορισμένου χρόνου, και παροχής υπηρεσιών.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’
ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Άρθρο 74
Διδακτικό προσωπικό
1.Το διδακτικό προσωπικό της Σχολής αποτελείται από οκτώ (8) υπαλλήλους ως εξής:
(α) τον Διευθυντή της Σχολής,
(β) έναν (1) Καθηγητή Γλυπτικής ή Ζωγραφικής, που κατέχει πτυχίο Α.Ε.Ι. Καλών Τεχνών της ημεδαπής ή ισότιμο τίτλο της αλλοδαπής και έχει αναγνωρισμένο και αξιόλογο καλλιτεχνικό έργο. Αν ο Διευθυντής έχει την ειδικότητα του γλύπτη, η προκήρυξη της θέσης του καθηγητή γίνεται στο γνωστικό αντικείμενο του ζωγράφου, και αντιστρόφως,
(γ) έναν (1) Καθηγητή Αρχιτέκτονα Μηχανικό-Αναστηλωτή (ΠΕ), που κατέχει γα) δίπλωμα Αρχιτέκτονα Μηχανικού Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ισότιμου τίτλου ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής, γβ) μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αναγνωρισμένου πανεπιστημίου της αλλοδαπής με αντικείμενο στις αποκαταστάσεις ή στις αναστηλώσεις και γγ) αξιόλογο επαγγελματικό έργο στο εν λόγω αντικείμενο,
(δ) έναν (1) Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης (ΠΕ), που κατέχει δα) πτυχίο Φιλοσοφικής Σχολής, κατά προτίμηση Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ή Φιλοσοφίας ή Ιστορίας ή Ιστορίας και Εθνολογίας ή Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας ή Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ισότιμου τίτλου της αλλοδαπής, ή πτυχίο του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών ή ισότιμο τίτλο της αλλοδαπής και δβ) μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αναγνωρισμένου πανεπιστημίου της αλλοδαπής στην ιστορία της τέχνης ή σε συναφές αντικείμενο,
(ε) τρεις (3) Δασκάλους Μαρμαροτεχνίας (ΔΕ), απόφοιτους της Σχολής, με αξιόλογο έργο που πιστοποιεί την ικανότητά τους να διδάξουν το εν λόγω μάθημα στο πλαίσιο των ιδιαίτερων απαιτήσεων της Σχολής και
(στ) έναν (1) Βοηθό Εργαστηρίων, Μαρμαροτεχνίτη (ΔΕ), απόφοιτο της Σχολής, με αξιόλογο έργο και εμπειρία, ο οποίος υποβοηθεί το διδακτικό έργο ως τεχνικός βοηθός στα εργαστήρια Γλυπτικής και Ζωγραφικής και ως βοηθός εργαστηρίου στο μάθημα της Μαρμαροτεχνίας. Ο Βοηθός Εργαστηρίων δύναται να εκτελεί και καθήκοντα τεχνικού υπαλλήλου/γενικών καθηκόντων/γενικής επιστασίας σε περίπτωση έλλειψης του αρμοδίου υπαλλήλου, καθώς και να εκτελεί εργασίες συντήρησης του εξοπλισμού της Σχολής.
- Το διδακτικό προσωπικό της παρ. 1 διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, κατόπιν πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία καταρτίζεται από τον Σύλλογο Καθηγητών της Σχολής. Η αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων πραγματοποιείται από τον Σύλλογο Καθηγητών της Σχολής, ο οποίος συντάσσει αιτιολογημένη εισήγηση που περιλαμβάνει αξιολογικό πίνακα κατάταξης των υποψηφίων. Η εισήγηση του δεύτερου εδαφίου διαβιβάζεται σε ειδική πενταμελή επιτροπή, η οποία εκφράζει τη σύμφωνη γνώμη της.
- Η ειδική επιτροπή της παρ. 2 συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και αποτελείται από: δύο (2) Καθηγητές Αρχιτεκτονικής Σχολής Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, ανάλογα με το αντικείμενο της εκάστοτε προκήρυξης, και τρεις (3) Καθηγητές καλλιτεχνικών μαθημάτων της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.), ή άλλων Τμημάτων ή Σχολών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής που έχουν ως αντικείμενο τις καλές τέχνες.
- Το διδακτικό προσωπικό της Σχολής είναι μόνιμοι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και οι πάσης φύσεως αμοιβές τους βαρύνουν τον προϋπολογισμό αυτού, σύμφωνα με τον ν. 4354/2015 (Α’ 176).
- Ως ανώτατο όριο ηλικίας εισόδου του μόνιμου διδακτικού προσωπικού της Σχολής ορίζεται το πεντηκοστό πέμπτο έτος.
- Η Σχολή μπορεί να συνεργάζεται με εξωτερικούς συνεργάτες, καλλιτέχνες, επιστήμονες, ή επαγγελματίες, συνάπτοντας, προς τούτο, συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, συμβάσεις έργου ή συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με σκοπό τον εμπλουτισμό και την υποστήριξη του διδακτικού προγράμματος και της δράσης της, καθώς και για τις ανάγκες υλοποίησης σεμιναρίων, συνεργασιών με άλλα Ιδρύματα ή άλλων δράσεων σχετικών με το αντικείμενό της. Οι αμοιβές και οι κάθε είδους αποζημιώσεις των προσώπων του προηγούμενου εδαφίου καταβάλλονται από το Ταμείο της Σχολής ή απευθείας από άλλους ιδιωτικούς ή και ίδιους πόρους.
Άρθρο 75
Διοικητικό, βοηθητικό και τεχνικό Προσωπικό
- Στη Σχολή συστήνονται πέντε (5) οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού, οι οποίες κατανέμονται κατά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα ως εξής:
Α/Α | ΚΛΑΔΟΣ | ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ | ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ |
1 | ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ | ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ– ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ | 1 |
2 | ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ | ΠΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ | 1 |
3 | ΥΕ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ | ΥΕ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ | 1 |
4 | ΥΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ | ΥΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ | 1 |
5 | ΥΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΣΤΙΑΣΗΣ | ΥΕ ΤΡΑΠΕΖΟΚΟΜΩΝ | 1 |
- Το προσωπικό της παρ. 1 είναι μόνιμοι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού, προσλαμβάνεται σύμφωνα με τον ν. 4765/2021 (Α’ 6) και αμείβεται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου, βάσει του ν. 4354/2015 (Α’ 176).
- Έως την πρόσληψη του προσωπικού, σύμφωνα με την παρ. 2, είναι δυνατόν τα καθήκοντα αυτού να ανατίθενται σε απασχολούμενους με σύμβαση ορισμένου χρόνου, έργου ή παροχής υπηρεσιών. Για την πρόσληψη καταρτίζεται πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τον Διευθυντή της Σχολής, στην οποία αναγράφονται τα ειδικότερα προσόντα, ο τρόπος αξιολόγησης αυτών και κάθε άλλο αναγκαίο στοιχείο. Η αξιολόγηση των υποψηφίων πραγματοποιείται από τον Σύλλογο των Καθηγητών και η απόφαση λαμβάνεται από τον Διευθυντή της Σχολής. Το προσωπικό της παρούσας αμείβεται από το Ταμείο της Σχολής.
- Για την κάλυψη απρόβλεπτων ή έκτακτων αναγκών είναι δυνατή η πρόσληψη εποχικού και έκτακτου προσωπικού, το οποίο αμείβεται από το Ταμείο της Σχολής.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 76
Παραχώρηση χρήσης δημοτικών ακινήτων χωρίς αντάλλαγμα στο Υπουργείο Πολιτισμού
- Παραχωρείται, άνευ ανταλλάγματος, στο Υπουργείο Πολιτισμού, η χρήση του δημοτικού ακινήτου που βρίσκεται στον Δήμο Τήνου της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, εμβαδού 3.104,23 τ.μ., ιδιοκτησίας του Δήμου Τήνου, όπως αυτό εµφαίνεται υπό στοιχεία «Ω-Α1-Β1-Γ1-Δ1-Ε1-Ζ1-Η1-Θ1-Ι1-Κ1-Λ1-Μ1-Ν1-Ξ1-Ο1-Π1-Ρ1-Σ1-Τ1-Υ1-Φ1-Χ1-Ψ1-Ω1-Α2-Β2-Γ2-Δ2-Ε2-Ζ2-Η2-Θ2-Ι2-Κ2-Λ2-Μ2-Ν2-Ξ2-Ο2-Π2-Ρ-Π-Ο-Ξ-Ν-Μ-Κ-Λ-Ι-Θ-Η-Ζ-Ε-Δ-Η3-Θ3-Ι3-Κ3-Λ3-Μ3-Ν3» στο από Φεβρουαρίου 2022 τοπογραφικό διάγραµµα, που επισυνάπτεται στον παρόντα ως Παράρτηµα Α. Η παραχώρηση ορίζεται αορίστου διαρκείας, για όσο χρόνο λειτουργεί η Ανώτερη Σχολή, και πραγματοποιείται προς τον σκοπό της στέγασης και λειτουργίας της Σχολής και των υπηρεσιών της.
- Για την αποδοχή παραχώρησης της χρήσης του ακινήτου της παρ. 1, εκδίδεται απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Πολιτισμού, στην οποία περιγράφονται το υπό παραχώρηση ακίνητο και ο σκοπός της παραχώρησης. Η απόφαση του πρώτου εδαφίου αποτελεί τον τίτλο για την καταχώριση ή τη μεταγραφή της παραχώρησης του ακινήτου στο αρµόδιο κτηµατολογικό γραφείο ή υποθηκοφυλακείο, αντίστοιχα.
Άρθρο 77
Ρυθμίσεις για το Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά
- Στον Δήμο Τήνου συστήνεται γνωμοδοτική Καλλιτεχνική Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Δημάρχου Τήνου, με τριετή θητεία, μη αμειβόμενη, και αποτελείται από πέντε (5) μέλη ως εξής:
(α) τον Διευθυντή της Ανώτερης Σχολής Μαρμαροτεχνίας Τήνου,
(β) έναν (1) Καθηγητή της Ανώτερης Σχολής Μαρμαροτεχνίας Τήνου, με τον αναπληρωτή του, που υποδεικνύονται από τον Διευθυντή της,
(γ) τρεις (3) πολίτες της Κοινότητας Πανόρμου, με τους αναπληρωτές τους, που ορίζονται με απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Πανόρμου.
- Η Επιτροπή της παρ. 1 γνωμοδοτεί προς τον Δήμο Τήνου για θέματα που αφορούν την εν γένει λειτουργία του Κοινοτικού Μουσείου Γιαννούλη Χαλεπά, που βρίσκεται στον οικισμό Πύργο του Δήμου Τήνου.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ’
ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ – ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ – ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 78
Εξουσιοδοτικές διατάξεις
- Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Πολιτισμού, που εκδίδεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, κατόπιν εισήγησης του Συλλόγου των Καθηγητών της Ανώτερης Σχολής, καθορίζονται η διαδικασία εισαγωγής των σπουδαστών, ο τρόπος διενέργειας των ειδικών εισαγωγικών εξετάσεων, το αντικείμενο της εξέτασης και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εισαγωγή σπουδαστών στο πρώτο έτος σπουδών της Σχολής, σύμφωνα με το άρθρο 62.
- Με κοινή απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, που εκδίδεται, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, κατόπιν εισήγησης του Συλλόγου των Καθηγητών της Σχολής, εγκρίνεται ο Κανονισμός Σπουδών της Σχολής της παρ. 4 του άρθρου 66.
- Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, που εκδίδεται εντός έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, κατόπιν πρότασης του Συλλόγου των Καθηγητών, εγκρίνεται ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας της Σχολής του άρθρου 70.
Άρθρο 79
Μεταβατικές διατάξεις
- Ο Διευθυντής και το προσωπικό όλων των κατηγοριών της Σχολής που επελέγησαν και διορίστηκαν βάσει του ν. 3136/1955 (Α’ 35) εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους, λαμβάνοντας αυτοδικαίως το σύνολο των αποδοχών τους και το αναλογούν επίδομα θέσης ευθύνης του άρθρου 16 του ν. 4354/2015 (Α’ 176).
- Έως την έκδοση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας της Σχολής, τα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας της Σχολής ρυθμίζονται με απόφαση του Διευθυντή της.
- Πάσης φύσεως συμβάσεις εργασίας ή εντολής ή ανάθεσης έργου ή υπηρεσίας που έχει συνάψει το Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου συνεχίζονται από τη Σχολή.
- Διοικητικές διαδικασίες ή ρυθμίσεις που έχουν εκκινήσει ή με οποιονδήποτε τρόπο προβλεφθεί ή δρομολογηθεί σχετικά με την πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών της Σχολής συνεχίζονται χωρίς άλλη διαδικασία από τα αρμόδια όργανα και με τους ίδιους όρους.
Άρθρο 80
Καταργούμενες διατάξεις
Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργείται κάθε γενική ή ειδική διάταξη που είναι αντίθετη με τις διατάξεις του παρόντος Μέρους.
Η προσπάθεια να επικαιροποιηθεί η λειτουργία της σχολής και να αναβαθμιστεί η αξία του ακαδημαικού τίτλου σπουδών είναι αξιέπαινη και ιδιαιτέρως ωφέλιμη για τους ίδιους τους σπουδαστές και το εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Κάποιες παρατηρήσεις όσον αφορά το σχέδιο νόμου:
Αρθρό 62
Η αναφορά στις Καλές Τέχνες και όχι μόνο στην Μαρμαροτεχνία στο ίδιο το όνομα της σχολής είναι επιβεβλημένη α) λόγω ιστορικότητας, μιας και το υπάρχον όνομα της σχολής αναφέρετε στις Καλές Τέχνες εδώ και 70 χρόνια λειτουργίας και β) λόγω του γνωστικού αντικειμένου, την κατάρτιση των διδασκόντων και τον ίδιο τον κύκλο σπουδών που διδάσκονται οι μαθητές. Η σχολή εδώ και 70 χρόνια παράγει ολοκληρωμένους καλλιτέχνες με ειδίκευση στην γλυπτική και την μαρμαροτεχνία και όχι απλά τεχνίτες του μαρμάρου.
Η αναφορά στην Ιστορική Κοινότητα Πανόρμου στο όνομα είναι επίσης επιβεβλημένη, ως φόρος τιμής στον τόπο, τους ανθρώπους του και τους καλλιτέχνες που ξεκίνησαν να μεγαλουργούν παγκοσμίως σε όλο το φάσμα των Καλών Τεχνών από το συγκεκριμένο γεωγραφικό στίγμα.
Συμπερασματικά το όνομα «Ανώτερη Σχολή Καλών Τεχνών και Μαρμαροτεχνίας, Πανόρμου Τήνου» είναι το ενδεδειγμένο.
Επίσης η παράγραφος 2 θα πρέπει να τροποποιηθεί για το καλώς έχει ως: “Η Σχολή έχει την έδρα της στο οικισμό Πύργος της Κοινότητας Πανόρμου του Δήμου Τήνου”.
‘Αρθρο 65:
Δεν γίνεται αναφορά για χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και από άλλα νομικά πρόσωπα του δημοσίου τομέα, όπως το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας σε συνέχεια του ιδρυτικού νόμου της Σχολής.
‘Αρθρο 66:
Παράγραφος 2
Οι πιστωτικές μονάδες κάθε 6 μήνου πρέπει να είναι 30 (συνολικά 180 ECTS για όσους αποφοιτούν επιτυχώς) προς όφελος των σπουδαστών, σύμφωνα με τις ώρες διδασκαλίας της Σχολής και αντίστοιχες σχολές υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.
Παράγραφος 3
Επιπλέον εισαγωγή 3 σπουδαστών στις υπόλοιπες 3 Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών επιπροσθέτως των 2 σπουδαστών που εισάγονται στην Ανώτατη Καλών Τεχνών Αθήνας.
Καταθέτω την απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου Τήνου του οποίου είμαι Γραμματέας.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΤΗΝΟΥ
Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α
από το πρακτικό της 4/01-02-2025
συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου
Αριθ. απόφασης: 18/2025 ΘΕΜΑ 1Ο: Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με το Σχέδιο Νόμου «Μετονομασία «Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου» σε «Ανώτερη Σχολή Μαρμαροτεχνίας Τήνου» και αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας της (άρθρα 62-80)
Σήμερα την 1η Φεβρουαρίου 2025 ημέρα Σάββατο και ώρα 10.00, το Δημοτικό Συμβούλιο συνήλθε σε δημόσια συνεδρίαση, ύστερα από την υπ’ αριθ. 1431/ 27η Ιανουαρίου 2025 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τήνου και την υπ’ αριθ. 1776/ 31η Ιανουαρίου 2025 ανακοίνωση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, που δημοσιεύθηκε στον ειδικό χώρο ανακοινώσεων και επιδόθηκε με αποδεικτικό αυτού, στους Δημοτικούς Συμβούλους καθώς επίσης και στους Προέδρους Συμβουλίων Κοινοτήτων Τήνου, στους Προέδρους Κοινοτήτων και στον κ. Δήμαρχο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν.3852/2010 όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 74 του Ν.4555/2018 και τροποποιήθηκε με τα άρθρα 177 και 184 παρ. 1 του Ν.4635/2019, την εγκύκλιο με αρ.375/Α.Π.39167/02-06-2022 του ΥΠ.ΕΣ και τις διατάξεις του Ν. 5056/2023.
Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία δεδομένου ότι σε σύνολο 19 μελών βρέθηκαν παρόντα 17.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
1.
Γκίζης Νικόλαος
Πρόεδρος
9.
Τριγώνη Πηνελόπη
Αντιδήμαρχος
2.
Εξιλζές Ιωάννης
Αντιδήμαρχος
10.
Σιώτος Ιωάννης
Μέλος
3.
Ζαλώνης Ιωάννης του Αλεξάνδρου
Αντιδήμαρχος
11.
Αλοιμόνου Ευγενία
Μέλος
4.
Ξενόπουλος Αντώνιος
Αντιδήμαρχος
12.
Οριάνος Φίλιππος
Μέλος
5.
Ζαλώνης Ιωάννης του Στεφάνου
Μέλος
13.
Σάββαρης Αντώνιος
Αντιπρόεδρος
6.
Δασύρας Ιγνάτιος
Μέλος
14.
Ψάλτη Αναστασία
Γραμματέας Δ.Σ.
7.
Περπινιάς Γεώργιος
Μέλος
15.
Κουσουνάδης Πέτρος
Μέλος
8.
Σημαντήρης Ευάγγελος
Μέλος
ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ (αν και προσκλήθηκαν νόμιμα)
1.
Κορνάρος Ευάγγελος
Αντιδήμαρχος
2.
Μέγκουλας Ιωάννης
Μέλος
3.
Μαρκουΐζος Ιωάννης
Μέλος
4.
Γιαννησόπουλος Ζαχαρίας
Μέλος
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
1. Γαρυφαλλιά Πλυτά, Δημοτική Κοινότητα Τήνου (αντί του κ. Κελαδίτη Αλέξανδρου)
2. Στεριώτου Μαριέττα, Δημοτική Κοινότητα Καλλονής
3. Πρίντεζης Σωτήριος, Δημοτική Κοινότητα Πανόρμου
ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
1.Φιλιππούσης Γεώργιος, Δημοτική Κοινότητα Κάμπου
2. Βιδάλη Ιωσηφίνα, Δημοτική Κοινότητα Κτικάδου
3. Πόντης Ιωάννης, Δημοτική Κοινότητα Κώμης
4. Χαρικιόπουλος Ιωάννης, Δημοτική Κοινότητα Στενής
5. Λούβαρης Νικόλαος, Δημοτική Κοινότητα Τριαντάρου
6. Τριαντάφυλλος Πέτρος, Δημοτική Κοινότητα Φαλατάδου
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
1.Δελατόλα Μαρία, Δημοτική Κοινότητα Καρδιανής
ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
1. Αρμακόλας Πέτρος, Δημοτική Κοινότητα Αγάπης
2. Ρήγος Πέτρος, Δημοτική Κοινότητα Δύο Χωρίων
3. Δασύρα Φραγκίσκα, Δημοτική Κοινότητα Υστερνίων
Στη συνεδρίαση συμμετείχε ο Δήμαρχος Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς, καθώς και η υπάλληλος του Δήμου Μαργαρίτα Κορινθίου για την τήρηση των πρακτικών.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αναφερόμενος στο ανωτέρω θέμα της ημερήσιας διάταξης, έδωσε το λόγω στον Δήμαρχο ο οποίος ανέφερε τα εξής:
«Μετά από προσπάθειες πολλών ετών έρχεται επιτέλους προς ψήφιση το σχέδιο νόμου που ρυθμίζει τα θέματα της Σχολής Καλών Τεχνών -Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο.
Το σχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα θέλαμε να προτείνουμε κάποιες αλλαγές και βελτιώσεις στο σχέδιο νόμου που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Ο τίτλος του μέρους ΣΤ’ του Σχεδίου Νόμου (και αντίστοιχα το άρθρο 62 παρ.1) ζητάμε να αλλαχθεί σε: “Μετονομασία του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Κάλων Τεχνών Πανόρμου Τήνου σε Ανώτερη Σχολή Μαρμαροτεχνίας-Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου και Αναμόρφωση του Πλαισίου λειτουργίας της”
Θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει και στον τίτλο της Σχολής να διατηρηθεί το ιστορικό-τοπικό στοιχείο με την αναφορά στον Πάνορμο, όσο και το στοιχείο των Καλών Τεχνών.
Άρθρο 62 παρ. 1 Θεωρούμε ότι πρέπει να καταργηθούν ρητά όλες οι διατάξεις του 3136/1955. Αν αποφασιστεί να κρατηθούν σε ισχύ, τότε θα πρέπει
α) να καταργηθεί ρητά το άρθρο 13 του ν. 3136/1955, που αφορά το Δημοτικό Μουσείο Χαλεπά
β) να διευκρινιστεί ότι υπερισχύουν οι διατάξεις του παρόντος και να αφαιρεθεί τα άρθρο 13: «διέπεται εφεξής από τον παρόντα και συμπληρωματικά από τα άρθρα 1,2,8,9 και 11, 12 και 14 του ν.3136/1955, τα οποία συνεχίζουν να ισχύουν εφόσον δεν συγκρούονται με τις διατάξεις του παρόντος.
Άρθρο 62 παρ. 2 να τροποποιηθεί: Η Σχολή έχει την έδρα της στο οικισμό Πύργου της Δημοτικής Κοινότητας Πανόρμου του Δήμου Τήνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Άρθρο 65 παρ. 1 Πόροι της Σχολής είναι:
Να προστεθεί πρώτη παράγραφος με αλλαγή αρίθμησης των υπολοίπων:
α) ετήσια επιχορήγηση και έκτακτες επιχορηγήσεις από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό και από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
Στην αρχική δεύτερη παράγραφο (που πλέον θα έχει αναριθμηθεί σε τρίτη) να προστεθεί η δυνατότητα δωρεών από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα
γ) δωρεές, ενισχύσεις, κληρονομίες, κληροδοσίες, χορηγίες και κάθε είδους εισφορές από φυσικά ή νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, της ημεδαπής ή της αλλοδαπής,
Παρ. 3
Πρέπει να προβλεφθεί ότι οι πόροι της Σχολής θα διατίθενται και για τα έξοδα σίτισης των σπουδαστών. Διαφορετικά θα πρέπει να προβλεφθεί ο τρόπος με τον οποίο θα καλύπτονται τα έξοδα σίτισης των σπουδαστών.
