ΜΕΡΟΣ Ζ΄ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ (άρθρα 175-184)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕΡΟΥΣ Ζ΄

 

Άρθρο 175

Σκοπός Μέρους Ζ΄

Σκοπός του Μέρους Ζ΄ είναι:

α) η διεύρυνση της περιμέτρου των επιλέξιμων οφειλετών για τη συμμετοχή τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό,

β) η βελτίωση της διαδικασίας της εξυγίανσης και της απαλλαγής στον ν. 4738/2020 (Α΄ 207),

γ) η επέκταση του Προγράμματος Συνεισφοράς Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες,

δ) η ρύθμιση των υποχρεώσεων Προγράμματος Συνεισφοράς Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες,

δ) η ρύθμιση των υποχρεώσεων των πιστωτών πριν από τον πλειστηριασμό και

ε) η ρύθμιση των προκαταβολών πρόσθετων ποσών από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής.

 

Άρθρο 176

Αντικείμενο Μέρους Ζ΄

Αντικείμενο του Μέρους Ζ΄είναι:

α) η τροποποίηση των διατάξεων του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, της εξυγίανσης και της απαλλαγής του ν. 4738/2020 (Α΄ 207), καθώς και των διατάξεων του ν. 4916/2022 (Α΄ 65),

γ) η θέσπιση υποχρέωσης του πιστωτή να υποβάλλει έγγραφη πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη πριν από τον πλειστηριασμό,

δ) η πρόβλεψη προκαταβολών πρόσθετων ποσών από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής έναντι μέλλουσας υποχρέωσης.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄

ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ

Άρθρο 177

Επιμελητήρια, Σύλλογοι και Ινστιτούτα Θεσμικών Κοινωνικών Εταίρων – Τροποποίηση του τίτλου και παρ. 1 άρθρου 4 ν. 4738/2020

Στο άρθρο 4 του ν. 4738/2020 (Α’ 207), περί Επαγγελματικών Επιμελητηρίων, Συλλόγων και Ινστιτούτων Θεσμικών Κοινωνικών Εταίρων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στον τίτλο οι λέξεις «Επαγγελματικά Επιμελητήρια» αντικαθίστανται από την λέξη «Επιμελητήρια», β) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 οι λέξεις «Επαγγελματικό Επιμελητήριο» αντικαθίστανται από τη λέξη «Επιμελητήριο», και το άρθρο 4 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 4

Επιμελητήρια, Σύλλογοι και Ινστιτούτα Θεσμικών Κοινωνικών Εταίρων

  1. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας του άρθρου 2, κάθε φυσικό πρόσωπο, το οποίο αποκτά εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα και κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τα άρθρα 21 και 47 του ν. 4172/2013 (Α΄ 167), το οποίο κατατάχθηκε κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 2 του παρόντος σε επίπεδο κινδύνου μέτριο ή υψηλό, μπορεί να απευθυνθεί στο οικείο Επιμελητήριο ή Επαγγελματικό Σύλλογο ή Ινστιτούτο Θεσμικών Κοινωνικών Εταίρων προκειμένου να λάβει δωρεάν εξειδικευμένες υπηρεσίες συμβούλου επιχειρήσεων, που στόχο έχουν την επιχειρηματική υποστήριξη, καθοδήγηση, εμψύχωση και ενδυνάμωση της επιχειρηματικής σκέψης και κουλτούρας του ενδιαφερόμενου, προς άρση του κινδύνου. Οι εξειδικευμένες υπηρεσίες της παρούσας δεν υποκαθιστούν κάθε είδους υπηρεσίες τεχνοκρατικού χαρακτήρα, όπως, ενδεικτικά, μελέτες και έρευνες, εκπόνηση επιχειρηματικών σχεδίων, νομικές, λογιστικές και φοροτεχνικές υπηρεσίες, καθώς και τεχνικές συμβουλές και εκθέσεις που αφορούν την πληροφορική, τη διασφάλιση ποιότητας, την ασφάλεια και υγιεινή στον χώρο εργασίας.
  2. Πριν την έναρξη της διαδικασίας της παρ. 1 παρέχεται από τον ενδιαφερόμενο έγγραφη άδεια προς τον οικείο επαγγελματικό φορέα για την αναζήτηση, την πρόσβαση, τη συλλογή, την επεξεργασία και τη διασταύρωση δεδομένων που τον αφορούν, καθώς και για την ανάκτηση και την επεξεργασία των δεδομένων της ηλεκτρονικής πλατφόρμας κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 2. Η διαδικασία του παρόντος άρθρου διέπεται από την Πολιτική Ασφαλείας Προσωπικών Δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.».

