- Υπουργείο Πολιτισμού - https://www.opengov.gr/cultureathl -

ΜΕΡΟΣ Ε’: ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» (άρθρα 54-61)

ΜΕΡΟΣ Ε’

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

 

Άρθρο 54

Σκοπός Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – Τροποποίηση άρθρου 22 ν. 3905/2010

Στο άρθρο 22 του ν. 3905/2010 (Α’ 219), περί του σκοπού του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1 προστίθενται οι λέξεις «και άλλων μορφών καλλιτεχνικής οπτικοακουστικής έκφρασης και αφήγησης», β) στην παρ. 3: βα) στην αρχή της περ. (β) μετά από τη λέξη «διοργάνωση» προστίθεται η λέξη «Διεθνούς» και στο τέλος της περ. (β) προστίθεται η φράση «στο πλαίσιο του οποίου απονέμει τα βραβεία «Χρυσός Αλέξανδρος» και «Αργυρός Αλέξανδρος»», ββ) στην περ. (δ) η λέξη κινηματογραφικών αντικαθίσταται από τη λέξη «οπτικοακουστικών», βγ) στην περ. (ε) μετά από τις λέξεις «παράλληλων εκδηλώσεών του» προστίθενται οι λέξεις «καθώς και τη διοργάνωση νέων εκδηλώσεων» και η λέξη «πόλεις» αντικαθίσταται από τη λέξη «περιοχές», βδ) στην περ. (στ) μετά από τη λέξη «διαλέξεων» προστίθεται η λέξη «, εκθέσεων», γ) στην παρ. 4 πριν από τις λέξεις «Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ» προστίθεται η λέξη «Διεθνούς» και το άρθρο 22 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 22

Σκοπός

  1. Σκοπός του ΦΕΣΤΙΒΑΛ είναι η διάδοση της κινηματογραφικής τέχνης και άλλων μορφών καλλιτεχνικής οπτικοακουστικής έκφρασης και αφήγησης, η διαπαιδαγώγηση, ψυχαγωγία και πνευματική καλλιέργεια του ελληνικού κοινού, η ανάδειξη της πόλης της Θεσσαλονίκης ως τόπου συνάντησης Ελλήνων και ξένων δημιουργών με το ελληνικό κοινό και συγχρόνως η ανάδειξή της ως τόπου αγοράς και διάθεσης κινηματογραφικών έργων.
  2. Στο πλαίσιο του σκοπού του το ΦΕΣΤΙΒΑΛ αναπτύσσει κάθε είδους δραστηριότητα σχετικά με την κινηματογραφική τέχνη στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συνεργαζόμενο με καλλιτεχνικούς και άλλους φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, με όρους και συμφωνίες που καταρτίζονται κατά περίπτωση, διοργανώνει και συμμετέχει στη διοργάνωση κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, διαλέξεων, εκθέσεων, σεμιναρίων και συζητήσεων και γενικά πνευματικών εκδηλώσεων, προβαίνει, είτε μόνο του είτε σε συνεργασία με οποιονδήποτε τρόπο με τρίτους, στην εγγραφή και αναπαραγωγή κάθε είδους εκδηλώσεών του σε ήχο ή ήχο και εικόνα, καθώς και στην έκδοση βιβλίων, περιοδικών και εντύπων.
  3. Ειδικότερα το ΦΕΣΤΙΒΑΛ στο πλαίσιο του σκοπού του και σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, αναλαμβάνει ιδίως:

(α) Τη διοργάνωση Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη με κινηματογραφικά έργα Ελλήνων και ξένων δημιουργών στο πλαίσιο του οποίου απονέμει τα βραβεία «Χρυσός Αλέξανδρος» και «Αργυρός Αλέξανδρος».

(β) Τη διοργάνωση Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη με κινηματογραφικά έργα τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) Ελλήνων και ξένων δημιουργών στο πλαίσιο του οποίου απονέμει τα βραβεία «Χρυσός Αλέξανδρος» και «Αργυρός Αλέξανδρος».

(γ) Τη διοργάνωση Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, μη διαγωνιστικού χαρακτήρα, με ελληνικά κινηματογραφικά έργα μυθοπλασίας μικρού ή μεγάλου μήκους.

(δ) Τη διοργάνωση αγοράς (market) οπτικοακουστικών έργων.

(ε) Την προώθηση των προγραμμάτων του ΦΕΣΤΙΒΑΛ και των παράλληλων εκδηλώσεών του καθώς και τη διοργάνωση νέων εκδηλώσεων και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

(στ) Την πραγματοποίηση αφιερωμάτων (εκδόσεων, προβολών, διαλέξεων, εκθέσεων) σε σκηνοθέτες, ηθοποιούς, τεχνικούς, κινηματογραφικά κινήματα, εθνικές κινηματογραφίες.