1.Οι πόροι της Σχολής διατίθενται για τις ανάγκες του διδακτηρίου, την προμήθεια των επίπλων, υλικών χρήσιμων για την εκπαίδευση των μαθητών, την αμοιβή του έκτακτου διδακτικού, διοικητικού και τεχνικού-βοηθητικού προσωπικού, για τα έξοδα σίτισης των σπουδαστών και τις εν γένει ανάγκες για τη λειτουργία της, τη συντήρηση των εγκαταστάσεών της, καθώς και για τις κτιριολογικές της ανάγκες.
Άρθρο 66
παρ. 1. Προτείνουμε να αντικατασταθεί εξέταση στην καλλιτεχνική δεξιότητα στη μαρμαροτεχνία με την καλλιτεχνική δεξιότητα στο σχέδιο.
Οι εν λόγω εξετάσεις διεξάγονται στις εγκαταστάσεις της Σχολής και περιλαμβάνουν υποχρεωτική δια ζώσης εξέταση των υποψηφίων φοιτητών στο σχέδιο και στην καλλιτεχνική τους δεξιότητα καθώς και γραπτή και προφορική εξέταση σε επιλεγμένα θέματα.
παρ. 2 Προτείνουμε οι πιστωτικές μονάδες να είναι 30 ανά εξάμηνο και 180 συνολικά:
Κάθε εξάμηνο σπουδών πιστώνεται με τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες (ECTS). Για να αποφοιτήσει από τη Σχολή ο σπουδαστής πρέπει, σωρευτικά, να έχει συμπληρώσει τρία (3) έτη φοίτησης και να έχει συγκεντρώσει εκατόν ογδόντα (180) ECTS.
Παρ. 3
Α) Προτείνουμε να αυξηθεί σε 5 ο αριθμός των αποφοίτων που εισάγονται στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ή στα υπόλοιπα Τμήματα Καλών Τεχνών της Χώρας μας. Εναλλακτικά να προσδιοριστεί ως ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) των αποφοίτων.
Κάθε σχολικό έτος, έως πέντε (5) απόφοιτοι της Σχολής, κατά σειρά επιτυχίας, δύνανται να εισάγονται χωρίς εξετάσεις στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα), το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. ή σε άλλα Τμήματα ή Σχολές Α.Ε.Ι. της ημεδαπής που έχουν ως αντικείμενο τις Καλές Τέχνες.
Η αντίστοιχη αλλαγή να γίνει και στην παράγραφο 4 εδ. ε)
ε) τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία εισαγωγής των πέντε (5) αποφοίτων της Σχολής σε Τμήματα ή Σχολές Α.Ε.Ι. κατά το πρώτο εδάφιο της παρ. 3.
Β) Προτείνουμε να αναγραφούν συγκεκριμένα οι σχολές στις οποίες οι υπόλοιποι απόφοιτοι θα μπορούν να συμμετάσχουν σε κατατακτήριες εξετάσεις, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα με τις σχολές αυτές.
Οι υπόλοιποι απόφοιτοι της Σχολής δύνανται να κατατάσσονται στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα), το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ ή σε άλλα Α.Ε.Ι. συναφούς καλλιτεχνικής ειδικότητας με τον τίτλο αποφοίτησής τους, κατόπιν συμμετοχής σε κατατακτήριες εξετάσεις του ν. 3404/2005 (Α’260).
Αρθρο 72
Θα πρέπει να διευκρινιστεί καλύτερα η λειτουργία της Σχολικής Εφορείας. Ειδικά αναφερόμαστε στην παρ. 4, όπου αναφέρεται ότι η Εφορεία αναλαμβάνει τη δαπάνη σίτισης των σπουδαστών. Η δαπάνη σίτισης, όπως προαναφέρθηκε, αποτελεί υποχρέωση του Υπουργείου. Ωστόσο σε περίπτωση που σκοπός της διάταξης είναι να δοθεί στην Εφορεία μεταξύ άλλων αρμοδιότητα για τη διαχείριση οικονομικών πόρων, σαν ένα είδος Ταμείου της Σχολής, αυτό θα πρέπει να αναφέρεται ρητά, με αναφορά στους πόρους και στον τρόπο οικονομικής διαχείρισης των πόρων αυτών. Στην περίπτωση αυτή να αναφερθεί ότι η Εφορεία δύναται να αναλαμβάνει τη δαπάνη στέγασης των σπουδαστών.
Παρ. 2
Οι 3 πολίτες μέλη της Σχολικής Εφορείας, κάτοικοι Υστερνίων και Πύργου, θα πρέπει να ορίζονται από τις αντίστοιχες Δημοτικές Κοινότητες και εναλλακτικά από το Δημοτικό Συμβούλιο
Παρ. 4
Θεωρούμε ότι η σίτιση των σπουδαστών είναι υποχρέωση του Υπουργείου (και της Σχολής) και άρα ως δαπάνη πρέπει να αναφέρεται στο άρθρο 65 και όχι στο άρθρο 72. Ζητούμε λοιπόν να αφαιρεθεί η σχετική αναφορά και να αντικατασταθεί με τις δαπάνες στέγασης των σπουδαστών.
Η Σχολική Εφορεία δύναται να αναλαμβάνει τη δαπάνη στέγασης των σπουδαστών της Σχολής
Αρθρο 74, 75 και 76
Γίνεται αναφορά στα άρθρα αυτά σε Ταμείο της Σχολής. Ωστόσο δεν προβλέπεται στο Σχέδιο Νόμου τι θα είναι αυτό το Ταμείο, ποιος θα το διαχειρίζεται και πως θα χρηματοδοτείται. Προτείνουμε να συμπληρωθούν διατάξεις που θα αναφέρουν περισσότερες λεπτομέρειες για το Ταμείο της Σχολής (λογικά κάποιος Κωδικός) και τον τρόπο διαχείρισής του.
Αρθρο 76
Προτείνουμε η διατύπωση της σύμβασης χρησιδανείου να είναι πιο ξεκάθαρη, προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Μεταξύ άλλων θα πρέπει να απαλοιφθούν οι αναφορές σε τίτλο προς καταχώριση ή μεταγραφή στο Υποθηκοφυλακείο.
Ο Δήμος Τήνου αναλαμβάνει την υποχρέωση να παραχωρήσει, άνευ ανταλλάγματος, με σύμβαση χρησιδανείου, στο Υπουργείο Πολιτισμού, τη χρήση του δημοτικού ακινήτου που βρίσκεται στον Δήμο Τήνου της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, εμβαδού 3.104,23 τ.μ., ιδιοκτησίας του Δήμου Τήνου, όπως αυτό εμφαίνεται υπό στοιχεία «Ω-Α1-Β1-Γ1-Δ1-Ε1-Ζ1-Η1-Θ1-Ι1-Κ1-Λ1- Μ1-Ν1-Ξ1-Ο1-Π1-Ρ1-Σ1-Τ1-Υ1-Φ1-Χ1-Ψ1-Ω1-Α2-Β2-Γ2-Δ2-Ε2-Ζ2-Η2-Θ2-Ι2-Κ2-Λ2-Μ2-Ν2-Ξ2-Ο2-Π2-Ρ-Π- Ο-Ξ-Ν-Μ-Κ-Λ-Ι-Θ-Η-Ζ-Ε-Δ-Η3-Θ3-Ι3-Κ3-Λ3-Μ3-Ν3» στο από Φεβρουαρίου 2022 τοπογραφικό διάγραμμα, που επισυνάπτεται στον παρόντα ως Παράρτημα Α. Το χρησιδάνειο ορίζεται αορίστου διαρκείας, για όσο χρόνο λειτουργεί η Ανώτερη Σχολή, και πραγματοποιείται προς τον σκοπό της στέγασης και λειτουργίας της Σχολής και των υπηρεσιών της.
2. Για την αποδοχή παραχώρησης της χρήσης του ακινήτου της παρ. 1, εκδίδεται απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Πολιτισμού, στην οποία περιγράφονται το υπό παραχώρηση ακίνητο και ο σκοπός της παραχώρησης.
(Διαγραφή αναφορών σε τίτλο προς μεταγραφή κλπ)
Άρθρο 77
Προτείνουμε το άρθρο αυτό να αφαιρεθεί από το Σχέδιο Νόμου. Δεν έχει κανένα νόημα.
Τέλος προτείνουμε να συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου παράγραφος που να προβλέπει τα δικαιώματα των σπουδαστών είτε σε αντιστοιχία με άλλους σπουδαστές, είτε να τα προσδιορίζει ρητά. Πχ δικαίωμα για αναβολή στράτευσης, σπουδαστικά βοηθήματα και επιδόματα, μειωμένο εισιτήριο σε μέσα μαζικής μεταφοράς, μουσεία, θέατρα κλπ, καθώς επίσης να προβλέπεται ότι οι σπουδαστές της Σχολής θα είναι ασφαλισμένοι κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, όπως ισχύει και με τους φοιτητές όλης της Ελλάδας.
Εκτός των ανωτέρω, το Δημοτικό Συμβούλιο στηρίζει τις προτάσεις του Συλλόγου Καθηγητών της Σχολής και της Δημοτικής Κοινότητας Πανόρμου Τήνου, οι οποίες έχουν ήδη κατατεθεί στη διαβούλευση. »
Στην συνέχεια ο Πρόεδρος έδωσε τον λόγω στον κ. Χαλεπά Λεωνίδα Διευθυντή του ΠΕΣΚΤΠΤ ο οποίος με την σειρά του ανέπτυξε τις θέσεις των καθηγητών του ΠΕΣΚΤΠΤ επί του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου του ΥΠΠΟ για το ΠΕΣΚΤΠΤ.
Ακολούθως ο Πρόεδρος κάλεσε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να αποφασίσουν σχετικά.
Το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από ευρεία διαλογική συζήτηση, έχοντας λάβει υπόψη του την εισήγηση του κ. Δημάρχου, την εισήγηση του Διευθυντή του ΠΕΣΚΤΠΤ κ. Χαλεπά Λεωνίδα, τις τοποθετήσεις και παρατηρήσεις των Δημοτικών Συμβούλων, όπως αυτές εμφανίζονται στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά, την σύμφωνη γνώμη του κ. Δημάρχου και τις σχετικές διατάξεις,
Αποφασίζει Ομόφωνα
Να συμμετάσχει στη διαβούλευση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο «Αναδιοργάνωση του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου» και του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης», ενίσχυση των δράσεων του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μετονομασία του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου σε Ανώτερη Σχολή Μαρμαροτεχνίας Τήνου και αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας της, ρυθμίσεις για το πρόγραμμα στήριξης οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού» και ειδικότερο στο ΜΕΡΟΣ ΣΤ’: ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ «ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΠΑΝΟΡΜΟΥ ΤΗΝΟΥ» ΣΕ «ΑΝΩΤΕΡΗ ΣΧΟΛΗ ΜΑΡΜΑΡΟΤΕΧΝΙΑΣ ΤΗΝΟΥ» ΚΑΙ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ (άρθρα 62-80) με τις εξής προτάσεις:
Μετά από προσπάθειες πολλών ετών έρχεται επιτέλους προς ψήφιση το σχέδιο νόμου που ρυθμίζει τα θέματα της Σχολής Καλών Τεχνών -Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο.
Το σχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα θέλαμε να προτείνουμε κάποιες αλλαγές και βελτιώσεις στο σχέδιο νόμου που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Ο τίτλος του μέρους ΣΤ’ του Σχεδίου Νόμου (και αντίστοιχα το άρθρο 62 παρ.1) ζητάμε να αλλαχθεί σε: “Μετονομασία του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Κάλων Τεχνών Πανόρμου Τήνου σε Ανώτερη Σχολή Μαρμαροτεχνίας-Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου και Αναμόρφωση του Πλαισίου λειτουργίας της”
Θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει και στον τίτλο της Σχολής να διατηρηθεί το ιστορικό-τοπικό στοιχείο με την αναφορά στον Πάνορμο, όσο και το στοιχείο των Καλών Τεχνών.
Άρθρο 62 παρ. 1 Θεωρούμε ότι πρέπει να καταργηθούν ρητά όλες οι διατάξεις του 3136/1955. Αν αποφασιστεί να κρατηθούν σε ισχύ, τότε θα πρέπει
α) να καταργηθεί ρητά το άρθρο 13 του ν. 3136/1955, που αφορά το Δημοτικό Μουσείο Χαλεπά
β) να διευκρινιστεί ότι υπερισχύουν οι διατάξεις του παρόντος και να αφαιρεθεί τα άρθρο 13: «διέπεται εφεξής από τον παρόντα και συμπληρωματικά από τα άρθρα 1,2,8,9 και 11, 12 και 14 του ν.3136/1955, τα οποία συνεχίζουν να ισχύουν εφόσον δεν συγκρούονται με τις διατάξεις του παρόντος.
Άρθρο 62 παρ. 2 να τροποποιηθεί: Η Σχολή έχει την έδρα της στο οικισμό Πύργου της Δημοτικής Κοινότητας Πανόρμου του Δήμου Τήνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Άρθρο 65 παρ. 1 Πόροι της Σχολής είναι:
Να προστεθεί πρώτη παράγραφος με αλλαγή αρίθμησης των υπολοίπων:
α) ετήσια επιχορήγηση και έκτακτες επιχορηγήσεις από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό και από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
Στην αρχική δεύτερη παράγραφο (που πλέον θα έχει αναριθμηθεί σε τρίτη) να προστεθεί η δυνατότητα δωρεών από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα
γ) δωρεές, ενισχύσεις, κληρονομίες, κληροδοσίες, χορηγίες και κάθε είδους εισφορές από φυσικά ή νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, της ημεδαπής ή της αλλοδαπής,
Παρ. 3
Πρέπει να προβλεφθεί ότι οι πόροι της Σχολής θα διατίθενται και για τα έξοδα σίτισης των σπουδαστών. Διαφορετικά θα πρέπει να προβλεφθεί ο τρόπος με τον οποίο θα καλύπτονται τα έξοδα σίτισης των σπουδαστών.
1.Οι πόροι της Σχολής διατίθενται για τις ανάγκες του διδακτηρίου, την προμήθεια των επίπλων, υλικών χρήσιμων για την εκπαίδευση των μαθητών, την αμοιβή του έκτακτου διδακτικού, διοικητικού και τεχνικού-βοηθητικού προσωπικού, για τα έξοδα σίτισης των σπουδαστών και τις εν γένει ανάγκες για τη λειτουργία της, τη συντήρηση των εγκαταστάσεών της, καθώς και για τις κτιριολογικές της ανάγκες.
Άρθρο 66
παρ. 1. Προτείνουμε να αντικατασταθεί εξέταση στην καλλιτεχνική δεξιότητα στη μαρμαροτεχνία με την καλλιτεχνική δεξιότητα στο σχέδιο.
Οι εν λόγω εξετάσεις διεξάγονται στις εγκαταστάσεις της Σχολής και περιλαμβάνουν υποχρεωτική δια ζώσης εξέταση των υποψηφίων φοιτητών στο σχέδιο και στην καλλιτεχνική τους δεξιότητα καθώς και γραπτή και προφορική εξέταση σε επιλεγμένα θέματα.
παρ. 2 Προτείνουμε οι πιστωτικές μονάδες να είναι 30 ανά εξάμηνο και 180 συνολικά:
Κάθε εξάμηνο σπουδών πιστώνεται με τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες (ECTS). Για να αποφοιτήσει από τη Σχολή ο σπουδαστής πρέπει, σωρευτικά, να έχει συμπληρώσει τρία (3) έτη φοίτησης και να έχει συγκεντρώσει εκατόν ογδόντα (180) ECTS.
Παρ. 3
Α) Προτείνουμε να αυξηθεί σε 5 ο αριθμός των αποφοίτων που εισάγονται στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ή στα υπόλοιπα Τμήματα Καλών Τεχνών της Χώρας μας. Εναλλακτικά να προσδιοριστεί ως ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) των αποφοίτων.
Κάθε σχολικό έτος, έως πέντε (5) απόφοιτοι της Σχολής, κατά σειρά επιτυχίας, δύνανται να εισάγονται χωρίς εξετάσεις στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα), το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. ή σε άλλα Τμήματα ή Σχολές Α.Ε.Ι. της ημεδαπής που έχουν ως αντικείμενο τις Καλές Τέχνες.
Η αντίστοιχη αλλαγή να γίνει και στην παράγραφο 4 εδ. ε)
ε) τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία εισαγωγής των πέντε (5) αποφοίτων της Σχολής σε Τμήματα ή Σχολές Α.Ε.Ι. κατά το πρώτο εδάφιο της παρ. 3.
Β) Προτείνουμε να αναγραφούν συγκεκριμένα οι σχολές στις οποίες οι υπόλοιποι απόφοιτοι θα μπορούν να συμμετάσχουν σε κατατακτήριες εξετάσεις, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα με τις σχολές αυτές.
Οι υπόλοιποι απόφοιτοι της Σχολής δύνανται να κατατάσσονται στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα), το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ ή σε άλλα Α.Ε.Ι. συναφούς καλλιτεχνικής ειδικότητας με τον τίτλο αποφοίτησής τους, κατόπιν συμμετοχής σε κατατακτήριες εξετάσεις του ν. 3404/2005 (Α’260).
Αρθρο 72
Θα πρέπει να διευκρινιστεί καλύτερα η λειτουργία της Σχολικής Εφορείας. Ειδικά αναφερόμαστε στην παρ. 4, όπου αναφέρεται ότι η Εφορεία αναλαμβάνει τη δαπάνη σίτισης των σπουδαστών. Η δαπάνη σίτισης, όπως προαναφέρθηκε, αποτελεί υποχρέωση του Υπουργείου. Ωστόσο σε περίπτωση που σκοπός της διάταξης είναι να δοθεί στην Εφορεία μεταξύ άλλων αρμοδιότητα για τη διαχείριση οικονομικών πόρων, σαν ένα είδος Ταμείου της Σχολής, αυτό θα πρέπει να αναφέρεται ρητά, με αναφορά στους πόρους και στον τρόπο οικονομικής διαχείρισης των πόρων αυτών. Στην περίπτωση αυτή να αναφερθεί ότι η Εφορεία δύναται να αναλαμβάνει τη δαπάνη στέγασης των σπουδαστών.
Παρ. 2
Οι 3 πολίτες μέλη της Σχολικής Εφορείας, κάτοικοι Υστερνίων και Πύργου, θα πρέπει να ορίζονται από τις αντίστοιχες Δημοτικές Κοινότητες και εναλλακτικά από το Δημοτικό Συμβούλιο
Παρ. 4
Θεωρούμε ότι η σίτιση των σπουδαστών είναι υποχρέωση του Υπουργείου (και της Σχολής) και άρα ως δαπάνη πρέπει να αναφέρεται στο άρθρο 65 και όχι στο άρθρο 72. Ζητούμε λοιπόν να αφαιρεθεί η σχετική αναφορά και να αντικατασταθεί με τις δαπάνες στέγασης των σπουδαστών.
Η Σχολική Εφορεία δύναται να αναλαμβάνει τη δαπάνη στέγασης των σπουδαστών της Σχολής
Αρθρο 74, 75 και 76
Γίνεται αναφορά στα άρθρα αυτά σε Ταμείο της Σχολής. Ωστόσο δεν προβλέπεται στο Σχέδιο Νόμου τι θα είναι αυτό το Ταμείο, ποιος θα το διαχειρίζεται και πως θα χρηματοδοτείται. Προτείνουμε να συμπληρωθούν διατάξεις που θα αναφέρουν περισσότερες λεπτομέρειες για το Ταμείο της Σχολής (λογικά κάποιος Κωδικός) και τον τρόπο διαχείρισής του.
Αρθρο 76
Προτείνουμε η διατύπωση της σύμβασης χρησιδανείου να είναι πιο ξεκάθαρη, προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Μεταξύ άλλων θα πρέπει να απαλοιφθούν οι αναφορές σε τίτλο προς καταχώριση ή μεταγραφή στο Υποθηκοφυλακείο.
Ο Δήμος Τήνου αναλαμβάνει την υποχρέωση να παραχωρήσει, άνευ ανταλλάγματος, με σύμβαση χρησιδανείου, στο Υπουργείο Πολιτισμού, τη χρήση του δημοτικού ακινήτου που βρίσκεται στον Δήμο Τήνου της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, εμβαδού 3.104,23 τ.μ., ιδιοκτησίας του Δήμου Τήνου, όπως αυτό εμφαίνεται υπό στοιχεία «Ω-Α1-Β1-Γ1-Δ1-Ε1-Ζ1-Η1-Θ1-Ι1-Κ1-Λ1- Μ1-Ν1-Ξ1-Ο1-Π1-Ρ1-Σ1-Τ1-Υ1-Φ1-Χ1-Ψ1-Ω1-Α2-Β2-Γ2-Δ2-Ε2-Ζ2-Η2-Θ2-Ι2-Κ2-Λ2-Μ2-Ν2-Ξ2-Ο2-Π2-Ρ-Π- Ο-Ξ-Ν-Μ-Κ-Λ-Ι-Θ-Η-Ζ-Ε-Δ-Η3-Θ3-Ι3-Κ3-Λ3-Μ3-Ν3» στο από Φεβρουαρίου 2022 τοπογραφικό διάγραμμα, που επισυνάπτεται στον παρόντα ως Παράρτημα Α. Το χρησιδάνειο ορίζεται αορίστου διαρκείας, για όσο χρόνο λειτουργεί η Ανώτερη Σχολή, και πραγματοποιείται προς τον σκοπό της στέγασης και λειτουργίας της Σχολής και των υπηρεσιών της.
2. Για την αποδοχή παραχώρησης της χρήσης του ακινήτου της παρ. 1, εκδίδεται απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Πολιτισμού, στην οποία περιγράφονται το υπό παραχώρηση ακίνητο και ο σκοπός της παραχώρησης.
(Διαγραφή αναφορών σε τίτλο προς μεταγραφή κλπ)
Άρθρο 77
Προτείνουμε το άρθρο αυτό να αφαιρεθεί από το Σχέδιο Νόμου. Δεν έχει κανένα νόημα.
Τέλος προτείνουμε να συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου παράγραφος που να προβλέπει τα δικαιώματα των σπουδαστών είτε σε αντιστοιχία με άλλους σπουδαστές, είτε να τα προσδιορίζει ρητά. Πχ δικαίωμα για αναβολή στράτευσης, σπουδαστικά βοηθήματα και επιδόματα, μειωμένο εισιτήριο σε μέσα μαζικής μεταφοράς, μουσεία, θέατρα κλπ, καθώς επίσης να προβλέπεται ότι οι σπουδαστές της Σχολής θα είναι ασφαλισμένοι κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, όπως ισχύει και με τους φοιτητές όλης της Ελλάδας.