 

Άρθρο 178

Αύξηση κριτηρίων για την τεκμαιρόμενη συναίνεση πιστωτών στον εξωδικαστικό

μηχανισμό ρύθμισης οφειλών – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 14 ν. 4738/2020

Στην παρ. 3 του άρθρου 14 του ν. 4738/2020 (Α΄ 207), περί υπογραφής και μορφών σύμβασης αναδιάρθρωσης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) οι λέξεις «πληρούν τα κριτήρια του ευάλωτου οφειλέτη, σύμφωνα με την περ. α) του άρθρου 217 και έχουν εκδώσει βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη, σύμφωνα με την περ. β) του ίδιου άρθρου,» τίθενται ως περ. α), β) μετά από τις λέξεις «σύμφωνα με την περ. β) του ίδιου άρθρου,» προστίθεται περ. β), γ) οι λέξεις «σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της παρ. 2Α» αντικαθίστανται από τις λέξεις «σύμφωνα με την παρ. 2Α», δ) στα τέταρτο και όγδοο εδάφια, η λέξη «Ειρηνοδικείου», όπου αναφέρεται, αντικαθίσταται από τη λέξη «Πρωτοδικείου», και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

«3. Για οφειλέτες που:

α) πληρούν τα κριτήρια του ευάλωτου οφειλέτη, σύμφωνα με την περ. α) του άρθρου 217 και έχουν εκδώσει βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη, σύμφωνα με την περ. β) του ίδιου άρθρου,

β) πληρούν έως το διπλάσιο των εισοδηματικών και λοιπών περιουσιακών κριτηρίων του ευάλωτου οφειλέτη της περ. α) του άρθρου 217, έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές τουλάχιστον ενενήντα (90) ημερών σε χρηματοδοτικούς φορείς ύψους έως τριακόσιες χιλιάδες (300.000) ευρώ και χαρακτηρίζονται ως επιλέξιμοι οφειλέτες, τεκμαίρεται η συναίνεση του συνόλου των πιστωτών, επί της παραγόμενης αντιπρότασης πιστωτών, σύμφωνα με την παρ. 2Α του άρθρου 71, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοδοτικών φορέων, του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στην περίπτωση αυτή, η πρόταση ρύθμισης που προκύπτει στη βάση της αντιπρότασης πιστωτών προσφέρεται μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας στον οφειλέτη εντός της προθεσμίας του άρθρου 16 και ο οφειλέτης δύναται να την αποδεχθεί ή να την απορρίψει. Σε περίπτωση αποδοχής, υπογράφεται η αυτομάτως παραγόμενη σύμβαση αναδιάρθρωσης, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 14. Η άσκηση ανακοπής κατά της πρότασης ρύθμισης του προηγούμενου εδαφίου, επιτρέπεται εντός είκοσι (20) ημερών από την εξαγωγή της πρότασης ρύθμισης, ενώπιον του κατά τόπον αρμόδιου Πρωτοδικείου. Λόγοι της ανακοπής είναι αποκλειστικά:

α) η ανακρίβεια των στοιχείων που έχει υποβάλει ο οφειλέτης, και

β) η μειωμένη ικανοποίηση της απαίτησης του πιστωτή σε σχέση με την ικανοποίηση που θα προέκυπτε από την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης.

Η συζήτηση της ανακοπής προσδιορίζεται υποχρεωτικά εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την κατάθεσή της και η επίδοση γίνεται εντός πέντε (5) ημερών από την κατάθεση της ανακοπής. Ως επίδοση προς τον οφειλέτη και τους λοιπούς πιστωτές νοείται και η υποβολή αντιγράφου της ανακοπής στην πλατφόρμα του μηχανισμού. Η ανακοπή συζητείται κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων και η απόφαση του Πρωτοδικείου δεν υπόκειται σε έφεση.».

