Άρθρο 40
Επέκταση γεωγραφικής αρμοδιότητας Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας
- Η χωρική αρμοδιότητα της Ε.Υ.Δ.Α.Π. Α.Ε. επεκτείνεται στο σύνολο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α΄ βαθμού της Περιφέρειας Αττικής, με την επιφύλαξη της παρ. 6, συμπεριλαμβανομένων των Δήμων Αίγινας και Αγκιστρίου. Η Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. αναλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης στην περιοχή αρμοδιότητάς της, με την επιφύλαξη των υπηρεσιών άρδευσης που παρέχονται από τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (Ο.Ε.Β.) του ν.δ. 3881/1958 (Α΄ 181), οι οποίες εξακολουθούν να παρέχονται από τους Ο.Ε.Β., τις Προσωρινές Διοικούσες Επιτροπές και τις Τοπικές Επιτροπές Άρδευσης που συστήθηκαν με το ν.δ. 3881/1958 και από τις υπηρεσίες των Περιφερειών, βάσει του άρθρου 46 του ν. 4456/2017 (Α΄ 24).
- Η Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. αναλαμβάνει τη συντήρηση και την επισκευή του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, στις περιοχές όπου επεκτείνεται γεωγραφικά η αρμοδιότητά της. Κατ’ εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 4972/2022 (Α’ 181), καθώς και της παρ. 1β του άρθρου 8 του ν. 3481/2006 (Α’ 162), η αρμοδιότητα διαχείρισης του δικτύου ομβρίων υδάτων περιέρχεται στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε., με σύμβαση παροχής δημόσιας υπηρεσίας, που συνάπτει με το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο εκπροσωπείται από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στην οποία καθορίζονται το αντικείμενο, οι όροι παροχής της δημόσιας υπηρεσίας, και η αποζημίωση της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε., σύμφωνα με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις. Εξαιρείται ο καθαρισμός των φρεατίων ομβρίων υδάτων που παραμένει ή περιέρχεται στην αρμοδιότητα των οικείων Δήμων. Έως την έναρξη ισχύος της ανωτέρω σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε., η αρμοδιότητα διαχείρισης του δικτύου ομβρίων υδάτων εξακολουθεί να ασκείται από τους οικείους Δήμους.
- Οι υφιστάμενες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, Δ.Ε.Υ.Α. του ν. 1069/1980 (Α’ 191), εντός των διοικητικών ορίων των Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού της παρ. 1, απορροφώνται αυτοδικαίως από την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε., μετά από ένα (1) έτος. Μετά την παρέλευση του άνω χρονικού διαστήματος, με πράξη που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο κατά τόπο αρμόδιος Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης διαπιστώνει την απορρόφηση των Δ.Ε.Υ.Α. στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε.. Με την απόφαση της παρ. 5 του άρθρου 67, η προθεσμία για την αυτοδίκαιη απορρόφηση των Δ.Ε.Υ.Α. στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. μπορεί να παρατείνεται έως έξι (6) ακόμη μήνες. Μετά την παρέλευση του άνω χρονικού διαστήματος, με πράξη που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο κατά τόπο αρμόδιος Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης διαπιστώνει την απορρόφηση των Δ.Ε.Υ.Α. στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε..
- Η αρμοδιότητα παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, που λειτουργούν στους Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού της παρ. 1 περιέρχεται αυτοδικαίως στην Ε.Υ.Δ.Α.Π. Α.Ε., μετά από ένα (1) έτος από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Μετά την παρέλευση του άνω χρονικού διαστήματος, με πράξη που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο κατά τόπο αρμόδιος Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης διαπιστώνει την περιέλευση της αρμοδιότητας παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε.. Με την απόφαση της παρ. 5 του άρθρου 67, η προθεσμία του πρώτου εδαφίου για την αυτοδίκαιη περιέλευση της αρμοδιότητας παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε., δύναται να παρατείνεται έως έξι (6) ακόμη μήνες. Μετά την παρέλευση του άνω χρονικού διαστήματος, με πράξη που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο κατά τόπο αρμόδιος Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης διαπιστώνει την περιέλευση της αρμοδιότητας παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε..
- Με σύμβαση, που συνάπτεται μεταξύ της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και Ο.Τ.Α. που βρίσκεται εντός της περιοχής δραστηριότητας της παρ. 1, δύναται να συμφωνηθεί η περιέλευση του ήδη κατασκευασμένου δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης του Ο.Τ.Α., κατά κυριότητα στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε.. Τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, που κατασκευάζονται ή αντικαθίστανται, εντός της περιοχής δραστηριότητας της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε., μετά την παρέλευση των προθεσμιών των παρ. 3 και 4, περιέρχονται αυτοδικαίως στην κυριότητα της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε., με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 44.
- Οι αρμοδιότητες ύδρευσης και αποχέτευσης των Δήμων Κυθήρων, Πόρου, Σπετσών, Τροιζηνίας – Μεθάνων, Ύδρας, Κέας, Καρύστου και Κύμης – Αλιβερίου μεταφέρονται στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε.. Οι Δήμοι του πρώτου εδαφίου δύνανται, εντός έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, να αποφασίσουν την εξαίρεσή τους από τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε., με απόφαση των Δημοτικών τους Συμβουλίων, που λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία των μελών τους.
- Το εβδομήντα τοις εκατό (70%) της οφειλής εκάστης Δ.Ε.Υ.Α. του ν. 1069/1980, της παρ. 3 του παρόντος, προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας επιδοτείται σύμφωνα με την περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 47 του ν. 5167/2024 (Α’ 207).
Άρθρο 41
Επέκταση γεωγραφικής αρμοδιότητας Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης
- Η χωρική αρμοδιότητα της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. επεκτείνεται στο σύνολο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α΄ βαθμού της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, με την επιφύλαξη της παρ. 6, και αναλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης. Από τη γεωγραφική αρμοδιότητα της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. εξαιρείται το Επιχειρηματικό Πάρκο Θεσσαλονίκης Τύπου Α1, σύμφωνα με το άρθρο 107 του ν. 5104/2024 (Α΄ 58).
- Η Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. αναλαμβάνει τη συντήρηση και την επισκευή του δικτύου, στις περιοχές όπου επεκτείνεται γεωγραφικά η αρμοδιότητά της. Κατ’ εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 4972/2022 (Α’ 181), καθώς και της παρ. 1β του άρθρου 8 του ν. 3481/2006 (Α’ 162), η αρμοδιότητα διαχείρισης δικτύου ομβρίων υδάτων περιέρχεται στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., με σύμβαση παροχής δημόσιας υπηρεσίας, που συνάπτει με το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο εκπροσωπείται από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στην οποία καθορίζονται το αντικείμενο, οι όροι παροχής της δημόσιας υπηρεσίας και η αποζημίωση της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., σύμφωνα με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις. Εξαιρείται ο καθαρισμός των φρεατίων ομβρίων υδάτων που παραμένει ή περιέρχεται στην αρμοδιότητα των οικείων Δήμων. Έως την έναρξη ισχύος της ανωτέρω σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., η αρμοδιότητα διαχείρισης του δικτύου ομβρίων υδάτων εξακολουθεί να ασκείται από τους οικείους Δήμους.
- Οι υφιστάμενες Δ.Ε.Υ.Α. εντός των διοικητικών ορίων των Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης απορροφώνται αυτοδικαίως από την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. μετά την παρέλευση ενός (1) έτους από την έναρξη ισχύος του παρόντος, με την επιφύλαξη της παρ. 6. Μετά την παρέλευση του άνω χρονικού διαστήματος, με πράξη που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο κατά τόπο αρμόδιος Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης διαπιστώνει την απορρόφηση των Δ.Ε.Υ.Α. από την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε.. Με την απόφαση της παρ. 6 του άρθρου 67, η προθεσμία για την αυτοδίκαιη απορρόφηση των Δ.Ε.Υ.Α. από την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. μπορεί να παρατείνεται έως έξι (6) ακόμη μήνες. Μετά την παρέλευση του άνω χρονικού διαστήματος, με πράξη του που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο κατά τόπο αρμόδιος Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης διαπιστώνει την απορρόφηση των Δ.Ε.Υ.Α. από την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε..
- Η αρμοδιότητα παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, που λειτουργούν στους Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού της παρ. 1, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, περιέρχεται αυτοδικαίως στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. μετά την παρέλευση ενός (1) έτους. Μετά την παρέλευση του άνω χρονικού διαστήματος, με πράξη που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο κατά τόπο αρμόδιος Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης διαπιστώνει την περιέλευση της αρμοδιότητας παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε.. Με την απόφαση της παρ. 6 του άρθρου 67, η προθεσμία του πρώτου εδαφίου για την αυτοδίκαιη απορρόφηση των δημοτικών υπηρεσιών στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., δύναται να παρατείνεται έως έξι (6) ακόμη μήνες. Μετά την παρέλευση του άνω χρονικού διαστήματος, με πράξη που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο κατά τόπο αρμόδιος Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης διαπιστώνει την απορρόφηση των δημοτικών υπηρεσιών από την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε..