Εκτός των ανωτέρω, το Δημοτικό Συμβούλιο στηρίζει τις προτάσεις του Συλλόγου Καθηγητών της Σχολής και της Δημοτικής Κοινότητας Πανόρμου Τήνου, οι οποίες έχουν ήδη κατατεθεί στη διαβούλευση.
Η απόφαση αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό: 18/2025
Σε πίστωση των πιο πάνω συντάχθηκε το παρόν πρακτικό και υπογράφεται:
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΗΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Παναγιώτης Κροντηράς Γκίζης Νικόλαος Ψάλτη Αναστασία
ΤΑ ΜΕΛΗ
Εξιλζές Ιωάννης
Ζαλώνης Ιωάννης του Αλεξάνδρου
Ξενόπουλος Αντώνιος
Ζαλώνης Ιωάννης του Στεφάνου
Δασύρας Ιγνάτιος
Περπινιάς Γεώργιος
Σημαντήρης Ευάγγελος
Τριγώνη Πηνελόπη
Σιώτος Ιωάννης
Αλοιμόνου Ευγενία
Οριάνος Φίλιππος
Σάββαρης Αντώνιος
Κουσουνάδης Πέτρος
Ακριβές απόσπασμα
Ο Πρόεδρος
Νικόλαος Γκίζης
Η αναβάθμιση του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου αποτελεί διαχρονικό αίτημα της κοινότητας Πανόρμου αλλά και της δημοτικής μας κίνησης. Συμπερασματικά, επί της αρχής είμαστε υπέρ του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Θεωρούμε όμως ότι απαιτούνται προσθήκες, διορθώσεις και αφαιρέσεις.
Προσθήκες:
———-
Άρθρο 62 παρ. 1
– Στον τίτλο της σχολής θα πρέπει να συμπληρωθούν οι όροι “καλών τεχνών” και “Πανόρμου”
Άρθρο 62
Να προστεθεί τρίτη παράγραφος στην οποία να προβλέπεται ρητά ότι “Το άρθρο 13 του ν. 3136/1955 καταργείται και παύει να ισχύει.”
Άρθρο 65 παρ. 1
– Να προστεθεί νέα περίπτωση α) στην αρχή της λίστας ως εξής: “α) τακτική ετήσια επιχορήγηση και έκτακτες επιχορηγήσεις από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό και από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού”, και να αλλάξει η αρίθμηση των άλλων περιπτώσεων.
– Στην περίπτωση β), η οποία θα αλλάξει σε γ), να προστεθεί η φράση “και του ευρύτερου δημόσιου” μεταξύ των λέξεων “ιδιωτικού” και “τομέα”
Άρθρο 67
– Να προστεθεί τέταρτη παράγραφος στην οποία να αναγράφεται “Τα ίδια δικαιώματα έχουν και όσοι αποφοίτησαν από το Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, πριν την έναρξη της ισχύος του παρόντος” η οποία θα μπορούσε να συμπληρωθεί με κάποιες προϋποθέσεις πχ. εφόσον παρακολουθήσουν ένα ακόμη εξάμηνο στη Σχολή.
Άρθρο 76 παρ 1.
– Να προστεθεί η φράση “με σύμβαση χρησιδανείου”, μετά την φράση “άνευ ανταλλάγματος”
Άρθρο 76
– Να προστεθεί παράγραφος 3 η οποία να αναφέρει ρητά ότι τα δημοτικά ακίνητα ανήκουν στον Δήμο και θα επιστρέψουν στην κυριότητα αυτού σε περίπτωση που δεν απαιτείται πλέον η χρήση τους για τους σκοπούς της Σχολής.
Συνολικά
– Να προστεθεί παράγραφος η οποία θα προβλέπει για τους σπουδαστές της Σχολής όλα τα σπουδαστικά δικαιώματα (εκπτώσεις εισιτηρίων, αναβολή στράτευσης κλπ.) που έχουν οι φοιτητές των ανωτάτων σχολών της Ελλάδας
– Να προστεθεί παράγραφος με πρόβλεψη για κάλυψη των εξόδων των απαραίτητων εργαλείων των πρωτοετών σπουδαστών από τους πόρους της Σχολής
– Να προστεθεί πρόβλεψη ώστε όσοι απόφοιτοι Γυμνασίου φοιτούν ήδη στη Σχολή να συνεχίσουν να έχουν το σύνολο των δικαιωμάτων του σπουδαστή και του απόφοιτου της Σχολής μετά την ψήφιση του νέου νόμου
– Να προστεθεί πρόβλεψη δαπάνης για την στέγαση ενός ποσοστού των σπουδαστών της Σχολής
Διορθώσεις:
———–
Άρθρο 62 παρ. 1
– Η φράση “διέπεται εφεξής από τα άρθρα 1, 2, 8, 9 και 11 έως 14 του ν. 3136/1955” πρέπει να αλλάξει σε “διέπεται εφεξής από τα άρθρα 1, 2, 8, 9, 11, 12 και 14 του ν.3136/1955 στα σημεία που αυτά δεν συγκρούονται με τις διατάξεις του παρόντος”
Άρθρο 62 παρ. 2
– Έδρα της σχολής είναι ο οικισμός Πύργου της κοινότητας Πανόρμου του Δήμου Τήνου
Άρθρο 63 παρ. 1
– Η φράση “η προπαρασκευή έμπειρων μαρμαροτεχνιτών, προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους” πρέπει να αλλάξει σε “η προπαρασκευή των σπουδαστών της, προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους”
Άρθρο 66 παρ. 1
– Η φράση “εξέταση των υποψηφίων φοιτητών σε καλλιτεχνική δεξιότητα στη μαρμαροτεχνία” να αντικατασταθεί από την φράση “εξέταση των υποψηφίων στο σχέδιο και την καλλιτεχνική τους δεξιότητα”
Άρθρο 66 παρ 3.
– Η φράση “έως δύο (2) απόφοιτοι της Σχολής” να αντικατασταθεί από την φράση “έως πέντε (5) αριστούχοι απόφοιτοι της Σχολής” και μετά την φράση “ή σε άλλα τμήματα ή Σχολές Α.Ε.Ι. της ημεδαπής που έχουν ως αντικείμενο τις Καλές Τέχνες” να προστεθεί η φράση “, έως δύο (2) απόφοιτοι σε κάθε σχολή.”
Άρθρο 66 παρ 4.
– στην περίπτωση ε) να αλλάξει η φράση “εισαγωγής των δύο (2) αποφοίτων” σε “εισαγωγής των πέντε (5) αποφοίτων”
Άρθρο 69
– Να αφαιρεθεί η περίπτωση δ) και να προστεθεί στο τέλος του άρθρου η φράση “Για την πρόσληψη του Διευθυντή συνεκτιμάται οργανωτική και διοικητική εμπειρία”
Άρθρο 74 παρ. 1
– η φράση “από οκτώ (8) υπαλλήλους” να αντικατασταθεί από την φράση “από δέκα (10) υπαλλήλους”
– η περίπτωση (β) να αλλάξει σε “έναν (1) Καθηγητή Γλυπτικής, που κατέχει πτυχίο Α.Ε.Ι. Καλών Τεχνών της ημεδαπής ή ισότιμο τίτλο της αλλοδαπής και έχει αναγνωρισμένο και αξιόλογο καλλιτεχνικό έργο.”
– οι περιπτώσεις από (γ) έως (στ) να αλλάξουν αρίθμηση σε (δ) έως (ζ) και
– να προστεθεί επιπλέον περίπτωση (γ) η οποία θα αναγράφει “έναν (1) Καθηγητή Ζωγραφικής, που κατέχει πτυχίο Α.Ε.Ι. Καλών Τεχνών της ημεδαπής ή ισότιμο τίτλο της αλλοδαπής και έχει αναγνωρισμένο και αξιόλογο καλλιτεχνικό έργο.”
– η περίπτωση (στ), πλέον (ζ), να αλλάξει σε “δύο (2) Βοηθούς Εργαστηρίων, Μαρμαροτεχνίτες (ΔΕ), απόφοιτους της Σχολής, με αξιόλογο έργο και εμπειρία, οι οποίοι υποβοηθούν το διδακτικό έργο ως τεχνικοί βοηθοί στα εργαστήρια Γλυπτικής και Ζωγραφικής και ως βοηθοί εργαστηρίου στο μάθημα της Μαρμαροτεχνίας. Οι Βοηθοί Εργαστηρίων δύνανται να εκτελούν και καθήκοντα τεχνικού υπαλλήλου/γενικών καθηκόντων/γενικής επιστασίας σε περίπτωση έλλειψης του αρμοδίου υπαλλήλου, καθώς και να εκτελούν εργασίες συντήρησης του εξοπλισμού της Σχολής.”
Άρθρο 75 παρ. 1
– η φράση “πέντε (5) οργανικές θέσεις” να αντικατασταθεί από την φράση “έξι (6) οργανικές θέσεις”
– στην λίστα με τις ειδικότητες να προστεθεί στο τέλος μία εγγραφή με αρίθμηση 6, κλάδο ΔΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΣΤΙΑΣΗΣ, ειδικότητα ΔΕ ΜΑΓΕΙΡΩΝ και αριθμό θέσεων 1.
Άρθρο 76 παρ. 1
– να αντικατασταθούν τα στοιχεία του τοπογραφικού διαγράμματος σε “«Ω-Α1-Β1-Γ1-Δ1-Ε1-Ζ1-Η1-Θ1-Ι1-Κ1-Λ1-Μ1-Ν1-Ξ1-Ο1-Π1-Ρ1-Σ1-Τ1-Υ1-Φ1-Χ1-Ψ1-Ω1-Α2-Β2-Γ2-Δ2-Ε2-Ζ2-Η2-Θ2-Ι2-Κ2-Λ2-Μ2-Ν2-Ξ2-Ο2-Π2-Ρ-Π-Ο-Ξ-Ν-Μ-Λ-Κ-Ι-Θ-Η-Ζ-Ε-Δ-Η3-Θ3-Ι3-Κ3-Λ3-Μ3-Ν3»”
Συνολικά
Κάθε αναφορά στο “Ταμείο της Σχολής” να αλλάξει σε “πόρους της Σχολής” στους οποίους όπως αναφέρθηκε πρέπει να συμπεριληφθεί η τακτική κρατική χρηματοδότηση.
Αφαιρέσεις:
———–
Άρθρο 72 παρ 2.
– Να αφαιρεθεί η περίπτωση β)
Άρθρο 72
– Να αφαιρεθεί η παράγραφος 4
Άρθρο 74
– Να αφαιρεθεί η παράγραφος 5
Άρθρο 76 παρ 2.
– Να αφαιρεθεί η πρόταση “Η απόφαση του πρώτου εδαφίου αποτελεί τον τίτλο για την καταχώριση ή τη μεταγραφή της παραχώρησης του ακινήτου στο αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο ή υποθηκοφυλακείο, αντίστοιχα.”
Άρθρο 77
– Να αφαιρεθεί ολόκληρο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΤΗΝΟΥ
Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α
από το πρακτικό της 4/01-02-2025
συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου
Αριθ. απόφασης: 18/2025
ΘΕΜΑ 1Ο: Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με το Σχέδιο Νόμου «Μετονομασία «Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου» σε «Ανώτερη Σχολή Μαρμαροτεχνίας Τήνου» και αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας της (άρθρα 62-80)
Σήμερα την 1η Φεβρουαρίου 2025 ημέρα Σάββατο και ώρα 10.00, το Δημοτικό Συμβούλιο συνήλθε σε δημόσια συνεδρίαση, ύστερα από την υπ’ αριθ. 1431/ 27η Ιανουαρίου 2025 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τήνου και την υπ’ αριθ. 1776/ 31η Ιανουαρίου 2025 ανακοίνωση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, που δημοσιεύθηκε στον ειδικό χώρο ανακοινώσεων και επιδόθηκε με αποδεικτικό αυτού, στους Δημοτικούς Συμβούλους καθώς επίσης και στους Προέδρους Συμβουλίων Κοινοτήτων Τήνου, στους Προέδρους Κοινοτήτων και στον κ. Δήμαρχο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν.3852/2010 όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 74 του Ν.4555/2018 και τροποποιήθηκε με τα άρθρα 177 και 184 παρ. 1 του Ν.4635/2019, την εγκύκλιο με αρ.375/Α.Π.39167/02-06-2022 του ΥΠ.ΕΣ και τις διατάξεις του Ν. 5056/2023.
Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία δεδομένου ότι σε σύνολο 19 μελών βρέθηκαν παρόντα 17.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
1.
Γκίζης Νικόλαος
Πρόεδρος
9.
Τριγώνη Πηνελόπη
Αντιδήμαρχος
2.
Εξιλζές Ιωάννης
Αντιδήμαρχος
10.
Σιώτος Ιωάννης
Μέλος
3.
Ζαλώνης Ιωάννης του Αλεξάνδρου
Αντιδήμαρχος
11.
Αλοιμόνου Ευγενία
Μέλος
4.
Ξενόπουλος Αντώνιος
Αντιδήμαρχος
12.
Οριάνος Φίλιππος
Μέλος
5.
Ζαλώνης Ιωάννης του Στεφάνου
Μέλος
13.
Σάββαρης Αντώνιος
Αντιπρόεδρος
6.
Δασύρας Ιγνάτιος
Μέλος
14.
Ψάλτη Αναστασία
Γραμματέας Δ.Σ.
7.
Περπινιάς Γεώργιος
Μέλος
15.
Κουσουνάδης Πέτρος
Μέλος
8.
Σημαντήρης Ευάγγελος
Μέλος
ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ (αν και προσκλήθηκαν νόμιμα)
1.
Κορνάρος Ευάγγελος
Αντιδήμαρχος
2.
Μέγκουλας Ιωάννης
Μέλος
3.
Μαρκουΐζος Ιωάννης
Μέλος
4.
Γιαννησόπουλος Ζαχαρίας
Μέλος
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
1. Γαρυφαλλιά Πλυτά, Δημοτική Κοινότητα Τήνου (αντί του κ. Κελαδίτη Αλέξανδρου)
2. Στεριώτου Μαριέττα, Δημοτική Κοινότητα Καλλονής
3. Πρίντεζης Σωτήριος, Δημοτική Κοινότητα Πανόρμου
ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
1.Φιλιππούσης Γεώργιος, Δημοτική Κοινότητα Κάμπου
2. Βιδάλη Ιωσηφίνα, Δημοτική Κοινότητα Κτικάδου
3. Πόντης Ιωάννης, Δημοτική Κοινότητα Κώμης
4. Χαρικιόπουλος Ιωάννης, Δημοτική Κοινότητα Στενής
5. Λούβαρης Νικόλαος, Δημοτική Κοινότητα Τριαντάρου
6. Τριαντάφυλλος Πέτρος, Δημοτική Κοινότητα Φαλατάδου
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
1.Δελατόλα Μαρία, Δημοτική Κοινότητα Καρδιανής
ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
1. Αρμακόλας Πέτρος, Δημοτική Κοινότητα Αγάπης
2. Ρήγος Πέτρος, Δημοτική Κοινότητα Δύο Χωρίων
3. Δασύρα Φραγκίσκα, Δημοτική Κοινότητα Υστερνίων
Στη συνεδρίαση συμμετείχε ο Δήμαρχος Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς, καθώς και η υπάλληλος του Δήμου Μαργαρίτα Κορινθίου για την τήρηση των πρακτικών.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αναφερόμενος στο ανωτέρω θέμα της ημερήσιας διάταξης, έδωσε το λόγω στον Δήμαρχο ο οποίος ανέφερε τα εξής:
«Μετά από προσπάθειες πολλών ετών έρχεται επιτέλους προς ψήφιση το σχέδιο νόμου που ρυθμίζει τα θέματα της Σχολής Καλών Τεχνών -Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο.
Το σχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα θέλαμε να προτείνουμε κάποιες αλλαγές και βελτιώσεις στο σχέδιο νόμου που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Ο τίτλος του μέρους ΣΤ’ του Σχεδίου Νόμου (και αντίστοιχα το άρθρο 62 παρ.1) ζητάμε να αλλαχθεί σε: “Μετονομασία του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Κάλων Τεχνών Πανόρμου Τήνου σε Ανώτερη Σχολή Μαρμαροτεχνίας-Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου και Αναμόρφωση του Πλαισίου λειτουργίας της”
Θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει και στον τίτλο της Σχολής να διατηρηθεί το ιστορικό-τοπικό στοιχείο με την αναφορά στον Πάνορμο, όσο και το στοιχείο των Καλών Τεχνών.
Άρθρο 62 παρ. 1 Θεωρούμε ότι πρέπει να καταργηθούν ρητά όλες οι διατάξεις του 3136/1955. Αν αποφασιστεί να κρατηθούν σε ισχύ, τότε θα πρέπει
α) να καταργηθεί ρητά το άρθρο 13 του ν. 3136/1955, που αφορά το Δημοτικό Μουσείο Χαλεπά
β) να διευκρινιστεί ότι υπερισχύουν οι διατάξεις του παρόντος και να αφαιρεθεί τα άρθρο 13: «διέπεται εφεξής από τον παρόντα και συμπληρωματικά από τα άρθρα 1,2,8,9 και 11, 12 και 14 του ν.3136/1955, τα οποία συνεχίζουν να ισχύουν εφόσον δεν συγκρούονται με τις διατάξεις του παρόντος.
Άρθρο 62 παρ. 2 να τροποποιηθεί: Η Σχολή έχει την έδρα της στο οικισμό Πύργου της Δημοτικής Κοινότητας Πανόρμου του Δήμου Τήνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Άρθρο 65 παρ. 1 Πόροι της Σχολής είναι:
Να προστεθεί πρώτη παράγραφος με αλλαγή αρίθμησης των υπολοίπων:
α) ετήσια επιχορήγηση και έκτακτες επιχορηγήσεις από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό και από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
Στην αρχική δεύτερη παράγραφο (που πλέον θα έχει αναριθμηθεί σε τρίτη) να προστεθεί η δυνατότητα δωρεών από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα
γ) δωρεές, ενισχύσεις, κληρονομίες, κληροδοσίες, χορηγίες και κάθε είδους εισφορές από φυσικά ή νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, της ημεδαπής ή της αλλοδαπής,
Παρ. 3
Πρέπει να προβλεφθεί ότι οι πόροι της Σχολής θα διατίθενται και για τα έξοδα σίτισης των σπουδαστών. Διαφορετικά θα πρέπει να προβλεφθεί ο τρόπος με τον οποίο θα καλύπτονται τα έξοδα σίτισης των σπουδαστών.
1.Οι πόροι της Σχολής διατίθενται για τις ανάγκες του διδακτηρίου, την προμήθεια των επίπλων, υλικών χρήσιμων για την εκπαίδευση των μαθητών, την αμοιβή του έκτακτου διδακτικού, διοικητικού και τεχνικού-βοηθητικού προσωπικού, για τα έξοδα σίτισης των σπουδαστών και τις εν γένει ανάγκες για τη λειτουργία της, τη συντήρηση των εγκαταστάσεών της, καθώς και για τις κτιριολογικές της ανάγκες.
Άρθρο 66
παρ. 1. Προτείνουμε να αντικατασταθεί εξέταση στην καλλιτεχνική δεξιότητα στη μαρμαροτεχνία με την καλλιτεχνική δεξιότητα στο σχέδιο.
Οι εν λόγω εξετάσεις διεξάγονται στις εγκαταστάσεις της Σχολής και περιλαμβάνουν υποχρεωτική δια ζώσης εξέταση των υποψηφίων φοιτητών στο σχέδιο και στην καλλιτεχνική τους δεξιότητα καθώς και γραπτή και προφορική εξέταση σε επιλεγμένα θέματα.
παρ. 2 Προτείνουμε οι πιστωτικές μονάδες να είναι 30 ανά εξάμηνο και 180 συνολικά:
Κάθε εξάμηνο σπουδών πιστώνεται με τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες (ECTS). Για να αποφοιτήσει από τη Σχολή ο σπουδαστής πρέπει, σωρευτικά, να έχει συμπληρώσει τρία (3) έτη φοίτησης και να έχει συγκεντρώσει εκατόν ογδόντα (180) ECTS.
Παρ. 3
Α) Προτείνουμε να αυξηθεί σε 5 ο αριθμός των αποφοίτων που εισάγονται στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ή στα υπόλοιπα Τμήματα Καλών Τεχνών της Χώρας μας. Εναλλακτικά να προσδιοριστεί ως ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) των αποφοίτων.
Κάθε σχολικό έτος, έως πέντε (5) απόφοιτοι της Σχολής, κατά σειρά επιτυχίας, δύνανται να εισάγονται χωρίς εξετάσεις στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα), το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. ή σε άλλα Τμήματα ή Σχολές Α.Ε.Ι. της ημεδαπής που έχουν ως αντικείμενο τις Καλές Τέχνες.
Η αντίστοιχη αλλαγή να γίνει και στην παράγραφο 4 εδ. ε)
ε) τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία εισαγωγής των πέντε (5) αποφοίτων της Σχολής σε Τμήματα ή Σχολές Α.Ε.Ι. κατά το πρώτο εδάφιο της παρ. 3.
Β) Προτείνουμε να αναγραφούν συγκεκριμένα οι σχολές στις οποίες οι υπόλοιποι απόφοιτοι θα μπορούν να συμμετάσχουν σε κατατακτήριες εξετάσεις, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα με τις σχολές αυτές.
Οι υπόλοιποι απόφοιτοι της Σχολής δύνανται να κατατάσσονται στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα), το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ ή σε άλλα Α.Ε.Ι. συναφούς καλλιτεχνικής ειδικότητας με τον τίτλο αποφοίτησής τους, κατόπιν συμμετοχής σε κατατακτήριες εξετάσεις του ν. 3404/2005 (Α’260).
Αρθρο 72
Θα πρέπει να διευκρινιστεί καλύτερα η λειτουργία της Σχολικής Εφορείας. Ειδικά αναφερόμαστε στην παρ. 4, όπου αναφέρεται ότι η Εφορεία αναλαμβάνει τη δαπάνη σίτισης των σπουδαστών. Η δαπάνη σίτισης, όπως προαναφέρθηκε, αποτελεί υποχρέωση του Υπουργείου. Ωστόσο σε περίπτωση που σκοπός της διάταξης είναι να δοθεί στην Εφορεία μεταξύ άλλων αρμοδιότητα για τη διαχείριση οικονομικών πόρων, σαν ένα είδος Ταμείου της Σχολής, αυτό θα πρέπει να αναφέρεται ρητά, με αναφορά στους πόρους και στον τρόπο οικονομικής διαχείρισης των πόρων αυτών. Στην περίπτωση αυτή να αναφερθεί ότι η Εφορεία δύναται να αναλαμβάνει τη δαπάνη στέγασης των σπουδαστών.
Παρ. 2
Οι 3 πολίτες μέλη της Σχολικής Εφορείας, κάτοικοι Υστερνίων και Πύργου, θα πρέπει να ορίζονται από τις αντίστοιχες Δημοτικές Κοινότητες και εναλλακτικά από το Δημοτικό Συμβούλιο
Παρ. 4
Θεωρούμε ότι η σίτιση των σπουδαστών είναι υποχρέωση του Υπουργείου (και της Σχολής) και άρα ως δαπάνη πρέπει να αναφέρεται στο άρθρο 65 και όχι στο άρθρο 72. Ζητούμε λοιπόν να αφαιρεθεί η σχετική αναφορά και να αντικατασταθεί με τις δαπάνες στέγασης των σπουδαστών.