 

Άρθρο 179

Συμφωνία εξυγίανσης και απαιτούμενη πλειοψηφία πιστωτών – Προσθήκη παρ. 6 έως 9 στο άρθρο 34 ν. 4738/2020

Στο άρθρο 34 του ν. 4738/2020 (Α΄ 207), περί συμφωνίας εξυγίανσης και απαιτούμενης πλειοψηφίας πιστωτών, προστίθενται παρ. 6 έως 9 ως εξής:

«6. Στην κατάσταση της παρ. 3 μπορούν να περιλαμβάνονται και απαιτήσεις πιστωτών χρηματοδοτικών φορέων, για τις οποίες έχει παρασχεθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Ανεξαρτήτως των όρων της συμφωνίας εξυγίανσης, οι ως άνω παρασχεθείσες υπέρ των χρηματοδοτικών φορέων εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου διατηρούν την ισχύ τους στο σύνολό τους, χωρίς να επέρχεται ποσοτική αύξηση της εγγυητικής του ευθύνης. Η παραγραφή των αξιώσεων των χρηματοδοτικών φορέων κατά του Ελληνικού Δημοσίου, ως εγγυητή, καθώς και η οριζόμενη στις οικείες υπουργικές αποφάσεις προθεσμία υποβολής αιτημάτων κατάπτωσης, αναστέλλονται από την ημερομηνία οριστικής υποβολής της αίτησης του άρθρου 44 μέχρι την με οποιονδήποτε τρόπο ολοκλήρωση της διαδικασίας εξυγίασης, καθώς και για όσο χρονικό διάστημα η επικυρωθείσα συμφωνία εξυγίανσης διατηρείται σε ισχύ. Αιτήματα κατάπτωσης που έχουν ήδη υποβληθεί μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης του άρθρου 44, επίδικα ή μη, παραμένουν ισχυρά.

  1. Εφόσον η διαδικασία της εξυγίανσης ολοκληρωθεί επιτυχώς και επικυρωθεί το σχέδιο εξυγίανσης, κατά την υλοποίηση του σχεδίου, η οφειλή δύναται να εξυπηρετείται σε νέο λογαριασμό, στον οποίο αποτυπώνονται τα χαρακτηριστικά της συμφωνίας.
  2. Αν η επικυρωμένη συμφωνία εξυγίανσης προβλέπει μείωση των απαιτήσεων έναντι του οφειλέτη, οι χρηματοδοτικοί φορείς δικαιούνται να ζητήσουν από το Ελληνικό Δημόσιο ως εγγυητή την εφάπαξ πληρωμή του εγγυημένου μέρους του εναπομείναντος ποσού, με την άμεση υποβολή σχετικού αιτήματος προς την αρμόδια υπηρεσία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Το Ελληνικό Δημόσιο εξοφλεί τις υποχρεώσεις του ως εγγυητής ως προς το ποσό της κύριας οφειλής που διαγράφεται πλήρως, χωρίς τη βεβαίωση του ποσού αυτού, ως εσόδου του Ελληνικού Δημοσίου, σε βάρος του φυσικού ή νομικού προσώπου, στην αρμόδια υπηρεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και με αναλογική εφαρμογή των περ. β΄, γ΄ και δ΄ της παρ. 6 του άρθρου 101 του ν. 4549/2018 (Α’ 105).
  3. Αν ακυρωθεί η συμφωνία εξυγίανσης σύμφωνα με το άρθρο 63, επί δανείων ή πιστώσεων εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο αναβιώνουν οι οφειλές στο προ της συμφωνίας εξυγίανσης ανερχόμενο ύψος, το οποίο καθίσταται στο σύνολό του ληξιπρόθεσμο και άμεσα απαιτητό, με την επιφύλαξη ποσών που εν τω μεταξύ καταβλήθηκαν. Ο χρηματοδοτικός φορέας δικαιούται να υποβάλει προς το Ελληνικό Δημόσιο αίτημα κατάπτωσης για το εγγυημένο υπόλοιπο της οφειλής, όπως διαμορφώθηκε, κατά τα άνω, μετά από την αναβίωση.».

