Άρθρο 40
Επέκταση γεωγραφικής αρμοδιότητας Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας
- Η χωρική αρμοδιότητα της Ε.Υ.Δ.Α.Π. Α.Ε. επεκτείνεται στο σύνολο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α΄ βαθμού της Περιφέρειας Αττικής, με την επιφύλαξη της παρ. 6, συμπεριλαμβανομένων των Δήμων Αίγινας και Αγκιστρίου. Η Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. αναλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης στην περιοχή αρμοδιότητάς της, με την επιφύλαξη των υπηρεσιών άρδευσης που παρέχονται από τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (Ο.Ε.Β.) του ν.δ. 3881/1958 (Α΄ 181), οι οποίες εξακολουθούν να παρέχονται από τους Ο.Ε.Β., τις Προσωρινές Διοικούσες Επιτροπές και τις Τοπικές Επιτροπές Άρδευσης που συστήθηκαν με το ν.δ. 3881/1958 και από τις υπηρεσίες των Περιφερειών, βάσει του άρθρου 46 του ν. 4456/2017 (Α΄ 24).
- Η Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. αναλαμβάνει τη συντήρηση και την επισκευή του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, στις περιοχές όπου επεκτείνεται γεωγραφικά η αρμοδιότητά της. Κατ’ εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 4972/2022 (Α’ 181), καθώς και της παρ. 1β του άρθρου 8 του ν. 3481/2006 (Α’ 162), η αρμοδιότητα διαχείρισης του δικτύου ομβρίων υδάτων περιέρχεται στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε., με σύμβαση παροχής δημόσιας υπηρεσίας, που συνάπτει με το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο εκπροσωπείται από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στην οποία καθορίζονται το αντικείμενο, οι όροι παροχής της δημόσιας υπηρεσίας, και η αποζημίωση της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε., σύμφωνα με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις. Εξαιρείται ο καθαρισμός των φρεατίων ομβρίων υδάτων που παραμένει ή περιέρχεται στην αρμοδιότητα των οικείων Δήμων. Έως την έναρξη ισχύος της ανωτέρω σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε., η αρμοδιότητα διαχείρισης του δικτύου ομβρίων υδάτων εξακολουθεί να ασκείται από τους οικείους Δήμους.
- Οι υφιστάμενες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, Δ.Ε.Υ.Α. του ν. 1069/1980 (Α’ 191), εντός των διοικητικών ορίων των Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού της παρ. 1, απορροφώνται αυτοδικαίως από την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε., μετά από ένα (1) έτος. Μετά την παρέλευση του άνω χρονικού διαστήματος, με πράξη που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο κατά τόπο αρμόδιος Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης διαπιστώνει την απορρόφηση των Δ.Ε.Υ.Α. στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε.. Με την απόφαση της παρ. 5 του άρθρου 67, η προθεσμία για την αυτοδίκαιη απορρόφηση των Δ.Ε.Υ.Α. στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. μπορεί να παρατείνεται έως έξι (6) ακόμη μήνες. Μετά την παρέλευση του άνω χρονικού διαστήματος, με πράξη που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο κατά τόπο αρμόδιος Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης διαπιστώνει την απορρόφηση των Δ.Ε.Υ.Α. στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε..
- Η αρμοδιότητα παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, που λειτουργούν στους Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού της παρ. 1 περιέρχεται αυτοδικαίως στην Ε.Υ.Δ.Α.Π. Α.Ε., μετά από ένα (1) έτος από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Μετά την παρέλευση του άνω χρονικού διαστήματος, με πράξη που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο κατά τόπο αρμόδιος Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης διαπιστώνει την περιέλευση της αρμοδιότητας παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε.. Με την απόφαση της παρ. 5 του άρθρου 67, η προθεσμία του πρώτου εδαφίου για την αυτοδίκαιη περιέλευση της αρμοδιότητας παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε., δύναται να παρατείνεται έως έξι (6) ακόμη μήνες. Μετά την παρέλευση του άνω χρονικού διαστήματος, με πράξη που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο κατά τόπο αρμόδιος Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης διαπιστώνει την περιέλευση της αρμοδιότητας παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε..
- Με σύμβαση, που συνάπτεται μεταξύ της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και Ο.Τ.Α. που βρίσκεται εντός της περιοχής δραστηριότητας της παρ. 1, δύναται να συμφωνηθεί η περιέλευση του ήδη κατασκευασμένου δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης του Ο.Τ.Α., κατά κυριότητα στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε.. Τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, που κατασκευάζονται ή αντικαθίστανται, εντός της περιοχής δραστηριότητας της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε., μετά την παρέλευση των προθεσμιών των παρ. 3 και 4, περιέρχονται αυτοδικαίως στην κυριότητα της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε., με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 44.
- Οι αρμοδιότητες ύδρευσης και αποχέτευσης των Δήμων Κυθήρων, Πόρου, Σπετσών, Τροιζηνίας – Μεθάνων, Ύδρας, Κέας, Καρύστου και Κύμης – Αλιβερίου μεταφέρονται στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε.. Οι Δήμοι του πρώτου εδαφίου δύνανται, εντός έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, να αποφασίσουν την εξαίρεσή τους από τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε., με απόφαση των Δημοτικών τους Συμβουλίων, που λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία των μελών τους.
- Το εβδομήντα τοις εκατό (70%) της οφειλής εκάστης Δ.Ε.Υ.Α. του ν. 1069/1980, της παρ. 3 του παρόντος, προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας επιδοτείται σύμφωνα με την περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 47 του ν. 5167/2024 (Α’ 207).
Άρθρο 41
Επέκταση γεωγραφικής αρμοδιότητας Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης
- Η χωρική αρμοδιότητα της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. επεκτείνεται στο σύνολο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α΄ βαθμού της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, με την επιφύλαξη της παρ. 6, και αναλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης. Από τη γεωγραφική αρμοδιότητα της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. εξαιρείται το Επιχειρηματικό Πάρκο Θεσσαλονίκης Τύπου Α1, σύμφωνα με το άρθρο 107 του ν. 5104/2024 (Α΄ 58).
- Η Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. αναλαμβάνει τη συντήρηση και την επισκευή του δικτύου, στις περιοχές όπου επεκτείνεται γεωγραφικά η αρμοδιότητά της. Κατ’ εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 4972/2022 (Α’ 181), καθώς και της παρ. 1β του άρθρου 8 του ν. 3481/2006 (Α’ 162), η αρμοδιότητα διαχείρισης δικτύου ομβρίων υδάτων περιέρχεται στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., με σύμβαση παροχής δημόσιας υπηρεσίας, που συνάπτει με το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο εκπροσωπείται από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στην οποία καθορίζονται το αντικείμενο, οι όροι παροχής της δημόσιας υπηρεσίας και η αποζημίωση της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., σύμφωνα με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις. Εξαιρείται ο καθαρισμός των φρεατίων ομβρίων υδάτων που παραμένει ή περιέρχεται στην αρμοδιότητα των οικείων Δήμων. Έως την έναρξη ισχύος της ανωτέρω σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., η αρμοδιότητα διαχείρισης του δικτύου ομβρίων υδάτων εξακολουθεί να ασκείται από τους οικείους Δήμους.
- Οι υφιστάμενες Δ.Ε.Υ.Α. εντός των διοικητικών ορίων των Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης απορροφώνται αυτοδικαίως από την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. μετά την παρέλευση ενός (1) έτους από την έναρξη ισχύος του παρόντος, με την επιφύλαξη της παρ. 6. Μετά την παρέλευση του άνω χρονικού διαστήματος, με πράξη που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο κατά τόπο αρμόδιος Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης διαπιστώνει την απορρόφηση των Δ.Ε.Υ.Α. από την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε.. Με την απόφαση της παρ. 6 του άρθρου 67, η προθεσμία για την αυτοδίκαιη απορρόφηση των Δ.Ε.Υ.Α. από την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. μπορεί να παρατείνεται έως έξι (6) ακόμη μήνες. Μετά την παρέλευση του άνω χρονικού διαστήματος, με πράξη του που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο κατά τόπο αρμόδιος Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης διαπιστώνει την απορρόφηση των Δ.Ε.Υ.Α. από την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε..
- Η αρμοδιότητα παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, που λειτουργούν στους Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού της παρ. 1, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, περιέρχεται αυτοδικαίως στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. μετά την παρέλευση ενός (1) έτους. Μετά την παρέλευση του άνω χρονικού διαστήματος, με πράξη που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο κατά τόπο αρμόδιος Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης διαπιστώνει την περιέλευση της αρμοδιότητας παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε.. Με την απόφαση της παρ. 6 του άρθρου 67, η προθεσμία του πρώτου εδαφίου για την αυτοδίκαιη απορρόφηση των δημοτικών υπηρεσιών στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., δύναται να παρατείνεται έως έξι (6) ακόμη μήνες. Μετά την παρέλευση του άνω χρονικού διαστήματος, με πράξη που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο κατά τόπο αρμόδιος Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης διαπιστώνει την απορρόφηση των δημοτικών υπηρεσιών από την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε..
- Με σύμβαση, που συνάπτεται μεταξύ της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. και του Ο.Τ.Α. που βρίσκεται εντός της περιοχής δραστηριότητας της παρ. 1, δύναται να συμφωνηθεί η περιέλευση του ήδη κατασκευασμένου δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης του Ο.Τ.Α. κατά κυριότητα στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε.. Τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, που κατασκευάζονται ή αντικαθίστανται, εντός της περιοχής δραστηριότητας της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., μετά την παρέλευση των προθεσμιών των παρ. 3 και 4, περιέρχονται αυτοδικαίως στην κυριότητα της Ε.Υ.ΑΘ. Α.Ε., με την επιφύλαξη της παρ. 3 του άρθρου 6 της από 27.6.2001 τριμερούς σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, της «Ε.Υ.Α.Θ. Παγίων» και της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης από την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., που συνάφθηκε δυνάμει του άρθρου 20 του ν. 2937/2001 (Α’ 169), καθώς και της παρ. 2 του άρθρου 44 του παρόντος.
- Οι Δ.Ε.Υ.Α. της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης δύνανται, εντός έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, με τη σύμφωνη γνώμη της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. να αποφασίσουν την εξαίρεσή τους από την απορρόφησή τους από την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. και τη σύσταση Διαδημοτικής Δ.Ε.Υ.Α., στην οποία συμμετέχουν δύο (2) ή περισσότεροι όμοροι Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, σύμφωνα με το άρθρο 5.
- Το εβδομήντα τοις εκατό (70%) της οφειλής εκάστης Δ.Ε.Υ.Α. του ν. 1069/1980 (Α’ 191), των παρ. 3 και 6 του παρόντος, προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας επιδοτείται σύμφωνα με την περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 47 του ν. 5167/2024 (Α’ 207).
Άρθρο 42
Οικειοθελής μεταφορά των αρμοδιοτήτων ύδρευσης και αποχέτευσης των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης και των Δήμων στις Εταιρείες Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας και Θεσσαλονίκης
- Κάθε Δ.Ε.Υ.Α. που βρίσκεται σε περιοχή γεωγραφικά όμορη με τις περιοχές αρμοδιότητας της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή της Ε.Υ Α.Θ. Α.Ε. ή που υδρεύεται από υδροδοτικό σύστημα ενιαίο με την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., δύναται, με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου (Δ.Σ.), η οποία λαμβάνεται με πλειοψηφία μεγαλύτερη του πενήντα τοις εκατό (50%) του συνολικού αριθμού των μελών του Δ.Σ., και με πλειοψηφία ψήφων με συντελεστή βαρύτητας μεγαλύτερο του πενήντα τοις εκατό (50%) των δικαιωμάτων ψήφου, να ζητήσει την απορρόφησή της από την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε.. Το Δ.Σ. της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. αποφασίζει επί της αιτήσεως για την απορρόφηση της οικείας Δ.Ε.Υ.Α., σύμφωνα με τους ν. 2744/1999 (Α΄ 222) και 2937/2001 (Α΄ 169), αντίστοιχα, καθώς και τις ειδικότερες προβλέψεις των καταστατικών τους. Ο αρμόδιος Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης διαπιστώνει με πράξη του, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στη μερίδα της εταιρείας στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, την απορρόφηση της Δ.Ε.Υ.Α.. Με τη δημοσίευση της απόφασης του προηγούμενου εδαφίου μεταφέρονται στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. οι υπηρεσίες της Δ.Ε.Υ.Α.. Για τη μεταφορά των υπηρεσιών της Δ.Ε.Υ.Α. που απορροφάται από την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., εφαρμόζεται ο παρών, σε συνδυασμό με τους ν. 2744/1999 και 2937/2001, αντίστοιχα, καθώς και τις ειδικότερες προβλέψεις των καταστατικών τους. Κατόπιν γνώμης της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.), Δ.Ε.Υ.Α. που δεν βρίσκεται σε όμορη περιοχή με τις περιοχές αρμοδιότητας της Ε.ΥΔ.Α.Π. ή της Ε.Υ.Α.Θ. δύναται να ζητήσει την απορρόφησή της από την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., με τη διαδικασία της παρούσας.
- Κάθε Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α΄ βαθμού που βρίσκεται σε περιοχή γεωγραφικά όμορη με τις περιοχές αρμοδιότητας της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. ή που υδρεύεται από υδροδοτικό σύστημα ενιαίο με την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., δύναται με απόφασή του, να μεταφέρει τις αρμοδιότητες ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης δικτύων ομβρίων υδάτων, στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε.. Το Δ.Σ. αυτών αποφασίζει επί της αιτήσεως για τη μεταφορά της αρμοδιότητας, σύμφωνα με τους ν. 2744/1999 και 2937/2001, αντίστοιχα, καθώς και τις ειδικότερες προβλέψεις των καταστατικών τους. Ο αρμόδιος Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης διαπιστώνει με πράξη του, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του προηγούμενου εδαφίου. Για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., εφαρμόζεται ο παρών, σε συνδυασμό με τους ν. 2744/1999 και 2937/2001, αντίστοιχα, καθώς και τις ειδικότερες προβλέψεις των καταστατικών τους. Κατόπιν γνώμης της Ρ.Α.Α.Ε.Υ, Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού που δεν βρίσκεται σε όμορη περιοχή με τις περιοχές αρμοδιότητας της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. δύναται να μεταφέρει τις αρμοδιότητες ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης δικτύων ομβρίων υδάτων στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., με τη διαδικασία της παρούσας.
- Η Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και η Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. αναλαμβάνουν τη συντήρηση και την επισκευή του δικτύου, στις περιοχές όπου επεκτείνεται γεωγραφικά η αρμοδιότητα τους.
Άρθρο 43
Ρυθμίσεις για την απορρόφηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης και την εκχώρηση της αρμοδιότητας παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στις Εταιρείες Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας και Θεσσαλονίκης
- Σε περιπτώσεις απορρόφησης μιας Δ.Ε.Υ.Α. από την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. ή περιέλευσης σε αυτές της αρμοδιότητας παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, σύμφωνα με τα άρθρα 40 έως 42, η κυριότητα των υφισταμένων παγίων περιουσιακών στοιχείων, περιέρχεται στον οικείο Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α΄ βαθμού, σύμφωνα με το άρθρο 44. Η Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και η Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. έχουν την κατοχή και τη δυνατότητα χρήσης των παγίων περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με την αντίστοιχη παροχή από αυτές των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, σύμφωνα με τα άρθρα 40 έως 42.
Εάν οι συγχωνεύσεις ή η μεταφορά της αρμοδιότητας λάβουν χώρα εντός του έτους 2025, επιδοτείται το εβδομήντα τοις εκατό (70%) της οφειλής εκάστης Δ.Ε.Υ.Α. του ν. 1069/1980 (Α’ 191) προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 47 του ν. 5167/2024 (Α’ 207).
- Η Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και η Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., μετά την έκδοση των οικείων διαπιστωτικών πράξεων της παρ. 3 του άρθρου 40 και της παρ. 3 του άρθρου 41, αντίστοιχα, συνεχίζουν την εκτέλεση πάσης φύσεως συμβάσεων έργων, προμηθειών, υπηρεσιών και κάθε είδους χρηματοδοτικού προγράμματος, εθνικού, ευρωπαϊκού ή διεθνούς, ως ειδικοί διάδοχοι των Δ.Ε.Υ.Α., των οποίων οι αρμοδιότητες περιέρχονται στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε..
- Οι Ο.Τ.Α. α’ βαθμού που διαθέτουν δημοτικές υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, οι αρμοδιότητες των οποίων περιέρχονται στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. συνεχίζουν την εκτέλεση των πάσης φύσεως συμβάσεων έργων, προμηθειών, υπηρεσιών και κάθε είδους χρηματοδοτικό πρόγραμμα, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές, έως την ολοκλήρωσή τους, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 46. Οι Ο.Τ.Α. α’ βαθμού ενημερώνουν την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. για τα έργα του πρώτου εδαφίου με σκοπό τον ορθό σχεδιασμό και λειτουργία του συνολικού δικτύου των σχετικών υποδομών.
- Οι Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, στους οποίους λειτουργεί Δ.Ε.Υ.Α. ή οικεία δημοτική υπηρεσία ύδρευσης και αποχέτευσης, δύνανται, με απόφαση των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων, να μεταβιβάζουν στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., αντίστοιχα, δικαιώματα επί των παγίων περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, κατόπιν έκθεσης αποτίμησης ορκωτού ελεγκτή – λογιστή. Για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης λαμβάνεται απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων (Δ.Σ.) της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., σύμφωνα με τους ν. 2744/1999 (Α΄ 222) και 2937/2001 (Α΄ 169), αντίστοιχα, καθώς και τις ειδικότερες προβλέψεις των καταστατικών τους. Αναφορικά με την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. ισχύουν και τα διαλαμβανόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 6 της από 27.6.2001 τριμερούς σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, της «Ε.Υ.Α.Θ. Παγίων» και της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης από την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε.., που συνάφθηκε δυνάμει του άρθρου 20 του ν. 2937/2001.
- Τα δίκτυα και οι υποδομές, που κατασκευάζονται ή αντικαθίστανται από την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., περιέρχονται αυτοδικαίως στην κυριότητά τους.
- Στις εκκρεμείς δίκες, στις οποίες διάδικο μέρος είναι οι Δ.Ε.Υ.Α. και οι Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, σε περιοχές που περιέρχονται στην αρμοδιότητα της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., σύμφωνα με τα άρθρα 40 έως 42, δύναται να παρέμβει υπέρ των Δ.Ε.Υ.Α. ή των Δήμων, η Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., αντίστοιχα, καθιστώντας αυτές δικαιούχες και υπόχρεες επί των εν λόγω αξιώσεων.
- Κάθε Ο.Τ.Α. α’ βαθμού της παρ. 6 του άρθρου 40 και του άρθρου 42 στην περιοχή των οποίων οι αρμοδιότητες ύδρευσης και αποχέτευσης ασκούνται από την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., ορίζει έναν (1) εντεταλμένο σύμβουλο που καλείται και συμμετέχει, χωρίς δικαίωμα ψήφου, στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., όποτε συζητείται θέμα που αφορά τον Ο.Τ.Α., προκειμένου να εκφράσει τις απόψεις αυτού για τα θέματα που τον αφορούν, ιδίως της τιμολογιακής πολιτικής και του προγραμματισμού των έργων υποδομής στην περιοχή του. Ο εντεταλμένος σύμβουλος λειτουργεί ως σύνδεσμος της εταιρείας με τον οικείο Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, ενημερώνει την εταιρεία για όλα τα θέματα ύδρευσης και αποχέτευσης του Ο.Τ.Α., ζητά από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της εταιρείας την εισαγωγή στην ημερήσια διάταξη θεμάτων που αφορούν στη γεωγραφική περιοχή του Ο.Τ.Α. και ενημερώνει, αντίστοιχα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Ο.Τ.Α. για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την άσκηση των αρμοδιοτήτων της εταιρείας στην περιοχή του. Αν το Δ.Σ. του οικείου Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού διαφωνεί με την απόφαση του Δ.Σ. της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., ενημερώνει την εταιρεία και ζητά την παραπομπή της λήψης απόφασης στη Ρ.Α.Α.Ε.Υ., η οποία αποφαίνεται εντός ενός (1) μήνα. Μέχρι την έκδοση της απόφασης της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. αναστέλλεται η εφαρμογή της απόφασης της εταιρείας.