- Με σύμβαση, που συνάπτεται μεταξύ της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. και του Ο.Τ.Α. που βρίσκεται εντός της περιοχής δραστηριότητας της παρ. 1, δύναται να συμφωνηθεί η περιέλευση του ήδη κατασκευασμένου δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης του Ο.Τ.Α. κατά κυριότητα στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε.. Τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, που κατασκευάζονται ή αντικαθίστανται, εντός της περιοχής δραστηριότητας της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., μετά την παρέλευση των προθεσμιών των παρ. 3 και 4, περιέρχονται αυτοδικαίως στην κυριότητα της Ε.Υ.ΑΘ. Α.Ε., με την επιφύλαξη της παρ. 3 του άρθρου 6 της από 27.6.2001 τριμερούς σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, της «Ε.Υ.Α.Θ. Παγίων» και της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης από την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., που συνάφθηκε δυνάμει του άρθρου 20 του ν. 2937/2001 (Α’ 169), καθώς και της παρ. 2 του άρθρου 44 του παρόντος.
- Οι Δ.Ε.Υ.Α. της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης δύνανται, εντός έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, με τη σύμφωνη γνώμη της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. να αποφασίσουν την εξαίρεσή τους από την απορρόφησή τους από την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. και τη σύσταση Διαδημοτικής Δ.Ε.Υ.Α., στην οποία συμμετέχουν δύο (2) ή περισσότεροι όμοροι Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, σύμφωνα με το άρθρο 5.
- Το εβδομήντα τοις εκατό (70%) της οφειλής εκάστης Δ.Ε.Υ.Α. του ν. 1069/1980 (Α’ 191), των παρ. 3 και 6 του παρόντος, προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας επιδοτείται σύμφωνα με την περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 47 του ν. 5167/2024 (Α’ 207).
Άρθρο 42
Οικειοθελής μεταφορά των αρμοδιοτήτων ύδρευσης και αποχέτευσης των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης και των Δήμων στις Εταιρείες Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας και Θεσσαλονίκης
- Κάθε Δ.Ε.Υ.Α. που βρίσκεται σε περιοχή γεωγραφικά όμορη με τις περιοχές αρμοδιότητας της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή της Ε.Υ Α.Θ. Α.Ε. ή που υδρεύεται από υδροδοτικό σύστημα ενιαίο με την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., δύναται, με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου (Δ.Σ.), η οποία λαμβάνεται με πλειοψηφία μεγαλύτερη του πενήντα τοις εκατό (50%) του συνολικού αριθμού των μελών του Δ.Σ., και με πλειοψηφία ψήφων με συντελεστή βαρύτητας μεγαλύτερο του πενήντα τοις εκατό (50%) των δικαιωμάτων ψήφου, να ζητήσει την απορρόφησή της από την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε.. Το Δ.Σ. της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. αποφασίζει επί της αιτήσεως για την απορρόφηση της οικείας Δ.Ε.Υ.Α., σύμφωνα με τους ν. 2744/1999 (Α΄ 222) και 2937/2001 (Α΄ 169), αντίστοιχα, καθώς και τις ειδικότερες προβλέψεις των καταστατικών τους. Ο αρμόδιος Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης διαπιστώνει με πράξη του, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στη μερίδα της εταιρείας στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, την απορρόφηση της Δ.Ε.Υ.Α.. Με τη δημοσίευση της απόφασης του προηγούμενου εδαφίου μεταφέρονται στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. οι υπηρεσίες της Δ.Ε.Υ.Α.. Για τη μεταφορά των υπηρεσιών της Δ.Ε.Υ.Α. που απορροφάται από την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., εφαρμόζεται ο παρών, σε συνδυασμό με τους ν. 2744/1999 και 2937/2001, αντίστοιχα, καθώς και τις ειδικότερες προβλέψεις των καταστατικών τους. Κατόπιν γνώμης της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.), Δ.Ε.Υ.Α. που δεν βρίσκεται σε όμορη περιοχή με τις περιοχές αρμοδιότητας της Ε.ΥΔ.Α.Π. ή της Ε.Υ.Α.Θ. δύναται να ζητήσει την απορρόφησή της από την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., με τη διαδικασία της παρούσας.
- Κάθε Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α΄ βαθμού που βρίσκεται σε περιοχή γεωγραφικά όμορη με τις περιοχές αρμοδιότητας της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. ή που υδρεύεται από υδροδοτικό σύστημα ενιαίο με την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., δύναται με απόφασή του, να μεταφέρει τις αρμοδιότητες ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης δικτύων ομβρίων υδάτων, στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε.. Το Δ.Σ. αυτών αποφασίζει επί της αιτήσεως για τη μεταφορά της αρμοδιότητας, σύμφωνα με τους ν. 2744/1999 και 2937/2001, αντίστοιχα, καθώς και τις ειδικότερες προβλέψεις των καταστατικών τους. Ο αρμόδιος Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης διαπιστώνει με πράξη του, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του προηγούμενου εδαφίου. Για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., εφαρμόζεται ο παρών, σε συνδυασμό με τους ν. 2744/1999 και 2937/2001, αντίστοιχα, καθώς και τις ειδικότερες προβλέψεις των καταστατικών τους. Κατόπιν γνώμης της Ρ.Α.Α.Ε.Υ, Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού που δεν βρίσκεται σε όμορη περιοχή με τις περιοχές αρμοδιότητας της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. δύναται να μεταφέρει τις αρμοδιότητες ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης δικτύων ομβρίων υδάτων στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., με τη διαδικασία της παρούσας.
- Η Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και η Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. αναλαμβάνουν τη συντήρηση και την επισκευή του δικτύου, στις περιοχές όπου επεκτείνεται γεωγραφικά η αρμοδιότητα τους.
Άρθρο 43
Ρυθμίσεις για την απορρόφηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης και την εκχώρηση της αρμοδιότητας παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στις Εταιρείες Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας και Θεσσαλονίκης
- Σε περιπτώσεις απορρόφησης μιας Δ.Ε.Υ.Α. από την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. ή περιέλευσης σε αυτές της αρμοδιότητας παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, σύμφωνα με τα άρθρα 40 έως 42, η κυριότητα των υφισταμένων παγίων περιουσιακών στοιχείων, περιέρχεται στον οικείο Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α΄ βαθμού, σύμφωνα με το άρθρο 44. Η Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και η Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. έχουν την κατοχή και τη δυνατότητα χρήσης των παγίων περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με την αντίστοιχη παροχή από αυτές των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, σύμφωνα με τα άρθρα 40 έως 42.
Εάν οι συγχωνεύσεις ή η μεταφορά της αρμοδιότητας λάβουν χώρα εντός του έτους 2025, επιδοτείται το εβδομήντα τοις εκατό (70%) της οφειλής εκάστης Δ.Ε.Υ.Α. του ν. 1069/1980 (Α’ 191) προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 47 του ν. 5167/2024 (Α’ 207).
- Η Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και η Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., μετά την έκδοση των οικείων διαπιστωτικών πράξεων της παρ. 3 του άρθρου 40 και της παρ. 3 του άρθρου 41, αντίστοιχα, συνεχίζουν την εκτέλεση πάσης φύσεως συμβάσεων έργων, προμηθειών, υπηρεσιών και κάθε είδους χρηματοδοτικού προγράμματος, εθνικού, ευρωπαϊκού ή διεθνούς, ως ειδικοί διάδοχοι των Δ.Ε.Υ.Α., των οποίων οι αρμοδιότητες περιέρχονται στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε..
- Οι Ο.Τ.Α. α’ βαθμού που διαθέτουν δημοτικές υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, οι αρμοδιότητες των οποίων περιέρχονται στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. συνεχίζουν την εκτέλεση των πάσης φύσεως συμβάσεων έργων, προμηθειών, υπηρεσιών και κάθε είδους χρηματοδοτικό πρόγραμμα, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές, έως την ολοκλήρωσή τους, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 46. Οι Ο.Τ.Α. α’ βαθμού ενημερώνουν την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. για τα έργα του πρώτου εδαφίου με σκοπό τον ορθό σχεδιασμό και λειτουργία του συνολικού δικτύου των σχετικών υποδομών.
- Οι Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, στους οποίους λειτουργεί Δ.Ε.Υ.Α. ή οικεία δημοτική υπηρεσία ύδρευσης και αποχέτευσης, δύνανται, με απόφαση των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων, να μεταβιβάζουν στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., αντίστοιχα, δικαιώματα επί των παγίων περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, κατόπιν έκθεσης αποτίμησης ορκωτού ελεγκτή – λογιστή. Για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης λαμβάνεται απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων (Δ.Σ.) της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., σύμφωνα με τους ν. 2744/1999 (Α΄ 222) και 2937/2001 (Α΄ 169), αντίστοιχα, καθώς και τις ειδικότερες προβλέψεις των καταστατικών τους. Αναφορικά με την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. ισχύουν και τα διαλαμβανόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 6 της από 27.6.2001 τριμερούς σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, της «Ε.Υ.Α.Θ. Παγίων» και της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης από την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε.., που συνάφθηκε δυνάμει του άρθρου 20 του ν. 2937/2001.