 

Άρθρο 180

Απαλλαγή του οφειλέτη – Τροποποίηση παρ. 4 άρθρου 192 ν. 4738/2020

Στην παρ. 4 του άρθρου 192 του ν. 4738/2020 (Α΄ 207), περί απαλλαγής του οφειλέτη, προστίθεται τελευταίο εδάφιο και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:

«4. Μετά το πέρας της προθεσμίας απαλλαγής, ο εισηγητής δικαστής, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, αφού λάβει έκθεση του συνδίκου για το ύψος των οφειλών που έχουν επαληθευθεί κατά την πτωχευτική διαδικασία και για το ύψος της αξίας των ακινήτων και λοιπών πάγιων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, και εφόσον δεν εκκρεμεί προσφυγή του άρθρου 193, εκδίδει πράξη με την οποία διαπιστώνει την επέλευση της απαλλαγής του οφειλέτη από τις οφειλές του, κατά το παρόν Κεφάλαιο. Κατά την εφαρμογή του δευτέρου εδαφίου της παρ. 4 του άρθρου 77, περί αντικειμενικών προϋποθέσεων, και εφόσον δεν εκκρεμεί προσφυγή του άρθρου 193, περί προσφυγής κατά της απαλλαγής, η πράξη του εισηγητή δικαστή εκδίδεται μετά από αίτημα του οφειλέτη που συνοδεύεται από στοιχεία σχετικά με την αξία της περιουσίας και το ύψος των οφειλών του κατά τον χρόνο έκδοσης της απόφασης που διέταξε την καταχώριση του ονόματός του στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας του άρθρου 213.».

 

Άρθρο 181

 Επέκταση του Προγράμματος Συνεισφοράς Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες – Αντικατάσταση παρ. 7 άρθρου 17 ν. 4916/2022

Η παρ. 7 του άρθρου 17 του ν. 4916/2022 (Α΄ 65), περί υποβολής αίτησης, αντικαθίσταται ως εξής:

«7. H αίτηση κατά το παρόν άρθρο υποβάλλεται:

α) από τους δικαιούχους ευάλωτους οφειλέτες, αν κηρυχθεί πτώχευση ή επιβληθεί κατάσχεση, σύμφωνα με το παρόν. Η αίτηση υποβάλλεται είκοσι (20) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ορισθείσα ημερομηνία διενέργειας του πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας του δικαιούχου. Η παρούσα περίπτωση εφαρμόζεται και καταλαμβάνει κάθε αίτηση που έχει υποβληθεί σύμφωνα με το παρόν.

β) Αν η επιβολή της κατάσχεσης έχει λάβει χώρα πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος, αλλά εντός του χρονικού διαστήματος των εξήντα (60) ημερολογιακών ημερών πριν από την έναρξη ισχύος των άρθρων 217 έως 226 του ν. 4738/2020 (Α΄ 207), σύμφωνα με το άρθρο 308 του νόμου αυτού, περί έναρξης ισχύος. Ομοίως, αίτηση μπορεί να υποβληθεί αν η πτώχευση έχει λάβει χώρα πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος, αλλά μετά από την έναρξη ισχύος του ν. 4738/2020.

γ) Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων και χορήγησης συνεισφοράς του Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες, παρατείνεται μέχρι τη μεταβίβαση της κατοικίας τους στον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης, σύμφωνα με το άρθρο 219 του ν. 4738/2020, περί μεταβίβασης κύριας κατοικίας στον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης, και σε κάθε περίπτωση, όχι πέρα από την 31η Ιουλίου 2025.».

 

Άρθρο 182

Υποχρέωση του πιστωτή να υποβάλλει έγγραφη πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη προ του πλειστηριασμού

Ο πιστωτής κατά την έννοια της περ. 2) του άρθρου 4 του ν. 5072/2023 (Α’ 198) καταθέτει εγγράφως στον οφειλέτη, τρεις (3) τουλάχιστον μήνες πριν από τη διενέργεια του πλειστηριασμού, με κάθε πρόσφορο τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, πρόταση ρύθμισης για την οφειλή για την οποία επισπεύδει πλειστηριασμό. Η υποχρέωση αυτή προκύπτει άπαξ για πλειστηριασμό που επισπεύδεται το πρώτον μετά από την ισχύ του παρόντος νόμου, με βάση τα άρθρα 953 έως 981 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (Κ.Πολ.Δ., π.δ. 503/1985, Α’ 182) και δεν αφορά τους επαναλαμβανόμενους πλειστηριασμούς του άρθρου 966 Κ.Πολ.Δ. ή δηλώσεις συνέχισης εν γένει. Η υποχρέωση του πρώτου εδαφίου δεν υφίσταται, αν ο οφειλέτης δεν έχει εγγραφεί στο σύστημα προσωποποιημένης πληροφόρησης της παρ. 7 του άρθρου 13 του ν. 5072/2023 που τηρεί ο πιστωτής, παρέχοντας κατ’ ελάχιστον διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και τηλέφωνο επικοινωνίας και αν δεν έχει ανταποκριθεί σε αίτημα του πιστωτή για την παροχή των στοιχείων οικονομικής και περιουσιακής κατάστασης. Για τους πιστωτές που δεν υποχρεούνται να διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα προσωποποιημένης πληροφόρησης, η υποχρέωση του πρώτου εδαφίου πληρούται, αν έχουν τηρήσει τη διαδικασία της παρ. 1 του άρθρου 27 του ν. 4438/2016 (Α’ 220), περί τόκων υπερημερίας και κατάσχεσης.