- Ο εντεταλμένος σύμβουλος της παρ. 7 λαμβάνει μηνιαία αποζημίωση από την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., ίση με χίλια (1.000) ευρώ, το ύψος της οποίας δύναται να αναπροσαρμόζεται με την κοινή απόφαση της παρ. 7 του άρθρου 67.
- Η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., εφόσον συζητείται θέμα που αφορά σε Ο.Τ.Α. α’ βαθμού του πρώτου εδαφίου της παρ. 7, δύναται να διεξάγεται: α) δια ζώσης στην έδρα της ή β) με τηλεδιάσκεψη, με κάθε πρόσφορο μέσο ηλεκτρονικών επικοινωνιών ή γ) με μικτό τρόπο (διά ζώσης και με τηλεδιάσκεψη). Στην περίπτωση αυτή, τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ., μπορούν να υπογράφονται από τα μέλη και διά περιφοράς, καθώς και με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων.
Άρθρο 44
Μεταβίβαση περιουσίας στις περιοχές επέκτασης της αρμοδιότητας των Εταιρειών Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας και Θεσσαλονίκης
- Στις περιοχές επέκτασης της αρμοδιότητας της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., σύμφωνα με τα άρθρα 40 έως 42, περιέρχεται στην περιουσία εκάστου Δήμου, αυτοδικαίως και χωρίς υποχρέωση καταβολής οιουδήποτε φόρου, τέλους, ή οιουδήποτε άλλου δικαιώματος, κάθε κινητό ή ακίνητο περιουσιακό στοιχείο, των Δ.Ε.Υ.Α. του ν. 1069/1980 (Α’ 191), καθώς και κάθε κινητό ή ακίνητο περιουσιακό στοιχείο επί του οποίου έχουν δικαίωμα αποκλειστικής ή μη χρήσης οι Δ.Ε.Υ.Α..
- Στην περιουσία του οικείου Δήμου ανήκουν: α) τα εκτελεσθέντα και υπό έγκριση έργα, καθώς και οι εγκεκριμένες ή υπό έγκριση, μελέτες, που αφορούν προγραμματιζόμενα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, αν η χρηματοδότηση αυτών γίνεται από τον οικείο Δήμο, β) τα πάγια στοιχεία που δημιουργήθηκαν ή δημιουργούνται από τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, αν η χρηματοδότηση αυτών γίνεται από τον οικείο Δήμο.
- Με απόφαση του οικείου Δήμου, η οποία λαμβάνεται πριν από την έναρξη λειτουργίας της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. στις περιοχές επέκτασης της αρμοδιότητάς τους, σύμφωνα με τα άρθρα 40 έως 42, καθορίζονται τα εκτελούμενα έργα, μελέτες, προμήθειες και υπηρεσίες των Δήμων που εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιοτήτων της δραστηριότητας παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, οι φορείς ή οι μονάδες υλοποίησης αυτών, καθώς και κάθε απαραίτητη λεπτομέρεια για την ομαλή εκτέλεση και ολοκλήρωσή τους. Μέχρι την έκδοση της απόφασης του πρώτου εδαφίου τα εν λόγω έργα συνεχίζουν να υλοποιούνται από τους υφιστάμενους φορείς υλοποίησης αυτών.
Άρθρο 45
Είσπραξη οφειλών στις περιοχές αρμοδιότητας των Εταιρειών Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας και Θεσσαλονίκης
- Στις περιοχές επέκτασης της αρμοδιότητας της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., σύμφωνα με τα άρθρα 40 έως 42, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των τρίτων προς τους Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, παραμένουν σ’ αυτούς.
- Τα ταμειακά διαθέσιμα και υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών των Δ.Ε.Υ.Α. του ν. 1069/1980 (Α’ 191) μεταφέρονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. και χρησιμοποιούνται κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών που έχουν μεταφερθεί σε αυτές. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις Δ.Ε.Υ.Α. του ν. 1069/1980, καθώς και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις αυτών, κατά την ημερομηνία περιέλευσης των αρμοδιοτήτων τους στην Ε.Υ.Δ.Α.Π. Α.Ε. και την Ε.Υ.ΑΘ. Α.Ε., περιέρχονται στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. μετά την αφαίρεση της επιδότησης της οφειλής εκάστης Δ.Ε.Υ.Α. του ν. 1069/1980 προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 47 του ν. 5167/2024 (Α’ 207). Αν, μετά την αποπληρωμή των ανωτέρω χρεών, υπάρχουν πρόσθετοι διαθέσιμοι πόροι από την περαιτέρω αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις Δ.Ε.Υ.Α., τα έσοδα αυτά χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την υλοποίηση έργων στη γεωγραφική περιοχή ευθύνης της οικείας Δ.Ε.Υ.Α. του ν. 1069/1980.
- Η βεβαίωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των τρίτων, προς τις Δ.Ε.Υ.Α. του ν. 1069/1980 της παρ. 2 του παρόντος, διενεργείται σύμφωνα με τους οικείους κανονισμούς λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης και την πολιτική εισπράξεων των Ε.ΥΔ.ΑΠ. Α.Ε. και Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., από την αρμόδια οικονομική υπηρεσία αυτών.
Άρθρο 46
Μεταφορά προσωπικού
- Στις περιοχές που περιέρχονται στην αρμοδιότητα της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., το πάσης φύσης προσωπικό των Δ.Ε.Υ.Α. του ν. 1069/1980 (Α’ 191), καθώς και το προσωπικό που υπηρετεί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου αποκλειστικά στις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α’ βαθμού, μεταφέρεται αυτοδικαίως στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., αντίστοιχα, με την ίδια σχέση εργασίας.
- 2. Το μόνιμο προσωπικό των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, των οποίων η σχετική αρμοδιότητα μεταφέρεται στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., αποσπάται, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., αντίστοιχα, οι οποίες, κατά περίπτωση, αναλαμβάνουν τη μισθοδοσία του. Η απόσπαση διενεργείται με απόφαση του Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και αίρεται με απόφαση του Δ.Σ. της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., αντίστοιχα, αν έχουν καλυφθεί οι υπηρεσιακές ανάγκες με πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου αντίστοιχης κατηγορίας.
- Το προσωπικό που υπηρετεί με απόσπαση σε υφιστάμενη, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, Δ.Ε.Υ.Α. του ν. 1069/1980, σε υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, των οποίων η σχετική αρμοδιότητα περιέρχεται στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., αντίστοιχα, μέχρι τη λήξη της διάρκειας της απόσπασης, με την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή η Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. να υπεισέρχεται στη θέση του αρχικού φορέα υποδοχής. Κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης, οι αποσπάσεις της παρούσας δύναται να παραταθούν για πέντε (5) έτη από την έναρξη ισχύος του παρόντος, με απόφαση του αρμόδιου για τον διορισμό οργάνου, κατόπιν αίτησης του υπαλλήλου.
- Το προσωπικό που υπηρετεί με μετακίνηση από τον Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, δυνάμει του άρθρου 15 του ν. 4257/2014 (Α‘ 93), σε υφιστάμενη Δ.Ε.Υ.Α. του ν. 1069/1980 ή σε υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, των οποίων η σχετική αρμοδιότητα μεταφέρεται στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., αντίστοιχα, μέχρι τη λήξη της διάρκειας της μετακίνησης και στη συνέχεια επιστρέφει στον Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, στον οποίο εδρεύει η Δ.Ε.Υ.Α. του ν. 1069/1980 ή ο οποίος αποτελεί τον φορέα προέλευσης. Κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης, οι μετακινήσεις της παρούσας δύναται να παραταθούν για πέντε (5) έτη από την έναρξη ισχύος του παρόντος, με απόφαση του αρμόδιου για τον διορισμό οργάνου, κατόπιν αίτησης του υπαλλήλου.
- Το πάσης φύσης προσωπικό που απασχολείται στην εκτέλεση συμβάσεων και προγραμμάτων της παρ. 3 του άρθρου 43 και υπάγεται στο παρόν, συνεχίζει να απασχολείται στον οικείο Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, με την ίδια σχέση εργασίας, μέχρι την ολοκλήρωση αυτών, οπότε και εφαρμόζονται οι παρ. 1 έως 4.
- Μετά την έκδοση εκάστης διαπιστωτικής πράξης της παρ. 3 του άρθρου 40 και της παρ. 3 του άρθρου 41, περί μεταφοράς στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης των οικείων O.T.A. α’ βαθμού, το εκάστοτε Δ.Σ., με απόφασή του, τοποθετεί και κατατάσσει ανά κατηγορία και κλάδο ή ειδικότητα, με βάση τα τυπικά τους προσόντα, το σύνολο του μεταφερόμενου προσωπικού των άνω φορέων σε θέσεις αντίστοιχες με αυτές που κατείχαν στους φορείς προέλευσης, οι οποίες μεταφέρονται αυτοδίκαια και τους αναθέτει τα καθήκοντα που εκπλήρωναν στους φορείς προέλευσης.
7. Το μόνιμο προσωπικό της παρ. 2 εξακολουθεί να υπάγεται στο μέρος Α’ του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν. 3584/2007, Α’ 143). Το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου, που μεταφέρεται από τους Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, εξακολουθεί να υπάγεται στο μέρος Β΄ του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων. Το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου, που μεταφέρεται από τις Δ.Ε.Υ.Α., υπάγεται στον Κανονισμό Εργασίας της οικείας Δ.Ε.Υ.Α., σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 16 του παρόντος και την εργατική νομοθεσία.
ΥΠ. ΑΡΙΘΜ. 24/2025 ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
Στις 13 Φεβρουαρίου 2025 αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός του πλαισίου των Υπηρεσιών Ύδρευσης και Αποχέτευσης και Επείγουσες Ενεργειακές και Πολεοδομικές Ρυθμίσεις».
Α. Στο νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπεται στο άρθρο 40 η επέκταση της χωρικής αρμοδιότητας της ΕΥΔΑΠ ΑΕ στο σύνολο των ΟΤΑ Α’ βαθμού της Περιφέρειας Αττικής, και η ανάληψη της παροχής υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης από εκείνην.
Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ. Σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου αυτού, εξαιρούνται μόνο οι Δήμοι Κυθήρων, Πόρου κλπ, εφ’ όσον λάβουν σχετική απόφαση των ΔΣ τους, εντός 6 μηνών από την έναρξη ισχύος του Νόμου
Με την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου προβλέπεται η ανάληψη από την Η Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και της συντήρησης και επισκευής του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, στις περιοχές όπου επεκτείνεται γεωγραφικά η αρμοδιότητά της.
Ως χρόνος μεταβίβασης της αρμοδιότητας παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, που λειτουργούν στους Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, ορίζεται το ένα (1) έτος από την έναρξη ισχύος του νόμου.
Σημειώνεται ότι το δικαίωμα της παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2744/1999, είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ και «περιλαμβάνει την άντληση, συλλογή, αφαλάτωση, αποθήκευση, μεταφορά, επεξεργασία, διανομή και διαχείριση των αποδιδόμενων προς τους σκοπούς αυτούς αποδιδόμενων υδάτων».
Β. Επιπλέον στην παρ. 2 του άρθρου 44 αναφέρεται πως «στην περιουσία του οικείου Δήμου ανήκουν: α) τα εκτελεσθέντα και υπό έγκριση έργα, καθώς και οι εγκεκριμένες ή υπό έγκριση, μελέτες, που αφορούν προγραμματιζόμενα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, αν η χρηματοδότηση αυτών γίνεται από τον οικείο Δήμο, β) τα πάγια στοιχεία που δημιουργήθηκαν ή δημιουργούνται από τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, αν η χρηματοδότηση αυτών γίνεται από τον οικείο Δήμο».
Περαιτέρω, στην παρ. 5 του άρθρου 40 ορίζεται πως «Με σύμβαση, που συνάπτεται μεταξύ της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και Ο.Τ.Α. που βρίσκεται εντός της περιοχής δραστηριότητας της παρ. 1, δύναται να συμφωνηθεί η περιέλευση του ήδη κατασκευασμένου δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης του Ο.Τ.Α., κατά κυριότητα στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε.. Τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, που κατασκευάζονται ή αντικαθίστανται, εντός της περιοχής δραστηριότητας της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε., μετά την παρέλευση των προθεσμιών των παρ. 3 και 4, περιέρχονται αυτοδικαίως στην κυριότητα της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε., με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 44».
Ταυτόχρονα, στην παρ. 4 του άρθρου 43, ορίζεται ότι η οικεία δημοτική υπηρεσία ύδρευσης και αποχέτευσης, δύναται, με απόφαση των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων, να μεταβιβάζει στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., αντίστοιχα, δικαιώματα επί των παγίων περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, κατόπιν έκθεσης αποτίμησης ορκωτού ελεγκτή – λογιστή.
Γ. Εξ’ άλλου, σύμφωνα με το άρθρο 43 παρ. 7 του ανωτέρω νομοσχεδίου, Κάθε Ο.Τ.Α. α’ βαθμού της παρ. 6 του άρθρου 40 και του άρθρου 42 στην περιοχή των οποίων οι αρμοδιότητες ύδρευσης και αποχέτευσης ασκούνται από την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., ορίζει έναν (1) εντεταλμένο σύμβουλο που καλείται και συμμετέχει, χωρίς δικαίωμα ψήφου, στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., όποτε συζητείται θέμα που αφορά τον Ο.Τ.Α., προκειμένου να εκφράσει τις απόψεις αυτού για τα θέματα που τον αφορούν, ιδίως της τιμολογιακής πολιτικής και του προγραμματισμού των έργων υποδομής στην περιοχή του. Ο εντεταλμένος σύμβουλος λειτουργεί ως σύνδεσμος της εταιρείας με τον οικείο Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, ενημερώνει την εταιρεία για όλα τα θέματα ύδρευσης και αποχέτευσης του Ο.Τ.Α., ζητά από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της εταιρείας την εισαγωγή στην ημερήσια διάταξη θεμάτων που αφορούν στη γεωγραφική περιοχή του Ο.Τ.Α. και ενημερώνει, αντίστοιχα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Ο.Τ.Α. για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την άσκηση των αρμοδιοτήτων της εταιρείας στην περιοχή του. Αν το Δ.Σ. του οικείου Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού διαφωνεί με την απόφαση του Δ.Σ. της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., ενημερώνει την εταιρεία και ζητά την παραπομπή της λήψης απόφασης στη Ρ.Α.Α.Ε.Υ., η οποία αποφαίνεται εντός ενός (1) μήνα. Μέχρι την έκδοση της απόφασης της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. αναστέλλεται η εφαρμογή της απόφασης της εταιρείας.
Δ. Σημειωτέον ότι, στις διατάξεις του άρθρου 46 περιγράφονται οι όροι και προϋποθέσεις μεταφοράς του προσωπικού των υπηρεσιών ύδρευσης των Δήμων στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ. Ειδικότερα, ΙΔΟΧ και ΙΔΑΧ που υπηρετούν αποκλειστικά στις υπηρεσίες ύδρευσης μεταφέρονται στην ΕΥΔΑΠ, το μόνιμο προσωπικό αποσπάται στην ΕΥΔΑΠ, η οποία αναλαμβάνει τη μισθοδοσία και η απόσπαση αίρεται με απόφαση του ΔΣ ΕΥΔΑΠ. Τέλος, όσοι απασχολούνται σε εκτέλεση συμβάσεων και προγραμμάτων συνεχίζουν στον Δήμο μέχρι την ολοκλήρωση τους, ενώ μετά την ολοκλήρωση τούτο εντάσσεται στις γενικές κατηγορίες του άρθρου 46.
Είναι σαφές από τα παραπάνω ότι με το εν λόγω σχέδιο νόμου, προωθείται από την κυβέρνηση η άμεση αφαίρεση της αρμοδιότητας ύδρευσης από τον ενιαίο Δήμο Κηφισιάς καθώς και του προσωπικού που υπηρετεί σε αυτή.
Από το πλέγμα των ανωτέρω διατάξεων, όμως, δημιουργούνται τα εξής ζητήματα:
Αφαιρείται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση μια κρίσιμη αρμοδιότητα χωρίς επαρκή αιτιολόγηση
Παραβλέπεται εντελώς το γεγονός ότι στον ενιαίο Δήμο Κηφισιάς-Ν.Ερυθραίας-Εκάλης, υφίσταται μεικτό σύστημα ύδρευσης τόσο στην δημοτική ενότητα της Κηφισιάς, του οποίου συζητείται ήδη η ενσωμάτωση στη δημοτική υπηρεσία ύδρευσης (συνεταιρισμός Βουλευτών Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ, Εκάλη ΑΕ, και δημοτική υπηρεσία ύδρευσης Ν. Ερυθραίας), το οποίο καθιστά αδύνατη πρακτικά, την προσαρμογή στην επιχειρούμενη γεωγραφική ενοποίηση με την ΕΥΔΑΠ ΑΕ.
Δεν διασφαλίζεται η διατήρηση του περιαστικού πρασίνου για το οποίο άλλωστε πρωτοστατήσαμε και στο ζήτημα του ΝΟΚ. Δυστυχώς η μέχρι τώρα εμπειρία Δήμων ή περιοχών που περιήλθαν στην αρμοδιότητα της ΕΥΔΑΠ δείχνει πως είχε ως αποτέλεσμα την αλματώδη αύξηση των τιμολογίων κάτι που σε πολλές περιπτώσεις οδήγησε τους κατοίκους στο να σταματήσουν την άρδευση των κήπων. Είναι χαρακτηριστικό πως για καταναλώσεις από 211 κ.μ. και άνω ενώ το τιμολόγιο του Δήμου είναι στα 2€, το αντίστοιχο της ΕΥΔΑΠ είναι στα 9,6€, το οποίο αν εφαρμοστεί θα οδηγήσει σε ξηρασία χιλιάδες στρέμματα ιδιωτικού πρασίνου. Για την Κηφισιά, τη Ν. Ερυθραία και την Εκάλη το ζήτημα της διατήρησης του πρασίνου είναι θεμελιακό και ταυτόσημο με τον χαρακτήρα τους ως κηπουπόλεων. Δυστυχώς ούτε για αυτό το ζήτημα υπάρχει η οποιαδήποτε πρόνοια στο εν λόγω νομοσχέδιο, παρά το γεγονός ότι η επέκταση της αρμοδιότητας της ΕΥΔΑΠ σε κατ’εξοχήν περιαστικούς δήμους της Αττικής θα έπρεπε να το λαμβάνει υπόψιν. Η διατήρηση του «πράσινου» χαρακτήρα των Δήμων που περιβάλλουν την Αθήνα εξασφαλίζει τόσο τον διαρκή εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα όσο και την εν ευρεία εννοία διαχείριση των υδάτων (ομβρίων και ακαθάρτων) και την ασφαλή μεταφορά τους στους φυσικούς αποδέκτες ή τα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων. Αποτελεί δηλαδή αναγκαία και ικανή συνθήκη και για το ίδιο το μοντέλο ανάπτυξης και βιωσιμότητας εταιρειών όπως η ΕΥΔΑΠ ΑΕ. που έχει κάνει χρήση κοινοτικών, εθνικών και ιδίων πόρων για την ανάπτυξη των εν λόγω υποδομών. Για αυτό και η έλλειψη θεσμοθέτησης στο νόμο, της υποχρεωτικής πρόβλεψης μειωμένου τιμολογίου για την άρδευση των κήπων, των μικρής έκτασης καλλιεργειών, καθώς και των χώρων πρασίνου, αποτελεί και μια από τις πλέον ουσιώδεις αδυναμίες του.
Δεν αντιμετωπίζεται το ζήτημα της αποζημίωσης για το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, το οποίο δύναται να μεταβιβαστεί κατά κυριότητα στην ΕΥΔΑΠ.
Ενώ η επιχειρούμενη μεταφορά της αρμοδιότητας ύδρευσης προσδιορίζεται χρονικά (1 έτος με δυνατότητα παράτασης 6 μηνών από την έναρξη ισχύος του Νόμου), δεν διευκρινίζεται τι θα γίνει με την αρμοδιότητα επισκευής και συντήρησης του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, θέμα το οποίο είναι μείζον για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των πολιτών.