- Τα δίκτυα και οι υποδομές, που κατασκευάζονται ή αντικαθίστανται από την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., περιέρχονται αυτοδικαίως στην κυριότητά τους.
- Στις εκκρεμείς δίκες, στις οποίες διάδικο μέρος είναι οι Δ.Ε.Υ.Α. και οι Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, σε περιοχές που περιέρχονται στην αρμοδιότητα της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., σύμφωνα με τα άρθρα 40 έως 42, δύναται να παρέμβει υπέρ των Δ.Ε.Υ.Α. ή των Δήμων, η Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., αντίστοιχα, καθιστώντας αυτές δικαιούχες και υπόχρεες επί των εν λόγω αξιώσεων.
- Κάθε Ο.Τ.Α. α’ βαθμού της παρ. 6 του άρθρου 40 και του άρθρου 42 στην περιοχή των οποίων οι αρμοδιότητες ύδρευσης και αποχέτευσης ασκούνται από την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., ορίζει έναν (1) εντεταλμένο σύμβουλο που καλείται και συμμετέχει, χωρίς δικαίωμα ψήφου, στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., όποτε συζητείται θέμα που αφορά τον Ο.Τ.Α., προκειμένου να εκφράσει τις απόψεις αυτού για τα θέματα που τον αφορούν, ιδίως της τιμολογιακής πολιτικής και του προγραμματισμού των έργων υποδομής στην περιοχή του. Ο εντεταλμένος σύμβουλος λειτουργεί ως σύνδεσμος της εταιρείας με τον οικείο Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, ενημερώνει την εταιρεία για όλα τα θέματα ύδρευσης και αποχέτευσης του Ο.Τ.Α., ζητά από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της εταιρείας την εισαγωγή στην ημερήσια διάταξη θεμάτων που αφορούν στη γεωγραφική περιοχή του Ο.Τ.Α. και ενημερώνει, αντίστοιχα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Ο.Τ.Α. για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την άσκηση των αρμοδιοτήτων της εταιρείας στην περιοχή του. Αν το Δ.Σ. του οικείου Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού διαφωνεί με την απόφαση του Δ.Σ. της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., ενημερώνει την εταιρεία και ζητά την παραπομπή της λήψης απόφασης στη Ρ.Α.Α.Ε.Υ., η οποία αποφαίνεται εντός ενός (1) μήνα. Μέχρι την έκδοση της απόφασης της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. αναστέλλεται η εφαρμογή της απόφασης της εταιρείας.
- Ο εντεταλμένος σύμβουλος της παρ. 7 λαμβάνει μηνιαία αποζημίωση από την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., ίση με χίλια (1.000) ευρώ, το ύψος της οποίας δύναται να αναπροσαρμόζεται με την κοινή απόφαση της παρ. 7 του άρθρου 67.
- Η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., εφόσον συζητείται θέμα που αφορά σε Ο.Τ.Α. α’ βαθμού του πρώτου εδαφίου της παρ. 7, δύναται να διεξάγεται: α) δια ζώσης στην έδρα της ή β) με τηλεδιάσκεψη, με κάθε πρόσφορο μέσο ηλεκτρονικών επικοινωνιών ή γ) με μικτό τρόπο (διά ζώσης και με τηλεδιάσκεψη). Στην περίπτωση αυτή, τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ., μπορούν να υπογράφονται από τα μέλη και διά περιφοράς, καθώς και με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων.
Άρθρο 44
Μεταβίβαση περιουσίας στις περιοχές επέκτασης της αρμοδιότητας των Εταιρειών Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας και Θεσσαλονίκης
- Στις περιοχές επέκτασης της αρμοδιότητας της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., σύμφωνα με τα άρθρα 40 έως 42, περιέρχεται στην περιουσία εκάστου Δήμου, αυτοδικαίως και χωρίς υποχρέωση καταβολής οιουδήποτε φόρου, τέλους, ή οιουδήποτε άλλου δικαιώματος, κάθε κινητό ή ακίνητο περιουσιακό στοιχείο, των Δ.Ε.Υ.Α. του ν. 1069/1980 (Α’ 191), καθώς και κάθε κινητό ή ακίνητο περιουσιακό στοιχείο επί του οποίου έχουν δικαίωμα αποκλειστικής ή μη χρήσης οι Δ.Ε.Υ.Α..
- Στην περιουσία του οικείου Δήμου ανήκουν: α) τα εκτελεσθέντα και υπό έγκριση έργα, καθώς και οι εγκεκριμένες ή υπό έγκριση, μελέτες, που αφορούν προγραμματιζόμενα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, αν η χρηματοδότηση αυτών γίνεται από τον οικείο Δήμο, β) τα πάγια στοιχεία που δημιουργήθηκαν ή δημιουργούνται από τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, αν η χρηματοδότηση αυτών γίνεται από τον οικείο Δήμο.
- Με απόφαση του οικείου Δήμου, η οποία λαμβάνεται πριν από την έναρξη λειτουργίας της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. στις περιοχές επέκτασης της αρμοδιότητάς τους, σύμφωνα με τα άρθρα 40 έως 42, καθορίζονται τα εκτελούμενα έργα, μελέτες, προμήθειες και υπηρεσίες των Δήμων που εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιοτήτων της δραστηριότητας παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, οι φορείς ή οι μονάδες υλοποίησης αυτών, καθώς και κάθε απαραίτητη λεπτομέρεια για την ομαλή εκτέλεση και ολοκλήρωσή τους. Μέχρι την έκδοση της απόφασης του πρώτου εδαφίου τα εν λόγω έργα συνεχίζουν να υλοποιούνται από τους υφιστάμενους φορείς υλοποίησης αυτών.
Άρθρο 45
Είσπραξη οφειλών στις περιοχές αρμοδιότητας των Εταιρειών Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας και Θεσσαλονίκης
- Στις περιοχές επέκτασης της αρμοδιότητας της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., σύμφωνα με τα άρθρα 40 έως 42, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των τρίτων προς τους Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, παραμένουν σ’ αυτούς.
- Τα ταμειακά διαθέσιμα και υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών των Δ.Ε.Υ.Α. του ν. 1069/1980 (Α’ 191) μεταφέρονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. και χρησιμοποιούνται κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών που έχουν μεταφερθεί σε αυτές. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις Δ.Ε.Υ.Α. του ν. 1069/1980, καθώς και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις αυτών, κατά την ημερομηνία περιέλευσης των αρμοδιοτήτων τους στην Ε.Υ.Δ.Α.Π. Α.Ε. και την Ε.Υ.ΑΘ. Α.Ε., περιέρχονται στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. μετά την αφαίρεση της επιδότησης της οφειλής εκάστης Δ.Ε.Υ.Α. του ν. 1069/1980 προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 47 του ν. 5167/2024 (Α’ 207). Αν, μετά την αποπληρωμή των ανωτέρω χρεών, υπάρχουν πρόσθετοι διαθέσιμοι πόροι από την περαιτέρω αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις Δ.Ε.Υ.Α., τα έσοδα αυτά χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την υλοποίηση έργων στη γεωγραφική περιοχή ευθύνης της οικείας Δ.Ε.Υ.Α. του ν. 1069/1980.
- Η βεβαίωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των τρίτων, προς τις Δ.Ε.Υ.Α. του ν. 1069/1980 της παρ. 2 του παρόντος, διενεργείται σύμφωνα με τους οικείους κανονισμούς λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης και την πολιτική εισπράξεων των Ε.ΥΔ.ΑΠ. Α.Ε. και Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., από την αρμόδια οικονομική υπηρεσία αυτών.
Άρθρο 46
Μεταφορά προσωπικού
- Στις περιοχές που περιέρχονται στην αρμοδιότητα της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., το πάσης φύσης προσωπικό των Δ.Ε.Υ.Α. του ν. 1069/1980 (Α’ 191), καθώς και το προσωπικό που υπηρετεί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου αποκλειστικά στις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α’ βαθμού, μεταφέρεται αυτοδικαίως στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., αντίστοιχα, με την ίδια σχέση εργασίας.
- 2. Το μόνιμο προσωπικό των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, των οποίων η σχετική αρμοδιότητα μεταφέρεται στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., αποσπάται, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., αντίστοιχα, οι οποίες, κατά περίπτωση, αναλαμβάνουν τη μισθοδοσία του. Η απόσπαση διενεργείται με απόφαση του Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και αίρεται με απόφαση του Δ.Σ. της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., αντίστοιχα, αν έχουν καλυφθεί οι υπηρεσιακές ανάγκες με πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου αντίστοιχης κατηγορίας.
- Το προσωπικό που υπηρετεί με απόσπαση σε υφιστάμενη, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, Δ.Ε.Υ.Α. του ν. 1069/1980, σε υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, των οποίων η σχετική αρμοδιότητα περιέρχεται στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., αντίστοιχα, μέχρι τη λήξη της διάρκειας της απόσπασης, με την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή η Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. να υπεισέρχεται στη θέση του αρχικού φορέα υποδοχής. Κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης, οι αποσπάσεις της παρούσας δύναται να παραταθούν για πέντε (5) έτη από την έναρξη ισχύος του παρόντος, με απόφαση του αρμόδιου για τον διορισμό οργάνου, κατόπιν αίτησης του υπαλλήλου.