 

Άρθρο 183

Προκαταβολές πρόσθετων ποσών από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής – Προσθήκη παρ. 5.γ. στο άρθρο 2 ν. 3867/2010

Στο άρθρο 2 του ν. 3867/2010 (Α’ 128), περί κατάργησης της παρ. 4α του άρθρου 10 του ν.δ. 400/1970 (Α’ 10) και ρύθμισης εκκρεμών υποθέσεων, προστίθεται παρ. 5.γ., ως εξής:

«5.γ. Το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής, μετά από απόφαση της Συνέλευσης των Μελών του και μετά από αιτιολογημένο, κάθε φορά, αίτημα του ασφαλιστικού εκκαθαριστή, το οποίο συνοδεύεται από έκθεση ορκωτού ελεγκτή που επιβεβαιώνει πρόσφατα οικονομικά στοιχεία της υπό ασφαλιστική εκκαθάριση επιχείρησης, δύναται να προβαίνει σε προκαταβολές πρόσθετων ποσών, συμπληρωματικά προς τις προκαταβολές των παρ. 5.α. και 5.β. και μέχρι το οριζόμενο στο τελευταίο εδάφιο της παρ. 5 ανώτατο όριο κάλυψης. Για την απόφαση του πρώτου εδαφίου η Συνέλευση των Μελών λαμβάνει υπόψη τους καταστατικούς σκοπούς, ιδίως ως προς τα λειτουργικά έξοδα, τις τρέχουσες και ενδεχόμενες υποχρεώσεις και τις εν γένει οικονομικές δυνατότητες του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής, όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του έτους υποβολής του αιτήματος. Σε κάθε περίπτωση, οι προκαταβολές των πρόσθετων ποσών δεν δύνανται να υπερβαίνουν το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) των διαθεσίμων του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής κατά τον χρόνο λήψης της απόφασης και καταβάλλονται για την ικανοποίηση βεβαιωμένων απαιτήσεων από ασφαλίσεις ζωής, ήτοι απαιτήσεων για τις οποίες δεν υφίσταται δικαστική αμφισβήτηση κατά της Κατάστασης Δικαιούχων Απαιτήσεων από ασφαλίσεις ζωής ή για τις οποίες έχει εκδοθεί απόφαση που δεν υπόκειται σε ένδικο μέσο και οι οποίες έχουν ενταχθεί στην παραπάνω κατάσταση μέχρι την ημερομηνία υποβολής του εκάστοτε αιτήματος. Οι προκαταβολές των πρόσθετων ποσών κατατίθενται στον ειδικό λογαριασμό της παρ. 5.α. και οι διανομές πραγματοποιούνται σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της παρ. 5.α. και το δεύτερο εδάφιο της παρ. 5.β.».

 

Άρθρο 184

Μεταβατική ρύθμιση Μέρους Ζ΄ – Πεδίο εφαρμογής περ. δ παρ. 3 άρθρου 7 ν. 4738/2020

Εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, επιτρέπεται η υποβολή νέας αίτησης για υπαγωγή στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών, κατά παρέκκλιση της περ. δ) της παρ. 3 του άρθρου 7 του ν. 4738/2020 (Α’ 207), σε οφειλέτες των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν και εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής της παρ. 3 του άρθρου 14 του ως ανω νόμου για τη ρύθμιση οφειλών προς τους χρηματοδοτικούς φορείς, το δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Αν οι οφειλέτες αυτοί έχουν ήδη ρυθμίσει τις οφειλές προς το δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης με την προηγούμενη αίτηση, οι οφειλές αυτές θεωρούνται ως ρυθμισμένες για τους σκοπούς της νέας αίτησης.