(ζ) Τη λειτουργία του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

(η) Τη σύναψη προγραμματικών ή άλλων συμβάσεων με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού για την προώθηση των σκοπών του.

(θ) Την ανάπτυξη κάθε δραστηριότητας συναφούς με τους σκοπούς του.

  1. Τα ειδικότερα θέματα σχετικά με τη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου, του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου και του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ καθορίζονται από τους κανονισμούς διεξαγωγής τους.».

 

Άρθρο 55

Όργανα διοίκησης Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – Τροποποίηση άρθρου 25 ν. 3905/2010

Στο άρθρο 25 του ν. 3905/2010 (Α’ 219), περί των οργάνων διοίκησης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στην περ. (γ) πριν από τη λέξη «Διευθυντής» προστίθεται η λέξη «Καλλιτεχνικός» και το άρθρο διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 25

Όργανα διοίκησης

Όργανα διοίκησης του Φεστιβάλ είναι:

(α) το Διοικητικό Συμβούλιο,

(β) ο Γενικός Διευθυντής και

(γ) ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ.».

 

Άρθρο 56

Διοικητικό Συμβούλιο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – Τροποποίηση παρ. 9 άρθρου 26 ν. 3905/2010

Στην περ. (γ) της παρ. 9 του άρθρου 26 του ν. 3905/2010 (Α’ 219), περί του διοικητικού συμβουλίου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, πριν από τις λέξεις «Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ» προστίθεται η λέξη «Διεθνούς» και η παρ. 9 διαμορφώνεται ως εξής:

«9. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αρμόδιο για όλα γενικώς τα ζητήματα που αφορούν τη διοίκηση και διαχείριση του ΦΕΣΤΙΒΑΛ, καθώς και για κάθε άλλο θέμα, με εξαίρεση αυτά για τα οποία αποκλειστικά αρμόδιος είναι ο Γενικός Διευθυντής. Και ιδίως:

(α) Χαράσσει, μετά από εισήγηση του Γενικού Διευθυντή την πολιτιστική πολιτική και στρατηγική του ΦΕΣΤΙΒΑΛ μέσα στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας, του εσωτερικού κανονισμού και των οικονομικών δυνατοτήτων του.

(β) Εγκρίνει, μετά από εισήγηση του Γενικού Διευθυντή, τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του ΦΕΣΤΙΒΑΛ και τον υποβάλλει προς οριστική έγκριση στους Υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού και Οικονομικών.

(γ) Εγκρίνει, μετά από εισήγηση του Γενικού Διευθυντή, τους κανονισμούς διεξαγωγής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου, του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου και του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.

(δ) Αποδέχεται δωρεές, εισφορές, χορηγίες, συνάπτει δάνεια και προβαίνει σε κάθε νόμιμη εκμετάλλευση των περιουσιακών στοιχείων του ΦΕΣΤΙΒΑΛ στο πλαίσιο των σκοπών του.

(ε) Ασκεί πειθαρχική εξουσία δευτέρου βαθμού για όλο το προσωπικό του ΦΕΣΤΙΒΑΛ.

(στ) Εγκρίνει, μετά από εισήγηση του Γενικού Διευθυντή, τον ετήσιο προϋπολογισμό, την ετήσια έκθεση πεπραγμένων και τον οικονομικό απολογισμό, τα οποία στη συνέχεια υποβάλλει στον Υπουργό Πολιτισμού.

(ζ) Διενεργεί έλεγχο νομιμότητας των πράξεων του Γενικού Διευθυντή.».

 

Άρθρο 57

Γενικός Διευθυντής Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 27 ν. 3905/2010

Στην περ. (η) της παρ. 3 του άρθρου 27 του ν. 3905/2010 (Α’ 219), περί του Γενικού Διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, πριν από τις λέξεις «Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ» προστίθεται η λέξη «Διεθνούς» και η παρ. 3, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, διαμορφώνεται ως εξής:

«3. Ο Γενικός Διευθυντής του ΦΕΣΤΙΒΑΛ έχει τις παρακάτω αρμοδιότητες, καθώς και όσες άλλες του αναθέσει το Διοικητικό Συμβούλιο:

(α) Προΐσταται όλων των Υπηρεσιών του ΦΕΣΤΙΒΑΛ και διευθύνει το έργο τους.