Αντιμετωπίζεται πλημμελώς το ζήτημα της επιχειρούμενης μεταβίβασης προς την ΕΥΔΑΠ των λοιπών παγίων (δεξαμενών, γεωτρήσεων, αντλιοστασίων που εδράζονται επί οικοπέδων ιδιοκτησίας του ενιαίου Δήμου Κηφισιάς), δεδομένου ότι μόνη η λογιστική αποτίμηση που προβλέπεται από το νομοσχέδιο, δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία (και υπεραξία για την ταυτότητα του λόγου), των υφιστάμενων παγίων της υπηρεσίας ύδρευσης.
Δεν διευκρινίζεται το θέμα της κυριότητας των χρηματοδοτούμενων ή συγχρηματοδοτούμενων, εκτελούμενων ή εκτελεθησόμενων έργων και προμηθειών
Υφίσταται ασάφεια, ως προς το αν οι υφιστάμενοι εντός του Δήμου μας υδάτινοι πόροι, αποδίδονται στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ, γεγονός το οποίο έχει άμεση σχέση με τον πράσινο χαρακτήρα του Δήμου μας
Τίθεται σε κίνδυνο η συντήρηση του δημοτικού δικτύου ύδρευσης, καθώς με την γεωγραφική ενοποίηση καταργείται ο τοπικός δεσμός της συντήρησης και επισκευής βλαβών του δικτύου αλλά και η προτεραιοποίηση και άμεση διενέργεια επενδύσεων για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών
Οι διατάξεις του άρθρου 46 αναφορικά με το καθεστώς του προσωπικού που υπηρετεί στις υπηρεσίες ύδρευσης είναι εξόχως προβληματικές για τους ΟΤΑ όπως ο Δήμος Κηφισιάς, καθώς δεν ορίζεται με σαφήνεια σε ποιές ειδικότητες αναφέρεται. Ειδικότερα στο Τμήμα Ύδρευσης του Δήμου Κηφισιάς απασχολούνται υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων – από διοικητικούς υπαλλήλους μέχρι χειριστές μηχανημάτων έργου, υδραυλικούς κα. και το αντικείμενο εργασίας τους δεν περιορίζεται μόνο στη συντήρηση και λειτουργία του δημοτικού δικτύου ύδρευσης της Ν. Ερυθραίας αλλά και σε άλλες κρίσιμες δημοτικές υποδομές, όπως η συντήρηση των δημοτικών κτηρίων, σχολείων, βρεφονηπιακών σταθμών αλλά και την άρδευση των κοινοχρήστων χώρων, συντριβανιών κα. Είναι απολύτως ασαφές ποιοι εργαζόμενοι κατά το προτεινόμενο νομοσχέδιο εμπίπτουν στις εν λόγω διατάξεις, ενώ τυχόν απομάκρυνση όλων των υπαλλήλων θα προκαλέσει ουσιώδη ζητήματα λειτουργίας για τον Δήμο Κηφισιάς.
Κατόπιν των ανωτέρω, η πρόβλεψη του άρθρου 43 παράγραφος 7, περί ορισμού εντεταλμένου συμβούλου, χωρίς δικαίωμα ψήφου στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, είναι ανέφικτη και πρακτικά ανεφάρμοστη, δεδομένης της ευρείας γεωγραφικής έκτασης της ΕΥΔΑΠ ΑΕ.
Οι σημαντικές χρηματοδοτικές πρόνοιες του νομοσχεδίου αναφορικά με την συνένωση των ΔΕΥΑ και των οφειλών τους, δεν έχουν πεδίο εφαρμογής τόσο στους ΟΤΑ της Αττικής και της Θεσσαλονίκης που περιέρχονται στην αρμοδιότητα της ΕΥΔΑΠ και της ΔΕΥΑΘ αντίστοιχα. Ειδικότερα, η Υπηρεσία Ύδρευσης Ν. Ερυθραίας κατάφερε το 2024 σχεδόν να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της, λαμβάνοντας υπόψη τις απώλειες ύδατος (μη κοστολόγησης) που προέρχονται από την ύδρευση- άρδευση των κοινοχρήστων χώρων , των δημοτικών κτηρίων , σχολείων , παιδικών σταθμών κλπ. οι οποίες αγγίζουν το 6-8% του προϋπολογισμού της.
Τόσο η Δημοτική αρχή όσο και η Υπηρεσία της ύδρευσης έλαβαν μέτρα και πήραν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας όπως η ανατιμολόγηση των υψηλών καταναλώσεων και η επένδυση σε μια σειρά έργων που θα μειώσουν σημαντικά τις απώλειες και θα αυξήσουν τον όγκο του παραγόμενου νερού από τις γεωτρήσεις.
Ενδεικτικά αναφέρουμε μέρος των έργων που έχουν προγραμματιστεί για το 2025 είναι : η διαίρεση του δικτύου σε ζώνες , η εγκατάσταση μειωτών πιέσεως με αυτεπιστασία για την ελαχιστοποίηση των ζημιών, η εκβάθυνση της μία ανενεργής έως σήμερα γεώτρησης, η πραγματοποίηση ερευνητικής νέας γεωτρήσεως , ο εκσυγχρονισμός των αυτοματισμών με την χρήση inverter, η αναβάθμιση της δεξαμενής κλπ.
Συνεπώς η ύδρευση της Νέας Ερυθραίας είναι βιώσιμη και μπορεί να αποφέρει κέρδη που μπορούν να επενδύονται για την περαιτέρω αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, ενώ διαθέτει ένα ιδιαίτερα εξειδικευμένο προσωπικό που μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα στις όποιες απαιτήσεις και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρασίνου και το Τμήμα Κατασκευών λειτουργεί ως ένα υποστηρικτικό τμήμα υποδομών.
Εν κατακλείδι, φρονούμε ότι, ακόμα και αν ο Δήμος Κηφισιάς διατηρεί την κυριότητα των παγίων της υπηρεσίας ύδρευσης, η ΕΥΔΑΠ ΑΕ αποκτά τη νομή και χρήση του δικτύου αυτού, συμπεριλαμβανομένων και των παγίων του, με αποτέλεσμα να συντελείται εν τοις πράγμασι απαλλοτρίωση των περιουσιακών του στοιχείων, με αμφίβολη τη δημόσια ωφέλεια και, σε κάθε περίπτωση, χωρίς πλήρη αποζημίωση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 17 του Συντάγματος.
Για όλους τους παραπάνω λόγους το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κηφισιάς αποφασίζει τα παρακάτω:
1. Το νερό αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα, κατοχυρωμένο και αναγνωρισμένο από τα Ηνωμένα Έθνη ως δημόσιο αγαθό. Συνεπώς κάθε συζήτηση που γίνεται με διαφορετικούς όρους από αυτούς της παροχής δημόσιας υπηρεσίας μας βρίσκει κατ’αρχήν αντίθετους.
2. Απορρίπτουμε πλήρως την επέκταση των χωρικών ορίων αρμοδιότητας της ΕΥΔΑΠ ΑΕ στους ΟΤΑ Α’ βαθμού της Περιφέρειας Αττικής εκτός αν αυτή γίνεται σε εθελοντική βάση, κατά ρητή πρόβλεψη και σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στην παρ. 6 του άρθρου 40 του προτεινόμενου νομοσχεδίου.
3. Υποστηρίζουμε τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις της ΚΕΔΕ, όπως αυτά διατυπώθηκαν διαχρονικά αναφορικά με τα θέματα της ύδρευσης/ΔΕΥΑ και ειδικότερα τις αποφάσεις του συνεδρίου μας στη Ρόδο.
4. Αρνούμαστε την επιχειρούμενη απαλλοτρίωση του δικτύου και των παγίων της δημοτικής υπηρεσίας ύδρευσης, χωρίς την κατά νόμο αποζημίωση.
5. Δεν παραχωρούμε υπαλλήλους που εργάζονται στο Τμήμα Ύδρευσης του Δήμου Κηφισιάς με οιανδήποτε σχέση εργασίας και για κανένα λόγο, καθώς η εν λόγω υπηρεσία απασχολεί υπαλλήλους διαφόρων ειδικοτήτων των οποίων το αντικείμενο δεν αφορά μόνο στη συντήρηση του δικτύου ύδρευσης αλλά το σύνολο κρίσιμων δημοτικών υποδομών (δημοτικά κτήρια, σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, άρδευση κοιν. χώρων κα.).
6. Ζητούμε την εισαγωγή ειδικού τιμολογίου για την άρδευση κοινοχρήστων χώρων, ιδιωτικών κήπων και καλλιεργειών και την τροποποίηση του άρθρου 51 ούτως ώστε στο άρθρο 16 του Ν.1068/80 οι κήποι, οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου και οι μικρές καλλιέργειες να εξαιρούνται του τέλους υπονόμου και ύδρευσης.
7. Ζητούμε την τροποποίηση του άρθρου 55 του νομοσχεδίου προκειμένου και οι Δήμοι ως ΝΠΔΔ να μπορούν να διαθέτουν μέσω των γεωτρήσεών τους ακατέργαστο ύδωρ, προς πώληση στην ΕΥΔΑΠ, με αντίστοιχη τροποποίηση του άρθρου 2 του Ν. 2744/99
8. Θεωρούμε απαράδεκτες τις εκ του πονηρού εισαχθείσες διατάξεις των άρθρων 75 και 76 περί αυτεπάγγελτου και εκτός ωραρίου ελέγχου συγκεκριμένων οικοδομικών αδειών με μη δημοσιευτέα (!) απόφαση του ΓΓ Χωρικού Σχεδιασμού οι οποίοι θα έχουν και το ακαταδίωκτο, καθώς αποδεικνύουν την πλήρη αδιαφορία του ΥΠΕΝ για τον αγώνα του Δήμου Κηφισιάς και των κατοίκων και φυσικά των αποφάσεων του ΣτΕ.
9. Εξουσιοδοτούμε τον Δήμαρχο όπως προχωρήσει στην αποτύπωση των ανωτέρω θέσεων στην πλατφόρμα ηλεκτρονικής διαβούλευσης opengov επ’ ονόματι του Δήμου Κηφισιάς.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ Ι. ΞΥΠΟΛΥΤΑΣ
Ο Δήμος Διονύσου απορρίπτει κατηγορηματικά το προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας “Εκσυγχρονισμός του πλαισίου των Υπηρεσιών Ύδρευσης και Αποχέτευσης και επείγουσες ενεργειακές και πολεοδομικές ρυθμίσεις” και συντάσσεται και με τις σχετικές θέσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Το ΥΠΕΝ φέρνει με μια προσχηματική διαβούλευση ένα Σχέδιο Νόμου, το οποίο είχε αποσύρει το Δεκέμβριο του 2024 αλλάζοντας κατ’ ουσία μόνο τον τίτλο.
Καταρχήν, πρέπει να σημειωθεί ότι επισπεύδον Υπουργείο είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ), το οποίο ενώ έχει μόνο την αρμοδιότητα σχεδιασμού και παρακολούθησης της εφαρμογής της δημόσιας πολιτικής ύδρευσης και αποχέτευσης, επιμένει να παρεμβαίνει στην αλλαγή του διοικητικού συστήματος των Δήμων για την άσκηση της αρμοδιότητας ύδρευσης και αποχέτευσης, που αποτελεί διαχρονικά αντικείμενο του Υπουργείου Εσωτερικών (ΥΠΕΣ), το οποίο όχι μόνον έχει τη γνώση και μακρόχρονη σχετική εμπειρία, αλλά είναι και ο αρμόδιος φορέας της Κεντρικής Διοίκησης για τη νομοθέτηση των όρων συγκρότησης και λειτουργίας του εν λόγω διοικητικού συστήματος (συγκρότηση, στελέχωση, οργάνωση, εποπτεία).
Το Σχέδιο Νόμου δεν έρχεται να απαντήσει σε καμία περίπτωση στα σοβαρά θέματα που ταλανίζουν τις Δημοτικές Υπηρεσίες Ύδρευσης όπως η σοβαρή υποστελέχωσή τους, η διαχείριση του ενεργειακού κόστους τους και η ενεργειακή αυτάρκειά τους. Παράλληλα, δίνει αποκλειστική προτεραιότητα στο αστικό νερό που αποτελεί το 12% της συνολικής κατανάλωσης του νερού στη Χώρα μας και αγνοεί παντελώς το αρδευτικό νερό, η χρήση του οποίου (περίπου 85%) δημιουργεί κατά κύριο λόγο την εξάντληση του συγκεκριμένου πολύτιμου φυσικού πόρου. Στην ίδια λογική δεν προκύπτει καμία ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας που, ως γνωστόν, οξύνεται λόγω της κλιματικής κρίσης.Το δε συγκεκριμένο πρόβλημα αντιμετωπίζεται στο Σχέδιο Νόμου με την ανάθεση έργων δημόσιου χαρακτήρα αποκλειστικά στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ για την Αττική.
Ιδιαίτερα, για τον Δήμο Διονύσου που αποτελεί τον σημαντικότερο πράσινο Δήμο της Αττικής, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αποτελούν τροχοπέδη στην παραμονή του ως τέτοιος καθώς δημιουργούνται συνθήκες που δεν θα επιτρέπουν τη διατήρηση του φυσικού πλούτου αλλά και θα οδηγήσουν στον οικονομικό στραγγαλισμό των δημοτών και του Δήμου με την υποχρεωτική μεταφορά όλων των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ. Η μεταφορά θα προκαλέσει εκτόξευση των λογαριασμών ύδρευσης & αποχέτευσης με αποτέλεσμα τον περιορισμό των δραστηριοτήτων διατήρησης του φυσικού πλούτου της περιοχής.
Αποδεικνύει με αυτόν τον τρόπο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας την έλλειψη πραγματικού ενδιαφέροντος για τη δημοτική διαχείριση του αστικού νερού αλλιώς δεν θα αρκούνταν σε ρυθμίσεις περισσότερο διαχειριστικού χαρακτήρα που δεν δημιουργούν προοπτικές.
Τα άρθρα του Σχέδιου Νόμου που αφορούν την υποχρεωτική παραχώρηση της αρμοδιότητας παροχής υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ είναι καταφανώς προβληματικά καθώς στην προσπάθεια παράκαμψης της αντισυνταγματικότητας της απορρόφησης από την ΕΥΔΑΠ των δημοτικών υπηρεσιών ύδρευσης υπάρχει η πρόβλεψη ότι η περιουσία των δημοτικών υπηρεσιών ύδρευσης παραμένει κατά κυριότητα στους Δήμους, ενώ η κατοχή και η δυνατότητα χρήσης των παγίων μένουν στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ. Οι συγκεκριμένες προβλέψεις εγκυμονούν μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια καθώς για πρώτη φορά διασπάται ο ενιαίος κύκλος της διαχείρισης του νερού που αφορά τόσο το δίκτυο και τον εξοπλισμό όσο και το πιο πολύτιμο δημόσιο αγαθό, το νερό.
Τέλος, αφαιρεί από τους Δήμους τη δυνατότητα, στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας, να επιλέγουν τα τιμολόγια τους όσο και τις κοινωνικές ομάδες που δύνανται να τύχουν ευνοϊκότερων ρυθμίσεων και προωθεί μια οικονομική αποτίμηση των πάντων που οδηγεί αναπόδραστα στην εμπορευματοποίηση του νερού.
Ο Δήμος Διονύσου διαχρονικά έχει επενδύσει είτε με ίδιους πόρους είτε μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων, για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου δικτύου υποδομών ύδρευσης το οποίο με το νομοσχέδιο θα περάσει υποχρεωτικά στην αρμοδιότητα της ΕΥΔΑΠ, το οποίο αποτιμάται σε δεκάδες εκατομμύρια και χωρίς να διευκρινίζεται η διαδικασία και οι όροι.
Για τους παραπάνω λόγους ο Δήμος Διονύσου απορρίπτει συνολικά το προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου και θα συντονίσει τις ενέργειες του με τη ΚΕΔΕ αλλά και άλλους φορείς για την μη εφαρμογή του.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας βάσει της υπ’ αριθμόν 9/26-02-2025 απόφασής του εκφράζει την αντίθετη γνώμη του επί του Άρθρου 40 «Επέκταση γεωγραφικής αρμοδιότητας Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας» που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΝ με τίτλο «ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ».
Συγκεκριμένα:
Ο Δήμος Αίγινας εκφράζει την έντονη αντίθεση του στο προτεινόμενο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ με τίτλο «ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ».
Σύμφωνα με την σχετική αιτιολογική έκθεση, αναφέρονται ως προβλήματα που επιλύει το εν λόγω νομοσχέδιο, η αδυναμία των υπηρεσιών ύδρευσης να ανταπεξέλθουν στην παροχή των υπηρεσιών ύδρευσης.
Επιπλέον, με το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπεται η δυνατότητα των Δήμων Κύθνου, Πόρου, Σπετσών, Τροιζήνας, Μεθάνων, Ύδρας και Κυθήρων να αποφασίζουν οικειοθελώς τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στην Ε.ΥΔ.ΑΠ. Α.Ε. Από αυτή τη δυνατότητα, η οποία παρασχέθηκε στους προαναφερόμενους Δήμους (ορισμένοι μάλιστα χωρίς στελεχωμένη τεχνική υπηρεσία) εξαιρέθηκε ο Δήμος Αίγινας, από τον οποίο αφαιρούνται υποχρεωτικά οι αρμοδιότητες ύδρευσης, τις οποίες ασκεί μέχρι σήμερα αποτελεσματικά, με επαρκή στελέχωση, τεχνογνωσία και εμπειρία.
Ο Δήμος Αίγινας καταφέρνει διαχρονικά να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες ύδρευσης καλύπτοντας αποτελεσματικά τις μεγάλες ανάγκες που προκύπτουν λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας του νησιού, διατηρώντας ταυτόχρονα τα αντίστοιχα ανταποδοτικά τέλη ύδρευσης σε κοινωνικά ανεκτό επίπεδο. Επιπλέον, ο βαθμός εισπραξιμότητας των τελών ο οποίος αναφέρεται ως πρόβλημα που επιλύεται με το συγκεκριμένο νομοθέτημα, είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικός για το Δήμο Αίγινας, καθώς την τελευταία 3ετία το ποσοστό αποπληρωμής των οφειλών κατ’ έτος, υπερβαίνει το 50,7%.
Τα αρμόδια στελέχη του τμήματος ύδρευσης και αποχέτευσης του Δήμου, διαθέτουν τη τεχνογνωσία, την εμπειρία και την πλήρη γνώση των συνθηκών και των χαρακτηριστικών του δικτύου ύδρευσης, ενώ ο Δήμος διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό μηχανημάτων έργου και τα απαιτούμενα υλικά για την αποκατάσταση πιθανών βλαβών του δικτύου. Τονίζεται δε, ότι τα αρμόδια στελέχη του Δήμου, είναι διαθέσιμα καθημερινά (των αργιών συμπεριλαμβανομένων) επί 24ώρου βάσεως, προκειμένου να ανταποκριθούν άμεσα για την αποκατάσταση πιθανής βλάβης. Με τον προτεινόμενο νομοσχέδιο, οι ενέργειες αυτές αποτελούν αρμοδιότητα της ΕΥΔΑΠ και εναπόκεινται στην επιχειρησιακή ευχέρειά της, γεγονός που αν συνεκτιμηθεί με το νησιωτικό χαρακτήρα του Δήμου, δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά αναφορικά με την αμεσότητα και την αποτελεσματικότητα των ενεργειών αποκατάστασης σε πιθανή συνθήκη βλάβης, με υπαρκτό τον κίνδυνο να παραμείνει τμήμα του νησιού χωρίς νερό για αρκετές ώρες, ιδίως κατά την τουριστική περίοδο.
Αποδεικνύεται έτσι, ότι η παροχή πόσιμου νερού, αποτελεί τοπική υπόθεση, εν αντιθέσει με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου που έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, αλλά και εν γένει με το αυτοδιοίκητο των Δήμων, ενώ παράλληλα αποκλείουν ουσιαστικά τον Δήμο, από η διαδικασία του σχεδιασμού των πολιτικών για το πόσιμο νερό.