  • 8 Μαρτίου 2025, 08:13 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    1. Ισολογισμός του 2025 δεν υπάρχει και είναι άγνωστο αν και πότε θα υπάρξει. Με αυτό το κριτήριο διατηρείτε το πρόβλημα αντί να το λύνετε. Το άρθρο οφείλετε να το τροποποιήσετε ως «βάσει τελευταίου δημοσιευμένου ισολογισμού».
    2. Το ποσοστό 25% δεν είναι απλώς μικρό, είναι ντροπή. Οφείλετε να αναδιαμορφωθεί άμεσα σε αρκετά μεγαλύτερο.

  • 8 Μαρτίου 2025, 08:33 | ΕΥΘΑΛΙΑ ΤΣΙΜΤΣΙΛΗ

    Άρθρο 183.
    Αξιότιμοι κύριοι,
    Στο άρθρο αυτό υπάρχει η πρόταση <>.
    Θα πρέπει άμεσα να αφαιρεθεί το τελευταίο σκέλος της και να γίνει <>.
    Γιατί θα χρειαστεί οι ζημιωθέντες να περιμένουμε ακόμη περισσότερο, αφού ο τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός του έτους υποβολής θα πρέπει να είναι του 2025.
    Οι ασφαλισμένοι στην πρώην Ασπίς Πρόνοια επί 16 χρόνια παίρνουμε ψίχουλα. Ένα κράτος που θέλει να λέγεται δίκαιο πρέπει να σκύβει πάνω από τα προβλήματα των πολιτών του και να ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματά τους.
    Επίσης, το ποσοστό θα πρέπει να αλλάξει σε 35% τουλάχιστον.Γιατί με βάση το 25%, που αναφέρεται στο άρθρο, αντιστοιχούν μικρότερα πόσα σε σχέση με τις προηγούμενες δόσεις.
    16 χρόνια είναι πολλά, για να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμη αυτή η διαδικασία των αποζημιώσεων.

    Με εκτίμηση,
    Τσιμτσιλή Ευθαλία

  • 8 Μαρτίου 2025, 03:43 | Περικλής Στεργιανουδης

    Αρθρο183
    Σας παρακαλώ να αλλάξει στο άρθρο 183 η φράση ‘’’…όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του έτους υποβολής του αιτήματος’’
    σε ‘’όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό.΄΄

  • 7 Μαρτίου 2025, 23:43 | Γιάγκος Βασίλης

    Άρθρο 183. Να αλλάξει η φράση«όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του έτους υποβολής του αιτήματος»και να αντικατασταθεί από την φράση«όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό. Ας δοθεί επιτέλους ένα τέλος στην αναμονή τόσων ετών στο θέμα της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ

  • 7 Μαρτίου 2025, 23:44 | Κωστας Αμανατιδης

    Παρακαλω να διορθωθη ηφραση»οπωσ προυπτουν απο υον τελευταιο δημοσιευμενο ισολογισμο του ετους υποβολης του αιτηματος»μεοπως προκυπτουν απο τον τελευταιο δημοσιευμενο ισολογισμο.Ευχαριστω.

  • 7 Μαρτίου 2025, 23:28 | ΣΤΕΛΙΟΣ

    Άμα περιμένουμε «δημοσιευμένο ισολογισμό» καλά κρασιά.
    Ρίξτε την μπάλα στην κερκίδα, άλλη μία δεκαπενταετία αναμονής.

  • 7 Μαρτίου 2025, 22:21 | Πέτρος Δήτσας

    Άρθρο 183.
    Για να αποφευχθεί αδικαιολόγητη καθυστέρηση τουλάχιστον 18 μηνών, και αυτό μετά από 16 χρόνια στα οποία μου έχει καταβληθεί περίπου το 5% του ποσού του Ασφαλιστηρίου, είναι απαραίτητο στο τμήμα του κειμένου « …από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του έτους υποβολής του αιτήματος» να απαλειφθεί η αναφορά στο έτος υποβολής του αιτήματος ,και να μείνει
    «…από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό «.

