- Υπουργείο Πολιτισμού - https://www.opengov.gr/cultureathl -

ΜΕΡΟΣ ΣΤ’: ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ «ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΠΑΝΟΡΜΟΥ ΤΗΝΟΥ» ΣΕ «ΑΝΩΤΕΡΗ ΣΧΟΛΗ ΜΑΡΜΑΡΟΤΕΧΝΙΑΣ ΤΗΝΟΥ» ΚΑΙ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ (άρθρα 62-80)

ΜΕΡΟΣ ΣΤ’

ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ «ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΠΑΝΟΡΜΟΥ» ΣΕ «ΑΝΩΤΕΡΗ ΣΧΟΛΗ ΜΑΡΜΑΡΟΤΕΧΝΙΑΣ ΤΗΝΟΥ» ΚΑΙ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

 

Άρθρο 62

Νομική φύση – Έδρα

  1. Το Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, που ιδρύθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3136/1955 (Α’ 35), μετονομάζεται σε «Ανώτερη Σχολή Μαρμαροτεχνίας Τήνου» (εφεξής «η Σχολή») και διέπεται εφεξής από τον παρόντα και από τα άρθρα 1, 2, 8, 9 και 11 έως 14 του ν. 3136/1955.
  2. Η Σχολή έχει την έδρα της στον οικισμό Πανόρμου του Δήμου Τήνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, συνιστά οργανική μονάδα του Υπουργείου Πολιτισμού και λειτουργεί σε επίπεδο Διεύθυνσης.

 

Άρθρο 63

Σκοπός

  1. Σκοπός της Σχολής είναι η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση των σπουδαστών της στη μαρμαροτεχνία και η προπαρασκευή έμπειρων μαρμαροτεχνιτών, προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, συναφούς καλλιτεχνικού αντικειμένου.
  2. Για την εκπλήρωση των σκοπών της η Σχολή δύναται:

(α) να συνάπτει κάθε είδους συμβάσεις, συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας και προγραμματικές συμβάσεις με φυσικά και νομικά πρόσωπα, ημεδαπά και αλλοδαπά,

(β) να συνεργάζεται με φορείς που έχουν παρεμφερείς σκοπούς και

(γ) να καθίσταται δικαιούχος για την υλοποίηση έργων – προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων, εν όλω ή εν μέρει, από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή από άλλους φορείς χρηματοδότησης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.

 

Άρθρο 64

Διοικητική διάρθρωση

Η Σχολή διαρθρώνεται σε δύο (2) Τμήματα ως εξής:

α) Τμήμα Διδασκαλίας και Έρευνας, του οποίου προΐσταται ο Διευθυντής της Σχολής και

β) Τμήμα Διοικητικής, Οικονομικής και Τεχνικής Υποστήριξης, του οποίου προΐσταται υπάλληλος του Κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, ειδικότητας ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού ή ΠΕ Οικονομικού.

 

 Άρθρο 65

Πόροι

  1. Πόροι της Σχολής είναι:

α) χρηματοδοτήσεις και κάθε είδους ενισχύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από άλλους ευρωπαϊκούς ή διεθνείς οργανισμούς,

β) δωρεές, ενισχύσεις, κληρονομίες, κληροδοσίες, χορηγίες και κάθε είδους εισφορές από φυσικά ή νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα, της ημεδαπής ή της αλλοδαπής,

γ) έσοδα από σεμινάρια ή θερινά τμήματα, για τα οποία η Σχολή χορηγεί πιστοποιητικά παρακολούθησης,

δ) έσοδα από τέλη εγγραφής και φοίτησης αλλοδαπών σπουδαστών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης,

ε) έσοδα από πωλήσεις, αναλήψεις εργασιών και υπηρεσιών που σχετίζονται με τους σκοπούς που υπηρετεί η Σχολή και

στ) έσοδα από οποιαδήποτε άλλη πηγή.