Η Σχολική Εφορεία δύναται να αναλαμβάνει τη δαπάνη στέγασης των σπουδαστών της Σχολής
Αρθρο 74, 75 και 76
Γίνεται αναφορά στα άρθρα αυτά σε Ταμείο της Σχολής. Ωστόσο δεν προβλέπεται στο Σχέδιο Νόμου τι θα είναι αυτό το Ταμείο, ποιος θα το διαχειρίζεται και πως θα χρηματοδοτείται. Προτείνουμε να συμπληρωθούν διατάξεις που θα αναφέρουν περισσότερες λεπτομέρειες για το Ταμείο της Σχολής (λογικά κάποιος Κωδικός) και τον τρόπο διαχείρισής του.
Αρθρο 76
Προτείνουμε η διατύπωση της σύμβασης χρησιδανείου να είναι πιο ξεκάθαρη, προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Μεταξύ άλλων θα πρέπει να απαλοιφθούν οι αναφορές σε τίτλο προς καταχώριση ή μεταγραφή στο Υποθηκοφυλακείο.
Ο Δήμος Τήνου αναλαμβάνει την υποχρέωση να παραχωρήσει, άνευ ανταλλάγματος, με σύμβαση χρησιδανείου, στο Υπουργείο Πολιτισμού, τη χρήση του δημοτικού ακινήτου που βρίσκεται στον Δήμο Τήνου της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, εμβαδού 3.104,23 τ.μ., ιδιοκτησίας του Δήμου Τήνου, όπως αυτό εμφαίνεται υπό στοιχεία «Ω-Α1-Β1-Γ1-Δ1-Ε1-Ζ1-Η1-Θ1-Ι1-Κ1-Λ1- Μ1-Ν1-Ξ1-Ο1-Π1-Ρ1-Σ1-Τ1-Υ1-Φ1-Χ1-Ψ1-Ω1-Α2-Β2-Γ2-Δ2-Ε2-Ζ2-Η2-Θ2-Ι2-Κ2-Λ2-Μ2-Ν2-Ξ2-Ο2-Π2-Ρ-Π- Ο-Ξ-Ν-Μ-Κ-Λ-Ι-Θ-Η-Ζ-Ε-Δ-Η3-Θ3-Ι3-Κ3-Λ3-Μ3-Ν3» στο από Φεβρουαρίου 2022 τοπογραφικό διάγραμμα, που επισυνάπτεται στον παρόντα ως Παράρτημα Α. Το χρησιδάνειο ορίζεται αορίστου διαρκείας, για όσο χρόνο λειτουργεί η Ανώτερη Σχολή, και πραγματοποιείται προς τον σκοπό της στέγασης και λειτουργίας της Σχολής και των υπηρεσιών της.
2. Για την αποδοχή παραχώρησης της χρήσης του ακινήτου της παρ. 1, εκδίδεται απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Πολιτισμού, στην οποία περιγράφονται το υπό παραχώρηση ακίνητο και ο σκοπός της παραχώρησης.
(Διαγραφή αναφορών σε τίτλο προς μεταγραφή κλπ)
Άρθρο 77
Προτείνουμε το άρθρο αυτό να αφαιρεθεί από το Σχέδιο Νόμου. Δεν έχει κανένα νόημα.
Τέλος προτείνουμε να συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου παράγραφος που να προβλέπει τα δικαιώματα των σπουδαστών είτε σε αντιστοιχία με άλλους σπουδαστές, είτε να τα προσδιορίζει ρητά. Πχ δικαίωμα για αναβολή στράτευσης, σπουδαστικά βοηθήματα και επιδόματα, μειωμένο εισιτήριο σε μέσα μαζικής μεταφοράς, μουσεία, θέατρα κλπ, καθώς επίσης να προβλέπεται ότι οι σπουδαστές της Σχολής θα είναι ασφαλισμένοι κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, όπως ισχύει και με τους φοιτητές όλης της Ελλάδας.
Εκτός των ανωτέρω, το Δημοτικό Συμβούλιο στηρίζει τις προτάσεις του Συλλόγου Καθηγητών της Σχολής και της Δημοτικής Κοινότητας Πανόρμου Τήνου, οι οποίες έχουν ήδη κατατεθεί στη διαβούλευση. »
Στην συνέχεια ο Πρόεδρος έδωσε τον λόγω στον κ. Χαλεπά Λεωνίδα Διευθυντή του ΠΕΣΚΤΠΤ ο οποίος με την σειρά του ανέπτυξε τις θέσεις των καθηγητών του ΠΕΣΚΤΠΤ επί του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου του ΥΠΠΟ για το ΠΕΣΚΤΠΤ.
Ακολούθως ο Πρόεδρος κάλεσε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να αποφασίσουν σχετικά.
Το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από ευρεία διαλογική συζήτηση, έχοντας λάβει υπόψη του την εισήγηση του κ. Δημάρχου, την εισήγηση του Διευθυντή του ΠΕΣΚΤΠΤ κ. Χαλεπά Λεωνίδα, τις τοποθετήσεις και παρατηρήσεις των Δημοτικών Συμβούλων, όπως αυτές εμφανίζονται στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά, την σύμφωνη γνώμη του κ. Δημάρχου και τις σχετικές διατάξεις,
Αποφασίζει Ομόφωνα
Να συμμετάσχει στη διαβούλευση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο «Αναδιοργάνωση του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου» και του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης», ενίσχυση των δράσεων του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μετονομασία του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου σε Ανώτερη Σχολή Μαρμαροτεχνίας Τήνου και αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας της, ρυθμίσεις για το πρόγραμμα στήριξης οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού» και ειδικότερο στο ΜΕΡΟΣ ΣΤ’: ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ «ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΠΑΝΟΡΜΟΥ ΤΗΝΟΥ» ΣΕ «ΑΝΩΤΕΡΗ ΣΧΟΛΗ ΜΑΡΜΑΡΟΤΕΧΝΙΑΣ ΤΗΝΟΥ» ΚΑΙ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ (άρθρα 62-80) με τις εξής προτάσεις:
Μετά από προσπάθειες πολλών ετών έρχεται επιτέλους προς ψήφιση το σχέδιο νόμου που ρυθμίζει τα θέματα της Σχολής Καλών Τεχνών -Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο.
Το σχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα θέλαμε να προτείνουμε κάποιες αλλαγές και βελτιώσεις στο σχέδιο νόμου που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Ο τίτλος του μέρους ΣΤ’ του Σχεδίου Νόμου (και αντίστοιχα το άρθρο 62 παρ.1) ζητάμε να αλλαχθεί σε: “Μετονομασία του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Κάλων Τεχνών Πανόρμου Τήνου σε Ανώτερη Σχολή Μαρμαροτεχνίας-Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου και Αναμόρφωση του Πλαισίου λειτουργίας της”
Θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει και στον τίτλο της Σχολής να διατηρηθεί το ιστορικό-τοπικό στοιχείο με την αναφορά στον Πάνορμο, όσο και το στοιχείο των Καλών Τεχνών.
Άρθρο 62 παρ. 1 Θεωρούμε ότι πρέπει να καταργηθούν ρητά όλες οι διατάξεις του 3136/1955. Αν αποφασιστεί να κρατηθούν σε ισχύ, τότε θα πρέπει
α) να καταργηθεί ρητά το άρθρο 13 του ν. 3136/1955, που αφορά το Δημοτικό Μουσείο Χαλεπά
β) να διευκρινιστεί ότι υπερισχύουν οι διατάξεις του παρόντος και να αφαιρεθεί τα άρθρο 13: «διέπεται εφεξής από τον παρόντα και συμπληρωματικά από τα άρθρα 1,2,8,9 και 11, 12 και 14 του ν.3136/1955, τα οποία συνεχίζουν να ισχύουν εφόσον δεν συγκρούονται με τις διατάξεις του παρόντος.
Άρθρο 62 παρ. 2 να τροποποιηθεί: Η Σχολή έχει την έδρα της στο οικισμό Πύργου της Δημοτικής Κοινότητας Πανόρμου του Δήμου Τήνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Άρθρο 65 παρ. 1 Πόροι της Σχολής είναι:
Να προστεθεί πρώτη παράγραφος με αλλαγή αρίθμησης των υπολοίπων:
α) ετήσια επιχορήγηση και έκτακτες επιχορηγήσεις από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό και από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
Στην αρχική δεύτερη παράγραφο (που πλέον θα έχει αναριθμηθεί σε τρίτη) να προστεθεί η δυνατότητα δωρεών από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα
γ) δωρεές, ενισχύσεις, κληρονομίες, κληροδοσίες, χορηγίες και κάθε είδους εισφορές από φυσικά ή νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, της ημεδαπής ή της αλλοδαπής,
Παρ. 3
Πρέπει να προβλεφθεί ότι οι πόροι της Σχολής θα διατίθενται και για τα έξοδα σίτισης των σπουδαστών. Διαφορετικά θα πρέπει να προβλεφθεί ο τρόπος με τον οποίο θα καλύπτονται τα έξοδα σίτισης των σπουδαστών.
1.Οι πόροι της Σχολής διατίθενται για τις ανάγκες του διδακτηρίου, την προμήθεια των επίπλων, υλικών χρήσιμων για την εκπαίδευση των μαθητών, την αμοιβή του έκτακτου διδακτικού, διοικητικού και τεχνικού-βοηθητικού προσωπικού, για τα έξοδα σίτισης των σπουδαστών και τις εν γένει ανάγκες για τη λειτουργία της, τη συντήρηση των εγκαταστάσεών της, καθώς και για τις κτιριολογικές της ανάγκες.
Άρθρο 66
παρ. 1. Προτείνουμε να αντικατασταθεί εξέταση στην καλλιτεχνική δεξιότητα στη μαρμαροτεχνία με την καλλιτεχνική δεξιότητα στο σχέδιο.
Οι εν λόγω εξετάσεις διεξάγονται στις εγκαταστάσεις της Σχολής και περιλαμβάνουν υποχρεωτική δια ζώσης εξέταση των υποψηφίων φοιτητών στο σχέδιο και στην καλλιτεχνική τους δεξιότητα καθώς και γραπτή και προφορική εξέταση σε επιλεγμένα θέματα.
παρ. 2 Προτείνουμε οι πιστωτικές μονάδες να είναι 30 ανά εξάμηνο και 180 συνολικά:
Κάθε εξάμηνο σπουδών πιστώνεται με τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες (ECTS). Για να αποφοιτήσει από τη Σχολή ο σπουδαστής πρέπει, σωρευτικά, να έχει συμπληρώσει τρία (3) έτη φοίτησης και να έχει συγκεντρώσει εκατόν ογδόντα (180) ECTS.
Παρ. 3
Α) Προτείνουμε να αυξηθεί σε 5 ο αριθμός των αποφοίτων που εισάγονται στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ή στα υπόλοιπα Τμήματα Καλών Τεχνών της Χώρας μας. Εναλλακτικά να προσδιοριστεί ως ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) των αποφοίτων.
Κάθε σχολικό έτος, έως πέντε (5) απόφοιτοι της Σχολής, κατά σειρά επιτυχίας, δύνανται να εισάγονται χωρίς εξετάσεις στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα), το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. ή σε άλλα Τμήματα ή Σχολές Α.Ε.Ι. της ημεδαπής που έχουν ως αντικείμενο τις Καλές Τέχνες.
Η αντίστοιχη αλλαγή να γίνει και στην παράγραφο 4 εδ. ε)
ε) τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία εισαγωγής των πέντε (5) αποφοίτων της Σχολής σε Τμήματα ή Σχολές Α.Ε.Ι. κατά το πρώτο εδάφιο της παρ. 3.
Β) Προτείνουμε να αναγραφούν συγκεκριμένα οι σχολές στις οποίες οι υπόλοιποι απόφοιτοι θα μπορούν να συμμετάσχουν σε κατατακτήριες εξετάσεις, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα με τις σχολές αυτές.
Οι υπόλοιποι απόφοιτοι της Σχολής δύνανται να κατατάσσονται στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα), το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ ή σε άλλα Α.Ε.Ι. συναφούς καλλιτεχνικής ειδικότητας με τον τίτλο αποφοίτησής τους, κατόπιν συμμετοχής σε κατατακτήριες εξετάσεις του ν. 3404/2005 (Α’260).
Αρθρο 72
Θα πρέπει να διευκρινιστεί καλύτερα η λειτουργία της Σχολικής Εφορείας. Ειδικά αναφερόμαστε στην παρ. 4, όπου αναφέρεται ότι η Εφορεία αναλαμβάνει τη δαπάνη σίτισης των σπουδαστών. Η δαπάνη σίτισης, όπως προαναφέρθηκε, αποτελεί υποχρέωση του Υπουργείου. Ωστόσο σε περίπτωση που σκοπός της διάταξης είναι να δοθεί στην Εφορεία μεταξύ άλλων αρμοδιότητα για τη διαχείριση οικονομικών πόρων, σαν ένα είδος Ταμείου της Σχολής, αυτό θα πρέπει να αναφέρεται ρητά, με αναφορά στους πόρους και στον τρόπο οικονομικής διαχείρισης των πόρων αυτών. Στην περίπτωση αυτή να αναφερθεί ότι η Εφορεία δύναται να αναλαμβάνει τη δαπάνη στέγασης των σπουδαστών.
Παρ. 2
Οι 3 πολίτες μέλη της Σχολικής Εφορείας, κάτοικοι Υστερνίων και Πύργου, θα πρέπει να ορίζονται από τις αντίστοιχες Δημοτικές Κοινότητες και εναλλακτικά από το Δημοτικό Συμβούλιο
Παρ. 4
Θεωρούμε ότι η σίτιση των σπουδαστών είναι υποχρέωση του Υπουργείου (και της Σχολής) και άρα ως δαπάνη πρέπει να αναφέρεται στο άρθρο 65 και όχι στο άρθρο 72. Ζητούμε λοιπόν να αφαιρεθεί η σχετική αναφορά και να αντικατασταθεί με τις δαπάνες στέγασης των σπουδαστών.
Η Σχολική Εφορεία δύναται να αναλαμβάνει τη δαπάνη στέγασης των σπουδαστών της Σχολής
Αρθρο 74, 75 και 76
Γίνεται αναφορά στα άρθρα αυτά σε Ταμείο της Σχολής. Ωστόσο δεν προβλέπεται στο Σχέδιο Νόμου τι θα είναι αυτό το Ταμείο, ποιος θα το διαχειρίζεται και πως θα χρηματοδοτείται. Προτείνουμε να συμπληρωθούν διατάξεις που θα αναφέρουν περισσότερες λεπτομέρειες για το Ταμείο της Σχολής (λογικά κάποιος Κωδικός) και τον τρόπο διαχείρισής του.
Αρθρο 76
Προτείνουμε η διατύπωση της σύμβασης χρησιδανείου να είναι πιο ξεκάθαρη, προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Μεταξύ άλλων θα πρέπει να απαλοιφθούν οι αναφορές σε τίτλο προς καταχώριση ή μεταγραφή στο Υποθηκοφυλακείο.
Ο Δήμος Τήνου αναλαμβάνει την υποχρέωση να παραχωρήσει, άνευ ανταλλάγματος, με σύμβαση χρησιδανείου, στο Υπουργείο Πολιτισμού, τη χρήση του δημοτικού ακινήτου που βρίσκεται στον Δήμο Τήνου της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, εμβαδού 3.104,23 τ.μ., ιδιοκτησίας του Δήμου Τήνου, όπως αυτό εμφαίνεται υπό στοιχεία «Ω-Α1-Β1-Γ1-Δ1-Ε1-Ζ1-Η1-Θ1-Ι1-Κ1-Λ1- Μ1-Ν1-Ξ1-Ο1-Π1-Ρ1-Σ1-Τ1-Υ1-Φ1-Χ1-Ψ1-Ω1-Α2-Β2-Γ2-Δ2-Ε2-Ζ2-Η2-Θ2-Ι2-Κ2-Λ2-Μ2-Ν2-Ξ2-Ο2-Π2-Ρ-Π- Ο-Ξ-Ν-Μ-Κ-Λ-Ι-Θ-Η-Ζ-Ε-Δ-Η3-Θ3-Ι3-Κ3-Λ3-Μ3-Ν3» στο από Φεβρουαρίου 2022 τοπογραφικό διάγραμμα, που επισυνάπτεται στον παρόντα ως Παράρτημα Α. Το χρησιδάνειο ορίζεται αορίστου διαρκείας, για όσο χρόνο λειτουργεί η Ανώτερη Σχολή, και πραγματοποιείται προς τον σκοπό της στέγασης και λειτουργίας της Σχολής και των υπηρεσιών της.
2. Για την αποδοχή παραχώρησης της χρήσης του ακινήτου της παρ. 1, εκδίδεται απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Πολιτισμού, στην οποία περιγράφονται το υπό παραχώρηση ακίνητο και ο σκοπός της παραχώρησης.
(Διαγραφή αναφορών σε τίτλο προς μεταγραφή κλπ)
Άρθρο 77
Προτείνουμε το άρθρο αυτό να αφαιρεθεί από το Σχέδιο Νόμου. Δεν έχει κανένα νόημα.
Τέλος προτείνουμε να συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου παράγραφος που να προβλέπει τα δικαιώματα των σπουδαστών είτε σε αντιστοιχία με άλλους σπουδαστές, είτε να τα προσδιορίζει ρητά. Πχ δικαίωμα για αναβολή στράτευσης, σπουδαστικά βοηθήματα και επιδόματα, μειωμένο εισιτήριο σε μέσα μαζικής μεταφοράς, μουσεία, θέατρα κλπ, καθώς επίσης να προβλέπεται ότι οι σπουδαστές της Σχολής θα είναι ασφαλισμένοι κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, όπως ισχύει και με τους φοιτητές όλης της Ελλάδας.
Εκτός των ανωτέρω, το Δημοτικό Συμβούλιο στηρίζει τις προτάσεις του Συλλόγου Καθηγητών της Σχολής και της Δημοτικής Κοινότητας Πανόρμου Τήνου, οι οποίες έχουν ήδη κατατεθεί στη διαβούλευση.
Η απόφαση αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό: 18/2025
Σε πίστωση των πιο πάνω συντάχθηκε το παρόν πρακτικό και υπογράφεται:
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Παναγιώτης Κροντηράς Γκίζης Νικόλαος Ψάλτη Αναστασία
ΤΑ ΜΕΛΗ
Εξιλζές Ιωάννης
Ζαλώνης Ιωάννης του Αλεξάνδρου
Ξενόπουλος Αντώνιος
Ζαλώνης Ιωάννης του Στεφάνου
Δασύρας Ιγνάτιος
Περπινιάς Γεώργιος
Σημαντήρης Ευάγγελος
Τριγώνη Πηνελόπη
Σιώτος Ιωάννης
Αλοιμόνου Ευγενία
Οριάνος Φίλιππος
Σάββαρης Αντώνιος
Κουσουνάδης Πέτρος
Ακριβές απόσπασμα
Ο Πρόεδρος
Νικόλαος Γκίζης
Άρθρο 65
Θα έπρεπε να γίνεται αναφορά για την χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού από τον τακτικό προϋπολογισμό. Αν θέλει το υπουργείο να αναβαθμίσει τη σχολή και να λειτουργήσουν σωστά οι νέες εγκαταστάσεις, με μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών, όταν αυτές ολοκληρωθούν δεν μπορεί να την αφήσει στην τύχη των διαφόρων χορηγιών.
Να προστεθεί «Έσοδα από επιχορηγήσεις Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου» έτσι ώστε να συνεχίσει να είναι δυνατή η επιχορήγηση της σχολή από το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου.
Άρθρο 66
Να δίνεται η δυνατότητα σε παιδιά που δεν έχουν τελειώσει το Λύκειο να φοιτούν στη σχολή ως ταλέντα, όπως γίνεται και στις Σχολές Καλών Τεχνών.
Άρθρο 74
Συμφωνώ με την ανάρτηση της Χρυσάνθης στην παράγραφο (3). Οι προσλήψεις των καθηγητών ΠΕ και ΔΕ πρέπει να γίνεται με μετρήσιμα κριτήρια όπως σε όλες τις προσλήψεις που αφορούν το δημόσιο και το ΥΠΠΟ καθιστώντας την διαδικασία προσλήψεων κατά το δυνατόν αξιοκρατική. Να υπάρχει ανάρτηση των αποτελεσμάτων και δυνατότητα ενστάσεων.
Άρθρο 76
Με προβληματίζει η παραχώρηση των νέων εγκαταστάσεων στο Υπουργείο Πολιτισμού γιατί δεν προσδιορίζονται οι λόγοι που μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί η Σχολή.
Θα πρέπει να προστεθεί άρθρο που να διασφαλίζει όλα τα σπουδαστικά δικαιώματα. Αναβολή στράτευσης, σπουδαστικά βοηθήματα και επιδόματα, μειωμένο εισιτήριο σε μέσα μαζικής μεταφοράς , μουσεία,θέατρα καθώς και ασφάλιση.
Όπως επίσης είναι σημαντικό τα εργασιακά δικαιώματα, τα ECTS, το πτυχίο επιπέδου 5 να έχουν αναδρομική ισχύ για τους παλαιότερους αποφοίτους καθώς και για τους νυν σπουδαστές της Σχολής.
1) Να προστεθεί στο τίτλο αναφορά στον τόπο (Πανόρμου, Τήνου)
2) Να εξεταστεί σοβαρά η παραχώρηση τόσων εξουσιών σε ένα μόνο πρόσωπο, στον διευθυντή, και όχι στο σύλλογο Καθηγητών!
3) Εφόσον το εκπαιδευτικό προσωπικό ΠΕ θα ασκήσει Καθηγητικό έργο , είναι προκλητικό και αδιαφανές το βασικο προσόν διορισμού να είναι το αξιόλογο καλλιτεχνικό έργο και ένα πτυχίο χωρίς αναφορά στα σαφή ακαδημαϊκά κριτήρια που παντού το δημόσιο ζητά και μοριοδοτεί (μεταπτυχιακό, διδακτορικό , 2ο πτυχίο συνεντευξη κλπ) και απαραιτητως την δημιουργία και ανακοινωση πίνακα κατάταξης όπως ορίζει ο ν. 4765/2021.Επιπλέον να οριστεί πως τεκμηριώνεται το αξιόλογο καλλιτεχνικό έργο (πόσες ατομικές, ομαδικές, κατάλογοι κλπ).
Εσφαλμένα εναρμονίζονται με τις εξαιρέσεις του νόμου 4765/2021 και συγκεκριμένα με το άρθ. 2 παρ.2 περ. η΄ καθώς ο διορισμός αφορά ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ προσωπικό (καλλιτεχνικών μαθημάτων) και όχι προσωπικό για απασχόληση που προσιδιάζουν στην ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ιδιότητά τους. Οι θέσεις ΠΕ στη σχολή, δεν αφορούν επιστημονικό προσωπικό ούτε τεχνίτες αλλά ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ/καθηγητικό προσωπικό .