- Το προσωπικό που υπηρετεί με μετακίνηση από τον Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, δυνάμει του άρθρου 15 του ν. 4257/2014 (Α‘ 93), σε υφιστάμενη Δ.Ε.Υ.Α. του ν. 1069/1980 ή σε υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, των οποίων η σχετική αρμοδιότητα μεταφέρεται στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., αντίστοιχα, μέχρι τη λήξη της διάρκειας της μετακίνησης και στη συνέχεια επιστρέφει στον Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, στον οποίο εδρεύει η Δ.Ε.Υ.Α. του ν. 1069/1980 ή ο οποίος αποτελεί τον φορέα προέλευσης. Κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης, οι μετακινήσεις της παρούσας δύναται να παραταθούν για πέντε (5) έτη από την έναρξη ισχύος του παρόντος, με απόφαση του αρμόδιου για τον διορισμό οργάνου, κατόπιν αίτησης του υπαλλήλου.
- Το πάσης φύσης προσωπικό που απασχολείται στην εκτέλεση συμβάσεων και προγραμμάτων της παρ. 3 του άρθρου 43 και υπάγεται στο παρόν, συνεχίζει να απασχολείται στον οικείο Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, με την ίδια σχέση εργασίας, μέχρι την ολοκλήρωση αυτών, οπότε και εφαρμόζονται οι παρ. 1 έως 4.
- Μετά την έκδοση εκάστης διαπιστωτικής πράξης της παρ. 3 του άρθρου 40 και της παρ. 3 του άρθρου 41, περί μεταφοράς στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης των οικείων O.T.A. α’ βαθμού, το εκάστοτε Δ.Σ., με απόφασή του, τοποθετεί και κατατάσσει ανά κατηγορία και κλάδο ή ειδικότητα, με βάση τα τυπικά τους προσόντα, το σύνολο του μεταφερόμενου προσωπικού των άνω φορέων σε θέσεις αντίστοιχες με αυτές που κατείχαν στους φορείς προέλευσης, οι οποίες μεταφέρονται αυτοδίκαια και τους αναθέτει τα καθήκοντα που εκπλήρωναν στους φορείς προέλευσης.
7. Το μόνιμο προσωπικό της παρ. 2 εξακολουθεί να υπάγεται στο μέρος Α’ του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν. 3584/2007, Α’ 143). Το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου, που μεταφέρεται από τους Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, εξακολουθεί να υπάγεται στο μέρος Β΄ του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων. Το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου, που μεταφέρεται από τις Δ.Ε.Υ.Α., υπάγεται στον Κανονισμό Εργασίας της οικείας Δ.Ε.Υ.Α., σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 16 του παρόντος και την εργατική νομοθεσία.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "ΜΕΡΟΣ Γ΄ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ, ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΓΙΩΝ Ε.ΥΔ.ΑΠ.» – ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ (άρθρα 40-46)"
#1 Σχόλιο Από ΔΗΜΟΣ ΚΡΩΠΙΑΣ Στις 27 Φεβρουάριος, 2025 @ 20:13
Συμμετοχή Δήμου Κρωπίας επί της Δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ»
Το σχόλιο-κείμενο περιέχεται στην υπ. αριθμό 45/27.02.2025 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κρωπίας στην έκτακτη 6η συνεδρίασή του
Άρθρο 40 παράγραφοι 2-4 :
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ επί των αναγραφομένων στην παρ. 2:
1. Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί η αρμοδιότητα διαχείρισης του δικτύου ομβρίων υδάτων από την ΕΥΔΑΠ , τι περιλαμβάνει ο όρος «αρμοδιότητα διαχείρισης»; και πολλώ μάλλον δε όταν ο καθαρισμός των φρεατίων ομβρίων παραμένει ή περιέρχεται στους ΟΤΑ
2. Θα πρέπει να οριστεί χρόνος για την σύμβαση παροχής υπηρεσίας και μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΕΥΔΑΠ
3. Μέχρι να υπογραφεί η αναφερόμενη σύμβαση μεταξύ Δημοσίου και ΕΥΔΑΠ και η αρμοδιότητα «διαχείρισης» – κι όπως αυτή η αρμοδιότητα αποσαφηνιστεί με το παρόν νομοσχέδιο- του δικτύου ομβρίων θα ασκείται από τους ΟΤΑ , να δοθούν και οι αντίστοιχες πιστώσεις από το ΥΠ Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προς τους Δήμους.
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ επί των αναγραφομένων στην παρ. 4
Διακρίνεται, λοιπόν κι από την πλευρά της ΕΥΔΑΠ ΑΕ , ότι δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει την αρμοδιότητα παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, που λειτουργούν στους Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, εάν δεν υπάρξει προηγούμενη πιστοποίηση από την Ρ.Α.Α.Ε.Υ. της διαχειριστικής επάρκειας των παρόχων, ώστε να θεωρηθούν επαρκείς ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους και το επίπεδο ικανοποίησης των κριτηρίων που προβλέπονται στο άρθρο 12Β παρ. 4 του ν. 4001/2011 ως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
Αναφέρουμε δε ότι η Ρυθμιστική Αρχή υποκαθιστά τα αρμόδια Υπουργεία και ιδίως το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) στον σχεδιασμό και την εποπτεία εφαρμογής των δημόσιων πολιτικών διαχείρισης της ύδρευσης, της αποχέτευσης. Eίναι χαρακτηριστικό δε ότι η Ρυθμιστική Αρχή δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα να εισηγηθεί προς τα αρμόδια Υπουργεία (ΥΠΕΝ, ΥΠΕΣ, ΥΠΑΝΕ) τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις, διοικητικά μέτρα και τη χρηματοδότηση των παρόχων, που θα διαπιστώσει ότι απαιτούνται κατά την άσκηση του ρυθμιστικού και ελεγκτικού ρόλου της. Επομένως, εξ ορισμού θα είναι υποχρεωμένη για όλες τις δυσλειτουργίες που θα βρίσκει, «να τις κρύβει κάτω από το χαλί» και να παραβλέπει τις ελλείψεις, τις αδυναμίες και τις καθυστερήσεις των υπερκείμενων διοικητικών επιπέδων και να καταλογίζει, επιβάλλοντας και πρόστιμα, όλες τις δυσλειτουργίες στους παρόχους των υπηρεσιών.
Άρθρο 43 παράγραφοι 3 έως 9 :
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ επί των αναγραφομένων στις ανωτέρω παρ.3, 4,6 ,7,8 και 9
Από τα κείμενα της υπό διαβούλευσης νομοθετικής ρύθμισης η ΕΥΔΑΠ ΑΕ έχει θέσει προς τροποποίηση τις παραγράφους 4, 6 και 7 και διαγραφή των παραγράφων 8 και 9 του άρθρου 43 ως κατωτέρω:
Διακρίνεται λοιπόν κι από την πλευρά της ΕΥΔΑΠ ΑΕ , ότι δεν είναι διατεθειμένη να λαμβάνουν άμεσα γνώση οι Δήμοι για την τιμολογιακή πολιτική και τον προγραμματισμό έργων υποδομής ,παραβαίνοντας κάθε διάταξη περί ενημέρωσης τόσο του δημοτικού συμβουλίου , όσο και των δημοτών .
Επίσης δεν γίνεται σαφές εάν στην αρμοδιότητα της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, πέραν της συντήρησης και της επισκευής του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, στις περιοχές όπου επεκτείνεται γεωγραφικά η αρμοδιότητά της, εάν η εταιρεία θα προβεί σε προγραμματισμό έργων αντικατάστασης- επέκτασης δικτύων ύδρευσης ή αποχέτευσης, που μέχρι σήμερα δεν διαθέτουν .
Ο οποιοσδήποτε προγραμματισμός έργων υποδομής ύδρευσης -αποχέτευσης από την ΕΥΔΑΠ ΑΕ θα πρέπει να τίθενται εγκαίρως υπόψη του Δήμου και πριν την λήψη οποιασδήποτε απόφασης από το συμβούλιο της εταιρείας Δημοτικού Συμβουλίου.
Το κόστος έκθεσης αποτίμησης ορκωτού ελεγκτή – λογιστή, ο οποίος προτείνεται από την ΕΥΔΑΠ ΑΕ να ορίζεται με κοινή απόφαση του Ο.Τ.Α. και της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. , καθώς και το κόστος για όλες τις μελέτες που θα χρειαστούν να εκπονηθούν για την εκχώρηση δικαιωμάτων επί των παγίων περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, θα πρέπει να περιγραφεί από ποιο συμβαλλόμενο μέρος θα καταβληθεί.
Περαιτέρω δεν προκύπτει σε κανένα σημείο του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, τι προβλέπεται για την συντήρηση -επισκευή και επέκταση δικτύου ύδρευσης σε εκτός σχεδίου περιοχές που διαθέτουν οι Δήμοι της Αττικής , ή σε οικισμούς που δεν διαθέτουν εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο αλλά διαθέτουν δίκτυο ύδρευσης και θα πρέπει να αποσαφηνιστεί.