  1. Το ύψος των εσόδων των περ. γ) και δ) της παρ. 1 καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, μετά από εισήγηση του Διευθυντή της Σχολής.
  2. Οι πόροι της Σχολής διατίθενται για τις ανάγκες του διδακτηρίου, την προμήθεια των επίπλων, υλικών χρήσιμων για την εκπαίδευση των μαθητών, την αμοιβή του έκτακτου διδακτικού, διοικητικού και τεχνικού-βοηθητικού προσωπικού και τις εν γένει ανάγκες για τη λειτουργία της, τη συντήρηση των εγκαταστάσεών της, καθώς και για τις κτιριολογικές της ανάγκες.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

 

Άρθρο 66

Εισαγωγή στη Σχολή – Πρόγραμμα σπουδών

  1. 1. Στη Σχολή εισάγονται υποψήφιοι οι οποίοι κατέχουν τουλάχιστον απολυτήριο Γενικού Λυκείου (ΓΕ.Λ.) ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) ή ισότιμου τίτλου της ημεδαπής ή αλλοδαπής και οι οποίοι, κατά παρέκκλιση του άρθρου 4 του ν. 4186/2013 (Α’ 193), επιτυγχάνουν σε ειδικές εξετάσεις. Οι εν λόγω εξετάσεις διεξάγονται στις εγκαταστάσεις της Σχολής και περιλαμβάνουν υποχρεωτική δια ζώσης εξέταση των υποψηφίων φοιτητών σε καλλιτεχνική δεξιότητα στη μαρμαροτεχνία και γραπτή και προφορική εξέταση σε επιλεγμένα θέματα.
  2. Οι σπουδές στη Σχολή είναι τριετείς, διαιρούνται σε έξι (6) εξάμηνα σπουδών και καταλήγουν στην απόκτηση πτυχίου μαρμαροτεχνίας επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (Ε.Π.Π.). Κάθε εξάμηνο σπουδών πιστώνεται με είκοσι (20) πιστωτικές μονάδες (ECTS). Για να αποφοιτήσει από τη Σχολή ο σπουδαστής πρέπει, σωρευτικά, να έχει συμπληρώσει τρία (3) έτη φοίτησης και να έχει συγκεντρώσει εκατόν είκοσι (120) ECTS.
  3. Κάθε σχολικό έτος, έως δύο (2) απόφοιτοι της Σχολής, κατά σειρά επιτυχίας, δύνανται να εισάγονται χωρίς εξετάσεις στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ή σε άλλα Τμήματα ή Σχολές Α.Ε.Ι. της ημεδαπής που έχουν ως αντικείμενο τις Καλές Τέχνες. Οι απόφοιτοι της Σχολής δύνανται να κατατάσσονται σε Α.Ε.Ι. συναφούς καλλιτεχνικής ειδικότητας με τον τίτλο αποφοίτησής τους, κατόπιν συμμετοχής σε κατατακτήριες εξετάσεις του ν. 3404/2005 (Α΄260).
  4. Ο Κανονισμός Σπουδών της Σχολής εκδίδεται με την απόφαση της παρ. 2 του άρθρου 78 και περιλαμβάνει, ιδίως:

α) το βαθμολογικό σύστημα και το σύστημα αξιολόγησης των σπουδαστών,

β) τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των σπουδαστών,

γ) το πρόγραμμα σπουδών, το σύστημα απουσιών, τα σχετικά με την έναρξη και λήξη του διδακτικού έτους, τις αργίες και τις διακοπές, τη διδακτέα ύλη της Σχολής και την αντιστοίχιση των μαθημάτων με τις μονάδες ECTS,

δ) τον τύπο των χορηγούμενων πτυχίων, και

ε) τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία εισαγωγής των δύο (2) αποφοίτων της Σχολής σε Τμήματα ή Σχολές Α.Ε.Ι. κατά το πρώτο εδάφιο της παρ. 3.

  1. Το πρόγραμμα σπουδών της Σχολής καταρτίζεται με γνώμονα την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της και έχει ως σκοπό τη διδασκαλία της τέχνης του μαρμάρου και την άρτια εκπαίδευση των σπουδαστών της, λαμβάνοντας υπόψη την τηνιακή μαρμαροτεχνία, την παράδοση του μαρμάρου με την αρχαία και νεότερη μορφή της, καθώς και την εξέλιξη της τεχνικής.