(β) Λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου μέσα στο πλαίσιο των διατάξεων του παρόντος νόμου και του εσωτερικού κανονισμού του ΦΕΣΤΙΒΑΛ.

(γ) Εξειδικεύει τους στόχους και την πολιτική του ΦΕΣΤΙΒΑΛ και εισηγείται τον ετήσιο προϋπολογισμό, για την τήρηση του οποίου είναι υπεύθυνος.

(δ) Υποβάλλει στο Διοικητικό Συμβούλιο ετήσια έκθεση πεπραγμένων και οικονομικό απολογισμό.

(ε) Εκπροσωπεί το ΦΕΣΤΙΒΑΛ δικαστικά και εξώδικα.

(στ) Υποβάλλει στο Διοικητικό Συμβούλιο τις προτάσεις και εισηγήσεις που απαιτούνται για την υλοποίηση των σκοπών του ΦΕΣΤΙΒΑΛ.

(ζ) Εισηγείται στο Διοικητικό Συμβούλιο τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του ΦΕΣΤΙΒΑΛ.

(η) Εισηγείται στο Διοικητικό Συμβούλιο τους κανονισμούς διεξαγωγής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου, του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου και του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.

(θ) Συνομολογεί, υπογράφει και εκτελεί κάθε σύμβαση που έχει εγκρίνει το Διοικητικό Συμβούλιο.

(ι) Μετά από έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου εκδίδει τις αποφάσεις πρόσληψης και απόλυσης του προσωπικού και των συνεργατών του ΦΕΣΤΙΒΑΛ, ορίζει τη νομική μορφή της απασχόλησής τους και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αναβάθμιση και αξιοποίηση του προσωπικού του.

(ια) Ασκεί πειθαρχική εξουσία πρώτου βαθμού για όλο το προσωπικό του ΦΕΣΤΙΒΑΛ.

(ιβ) Εγκρίνει τις λειτουργικές δαπάνες του ΦΕΣΤΙΒΑΛ και κάθε Διεύθυνσής του στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από το Διοικητικό Συμβούλιο ετήσιου προϋπολογισμού.».

 

Άρθρο 58

Εσωτερική διάρθρωση Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 28 ν. 3905/2010

Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 3905/2010 (Α’ 219), περί της εσωτερικής διάρθρωσης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην περ. (α) πριν από τη λέξη «Φεστιβάλ» προστίθενται οι λέξεις «Καλλιτεχνική Διεύθυνση», β) οι περ. (β) και (γ) καταργούνται και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ οργανώνονται και λειτουργούν οι ακόλουθες Διευθύνσεις:

(α) Καλλιτεχνική Διεύθυνση Φεστιβάλ.

(β) Καταργείται.

(γ) Καταργείται.

(δ) Οικονομικής και Διοικητικής Υποστήριξης.

Στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ λειτουργεί επίσης αυτοτελής Νομική Υπηρεσία.».

 

Άρθρο 59

Καλλιτεχνική Διεύθυνση Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – Τροποποίηση άρθρου 29 ν. 3905/2010

Στο άρθρο 29 του ν. 3905/2010 (Α’ 219), περί της Διεύθυνσης Φεστιβάλ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στον τίτλο του άρθρου και στην παρ. 1 η αναφορά στη «Διεύθυνση» αντικαθίσταται από την «Καλλιτεχνική Διεύθυνση», β) στην παρ. 1: βα) στην περ. (β) πριν από τις λέξεις «Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ» προστίθεται η λέξη «Διεθνούς», ββ) προστίθενται περ. (ε), (στ) και (ζ), γ) στις παρ. 2 και 3 η αναφορά σε «Διευθυντή του Φεστιβάλ» αντικαθίσταται από την αναφορά σε «Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ», δ) στην παρ. 2: δα) στην περ. (γ) πριν από τις λέξεις «Φεστιβάλ Κινηματογράφου» προστίθενται οι λέξεις «στο Διεθνές», δβ) στο τέλος της περ. (ε) προστίθενται οι λέξεις «, του Μουσείου Κινηματογράφου και της ετήσιας δραστηριότητας του ΦΕΣΤΙΒΑΛ» και το άρθρο 29 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 29

Καλλιτεχνική Διεύθυνση Φεστιβάλ

  1. Αντικείμενο της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης Φεστιβάλ είναι:

(α) Η διοργάνωση Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη με κινηματογραφικά έργα Ελλήνων και ξένων δημιουργών.

(β) Η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη με κινηματογραφικά έργα τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) Ελλήνων και ξένων δημιουργών.