Το ιδρυτικό ΦΕΚ της σχολής από το 1955 δεν μπορούσε να προβλέψει ακαδιμαικα κριτήρια πέραν του πτυχίου.
Τονίζω ότι τα παιδιαγωγικά μαθήματα στην σχολή καλών τεχνών είναι προαιρετικά και δεν έχουν όλοι οι απόφοιτοι παιδαγωγική επάρκεια. (βλ. περίπτωση τέως καθηγητή Ζωγραφικής στην Τήνο που δίδασκε για 30+ χρόνια ΧΩΡΙΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ, κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να επαναληφθεί).
Επιπλέον, θα πρέπει να οριστούν μετρήσιμα κριτήρια όπως, βαθμός πτυχίου, μόρια πτυχίων κλπ. όπως άλλωστε σε όλες τις προκυρήξεις διορισμών του δημοσίου και του ΥΠΠΟ καθιστώντας την διαδικασία προσλήψεων κατα το δυνατό αξιοκρατική (ΑΣΕΠ).
4) Εφόσον οι απόφοιτοι εργάζονται κατα βάση σε έργα του ΥΠΠΟ, ένας συντηρητής ΑΕΙ με ειδίκευση στο μάρμαρο είναι απαραίτητος στο εκπαιδευτικό προσωπικό. Τούτο προσδίδει εμπλουτισμό του προγραμματος σπουδών με συναφή της συντήρησης μαρμάρου μαθήματα ώστε από 120ects να μπορεί να στηριχθεί πρόγραμμα σπουδών 180+ ects.
5) Μέριμνα για εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση του έργου της σχολής.
Η σχολή είναι της Τήνου και διδάσκει την μαρμαροτεχνία προσπαθήστε να μην αφήσετε περιθώρια για την δημιουργία άλλης μιας σχολής καλών τεχνών που τόσο δεν χρειάζεται αυτή η χώρα.
Είναι σημαντικό η σχολή (ΠΕΣΚΤΠΤ) να αναβαθμιστεί και συνεπώς το πτυχίο μας. Να ληφθεί υπόψιν και να υπάρξει πρόβλεψη για τους παλιούς αποφοίτους ώστε το πτυχίο τους να είναι ισότιμο και αντίστοιχο στο νέο πτυχίο επιπέδου 5 από την στιγμή που ο κύκλος σπουδών και μαθημάτων παραμένει ίδιος.
Επιπλέον να προβλέπεται αναβολή στράτευσης και φοιτητικό πάσο για σχετικά επιδόματα εκπτώσεις μετακίνησης κλπ.
την ίσως ενταξή του στο εικαστικό επιμελητήριο μετά ακόμη δύο χρόνια???
Οι επιτροπές διαγωνισμών εξαρτήτους ύψους δεν συνδέονται αυτόματα επιμελητήριο εικαστικών τεχνών ελλάδος και όλο αυτό το καλλιτεχνικό κίνημα που αντιπροσωπεύει όλο αυτό ς συνήθως συγκεκριμένους ανθρώπους συγκεκριμένα κονδύλια?
Και τελειώνοντας
1) ΑΝΩΤΕΡΑ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΜΑΡΜΑΡΟΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΠΑΝΟΡΜΟΥ ΤΗΝΟΥ
Ως σπουδαστρια επιθυμω το όνομα της σχολής να συνεχίσει να αντιπροσωπεύει την τέχνη του μαρμάρου και την παράδοση ως εξής:
1) ανωτέρα σχολή καλών τεχνών μάρμαρογλεπτικής Πανόρμου Τήνου
2) να μην καταργηθεί η συμμετοχή των υποψηφίων γυμνασίου καθώς από το 1955 που ξεκίνησε αυτή η σχολή η πρώτη ύλη μαρμάρου βρισκόταν και βρίσκεται στα πόδια του μαθητών και στα ταμάρια, που ακόμα ηχούν από τους σπουδαίους μαρμαροτεχνίτες γλύπτες που διέπρεψαν χωρίς κάν να έχουν πάει σχολείο ούτε καν δημοτικό.
Η ιστορία έχει αποδείξει ότι αυτή η σχολή έχει αναδείξει και αναδειχθεί από πρωτοπόρους ταπεινούς ανθρώπους της βιοπάλης και της εργατικότητάς τους. Κοντά έναν αιώνα σχολή έχει διατηρήσει και διαπρέψη με αυτή την επωνυμία σε όλα τα μέρη της γης.
Φυσικά σε περίπτωση αναβάθμισης όλοι οι πίσω σπουδαστές τελειόφοιτοι θα πρέπει δικαίως να αναβαθμιστεί το πτυχίο τους.
3) Να ενταχθεί στο άρθρο εσόδων της σχολής έμπρακτα το δικαίωμα της σχολής να χρηματοδοτείται αποτελεσματικά από το υπουργείο πολιτισμού σαν οργανωτικό μέλος και φυσικά οχι μόνο της κτιριακές εγκαταστάσεις,αλλά και σε χρηματικές αιτήσεις ανάγκες των σπουδαστών.
Το Πανελληνιο Ίδρυμα Έυαγγελιστρίας Τήνου δεν προσφέρει μόνο τη σίτιση μας,αλλά παρέχει υπηρεσίες και χρηματικά ποσά πέρα από κάθε άλλη σχολή καλών τεχνών και οι κάτοικοι Τήνου και κυρίως του Πανόρμου Τήνου.
Το μάρμαρο άντεξε στους αιώνες γιατί δεν του βάλανε χέρι,το μόνο χέρι που αφήνει πάνω του να παρέμβει είναι του καλλιτέχνη.
4)Η πρόταση είναι να αναβαθμιστεί σε ένα ακόμη έτος η σχολή,
αντί 3τους φοίτησης να προστεθεί ενα ακόμη έτος εφόσον ήδη διδάσκονται μαθήματα σχεδίου, ιστορίας τέχνης, μαρμαροτεχνίας- μαρμαρογλυπτικής,γλυπτικής & αρχιτεκτονικού σχεδίου,να έχει επιλογή ο σπουδαστής να κάνει ιδιαίτερη εξάσκηση ένα χρόνο για περισσότερη γνώση σε επιλογή των παραπάνω μαθημάτων για το πτυχίο.
Άρθρο 67
Επαγγελματικά και λοιπά δικαιώματα
Οι απόφοιτοι της Σχολής έχουν το δικαίωμα να προσλαμβάνονται, κατά προτεραιότητα, σε έργα αναστηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με την παρ. 12 του άρθρου 79 του π.δ. 4/2018 (Α’ 7), να εργάζονται ως εξειδικευμένοι Μαρμαροτεχνίτες και να εκτελούν πάσης φύσεως παραγγελίες έργων γλυπτικής όπως νεκροταφείων, διακοσμήσεων σε εκκλησίες, προτομών, ανδριάντων, ορθομαρμαρώσεων.
Οι απόφοιτοι της Σχολής δύνανται να αιτηθούν την εγγραφή τους στο Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, εφόσον έχουν διετή καλλιτεχνική δραστηριότητα επιπλέον της τριετούς φοίτησής τους στη Σχολή.
Οι απόφοιτοι της Σχολής δύνανται να λαμβάνουν μέρος σε καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς, ανεξαρτήτως ύψους προϋπολογισμού του έργου, έχοντας τα ίδια δικαιώματα με τα μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, στην περίπτωση βράβευσης ή επιλογής από την Επιτροπή Διαγωνισμού στον οποίο υποβλήθηκε το έργο τους και να ανακηρύσσονται ανάδοχοι εκπλήρωσης του έργου.
Πώς με ποια ενημέρωση και σύσταση και σύσταση απόφοιτοι της Σχολής θα δεχτεί το εικαστικό επιμελητήριο να επιλέξει απόφοιτο από αυτή τη σχολή όταν δεν διευκρινίζεται ιδιαιτής επαγγελματική του συνέχεια για να ενταχθεί σε αυτό το?? Και τι τύπου καλλιτεχνική δραστηριότητα επιπλέον αντιπροσωπεύει την ίσως ενταξή του στο εικαστικό επιμελητήριο μετά ακόμη δύο χρόνια???
Οι επιτροπές διαγωνισμών ανεξαρτήτου ύψους δεν συνδέονται αυτόματα με το επιμελητήριο εικαστικών τεχνών ελλάδος και όλο αυτό το καλλιτεχνικό κίνημα που αντιπροσωπεύει συνήθως συγκεκριμένους ανθρώπους και κονδύλια?
ΘΕΜΑ 1ο: Τοποθέτηση της Δημοτικής Κοινότητας Πανόρμου επί του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού για το Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου για την νομοθετική ανανέωση των διατάξεων του Ν. 3136/1955.
Εισηγούμενος το ανωτέρω θέμα της ημερήσιας διάταξης, ο Πρόεδρος έθεσε υπόψη των μελών του Συμβουλίου το αναρτημένο στη διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Κάλων Τεχνών Πανόρμου Τήνου (στο εξής Π.Ε.Σ.Κ.Τ.Π.Τ.), τον εκσυγχρονισμό του ιδρυτικού νόμου 3136/1955 και την μετονομασία του σε “Ανώτερη Σχολή Μαρμαροτεχνίας Τήνου” επισημαίνοντας ότι η αναβάθμιση του Π.Ε.Σ.Κ.Τ.Π.Τ. αποτελεί επί σειρά ετών σημαντική επιδίωξη της Τοπικής Κοινωνίας, του Συλλόγου Διδασκόντων της Σχολής και των λοιπών φορέων της περιοχής, χρειάζεται όμως να γίνει με μεγάλη προσοχή ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, να διατηρηθεί αναλλοίωτη η ιδιαίτερη φυσιογνωμία της και να μην τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητά της.
Ακολούθως ο Πρόεδρος, με γνώμονα όλα τα παραπάνω και μετά από συζήτηση, που είχε προηγηθεί, με το Σύλλογο Διδασκόντων, τα μέλη της Σχολικής Εφορείας, τα μέλη και κατοίκους της Δημοτικής Κοινότητας Πανόρμου, τον Δήμαρχο Τήνου και την αρμόδια Αντιδημάρχο παρέθεσε στο Συμβούλιο τις προτάσεις του σχετικά με το προαναφερθέν Σχέδιο Νόμου.
1. Μετονομασία “Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Κάλων Τεχνών Πανόρμου Τήνου” σε “Ανώτερη Σχολή Μαρμαροτεχνίας, Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου”.
Να προστεθούν στην ονομασία οι όροι “Πανόρμου” και “Καλών Τεχνών”, όροι οι οποίοι υπήρχαν στον τίτλο του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, από την ίδρυσή του έως σήμερα, εδώ και 70 χρόνια και αν παραβλεφθούν μειώνουν τη δυναμική του και παρερμηνεύουν την ταυτότητα του.
Οι όροι “Πανόρμου” και “Καλών Τεχνών” για τον προσδιορισμό της ταυτότητας της Σχολής είναι σημαντικοί και καθοριστικοί.
• Η λέξη “Πάνορμος” ως χρέος και απότιση ελάχιστου φόρου τιμής στην περιοχή της Τήνου που γέννησε και ανέδειξε τόσους καλλιτέχνες, οι οποίοι με το έργο τους προέβαλαν και δόξασαν όχι μόνο τη γεννέτειρά τους αλλά και τη Χώρα ολόκληρη. Περαιτέρω ως ένδειξη αναγνώρισης της μακραίωνης προσφοράς των μαστόρων μαρμαράδων της Έξωμεριας της Τήνου στην Τέχνη και τον Πολιτισμό. Για τους λόγους αυτούς το 1955 ιδρύθηκε, στο χωριό Πύργος, έδρα της Ιστορικής Κοινότητας Πανόρμου, το Προπαρασκευστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου. Η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία, που το 2015 αναγνωρίσθηκε από την UNESCO ως αναπόσπαστο μέρος της παγκόσμιας άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι άρικτα συνδεδεμένη με την Έξω Μεριά της Τήνου, με την Ιστορική Κοινότητα Πανόρμου και το χωριό Πύργος, ένα κορυφαίο καλλιτεχνικό κέντρο για την παράδοσή του στη μαρμαροτεχνία, αλλά και στη ζωγραφική και τη γλυπτική, ένα υπαίθριο μουσείο, με την παρουσία του μαρμάρου να κυριαρχεί σε κάθε γωνιά του.
• Ο όρος “Καλών Τεχνών” ως αναγκαία φράση, που περιγράφει όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του Π.Ε.Σ.Κ.Τ.Π.Τ., καθώς κατά την τριετή φοίτησή τους οι σπουδαστές διδάσκονται καλές τέχνες. Δηλαδή, εκτός από την τέχνη του μαρμάρου, διδάσκονται ζωγραφική και γλυπτική αλλά και την ιστορία τους, μέσα από το μάθημα της ιστορίας της τέχνης. Επιπλέον κριτήριο για την εισαγωγή τους στη Σχολή είναι η μύηση τους στην τέχνη με την εξέταση στο σχέδιο και την παρουσίαση της καλλιτεχνικής τους δημιουργίας μέχρι εκείνη τη στιγμή. Η κατευθείαν εισαγωγή τους μετέπειτα στην ΑΣΚΤ ως συνέχεια της σταδιοδρομίας τους δικαιολογεί επίσης τον όρο Καλών Τεχνών. Η χρήση μόνο του όρου
“Μαρμαροτεχνία” στον τίτλο της Σχολής προκαλεί σύγχυση περί των δεξιοτήτων των φοιτητών της και μπορεί να παρερμηνευτεί.
2. Άρθρο 62
παραγρ. 1:
• Να τροποποιηθεί η ονομασία τη Σχολής ως αναφέρθηκε παραπάνω.
• Να καταργηθεί το άρθρο 13 του Ν. 3136/1955).
Στο άρθρο 62 παραγ. 1 αναφέρει: “………διέπεται εφεξής από τον παρόντα και από τα άρθρα 1, 2, 8, 9, 11, έως 14 του Ν. 3136/1955).” προτείνεται να διαμορφωθεί ως εξής “….διέπεται εφεξής από τον παρόντα και από τα άρθρα 1, 2, 8, 9, 11, 12 και 14 του Ν. 3136/1955).”
• Η διάταξη αυτή του άρθρου 13 του Ν. 3136/1955 θεσπίσθηκε την 16η Φεβρουαρίου του 1955, πριν αποκτήσει η τότε Κοινότητα Πανορμιτών Τήνου την κυριότητα επί της εν λόγω ιστορικής αυτής οικίας (23.06.1955) και πριν το Κοινοτικό Συμβούλιο αποφασίσει την αγορά της οικίας αυτής προκειμένου να διαρρυθμισθεί σε Μουσείο (6.4.1955). Έτσι, κατά τη στιγμή θέσπισής της η εν λόγω διάταξη συνιστούσε γράμμα νόμου κενό περιεχομένου, αφού όχι απλώς δεν υφίστατο Κοινοτικό Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά, αλλά δεν είχε καν περιέλθει στην κυριότητα της τότε Κοινότητας η εν λόγω οικία.
• Η διάταξη αυτή ουδέποτε έως σήμερα εφαρμόσθηκε, παραμένουσα επί σχεδόν 70 έτη ανενεργή.
• Η διάταξη αυτή εγείρει σοβαρά ζητήματα αντίθεσης με το άρθρο 102 του Συντάγματος καθώς με τα άρθρα 3, 4 και 9 παρ. 1 του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας (στο εξής ΕΧΤΑ), οι Ο.Τ.Α. απολαμβάνουν διοικητικής και δημοσιονομικής αυτοτέλειας, στην οποία περιλαμβάνεται η οικονομική ανεξαρτησία του τοπικού οργανισμού και η κατ’ επέκταση ικανότητα να έχει δική του αυτοτελή περιουσία, την οποία και διοικεί και διαχειρίζεται ελεύθερα δια οργάνων που ανήκουν στους Ο.Τ.Α. και τελούν υπό την άμεση εξάρτηση και εποπτεία τους. Η τυχόν ανάθεση της εν γένει διοίκησης και διαχείρισης του Μουσείου Γιαννούλη Χαλεπά σε όργανα που δεν ανήκουν στο Δήμο Τήνου και δεν τελούν υπό τον άμεσο έλεγχο και εποπτεία του αλλά αντιθέτως σε όργανα που ανήκουν διοικητικά και υπόκεινται ιεραρχικά στο Κράτος, τυγχάνει συνταγματικά ανεπίτρεπτη, αλλά και αντίθετη στον ΕΧΤΑ, καταλύοντας ευθέως την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια του Δήμου Τήνου έναντι των κρατικών οργάνων.
παραγρ. 2:
Η παραγρ. 2 αναφέρει: ”Η Σχολή έχει την έδρα της στον οικισμό Πανόρμου του Δήμου Τήνου….” να τροποποιηθεί ως εξής: “Η Σχολή έχει την έδρα της στον οικισμό Πύργος της Κοινότητας Πανόρμου του Δήμου Τήνου….”
Άρθρο 65
παραγρ. 1:
Να προστεθεί: “‘Εσοδα από επιχορηγήσεις Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου”
Στο άρθρο 65 αναφέρονται οι πόροι του Π.Ε.Σ.Κ.Τ.Π.Τ.. Κρίνουμε απαραίτητο στους πόρους να αναγράφεται ξεκάθαρα η δυνατότητα επιχορήγησης από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου γενικότερα και ειδικότερα η δυνατότητα επιχορήγησης από το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, καθ’ ότι από την ίδρυση του Π.Ε.Σ.Κ.Τ.Π.Τ. έως σήμερα το Ιερό Ίδρυμα στέκεται αρωγός του και το στηρίζει ανελλιπώς.
Άρθρο 66
παραγρ. 1:
Να αντικατασταθεί η φράση “δεξιότητα στη μαρμαροτεχνία” ως εξής:
“Οι εν λόγω εξετάσεις διεξάγονται στις εγκαταστάσεις τις Σχολής και περιλαμβάνουν υποχρεωτική δια ζώσης εξέταση των υποψηφίων φοιτητών στο σχέδιο και την καλλιτεχνική τους δεξιότητα και γραπτή και προφορική εξέταση σε επιλεγμένα θέματα.”
παραγρ. 3:
Η παράγραφος 3 αναφέρει:“Κάθε σχολικό έτος, έως δύο (2) απόφοιτοι της Σχολής κατά σειρά επιτυχίας δύναται να εισάγονται χωρίς εξετάσεις στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών…” να τροποποιηθεί ως εξής: “Κάθε σχολικό έτος, έως πέντε (5) απόφοιτοι της Σχολής (αριστούχοι) κατά σειρά επιτυχίας δύναται να εισάγονται χωρίς εξετάσεις στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών…”
Εκτιμάται ότι, με την αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Π.Ε.Σ.Κ.Τ.Π.Τ., το πλήθος των σπουδαστών θα αυξηθεί, έτσι κρίνεται απολύτως εύλογο να δίνεται η δυνατότητα σε τουλάχιστον (πέντε) 5 αριστούχους σπουδαστές να
εισάγονται κατά σειρά προτεραιότητας, χωρίς εξετάσεις στις Σχολές Καλών Τεχνών της Ελλάδας, και έως (δύο) 2 στην κάθε Σχολή. Επίσης, πολλαπλές φορές στο παρελθόν έχει τύχει να υπάρχουν και άλλοι σπουδαστές που θα μπορούσαν τόσο βαθμολογικά, όσο και από άποψη ουσιαστικών ικανοτήτων, να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην ΑΣΚΤ, πέραν των δύο (2) πρώτων σπουδαστών.
παραγρ. 4ε:
Η παράγραφος 4ε αναφέρει: ”….τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία εισαγωγής των δύο (2) αποφοίτων της Σχολής σε Τμήματα ή Σχολές ΑΕΙ…” να τροποποιηθεί ως εξής: “τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία εισαγωγής των πέντε (5) αριστούχων αποφοίτων της Σχολής σε Τμήματα ή Σχολές ΑΕΙ…”
Άρθρο 67
Στο άρθρο 67 κρίνεται απαραίτητο να συμπληρωθεί:
• Στα επαγγελματικά δικαιώματα να θεσπιστεί η αναδρομικότητα για τους απόφοιτους παλαιότερων ετών.
Στο κεφάλαιο Β’ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ να προστεθεί άρθρο όπου στα σπουδαστικά δικαιώματα θα προβλέπεται αναβολή στράτευσης, σπουδαστικά βοηθήματα και επιδόματα, μειωμένο εισιτήριο σε μέσα μαζικής μεταφοράς, μουσεία, θέατρα κλπ, καθώς και ασφάλιση των σπουδαστών κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, όπως ισχύει και με τους φοιτητές όλης της Ελλάδας.
Άρθρο 69
παραγρ. δ:
Στο άρθρο 69 αναφέρονται τα προσόντα του Διευθυντή του Π.Ε.Σ.Κ.Τ.Π.Τ., ειδικότερα στη παράγραφο δ ορίζεται: “έχει πενταετή τουλάχιστον οργανωτική και διοικητική εμπειρία”
να τροποποιηθεί ως εξής: “Να μοριοδοτείται η οργανωτική και διοικητική εμπειρία”,
ώστε το προσόν αυτό να μην αποτελέσει τροχοπέδη στην εξεύρεση μελλοντικών υποψηφίων.
Άρθρο 72
παράγρ. 2:
Στην παράγραφο 2 του άρθρου 72 που αφορά τη Σχολική Εφορεία αναφέρεται:
“Η Σχολική Εφορεία συγκροτείται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Πολιτισμού, με τριετή θητεία, και αποτελείται από έξι (6) μέλη ως εξής:
α) τον διευθυντή της Σχολής, ως Πρόεδρο της Επιτροπής… ” να τροποποιηθεί ως προς τον τρόπο εκλογής του Πρόεδρου της Επιτροπής. Ο Πρόεδρος να εκλέγεται μετά από μυστική ψηφοφορία μεταξύ των μελών της Επιτροπής, για λόγους διαφάνειας.
παραγρ. 4: Να αφαιρεθεί.
Άρθρο 77
Να αφαιρεθεί το άρθρο 77 στο σύνολό του. Σε κάθε περίπτωση να απαλειφθεί η παράγραφος 2 του άρθρου 77 για όλους τους λόγους που προαναφέρθηκαν στα σχετικά με την κατάργηση του άρθρου 13 του Ν. 3136/1955.
Εν κατακλείδι ο Πρόεδρος εισηγήθηκε προς το Συμβούλιο της Κοινότητας Πανόρμου, να καταθέσει τις παραπάνω προτάσεις, τροποποίησης/βελτίωσης του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Κάλων Τεχνών Πανόρμου Τήνου προς το Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου, με στόχο να στηριχτούν και να εκφραστούν μέσα από αυτό, αφενός στη δημόσια διαβούλευση και αφετέρου στους αρμόδιους φορείς και την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.
Κατόπιν ο Πρόεδρος έδωσε τον λόγο στο μέλος του Συμβουλίου κα Κυριακή Μπάρμπογλου η οποία τοποθετούμενη επί του θέματος είπε: “Έιμαι υπέρ της αναβάθμισης του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου αλλά πιστεύω ότι χρειάζεται μία διαχείριση που να διασφαλίζει το μέλλον της σχολής και να δίνει περισσότερα προνόμια στους αποφοίτους της. Πιστεύω ότι ο νόμος του 1955 δεν έθετε σε αβεβαιότητα το μέλλον της Σχολής”.