 

Άρθρο 67

Επαγγελματικά και λοιπά δικαιώματα

  1. Οι απόφοιτοι της Σχολής έχουν το δικαίωμα να προσλαμβάνονται, κατά προτεραιότητα, σε έργα αναστηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με την παρ. 12 του άρθρου 79 του π.δ. 4/2018 (Α’ 7), να εργάζονται ως εξειδικευμένοι Μαρμαροτεχνίτες και να εκτελούν πάσης φύσεως παραγγελίες έργων γλυπτικής όπως νεκροταφείων, διακοσμήσεων σε εκκλησίες, προτομών, ανδριάντων, ορθομαρμαρώσεων.
  2. Οι απόφοιτοι της Σχολής δύνανται να αιτηθούν την εγγραφή τους στο Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, εφόσον έχουν διετή καλλιτεχνική δραστηριότητα επιπλέον της τριετούς φοίτησής τους στη Σχολή.
  3. Οι απόφοιτοι της Σχολής δύνανται να λαμβάνουν μέρος σε καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς, ανεξαρτήτως ύψους προϋπολογισμού του έργου, έχοντας τα ίδια δικαιώματα με τα μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, στην περίπτωση βράβευσης ή επιλογής από την Επιτροπή Διαγωνισμού στον οποίο υποβλήθηκε το έργο τους και να ανακηρύσσονται ανάδοχοι εκπλήρωσης του έργου.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄

ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

 

Άρθρο 68

Διευθυντής

  1. 1. Της Σχολής προΐσταται Διευθυντής, ο οποίος διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, κατόπιν πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία καταρτίζεται από τον Σύλλογο Καθηγητών της Σχολής. Η αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων πραγματοποιείται από τον Σύλλογο Καθηγητών της Σχολής, ο οποίος συντάσσει αιτιολογημένη εισήγηση που περιλαμβάνει αξιολογικό πίνακα κατάταξης των υποψηφίων. Η εισήγηση του δεύτερου εδαφίου διαβιβάζεται σε ειδική πενταμελή Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και εκφράζει τη σύμφωνη γνώμη της. Η Επιτροπή αποτελείται από δύο (2) Καθηγητές Αρχιτεκτονικών Σχολών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, ανάλογα με το αντικείμενο της εκάστοτε προκήρυξης και τρεις (3) Καθηγητές καλλιτεχνικών μαθημάτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.), ή άλλων Τμημάτων ή Σχολών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής που έχουν ως αντικείμενο τις Καλές Τέχνες.
  2. Ο Διευθυντής είναι μόνιμος υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού.
  3. Η θέση του Διευθυντή είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Τον Διευθυντή, όταν απουσιάζει ή κωλύεται, αναπληρώνει ο έτερος καθηγητής Γλυπτικής ή Ζωγραφικής, ύστερα από απόφαση του Συλλόγου Καθηγητών.

 

Άρθρο 69

Προσόντα Διευθυντή

Ο Διευθυντής διαθέτει τα εξής προσόντα:

α) κατέχει πτυχίο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών ή ισότιμο τίτλο της αλλοδαπής,

β) έχει την ειδικότητα του γλύπτη ή ζωγράφου,

γ) έχει αναγνωρισμένο και αξιόλογο καλλιτεχνικό έργο και

δ) έχει πενταετή τουλάχιστον οργανωτική και διοικητική εμπειρία.

 

Άρθρο 70

Αρμοδιότητες Διευθυντή

1.Ο Διευθυντής είναι αρμόδιος για την εύρυθμη λειτουργία της Σχολής, καθορίζει το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης της και εκπροσωπεί τη Σχολή δικαστικά και εξώδικα.

Ειδικότερα, ο Διευθυντής:

α) εποπτεύει και συντονίζει την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών της Σχολής,

β) επιβλέπει την τήρηση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας,

γ) εξειδικεύει, σε συνεργασία με τον Σύλλογο των Καθηγητών, την εκπαιδευτική πολιτική και τη στρατηγική της Σχολής και εισηγείται τους επιμέρους στόχους και τα μέσα που απαιτούνται για την υλοποίηση της αποστολής της και, ιδίως, τρόπους και μέσα διασφάλισης της βιωσιμότητας της Σχολής, προώθησης της οικονομικής της ανάπτυξης και αποτελεσματικής προσέλκυσης χορηγών και δωρητών,

δ) συντάσσει τον ετήσιο προϋπολογισμό, την ετήσια έκθεση πεπραγμένων και τον οικονομικό απολογισμό της Σχολής και τους υποβάλλει προς έγκριση στις αρμόδιες οργανικές μονάδες του Υπουργείου Πολιτισμού,