(γ) Η διοργάνωση Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, μη διαγωνιστικού χαρακτήρα, στη Θεσσαλονίκη με ελληνικά κινηματογραφικά έργα μικρού ή μεγάλου μήκους.

(δ) Η οργάνωση παράλληλων δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων.

ε) Η λειτουργία του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ειδικότερα η συγκέντρωση, η διάσωση και η μουσειολογική και μουσειογραφική προβολή των στοιχείων της κινηματογραφικής ζωής της χώρας, η μελέτη και τεκμηρίωση υλικού που αφορά την κινηματογραφική τέχνη, η υλοποίηση εκθέσεων με σκοπό την επαφή του κοινού με τον κινηματογράφο, καθώς και η οργάνωση ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε συνεργασία με άλλους φορείς.

στ) Ο προγραμματισμός και η εποπτεία της ετήσιας δραστηριότητας προβολών στις κινηματογραφικές αίθουσες του ΦΕΣΤΙΒΑΛ, καθώς και η ευθύνη της τεχνικής λειτουργίας αυτών.

ζ) Η διοργάνωση αγοράς (market) οπτικοακουστικών έργων.

  1. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ έχει τις εξής αρμοδιότητες:

(α) Προΐσταται της Διεύθυνσής του, εποπτεύει και συντονίζει την οργάνωση και λειτουργία της.

(β) Σχεδιάζει, σε συνεργασία με τον Διευθυντή Οικονομικής και Διοικητικής Υποστήριξης, τον οικονομικό προγραμματισμό της Διεύθυνσης, τον οποίο υποβάλλει στον Γενικό Διευθυντή του Φεστιβάλ.

(γ) Επιλέγει τα κινηματογραφικά έργα που συμμετέχουν στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου και καθορίζει την ημέρα και τη σειρά προβολής τους.

(δ) Καταρτίζει τους κανονισμούς διεξαγωγής των τριών Φεστιβάλ, τους οποίους στη συνέχεια υποβάλλει προς έγκριση στον Γενικό Διευθυντή.

(ε) Είναι υπεύθυνος για την προετοιμασία, οργάνωση και εκτέλεση όλων των εκδηλώσεων των Φεστιβάλ, του Μουσείου Κινηματογράφου και της ετήσιας δραστηριότητας του ΦΕΣΤΙΒΑΛ.

(στ) Προσκαλεί σκηνοθέτες, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, συντελεστές κινηματογραφικών έργων και γενικότερα πρόσωπα που έχουν σχέση με τον κινηματογράφο και τον πολιτισμό από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

(ζ) Έχει κάθε άλλη αρμοδιότητα που του μεταβιβάζει ο Γενικός Διευθυντής.

  1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Πολιτισμού καθορίζονται οι αποδοχές του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ.».

 

Άρθρο 60

Κωλύματα, ασυμβίβαστα, θέσεις αποκλειστικής απασχόλησης και τρόπος επιλογής Διευθυντών Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου 33 ν. 3905/2010

Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 33 του ν. 3905/2010 (Α’ 219), περί των κωλυμάτων, ασυμβιβάστων, θέσεων αποκλειστικής απασχόλησης και του τρόπου επιλογής των Διευθυντών του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) πριν από τις λέξεις «Διευθυντής του ΦΕΣΤΙΒΑΛ» προστίθεται η λέξη «Καλλιτεχνικός», β) οι λέξεις «, ο Διευθυντής Διεθνών Οπτικουακουστικών Παραγωγών και ο Διευθυντής του Μουσείου διαθέτουν σπουδές ή επαγγελματική εμπειρία συναφείς με το αντικείμενο των οικείων Διευθύνσεων» διαγράφονται και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:

«5. Οι Διευθυντές του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ορίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, μετά από εισήγηση του Γενικού Διευθυντή, με τριετή θητεία που μπορεί να ανανεώνεται. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΦΕΣΤΙΒΑΛ είναι πρόσωπο αναγνωρισμένου κύρους από το χώρο του ελληνικού ή του παγκόσμιου κινηματογράφου και ο Διευθυντής Οικονομικής και Διοικητικής Υποστήριξης έχει τα προσόντα της παρ. 2 του άρθρου 32. Οι Διευθυντές του ΦΕΣΤΙΒΑΛ επιλέγονται ύστερα από δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.».

 

Άρθρο 61

Καταργούμενες διατάξεις

Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργούνται:

α) το άρθρο 30 του ν. 3905/2010 (Α’ 219), περί Διεύθυνσης Διεθνών Οπτικοακουστικών Παραγωγών και

β) το άρθρο 31 του ν. 3905/2010, περί Διεύθυνσης Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.