Το συμβούλιο, μετά από διαλογική συζήτηση και αφού έλαβε υπόψη του την εισήγηση του Προέδρου και την τοποθέτηση της κας Μπαρμπογλου.
Α π ο φ α σ ί ζ ε ι Ο μ ό φ ω ν α
Α) Εισηγείται στον Δήμο Τήνου να στηρίξει τις προτάσεις της Δημοτικής Κοινότητας Πανόρμου σχετικά με την τροποποίηση και βελτίωση, του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Κάλων Τεχνών Πανόρμου Τήνου
Β) Να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε η αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του να διατηρήσει αναλλοίωτη την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του, να αποτελέσει κίνητρο προσέλευσης νέων σπουδαστών, τρόπο διατήρησης της τέχνης του μαρμάρου ζωντανής στο χρόνο και να θωρακίσει τη βιωσιμότητα του.
Συμφωνώ με τα όσα διατυπώνει ο Σύλλογος των Καθηγητών του ΠΕΣΚΤΠΤ.
Περαιτέρω :
– Πρέπει οπωσδήποτε να προστεθεί η λέξη «Πανόρμου» ως χρέος και απότιση ελάχιστου φόρου τιμής στην περιοχή της Τήνου που γέννησε και ανέδειξε τόσους καλλιτέχνες, οι οποίοι με το έργο τους δόξασαν όχι μόνο τη γενέτειρά τους αλλά και τη Χώρα ολόκληρη. Οπότε να τροποποιηθεί ο τίτλος και η παρ. 1 του άρθρου 62.
– Στο άρθρο 62 παρ. 1 μνημονεύεται το άρθρο 13 του Ν. 3136/1955. Στην ουσία πρόκειται για μια διάταξη που ουδέποτε έως σήμερα εφαρμόσθηκε, παραμένουσα επί σχεδόν 70 έτη ανενεργή. Αναφέρεται στο Σπίτι Μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά, όπως άλλωστε και το άρθρο 77 του παρόντος σχεδίου νόμου. Το Μουσείο είναι δημοτικό και ως εκ τούτου τυχόν ανάθεση της εν γένει διοίκησης και διαχείρισής του σε όργανα που δεν ανήκουν στο Δήμο Τήνου και δεν τελούν υπό τον άμεσο έλεγχο και εποπτεία του αλλά αντιθέτως σε όργανα που ανήκουν διοικητικά και υπόκεινται ιεραρχικά στο Κράτος, τυγχάνει αντισυνταγματική. Πρέπει να αφαιρεθεί το άρθρο 77 στο σύνολό του και να μην μνημονεύεται το άρθρο 13 του Ν. 3136/1955 στην παρ. 1 του άρθρου 62 του παρόντος.
1. Μετονομασία “Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Κάλων Τεχνών Πανόρμου Τήνου” σε “Ανώτερη Σχολή Μαρμαροτεχνίας, Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου”.
Να προστεθούν στην ονομασία οι όροι “Πανόρμου” και “Καλών Τεχνών”, όροι οι οποίοι υπήρχαν στον τίτλο του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, από την ίδρυσή του έως σήμερα, εδώ και 70 χρόνια και αν παραβλεφθούν μειώνουν τη δυναμική του και παρερμηνεύουν την ταυτότητα του.
Οι όροι “Πανόρμου” και “Καλών Τεχνών” για τον προσδιορισμό της ταυτότητας της Σχολής είναι σημαντικοί και καθοριστικοί.
• Η λέξη “Πάνορμος” ως χρέος και απότιση ελάχιστου φόρου τιμής στην περιοχή της Τήνου που γέννησε και ανέδειξε τόσους καλλιτέχνες, οι οποίοι με το έργο τους προέβαλαν και δόξασαν όχι μόνο τη γεννέτειρά τους αλλά και τη Χώρα ολόκληρη. Περαιτέρω ως ένδειξη αναγνώρισης της μακραίωνης προσφοράς των μαστόρων μαρμαράδων της Έξωμεριας της Τήνου στην Τέχνη και τον Πολιτισμό. Για τους λόγους αυτούς το 1955 ιδρύθηκε, στο χωριό Πύργος, έδρα της Ιστορικής Κοινότητας Πανόρμου, το Προπαρασκευστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου. Η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία, που το 2015 αναγνωρίσθηκε από την UNESCO ως αναπόσπαστο μέρος της παγκόσμιας άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι άρικτα συνδεδεμένη με την Έξω Μεριά της Τήνου, με την Ιστορική Κοινότητα Πανόρμου και το χωριό Πύργος, ένα κορυφαίο καλλιτεχνικό κέντρο για την παράδοσή του στη μαρμαροτεχνία, αλλά και στη ζωγραφική και τη γλυπτική, ένα υπαίθριο μουσείο, με την παρουσία του μαρμάρου να κυριαρχεί σε κάθε γωνιά του.
• Ο όρος “Καλών Τεχνών” ως αναγκαία φράση, που περιγράφει όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του Π.Ε.Σ.Κ.Τ.Π.Τ., καθώς κατά την τριετή φοίτησή τους οι σπουδαστές διδάσκονται καλές τέχνες. Δηλαδή, εκτός από την τέχνη του μαρμάρου, διδάσκονται ζωγραφική και γλυπτική αλλά και την ιστορία τους, μέσα από το μάθημα της ιστορίας της τέχνης. Επιπλέον κριτήριο για την εισαγωγή τους στη Σχολή είναι η μύηση τους στην τέχνη με την εξέταση στο σχέδιο και την παρουσίαση της καλλιτεχνικής τους δημιουργίας μέχρι εκείνη τη στιγμή. Η κατευθείαν εισαγωγή τους μετέπειτα στην ΑΣΚΤ ως συνέχεια της σταδιοδρομίας τους δικαιολογεί επίσης τον όρο Καλών Τεχνών. Η χρήση μόνο του όρου
“Μαρμαροτεχνία” στον τίτλο της Σχολής προκαλεί σύγχυση περί των δεξιοτήτων των φοιτητών της και μπορεί να παρερμηνευτεί.
2. Άρθρο 62
παραγρ. 1:
• Να τροποποιηθεί η ονομασία τη Σχολής ως αναφέρθηκε παραπάνω.
• Να καταργηθεί το άρθρο 13 του Ν. 3136/1955).
Στο άρθρο 62 παραγ. 1 αναφέρει: “………διέπεται εφεξής από τον παρόντα και από τα άρθρα 1, 2, 8, 9, 11, έως 14 του Ν. 3136/1955).” προτείνεται να διαμορφωθεί ως εξής “….διέπεται εφεξής από τον παρόντα και από τα άρθρα 1, 2, 8, 9, 11, 12 και 14 του Ν. 3136/1955).”
• Η διάταξη αυτή του άρθρου 13 του Ν. 3136/1955 θεσπίσθηκε την 16η Φεβρουαρίου του 1955, πριν αποκτήσει η τότε Κοινότητα Πανορμιτών Τήνου την κυριότητα επί της εν λόγω ιστορικής αυτής οικίας (23.06.1955) και πριν το Κοινοτικό Συμβούλιο αποφασίσει την αγορά της οικίας αυτής προκειμένου να διαρρυθμισθεί σε Μουσείο (6.4.1955). Έτσι, κατά τη στιγμή θέσπισής της η εν λόγω διάταξη συνιστούσε γράμμα νόμου κενό περιεχομένου, αφού όχι απλώς δεν υφίστατο Κοινοτικό Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά, αλλά δεν είχε καν περιέλθει στην κυριότητα της τότε Κοινότητας η εν λόγω οικία.
• Η διάταξη αυτή ουδέποτε έως σήμερα εφαρμόσθηκε, παραμένουσα επί σχεδόν 70 έτη ανενεργή.
• Η διάταξη αυτή εγείρει σοβαρά ζητήματα αντίθεσης με το άρθρο 102 του Συντάγματος καθώς με τα άρθρα 3, 4 και 9 παρ. 1 του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας (στο εξής ΕΧΤΑ), οι Ο.Τ.Α. απολαμβάνουν διοικητικής και δημοσιονομικής αυτοτέλειας, στην οποία περιλαμβάνεται η οικονομική ανεξαρτησία του τοπικού οργανισμού και η κατ’ επέκταση ικανότητα να έχει δική του αυτοτελή περιουσία, την οποία και διοικεί και διαχειρίζεται ελεύθερα δια οργάνων που ανήκουν στους Ο.Τ.Α. και τελούν υπό την άμεση εξάρτηση και εποπτεία τους. Η τυχόν ανάθεση της εν γένει διοίκησης και διαχείρισης του Μουσείου Γιαννούλη Χαλεπά σε όργανα που δεν ανήκουν στο Δήμο Τήνου και δεν τελούν υπό τον άμεσο έλεγχο και εποπτεία του αλλά αντιθέτως σε όργανα που ανήκουν διοικητικά και υπόκεινται ιεραρχικά στο Κράτος, τυγχάνει συνταγματικά ανεπίτρεπτη, αλλά και αντίθετη στον ΕΧΤΑ, καταλύοντας ευθέως την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια του Δήμου Τήνου έναντι των κρατικών οργάνων.
παραγρ. 2:
Η παραγρ. 2 αναφέρει: ”Η Σχολή έχει την έδρα της στον οικισμό Πανόρμου του Δήμου Τήνου….” να τροποποιηθεί ως εξής: “Η Σχολή έχει την έδρα της στον οικισμό Πύργος της Κοινότητας Πανόρμου του Δήμου Τήνου….”
Άρθρο 65
παραγρ. 1:
Να προστεθεί: “‘Εσοδα από επιχορηγήσεις Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου”
Στο άρθρο 65 αναφέρονται οι πόροι του Π.Ε.Σ.Κ.Τ.Π.Τ.. Κρίνουμε απαραίτητο στους πόρους να αναγράφεται ξεκάθαρα η δυνατότητα επιχορήγησης από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου γενικότερα και ειδικότερα η δυνατότητα επιχορήγησης από το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, καθ’ ότι από την ίδρυση του Π.Ε.Σ.Κ.Τ.Π.Τ. έως σήμερα το Ιερό Ίδρυμα στέκεται αρωγός του και το στηρίζει ανελλιπώς.
Άρθρο 66
παραγρ. 1:
Να αντικατασταθεί η φράση “δεξιότητα στη μαρμαροτεχνία” ως εξής:
“Οι εν λόγω εξετάσεις διεξάγονται στις εγκαταστάσεις τις Σχολής και περιλαμβάνουν υποχρεωτική δια ζώσης εξέταση των υποψηφίων φοιτητών στο σχέδιο και την καλλιτεχνική τους δεξιότητα και γραπτή και προφορική εξέταση σε επιλεγμένα θέματα.”
παραγρ. 3:
Η παράγραφος 3 αναφέρει:“Κάθε σχολικό έτος, έως δύο (2) απόφοιτοι της Σχολής κατά σειρά επιτυχίας δύναται να εισάγονται χωρίς εξετάσεις στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών…” να τροποποιηθεί ως εξής: “Κάθε σχολικό έτος, έως πέντε (5) απόφοιτοι της Σχολής (αριστούχοι) κατά σειρά επιτυχίας δύναται να εισάγονται χωρίς εξετάσεις στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών…”
Εκτιμάται ότι, με την αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Π.Ε.Σ.Κ.Τ.Π.Τ., το πλήθος των σπουδαστών θα αυξηθεί, έτσι κρίνεται απολύτως εύλογο να δίνεται η δυνατότητα σε τουλάχιστον (πέντε) 5 αριστούχους σπουδαστές να
εισάγονται κατά σειρά προτεραιότητας, χωρίς εξετάσεις στις Σχολές Καλών Τεχνών της Ελλάδας, και έως (δύο) 2 στην κάθε Σχολή. Επίσης, πολλαπλές φορές στο παρελθόν έχει τύχει να υπάρχουν και άλλοι σπουδαστές που θα μπορούσαν τόσο βαθμολογικά, όσο και από άποψη ουσιαστικών ικανοτήτων, να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην ΑΣΚΤ, πέραν των δύο (2) πρώτων σπουδαστών.
παραγρ. 4ε:
Η παράγραφος 4ε αναφέρει: ”….τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία εισαγωγής των δύο (2) αποφοίτων της Σχολής σε Τμήματα ή Σχολές ΑΕΙ…” να τροποποιηθεί ως εξής: “τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία εισαγωγής των πέντε (5) αριστούχων αποφοίτων της Σχολής σε Τμήματα ή Σχολές ΑΕΙ…”
Άρθρο 67
Στο άρθρο 67 κρίνεται απαραίτητο να συμπληρωθεί:
• Στα επαγγελματικά δικαιώματα να θεσπιστεί η αναδρομικότητα για τους απόφοιτους παλαιότερων ετών.
Στο κεφάλαιο Β’ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ να προστεθεί άρθρο όπου στα σπουδαστικά δικαιώματα θα προβλέπεται αναβολή στράτευσης, σπουδαστικά βοηθήματα και επιδόματα, μειωμένο εισιτήριο σε μέσα μαζικής μεταφοράς, μουσεία, θέατρα κλπ, καθώς και ασφάλιση των σπουδαστών κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, όπως ισχύει και με τους φοιτητές όλης της Ελλάδας.
Άρθρο 69
παραγρ. δ:
Στο άρθρο 69 αναφέρονται τα προσόντα του Διευθυντή του Π.Ε.Σ.Κ.Τ.Π.Τ., ειδικότερα στη παράγραφο δ ορίζεται: “έχει πενταετή τουλάχιστον οργανωτική και διοικητική εμπειρία”
να τροποποιηθεί ως εξής: “Να μοριοδοτείται η οργανωτική και διοικητική εμπειρία”,
ώστε το προσόν αυτό να μην αποτελέσει τροχοπέδη στην εξεύρεση μελλοντικών υποψηφίων.
Άρθρο 72
παράγρ. 2:
Στην παράγραφο 2 του άρθρου 72 που αφορά τη Σχολική Εφορεία αναφέρεται:
“Η Σχολική Εφορεία συγκροτείται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Πολιτισμού, με τριετή θητεία, και αποτελείται από έξι (6) μέλη ως εξής:
α) τον διευθυντή της Σχολής, ως Πρόεδρο της Επιτροπής… ” να τροποποιηθεί ως προς τον τρόπο εκλογής του Πρόεδρου της Επιτροπής. Ο Πρόεδρος να εκλέγεται μετά από μυστική ψηφοφορία μεταξύ των μελών της Επιτροπής, για λόγους διαφάνειας.
παραγρ. 4: Να αφαιρεθεί.
Άρθρο 77
Να αφαιρεθεί το άρθρο 77 στο σύνολό του. Σε κάθε περίπτωση να απαλειφθεί η παράγραφος 2 του άρθρου 77 για όλους τους λόγους που προαναφέρθηκαν στα σχετικά με την κατάργηση του άρθρου 13 του Ν. 3136/1955.
1. Μετονομασία “Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Κάλων Τεχνών Πανόρμου Τήνου” σε “Ανώτερη Σχολή Μαρμαροτεχνίας, Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου”.
Να προστεθούν στην ονομασία οι όροι “Πανόρμου” και “Καλών Τεχνών”, όροι οι οποίοι υπήρχαν στον τίτλο του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, από την ίδρυσή του έως σήμερα, εδώ και 70 χρόνια και αν παραβλεφθούν μειώνουν τη δυναμική του και παρερμηνεύουν την ταυτότητα του.
Οι όροι “Πανόρμου” και “Καλών Τεχνών” για τον προσδιορισμό της ταυτότητας της Σχολής είναι σημαντικοί και καθοριστικοί.
2. Στο άρθρο 62 παράγρ. 1 αναφέρει:»….. μετονομάζεται σε «Ανώτερη Σχολή Μαρμαροτεχνίας Τήνου» (εφεξής «η Σχολή» και διέπεται εφεξής από τον παρόντα και από τα άρθρα 1, 2, 8, 9, και 11 έως 14 του ν. 3136/1955.
Να καταργηθεί το άρθρο 13 του Ν. 3136/1955).
Η διάταξη αυτή του άρθρου 13 του Ν. 3136/1955 θεσπίσθηκε την 16η Φεβρουαρίου του 1955, πριν αποκτήσει η τότε Κοινότητα Πανορμιτών Τήνου την κυριότητα επί της εν λόγω ιστορικής αυτής οικίας (23.06.1955) και πριν το Κοινοτικό Συμβούλιο αποφασίσει την αγορά της οικίας αυτής προκειμένου να διαρρυθμισθεί σε Μουσείο (6.4.1955). Έτσι, κατά τη στιγμή θέσπισής της η εν λόγω διάταξη συνιστούσε γράμμα νόμου κενό περιεχομένου, αφού όχι απλώς δεν υφίστατο Κοινοτικό Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά, αλλά δεν είχε καν περιέλθει στην κυριότητα της τότε Κοινότητας η εν λόγω οικία.
Η διάταξη αυτή ουδέποτε έως σήμερα εφαρμόσθηκε, παραμένουσα επί σχεδόν 70 έτη ανενεργή.
Η διάταξη αυτή εγείρει σοβαρά ζητήματα αντίθεσης με το άρθρο 102 του Συντάγματος καθώς με τα άρθρα 3, 4 και 9 παρ. 1 του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας οι Ο.Τ.Α. απολαμβάνουν διοικητικής και δημοσιονομικής αυτοτέλειας.
3. Στο άρθρο 62 παράγρ. 2 αναφέρει: «Η Σχολή έχει την έδρα της στον οικισμό Πανόρμου του Δήμου Τήνου…» να τροποποιηθεί ως εξής: “Η Σχολή έχει την έδρα της στον οικισμό Πύργος της Κοινότητας Πανόρμου του Δήμου Τήνου….”
4. Να αφαιρεθεί το άρθρο 77 στο σύνολό του, για όλους τους λόγους που προαναφέρθηκαν στα σχετικά με την κατάργηση του άρθρου 13 του Ν. 3136/1955.
Να αποσαφηνιστεί ο τρόπος χρηματοδότησης της Σχολής γιατί δεν είναι σαφές.
Να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του.
Να προστεθεί άρθρο όπου στα σπουδαστικά δικαιώματα θα προβλέπεται αναβολή στράτευσης, σπουδαστικά βοηθήματα και επιδόματα, μειωμένο εισιτήριο σε μέσα μαζικής μεταφοράς, μουσεία, θέατρα κλπ, καθώς και ασφάλιση των σπουδαστών κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, όπως ισχύει και με τους φοιτητές όλης της Ελλάδας.
Η νομοθετική ανανέωση των διατάξεων του Ν. 3136/1955 είναι πολύ σημαντική, αλλά είναι βασικό να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου, του σημαντικού αυτού Σχολείου, που ιδρύθηκε το 1955 στον Πύργο της Τήνου, έναν μικρό τόπο που αποτελεί κοιτίδα τέχνης και πολιτισμού, για να διατηρήσει ζωντανή την Τέχνη του Μαρμάρου στο πέρασμα του χρόνου.
1. Μετονομασία “Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Κάλων Τεχνών Πανόρμου Τήνου” σε “Ανώτερη Σχολή Μαρμαροτεχνίας, Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου”.
Να προστεθούν στην ονομασία οι όροι “Πανόρμου” και “Καλών Τεχνών”, όροι οι οποίοι υπήρχαν στον τίτλο του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, από την ίδρυσή του έως σήμερα, εδώ και 70 χρόνια και αν παραβλεφθούν μειώνουν τη δυναμική του και παρερμηνεύουν την ταυτότητα του.
Οι όροι “Πανόρμου” και “Καλών Τεχνών” για τον προσδιορισμό της ταυτότητας της Σχολής είναι σημαντικοί και καθοριστικοί.
2. Στο άρθρο 62 παράγρ. 1 αναφέρει:»….. μετονομάζεται σε «Ανώτερη Σχολή Μαρμαροτεχνίας Τήνου» (εφεξής «η Σχολή» και διέπεται εφεξής από τον παρόντα και από τα άρθρα 1, 2, 8, 9, και 11 έως 14 του ν. 3136/1955.
Να καταργηθεί το άρθρο 13 του Ν. 3136/1955).
Η διάταξη αυτή του άρθρου 13 του Ν. 3136/1955 θεσπίσθηκε την 16η Φεβρουαρίου του 1955, πριν αποκτήσει η τότε Κοινότητα Πανορμιτών Τήνου την κυριότητα επί της εν λόγω ιστορικής αυτής οικίας (23.06.1955) και πριν το Κοινοτικό Συμβούλιο αποφασίσει την αγορά της οικίας αυτής προκειμένου να διαρρυθμισθεί σε Μουσείο (6.4.1955). Έτσι, κατά τη στιγμή θέσπισής της η εν λόγω διάταξη συνιστούσε γράμμα νόμου κενό περιεχομένου, αφού όχι απλώς δεν υφίστατο Κοινοτικό Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά, αλλά δεν είχε καν περιέλθει στην κυριότητα της τότε Κοινότητας η εν λόγω οικία.
Η διάταξη αυτή ουδέποτε έως σήμερα εφαρμόσθηκε, παραμένουσα επί σχεδόν 70 έτη ανενεργή.
Η διάταξη αυτή εγείρει σοβαρά ζητήματα αντίθεσης με το άρθρο 102 του Συντάγματος καθώς με τα άρθρα 3, 4 και 9 παρ. 1 του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας οι Ο.Τ.Α. απολαμβάνουν διοικητικής και δημοσιονομικής αυτοτέλειας.
3. Στο άρθρο 62 παράγρ. 2 αναφέρει: «Η Σχολή έχει την έδρα της στον οικισμό Πανόρμου του Δήμου Τήνου…» να τροποποιηθεί ως εξής: “Η Σχολή έχει την έδρα της στον οικισμό Πύργος της Κοινότητας Πανόρμου του Δήμου Τήνου….”
4. Να αφαιρεθεί το άρθρο 77 στο σύνολό του, για όλους τους λόγους που προαναφέρθηκαν στα σχετικά με την κατάργηση του άρθρου 13 του Ν. 3136/1955.
Να αποσαφηνιστεί ο τρόπος χρηματοδότησης της Σχολής γιατί δεν είναι σαφές.
Να προστεθεί άρθρο όπου στα σπουδαστικά δικαιώματα θα προβλέπεται αναβολή στράτευσης, σπουδαστικά βοηθήματα και επιδόματα, μειωμένο εισιτήριο σε μέσα μαζικής μεταφοράς, μουσεία, θέατρα κλπ, καθώς και ασφάλιση των σπουδαστών κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, όπως ισχύει και με τους φοιτητές όλης της Ελλάδας.