ε) είναι υπεύθυνος για την εκτέλεση των συμβάσεων της Σχολής και συνομολογεί και υπογράφει τις συμβάσεις της,

στ) εγκρίνει τις λειτουργικές δαπάνες της Σχολής, στο πλαίσιο του ετήσιου προϋπολογισμού,

ζ) κατανέμει και τοποθετεί το προσωπικό στις οργανικές μονάδες της Σχολής και λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την αναβάθμιση και πληρέστερη αξιοποίησή του,

η) αξιολογεί ετησίως το διδακτικό και λοιπό προσωπικό της Σχολής.

  1. Ο Διευθυντής προεδρεύει του Συλλόγου Καθηγητών της Σχολής και επιτρέπεται να διδάσκει τα μαθήματα της Σχολής που εντάσσονται στην ειδικότητά του.

 

Άρθρο 71

Σύλλογος Καθηγητών

  1. Το διδακτικό προσωπικό και ο Διευθυντής του Σχολείου αποτελούν τον Σύλλογο Καθηγητών.
  2. Ο Σύλλογος των Καθηγητών αποφασίζει για κάθε ζήτημα που αφορά στην εκπαιδευτική λειτουργία και οργάνωση της Σχολής, σύμφωνα με τον παρόντα και τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας της Σχολής.

 

Άρθρο 72

Σχολική Εφορεία

  1. Στο Σχολείο συστήνεται άμισθη επιτροπή συμβουλευτικού χαρακτήρα με την ονομασία «Σχολική Εφορεία», η οποία είναι, ιδίως, αρμόδια για τον έλεγχο καλής χρήσης των ακινήτων από τη Σχολή.
  2. Η Σχολική Εφορεία συγκροτείται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Πολιτισμού, με τριετή θητεία, και αποτελείται από έξι (6) μέλη ως εξής:

α) τον Διευθυντή της Σχολής, ως Πρόεδρο της Επιτροπής,

β) έναν (1) Επίτροπο του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τη Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος,

γ) τρεις (3) πολίτες του Δήμου Τήνου με τους αναπληρωτές τους, δύο (2) εκ των οποίων είναι κάτοικοι της Κοινότητας Πανόρμου και ένας (1) είναι κάτοικος της Κοινότητας Υστερνίων, οι οποίοι επιλέγονται από πίνακα που καταρτίζεται από τις ανωτέρω Κοινότητες, ο οποίος περιλαμβάνει διπλάσιο τουλάχιστον αριθμό προσώπων και

δ) έναν (1) εκπρόσωπο του Δήμου Τήνου, που ορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

  1. Η Σχολική Εφορεία λειτουργεί, συνεδριάζει και εισηγείται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999). Υπεύθυνος για την τήρηση των πρακτικών των συνεδριάσεων είναι υπάλληλος του Τμήματος Διοικητικής, Οικονομικής και Τεχνικής Υποστήριξης της Σχολής.
  2. Η Σχολική Εφορεία δύναται να αναλαμβάνει τη δαπάνη σίτισης των σπουδαστών της Σχολής.

 

Άρθρο 73

Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας

Με τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας της Σχολής, ο οποίος εγκρίνεται με την απόφαση της παρ. 2 του άρθρου 79, καθορίζονται ιδίως:

α) η εσωτερική οργάνωση της Σχολής,

β) οι αρμοδιότητες του Διευθυντή της Σχολής,

γ) οι αρμοδιότητες του Συλλόγου των Καθηγητών,

δ) η κατανομή των αρμοδιοτήτων, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του διοικητικού, βοηθητικού και τεχνικού προσωπικού, και

ε) η διαδικασία και τα όργανα κατάρτισης και δημοσίευσης των προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή του προσωπικού που εργάζεται με συμβάσεις έργου, εργασίας ορισμένου χρόνου, και παροχής υπηρεσιών.