Δεν γίνεται καμία αναφορά σχετικά με την διατήρηση των συγχρηματοδοτούμενων δράσεων, όπου ο κύριος του έργου έχει υποχρέωση διατήρησης επί δεκαετία και ευθύνη ανειλημμένη από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και που βαρύνουν τους υπόλογους φορείς (Δήμαρχο και υπεύθυνο πράξης).
Άρθρο 44 παράγραφοι 2-3 :
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ επί των αναγραφομένων στις ανωτέρω παρ. 2,3
Δεν γίνεται καμία αναφορά σχετικά με την διατήρηση των συγχρηματοδοτούμενων δράσεων, όπου ο κύριος του έργου έχει υποχρέωση διατήρηση επί δεκαετία και ευθύνη ανειλημμένη από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και που βαρύνουν τους υπόλογους φορείς (Δήμαρχο και υπεύθυνο πράξης).
Άρθρο 46 παράγραφοι 1-7 :
Μεταφορά προσωπικού
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ επί των αναγραφομένων στις ανωτέρω παρ. 1,2,3 έως 7
Από τα κείμενα της υπό διαβούλευσης νομοθετικής ρύθμισης η ΕΥΔΑΠ ΑΕ έχει θέσει προς τροποποίηση τις παραγράφους 1, 2 ,3 έως 7 του άρθρου 46 ως κατωτέρω:
Το προσωπικό που υπηρετεί στην υπηρεσία ύδρευσης του Δήμου Κρωπίας δεν εξυπηρετεί αυστηρά και μόνον ανάγκες παροχής ύδρευσης και μέτρησης κατανάλωσης, αλλά ταυτόχρονα απασχολείται και στη συντήρηση κτιρίων και υποδομών (πχ πρασίνου) που αφορά υδραυλικές εγκαταστάσεις, όπως σχολεία, δημοτικά καταστήματα κλπ. Η διατύπωση του άρ. 46 είναι γενική και θα πρέπει να εξειδικευτεί για το προσωπικό υπηρεσιών ύδρευσης, καθώς οι δήμοι είναι ήδη υποστελεχωμένοι και η μεταφορά του προσωπικού, όπως διατυπώνεται στο νομοσχέδιο, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην κάλυψη ουσιωδών αναγκών και αρμοδιοτήτων των δήμων που θίγονται.
Ο Δήμος Κρωπίας κρίνει επιτακτική την ανάγκη την παραμονή του ελάχιστου ήδη σε αριθμό (12 εργαζόμενοι) προσωπικού ύδρευσης (τεχνίτες, υδραυλικούς, χειριστές, διοικητικούςκλπ ) στον δήμο για την κάλυψη των επιτακτικών αναγκών του και δηλώνει την εναντίωση του στην μεταφορά του προσωπικού ύδρευσής του στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ .
#2 Σχόλιο Από ΔΗΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ Στις 27 Φεβρουάριος, 2025 @ 20:17
«Παρατηρήσεις- προτάσεις στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης επί του σχεδίου νόμου «Εκσυγχρονισμός του Πλαισίου των Υπηρεσιών Ύδρευσης και Αποχέτευσης και Επείγουσες Ενεργειακές και Πολεοδομικές Ρυθμίσεις»
Ο Δήμος Βριλησσίων, με σημερινό πληθυσμό περί τις 40.000 κατοίκους υδροδοτείται από δημοτικό δίκτυο ύδρευσης, που διαχειρίζεται, σύμφωνα με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) του Δήμου μας, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, διά του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων Πόλης (Τ.ΗΛ.Ε.Π.), στο οποίο εργάζονται συνολικά δεκατρείς (13) εργαζόμενοι. Αντικείμενο των αρμοδιοτήτων του, είναι η συντήρηση, διαχείριση και λειτουργία του συνολικού συστήματος δικτύου παροχής ύδατος προς οικιακή χρήση, καθώς και του δικτύου παροχής ύδατος προς άρδευση, προερχόμενου από τις γεωτρήσεις του Δήμου. Το δημοτικό δίκτυο ύδρευσης Βριλησσίων αποτελείται από εκτεταμένο δίκτυο αγωγών ύδρευσης, μήκους περί τα 80 χιλιόμετρα, καθώς και από τέσσερεις υδατοδεξαμενές/αντλιοστάσια, για την αποθήκευση και την διαχείριση του ποσίμου νερού που ο Δήμος προμηθεύεται αποκλειστικά από το δίκτυο ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ. Ειδικότερα, μέσω αγωγών του δικτύου που διαχειρίζεται η ΕΥΔΑΠ, μεταφέρεται στις δεξαμενές αποθήκευσης ύδατος του Δήμου Βριλησσίων και διανέμεται απ’ ευθείας προς ανθρώπινη κατανάλωση χωρίς καμία περαιτέρω επεξεργασία. Το νερό που προμηθεύεται ο Δήμος Βριλησσίων για την ενίσχυση του δικτύου ύδρευσης της πόλης, παρέχεται μέσω πέντε (5) παροχών από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Οι παροχές αυτές τροφοδοτούν τις τρείς (3) δεξαμενές αποθήκευσης νερού από τις οποίες (δεξαμενές) και μέσω τριών (3) αντλιοστασίων διανέμεται το νερό στο δίκτυο.
Ο Δήμος Βριλησσίων παρέχει μέσω της λειτουργίας ολοκληρωμένης υπηρεσίας ύδρευσης νερό κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση σύμφωνα με τις ισχύουσες στην Ελλάδα προδιαγραφές εντός των ορίων του Δήμου Βριλησσίων. Το νερό χορηγείται, κατά απόλυτη προτεραιότητα για ύδρευση οικιών και καταστημάτων και ακολούθως προς ικανοποίηση άλλων επαγγελματικών αναγκών, όπως άρδευση κήπων, κτημάτων κ.λ.π. Από το υφιστάμενο δίκτυο ύδρευσης υδρεύονται συνολικά 16.000 παροχές.
Αυστηρά για τις ανάγκες άρδευσης των δημοτικών κήπων και πλατειών, ο Δήμος λειτουργεί και έξι (6) δημοτικές γεωτρήσεις, μία εκ των οποίων μπορεί να παρέχει νερό για άρδευση κήπων οικιών.
Για τη λειτουργία του δικτύου ύδρευσης ο Δήμος μας έχει εγκρίνει Κανονισμό Λειτουργίας, με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (που διέπει και τη λειτουργία της ΕΥΔΑΠ).
Παράλληλα, ο Δήμος τακτικά και ανελλιπώς προβαίνει σε εργασίες όχι μόνο συντήρησης κι επισκευής του δικτύου, αλλά και στην αναβάθμισή του, με αντικατάσταση των σωληνώσεων και των υδρομετρητών με νέους τεχνολογικά προηγούμενους, καθώς και με τη χρήση νέου τεχνολογικού εξοπλισμού (ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης δικτύου/αντλιοστασίων).
Υπό το ανωτέρω πλαίσιο, η λειτουργία του δικτύου του Δήμου μας είναι πλήρως αποτελεσματική, χωρίς εκτεταμένες ή συνεχείς φθορές και βλάβες, πλην εκτάκτων περιστατικών που αντιμετωπίζονται άμεσα λόγω της τεχνογνωσίας και της εγγύτητας του προσωπικού, με θετική ανταπόκριση από τους κατοίκους της πόλης για την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών από το Δήμο και αντίστοιχα με αυξημένη εισπραξιμότητα των τρεχουσών, αλλά και ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σημειωτέον μάλιστα ότι η τήρηση του μητρώου καταναλωτών ύδρευσης από το Δήμο μας έχει ιδιάζουσα σημασία και για την εισπραξιμότητα και έτερων οφειλών προς το Δήμο, καθώς το αρχείο του Δήμου ενημερώνεται άμεσα για τυχόν μεταβολές στην κυριότητα κλπ. και αντίστοιχα ενημερώνεται η Ταμειακή Υπηρεσία και το Τμήμα Εσόδων του Δήμου για την αναζήτηση τυχόν εκκρεμών οφειλών από άλλες (πλην της ύδρευσης) αιτίες.