Απόψεις και προτάσεις του Συλλόγου των Καθηγητών του ΠΕΣΚΤΠΤ επί του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου του ΥΠΠΟ για το ΠΕΣΚΤΠΤ
Όνομα
Άρθρο 62: Η Σχολή οφείλει να κρατήσει τον χαρακτηρισμό Καλών Τεχνών στον τίτλο της, μαζί με τον όρο Μαρμαροτεχνία, καθώς οι φοιτητές διδάσκονται κατά την διάρκεια των σπουδών τους καλές τέχνες, δηλαδή ζωγραφική και γλυπτική, καθώς και την ιστορία τους μέσα από το μάθημα της ιστορίας της τέχνης. Κριτήριο για την εισαγωγή των σπουδαστών στη Σχολή είναι η μύηση τους στην τέχνη με την εξέταση στο σχέδιο και την παρουσίαση της καλλιτεχνικής τους δημιουργίας μέχρι εκείνη τη στιγμή. Η κατευθείαν εισαγωγή τους μετέπειτα στην ΑΣΚΤ ως συνέχεια της σταδιοδρομίας τους δικαιολογεί επίσης τον όρο Καλών Τεχνών. Η χρήση μόνο του όρου Μαρμαροτεχνία στον τίτλο της Σχολής προκαλεί σύγχυση περί των δεξιοτήτων των φοιτητών της, που μπορούν να παρερμηνευτούν με εκείνες των απλών μαρμαράδων που κατασκευάζουν πάγκους, νεροχύτες και ταφόπλακες. Είναι η τέχνη που εναποθέτει ο γλύπτης στο μάρμαρο που το αναδεικνύει ως έργο τέχνης κι όχι το μάρμαρο που αναδεικνύει τον γλύπτη. Ως εκ τούτου ο όρος καλών τεχνών για τον προσδιορισμό της ταυτότητας της Σχολής πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτος και δεν τίθεται προς συζήτηση. Ο προσδιορισμός «Καλών Τεχνών» υπάρχει στον τίτλο της Σχολής από την Ίδρυση της εδώ και 70 έτη, αποτελώντας αναγκαία φράση ώστε να περιγράφεται όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της («Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Κ α λ ώ ν Τ ε χ ν ώ ν Πανόρμου Τήνου»). Επομένως πιθανή απαλοιφή του αποτελεί αλλοίωση της ταυτότητας και της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της Σχολής, καθώς και υποβάθμιση της ιστορίας και της αναγκαίας δράσης της. Ένας ελλιπής τίτλος παραποιεί το μήνυμα προς την κοινωνία, δίνει λάθος δυναμική στη Σχολή και τη χαρακτηρίζει λαθεμένα.
Η γλώσσα που χρησιμοποιούμε μας βοηθά να καταλάβουμε τον κόσμο. Η φράση «Καλών Τέχνων» μας δείχνει κάτι ουσιαστικό, το οποίο υπάρχει αδιαμφισβήτητα και ιστορικά από ιδρύσεως της Σχολής, δεν μπορεί να παρερμηνευτεί και χαρακτηρίζει (βεβαίως μαζί με τη Μαρμαροτεχνία) την ουσία της Σχολής.
Ως εκ τούτου, ο Σύλλογος των καθηγητών προτείνει τον τίτλο: «Ανώτερη Σχολή Μαρμαροτεχνίας, Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου»
Στον παραπάνω τίτλο, η ύπαρξη της λέξης «Ανώτερη» διαχωρίζει τη Σχολή από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Επίσης ο προτεινόμενος τίτλος ανταποκρίνεται στη φυσιογνωμία & το φάσμα δραστηριοτήτων της Σχολής, καθώς στη Σχολή το ένα κομμάτι της εκπαίδευσης είναι η εικαστική ενώ το άλλο είναι τεχνική (εφαρμογή της γλυπτικής και του Σχεδίου στο μάρμαρο – γι’ αυτό εξάλλου οι σπουδαστές διδάσκονται σχέδιο (ζωγραφική), γλυπτική και ιστορία τέχνης). Είναι σημαντικό να είναι πάντοτε ενωμένη η καλλιτεχνική παιδεία των σπουδαστών με την τεχνική. Η ίδια η λέξη «καλλιτεχνική» έχει 2 συνθετικά το «καλή» & «τεχνική», που συνυπάρχουν. Αυτό είναι το αντικείμενο της Σχολής.
Άρθρο 63, Σκοπός:
Το νομοσχέδιο αναφέρει: «Σκοπός της Σχολής είναι η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση των σπουδαστών της στη μαρμαροτεχνία και η προπαρασκευή έμπειρων μαρμαροτεχνιτών, προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, συναφούς καλλιτεχνικού αντικειμένου.» Ο Σύλλογος των καθηγητών προτείνει να αντικατασταθούν οι λέξεις «έμπειρων μαρμαροτεχνιτών» με τις λέξεις «των σπουδαστών της».
Α/ Οι έμπειροι αυτοί μαρμαροτεχνίτες δεν μπορούν να συνεχίσουν σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα Καλών Τεχνών εάν δεν έχουν ήδη προετοιμαστεί διδασκόμενοι ουσιαστικές για αυτά τα ιδρύματα ικανότητες, εν προκειμένω γλυπτική και σχέδιο/ζωγραφική. Δεν υπάρχουν ανώτατα ιδρύματα μαρμαροτεχνίας, αλλά ανώτατες καλλιτεχνικές σχολές , γλυπτικής και ζωγραφικής . Επομένως εδώ υπάρχει μία αντίφαση στη χρήση των εννοιών. Για τη συνέχιση των σπουδών των σπουδαστών στα ΑΕΙ Καλών Τεχνών, οι μαθητές είναι αναγκαίο να διδάσκονται γλυπτική και σχέδιο, τα οποία μάλιστα ως διδασκόμενα γνωστικά αντικείμενα από ιδρύσεώς της χαρακτηρίζουν την ουσία της σχολής ως καλλιτεχνική (παράλληλα φυσικά με τον τεχνικό χαρακτήρα που προσδίδει η Μαρμαροτεχνία).
Β/ Το μήνυμα προς την κοινωνία, δια του ονόματος της Σχολής και δια του σκοπού της πρέπει να είναι μ α ζ ί η Μαρμαροτεχνία με τις Καλές Τέχνες, τα οποία είναι τα δύο γνωστικά αντικείμενα, τα οποία χτίζουν ένα αδιαίρετο και συμπαγές σύνολο στη Σχολή. Παράλειψη του ενός εκ των δύο καθιστά τη Σχολή ελλιπή, αδυνατίζει και παραποιεί τη φυσιογνωμία της, και το αποτέλεσμα θα είναι η Σχολή να χάσει τη δεξαμενή των υποψηφίων της, τα δε κτίρια που σήμερα δημιουργούνται θα χάσουν το στόχο τους.
Γ/ Η σχολή λειτούργησε από την ίδρυσή της ως καλλιτεχνική σχολή επικεντρωμένη στην εφαρμογή του σχεδίου και της γλυπτικής στο μάρμαρο και στη διδασκαλία των παραδοσιακών και αρχαίων τεχνικών του μαρμάρου ως αναγκαίες προϋποθέσεις και τα δύο. Η σύνθεση των δύο ιδιοτήτων σε ένα ενιαίο σύνολο ήταν και είναι αναγκαία, ώστε αφενός να προκύψουν οι μαρμαροτεχνίτες που δεν έχουν μόνο τεχνική αλλά και καλλιτεχνική γνώση (αναγκαία και τα δύο στοιχεία για να εκπληρώσουν τον σκοπό τους ως μαρμαροτεχνίτες!) και αφετέρου να προκύψουν οι ικανοί απόφοιτοι που συνεχίζουν τις σπουδές τους στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (η οποία ήταν το μόνο ΑΕΙ Καλών Τεχνών στην Ελλάδα όταν ιδρύθηκε η Σχολή μας το 1955).
Οι παραπάνω ουσιώδεις λόγοι δείχνουν κάτι αυτονόητο σε όσους γνωρίζουν την ιστορία και τις πρακτικές των καλών τεχνών: Η κάθε τέχνη αφού σχεδιαστεί και υπάρξει στο νου, κατόπιν μπορεί να εφαρμοστεί σε υλική βάση, όπως στην περίπτωση μας είναι το μάρμαρο.
Στον ιδρυτικό νόμο 3136/1955 αναφέρονται πρώτα όλα τα θεωρητικά και εικαστικά μαθήματα και ακολουθεί εν τέλει η εφαρμογή στο μάρμαρο. Αυτή η σειρά φανερώνει την εξής αλήθεια: Ότι τα εικαστικά μαθήματα και η θεωρία εξοπλίζουν το μάστορα του μαρμάρου στην καθημερινή μάχη του με αυτό το τόσο απαιτητικό υλικό από την πρώτη ημέρα των σπουδών του μέχρι την τελευταία.
Η σχολή πρέπει να διδάσκει τις τεχνικές του μαρμάρου ως καλλιτεχνική σχολή υψηλού επιπέδου. Οι δύο αναγκαίες διδακτικές ουσίες της είναι αναγκαίο να φαίνονται ήδη από τον τίτλο της προς αποφυγή κάθε πιθανής παρανόησης και ως διαχρονική διασφάλιση της ταυτότητάς της.
Διδακτικές μονάδες, Άρθρο 66
Οι διεκδικούμενες 180 διδακτικές μονάδες, που έχουν προταθεί πρωταρχικά από το Υπουργείο Πολιτισμού το 2021, και βάσει των οποίων η Σχολή συνέταξε και υπέβαλλε στο ΥΠΠΟΑ το από 2021 Σχέδιο Νόμου της, είναι απολύτως δίκαιες καθώς το καθημερινό πρόγραμμα της Σχολής είναι ιδιαίτερα απαιτητικό καθώς εκτείνεται καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας από τις 7:30 το πρωί έως ακόμη και τις 20:00 το βράδυ, με θεωρητικά και καλλιτεχνικά μαθήματα καθώς και με εκπόνηση εργασιών. Υπ’όψιν ότι η παρακολούθηση μαθημάτων είναι υποχρεωτική με απουσιολόγιο. Σε καμία σχολή καλών τεχνών δεν υπάρχει ανάλογο πρόγραμμα παρακολούθησης. Ουσιαστικά όλη η εβδομαδιαία ζωή των μαθητών σχετίζεται και γυρίζει γύρω από τη Σχολή.
Σε αντίθεση όμως με αυτό που είχαμε προγραμματίσει από την αρχή, τα 120ECTS που αναφέρονται στο άρθρο 66 παρ.1 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου αδικούν το διδακτικό πρόγραμμα της Σχολής.
Οι 3ετείς σπουδές των μαθητών στη Σχολή μας είναι εντατικές και απαιτούν πολύωρη και σκληρή εργασία. Οι ώρες τις οποίες απασχολούνται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, κατά την παράδοση του μαθήματος καθώς και έπειτα με την αναγκαία επιπλέον εργασία τους, δικαιολογούν τα 180ECTS. Σημειώνουμε ότι το 2021, όταν υποβάλλαμε το Σχέδιο Νόμου της Σχολής, το οποίο συντάξαμε σε συνεργασία με το γραφείο Αλιβιζάτου, υποβάλλαμε και ενδεικτική κατανομή 180ECTS στο πρόγραμμα σπουδών της Σχολής μας, το οποίο είναι εφαρμόσιμο.
Τα 120ECTS είναι άδικα, διότι οι μαθητές εργάζονται πολύ περισσότερες ώρες, οι οποίες αντιστοιχούν στα 180ECTS.
Σημείωση: Οι σπουδαστές εκτελούν, και πρέπει α π α ρ α ι τ ή τ ω ς να συνεχίσουν να εκτελούν στο ακέραιο, το απαιτητικό 3ετές πρόγραμμα της Σχολής μας, που διδάσκει την παραδοσιακή και αρχαία μαρμαροτεχνία μαζί με την αναγκαία ταυτόχρονη διδασκαλία των καλών τεχνών και συγκεκριμένα του Σχεδίου/Χρώματος, της Γλυπτικής και της Ιστορίας Τέχνης και επίσης (αναγκαία επίσης) το Αρχιτεκτονικό Σχέδιο και τις Αποτυπώσεις, μαζί και Διπλωματική Εργασία. Εκφράζουμε την ανησυχία μας, διότι τα 120ECTS ίσως δημιουργούν τον κίνδυνο να αλλοιωθούν οι ώρες του προγράμματός μας και των απαιτήσεών του σε δουλειά που γίνεται τόσο εντός όσο και εκτός των ωρών του τυπικού με απουσίες μαθήματος της Σχολής (σημειώνεται ότι τα ECTS εκφράζουν τις συνολικές ώρες εργασίας που απαιτούνται για να επιτευχθούν οι διδακτικοί στόχοι). Θέλουμε να επαναλάβουμε ότι το διδακτικό μας πρόγραμμα ως έχει είναι εξόχως σημαντικό ως θεμέλιο επί του οποίου θα δομηθεί η επιπλέον γνώση που θα μπορεί να παρέχεται από τις νέες εγκαταστάσεις μας. Χωρίς αυτό το θεμέλιο, δεν θα εκπαιδευτούν σωστά οι σπουδαστές!
Στο άρθρο 66 παρ.1 είναι σημαντικό για τους παραπάνω λόγους τα 120ECTS να μετατραπούν σε 180ECTS, όπως εξάλλου έχει από την αρχή ζητηθεί από το Υπουργείο μας, και τα 20ECTS ανά εξάμηνο να μετατραπούν σε 30ECTS ανά εξάμηνο.
Καθεστώς πρόσληψης αποφοίτων – αξία πτυχίου
Άρθρο 67: Απαιτείται να διασαφηνιστεί απόλυτα το ακριβές καθεστώς πρόσληψης των αποφοίτων της Σχολής. Έως και σήμερα οι απόφοιτοι αντιμετωπίζονται ως δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρά την φοίτηση τους στην Σχολή (η οποία είναι 3ετής Σχολή όπου πρακτικά η συντριπτική πλειοψηφία των σπουδαστών μας έχουν αποφοιτήσει από το Λύκειο πλην ελάχιστων εξαιρέσεων – και μάλιστα με το παρόν νομοσχέδιο το Λύκειο θεωρείται ως προϋπόθεση).
Δεδομένου ότι στο άρθρο 67 η προβλεπόμενη προτεραιότητα πρόσληψής τους στις Αναστηλώσεις είναι βεβαίως ένα θετικό γεγονός, παρόλα αυτά η αλήθεια είναι ότι το καθεστώς ΔΕ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, διότι οι σπουδές στη Σχολή μας είναι 3 χρόνια ε ν τ α τ ι κ ή ς δουλειάς μετά το Λύκειο. Τούτο το γεγονός στην πράξη λειτουργεί ενάντια στους αποφοίτους μέσα στην αγορά εργασίας και γι’ αυτό πιστεύουμε ότι είναι σωστό να τους εξασφαλίζεται το επίπεδο χρηματικών απολαβών που δικαιούνται λόγω του αληθινού κόπου που έχουν καταβάλλει 3 χρόνια ως σπουδαστές 3ετούς Σχολής μετά το Λύκειο. Η αντίφαση που περιγράφουμε έχει επίπτωση στο επίπεδο διαβίωσης αυτών των εργαζομένων, και επίπτωση και στην προσέλευση νέων για να σπουδάσουν αυτό το τόσο σημαντικό αντικείμενο! Οι απόφοιτοι της Σχολής είναι αναγκαίοι για την Πατρίδα μας, διότι συνεισφέρουν τόσο σημαντικά στην Αναστήλωση των αρχαιολογικών μας θησαυρών. Η έμπρακτη αναβάθμιση της Σχολής, η οποία μεταφράζεται και στην αναβάθμιση του πτυχίου, πρέπει να μπορεί να φανεί και στην πράξη εντός της αγοράς εργασίας. Δηλαδή, εισερχόμενος ο απόφοιτος στην αγορά εργασίας να βρίσκει ένα καθεστώς πρόσληψης που να εξασφαλίζει ότι θα έχει ένα εισόδημα ώστε η ζωή του να είναι βιώσιμη. Πρέπει δηλαδή να εξεταστεί το θέμα της εισόδου στην αγορά εργασίας των αποφοίτων της Σχολής και να θωρακιστούν οι εργαζόμενοι. Επιπλέον στην σημερινή εποχή όπου οι μισθολογικές απολαβές των νέων μαρμαροτεχνιτών είναι ιδιαίτερα χαμηλές, η συνέχιση του ίδιου μισθολογικού καθεστώτος αποτελεί αντικίνητρο τόσο για να έρθουν στη Σχολή όσο και για να συνεχίσουν τη σταδιοδρομία τους στην αναστήλωση των μνημείων. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος που η Σχολή μας δεν έχει την προσέλευση που θα έπρεπε να έχει. Οι νέοι αποθαρρύνονται να ακολουθήσουν σπουδές όταν το πτυχίο δεν αντικατοπτρίζει το διδακτικό περιεχόμενο, και οι οικονομικές απολαβές στην αγορά εργασίας δεν είναι βιώσιμες.
Άρθρο 66 παρ.1: Σχετικά με τις εισαγωγικές εξετάσεις, στη φράση «εξέταση των υποψηφίων φοιτητών σε καλλιτεχνική δεξιότητα στη μαρμαροτεχνία» ζητούμε να αντικατασταθεί η φράση «σε καλλιτεχνική δεξιότητα στη μαρμαροτεχνία» με τη φράση «στο σχέδιο και την καλλιτεχνική τους δεξιότητα».
Άρθρο 65: Πόροι.
Δεν αναφέρεται ετήσια επιχορήγηση και έκτακτες επιχορηγήσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό και από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Πολιτισμού.
Είναι εξόχως σημαντικό να επιχορηγείται η Σχολή από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Θεωρούμε απολύτως αναγκαίο να βεβαιωθεί η κάλυψη αυτής της αναγκαιότητας δια του νόμου, και να προβλεφτούν ξεκάθαρα οι αναγκαίες διατάξεις και φράσεις στο νομοσχέδιο, ώστε η Σχολή να επιχορηγείται από το ΥΠΠΟ, ώστε να καλύπτονται οι δαπάνες της.
Επίσης, παράλληλα με την ανάγκη να εξασφαλιστεί ότι το ΥΠΠΟ μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα αναλάβει την οικονομική κάλυψη της Σχολής, σας παρακαλούμε να μας εξηγήσετε πώς θα γίνεται η δέσμευση/εξασφάλιση του αναγκαίου κεφαλαίου και πώς θα εξοφλούνται οι δαπάνες.
Επίσης, σχετικά με τους πόρους της Σχολής, ενώ στον Ιδρυτικό Νόμο 3136/1955 της Σχολής αναφέρεται η δυνατότητα ετήσιας χορηγίας από το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, στο παρόν νομοσχέδιο παύει να προβλέπεται αυτή η δυνατότητα.
Σχετικά με τους πόρους, θα θέλαμε να υπάρχει η δυνατότητα ώστε νομικά πρόσωπα του δημοσίου τομέα όπως για παράδειγμα το ΠΙΙΕΤ, ή άλλα νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα, να μπορούν επιχορηγούν τη Σχολή. Επί του συγκεκριμένου, προτείνουμε στο άρθρο 65 παρ. β η διατύπωση να γίνει ως εξής «…….από φυσικά ή νομικά πρόσωπα τ ο υ δ η μ ο σ ί ο υ ή του ιδιωτικού τομέα, της ημεδαπής ή της αλλοδαπής» (δηλαδή να προστεθεί η φράση «του δημοσίου ή», ώστε οι εν λόγω πόροι να μπορούν να αντληθούν τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα).
Στο Άρθρο 65 γ, να συμπεριληφθεί η φράση «ή από εν μέρει παρακολούθηση του διδακτικού προγράμματος της Σχολής (χωρίς τη δυνατότητα λήψης πτυχίου)»
Επίσης, θέλουμε να σας ρωτήσουμε τι εννοεί στην πράξη το άρθρο 65 παρ. στ «έσοδα από οποιαδήποτε άλλη πηγή», δηλαδή τί πόροι προβλέπονται με αυτή τη διατύπωση.
Στο νομοσχέδιο επίσης δεν αναφέρεται το εάν η Σχολή έχει δικό της Ταμείο, όπως ισχύει μέχρι σήμερα σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο 3136/1955. Παρόλα αυτά, σε διάφορα σημεία του νομοσχέδιου αναφέρονται δαπάνες που θα καλύπτονται από «το Ταμείο της Σχολής». Επισημαίνουμε αυτό το γεγονός, και θέλουμε να σας ρωτήσουμε τί προβλέπει το νομοσχέδιο ως προς την ύπαρξη Ταμείου της Σχολής ή όχι, και εάν όχι, τότε να σας ρωτήσουμε ποιό είναι το Ταμείο που αναφέρεται στα διάφορα σημεία του νομοσχεδίου. Επίσης θέλουμε να σας ρωτήσουμε πού θα κατατίθενται οι πόροι της Σχολής, οι οποίοι προβλέπονται στο άρθρο 65. Επίσης στην υποθετική περίπτωση που αντί Ταμείου της Σχολής θα υπάρχει κάποιου είδους κωδικός για τη Σχολή κεντρικά στο ΥΠΠΟ για την κάλυψη των δαπανών της από τον προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ, και εάν δεν προβλέπεται Ταμείο της Σχολής, θέλουμε να θέσουμε υπόψη σας ότι πρέπει να μπορούν οι επιπλέον πόροι που θα κατατίθενται (πχ από έργα που θα αναλαμβάνουμε ή από δωρεές, θερινά τμήματα κλπ) αυτοί να πιστώνονται ως ε π ι π λ έ ο ν χρήματα στα ήδη προϋπολογισθέντα, ώστε αυτά να αποταμιεύονται και να χρησιμοποιούνται από τη Σχολή για την εξέλιξή της και για την ανάπτυξη και ενίσχυση των δράσεών της. Δηλαδή πιθανές δωρεές, χορηγίες, χρήματα από θερινά τμήματα, σεμινάρια, πιθανά έργα κλπ να συνεπάγονται αύξηση του διαθέσιμου ποσού υπέρ και προς όφελος της Σχολής και σε καμία περίπτωση να μην ελαττώνεται ο διαθέσιμος προϋπολογισμός του ΥΠΠΟ που θα είναι πιστωμένος υπέρ της Σχολής.