Εξάλλου, με βάση το παράδειγμα στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων μέσω των ΦΟΔΣΑ κατ’ αντιστοιχία, διαπιστώνεται ότι την αρμοδιότητα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων σε τοπικό επίπεδο, που αποτελεί τοπική υπόθεση, την ασκούν οι Δήμοι (καθαριότητα, συλλογή αποβλήτων, διαλογή στην πηγή), ο δε ΦοΔΣΑ, που είναι διαδημοτικός φορέας αυτών των Δήμων, έχει αναλάβει την ανακύκλωση, την επεξεργασία και τη διάθεση των στερεών αποβλήτων, οι οποίες είναι περιφερειακής κλίμακας λειτουργίες της τοπικής υπόθεσης.
Παράλληλα ο Δήμος Αίγινας, έχει ολοκληρώσει αλλά και υλοποιεί πολύ σημαντικά έργα αναβάθμισης των υποδομών ύδρευσης (αντικατάσταση αγωγών, τηλεμετρία, επέκταση δικτύου κλπ), ενώ στο σχεδιασμό του περιλαμβάνονται έργα επέκτασης του δικτύου, με πλήρη ωριμότητα, για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του.
Αναφορικά με την τεχνική/διαχειριστική επάρκεια, καθώς πέραν της δικής του επαρκώς στελεχωμένης με μηχανικούς πολλαπλών ειδικοτήτων τεχνικής υπηρεσίας, ο Δήμος υποστηρίζεται (εκ του νόμου) από τη Δ/νση Τεχνικών Έργων ΠΕ Πειραιώς και Νήσων της Περιφέρειας Αττικής.
Τέλος, ο Δήμος Αίγινας υιοθετεί την μεταρρυθμιστική πρόταση της ΚΕΔΕ, για την πολιτική ύδρευσης με βάση τις αρχές της «εταιρικής σχέσης», της «επικουρικότητας» και της «εγγύτητας στους πολίτες», μέσω της διάρθρωσης των αρμοδιοτήτων ύδρευσης σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με την διατήρηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και των δημοτικών υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης των Δήμων και την αντιμετώπιση των εγγενών αδυναμιών τους.
Επί του άρθρου 46 σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 17/2025 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαυρεωτικής το άρθρο 46 αναφέρεται στη μεταφορά του προσωπικού από τη ΔΕΥΑ στην ΕΥΔΑΠ. Παρά τις δεσμεύσεις του ίδιου του Υπουργού απέναντι στους εργαζόμενους ότι θα συμπεριλαμβάνεται η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, στο τελικό σχέδιο δεν έχουν ενσωματωθεί οι προτάσεις της Ομοσπονδίας που είχαν γίνει αποδεκτές και είχαν ενσωματωθεί σε προηγούμενη έκδοση σχεδίου νόμου που στάλθηκε στην ΚΕΔΕ, αλλά και ούτε οι προτάσεις που είχε διατυπώσει ο ίδιος ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
Το προσωπικό της ΔΕΥΑΤΗΛ θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα 24 Φλεβάρη 2025 έως και την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.
Επί του άρθρου 43 σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 17/2025 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαυρεωτικής από τους Δήμους Κυθήρων, Πόρου, Σπετσών, Τροιχηνίας-Μεθάνων, Ύδρας, Κέας, Καρύστου και Κύμης-Αλιβερίου θα συμμετέχει 1 Δημοτικός Σύμβουλος στα συμβούλια της ΕΥΔΑΠ και θα εκφέρει την άποψή για θέματα που αφορούν τον Δήμο του, κυρίως θέματα τιμολογιακής πολιτικής, προγραμματισμό έργων κλπ.
Σε εμάς δε δίνεται καμία δυνατότητα έκφρασης γνώμης για τον Δήμο μας!
Επί του άρθρου 45 σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 17/2025 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαυρεωτικής τα ταμειακά διαθέσιμα και υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών των ΔΕΥΑ μεταφέρονται στην ΕΥΔΑΠ.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΔΕΥΑ, καθώς και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΥΑ περιέρχονται στις ΕΥΔΑΠ.
Διευκρινίζεται ότι στους υπόλοιπους Δήμους της Αττικής οι οφειλές των τρίτων προς τους ΟΤΑ παραμένουν σ΄ αυτούς. Κάτι τέτοιο συνιστά κατάφορη αδικία εις βάρος του Δήμου Λαυρεωτικής.
Δηλαδή με βάση το νομοσχέδιο η ΕΥΔΑΠ παίρνει τα πάγια περιουσιακά μας στοιχεία χωρίς κανένα αντίτιμο, τα ταμειακά μας υπόλοιπα, καθώς και τις οφειλές των καταναλωτών!
Επί της παρ. 7 του άρθρου 40 σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 17/2025 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαυρεωτικής στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι το εβδομήντα τοις εκατό (70%) της οφειλής εκάστης Δ.Ε.Υ.Α., προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας επιδοτείται εάν η απορρόφηση πραγματοποιηθεί εντός του 2025.
Η Δ.Ε.Υ.Α.Τ.Η.Λ. όμως δεν οφείλει ούτε ένα ευρώ στην ΔΕΗ, παρά τις υπέρογκες αυξήσεις που έχουν υποστεί και παρά την άρνηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος να δώσει λύσεις για τις τόσο ενεργοβόρες επιχειρήσεις, παρά τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί στην ΕΔΕΥΑ.
Στο νομοσχέδιο δηλαδή δεν προβλέπεται κανενός άλλου είδους επιδότηση της ΔΕΥΑΤΗΛ για τις οφειλές της προς τρίτους, όπως είναι η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. Άρα είναι προφανές ότι η επιδότηση δεν είναι με βάση τις πραγματικές ανάγκες της ΔΕΥΑΤΗΛ, της οποίας η άποψη άλλωστε δε ζητήθηκε ποτέ.
Στο ΑΡΘΡΟ 40: Με το άρθρο αυτό προβλέπεται ότι η ΕΥΔΑΠ ΑΕ (το ίδιο ισχύει και για την ΕΥΑΘ ΑΕ) αναλαμβάνει την αρμοδιότητα διαχείρισης δικτύων ομβρίων υδάτων, στις περιοχές όπου επεκτείνεται γεωγραφικά η αρμοδιότητα της με σύμβαση παροχής δημόσιας υπηρεσίας που συνάπτει με το ελληνικό Δημόσιο, αλλά εξαιρείται ο καθαρισμός των φρεατίων ομβρίων υδάτων που παραμένει ή περιέρχεται στην αρμοδιότητα των οικείων Δήμων. Πρόκειται κι εδώ για ευνοϊκή μεταχείριση της ΕΥΔΑΠ ΑΕ από την Πολιτεία σε βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού.
Στο ΑΡΘΡΟ 41 διατυπώνεται ότι η ΕΥΑΘ ΑΕ απορροφά αυτοδικαίως όλες τις ΔΕΥΑ της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και επεκτείνεται υποχρεωτικά στο σύνολο των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης εκτός αν αποφασισθεί η σύσταση Διαδημοτικής ΔΕΥΑ. Με τη διάταξη αυτή παραβιάζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της διοικητικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ (Άρθρο 102 του Συντάγματος, σε συνδυασμό με το Άρθρο 75, παρ.1, του Ν. 3463/2006) διότι είτε με την απορρόφηση, είτε με την συγχώνευση οι ΔΕΥΑ οδηγούνται σε αναγκαστική συγχώνευση αν δεν επιθυμούν την απορρόφησή τους από την ΕΥΑΘ ΑΕ.
Στο ΑΡΘΡΟ 43 γίνεται προσπάθεια παράκαμψης της αντισυνταγματικότητας της απορρόφησης από την ΕΥΔΑΠ ΑΕ και την ΕΥΑΘ ΑΕ των ΔΕΥΑ και των δημοτικών υπηρεσιών ύδρευσης με την πρόβλεψη ότι η περιουσία των ΔΕΥΑ και των δημοτικών υπηρεσιών ύδρευσης περιέρχεται κατά κυριότητα στους Δήμους, ενώ η κατοχή και η δυνατότητα χρήσης των παγίων μένουν στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ και την ΕΥΑΘ ΑΕ. Πρόκειται για έμμεσο τρόπο παράκαμψης της αντισυνταγματικότητας της αναγκαστικής ένταξης, αφού οι Δήμοι δεν θα έχουν πλέον την αρμοδιότητα παροχής των υπηρεσιών. Η αντισυνταγματικότητα, ωστόσο, προκύπτει και από την παραβίαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της διοικητικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ (Άρθρο 102 του Συντάγματος σε συνδυασμό με το άρθρο 75, παρ.1, του Ν. 3463/2006), αφού με αναγκαστικό τρόπο και χωρίς την συναίνεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, οι ΔΕΥΑ και οι δημοτικές υπηρεσίες ύδρευσης εντάσσονται στις ΕΥΔΑΠ ΑΕ και ΕΥΑΘ ΑΕ.
Στο ΑΡΘΡΟ 46 προβλέπεται ότι στις περιοχές που περιέρχονται στην αρμοδιότητα της ΕΥΔΑΠ ΑΕ και της ΕΥΑΘ ΑΕ, το πάσης φύσης προσωπικό των ΔΕΥΑ του Ν. 1069/1980 (ΦΕΚ Α’ 191), καθώς και το προσωπικό που υπηρετεί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου αποκλειστικά στις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, μεταφέρεται αυτοδικαίως στην ΕΥ-ΔΑΠ ΑΕ και στην ΕΥΑΘ ΑΕ, αντίστοιχα, με την ίδια σχέση εργασίας. Ωστόσο, δεν γίνεται καμιά πρόβλεψη για το προσωπικό που υπηρετεί σε θέσεις ευθύνης στις ΔΕΥΑ που αποpροφώνται και το οποίο λαμβάνει σήμερα επίδομα ευθύνης.
Επί του άρθρου 44 σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 17/2025 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαυρεωτικής
• Η ΕΥΔΑΠ θα πάρει στην κυριότητά της όλα τα δίκτυα και τις εγκαταστάσεις τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από ευρωπαϊκούς ή εθνικούς πόρους και στον Δήμο θα περιέλθουν μόνο όσα κινητά και ακίνητα χρηματοδοτήθηκαν από ιδίους πόρους. Η ΕΥΔΑΠ δηλαδή θα πάρει 2 Βιολογικούς Καθαρισμούς, σύγχρονα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, καινούρια ψηφιακά υδρόμετρα στο σύνολο των οικισμών του Δήμου μας, έργο τηλεμετρίας.
Και τα περιουσιακά στοιχεία όμως που θα περιέλθουν στον Δήμο, θα έχει τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιεί η ΕΥΔΑΠ. Το αποφρακτικό μηχάνημα, το JCB, τα οχήματά μας, θα ανήκουν στο Δήμο, αλλά θα τα χρησιμοποιεί η ΕΥΔΑΠ. Χωρίς καν τη δέσμευση να χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του Δήμου μας.
• Τα έργα που εκτελούνται από την Δ.Ε.Υ.Α.ΤΗ.Λ. θα μεταφερθούν στην ΕΥΔΑΠ. Για όποιον έχει στοιχειώδη εμπειρία από χρηματοδοτικά προγράμματα, είναι σαφές ότι η αλλαγή φορέα υλοποίησης έργου θα επιφέρει τουλάχιστον ένα με δύο χρόνια διακοπή των εργασιών.
Τα έργα όμως που εκτελούνται από τους Δήμους της Αττικής, θα συνεχίσουν να εκτελούνται από τους Δήμους μέχρι την ολοκλήρωσή τους. Άλλο ένα παράδειγμα της απαξίωσης της ΔΕΥΑ!
Επί του άρθρου 40 σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 17/2025 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαυρεωτικής
• Δεν αναφέρεται πουθενά ότι θα παραμείνουν γραφεία στο Δήμο Λαυρεωτικής.
Δεν μπορούμε να δεχτούμε ένας Δήμος με την έκταση και τις ιδιαιτερότητες της Λαυρεωτικής να βρεθεί χωρίς έδρα υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης για την εξυπηρέτηση των πολτών, χωρίς συνεργεία να μπορούν να επισκευάζουν άμεσα τις βλάβες, χωρίς τεχνική υπηρεσία να ασχολείται αποκλειστικά με τις ανάγκες και τα έργα της περιοχής μας!
• Στο άρθρο 40 αναφέρεται ότι ο καθαρισμός των φρεατίων ομβρίων υδάτων παραμένει ή περιέρχεται στην αρμοδιότητα των οικείων Δήμων.
Η Ε.Υ.Δ.Α.Π. δηλαδή θα έχει την αρμοδιότητα διαχείρισης του δικτύου ομβρίων υδάτων της Λαυρεωτικής με σύμβαση παροχής δημόσιας υπηρεσίας ΜΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ από το ΥΠΕΝ και στον Δήμο παραμένει η ευθύνη του καθαρισμού των φρεατίων, χωρίς καμία αποζημίωση, καμία επιχορήγηση, χωρίς μέσα και χωρίς προσωπικό!
• Στους Δήμους Κυθήρων, Πόρου, Σπετσών, Τροιχηνίας-Μεθάνων, Ύδρας, Κέας, Καρύστου και Κύμης-Αλιβερίου δίνεται η δυνατότητα εντός 6 μηνών να αποφασίσουν την εξαίρεσή τους από τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε. Αντίστοιχα στις ΔΕΥΑ της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, δίνεται η δυνατότητα της εξαίρεσης της απορρόφησής τους από την ΕΥΑΘ Α.Ε.
Η Δ.Ε.Υ.Α.ΤΗ.Λ. δηλαδή είναι η μοναδική ΔΕΥΑ στην Ελλάδα, που μεταρρυθμίζεται υποχρεωτικά, όχι απλά με συγχώνευση, αλλά με κλείσιμο και απορρόφησή της από την ΕΥΔΑΠ, χωρίς καν την δυνατότητα να εκφράσει την άποψή της.
Επί του άρθρου 40 σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 17/2025 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαυρεωτικής στην υπ. Αρίθμ. 225/2014 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαυρεωτικής, όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ αρ. Φύλου 1614/31.07.2015, που αφορά τη διεύρυνση της Δ.Ε.Υ.Α.ΤΗ.Λ. σε όλο τον Καλλικρατικό Δήμο αναφέρεται: ‘Βασική Προϋπόθεση: Δεν πρόκειται να εκποιηθεί ή να παραχωρηθεί ούτε ένα μέτρο δικτύου ύδρευσης στην ΕΥΔΑΠ αλλά και σε κανέναν έτερο ιδιώτη επενδυτή για κανέναν λόγο και στην υποθετική περίπτωση που η Δημοτική επιχείρηση λυθεί ή πτωχεύσει η περιουσία της και η διαχείριση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης να περιέλθουν αυτοδίκαια στο Δήμο Λαυρεωτικής’.
Αυτή είναι μια Δέσμευση την οποία έχουμε χρέος να την υπερασπιστούμε!
Στο άρθρο 40 (Επέκταση Γεωγραφικής Αρμοδιότητας Ε.ΥΔ.Α.Π.) προβλέπεται ότι η Ε.ΥΔ.Α.Π. θα αναλάβει – πέραν των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης αρκετών Δ.Ε.Υ.Α. – και την διαχείριση των δικτύων Ομβρίων Υδάτων τουλάχιστον του Νομού Αττικής, που μέχρι σήμερα την ευθύνη διαχείρισης την έχει η Περιφέρεια Αττικής! Αν υιοθετηθεί η συγκεκριμένη διάταξη, θεωρούμε ότι θα υπάρξουν επικίνδυνες και απρόβλεπτες συνέπειες, τόσο για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου αλλά και για την ίδια την Ε.ΥΔ.Α.Π. Με τα σημερινά δεδομένα, υπάρχει σημαντικό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Ο μ.ο. ηλικίας των εργαζομένων είναι τα 56 έτη. Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, πιστεύουμε ότι είναι απροετοίμαστη και αδύνατη η αποτελεσματική υποστήριξη της Ε.ΥΔ.Α.Π.
για την διαχείριση των Ομβρίων Υδάτων. Επίσης, αόριστοι είναι οι οικονομικοί όροι και η αποζημίωση της Ε.ΥΔ.Α.Π. σύμφωνα με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις μετά την σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο.
Με τα ιδιωτικά δίκτυα ύδρευσης π.χ. Εκάλης, γιατί δεν προβλέπεται κάτι αντίστοιχο όπως με τις Δ.Ε.Υ.Α.;
Στο άρθρο 45 (Είσπραξη Οφειλών Δ.Ε.Υ.Α.) προβλέπεται ότι μετά τις συγχωνεύσεις των Δ.Ε.Υ.Α. στην Ε.ΥΔ.Α.Π. μεταφέρονται
τα ταμειακά διαθέσιμα και υπόλοιπα λογαριασμών των Δ.Ε.Υ.Α. στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Αν δεν υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα και υπόλοιπα λογαριασμών, θα αναλάβει η Ε.ΥΔ.Α.Π. με δικούς της οικονομικούς πόρους την εξόφληση υποχρεώσεων των Δ.Ε.Υ.Α.; Η Ε.ΥΔ.Α.Π. είναι Εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών και διέπεται η λειτουργία της μεταξύ άλλων με το Κανονιστικό Πλαίσιο της Κεφαλαιοαγοράς. Θα είναι σύννομο το συγκεκριμένο ενδεχόμενο;
Στο άρθρο 46 (Μεταφορά Προσωπικού), θα πρέπει να γίνουν σαφείς και ξεκάθαροι οι όροι για την ένταξή των εργαζομένων των Δ.Ε.Υ.Α. στο μισθολόγιο και τον Κανονισμό Προσωπικού της Ε.ΥΔ.Α.Π.
Παρατηρούνται διαφορές μεταξύ των προβλέψεων της παραγράφου 6 του Άρθρου 40 και του Άρθρου 41. Ενώ στην Αττική αρκεί απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου εντός έξι μηνών για την εξαίρεση των ΔΕΥΑ από τη συγχώνευση στην ΕΥΔΑΠ, στη Θεσσαλονίκη είναι υποχρεωτικό να συγχωνευτούν δύο ή περισσότεροι όμοροι ΟΤΑ και επιπλέον να έχουν και τη σύμφωνη γνώμη της ΡΑΑΕΥ. Αυτό συνιστά ανισότιμη μεταχείριση.
Παρ. 3 Με απόφαση του οικείου Δήμου, η οποία λαμβάνεται πριν από την έναρξη λειτουργίας της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. στις περιοχές επέκτασης της αρμοδιότητάς τους, σύμφωνα με τα άρθρα 40 έως 42, καθορίζονται τα εκτελούμενα έργα, μελέτες, προμήθειες και υπηρεσίες των Δήμων που εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιοτήτων της δραστηριότητας παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, οι φορείς ή οι μονάδες υλοποίησης αυτών, καθώς και κάθε απαραίτητη λεπτομέρεια για την ομαλή εκτέλεση και ολοκλήρωσή τους. Μέχρι την έκδοση της απόφασης του πρώτου εδαφίου τα εν λόγω έργα συνεχίζουν να υλοποιούνται από τους υφιστάμενους φορείς υλοποίησης αυτών.
Σχόλια: Για έργα που ήδη βρίσκονται σε φάση υλοποίησης από τις ΔΕΥΑ, δεν δύναται να τα παραλάβει η ΕΥΑΘ Α.Ε. που δεν τα έχει μελετήσει και επιβλέψει, διότι μπορεί να προκύψουν μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα σε τεχνικό αλλά και νομικό επίπεδο.
Αναφορικά με έργα, μελέτες και προμήθειες που είναι υπό έγκριση, αυτά θα πρέπει να τύχουν της έγκρισης και της ΕΥΑΘ Α.Ε., καθώς η τελευταία θα κληθεί να τα υλοποιήσει.