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

 

Άρθρο 74

Διδακτικό προσωπικό

1.Το διδακτικό προσωπικό της Σχολής αποτελείται από οκτώ (8) υπαλλήλους ως εξής:

(α) τον Διευθυντή της Σχολής,

(β) έναν (1) Καθηγητή Γλυπτικής ή Ζωγραφικής, που κατέχει πτυχίο Α.Ε.Ι. Καλών Τεχνών της ημεδαπής ή ισότιμο τίτλο της αλλοδαπής και έχει αναγνωρισμένο και αξιόλογο καλλιτεχνικό έργο. Αν ο Διευθυντής έχει την ειδικότητα του γλύπτη, η προκήρυξη της θέσης του καθηγητή γίνεται στο γνωστικό αντικείμενο του ζωγράφου, και αντιστρόφως,

(γ) έναν (1) Καθηγητή Αρχιτέκτονα Μηχανικό-Αναστηλωτή (ΠΕ), που κατέχει γα) δίπλωμα Αρχιτέκτονα Μηχανικού Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ισότιμου τίτλου ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής, γβ) μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αναγνωρισμένου πανεπιστημίου της αλλοδαπής με αντικείμενο στις αποκαταστάσεις ή στις αναστηλώσεις και γγ) αξιόλογο επαγγελματικό έργο στο εν λόγω αντικείμενο,

(δ) έναν (1) Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης (ΠΕ), που κατέχει δα) πτυχίο Φιλοσοφικής Σχολής, κατά προτίμηση Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ή Φιλοσοφίας ή Ιστορίας ή Ιστορίας και Εθνολογίας ή Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας ή Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ισότιμου τίτλου της αλλοδαπής, ή πτυχίο του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών ή ισότιμο τίτλο της αλλοδαπής και δβ) μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αναγνωρισμένου πανεπιστημίου της αλλοδαπής στην ιστορία της τέχνης ή σε συναφές αντικείμενο,

(ε) τρεις (3) Δασκάλους Μαρμαροτεχνίας (ΔΕ), απόφοιτους της Σχολής, με αξιόλογο έργο που πιστοποιεί την ικανότητά τους να διδάξουν το εν λόγω μάθημα στο πλαίσιο των ιδιαίτερων απαιτήσεων της Σχολής και

(στ) έναν (1) Βοηθό Εργαστηρίων, Μαρμαροτεχνίτη (ΔΕ), απόφοιτο της Σχολής, με αξιόλογο έργο και εμπειρία, ο οποίος υποβοηθεί το διδακτικό έργο ως τεχνικός βοηθός στα εργαστήρια Γλυπτικής και Ζωγραφικής και ως βοηθός εργαστηρίου στο μάθημα της Μαρμαροτεχνίας. Ο Βοηθός Εργαστηρίων δύναται να εκτελεί και καθήκοντα τεχνικού υπαλλήλου/γενικών καθηκόντων/γενικής επιστασίας σε περίπτωση έλλειψης του αρμοδίου υπαλλήλου, καθώς και να εκτελεί εργασίες συντήρησης του εξοπλισμού της Σχολής.

  1. Το διδακτικό προσωπικό της παρ. 1 διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, κατόπιν πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία καταρτίζεται από τον Σύλλογο Καθηγητών της Σχολής. Η αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων πραγματοποιείται από τον Σύλλογο Καθηγητών της Σχολής, ο οποίος συντάσσει αιτιολογημένη εισήγηση που περιλαμβάνει αξιολογικό πίνακα κατάταξης των υποψηφίων. Η εισήγηση του δεύτερου εδαφίου διαβιβάζεται σε ειδική πενταμελή επιτροπή, η οποία εκφράζει τη σύμφωνη γνώμη της.
  2. Η ειδική επιτροπή της παρ. 2 συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και αποτελείται από: δύο (2) Καθηγητές Αρχιτεκτονικής Σχολής Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, ανάλογα με το αντικείμενο της εκάστοτε προκήρυξης, και τρεις (3) Καθηγητές καλλιτεχνικών μαθημάτων της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.), ή άλλων Τμημάτων ή Σχολών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής που έχουν ως αντικείμενο τις καλές τέχνες.
  3. Το διδακτικό προσωπικό της Σχολής είναι μόνιμοι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και οι πάσης φύσεως αμοιβές τους βαρύνουν τον προϋπολογισμό αυτού, σύμφωνα με τον ν. 4354/2015 (Α’ 176).
  4. Ως ανώτατο όριο ηλικίας εισόδου του μόνιμου διδακτικού προσωπικού της Σχολής ορίζεται το πεντηκοστό πέμπτο έτος.
  5. Η Σχολή μπορεί να συνεργάζεται με εξωτερικούς συνεργάτες, καλλιτέχνες, επιστήμονες, ή επαγγελματίες, συνάπτοντας, προς τούτο, συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, συμβάσεις έργου ή συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με σκοπό τον εμπλουτισμό και την υποστήριξη του διδακτικού προγράμματος και της δράσης της, καθώς και για τις ανάγκες υλοποίησης σεμιναρίων, συνεργασιών με άλλα Ιδρύματα ή άλλων δράσεων σχετικών με το αντικείμενό της. Οι αμοιβές και οι κάθε είδους αποζημιώσεις των προσώπων του προηγούμενου εδαφίου καταβάλλονται από το Ταμείο της Σχολής ή απευθείας από άλλους ιδιωτικούς ή και ίδιους πόρους.