Με το τεθέν σε Δημόσια Διαβούλευση από 13.02.2025 σχέδιο νόμου: «Εκσυγχρονισμός του Πλαισίου των Υπηρεσιών Ύδρευσης και Αποχέτευσης και Επείγουσες Ενεργειακές και Πολεοδομικές Ρυθμίσεις» επιχειρείται μια άνευ προηγουμένου ριζική επέμβαση στο θεσμικό πλαίσιο για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.ΕΥ.Α.) και τις οικείες δημοτικές υπηρεσίες ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης δικτύων ομβρίων υδάτων, η οποία, παρ’ότι σε ορισμένα σημεία είναι σε θετική κατεύθυνση (ενδεικτικά ως προς την σκοπούμενο εξορθολογισμό της λειτουργίας των ΔΕΥΑ ή την ενίσχυση του ρόλου της Ρ.Α.Α.Ε.Υ.), εντούτοις ειδικά όσον αφορά την προβλεπόμενη αναγκαστική απορρόφηση των υπηρεσιών ύδρευσης από την ΕΥΔΑΠ (ή την ΕΥΑΘ αντίστοιχα) θίγει ευθέως την συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α., τον πυρήνα της άσκησης των αρμοδιοτήτων από τους Ο.Τ.Α., αλλά και την προστασία της δημοτικής περιουσίας και ειδικότερα:
1) Με τη διάταξη του άρθρου 40 (και 41 αντίστοιχα για την περιοχή της Θεσσαλονίκης) προβλέπεται η αναγκαστική απορρόφηση των υπηρεσιών ύδρευσης/ΔΕΥΑ του συνόλου των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής από την ΕΥΔΑΠ, χωρίς την διατύπωση σύμφωνης γνώμης των δημοτικών συμβουλίων των Δήμων και χωρίς καν προηγούμενα να έχει διαπιστωθεί η τυχόν αναποτελεσματική λειτουργία των παρεχομένων υπηρεσιών ύδρευσης καθεμίας από τις απορροφώμενες υπηρεσίες/ΔΕΥΑ, που θα μπορούσε να αιτιολογήσει την σκοπούμενη απορρόφηση, όπως αιτιολογείται από το Υπουργείου, δηλαδή για επέκταση της εκμετάλλευσης της τεχνογνωσίας της ΕΥΔΑΠ προς όφελος των καταναλωτών. Με αυτό το περιεχόμενο και χωρίς την πρόβλεψη για συγκατάθεση εκ μέρους των Δημοτικών Συμβουλίων των Ο.Τ.Α. στην απορρόφηση από την ΕΥΔΑΠ ή για δικαίωμα εξαίρεσης από την μεταφορά των εν λόγω αρμοδιοτήτων ύδρευσης (όπως ειδικά και ορθά παρέχεται για συγκεκριμένους Ο.Τ.Α. σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 6 του άρθρου 40 του σχεδίου νόμου), γεννώνται σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας της προτεινόμενης διάταξης του άρθρου 40 παρ. 1 διότι: α) από τις διατάξεις των άρθρων 5 παρ. 1, 2, 5 και 21 παρ. 3 του Συντάγματος συνάγεται ότι το κράτος και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης οφείλουν να μεριμνούν, για τον συνεχή εφοδιασμό όσων κατοικούν ή διαμένουν στην Χώρα με επαρκή για τις προσωπικές και οικογενειακές τους ανάγκες ποσότητα πόσιμου ύδατος, το οποίο πληροί τους απαραίτητους όρους υγιεινής και διατίθεται σε προσιτή τιμή. Η υπό τους ανωτέρω όρους εκπλήρωση της αποστολής αυτής του κράτους και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, εφόσον το Σύνταγμα δεν διακρίνει σχετικώς, μπορεί να επιδιώκεται είτε με υπηρεσίες που ανήκουν οργανικά στο κράτος και στους ΟΤΑ ή με νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, στα οποία μετέχουν κατά πλειοψηφία το κράτος ή οι ΟΤΑ (ΟλΣτΕ 190/2022), σε κάθε δε περίπτωση εξακολουθούν να έχουν εφαρμογή οι συνταγματικές επιταγές για συνεχή, επαρκή, υπό όρους υγιεινής και σε προσιτή τιμή παροχή πόσιμου ύδατος και β) σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 102 του Συντάγματος κατοχυρώνεται η αυτοτέλεια των ΟΤΑ και ειδικότερα η τοπική αυτοδιοίκηση ως θεσμική εγγύηση αναλύεται σε τρία επίπεδα: α) Στην εγγύηση υπέρ των ΟΤΑ ως οργανωτικών μορφών που διαθέτουν υποκειμενική υπόσταση, β) στην αντικειμενική – λειτουργική εγγύηση υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης με τα θεμελιώδη στοιχεία της, δηλαδή την αρμοδιότητα των ΟΤΑ στις τοπικές υποθέσεις και την αυτοτέλεια τους, γ) στην κατοχύρωση της έννομης προστασίας των ΟΤΑ απέναντι σε προσβολές σε βάρος των δύο ως άνω επιπέδων (άρθρο 102 και 20 παρ. 1 Σ.). Θεσμικές εγγυήσεις και θεμελιώδη δικαιώματα διασταυρώνονται, ειδικά μάλιστα όταν πρόκειται για τη θεσμική εγγύηση της τοπικής αυτοδιοίκησης που υποδέχεται και μετουσιώνει το θεμελιώδες πολιτικό δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους ΟΤΑ. Οι εν λόγω θεσμικές εγγυήσεις προσβάλλονται κατάφωρα όταν αφαιρείται η άσκηση ρητά προβλεπόμενης από το νόμο –κατ’εξουσιοδότηση του αρ. 102 του Συντάγματος- αρμοδιότητας για την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης σε τοπικό επίπεδο από Ο.Τ.Α., χωρίς τη συγκατάθεση των δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων των Ο.Τ.Α. και χωρίς η αναγκαστική αυτή αφαίρεση αρμοδιότητας να τεκμηριώνεται επαρκώς σε αναποτελεσματική άσκησή της από τους Ο.Τ.Α.
Δεδομένου ότι ο Δήμος Βριλησσίων επηρεάζεται άμεσα κι ευθέως από την σκοπούμενη μεταφορά της αρμοδιότητας ύδρευσης στην ΕΥΔΑΠ, προτείνεται προς διασφάλιση και των συνταγματικών επιταγών: α) η μεταφορά της αρμοδιότητας να είναι μόνο οικειοθελής γι’όσους Ο.Τ.Α. το επιθυμούν και όπως αυτό θα προκύπτει από απόφαση του Δημοτικού τους Συμβουλίου, β) σε κάθε περίπτωση η συμπερίληψη του Δήμου Βριλησσίων στους Ο.Τ.Α. της παρ. 6 του άρθρου 40 για τους οποίους παρέχεται ορθά και σύννομα το δικαίωμα της εξαίρεσης με απόφαση των Δημοτικών τους Συμβουλίων και γ) η θέσπιση της προϋπόθεσης της διαπίστωσης αδυναμίας πιστοποίησης από την Ρ.Α.Α.Ε.Υ. της διαχειριστικής επάρκειας των παρόχων, ώστε να θεωρείται ότι δεν είναι επαρκείς ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους και το επίπεδο ικανοποίησης των κριτηρίων που προβλέπονται στο άρθρο 12Β παρ. 4 του ν. 4001/2011, για να τεκμηριώνεται επαρκώς η σκοπούμενη μεταφορά αρμοδιότητας στην ΕΥΔΑΠ
2) Σε κάθε περίπτωση και κατά παράβαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της αναλογικότητας (αρ. 25 παρ. 2 Συντάγματος), η απορρόφηση/μεταβίβαση της αρμοδιότητας παροχής υπηρεσιών ύδρευσης σε τοπικό επίπεδο, γίνεται χωρίς την πρόβλεψη οποιουδήποτε αντισταθμιστικού οφέλους για τους Ο.Τ.Α., των οποίων οι υπηρεσίες απορροφώνται αναγκαστικά, παραβλέποντας το γεγονός ότι για την έως σήμερα λειτουργία του δικτύου ύδρευσης σε τοπικό επίπεδο έχουν δαπανηθεί σημαντικοί οικονομικοί πόροι των Ο.Τ.Α. και έχουν διοχετευθεί κονδύλια επιχορηγήσεων για την αναβάθμιση του δικτύου «σε βάρος» άλλων αναγκαίων τοπικών έργων, που θα μπορούσαν να είχαν προκριθεί προς επιχορήγηση/επιδότηση μέσω κρατικών ή ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Συνεπώς και ανεξάρτητα από την τυχόν μεταβίβαση δικαιωμάτων επί των παγίων περιουσιακών στοιχείων, απαιτείται η πρόβλεψη για σύνταξη έκθεση αποτίμησης ορκωτού ελεγκτή-λογιστή αναφορικά με την αποτίμηση των πάγιων περιουσιακών στοιχείων του μεταφερόμενου κατά χρήση δικτύου ύδρευσης και επίσης η πρόβλεψη: α) για εφάπαξ καταβολή αντισταθμιστικού τέλους από την ΕΥΔΑΠ στον ΟΤΑ για τη μεταβίβασης λειτουργίας και δικαιώματος χρήσης του δικτύου ύδρευσης, βάσει της ανωτέρω αποτίμησης και β) η καταβολή ετησίου τέλους χρήσης του δικτύου από την ΕΥΔΑΠ προς τον Ο.Τ.Α.
3) Σύμφωνα με την προτεινόμενη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 40, ενώ η αρμοδιότητα διαχείρισης του δικτύου ομβρίων υδάτων περιέρχεται στην ΕΥΔΑΠ, η οποία έχει και αντίστοιχους πόρους και την υποδομή/εργατοτεχνικό προσωπικό για την αποτελεσματική άσκηση της εν λόγω αρμοδιότητας, ειδικά και εξαιρετικά ο καθαρισμός των φρεατίων ομβρίων υδάτων παραμένει/περιέρχεται στην αρμοδιότητα των οικείων Δήμων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους θα απαιτηθεί να δαπανήσουν πόρους για την ανάθεση των εν λόγω εργασιών καθαρισμού σε εξωτερικά συνεργεία.