Άρθρο 74 τελευταία παράγραφος: Πώς οι αποζημιώσεις των εξωτερικών συνεργατών θα μπορούν να «καταβάλλονται από το Ταμείο της Σχολής ή απευθείας από άλλους ιδιωτικούς ή και ίδιους πόρους»; Θα υπάρχει ή όχι Ταμείο της Σχολής; Εάν δεν θα υπάρχει Ταμείο της Σχολής, τότε πώς θα καταβάλλονται οι αποζημιώσεις; Πώς οι «ίδιοι πόροι» θα καταβάλλονται εάν δεν υπάρχει Ταμείο της Σχολής; Εάν υπάρχει Ταμείο της Σχολής, πώς θα διοικείται;
Άρθρο 66 παρ.1: Αριθμός σπουδαστών, οι οποίοι με την αποφοίτησή τους θα μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ή στα υπόλοιπα Τμήματα ΑΕΙ Καλών Τεχνών της Ελλάδας (βλ. ότι στο Σχέδιο Νόμου που είχαμε υποβάλλει στο ΥΠΠΟ το 2021 είχαμε προβλέψει έως 8 αποφοίτους): Στο παρόν υπό διαβούλευση νομοσχέδιο έχουν προβλεφτεί 2 απόφοιτοι, δηλαδή όπως ισχύει και σήμερα. Καθώς εκτιμούμε ότι το πλήθος των σπουδαστών θα αυξηθεί στα 20 άτομα ανά έτος περίπου (σύνολο περίπου 60 σπουδαστές και τα 3 έτη), θεωρούμε βάσει της εμπειρίας μας ότι αναλογικά θα είναι απολύτως εύλογο να είναι τουλάχιστον 5 οι απόφοιτοι που κατά σειρά επιτυχίας θα είναι άξιοι να εισάγονται χωρίς εξετάσεις στα ΑΕΙ Καλών Τεχνών της Ελλάδας, και έως 2 στην κάθε Σχολή. Και τούτο διότι η 3ετής σπουδή τους στη Σχολή μας, με την έντασή της και το απαιτητικό καλλιτεχνικό και τεχνικό περιεχόμενό της, καθιστά τους σπουδαστές εξαιρετικούς μελλοντικούς φοιτητές των ΑΕΙ Καλών Τεχνών. Επίσης μας έχει τύχει πολλαπλές φορές, πέραν των 2 πρώτων σπουδαστών, να υπάρχουν και άλλοι σπουδαστές που θα μπορούσαν τόσο βαθμολογικά όσο και από άποψη ουσιαστικών ικανοτήτων να συνέχιζαν τις σπουδές τους στην ΑΣΚΤ, εφόσον προβλεπόταν από το νόμο.
Άρθ.66 παρ1: Ως προς τη δυνατότητα κατατακτηρίων εξετάσεων του ν.3404/2005 για τους αποφοίτους της Σχολής, σας παρακαλούμε να μας διευκρινίσετε εάν αυτό αφορά με την ψήφιση του νόμου αυτομάτως όλα τα Τμήματα ΑΕΙ Καλών Τεχνών της Ελλάδας (μαζί με την ΑΣΚΤ), ή εάν αυτό προϋποθέτει πρώτα περαιτέρω έγκριση από τα εν λόγω ΑΕΙ ώστε να ισχύσει ως δικαίωμα των αποφοίτων μας. Επίσης θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε εάν η παρούσα διατύπωση του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου ως προς τις κατατακτήριες εννοεί την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα), το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. Εάν η διατύπωση στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο ως έχει αυτή τη στιγμή δεν εξασφαλίζει το να δίνουν οι απόφοιτοί μας κατατακτήριες στα παραπάνω Τμήματα ΑΕΙ, προτείνουμε να γίνει σαφέστερη η διατύπωση ώστε να εξασφαλιστεί το ότι όλοι οι απόφοιτοι της Σχολής μας θα μπορούν να δίνουν κατατακτήριες στα 4 ΑΕΙ Καλών Τεχνών που προαναφέραμε.
Άρθρο 72, Σχολική Εφορεία: Αναφέρεται ότι «η Σχολική Εφορεία λειτουργεί, συνεδριάζει και εισηγείται..». Θα θέλαμε να μας διευκρινίσετε πού θα εισηγείται και για τί θέματα θα εισηγείται.
Επίσης αναφέρεται ότι η «Σχολική Εφορεία δύναται να αναλαμβάνει τη δαπάνη σίτισης των σπουδαστών της Σχολής». Πώς θα μπορεί πρακτικά η Σχολική Εφορεία να αναλαμβάνει τη σίτιση των σπουδαστών; Θα υπάρχει κάποιο Ταμείο στη διάθεση της Σχολικής Εφορείας ώστε να αναλαμβάνει τις δαπάνες της σίτισης; Ή τα χρήματα της σίτισης θα εξασφαλίζονται από την πηγή που θα καλύπτει τις υπόλοιπες δαπάνες της Σχολής;
Θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι στο άρθρο 65 (πόροι) δεν αναφέρεται ρητά ότι οι πόροι θα μπορούν να διατίθενται και για τη σίτιση. Εάν όπως είναι τώρα η διατύπωση δεν προβλέπεται και η σίτιση, παρακαλούμε να συμπεριληφθεί η σίτιση ώστε να καταστεί εφικτή.
Άρθρο 62: Στα αναφερόμενα άρθρα του ν.3136/1955 που αναφέρονται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, προτείνουμε να προστεθεί το Άρθρο 5 Παράγραφοι 2 & 3 του ν.3136/1955, καθώς οι συγκεκριμένες διατάξεις αναφέρονται σε υποτροφίες που δίδονται στους Τήνιους αποφοίτους της Σχολής, αφενός για τις σπουδές τους στην ΑΣΚΤ, εάν είναι μεταξύ των δύο πρώτων κατά σειρά βαθμολογίας αποφοίτων μας, και αφετέρου για τη συνέχιση των σπουδών τους στο εξωτερικό μετά την ΑΣΚΤ εάν η διπλωματική εργασία τους βραβευτεί.
Άρθρο 69 (προσόντα Διευθυντή) περίπτωση δ: Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να απαλειφθεί η απαίτηση αποδεδειγμένης χρονικά οργανωτικής και διοικητικής εμπειρίας, διότι αυτή η διάταξη αποκλείει πάρα πολλούς ικανότατους καλλιτέχνες οι οποίοι μπορεί να είναι καλοί τόσο οργανωτικά όσο και διοικητικά. Το πιο σημαντικό κριτήριο είναι ο διευθυντής να είναι καλός καλλιτέχνης και να είναι ικανός να διδάξει το αντικείμενό του. Η διοικητική ικανότητα είναι προφανώς σημαντική, όμως μπορεί να εντοπιστεί συνδυαστικά σε πολλά πιθανά χαρακτηριστικά του βιογραφικού, του έργου, και μέσα από συνέντευξη και το υπόμνημα των υποψηφίων, πάντως όχι απαραίτητα από μία τυπικώς χρονικά αποδεδειγμένη οργανωτική και διοικητική εμπειρία. Η διοικητική εμπειρία θα μπορούσε να συνεκτιμάται, αλλά όχι ως προϋπόθεση του νόμου. Η διοικητική και οργανωτική ικανότητα φυσικά θα μπορούσε να αναφέρεται όταν προκηρυχτεί η θέση, όμως αυτή είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων, που στην περίπτωση των καλλιτεχνών παρουσιάζουν ιδιομορφία λόγω του ότι οι καλλιτέχνες πρώτα από όλα επιδιώκουν την εξέλιξη και τη δημιουργία του έργου τους (το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να είναι αξιόλογο).
Άρθρο 76: Τα όρια της αναφερόμενης ιδιοκτησίας του Δήμου Τήνου περιέχουν έναν αναγραμματισμό, και πρέπει να γίνει αντιμετάθεση των γραμμάτων Λ Κ και Ι ως ακολούθως:
«Ω-Α1-Β1-Γ1-Δ1-Ε1-Ζ1-Η1-Θ1-Ι1-Κ1-Λ1-Μ1-Ν1-Ξ1-Ο1-Π1-Ρ1-Σ1-Τ1-Υ1-Φ1-Χ1-Ψ1-Ω1-Α2-Β2-Γ2-Δ2-Ε2-Ζ2-Η2-Θ2-Ι2-Κ2-Λ2-Μ2-Ν2-Ξ2-Ο2-Π2-Ρ-Π-Ο-Ξ-Ν-Μ-Λ-Κ-Ι-Θ-Η-Ζ-Ε-Δ-Η3-Θ3-Ι3-Κ3-Λ3-Μ3-Ν3»
Άρθρο 74: Η φράση «Ως ανώτατο όριο ηλικίας εισόδου του μόνιμου διδακτικού προσωπικού της Σχολής ορίζεται το 55ο έτος» έχουμε την αίσθηση ότι πρέπει να απαλειφθεί διότι δεν ισχύει πλέον με τους νόμους του Δημοσίου.
Άρθρο 75, πίνακας, Α/Α 5: Στο Σχέδιο Νόμου έχει προβλεφτεί 1 θέση ΥΕ τραπεζοκόμου, όμως η Σχολή χρειάζεται μάγειρα αντί για τραπεζοκόμο, ώστε να μπορεί το φαγητό να παρασκευάζεται όπως και σήμερα στη Σχολή, σε χώρο των νέων κτιρίων τα οποία αυτή τη στιγμή είναι στη φάση της κατασκευής.
Άρθρο 77, Ρυθμίσεις για το Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά: Δεν εκφέρουμε άποψη, καθώς σεβόμαστε τη γνώμη του Τόπου, στον οποίο ανήκει το Μουσείο.
Ζητήματα που δεν αναφέρονται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο και θεωρούμε σημαντικό να αναφερθούν:
1. Είναι αναγκαίο να καθοριστεί το πώς θα ισχύσουν τα αναφερόμενα (όπως εργασιακά δικαιώματα, ECTS, πτυχίο κλπ) όχι μόνο για τους μελλοντικούς σπουδαστές, αλλά και για τους παλαιούς σπουδαστές οι οποίοι έχουν αποφοιτήσει καθώς και για τους νυν σπουδαστές της Σχολής.
2. Σπουδαστικά δικαιώματα: Ζητούμε να συμπεριληφθεί παράγραφος που να προβλέπει αναβολή στράτευσης, σπουδαστικά βοηθήματα και επιδόματα, μειωμένο εισιτήριο σε μέσα μαζικής μεταφοράς, μουσεία, θέατρα κλπ, καθώς επίσης να προβλέπεται ότι οι σπουδαστές της Σχολής θα είναι ασφαλισμένοι κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, όπως ισχύει και με τους φοιτητές όλης της Ελλάδας.
3. Επίσης, είναι σημαντικό στις διατάξεις να γίνει πρόβλεψη, ώστε μαθητές οι οποίοι ήδη φοιτούν στη Σχολή (ή έχουν φοιτήσει στο παρελθόν) και είναι απόφοιτοι Γυμνασίου, να συνεχίσουν να έχουν το σύνολο των δικαιωμάτων του μαθητή και αποφοίτου μετά την ψήφιση του νόμου καθώς είχαν/έχουν εισαχθεί με το προηγούμενο νομικό πλαίσιο που ισχύει μέχρι σήμερα (όπως για παράδειγμα ΑΣΚΤ ή Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ εάν είναι στους 2 πρώτους κατά βαθμολογία αποφοίτους κλπ).
4. Με τις όποιες αλλαγές θα γίνουν επί διοικητικών και χρηματοδοτικών ζητημάτων καθώς και με τη χρήση των πόρων της Σχολής, πρέπει να εξασφαλιστεί η δυνατότητα δαπάνης, ώστε η Σχολή να μπορεί μελλοντικά να χρησιμοποιεί (ή και να αποκτήσει) ξενώνες/εστίες για τους σπουδαστές της, είτε προβαίνοντας σε συμφωνίες χρήσης/μίσθωσης έτοιμων κτιρίων με τοπικούς ιδιοκτήτες, είτε προβαίνοντας στη δημιουργία/απόκτηση κτιρίου για αυτό το σκοπό.
Ο Σύλλογος των Καθηγητών του ΠΕΣΚΤΠΤ:
-Λεωνίδας Χαλεπάς, Γλύπτης και Αρχιτέκτων Μηχανικός, Διευθυντής και Καθηγητής Γλυπτικής του ΠΕΣΚΤΠΤ
-Ευθύμιος Λαζόγκας, Ιστορικός Τέχνης, Δρ Καθηγητής Ιστορίας Τέχνης του ΠΕΣΚΤΠΤ
-Κωνσταντίνος Νταούλας, Ζωγράφος, Καθηγητής Ζωγραφικής του ΠΕΣΚΤΠΤ
Σας γνωρίζουμε ότι, η Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου αλλά και το Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά στο Πύργο της Τήνου ιδρύθηκαν το 1955 και το 1970 αντίστοιχα με πρωτεργάτη το Ιστορικό μας Σωματείο το οποίο με ενέργειες και πάμπολλες χρηματοδοτήσεις μαζί με άλλους σημαντικούς φορείς της Τήνου ίδρυσαν αυτές τις κοιτίδες Πολιτισμού για τις οποίες καμαρώνουν σήμερα οι Τηνιακοί.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
Α) α. στο άρθρο 62 παράγραφο 1 να αντικατασταθεί σε « Ανώτερη Σχολή Καλών Τεχνών και Μαρμαροτεχνίας Πανόρμου Τήνου»
β. στην ίδια παράγραφο που αναφέρει «διέπεται εφεξής από τον παρόντα και τα άρθρα 1,2,8,9 και 11 έως 14 του ν.3136/1955 να τροποποιηθεί αφαιρώντας το άρθρο 13, ήτοι: 1,2,8,9,11,12 και 14.
γ. στο ίδιο άρθρο παράγραφο 2 να τροποποιηθεί: Η Σχολή έχει την έδρα της στο οικισμό Πύργος της Κοινότητας Πανόρμου του Δήμου Τήνου.
Β) α.στο άρθρο 65 να προστεθεί παράγραφος (ζ) στην οποία να αναφέρετε ρητά ότι η Σχολή θα χρηματοδοτείται κυρίως από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Πολιτισμού.
Γ)α. στο άρθρο 66 παράγραφο 1 αναφέρει ότι οι εξετάσεις διεξάγονται στις εγκαταστάσεις της Σχολής και περιλαμβάνουν υποχρεωτική δια ζώσης εξέταση υποψηφίων σε καλλιτεχνική δεξιότητα στη μαρμαροτεχνία. Προτείνουμε να καταργηθεί η μαρμαροτεχνία και να αντικατασταθεί με την δεξιότητα στο σχέδιο και προφορική εξέταση σε λοιπά επιλεγμένα θέματα.
β. στο άρθρο 66 παράγραφο 3 (αναφέρει ότι έως 2 απόφοιτοι , κατά σειρά επιτυχίας, δύνανται να εισάγονται χωρίς εξετάσεις στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών κλπ) προτείνουμε αυτό να διευρυνθεί, σε 5 σπουδαστές, εφόσον είναι εφικτό, 2 απόφοιτοι στην Ανωτέρα Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (ισχύει μέχρι τώρα) και από ένας (1)σύμφωνα με την βαθμολογία αποφοίτησης σε άλλες ανώτερες Σχολές Καλών Τεχνών της χώρας μας. (π.χ Φλώρινας Ιωαννίνων Θεσσαλονίκης κλπ).
Δ) α. στο άρθρο 72 στη παράγραφο 1 αναφέρεται ότι η επιτροπή είναι αρμόδια για τον έλεγχο της καλής χρήσης των ακινήτων από την Σχολή. Η συγκρότηση της Σχολικής Εφορείας ορίζει Πρόεδρο της επιτροπής τον Διευθυντή της Σχολής. Ο ελεγχόμενος φορέας δεν μπορεί να έχει ως ελεγκτή τον Διευθυντή της Σχολής. Άρα ο Διευθυντής της Σχολής πρέπει να αντικατασταθεί από εκπρόσωπο του Δήμου Τήνου ως Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας, (1) έναν καθηγητή της Σχολής, (1) Επίτροπο του Π.Ι.Ι.Ε.Τ μέλος της Διοικούσας Επιτροπής και 3 πολίτες του Δήμου Τήνου.
β. στο άρθρο 72 παράγραφος 4 προτείνουμε να καταργηθεί. Δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης εφόσον ο προϋπολογισμός της Σχολής καλύπτεται από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Η σίτιση των σπουδαστών είναι αρμοδιότητα της Σχολής και όχι της Σχολικής Εφορείας. Προτείνουμε σε περιπτώσεις χρηματοδότησης από το Π.Ι.Ι.Ε.Τ ή άλλους χορηγούς, τότε οι χορηγοί θα έχουν και τον αποκλειστικό οικονομικό έλεγχο για τις προσφερόμενες υπηρεσίες.
Ε) α. στο άρθρο 77 . Διαφωνούμε ριζικά με αυτό το άρθρο, και ζητούμε την αφαίρεση του.
Δεν είναι δυνατόν στο Δημοτικό Μουσείο «Γιαννούλη Χαλεπά» να έχει ρόλο η Σχολή και ο Διευθυντής της .
Σε περίπτωση που επιθυμείτε να παραμείνει το εν λόγω άρθρο, προτείνουμε, στην θέση του Διευθυντή της Σχολής να αντικατασταθεί από τον εκάστοτε επιχώριο Αντιδήμαρχο , ως πρόεδρος, αναπληρούμενο από τον εκάστοτε Πρόεδρο το Τοπικού Συμβουλίου, μια (1) ανεγνωρισμένη προσωπικότητα από τον χώρο του πολιτισμού ή εναλλακτικά τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και ακολούθως (3) τρεις πολίτες του Δήμου Τήνου, (2) δυο της Κοινότητας Πανόρμου και (1) ένας της Τοπικής Κοινότητας Υστερνίων .
β) Στη παράγραφο 2 του ως άνω άρθρου η επιτροπή έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα σε καλλιτεχνικά θέματα μόνο, τα σχετιζόμενα θέματα την διοικητική λειτουργία του Μουσείου να ρυθμίζονται από τον Δήμο Τήνου.
Αρχικά ο τίτλος θα έπρεπε να περιέχει κυρίως τις λέξεις ΓΛΥΠΤΙΚΗ και ΤΕΧΝΗ οπότε θα μπορούσε να είναι
ΑΝΩΤΕΡΗ ΣΧΟΛΗ ΜΑΡΜΑΡΟΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΝΟΥ
Άρθρο 65
Πόροι
Η διοικητική και οικονομική υποστήριξη που χρειάζεται η περιγραφή της εισροής πόρων -Ευρωπαϊκά προγράμματα, χορηγίες, κληροδοτήματα, σεμινάρια, αναλήψεις έργων…- δεν νομίζω ότι καλύπτονται από δύο μόνο ΠΕ οικονομικού και τον Διευθυντή και τρεις ΠΕ καθηγητές τεχνών που παράλληλα έχουν και το διδακτικό έργο τους.
Άρθρο 72
Σχολική Εφορεία
που είναι αμισθί και η «οποία είναι, ιδίως, αρμόδια για τον έλεγχο καλής χρήσης των ακινήτων από τη Σχολή.» και «δύναται να αναλαμβάνει τη δαπάνη σίτισης των σπουδαστών της Σχολής»
Ερώτημα: όταν λέει αναλαμβάνει τη σίτιση εννοεί ότι αυτή θα γίνεται από τους πόρους της σχολής;
Άρθρο 76
Παραχώρηση χρήσης δημοτικών ακινήτων χωρίς αντάλλαγμα στο Υπουργείο Πολιτισμού
Σε μια εποχή που το ΥΠΠΟ προσφέρει ακόμη και τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας, τοποθετώντας άκριτα διοικητικά συμβούλια χωρίς προσοντολόγιο, το να
«Παραχωρείται, άνευ ανταλλάγματος, στο Υπουργείο Πολιτισμού, η χρήση του δημοτικού ακινήτου που βρίσκεται στον Δήμο Τήνου» τουλάχιστον με προβληματίζει για το μέλλον των κτιρίων και της Σχολής.
Εύχομαι καλή επιτυχία
Η αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας της σχολής είναι προς την ορθή κατεύθυνση, αναβαθμίζει τη σχολή και εξασφαλίζει τα θεσμικά, εργασιακά και λειτουργικά/διαχειριστικά θέματα. Παρά ταύτα θα ήθελα τα υποβάλλω της παρακάτω παρατηρήσεις:
1. Η σχολή στον τίτλο της δεν μπορεί να μην περιέχει την έννοια της «Γλυπτικής» ή/και «Καλών Τεχνών». Οι σπουδαστές διδάσκονται κυρίως γλυπτική σε μάρμαρο, γλυπτική σε πηλό, σχέδιο/ζωγραφική και ιστορία της τέχνης. Δεν διδάσκονται μόνο τεχνικές κοπής μαρμάρινων όγκων. Δεν είναι μια τεχνική σχολή αλλά μία σχολή ΤΕΧΝΗΣ. Οι απόφοιτοι είναι καλλιτέχνες – γλύπτες όχι τεχνικοι μαρμάρου. Μιά σχολή διεθνούς φήμης όπως αυτή, ήδη σπουδάζουν στη σχολή άτομα από διάφορες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, δε πρέπει να μειώνετε το εύρος των δεξιοτήτων που διδάσκεται με τον τίτλο «σχολή Μαρμαροτεχνίας» αλλά θα πρέπει να υπάρχει ειλικρινή έκφραση των δεξιοτήτων που παρέχονται στους σπουδαστές.
2. Θα πρέπει, σύμφωνα με τη διδακτέα ύλη, να υπάρχει αναγνώριση κάποιον μαθημάτων στους σπουδαστές που συνεχίζουν τις σπουδές τους στις σχολές Καλών Τεχνών της χώρας.
ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΗΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 67 ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΙΣΧΥΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ , ΓΙΑ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΕΤΩΝ ?ΕΙΧΕ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΕΤΩΝ ΜΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΝΟΣ ΕΞΑΜΗΝΟΥ.
Η ΜΑΡΜΑΡΟΤΕΧΝΙΑ ΕΧΕΙ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΝ ΠΑΝΟΡΜΟ ΤΗΝΟΥ !!
ΑΡΘ 62:
ΑΝΤΙ:«ΑΝΩΤΕΡΗ ΣΧΟΛΗ ΜΑΡΜΑΡΟΤΕΧΝΙΑΣ ΤΗΝΟΥ» ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ..ΠΑΝΟΡΜΟΥ ΤΗΝΟΥ.
Η σχολή και η μαρμαροτεχνία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κοινότητα ΠΑΝΟΡΜΟΥ ΤΗΝΟΥ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ.
ΠΑΡΕΧΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΣΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ.
ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΟ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ.
Η ΣΧΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΠΑΝΟΡΜΟΥ , Ο ΠΑΝΟΡΜΟΣ ΕΧΕΙ ΕΞΕΧΟΝΤΕΣ ΓΛΚΥΠΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΤΗΝΟΣ ΕΝ ΓΕΝΕΙ .
ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΜΕ ΠΙΟ ΣΚΠΕΠΤΙΚΟ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΚΛΕΙΔΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ.
ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΝ ΠΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ .
ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΝΟΜΟΘΕΤΗΣ η ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΤΙ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ.
Ο ΚΑΘΕ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΕ ΑΛΛΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΕΧΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ.
ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΩΡΗΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΩΡΙΖΕΙ.
ΔΛΔ Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ , η ο ΙΔΙΩΤΗΣ ΔΙΕΥΘΘΥΝΤΗΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΛΟΓΟ ΣΤΗΝ ΣΥΓΛΛΗΤΟ η ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ..
ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ..:ΓΙΑΤΙ ΑΟΡΙΣΤΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ..
ΠΡΟΣΕΞΧΤΕ ΜΗΝ ΣΤΡΕΨΕΤΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΠΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΕΙ ΤΟΣΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ….
ΟΠΟΙΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ..ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΜΑΡΜΑΡΟΥ , Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΠΑΝΟΡΜΟΥ , ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΑΡΜΑΡΟ …
ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΜΟΡΦΩΘΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΠΙΚΑ ..ΔΛΔ ΣΤΟΝ ΠΑΝΟΡΜΟ ΤΗΝ ΚΟΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ…
Μπράβο