Είναι παράλογο να ζητείται από την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ να απορροφήσουν υπερχρεωμένες ΔΕΥΑ, χωρίς κανένα πάγιο περιουσιακό στοιχείο, αλλά μόνο με αμφιβόλου επιπέδου τραπεζικά διαθέσιμα… Και μάλιστα η επιδότηση του δεδομένου χρέους των ΔΕΥΑ προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας να δίδεται ως κίνητρο για την εισχώρησή τους στις ΑΕ, χωρίς κανένα όφελος αντίστοιχα για τις δύο εταιρίες.
Τίθεται ζήτημα και για τη μισθολογική σύγκλιση των εργαζομένων και για το μισθολογικό κόστος που θα ανέλθει για τις δύο ΑΕ σε άγνωστο επίπεδο.
Όλα αυτά χωρίς κάποια μελέτη κόστους – οφέλους που να προβλέπει τη βιωσιμότητα του τελικού σχήματος.
Παρ 1 . Σε περιπτώσεις απορρόφησης μιας Δ.Ε.Υ.Α. από την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. ή περιέλευσης σε αυτές της αρμοδιότητας παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, σύμφωνα με τα άρθρα 40 έως 42, η κυριότητα των υφισταμένων παγίων περιουσιακών στοιχείων, περιέρχεται στον οικείο Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α΄ βαθμού, σύμφωνα με το άρθρο 44. Η Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και η Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. έχουν την κατοχή και τη δυνατότητα χρήσης των παγίων περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με την αντίστοιχη παροχή από αυτές των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, σύμφωνα με τα άρθρα 40 έως 42. Εάν οι συγχωνεύσεις ή η μεταφορά της αρμοδιότητας λάβουν χώρα εντός του έτους 2025, επιδοτείται το εβδομήντα τοις εκατό (70%) της οφειλής εκάστης Δ.Ε.Υ.Α. του ν. 1069/1980 (Α’ 191) προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 47 του ν. 5167/2024 (Α’ 207).
Σχόλια: Αναφορικά με την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. να ισχύουν και τα διαλαμβανόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 6 της από 27.6.2001 τριμερούς σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, της Ε.Υ.Α.Θ. Παγίων και της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης από την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε.., που συνάφθηκε δυνάμει του άρθρου 20 του ν. 2937/2001.
Παρ 4 και 5.
4. Οι Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, στους οποίους λειτουργεί Δ.Ε.Υ.Α. ή οικεία δημοτική υπηρεσία ύδρευσης και αποχέτευσης, δύνανται, με απόφαση των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων, να μεταβιβάζουν στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., αντίστοιχα, δικαιώματα επί των παγίων περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, κατόπιν έκθεσης αποτίμησης ορκωτού ελεγκτή – λογιστή. Για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης λαμβάνεται απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων (Δ.Σ.) της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., σύμφωνα με τους ν. 2744/1999 (Α΄ 222) και 2937/2001 (Α΄ 169), αντίστοιχα, καθώς και τις ειδικότερες προβλέψεις των καταστατικών τους. Αναφορικά με την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. ισχύουν και τα διαλαμβανόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 6 της από 27.6.2001 τριμερούς σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, της «Ε.Υ.Α.Θ. Παγίων» και της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης από την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε.., που συνάφθηκε δυνάμει του άρθρου 20 του ν. 2937/2001.
5. Τα δίκτυα και οι υποδομές, που κατασκευάζονται ή αντικαθίστανται από την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., περιέρχονται αυτοδικαίως στην κυριότητά τους
Σχόλια: Στην Παρ. 4 και 5 (σύμφωνα με τις πρόνοιες του νόμου 2937/2001) θα πρέπει ξεκάθαρα να προκύπτει ότι τα πάγια περιουσιακά στοιχεία δεν θα περιέλθουν στην κυριότητα της ΕΥΑΘ Α.Ε.
Παρ 6. Στις εκκρεμείς δίκες, στις οποίες διάδικο μέρος είναι οι Δ.Ε.Υ.Α. και οι Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, σε περιοχές που περιέρχονται στην αρμοδιότητα της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., σύμφωνα με τα άρθρα 40 έως 42, δύναται να παρέμβει υπέρ των Δ.Ε.Υ.Α. ή των Δήμων, η Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., αντίστοιχα, καθιστώντας αυτές δικαιούχες και υπόχρεες επί των εν λόγω αξιώσεων.
Σχόλια: Το Ελληνικό Δημόσιο και όχι η ΕΥΑΘ Α.Ε., θα πρέπει να καταστεί δικαιούχος ή υπόχρεος των δικαστικών αξιώσεων των Δήμων μέχρι και την ημερομηνία απορρόφησής τους καθώς και μέχρι την φάση της εκδίκασης.
Παρ 1. Κάθε Δ.Ε.Υ.Α. που βρίσκεται σε περιοχή γεωγραφικά όμορη με τις περιοχές αρμοδιότητας της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή της Ε.Υ Α.Θ. Α.Ε. ή που υδρεύεται από υδροδοτικό σύστημα ενιαίο με την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., δύναται, με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου (Δ.Σ.), η οποία λαμβάνεται με πλειοψηφία μεγαλύτερη του πενήντα τοις εκατό (50%) του συνολικού αριθμού των μελών του Δ.Σ., και με πλειοψηφία ψήφων με συντελεστή βαρύτητας μεγαλύτερο του πενήντα τοις εκατό (50%) των δικαιωμάτων ψήφου, να ζητήσει την απορρόφησή της από την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε.. Το Δ.Σ. της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. αποφασίζει επί της αιτήσεως για την απορρόφηση της οικείας Δ.Ε.Υ.Α., σύμφωνα με τους ν. 2744/1999 (Α΄ 222) και 2937/2001 (Α΄ 169), αντίστοιχα, καθώς και τις ειδικότερες προβλέψεις των καταστατικών τους.
Παρ 3. Η Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και η Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. αναλαμβάνουν τη λειτουργία, την συντήρηση και την επισκευή του δικτύου και των εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, στις περιοχές όπου επεκτείνεται γεωγραφικά η αρμοδιότητα τους.
Σχόλια: Εδώ θα πρέπει να προστεθεί πέραν της συντήρησης και επισκευής και η «λειτουργία”. Επίσης, πέραν του «δικτύου” θα πρέπει να μπει «και των εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης».
Αναφορικά με το άρθρο 41 Παράγραφος 7, πρότασή μας είναι να συμπεριληφθεί η επιδότηση του 70% της οφειλής έκαστης ΔΕΥΑ, όχι μόνον προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και για τις οφειλές τους προς τους ΟΤΑ, αποκλειστικά όμως για οφειλές που αφορούν στην ηλεκτρική ενέργεια.
Παρ 2: Η Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. αναλαμβάνει τη λειτουργία, την συντήρηση και την επισκευή του δικτύου και των εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, στις περιοχές όπου επεκτείνεται γεωγραφικά η αρμοδιότητά της. Κατ’ εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 4972/2022 (Α’ 181), καθώς και της παρ. 1β του άρθρου 8 του ν. 3481/2006 (Α’ 162), η αρμοδιότητα διαχείρισης δικτύου ομβρίων υδάτων περιέρχεται στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., με σύμβαση παροχής δημόσιας υπηρεσίας, που συνάπτει με το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο εκπροσωπείται από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στην οποία καθορίζονται το αντικείμενο, οι όροι παροχής της δημόσιας υπηρεσίας και η αποζημίωση της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., σύμφωνα με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις. Εξαιρείται ο καθαρισμός των φρεατίων ομβρίων υδάτων που παραμένει ή περιέρχεται στην αρμοδιότητα των οικείων Δήμων. Έως την έναρξη ισχύος της ανωτέρω σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., η αρμοδιότητα διαχείρισης του δικτύου ομβρίων υδάτων εξακολουθεί να ασκείται από τους οικείους Δήμους.
Σχόλια: Εδώ θα πρέπει να προστεθεί πέραν της συντήρησης και επισκευής και η «λειτουργία”. Επίσης, πέραν του «δικτύου” θα πρέπει να μπει «και των εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης».
Παρ 3: Οι υφιστάμενες Δ.Ε.Υ.Α. εντός των διοικητικών ορίων των Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης απορροφώνται αυτοδικαίως από την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. μετά την παρέλευση ενός (1) έτους από την έναρξη ισχύος του παρόντος, με την επιφύλαξη της παρ. 6. Μετά την παρέλευση του άνω χρονικού διαστήματος, με πράξη που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο κατά τόπο αρμόδιος Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης διαπιστώνει την απορρόφηση των Δ.Ε.Υ.Α. από την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε.. Με την απόφαση της παρ. 6 του άρθρου 67, η προθεσμία για την αυτοδίκαιη απορρόφηση των Δ.Ε.Υ.Α. από την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. μπορεί να παρατείνεται έως έξι (6) ακόμη μήνες. Μετά την παρέλευση του άνω χρονικού διαστήματος, με πράξη του που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο κατά τόπο αρμόδιος Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης διαπιστώνει την απορρόφηση των Δ.Ε.Υ.Α. από την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε.
Σχόλια: Εκτιμούμε ότι θα πρέπει στη διατύπωση: ‘’Οι υφιστάμενες Δ.Ε.Υ.Α.’’ να περιληφθούν και οι ιδιωτικοί πάροχοι, ως εξής: ‘’Οι υφιστάμενες Δ.Ε.Υ.Α./ιδιωτικοί πάροχοι’’.
Παρ 7. Το εβδομήντα τοις εκατό (70%) της οφειλής εκάστης Δ.Ε.Υ.Α. του ν. 1069/1980 (Α’ 191), των παρ. 3 και 6 του παρόντος, προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας επιδοτείται σύμφωνα με την περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 47 του ν. 5167/2024 (Α’ 207)
Σχόλια: Προτείνεται να συμπεριληφθεί και η ολική αποπληρωμή των οφειλών των ΔΕΥΑ και των οικείων Δήμων προς την ΕΥΑΘ ΑΕ καθώς και μεταξύ των οικείων Δήμων και των ΔΕΥΑ προ της έκδοσης των διαπιστωτικών πράξεων της παρ. 3 των άρθρων 40 και 41 που αφορούν υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης .
Αρθ46 παρ1 «Στις περιοχές που περιέρχονται στην αρμοδιότητα της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., το πάσης φύσης προσωπικό των Δ.Ε.Υ.Α. του ν. 1069/1980 (Α’ 191), καθώς και το προσωπικό που υπηρετεί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου αποκλειστικά στις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α’ βαθμού, μεταφέρεται αυτοδικαίως στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., αντίστοιχα, με την ίδια σχέση εργασίας.»
Με τη διάταξη αυτή δε λαμβάνεται υπ’ όψιν η χιλιομετρική απόσταση που θα πρέπει να διανύσουν οι εργαζόμενοι από τον τόπο κατοικίας τους ως τη νέα θε΄ση εργασίας τους, στην περίπτωση που αυτό απαιτηθεί από το νέο φορέα. Θα πρέπει να υπάρξει προβλεψη εντοπιότητας ή, ενδεχομένως, πρόβλεψη δυνατότητας μεταφοράς στον οικείο ΟΤΑ του τόπου κατοικίας
Άρθρο 45
Είσπραξη οφειλών στις περιοχές αρμοδιότητας των Εταιρειών Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας και Θεσσαλονίκης
Επειδή σύμφωνα με το Άρθρο 40 κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, η χωρική αρμοδιότητα της Ε.Υ.Δ.Α.Π. Α.Ε. επεκτείνεται στο σύνολο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α΄ βαθμού της Περιφέρειας Αττικής και δεν ακολουθείται η Διαδικασία οικειοθελών συγχωνεύσεων Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης και μεταφοράς των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης δικτύων ομβρίων υδάτων των Δήμων του άρθρου 5 του παρόντος, θα πρέπει να ληφθεί υπ΄όψιν η πρόβλεψη για τις ΔΕΥΑ του Άρθρου 45 Είσπραξη οφειλών στις περιοχές αρμοδιότητας των Εταιρειών Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας και Θεσσαλονίκης και για τους Δήμους. Πριν την μετάβαση των δικτύων ύδρευσης – αποχέτευσης στην ΕΥΔΑΠ θα πρέπει να έχουν διαγραφεί όλες οι οφειλές των Δήμων προς την ΕΥΔΑΠ, ρυθμισμένες και ανεξόφλητες.
Επιπλέον, επειδή οι Δήμοι της Περιφέρειας Αττικής χάνουν οριστικά τα έσοδα ύδρευσης- αποχέτευσης, σύμφωνα με το άρθρο 40, παρ.1, καθώς η Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. αναλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης, θα πρέπει να καθιερωθεί ειδικό τέλος, που θα αποδίδεται στους Δήμους από τους λογαριασμούς της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε.
Αυτό δύναται να προκύψει από την αποτίμηση πρόσκτησης για τα συνοδά πάγια των δικτύων, αντλιοστάσια, δεξαμενές, οικόπεδα κυριότητας Δήμων των ΕΕΛ κλπ., η εκτίμηση των οποίων θα γίνει με συμβόλαια αγοράς ή συγκριτικά στοιχεία ανάλογων παγίων κατασκευών. Τα πάγια των Δήμων θα πρέπει να εκτιμηθούν και με την μέθοδο εκτίμησης της παρούσας αξίας των Μελλοντικών Καθαρών Ταμειακών Ροών που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση των παγίων από την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε., ή από μια ποσόστωση ως Μοναδιαία Πάγια Χρέωση των δαπανών λειτουργίας της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. στην τιμολόγηση του νερού.
Άρθρο 46, παρ. 2 : Για το μόνιμο προσωπικό των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, των οποίων η σχετική αρμοδιότητα μεταφέρεται στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. να αλλάξει η διατύπωση στο πεδίο «αποσπάται, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε.» σε «οικειοθελής μεταφορά του προσωπικού των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού με σχέση εργασίας ΙΔΟΧ, ΙΔΑΧ και μόνιμο προσωπικό στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε.» καθότι:
– Το εν λόγω προσωπικό εξυπηρετεί τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες των συστημάτων ύδρευσης στα σχολεία, σε αθλητικούς χώρους, στο αστικό πράσινο – χώροι πρασίνου και στα δημοτικά κτίρια.
– Οι Δήμοι που σήμερα δεν διαθέτουν δικά τους δίκτυα ύδρευσης , έχουν εντάξει στον Οργανισμό Εσωτερικό Υπηρεσίας τους αυτές τις ειδικότητες είτε στην Τεχνική υπηρεσία είτε στην Υπηρεσία Πρασίνου, ενώ οι Δήμοι που διαθέτουν δικά τους δίκτυα έχουν συγκεντρώσει όλο το προσωπικό σε μία υπηρεσία ύδρευσης – αποχέτευσης, η οποία εξυπηρετεί όλες τις ανάγκες όλου του Δήμου.
Θα μπορούσε συμπληρωματικά στο πεδίο της οικειοθελούς μεταφοράς του προσωπικού να υπάρχει και η πρόβλεψη/δέσμευση από τους Ο.Τ.Α. α’ βαθμού να συνδράμουν την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. σε εργασίες των τοπικών δικτύων.
Άρθρο 46
Μεταφορά προσωπικού
Το άρθρο αυτό προβλέπει ότι στις περιοχές που περιέρχονται στην αρμοδιότητα της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., το πάσης φύσης προσωπικό των Δ.Ε.Υ.Α. του ν. 1069/1980 (Α’ 191), καθώς και το προσωπικό που υπηρετεί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου 41 αποκλειστικά στις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α’ βαθμού, μεταφέρεται αυτοδικαίως στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., αντίστοιχα, με την ίδια σχέση εργασίας.
Εκτιμούμε ότι μπορεί να προκύψει ερμηνευτικό πρόβλημα λόγω της διατύπωσης του τελευταίου εδαφίου της παρ. 7, σύμφωνα με το οποίο «Το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου, που μεταφέρεται από τις Δ.Ε.Υ.Α., υπάγεται στον Κανονισμό Εργασίας της οικείας Δ.Ε.Υ.Α., σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 16 του παρόντος και την εργατική νομοθεσία».
Τούτο, διότι, η προβλεπόμενη στο άρθρο 40 επέκταση της γεωγραφικής αρμοδιότητας της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ Α.Ε. έχει ως άμεση συνέπεια την πλήρη απορρόφηση των υφιστάμενων στις συγκεκριμένες περιοχές Δ.Ε.Υ.Α. με παράλληλη κατάργηση αυτών και την εκ του λόγου αυτού μεταφορά του προσωπικού τους, όπως ειδικότερα προβλέπεται στο άρθρο 46, στην ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ Α.Ε. Σε αυτήν την περίπτωση εκ του νόμου το προσωπικό, που μεταφέρεται, (εν προκειμένω ΙΔΑΧ) απασχολείται πλέον ως προσωπικό των παραπάνω επιχειρήσεων με συνέπεια να εντάσσεται και στον Κανονισμό Εργασίας, που ισχύει και για το προσωπικό της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ Α.Ε.. Κατά τούτο και προκειμένου να μην προκύψουν ερμηνευτικά προβλήματα και να ρυθμιστούν τα ζητήματα μισθολογικής μεταχείρισης του προς μεταφορά προσωπικού προτείνεται η τροποποίηση της παρ. 7 του άρθρου 47 ως ακολούθως:
«Το προσωπικό, το οποίο μεταφέρεται από τις Δ.Ε.Υ.Α. προς την ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και την ΕΥΑΘ Α.Ε. απασχολείται ως τακτικό προσωπικό αυτών. Για τη μισθολογική και εν γένει κατάταξη του προσωπικού, που μεταφέρεται, καθώς και για κάθε άλλη νόμιμη συνέπεια προσμετράται το σύνολο της αναγνωρισθείσας προϋπηρεσίας στην Δ.Ε.Υ.Α. προέλευσης. Τυχόν διαφορές στις αποδοχές του προσωπικού των Δ.Ε.Υ.Α., που μεταφέρεται κατά τις προβλέψεις του παρόντος, θεωρούνται νόμιμες ως προς όλες τις συνέπειες. Καταβαλλόμενα έως την εφαρμογή του παρόντος επιδόματα θέσης ευθύνης διατηρούνται, μετά τη μεταφορά, ως προσαύξηση αποδοχών».
Άρθρο 43
Ρυθμίσεις για την απορρόφηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης και την εκχώρηση της αρμοδιότητας παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στις Εταιρείες Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτευούσης και Θεσσαλονίκης Ανώνυμες Εταιρείες
Στο άρθρο αυτό γίνεται προσπάθεια παράκαμψης της αντισυνταγματικότητας της απορρόφησης από την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ των Δ.Ε.Υ.Α. και των δημοτικών υπηρεσιών ύδρευσης με την πρόβλεψη ότι η περιουσία των Δ.Ε.Υ.Α. και των δημοτικών υπηρεσιών ύδρευσης περιέρχεται κατά κυριότητα στους Δήμους, ενώ η κατοχή και η δυνατότητα χρήσης των παγίων μένουν στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Πρόκειται για έμμεσο τρόπο παράκαμψης της αντισυνταγματικότητας της αναγκαστικής απορρόφησης, αφού οι Δήμοι δεν θα έχουν πλέον την αρμοδιότητα παροχής των υπηρεσιών. Η αντισυνταγματικότητα ωστόσο προκύπτει και από την παραβίαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της διοικητικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ (αρ. 102 του Συντάγματος σε συνδυασμό με το άρθρο 75 παρ.1 του ν. 3463/2006, δηλ. του Δημοτικού Κώδικα), αφού με αναγκαστικό τρόπο και χωρίς την συναίνεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Δ.Ε.Υ.Α. και οι δημοτικές υπηρεσίες ύδρευσης απορροφώνται από τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.
Άρθρο 41
Επέκταση γεωγραφικής αρμοδιότητας Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης
Η Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. απορροφά αυτοδικαίως όλες τις Δ.Ε.Υ.Α. της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης και επεκτείνεται υποχρεωτικά στο σύνολο των Δήμων της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης εκτός αν αποφασισθεί η σύσταση Διαδημοτικής Δ.Ε.Υ.Α. Με τη διάταξη αυτή οι Δ.Ε.Υ.Α. παραβιάζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της διοικητικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ (αρ. 102 του Συντάγματος σε συνδυασμό με το άρθρο 75 παρ.1 του ν. 3463/2006, δηλ. του Δημοτικού Κώδικα) διότι είτε με την απορρόφηση είτε με την συγχώνευση οι Δ.Ε.Υ.Α. οδηγούνται σε αναγκαστική συγχώνευση αν δεν επιθυμούν την απορρόφησή τους από την Ε.Υ.Α.Θ.