Προκειμένου να διασφαλίζεται το σύννομο και η αναλογικότητα της συγκεκριμένης πρόβλεψης προτείνεται η διασφάλιση της αποτελεσματικής άσκησης της εν λόγω αρμοδιότητας καθαρισμού από τους ΟΤΑ α΄ βαθμού με την θέσπιση υποχρεωτικής επιχορήγησης των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής από την ΕΥΔΑΠ.
4) Η προβλεπόμενη με την παρ. 7 του αρ. 40 του σχεδίου νόμου επιδότηση των 70% των οφειλών αποκλειστικά των απορροφωμένων από την ΕΥΔΑΠ ΔΕΥΑ προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, πέραν του ότι είναι προβληματική καθώς αφορά μόνο τις απορροφώμενες ΔΕΥΑ, παραβλέπει παντελώς το γεγονός ότι και οι Δήμοι, που διατηρούν Υπηρεσίες ύδρευσης (και όχι ΔΕΥΑ) κατέβαλαν κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα (από το 2022 και εντεύθεν) υψηλότατο ενεργειακό κόστος για τη λειτουργία του δικτύου ύδρευσής τους, πλην όμως, επειδή τα δημοτικά τέλη συνεισπράττονται μέσω λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, δεν ήταν δυνατή η δημιουργία οφειλής προς τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς οι λογαριασμοί κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος (συμπεριλαμβανομένης της χρέωσης για λειτουργία του δικτύου ύδρευσης και των εγκαταστάσεων ύδρευσης) συμψηφίζονται με τα δημοτικά τέλη προς απόδοση στο Δήμο. Έτσι, όμως πρόκειται για διακριτική μεταχείριση των Δήμων, όπως ο Δήμος Βριλησσίων, που λειτουργούν δημοτική υπηρεσία ύδρευσης έναντι των ΔΕΥΑ, γι’αυτό και πρέπει αντίστοιχα να υπάρξει στο σχέδιο νόμου πρόβλεψη για επιδότηση ποσοστού 70% της πραγματοποιηθείσας από το 2022 έως σήμερα δαπάνης κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος των Δήμων, που αφορά τη λειτουργία δικτύου ύδρευσης.
5) Οι προβλέψεις των άρθρων 43 και 44 για – υπό όρους- περιέλευση της κυριότητας των υφισταμένων παγίων περιουσιακών στοιχείων στον οικείο ΟΤΑ α΄ βαθμού σε περίπτωση απορρόφησης ΔΕΥΑ ή μεταφοράς της αρμοδιότητας υπηρεσίας ύδρευσης στην ΕΥΔΑΠ είναι τουλάχιστον προβληματικές, ασαφείς και αντιφατικές και ειδικότερα: α) σε Δήμους όπως ο Δήμος Βριλησσίων, που λειτουργεί δικό του δίκτυο ύδρευσης, οι εγκαταστάσεις ανήκουν ήδη στο Δήμο κατά κυριότητα και συνεπώς δεν είναι κατανοητή η πρόβλεψη για «περιέλευση» της κυριότητας των παγίων αυτών περιουσιακών στοιχείων στο Δήμο, καθώς η πρόβλεψη αυτή αφορά μόνο την περίπτωση απορρόφησης από ΔΕΥΑ, β) περαιτέρω η περιέλευση στην κυριότητα των ΟΤΑ α΄ βαθμού γίνεται κατά τη ρητή διατύπωση του εδαφ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 43 «σύμφωνα με το άρθρο 44», με το άρθρο δε αυτό, το οποίο κατ’ουσίαν αφορά και πάλι την περιουσία μόνο των ΔΕΥΑ, και σύμφωνα με την παρ. 2 αυτού του άρθρου (44) προβλέπεται «2. Στην περιουσία του οικείου Δήμου ανήκουν: α) τα εκτελεσθέντα και υπό έγκριση έργα, καθώς και οι εγκεκριμένες ή υπό έγκριση, μελέτες, που αφορούν προγραμματιζόμενα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, αν η χρηματοδότηση αυτών γίνεται από τον οικείο Δήμο, β) τα πάγια στοιχεία που δημιουργήθηκαν ή δημιουργούνται από τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, αν η χρηματοδότηση αυτών γίνεται από τον οικείο Δήμο». Με τη διάταξη αυτή τίθεται ως προϋπόθεση για την κυριότητα περιουσιακών στοιχείων από τον οικείο Δήμο η χρηματοδότηση εκάστου παγίου στοιχείου από το Δήμο και συνεπώς τυχόν υποδομές που έχουν γίνει με κρατική χρηματοδότηση, σύμφωνα με την εν λόγω διάταξη, δεν θα ανήκουν κατά κυριότητα στο Δήμο. Η εν λόγω διάταξη, συνδυαστικά μάλιστα προς τη διάταξη του άρθρου 43, είναι απαράδεκτη, καθώς η τυχόν χρηματοδότηση έργων αναβάθμισης του δικτύου ύδρευσης έγινε στο παρελθόν κατόπιν πρωτοβουλίας των οικείων ΟΤΑ, όπως ο Δήμος μας, με την πεποίθηση ότι το δίκτυο ύδρευσης είναι και θα παραμείνει πάγιο περιουσιακό στοιχείο του Δήμου και αντί άλλων δημοτικών έργων, που θα μπορούσαν να έχουν προκριθεί προς χρηματοδότηση, εάν υπήρχε η πιθανότητα αφαίρεσης της αρμοδιότητας λειτουργίας δικτύου ύδρευσης από το Δήμο, γ) σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 43 του σχεδίου νόμου: «5. Τα δίκτυα και οι υποδομές, που κατασκευάζονται ή αντικαθίστανται από την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., περιέρχονται αυτοδικαίως στην κυριότητά τους.», δηλαδή θα παρατηρηθεί το παράδοξο λχ. μια σωλήνωση του δικτύου ύδρευσης κατά ένα τμήμα της (πχ μεταξύ 2 οδών όπου υπήρχε βλάβη και αντικαταστάθηκε) να ανήκει στην ΕΥΔΑΠ κατά το υπόλοιπο τμήμα της να ανήκει στον οικείο Ο.Τ.Α., ενώ δεν υπάρχει καμία διασφάλιση για το πώς θα επιβεβαιώνεται και από τον ΟΤΑ ότι πράγματι σε τμήμα του δικτύου ή σε συγκεκριμένη υποδομή έγινε πράγματι «αντικατάσταση» και όχι επισκευή ή εργασία συντήρησης από την ΕΥΔΑΠ, καθώς αυτή η πρόβλεψη μπορεί να αποτελέσει μελλοντικά έρεισμα για σταδιακή απέκδυση των Δήμων από την κυριότητά τους επί δικτύων και υποδομών που εξυπηρετούν τους κατοίκους σε τοπικό επίπεδο και δ) δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για περιουσιακά στοιχεία που έχουν «διττή» χρήση, όπως στην προκειμένη περίπτωση στο Δήμο μας ακίνητα, όπου έχουν κατασκευασθεί μεν υποδομές υδρότησης (πχ αντλιοστάσια), πλην όμως στη λοιπή τους έκταση έχουν κοινόχρηστο χαρακτήρα (μικρά πάρκα), με αποτέλεσμα και λόγω της μεταβίβασης της κατοχής και της χρήσης στην ΕΥΔΑΠ να γεννάται αμφιβολία για το δικαίωμα χρήσης για το ευρύ κοινό των χώρων, κατά το τμήμα τους που δεν αφορούν το δίκτυο ύδρευσης. Συνεπώς προτείνεται η αφαίρεση κάθε αντιφατικής διάταξης και η ρητή και σαφής διατύπωση ότι κάθε είδους πάγιο περιουσιακό στοιχείο αφορά δίκτυο ύδρευσης ανήκει κατά κυριότητα στον οικείο ΟΤΑ α΄ βαθμού.