 

Άρθρο 75

Διοικητικό, βοηθητικό και τεχνικό Προσωπικό

  1. Στη Σχολή συστήνονται πέντε (5) οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού, οι οποίες κατανέμονται κατά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα ως εξής:
Α/ΑΚΛΑΔΟΣΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ
1ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ– ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ1
2ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΠΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ1
3ΥΕ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝΥΕ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ1
4 ΥΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝΥΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ1
5ΥΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΣΤΙΑΣΗΣΥΕ ΤΡΑΠΕΖΟΚΟΜΩΝ1

 

  1. Το προσωπικό της παρ. 1 είναι μόνιμοι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού, προσλαμβάνεται σύμφωνα με τον ν. 4765/2021 (Α’ 6) και αμείβεται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου, βάσει του ν. 4354/2015 (Α’ 176).
  2. Έως την πρόσληψη του προσωπικού, σύμφωνα με την παρ. 2, είναι δυνατόν τα καθήκοντα αυτού να ανατίθενται σε απασχολούμενους με σύμβαση ορισμένου χρόνου, έργου ή παροχής υπηρεσιών. Για την πρόσληψη καταρτίζεται πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τον Διευθυντή της Σχολής, στην οποία αναγράφονται τα ειδικότερα προσόντα, ο τρόπος αξιολόγησης αυτών και κάθε άλλο αναγκαίο στοιχείο. Η αξιολόγηση των υποψηφίων πραγματοποιείται από τον Σύλλογο των Καθηγητών και η απόφαση λαμβάνεται από τον Διευθυντή της Σχολής. Το προσωπικό της παρούσας αμείβεται από το Ταμείο της Σχολής.
  3. Για την κάλυψη απρόβλεπτων ή έκτακτων αναγκών είναι δυνατή η πρόσληψη εποχικού και έκτακτου προσωπικού, το οποίο αμείβεται από το Ταμείο της Σχολής.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄

ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

 

Άρθρο 76

Παραχώρηση χρήσης δημοτικών ακινήτων χωρίς αντάλλαγμα στο Υπουργείο Πολιτισμού

  1. Παραχωρείται, άνευ ανταλλάγματος, στο Υπουργείο Πολιτισμού, η χρήση του δημοτικού ακινήτου που βρίσκεται στον Δήμο Τήνου της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, εμβαδού 3.104,23 τ.μ., ιδιοκτησίας του Δήμου Τήνου, όπως αυτό εµφαίνεται υπό στοιχεία «Ω-Α1-Β1-Γ1-Δ1-Ε1-Ζ1-Η1-Θ1-Ι1-Κ1-Λ1-Μ1-Ν1-Ξ1-Ο1-Π1-Ρ1-Σ1-Τ1-Υ1-Φ1-Χ1-Ψ1-Ω1-Α2-Β2-Γ2-Δ2-Ε2-Ζ2-Η2-Θ2-Ι2-Κ2-Λ2-Μ2-Ν2-Ξ2-Ο2-Π2-Ρ-Π-Ο-Ξ-Ν-Μ-Κ-Λ-Ι-Θ-Η-Ζ-Ε-Δ-Η3-Θ3-Ι3-Κ3-Λ3-Μ3-Ν3» στο από Φεβρουαρίου 2022 τοπογραφικό διάγραµµα, που επισυνάπτεται στον παρόντα ως Παράρτηµα Α. Η παραχώρηση ορίζεται αορίστου διαρκείας, για όσο χρόνο λειτουργεί η Ανώτερη Σχολή, και πραγματοποιείται προς τον σκοπό της στέγασης και λειτουργίας της Σχολής και των υπηρεσιών της.
  2. Για την αποδοχή παραχώρησης της χρήσης του ακινήτου της παρ. 1, εκδίδεται απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Πολιτισμού, στην οποία περιγράφονται το υπό παραχώρηση ακίνητο και ο σκοπός της παραχώρησης. Η απόφαση του πρώτου εδαφίου αποτελεί τον τίτλο για την καταχώριση ή τη μεταγραφή της παραχώρησης του ακινήτου στο αρµόδιο κτηµατολογικό γραφείο ή υποθηκοφυλακείο, αντίστοιχα.