Επίσης, προβλέπεται ότι η Ε.Υ.Α.Θ. αναλαμβάνει την αρμοδιότητα διαχείρισης δικτύων ομβρίων υδάτων, στις περιοχές όπου επεκτείνεται γεωγραφικά η αρμοδιότητα της με σύμβαση παροχής δημόσιας υπηρεσίας που συνάπτει με το ελληνικό Δημόσιο , αλλά εξαιρείται ο καθαρισμός των φρεατίων ομβρίων υδάτων που παραμένει ή περιέρχεται στην αρμοδιότητα των οικείων Δήμων. Πρόκειται κι εδώ για ευνοϊκή μεταχείριση της ΕΥΑΘ από την Πολιτεία σε βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Άρθρο 40
Επέκταση γεωγραφικής αρμοδιότητας Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτευούσης Ανώνυμης Εταιρείας
Με το άρθρο αυτό προβλέπεται ότι η ΕΥΔΑΠ αναλαμβάνει την αρμοδιότητα διαχείρισης δικτύων ομβρίων υδάτων, στις περιοχές όπου επεκτείνεται γεωγραφικά η αρμοδιότητα της με σύμβαση παροχής δημόσιας υπηρεσίας που συνάπτει με το ελληνικό Δημόσιο , αλλά εξαιρείται ο καθαρισμός των φρεατίων ομβρίων υδάτων που παραμένει ή περιέρχεται στην αρμοδιότητα των οικείων Δήμων. Πρόκειται κι εδώ για ευνοϊκή μεταχείριση της ΕΥΔΑΠ από την Πολιτεία σε βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
To επαρκές και ποιοτικό νερό ύδρευσης είναι απαραίτητο για να ζήσουν οι άνθρωποι. Δεν είναι δυνατό να συζητείται η συγχώνευση κλπ, μόνο και μόνο με όρους κερδοφορίας. Με το ηλεκτρικό ρεύμα να ακριβαίνει, τα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης να ακριβαίνουν, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας υποστελεχωμένο να διαλύεται , τώρα και το νερό να παρέχεται με όρους κερδοφορίας ο βίος γίνεται αβίωτος…
Αρ. 41
Οι συνενώσεις εξαιτίας του Καλλικράτη οδήγησαν στην υποβάθμιση των υπηρεσιών στα χωριά και μεγαλύτερη ερήμωσή τους. Το προσωπικό των τοπικών ΔΕΥΑ γνώριζε τις ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου κι ήξερε να επιλύει τα προβλήματά του. Τι θα γίνει τώρα με την υποχρεωτική συγχώνευση ; Οι υπάλληλοι από πολύ μακριά θα ξεκινήσουν στα τυφλά. Κι η λειτουργία αποκλειστικά και μόνο με όρους κερδοφορίας θα φέρει νέα προβλήματα.
Αρ. 46
Στις κατά τόπους ΔΕΥΑ εργάζονταν μεταξύ άλλων και ΑμεΑ. Οι μικρές αποστάσεις, η γνωριμία των διαδικασιών και των προσώπων, η γνώση από πλευράς των διοικήσεων των ιδιαιτεροτήτων κάθε περίπτωσης κι η πιθανή ευαισθησία τους στη διευθέτηση των όποιων ζητημάτων, επέτρεπαν αφενός την αξιοπρεπή εργασία και βίο τους κι αφετέρου την προσφορά τους. Πώς θα εξασφαλιστεί η εργασία τους στα διευρυμένα όρια της νέας Επιχείρησης ; Οι μεγάλες αποστάσεις, η πιθανή αδυναμία να λειτουργήσουν υπό τις νέες απρόσωπες κι ίσως διαδικτυακές διαδικασίες, οι διοικήσεις που θα βρίσκονται πολύ μακριά, θα κάνουν μάλλον αδύνατη την προσφορά τους, αλλά και την υποχρέωση του κοινωνικού συνόλου να τους δώσει την ευκαιρία.
Άρθρο 40 παράγραφοι 2-4 (τροποποίηση):
2. Η Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. αναλαμβάνει τη συντήρηση και την επισκευή του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, στις περιοχές όπου επεκτείνεται γεωγραφικά η αρμοδιότητά της. Κατ’ εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 4972/2022 (Α’ 181), καθώς και της παρ. 1β του άρθρου 8 του ν. 3481/2006 (Α’ 162), η αρμοδιότητα διαχείρισης του δικτύου ομβρίων υδάτων περιέρχεται στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε., με σύμβαση παροχής δημόσιας υπηρεσίας, που συνάπτει με το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο εκπροσωπείται από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στην οποία καθορίζονται το αντικείμενο, οι όροι παροχής της δημόσιας υπηρεσίας, και η αμοιβή της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε.. Εξαιρείται ο καθαρισμός των φρεατίων ομβρίων υδάτων που παραμένει ή περιέρχεται στην αρμοδιότητα των οικείων Δήμων. Έως την έναρξη ισχύος της ανωτέρω σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε., η αρμοδιότητα διαχείρισης του δικτύου ομβρίων υδάτων εξακολουθεί να ασκείται από τους οικείους Δήμους.
3. Οι υφιστάμενες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, Δ.Ε.Υ.Α. του ν. 1069/1980 (Α’ 191), εντός των διοικητικών ορίων των Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού της παρ. 1, απορροφώνται από την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. κατόπιν σχετικής προηγούμενης πιστοποίησης από την Ρ.Α.Α.Ε.Υ. της διαχειριστικής επάρκειας των υπό απορρόφηση Δ.Ε.Υ.Α., ώστε να θεωρηθούν επαρκείς ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους και το επίπεδο ικανοποίησης των κριτηρίων που προβλέπονται στο άρθρο 12Β παρ. 4 του ν. 4001/2011 ως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Μετά την έκδοση του πιστοποιητικού διαχειριστικής επάρκειας από τη Ρ.Α.Α.Ε.Υ. με πράξη που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο κατά τόπο αρμόδιος Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης διαπιστώνει την απορρόφηση των Δ.Ε.Υ.Α. στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε.. Με την απόφαση της παρ. 5 του άρθρου 67, η προθεσμία για την απορρόφηση των Δ.Ε.Υ.Α. στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. μπορεί να παρατείνεται έως έξι (6) ακόμη μήνες. Μετά την παρέλευση του άνω χρονικού διαστήματος, με πράξη που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο κατά τόπο αρμόδιος Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης διαπιστώνει την απορρόφηση των Δ.Ε.Υ.Α. στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε..
4. Η αρμοδιότητα παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, που λειτουργούν στους Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού της παρ. 1 περιέρχεται στην Ε.Υ.Δ.Α.Π. Α.Ε., μετά από ένα (1) έτος από την έναρξη ισχύος του παρόντος κατόπιν σχετικής προηγούμενης πιστοποίησης από την Ρ.Α.Α.Ε.Υ. της διαχειριστικής επάρκειας των παρόχων, ώστε να θεωρηθούν επαρκείς ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους και το επίπεδο ικανοποίησης των κριτηρίων που προβλέπονται στο άρθρο 12Β παρ. 4 του ν. 4001/2011 ως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Μετά την έκδοση του πιστοποιητικού διαχειριστικής επάρκειας από τη Ρ.Α.Α.Ε.Υ., με πράξη που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο κατά τόπο αρμόδιος Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης διαπιστώνει την περιέλευση της αρμοδιότητας παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε.. Με την απόφαση της παρ. 5 του άρθρου 67, η προθεσμία του πρώτου εδαφίου για την αυτοδίκαιη περιέλευση της αρμοδιότητας παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε., δύναται να παρατείνεται έως έξι (6) ακόμη μήνες. Μετά την παρέλευση του άνω χρονικού διαστήματος, με πράξη που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο κατά τόπο αρμόδιος Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης διαπιστώνει την περιέλευση της αρμοδιότητας παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε..
Άρθρο 42, παράγραφοι 1-2 (τροποποίηση):
1. Κάθε Δ.Ε.Υ.Α. που βρίσκεται σε περιοχή γεωγραφικά όμορη με τις περιοχές αρμοδιότητας της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή της Ε.Υ Α.Θ. Α.Ε. ή που υδρεύεται από υδροδοτικό σύστημα ενιαίο με την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., δύναται, με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου (Δ.Σ.), η οποία λαμβάνεται με πλειοψηφία μεγαλύτερη του πενήντα τοις εκατό (50%) του συνολικού αριθμού των μελών του Δ.Σ., και με πλειοψηφία ψήφων μεγαλύτερη του πενήντα τοις εκατό (50%) των δικαιωμάτων ψήφου, να ζητήσει την απορρόφησή της από την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε.. Κατόπιν σχετικής προηγούμενης πιστοποίησης από την Ρ.Α.Α.Ε.Υ. της διαχειριστικής επάρκειας της ως άνω αιτούσας Δ.Ε.Υ.Α., ώστε να θεωρηθεί επαρκής ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες της και το επίπεδο ικανοποίησης των κριτηρίων που προβλέπονται στο άρθρο 12Β παρ. 4 του ν. 4001/2011 ως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, το Δ.Σ. της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. αποφασίζει επί της αιτήσεως για την απορρόφηση της οικείας Δ.Ε.Υ.Α., σύμφωνα με τους ν. 2744/1999 (Α΄ 222) και 2937/2001 (Α΄ 169), αντίστοιχα, καθώς και τις ειδικότερες προβλέψεις των καταστατικών τους. Ο αρμόδιος Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης διαπιστώνει με πράξη του, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στη μερίδα της εταιρείας στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, την απορρόφηση της Δ.Ε.Υ.Α.. Με τη δημοσίευση της απόφασης του προηγούμενου εδαφίου μεταφέρονται στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. οι υπηρεσίες της Δ.Ε.Υ.Α.. Για τη μεταφορά των υπηρεσιών της Δ.Ε.Υ.Α. που απορροφάται από την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., εφαρμόζεται ο παρών, σε συνδυασμό με τους ν. 2744/1999 και 2937/2001, αντίστοιχα, καθώς και τις ειδικότερες προβλέψεις των καταστατικών τους. Κατόπιν γνώμης της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.), Δ.Ε.Υ.Α. που δεν βρίσκεται σε όμορη περιοχή με τις περιοχές αρμοδιότητας της Ε.ΥΔ.Α.Π. ή της Ε.Υ.Α.Θ. δύναται να ζητήσει την απορρόφησή της από την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., με τη διαδικασία της παρούσας.
2. Κάθε Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α΄ βαθμού που βρίσκεται σε περιοχή γεωγραφικά όμορη με τις περιοχές αρμοδιότητας της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. ή που υδρεύεται από υδροδοτικό σύστημα ενιαίο με την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., δύναται με απόφασή του, να μεταφέρει τις αρμοδιότητες ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης δικτύων ομβρίων υδάτων, στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε.. Κατόπιν σχετικής προηγούμενης πιστοποίησης από την Ρ.Α.Α.Ε.Υ. της διαχειριστικής επάρκειας της ως άνω αιτούσας Δ.Ε.Υ.Α., ώστε να θεωρηθεί επαρκής ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες της και το επίπεδο ικανοποίησης των κριτηρίων που προβλέπονται στο άρθρο 12Β παρ. 4 του ν. 4001/2011 ως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, το Δ.Σ. αυτών αποφασίζει επί της αιτήσεως για τη μεταφορά της αρμοδιότητας, σύμφωνα με τους ν. 2744/1999 και 2937/2001, αντίστοιχα, καθώς και τις ειδικότερες προβλέψεις των καταστατικών τους. Ο αρμόδιος Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης διαπιστώνει με πράξη του, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του προηγούμενου εδαφίου. Για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., εφαρμόζεται ο παρών, σε συνδυασμό με τους ν. 2744/1999 και 2937/2001, αντίστοιχα, καθώς και τις ειδικότερες προβλέψεις των καταστατικών τους. Κατόπιν γνώμης της Ρ.Α.Α.Ε.Υ, Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού που δεν βρίσκεται σε όμορη περιοχή με τις περιοχές αρμοδιότητας της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. δύναται να μεταφέρει τις αρμοδιότητες ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης δικτύων ομβρίων υδάτων στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., με τη διαδικασία της παρούσας.
Άρθρο 43, παράγραφοι 4, 6 και 7 (τροποποίηση), και διαγραφή παραγράφων 8-9:
4. Οι Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, στους οποίους λειτουργεί Δ.Ε.Υ.Α. ή οικεία δημοτική υπηρεσία ύδρευσης και αποχέτευσης, δύνανται, με απόφαση των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων, να μεταβιβάζουν στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., αντίστοιχα, την κυριότητα των παγίων περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, κατόπιν έκθεσης αποτίμησης ορκωτού ελεγκτή – λογιστή, ο οποίος ορίζεται με κοινή απόφαση του Ο.Τ.Α. και της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή της Ε.Υ.Α.Θ. αντίστοιχα. Για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης λαμβάνεται απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων (Δ.Σ.) της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., σύμφωνα με τους ν. 2744/1999 (Α΄ 222) και 2937/2001 (Α΄ 169), αντίστοιχα, καθώς και τις ειδικότερες προβλέψεις των καταστατικών τους. Αναφορικά με την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. ισχύουν και τα διαλαμβανόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 6 της από 27.6.2001 τριμερούς σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, της «Ε.Υ.Α.Θ. Παγίων» και της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης από την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε.., που συνάφθηκε δυνάμει του άρθρου 20 του ν. 2937/2001.
6. Σε περιοχές που περιέρχονται στην αρμοδιότητα της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., σύμφωνα με τα άρθρα 40 έως 42, οι εκκρεμείς δίκες αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, στις οποίες διάδικο μέρος είναι οι Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, συνεχίζονται από τους ίδιους. Εφόσον διάδικο μέρος είναι απορροφώμενη Δ.Ε.Υ.Α., οι εκκρεμείς δίκες συνεχίζονται από τον οικείο Ο.Τ.Α. α’ βαθμού.
Στις δίκες που θα εκκινήσουν μετά την επέκταση της γεωγραφικής αρμοδιότητας της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και της Ε.Υ.Α.Θ., σύμφωνα με τα άρθρα 40 έως 42, εφόσον αντικείμενο είναι η παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης σε χρόνο προγενέστερο της επέκτασης, διάδικο μέρος είναι ο οικείος Ο.Τ.Α. α’ βαθμού.
Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις, η Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και η Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. δύνανται, κατά την κρίση τους, να παρεμβαίνουν υπέρ των Ο.Τ.Α., κατόπιν άσκησης προσεπίκλησης ή ανακοίνωσης δίκης.
7. Κάθε Ο.Τ.Α. α’ βαθμού της παρ. 6 του άρθρου 40 και του άρθρου 42 στην περιοχή των οποίων οι αρμοδιότητες ύδρευσης και αποχέτευσης ασκούνται από την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., θα λαμβάνει έγγραφη ενημέρωση επί των αποφάσεων του Δ.Σ. της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. που τον αφορούν, ιδίως της τιμολογιακής πολιτικής και του προγραμματισμού των έργων υποδομής στην περιοχή του, εντός τριάντα (30) ημερών από την λήψη των σχετικών αποφάσεων.
8-9. (αφαίρεση)
Άρθρο 45 (τροποποίηση):
1. Στις περιοχές επέκτασης της αρμοδιότητας της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., σύμφωνα με τα άρθρα 40 έως 42, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των τρίτων προς τους Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού και αντιστρόφως, παραμένουν σ’ αυτούς.
2. Τα ταμειακά διαθέσιμα και υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών των Δ.Ε.Υ.Α. του ν. 1069/1980 (Α’ 191) μεταφέρονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς των οικείων Ο.Τ.Α. α’ βαθμού και χρησιμοποιούνται κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών που έχουν μεταφερθεί σε αυτούς. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις Δ.Ε.Υ.Α. του ν. 1069/1980, καθώς και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις αυτών, κατά την ημερομηνία περιέλευσης των αρμοδιοτήτων τους στην Ε.Υ.Δ.Α.Π. Α.Ε. και την Ε.Υ.ΑΘ. Α.Ε., περιέρχονται στους οικείους Ο.Τ.Α. α’ βαθμού.
Άρθρο 46, παράγραφοι 1-4 (τροποποίηση):
1. Στις περιοχές που περιέρχονται στην αρμοδιότητα της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., το πάσης φύσης προσωπικό των Δ.Ε.Υ.Α. του ν. 1069/1980 (Α’ 191), καθώς και το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου αποκλειστικά στις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α’ βαθμού, που υπηρετούσαν στις 31.1.2025, μεταφέρεται στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., αντίστοιχα, με την ίδια σχέση εργασίας, κατόπιν σχετικής αποφάσεως του Δ.Σ. στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., με την οποία κρίνεται η αναγκαιότητα για τη μεταφορά του εν λόγω προσωπικού εν όλω ή εν μέρει.
2. Το μόνιμο προσωπικό των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, των οποίων η σχετική αρμοδιότητα μεταφέρεται στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., το οποίο απασχολείτο στους ανωτέρω Ο.Τ.Α. την 31.1.2025, αποσπάται, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., αντίστοιχα, οι οποίες, κατά περίπτωση, αναλαμβάνουν τη μισθοδοσία του. Η απόσπαση διενεργείται με απόφαση του Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και με απόφαση του Δ.Σ. της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., αντίστοιχα, με την οποία κρίνεται η αναγκαιότητα για την απόσπαση του εν λόγω προσωπικού εν όλω ή εν μέρει.
3. Το προσωπικό που υπηρετεί την 31.1.2025 με απόσπαση σε υφιστάμενη, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, Δ.Ε.Υ.Α. του ν. 1069/1980 ή σε υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, των οποίων η σχετική αρμοδιότητα περιέρχεται στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., αντίστοιχα, μέχρι τη λήξη της διάρκειας της απόσπασης, με την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή η Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. να υπεισέρχεται στη θέση του αρχικού φορέα υποδοχής, με απόφαση του Δ.Σ. της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., αντίστοιχα, με την οποία κρίνεται η αναγκαιότητα για την απόσπαση του εν λόγω προσωπικού εν όλω ή εν μέρει. Κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης, οι αποσπάσεις της παρούσας δύναται να παραταθούν για πέντε (5) έτη από την έναρξη ισχύος του παρόντος, με απόφαση του αρμόδιου για τον διορισμό οργάνου, κατόπιν αίτησης του υπαλλήλου.
4. Το προσωπικό που υπηρετεί την 31.1.2025 με μετακίνηση από τον Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, δυνάμει του άρθρου 15 του ν. 4257/2014 (Α‘ 93), σε υφιστάμενη Δ.Ε.Υ.Α. του ν. 1069/1980 ή σε υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, των οποίων η σχετική αρμοδιότητα μεταφέρεται στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., αντίστοιχα, με απόφαση του Δ.Σ. της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., αντίστοιχα, με την οποία κρίνεται η αναγκαιότητα για τη μετακίνηση του εν λόγω προσωπικού εν όλω ή εν μέρει, μέχρι τη λήξη της διάρκειας της μετακίνησης και στη συνέχεια επιστρέφει στον Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, στον οποίο εδρεύει η Δ.Ε.Υ.Α. του ν. 1069/1980 ή ο οποίος αποτελεί τον φορέα προέλευσης. Κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης, οι μετακινήσεις της παρούσας δύναται να παραταθούν για πέντε (5) έτη από την έναρξη ισχύος του παρόντος, με απόφαση του αρμόδιου για τον διορισμό οργάνου, κατόπιν αίτησης του υπαλλήλου.