6) Η πρόβλεψη της παρ. 7 του άρθρου 43 του σχεδίου νόμου για συμμετοχή εντεταλμένου συμβούλου από τους ΟΤΑ από τους οποίους αφαιρείται η αρμοδιότητα λειτουργίας δικτύου ύδρευσης, χωρίς δικαίωμα ψήφου, στις συνεδριάσεις του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ προκειμένου να εκφράσει τις απόψεις αυτού για τα θέματα που αφορούν τον ΟΤΑ, ιδίως της τιμολογιακής πολιτικής και του προγραμματισμού των έργων υποδομής στην περιοχή του οικείου ΟΤΑ, καθώς και για να λειτουργεί ως σύνδεσμος της εταιρείας με τον οικείο Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, σε συνδυασμό μάλιστα με την κατάργηση του ν. 1069/1980 μεταξύ άλλων και σχετικά με το κοινωνικό τιμολόγιο και τιμολόγια ειδικών κατηγοριών για τις ευπαθείς ομάδες, αντιβαίνει ευθέως στην ανωτέρω διάταξη του άρθρου 102 του Συντάγματος, καθώς τα Δημοτικά Συμβούλια είναι αυτά που εγκρίνουν και επιβλέπουν τις ειδικότερες οικονομικές συνθήκες και ανάγκες των δημοτών τους σε τοπικό επίπεδο και συμφωνούν και εγκρίνουν την τιμολογιακή πολιτική που θα εφαρμόζεται εντός των ορίων τους, καθώς και κάθε δικαίωμα λήψης μέτρων κοινωνικής προστασίας από τους ΟΤΑ, καθώς με την προτεινόμενη διάταξη αποφασιστική αρμοδιότητα θα έχει μόνο το ΔΣ της ΕΥΔΑΠ, χωρίς την προηγούμενη έγκριση των τοπικών κοινωνιών, μέσω των αιρετών εκπροσώπων τους, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα. Συνεπώς, προτείνεται η θέσπιση προϋπόθεσης προηγούμενης έγκρισης κάθε θέματος που αφορά την τιμολογιακή πολιτική και τον προγραμματισμό των έργων υποδομής στην περιοχή του οικείου ΟΤΑ με απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου.
7) Η πρόβλεψη του άρθρου 46 του σχεδίου νόμου για την μεταφορά του συνόλου του υπηρετούντος (είτε με σχέση δημοσίου δικαίου είτε με σχέση ιδιωτικού δικαίου) προσωπικού από τις υπηρεσίες ύδρευσης των Δήμων στην ΕΥΔΑΠ δημιουργεί πολύ σοβαρό πρόβλημα, καθώς οι εν λόγω υπηρεσίες, οι οποίες στο πλαίσιο ισχυόντων Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας λειτουργούν είτε σε επίπεδο αυτοτελών διευθύνσεων είτε σε επίπεδο τμήματος υπαγόμενου σε ευρύτερη Διεύθυνση (όπως εν προκειμένω στο Δήμο μας που υπάγεται στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών), θα απογυμνωθούν παντελώς από απαραίτητο προσωπικό (υδραυλικούς) για την συντήρηση των υδραυλικών εγκαταστάσεών τους στο σύνολο των δημοτικών κοινωφελών και κοινοχρήστων χώρων. Η μεταφορά του συνόλου του εν λόγω προσωπικού θα έχει ως άμεση συνέπεια την αδυναμία άμεσης συντήρησης κι επισκευών στις ανωτέρω δημοτικές εγκαταστάσεις και κατ’επέκταση την σοβαρή διατάραξη των δημοτικών υπηρεσιών, αλλά και έτερων λειτουργιών, όπως η λειτουργία των σχολείων. Συνεπώς, απαιτείται να προβλεφθεί ως προϋπόθεση για την μεταφορά προσωπικού η προηγούμενη απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου που θα εγκρίνει τον ακριβή αριθμό και την ειδικότητα καθενός από τους μεταφερόμενους εργαζόμενους, λαμβάνοντας υπ’όψιν τις ανάγκες των δημοτικών υπηρεσιών ανά ειδικότητα.
#3 Σχόλιο Από ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΩΤΑΚΗΣ Στις 27 Φεβρουάριος, 2025 @ 20:45
ΑΡΘΡΟ 46
Με το συγκεκριμένο άρθρο ρυθμίζονται τα σχετικά με τη μεταφορά προσωπικού από Δ.Ε.Υ.Α. στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε.και στην ΕΥΑΘ Α.Ε..
Εκτιμούμε ότι μπορεί να προκύψει ερμηνευτικό πρόβλημα λόγω της διατύπωσης του τελευταίου εδαφίου της παρ. 7, σύμφωνα με το οποίο «Το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου, που μεταφέρεται από τις Δ.Ε.Υ.Α., υπάγεται στον Κανονισμό Εργασίας της οικείας Δ.Ε.Υ.Α., σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 16 του παρόντος και την εργατική νομοθεσία».
Τούτο, διότι, η προβλεπόμενη στο άρθρο 40 επέκταση της γεωγραφικής αρμοδιότητας της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ Α.Ε. έχει ως άμεση συνέπεια την πλήρη απορρόφηση των υφιστάμενων στις συγκεκριμένες περιοχές Δ.Ε.Υ.Α. με παράλληλη κατάργηση αυτών και την εκ του λόγου αυτού μεταφορά του προσωπικού τους, όπως ειδικότερα προβλέπεται στο άρθρο 46, στην ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ Α.Ε.. Σε αυτήν την περίπτωση εκ του νόμου το προσωπικό, που μεταφέρεται, (εν προκειμένω ΙΔΑΧ) απασχολείται πλέον ως προσωπικό των παραπάνω επιχειρήσεων με συνέπεια να εντάσσεται και στον Κανονισμό Εργασίας, που ισχύει και για το προσωπικό της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ Α.Ε.. Κατά τούτο και προκειμένου να μην προκύψουν ερμηνευτικά προβλήματα και να ρυθμιστούν τα ζητήματα μισθολογικής μεταχείρισης του προς μεταφορά προσωπικού προτείνεται η τροποποίηση της παρ. 7 του άρθρου 47 ως ακολούθως:
«Το προσωπικό, το οποίο μεταφέρεται από τις Δ.Ε.Υ.Α. προς την ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και την ΕΥΑΘ Α.Ε. απασχολείται ως τακτικό προσωπικό αυτών. Για τη μισθολογική και εν γένει κατάταξη του προσωπικού, που μεταφέρεται, καθώς και για κάθε άλλη νόμιμη συνέπεια προσμετράται το σύνολο της αναγνωρισθεί προϋπηρεσίας στην Δ.Ε.Υ.Α. προέλευσης. Τυχόν διαφορές στις αποδοχές του προσωπικού των Δ.Ε.Υ.Α., που μεταφέρεται κατά τις προβλέψεις του παρόντος, θεωρούνται νόμιμες ως προς όλες τις συνέπειες. Καταβαλλόμενα έως την εφαρμογή του παρόντος επιδόματα θέσης ευθύνης διατηρούνται, μετά τη μεταφορά, ως προσαύξηση αποδοχών».
#4 Σχόλιο Από ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΕΥΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Στις 28 Φεβρουάριος, 2025 @ 00:34
ΑΡΘΡΟ 46
Με το συγκεκριμένο άρθρο ρυθμίζονται τα σχετικά με τη μεταφορά προσωπικού από Δ.Ε.Υ.Α. στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και στην ΕΥΑΘ Α.Ε..
Εκτιμούμε ότι μπορεί να προκύψει ερμηνευτικό πρόβλημα λόγω της διατύπωσης του τελευταίου εδαφίου της παρ. 7, σύμφωνα με το οποίο «Το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου, που μεταφέρεται από τις Δ.Ε.Υ.Α., υπάγεται στον Κανονισμό Εργασίας της οικείας Δ.Ε.Υ.Α., σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 16 του παρόντος και την εργατική νομοθεσία».
Τούτο, διότι, η προβλεπόμενη στο άρθρο 40 επέκταση της γεωγραφικής αρμοδιότητας της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ Α.Ε. έχει ως άμεση συνέπεια την πλήρη απορρόφηση των υφιστάμενων στις συγκεκριμένες περιοχές Δ.Ε.Υ.Α. με παράλληλη κατάργηση αυτών και την εκ του λόγου αυτού μεταφορά του προσωπικού τους, όπως ειδικότερα προβλέπεται στο άρθρο 46, στην ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ Α.Ε.. Σε αυτήν την περίπτωση εκ του νόμου το προσωπικό, που μεταφέρεται, (εν προκειμένω ΙΔΑΧ) απασχολείται πλέον ως προσωπικό των παραπάνω επιχειρήσεων με συνέπεια να εντάσσεται και στον Κανονισμό Εργασίας, που ισχύει και για το προσωπικό της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ Α.Ε.. Κατά τούτο και προκειμένου να μην προκύψουν ερμηνευτικά προβλήματα και να ρυθμιστούν τα ζητήματα μισθολογικής μεταχείρισης του προς μεταφορά προσωπικού προτείνεται η τροποποίηση της παρ. 7 του άρθρου 47 ως ακολούθως:
«Το προσωπικό που μεταφέρεται από τις Δ.Ε.Υ.Α. προς την ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και την ΕΥΑΘ Α.Ε. απασχολείται ως τακτικό προσωπικό αυτών. Για τη μισθολογική και εν γένει κατάταξη του μεταφερόμενου προσωπικού, καθώς και για κάθε άλλη νόμιμη συνέπεια, προσμετράτε το σύνολο της αναγνωρισθείσας προϋπηρεσίας στη Δ.Ε.Υ.Α. προέλευσης. Τυχόν διαφορές στις αποδοχές του προσωπικού των Δ.Ε.Υ.Α. που μεταφέρεται, σύμφωνα με τις προβλέψεις του παρόντος, θεωρούνται νόμιμες ως προς όλες τις συνέπειες. Τα επιδόματα θέσης ευθύνης που καταβάλλονταν έως την εφαρμογή του παρόντος διατηρούνται και, μετά τη μεταφορά, ενσωματώνονται ως προσαύξηση αποδοχών»