 

Άρθρο 77

Ρυθμίσεις για το Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά

  1. Στον Δήμο Τήνου συστήνεται γνωμοδοτική Καλλιτεχνική Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Δημάρχου Τήνου, με τριετή θητεία, μη αμειβόμενη, και αποτελείται από πέντε (5) μέλη ως εξής:

(α) τον Διευθυντή της Ανώτερης Σχολής Μαρμαροτεχνίας Τήνου,

(β) έναν (1) Καθηγητή της Ανώτερης Σχολής Μαρμαροτεχνίας Τήνου, με τον αναπληρωτή του, που υποδεικνύονται από τον Διευθυντή της,

(γ) τρεις (3) πολίτες της Κοινότητας Πανόρμου, με τους αναπληρωτές τους, που ορίζονται με απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Πανόρμου.

  1. Η Επιτροπή της παρ. 1 γνωμοδοτεί προς τον Δήμο Τήνου για θέματα που αφορούν την εν γένει λειτουργία του Κοινοτικού Μουσείου Γιαννούλη Χαλεπά, που βρίσκεται στον οικισμό Πύργο του Δήμου Τήνου.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ’

ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ – ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ – ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

 

Άρθρο 78

Εξουσιοδοτικές διατάξεις

  1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Πολιτισμού, που εκδίδεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, κατόπιν εισήγησης του Συλλόγου των Καθηγητών της Ανώτερης Σχολής, καθορίζονται η διαδικασία εισαγωγής των σπουδαστών, ο τρόπος διενέργειας των ειδικών εισαγωγικών εξετάσεων, το αντικείμενο της εξέτασης και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εισαγωγή σπουδαστών στο πρώτο έτος σπουδών της Σχολής, σύμφωνα με το άρθρο 62.
  2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, που εκδίδεται, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, κατόπιν εισήγησης του Συλλόγου των Καθηγητών της Σχολής, εγκρίνεται ο Κανονισμός Σπουδών της Σχολής της παρ. 4 του άρθρου 66.
  3. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, που εκδίδεται εντός έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, κατόπιν πρότασης του Συλλόγου των Καθηγητών, εγκρίνεται ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας της Σχολής του άρθρου 70.

 

Άρθρο 79

Μεταβατικές διατάξεις

  1. Ο Διευθυντής και το προσωπικό όλων των κατηγοριών της Σχολής που επελέγησαν και διορίστηκαν βάσει του ν. 3136/1955 (Α’ 35) εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους, λαμβάνοντας αυτοδικαίως το σύνολο των αποδοχών τους και το αναλογούν επίδομα θέσης ευθύνης του άρθρου 16 του ν. 4354/2015 (Α’ 176).
  2. Έως την έκδοση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας της Σχολής, τα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας της Σχολής ρυθμίζονται με απόφαση του Διευθυντή της.
  3. Πάσης φύσεως συμβάσεις εργασίας ή εντολής ή ανάθεσης έργου ή υπηρεσίας που έχει συνάψει το Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου συνεχίζονται από τη Σχολή.
  4. Διοικητικές διαδικασίες ή ρυθμίσεις που έχουν εκκινήσει ή με οποιονδήποτε τρόπο προβλεφθεί ή δρομολογηθεί σχετικά με την πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών της Σχολής συνεχίζονται χωρίς άλλη διαδικασία από τα αρμόδια όργανα και με τους ίδιους όρους.

 

Άρθρο 80

Καταργούμενες διατάξεις

Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργείται κάθε γενική ή ειδική διάταξη που είναι αντίθετη με τις διατάξεις του παρόντος Μέρους.