To επαρκές και ποιοτικό νερό ύδρευσης είναι απαραίτητο για να ζήσουν οι άνθρωποι. Δεν είναι δυνατό να συζητείται η συγχώνευση κλπ, μόνο και μόνο με όρους κερδοφορίας. Με το ηλεκτρικό ρεύμα να ακριβαίνει, τα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης να ακριβαίνουν, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας υποστελεχωμένο να διαλύεται , τώρα και το νερό να παρέχεται με όρους κερδοφορίας ο βίος γίνεται αβίωτος…
Αρ. 41
Οι συνενώσεις εξαιτίας του Καλλικράτη οδήγησαν στην υποβάθμιση των υπηρεσιών στα χωριά και μεγαλύτερη ερήμωσή τους. Το προσωπικό των τοπικών ΔΕΥΑ γνώριζε τις ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου κι ήξερε να επιλύει τα προβλήματά του. Τι θα γίνει τώρα με την υποχρεωτική συγχώνευση ; Οι υπάλληλοι από πολύ μακριά θα ξεκινήσουν στα τυφλά. Κι η λειτουργία αποκλειστικά και μόνο με όρους κερδοφορίας θα φέρει νέα προβλήματα.
Αρ. 46
Στις κατά τόπους ΔΕΥΑ εργάζονταν μεταξύ άλλων και ΑμεΑ. Οι μικρές αποστάσεις, η γνωριμία των διαδικασιών και των προσώπων, η γνώση από πλευράς των διοικήσεων των ιδιαιτεροτήτων κάθε περίπτωσης κι η πιθανή ευαισθησία τους στη διευθέτηση των όποιων ζητημάτων, επέτρεπαν αφενός την αξιοπρεπή εργασία και βίο τους κι αφετέρου την προσφορά τους. Πώς θα εξασφαλιστεί η εργασία τους στα διευρυμένα όρια της νέας Επιχείρησης ; Οι μεγάλες αποστάσεις, η πιθανή αδυναμία να λειτουργήσουν υπό τις νέες απρόσωπες κι ίσως διαδικτυακές διαδικασίες, οι διοικήσεις που θα βρίσκονται πολύ μακριά, θα κάνουν μάλλον αδύνατη την προσφορά τους, αλλά και την υποχρέωση του κοινωνικού συνόλου να τους δώσει την ευκαιρία.
Ο Δήμος Μαραθώνος λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 46 του ανωτέρω σχεδίου νόμου:
“Άρθρο 46 Μεταφορά προσωπικού
1. Στις περιοχές που περιέρχονται στην αρμοδιότητα της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., το πάσης φύσης προσωπικό των Δ.Ε.Υ.Α. του ν. 1069/1980 (Α’ 191), καθώς και το προσωπικό που υπηρετεί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου αποκλειστικά στις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α’ βαθμού, μεταφέρεται αυτοδικαίως στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., αντίστοιχα, με την ίδια σχέση εργασίας.
2. 2. Το μόνιμο προσωπικό των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, των οποίων η σχετική αρμοδιότητα μεταφέρεται στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., αποσπάται, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., αντίστοιχα, οι οποίες, κατά περίπτωση, αναλαμβάνουν τη μισθοδοσία του. Η απόσπαση διενεργείται με απόφαση του Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και αίρεται με απόφαση του Δ.Σ. της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., αντίστοιχα, αν έχουν καλυφθεί οι υπηρεσιακές ανάγκες με πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου αντίστοιχης κατηγορίας.
3. Το προσωπικό που υπηρετεί με απόσπαση σε υφιστάμενη, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, Δ.Ε.Υ.Α. του ν. 1069/1980, σε υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, των οποίων η σχετική αρμοδιότητα περιέρχεται στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., αντίστοιχα, μέχρι τη λήξη της διάρκειας της απόσπασης, με την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή η Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. να υπεισέρχεται στη θέση του αρχικού φορέα υποδοχής. Κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης, οι αποσπάσεις της παρούσας δύναται να παραταθούν για πέντε (5) έτη από την έναρξη ισχύος του παρόντος, με απόφαση του αρμόδιου για τον διορισμό οργάνου, κατόπιν αίτησης του υπαλλήλου.
4. Το προσωπικό που υπηρετεί με μετακίνηση από τον Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, δυνάμει του άρθρου 15 του ν. 4257/2014 (Α‘ 93), σε υφιστάμενη Δ.Ε.Υ.Α. του ν. 1069/1980 ή σε υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, των οποίων η σχετική αρμοδιότητα μεταφέρεται στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., αντίστοιχα, μέχρι τη λήξη της διάρκειας της μετακίνησης και στη συνέχεια επιστρέφει στον Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, στον οποίο εδρεύει η Δ.Ε.Υ.Α. του ν. 1069/1980 ή ο οποίος αποτελεί τον φορέα προέλευσης. Κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης, οι μετακινήσεις της παρούσας δύναται να παραταθούν για πέντε (5) έτη από την έναρξη ισχύος του παρόντος, με απόφαση του αρμόδιου για τον διορισμό οργάνου, κατόπιν αίτησης του υπαλλήλου.
5. Το πάσης φύσης προσωπικό που απασχολείται στην εκτέλεση συμβάσεων και προγραμμάτων της παρ. 3 του άρθρου 43 και υπάγεται στο παρόν, συνεχίζει να απασχολείται στον οικείο Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, με την ίδια σχέση εργασίας, μέχρι την ολοκλήρωση αυτών, οπότε και εφαρμόζονται οι παρ. 1 έως 4.
6. Μετά την έκδοση εκάστης διαπιστωτικής πράξης της παρ. 3 του άρθρου 40 και της παρ. 3 του άρθρου 41, περί μεταφοράς στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης των οικείων O.T.A. α’ βαθμού, το εκάστοτε Δ.Σ., με απόφασή του, τοποθετεί και κατατάσσει ανά κατηγορία και κλάδο ή ειδικότητα, με βάση τα τυπικά τους προσόντα, το σύνολο του μεταφερόμενου προσωπικού των άνω φορέων σε θέσεις αντίστοιχες με αυτές που κατείχαν στους φορείς προέλευσης, οι οποίες μεταφέρονται αυτοδίκαια και τους αναθέτει τα καθήκοντα που εκπλήρωναν στους φορείς προέλευσης.”
Επισημαίνει τα εξής:
Το περιεχόμενο του άρθρου απαρτίζεται από ασάφειες και συγκεχυμένες πληροφορίες, οι οποίες δημιουργούν πολλά ερωτηματικά όπως:
Θα υπάρχει καθολική μεταφορά προσωπικού?
Εάν ναι πως θα διαχειριστούν οι Δήμοι την συντήρηση των υδραυλικών εγκαταστάσεων τους ?
Δημοτικά κτίρια, σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις πλατείες παιδικές χαρές , κατασκηνώσεις και κοινόχρηστοι χώροι θα αφεθούν σε εγκατάλειψη?
Εάν παραμείνει στους ΟΤΑ ένας αριθμός από το σύνολο των συνεργείων ύδρευσης, με ποια κριτήρια θα γίνει αυτή η επιλογή?
Ο Δήμος Μαραθώνος πέμπτος σε έκταση Δήμος της Αττικής και από τους
μεγαλύτερους σε έκταση Δήμους στη χώρα, έχει συνολική έκταση 222.170 στρέμματα και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει συνολικό πληθυσμό 33.423 κατοίκους. Ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής και βρίσκεται στα ΒΑ παράλια του Νομού.
Η συντήρηση των δημοτικών κτιρίων που βρίσκονται και στις τέσσερις δημοτικές μας ενότητες, τα οποία είναι ενενήντα δύο στον αριθμό, οι εγκαταστάσεις της Αφετηρίας Μαραθωνίου δρόμου, οι παιδικές εξοχές που λειτουργούν τους καλοκαιρινούς μήνες, τα στάδια τα γήπεδα, οι κοινόχρηστοι χώροι, τα σχολεία, οι πλατείες, το κολυμβητήριο, το πολιτιστικό μας πάρκο, το κέντρο προβολής μαραθωνίου δρόμου κ.α, κρίνουν επιτακτική την ανάγκη για τη υποβολή του κατωτέρω αιτήματος:
Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΑΙΤΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΗΔΗ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟ (10 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ) ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ, ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΏΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΗΛΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΝΑΝΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΔΑΠ. Α,Ε.
Στόχος των ενεργειών της δημόσιας διοίκησης αποτελεί το χτίσιμο και όχι το γκρέμισμα. Η ευημερία και όχι η εγκατάλειψη.
Μην αφήσουμε λοιπόν ανοχύρωτες τις πόλεις μας και με άστοχες ενέργειες συνδράμουμε στην παρακμή τους.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων .
Η Προϊσταμένη τμήματος ύδρευσης και εγγειοβελτιωτικών έργων
Αναστασία Μυλωνά
Έχοντας αλλάξει από την ΕΥΑΘ σε ΔΕΥΑ μόνο καλά λόγια έχω για τη ΔΕΥΑ που με εξυπηρετεί. Με την ένταξη των ΔΕΥΑ του νομού Θεσσαλονίκης στην ΕΥΑΘ ποιος δεν μας εξασφαλίζει ότι θα υπάρξει αύξηση του κόστους και μείωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Γιατί δε δίνουμε το ελεύθερο στους πολίτες που εξυπηρετούνται από τις ΔΕΥΑ να αποφασίσουν αν θέλουν ή όχι να πάει η ΔΕΥΑ τους στην ΕΥΑΘ;
Αν το θέμα είναι τα χρέη του ρεύματος των ΔΕΥΑ τότε γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και να χρησιμοποιήσουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τη λειτουργία τους;
Ή γιατί δεν μπορούν να πάνε σε κάποιον άλλο πάροχο ρεύματος, αφού πρώτα γίνει διακανονισμός με τη ΔΕΗ, που να τους συμφέρουν;
Ή να κάνουν επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως εταιρείες και έχοντας κέρδη να διαχειρίζονται ανάλογα και την τιμολογιακή τους πολιτική;
Δεν καταλαβαίνω αυτό το αυταρχικό, ή πάτε μόνοι σας στην ΕΥΑΘ ή σας πάμε εμείς με το έτσι θέλω.
Και αν ακόμη δε θέλουν να πάνε κάποιες ΔΕΥΑ στην ΕΥΑΘ, τότε γιατί δε κάνεται το ίδιο που κάνατε με το ηλεκτρικό ρεύμα, που βάλατε δηλαδή έναν καθολικό πάρχο για όποιο δε θελήσει να επιλέξει τί να κάνει; Αν μια ΔΕΥΑ θελήσει να μπορεί να πάει από μόνη της στην ΕΥΑΘ, αν δεν μπορεί να είναι πλέον βιώσιμη. Αλλά αν δεν δοθούν ευκαιρίες στις ΔΕΥΑ να διαχειριστούν τα έσοδα και έξοδα τους μόνες τους τότε δε μιλάμε πλέον για Δημοκρατία.
Εύχομαι να υπάρξουν αλλαγές στο Νόμο πριν να έρθει για ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων, προς το Δημοκρατικότερο.
ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ.
ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ Α.Ε ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΕΤΑΙΡΙΑ Α.Ε.
ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΚΕΡΔΟΦΟΡΟ ΜΟΝΟ ΤΟ 15% ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΛΟΓΕΙ ΣΤΗΝ ΥΔΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ 85% ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΔΕΥΣΗ.
ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΜΕ ΧΡΥΣΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΟΙ 7 ΓΕΝΙΕΣ ΤΟΥΣ. ΕΛΕΟΣΣΣΣ
ΑΡΘΡΟ 41: Αντισυνταγματική η υποχρεωτική επέκταση της χωρικής
αρμοδιότητας της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. και η απορρόφηση των Δ.Ε.Υ.Α. του νομού Θεσσαλονίκης με
δυνατότητα εξαίρεσης στην περίπτωση αναγκαστικής πάλι συνένωσης της με όμορη
Δ.Ε.Υ.Α. όταν για όλες τις υπόλοιπές Δ.Ε.Υ.Α της χώρας είναι οικειοθελής η συνένωση.
Δύο μέτρα και δύο σταθμά για όμοιες επιχειρήσεις? Ποιος ο λόγος? που και πως τεκμηριώνεται??
Στο άρθρο 41 παρ.7 αναγράφεται ότι : «Το 70% της οφειλής εκάστης ΔΕΥΑ του ν. 1069/80 των παρ 3 και 6 του παρόντος , προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας επιδοτείται σύμφωνα με την περ. α( της παρ.2 του άρθρου 47 του ν. 5167/2024.»
Η αντιπρότασή μας να προστεθεί δεύτερο εδάφιο που θα ορίζει ότι « βεβαιωμένες έως 31/12/2024 οφειλές εκάστης ΔΕΥΑ του ν. 1069/80 των παρ.3 και 6 του παρόντος προς τους ΟΤΑ α βαθμού , όπου οι ως άνω ΔΕΥΑ ανήκουν γεωγραφικά και δραστηριοποιούνται , και αφορούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, επιδοτούνται εξ ολοκlήρου από τα έσοδα του ειδικού λογαριασμού του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.
ΑΡΘΡΟ 46
Με το συγκεκριμένο άρθρο ρυθμίζονται τα σχετικά με τη μεταφορά προσωπικού από Δ.Ε.Υ.Α. στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε.και στην ΕΥΑΘ Α.Ε..
Εκτιμούμε ότι μπορεί να προκύψει ερμηνευτικό πρόβλημα λόγω της διατύπωσης του τελευταίου εδαφίου της παρ. 7, σύμφωνα με το οποίο «Το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου, που μεταφέρεται από τις Δ.Ε.Υ.Α., υπάγεται στον Κανονισμό Εργασίας της οικείας Δ.Ε.Υ.Α., σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 16 του παρόντος και την εργατική νομοθεσία».
Τούτο, διότι, η προβλεπόμενη στο άρθρο 40 επέκταση της γεωγραφικής αρμοδιότητας της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ Α.Ε. έχει ως άμεση συνέπεια την πλήρη απορρόφηση των υφιστάμενων στις συγκεκριμένες περιοχές Δ.Ε.Υ.Α. με παράλληλη κατάργηση αυτών και την εκ του λόγου αυτού μεταφορά του προσωπικού τους, όπως ειδικότερα προβλέπεται στο άρθρο 46, στην ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ Α.Ε.. Σε αυτήν την περίπτωση εκ του νόμου το προσωπικό, που μεταφέρεται, (εν προκειμένω ΙΔΑΧ) απασχολείται πλέον ως προσωπικό των παραπάνω επιχειρήσεων με συνέπεια να εντάσσεται και στον Κανονισμό Εργασίας, που ισχύει και για το προσωπικό της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ Α.Ε.. Κατά τούτο και προκειμένου να μην προκύψουν ερμηνευτικά προβλήματα και να ρυθμιστούν τα ζητήματα μισθολογικής μεταχείρισης του προς μεταφορά προσωπικού προτείνεται η τροποποίηση της παρ. 7 του άρθρου 47 ως ακολούθως:
«Το προσωπικό, το οποίο μεταφέρεται από τις Δ.Ε.Υ.Α. προς την ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και την ΕΥΑΘ Α.Ε. απασχολείται ως τακτικό προσωπικό αυτών. Για τη μισθολογική και εν γένει κατάταξη του προσωπικού, που μεταφέρεται, καθώς και για κάθε άλλη νόμιμη συνέπεια προσμετράται το σύνολο της αναγνωρισθεί προϋπηρεσίας στην Δ.Ε.Υ.Α. προέλευσης.
ΑΡΘΡΟ 41: Αντισυνταγματική η υποχρεωτική επέκταση της χωρικής αρμοδιότητας της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. και η απορρόφηση των Δ.Ε.Υ.Α. του νομού Θεσσαλονίκης με δυνατότητα εξαίρεσης στην περίπτωση αναγκαστικής πάλι συνένωσης της με όμορη Δ.Ε.Υ.Α. όταν για όλες τις υπόλοιπές Δ.Ε.Υ.Α της χώρας είναι οικειοθελής η συνένωση. Δύο μέτρα και δύο σταθμά για όμοιες επιχειρήσεις? Ποιος ο λόγος? που τεκμηριώνεται??
ΑΡΘΡΟ 46 και όπου αναφέρεται η μεταφορά του Προσωπικού
Να προστεθεί παρ. στην οποία να ορίζεται, πως:
«Για το προσωπικό, που απασχολείται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και μεταφέρεται αυτοδικαίως εξακολουθούν να διατηρούνται, ως προσωπική διαφορά, οι πάσης φύσεως επιπλέον μισθολογικές διαφορές και επιδόματα, που λάμβαναν κατά τον χρόνο της μεταφοράς. Ο χρόνος προϋπηρεσίας τους αναγνωρίζεται για όλες τις υπηρεσιακές και μισθολογικές και υπηρεσιακές συνέπειες.»
Αρθρο 40 (ΕΥΔΑΠ) και 41 (ΕΥΑΘ): Με τις γνωστές και δεδομένες πηγές υδροληψίας της καθεμιάς, πώς είναι δυνατόν να υπάρχει έστω και πρόθεση γεωγραφικής επέκτασης αρμοδιότητάς τους, με οποιοδήποτε πρόσχημα και μάλιστα σε διαρκή περίοδο λειψυδρίας; Εκτός αν κάποιος «ειδήμων» έπεισε τους νομοθετούντες με τα λόγια (και όχι με αποδείξεις, γιατί αυτές δεν υπάρχουν…) ότι δεν θα υπάρξει ποτέ κανένα ζήτημα έλλειψης νερού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη γιατί υπάρχει η θάλασσα για αφαλάτωση….παρόλο που δεν υπάρχει καν σε φωτογραφία έστω και μια μονάδα αφαλάτωσης…. Αν υπάρχει η βούληση για τέτοιες γεωγραφικές επεκτάσεις, πρέπει να προηγηθεί μακροχρόνιος σχεδιασμός ξεκινώντας από την εύρεση και την εξασφάλιση ποσοτήτων νερού…
ΑΡΘΡΟ 46
Με το συγκεκριμένο άρθρο ρυθμίζονται τα σχετικά με τη μεταφορά προσωπικού από Δ.Ε.Υ.Α. στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε.και στην ΕΥΑΘ Α.Ε..
Εκτιμούμε ότι μπορεί να προκύψει ερμηνευτικό πρόβλημα λόγω της διατύπωσης του τελευταίου εδαφίου της παρ. 7, σύμφωνα με το οποίο «Το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου, που μεταφέρεται από τις Δ.Ε.Υ.Α., υπάγεται στον Κανονισμό Εργασίας της οικείας Δ.Ε.Υ.Α., σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 16 του παρόντος και την εργατική νομοθεσία».
Τούτο, διότι, η προβλεπόμενη στο άρθρο 40 επέκταση της γεωγραφικής αρμοδιότητας της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ Α.Ε. έχει ως άμεση συνέπεια την πλήρη απορρόφηση των υφιστάμενων στις συγκεκριμένες περιοχές Δ.Ε.Υ.Α. με παράλληλη κατάργηση αυτών και την εκ του λόγου αυτού μεταφορά του προσωπικού τους, όπως ειδικότερα προβλέπεται στο άρθρο 46, στην ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ Α.Ε.. Σε αυτήν την περίπτωση εκ του νόμου το προσωπικό, που μεταφέρεται, (εν προκειμένω ΙΔΑΧ) απασχολείται πλέον ως προσωπικό των παραπάνω επιχειρήσεων με συνέπεια να εντάσσεται και στον Κανονισμό Εργασίας, που ισχύει και για το προσωπικό της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ Α.Ε.. Κατά τούτο και προκειμένου να μην προκύψουν ερμηνευτικά προβλήματα και να ρυθμιστούν τα ζητήματα μισθολογικής μεταχείρισης του προς μεταφορά προσωπικού προτείνεται η τροποποίηση της παρ. 7 του άρθρου 47 ως ακολούθως:
«Το προσωπικό, το οποίο μεταφέρεται από τις Δ.Ε.Υ.Α. προς την ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και την ΕΥΑΘ Α.Ε. απασχολείται ως τακτικό προσωπικό αυτών. Για τη μισθολογική και εν γένει κατάταξη του προσωπικού, που μεταφέρεται, καθώς και για κάθε άλλη νόμιμη συνέπεια προσμετράται το σύνολο της αναγνωρισθεί προϋπηρεσίας στην Δ.Ε.Υ.Α. προέλευσης. Τυχόν διαφορές στις αποδοχές του προσωπικού των Δ.Ε.Υ.Α., που μεταφέρεται κατά τις προβλέψεις του παρόντος, θεωρούνται νόμιμες ως προς όλες τις συνέπειες. Καταβαλλόμενα έως την εφαρμογή του παρόντος επιδόματα θέσης ευθύνης διατηρούνται, μετά τη μεταφορά, ως προσαύξηση αποδοχών».
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΕΥΑ
Στο άρθρο 46 του Νομοσχεδίου να προσθεθεί μια παράγραφος παρακαλώ για την μεταφορά πασης φύσεως προσωπικού από τις Δ.Ε.Υ.Α. στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή Ε.Υ.Α.Θ.
Να επιτρέπεται η μετάταξη του μόνιμου προσωπικού οποιαδήποτε ειδικότητας των Δ.Ε.Υ.Α. του Ν. 1069/1980 (Α΄191) καθώς και το προσωπικό που υπηρετεί με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου οποιαδήποτ ειδικότητας μετά από αίτηση τους, να μεταφέρονται αυτοδικαίως στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., με την ίδια σχέση εργασίας κατόπιν θετικής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης υποδοχής Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., ύστερα από την σύμφωνη γνώμη της επιχείρησης προέλευσης Δ.Ε.Υ.Α.
Δεν μπορεί οι υπάλληλοι των δευα να υπολείπονται έναντι των συναδέλφων Στις ΕΥΔΑΠ ΚΑΙ ΕΥΔΑΠ ούτε στα εργασιακά ούτε στα μισθολογικά ούτε στις αποσπάσεις, μεταθέσεις είναι άδικο να ευνοεί ένα νομοσχέδιο μόνο τούς υπαλλήλους των ΕΥΔΑΠ καί ΕΥΑΘ.
Να επιτρέπεται η μετακίνηση καί τών υπαλλήλων ΔΕΥΑ σέ ΕΥΔΑΠ καί ΕΥΑΘ.οπως επιτρέπεται τό αντίθετο.και ένα μισθολόγιο για όλες τις υπηρεσίες ύδρευσης αποχέτευσης.υποχρεωτικη συγχώνευση των δευα καί όλες να γίνουν Α.Ε τού δημοσίου τομέα γιατί με το σωστό έλεγχο είναι πάρα πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις.
1. Θα πρέπει να προβλεφθεί 20ετής παραγραφής πάσης φύσεως απαιτήσεων των ΔΕΥΑ.
2. Πρόσβαση στα στοιχεία Κτηματολογίου (παροχή κωδικών όπως σε Δικηγόρους), Δήμου και ΑΑΔΕ για τον εντοπισμό των οφειλετών.
3. Η ρύθμιση των οφειλών να εναπόκειται στην διακριτική ευχέρεια κάθε Δ.Σ.
4. Απαράδεκτη η κύρωση σε Γενικούς Διευθυντές ως προς την πληρωμή των λογαριασμών για ενέργεια.
5. Αντισυνταγματική η διάκριση στην επιχορήγηση για συγχωνευόμενες και μη ΔΕΥΑ.
6. Να συσταθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών ειδική διεύθυνση για θέματα ΔΕΥ Α με γνωμοδοτική και καθοδηγητική αρμοδιότητα.
7. Να προβλεφθεί ρητά η δυνατότητα σύστασης υπόγειας δουλείας διέλευσης αγωγών άνευ ανταλλάγματος σε αδόμητα ακίνητα ή στα αδόμητα τμήματα ακινήτων.
Στην περίπτωση παραχώρησης μιας ΔΕΥΑ στην ΕΥΔΑΠ λόγω της κατάργησης Νομικού προσώπου και για την διατήρηση της αμεσότητας του Δήμου με τον δημότη καλό θα είναι η δημιουργία θέσης αντιδημάρχου ύδρευσης αποχέτευσης όπως έγινε και με την κατάργηση άλλων Νομικών προσώπων
Σύμφωνα με το Άρθρο 46, παρ.7., οι εργαζόμενοι που θα μεταφερθούν στην ΕΥΑΘ, θα υπάγονται στον Κανονισμό Εργασίας της οικείας Δ.Ε.Υ.Α. Θεωρητικά, θα μπορεί να υπάρχει εργαζόμενος που υπάγεται σε ένα κανονισμό εργασίας (μιας ΔΕΥΑ που δεν θα υφίσταται πλέον), που κάποιο σημείο του είναι εντελώς αντίθετο από τον κανονισμό της τρέχουσας εργασίας του. Αυτό όπως καταλαβαίνετε δεν είναι εφικτό. Ο εργαζόμενος πρέπει να υπάγεται στον κανονισμό εργασίας της τρέχουσας εργασίας του.
Επίσης δεν υπάρχει καμία αναφορά στο μισθολογικό καθεστώς αυτών των εργαζομένων, κάτι που υπήρχε στο προηγούμενο νομοσχέδιο που είχε αποσταλεί στην ΚΕΔΕ και τις ΔΕΥΑ για συζήτηση. Πρέπει να γίνει σαφής αναφορά και να είναι ξεκάθαρο το μισθολογικό καθεστώς, το οποίο πρέπει να είναι ίδιο με τους υπόλοιπους εργαζομένους για να μην υπάρχουν εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων.
Πάλι εξαιρέσεις…δεν μπορεί να επιτρέπει τη μετακίνηση των εργαζομένων από ΕΥΔΑΠ καί ΕΥΑΘ σε δευα αλλά να μήν μπορεί να γίνει τό αντίθετο.ακρως άδικο και μεροληπτικό!
Στην παράγραφο 7 του άρθρου 46 λέτε:
Το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου, που μεταφέρεται από τις Δ.Ε.Υ.Α., υπάγεται στον Κανονισμό Εργασίας της οικείας Δ.Ε.Υ.Α., σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 16 του παρόντος και την εργατική νομοθεσία.
Αν καταλαβαίνω σωστά λέτε ότι το προσωπικό των ΔΕΥΑ που θα απορροφηθούν από την ΕΥΑΘ θα διέπεται από της διατάξεις του κανονισμού εργασίας που υπήρχε στην ΔΕΥΑ προέλευσης.
Δηλαδή αν από την ΕΥΑΘ απορροφηθούν οι 6-7 ΔΕΥΑ της Περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης τότε στην ΕΥΑΘ θα υπάρχουν εργαζόμενοι 7-8 ταχυτήτων(6-7 των ΔΕΥΑ και 1 της ΕΥΑΘ) όσον αφορά το κανονιστικό πλαίσιο εργασίας;;
Επίσης αν δεν κάνω λάθος δε γίνεται καμία αναφορά για το μισθολογικό καθεστώς που θα διέπει τους εργαζόμενους αυτούς.
Δε γίνεται να παραμένουν αίολα όλα αυτά
Να προστεθεί παρακαλώ η παρακάτω παράγραφος στο άρθρο 46 του εν λόγω Νομοσχεδίου.
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΠΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ Δ.Ε.Υ.Α. ΣΕ Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε.
Επιτρέπεται η μετάταξη του μόνιμου προσωπικού οποιαδήποτε ειδικότητας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης των Δ.Ε.Υ.Α. του Ν. 1069/1980 (Α΄191) καθώς και το προσωπικό που υπηρετεί με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης μετά από αίτηση τους, να μεταφέρονται αυτοδικαίως στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., με την ίδια σχέση εργασίας κατόπιν θετικής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης υποδοχής Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., ύστερα από την σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης προέλευσης Δ.Ε.Υ.Α.
Το προσωπικό που υπηρετεί σε υπηρεσία ύδρευσης δήμου (όχι σε ΔΕΥΑ δηλαδή) δεν εξυπηρετεί αυστηρά και μόνον ανάγκες παροχής ύδρευσης και μέτρησης κατανάλωσης, αλλά ταυτόχρονα απασχολείται και στη συντήρηση κτιρίων και υποδομών (πχ πρασίνου) που αφορά υδραυλικές εγκαταστάσεις, όπως σχολεία, δημοτικά καταστήματα κλπ. Επιπλέον, σε μια υπηρεσία ύδρευσης μπορεί εκτός των ειδικοτήτων τεχνιτών υδραυλικών και εργατών ύδρευσης, να υπηρετούν και άλλες ειδικότητες (όπως διοικητικοί, χειριστές μηχανημάτων έργου, οδηγοί κλπ.) για να καλύπτουν τις διάφορες ανάγκες και αρμοδιότητες της υπηρεσίας, σύμφωνα με τον οικείο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας. Η διατύπωση του άρ. 46 είναι γενική και θα πρέπει να εξειδικευτεί για το προσωπικό υπηρεσιών ύδρευσης, καθώς οι δήμοι είναι ήδη υποστελεχωμένοι και η μεταφορά του προσωπικού, όπως διατυπώνεται στο νομοσχέδιο, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην κάλυψη ουσιωδών αναγκών και αρμοδιοτήτων των δήμων που θίγονται.
Δεν πρέπει να γίνει η αναγκαστική ενοποίηση των ΔΕΥΑ
– Με την αναγκαστική ενοποίηση των ΔΕΥΑ χάνεται το αυτοδιοίκητο . Αν χαθεί το αυτοδιοίκητο των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης , θα χαθεί η καθημερινή επαφή που έχουν οι Δήμοι και οι ΔΕΥΑ με τους δημότες μέσω των απομακρυσμένων ταμείων , μέσω των υδρομετρητών που υδρομετρούν και των υδραυλικών οι οποίοι επιχειρούν καθημερινά σε όλους τους οικισμούς των Δήμων και έχουν καθημερινή επαφή με τους συνδημότες μας σε ολους τους οικισμούς .
– Αν γίνει η αναγκαστική συνένωση θα χαθεί ο εθελοντισμός των υπαλλήλων που επιχειρούν σε πάσης φύσεως συμβάντα , ο εθελοντισμός των μελών του διοικητικού συμβουλίου των ΔΕΥΑ και των αιρετών των 25 κοινοτήτων του Δήμου Βολβης ( παρομοίως και στους υπόλοιπους Δήμους της Β΄Περιφέρειας Θεσσαλονίκης αλλα και σε οσους θα προχωρησουν σε αναγκαστικη συνενωση ) που επιβλέπουν την ορθή λειτουργία των 39 δικτύων , για την δικία μας περίπτωση , και των τριών φίλτρων επεξεργασίας καθαρισμού και εμπλουτισμού του πόσιμου νερού των οικισμών τους .
– Γνωρίζετε ότι στον Δήμο Βόλβης , όπως και σε άλλους Δήμους της Β΄Περιφερειας Θεσσαλονίκης , υπάρχουν οικισμοί που έχουν ύδατα ( προ επεξεργασίας ) με φθοριο, Νιτρικά αλλά και με ουράνιο? -Γνωρίζετε ότι το προσωπικό αλλά και οι κατά τόπου αιρετοί αγωνιούν και παλεύουν καθημερινά για την ορθή λειτουργία των φίλτρων και των υπόλοιπων υποδομών των Δήμων μας?
Γνωρίζετε που θα πάει η μετοχή της ΕΥΑΘ αν γίνει η αναγκαστική συνένωση με τις ΔΕΥΑ και ανακοινωθεί η προσθήκη δικτύων με τέτοια ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως αυτά που σας ανέφερα στην προηγούμενη παράγραφο ?
Γνωρίζετε ότι αν χαθεί το αυτοδιοίκητο των ΔΕΥΑ, θα χαθεί η ευκαιρία που έχουν οι συνάνθρωποι μας με σοβαρά και μόνιμα προβλήματα υγείας ,οι ανά Δήμο ανα περιοχή , ΑμεΑ , για δικαίωμα στην εργασία? Αυτοί οι άνθρωποι είναι πολύ δύσκολο να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα ενώ στις ΔΕΥΑ υπάρχουν θέσεις που μπορούν και θέλουν να προσφέρουν την εργασία τους και τις προσφέρουν . Γνωρίζετε ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης είναι οι μόνες δημοτικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν το δικαίωμα με απόφαση ΔΣ να προσλάβουν υπαλλήλους από αυτήν την ευαίσθητη κατηγορία των συνδημοτών μας ?
Αν γίνει η αναγκαστική συνένωση θα χαθεί η ευκαιρία στην εργασία των ανά περιοχή σε όλη την επικράτεια σε καθε Δήμο συνανθρώπων μας ΑμεΑ .
Αν γίνει η αναγκαστική συνένωση των ΔΕΥΑ θα χαθεί ένας μεγάλος τομέας της τοπικής οικονομίας , ανά Δήμο ανά περιοχή , σε όλη την επικράτεια της Ελλάδος . Οι ΔΕΥΑ έχουν τοπικους συνεργάτες και προμηθευτές ανά περιοχή, οι οποίοι μετα την συνένωση των ΔΕΥΑ θα χαθούν θα συρρικνωθεί η επαγγελματική τους δραστηριότητα και μαζί με αυτούς θα επηρεαστεί αρνητικα όλη η τοπική οικονομία .
Εδώ σε εμάς στον Δήμο Βόλβης ,η ΔΕΥΑ του Δήμου Βόλβης διαχειρίζεται 67 αντλιοστάσιο ύδρευσης και 24 άρδευσης συν 38 δεξαμενές συν τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης. Η διαχείριση αυτών των δημοτικών υποδομών δεν μπορεί να δοθεί σε άλλον διαχειριστή , χωρίς την συναίνεση του Δήμου Βόλβης, αυτό είναι παράνομο.
Η 1η δικαιολογία του υπουργείου για την αναγκαστική συνένωση των ΔΕΥΑ είναι ότι οι Δ.Ε.Υ.Α έχουν χαμηλή εισπραξιμότητα και έχουν χρέη. Εμείς δεν έχουμε χαμηλή εισπραξιμότητα, η εισπραξιμότητα μας είναι Άνω του 80 % των τρέχων ετήσιων λογαριασμών! και αν την συγκρίνεται με την εισπραξιμότητα της κυβέρνησης η δικιά μας εισπραξιμότητα, είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.
Η 2η δικαιολογία είναι τα χρέη των ΔΕΥΑ, τα οποία όπως γνωρίζετε είναι προς την ΔΕΗ και αυτό συμβαίνει γιατί η τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας ήτανε και ειναι πολύ υψηλή μιας και από το 2021 και μετά μπήκε η ρήτρα αναπροσαρμογής και διότι οι ΔΕΥΑ χρεώνονται από την ΔΕΗ ως εμπορικοί πελάτες που σίγουρα δεν είναι , και όχι ως βιοτεχνίες- βιομηχανίες που τέτοια χαρακτηριστικά έχουν. Οπότε η ευθύνη της δημιουργίας αυτών των χρεών είναι του υπουργείου περιβάλλοντος και των πολιτικών που έχετε ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια.
Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου περιβάλλοντος προτείνετε να μεταφερθούν τα χρέη των ΔΕΥΑ στους Δήμους !. Δηλαδή θα αναγκαστούν Δημοι να χάσουν τις Δημοτικές επιχειρήσεις και θα τους χρεώσετε κιόλας, ενώ υπεύθυνο για το χρέος των ΔΕΥΑ είναι το υπουργείο περιβάλλοντος με την τις πολιτικές που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια πάνω στην τιμή ενέργειας των ΔΕΥΑ .
Γιατί να κάνετε τους δήμους ζημιογόνους?
Οι ΔΕΥΑ είναι δημοτικές επιχειρήσεις ανταποδοτικού χαρακτήρα που έχουν στόχο την ανταποδοτική παροχή υπηρεσιών προς τους δημότες τους . Ενώ η ΕΥΑΘ, με την οποία θέλετε να μας συνενώσετέ είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο επιχείρηση με στόχο το κέρδος! Δεν γίνεται η ΕΥΑΘ να διαχειριστεί τις δημοτικές υποδομές μας χωρίς την συναίνεση μας !
Αντιπροτείνουμε τα εξής :
Κάντε την μεταρρύθμιση που ετοιμάζεται αλλά με τα εξής χαρακτηριστικά:
1ον Μόνο Εθελοντική συνένωση όσων ΔΕΥΑ
θέλουν να συνενωθούν με την ΕΥΑΘ ( και υπάρχουν τέτοιες ΔΕΥΑ στον νόμο Θεσσαλονίκης )
2ον αφήστε το αυτοδιοίκητο στις ΔΕΥΑ των δήμων της Β’ περιφέρειας Θεσσαλονίκης που έχουν μη αστικά χαρακτηριστικά.
3ον Δημιουργία μιας ΜΕΊΖΟΝ Περιφερειακής ΔΕΥΑ με εποπτικό χαρακτήρα με την συμμετοχή σε αυτην της ΕΥΑΘ , εκπροσώπων των ΔΕΥΑ και εκπροσώπων των Δήμων που έχουν υπηρεσίες ύδρευσης. Οι νέες Μείζον ΔΕΥΑ να διοικούνται από εκπροσώπους της ΡΑΑΕΥ των Δήμων και των ΔΕΥΑ του νομού Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής και της ΕΥΑΘ.
4ον βάλτε στόχους βελτίωσης της εισπραξιμότητας και της Βιωσιμότητας των ανά Δήμο – ΔΕΥΑ ή υπηρεσιών ύδρευσης με αποτελέσματα τα οποία θα είναι μετρήσιμα σε συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο τριών ετών , με επιτήρηση των στόχων από τις νέες Μείζον ΔΕΥΑ – ΡΑΑΕΥ .
5ον μην περνάτε τα χρέη των ΔΕΥΑ στους Δήμους, αλλά αντι αυτού παγώσετε τα χρέη και δώστε την δυνατότητα ρύθμισης των χρεών σε 100 δόσεις *( έχει ξαναγίνει ) , με την προϋπόθεση όμως ότι θα κρατήσετε χαμηλά την χρέωση της κιλοβατώρας ή θα δοθεί το δικαίωμα στις ΔΕΥΑ να πανε σε ιδιωτικούς ή μη παρόχους ενέργειας από ΑΠΕ, για να μπορέσουν οι ΔΕΥΑ να ανταπεξέλθουν σε μια τέτοια ρύθμιση και να μην ξανά δημιουργηθούν χρέη . Έτσι θα δώσετε το δικαίωμα στις ΔΕΥΑ να γίνουν βιώσιμες, δεν θα χρεωθούν οι Δήμοι και τα 200.000.000 ευρώ με τα οποία θέλετε να επιχορηγήσετε τους παροχους ενέργειας για να καλύψουν μέρος αυτών των χρεών θα μπορέσετε να τα δώσετε στους πολίτες ως κοινωνική πολιτική .
6ον η νέες Μείζον Περιφερειακές ΔΕΥΑ και η ΡΑΑΕΥ θα ελέγχει την εισπραξιμότητα, την βιωσιμότητα και την τήρηση της ρύθμισης οφειλών που θα έχουν οι ΔΕΥΑ και οι Δήμοι , θα επιβάλει στόχους και μετά το πέρας της τριετίας εφόσον κάποιες ΔΕΥΑ δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν τότε αναγκαστικά θα συνενώνονται .
7ον εφόσον οι ΔΕΥΑ είναι εκτός γενικής κυβέρνησης και το προσωπικό των ΔΕΥΑ αμείβεται μόνο από τα ανταποδοτικά έσοδα αυτών, τότε επιτρέψτε την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού που χρειάζονται για να λειτουργήσουν με κριτήρια ΑΣΕΠ αλλά εκτός διαδικασιών πρόσληψης ΑΣΕΠ και περιορισμών προσλήψεων.
8ον. Άμεση Υποχρεωτική προσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής των ΔΕΥΑ σύμφωνα με την τελευταία ΚΥΑ και με τους κανόνες τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος ούτως ώστε να προκύψει βιωσιμότητα των ΔΕΥΑ
Έτσι θα επιτύχετε μια μεταρρύθμιση η οποία δεν θα επηρεάσει το αυτοδιοίκητο των ΔΕΥΑ και των Δήμων.
Δεν θα έχει αντιδράσεις.
Θα βελτιώσει άμεσα την λειτουργία των ΔΕΥΑ .
Θα θέσει κανόνες δικαίου και ορθής λειτουργίας.
Και θα έχει κοινωνικό πρόσημο.
Πρέπει να υπάρχει ένα κοινό μισθολόγιο σε όλους τους εργαζόμενους σε όλες τις επιχειρήσεις στην αρχή της ίσης μεταχείρισης για να λυθούν καί τά εργατικά θέματα!