    Επίσης, προκειμένου η καταβολή να είναι περίπου αντίστοιχη εκείνων των τελευταίων ετών και όχι ακόμα μικρότερη, είναι απαραίτητο το ποσοστό 25% να γίνει 35%.
    Π.Δήτσας
    Συνταξιούχος , ζημειωθείς ασφαλισμένος στο Ασπίς Πρόνοια

  • 7 Μαρτίου 2025, 21:09 | Δήμος

    Στο άρθρο 183 αντικατάσταση της φράσης ’’…όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του έτους υποβολής του αιτήματος’’ με την φράση ‘’όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό.΄΄

  • 7 Μαρτίου 2025, 21:16 | Γούναρη Φωτεινή

    Αρθρο183 Θα πρέπει άμεσα να αντικατασταθεί η φράση » τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του έτους υποβολής του αιτήματος» αφαιρώντας το τελευταίο σκέλος της και να γίνει »τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό.»

  • 7 Μαρτίου 2025, 20:24 | Φανή

    Αρθρο183 Ειναι ζωτικης σημασιας άμεσα να αντικατασταθεί η φράση «τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του έτους υποβολής του αιτήματος» και να γίνει «τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό», ωστε να μην υπαρχουν περαιτερω καθυστερησεις και περιπλοκες στις ηδη τοσο ταλαιπωρημενες υποθεσεις μας.

  • 7 Μαρτίου 2025, 20:44 | ΣΤΕΡΓΙΟΣ

    Παρακαλώ να αλλάξει στο άρθρο 183 στο οποίο δημοσιεύεται η τροπολογία και αναγράφεται η φράση ‘’’…όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του έτους υποβολής του αιτήματος’’
    και να γίνει ‘’όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό

  • 7 Μαρτίου 2025, 20:15 | ΘΩΜΑΣ ΤΣΙΦΤΣΗΣ

    Εάν ο σκοπός της τροπολογίας είναι να συμβάλει στη λύση του προβλήματος, τότε στο άρθρο 183 η φράση «…όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του έτους υποβολής του αιτήματος» πρέπει να αντικατασταθεί από την φράση «…όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό».
    Αν δεν αλλαχθεί, μας δείχνεται οτι ο στόχος σας είναι νέες καθυστερήσεις και μεταφορά των προβλημάτων στους επόμενους.

  • 7 Μαρτίου 2025, 20:17 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΥΡΒΑΛΗΣ

    Στο άρθρο 183 στο οποίο δημοσιεύεται η τροπολογία αναγράφεται η φράση ‘’’…όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του έτους υποβολής του αιτήματος’’.
    Προτείνεται να αντικατασταθεί από την φράση «όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό»

  • 7 Μαρτίου 2025, 19:59 | Ευαγγελος

    Να αλλάξει στο άρθρο 183 στο οποίο δημοσιεύεται η τροπολογία αναγράφεται η φράση ‘’’…όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του έτους υποβολής του αιτήματος’’
    και να γίνει ‘’όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό.
    Και το ποσοστό θα πρέπει να αλλάξει σε 35% τουλάχιστον. Διότι με βάση το 25% που αναφέρεται στο άρθρο, αντιστοιχούν μικρότερα πόσα σε σχέση με τις προηγούμενες δόσεις.
    Είναι Μεγάλη ευκαιρία, με την τροπολογία αυτή, να δείξετε σε όλους μας ότι ενδιαφέρεστε επιτέλους πραγματικά για το καλό μας. Γιατί 16 χρόνια είναι πολλά για να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμη αυτή η διαδικασία των αποζημιώσεων

  • 7 Μαρτίου 2025, 19:38 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Στο άρθρο 183, παρακαλώ να αλλάξει η φράση <> και να γίνει <>. Ευχαριστώ.

  • 7 Μαρτίου 2025, 19:50 | ΠΕΡΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Καλησπέρα σας.
    Σχετικά με το Άρθρο 183 θεωρώ απαράδεκτη
    την πρόταση εντός του άρθρου . Περιμένουμε 16 χρόνια και ακόμα δεν βλέπουμε φως στο τούνελ με απόλυτη σιγουριά.
    Σας ζητώ να αντικατασταθεί το παραπάνω σκέλος και να γίνει
    Επίσης, ζητώ να αλλάξει το ποσοστό από 25% σε 35% και άνω αλλιώς θα μειωθούν κατά πολύ οι δόσεις σε σχέση με τις προηγούμενες, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει πάλι να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη αναμονή.Ελπίζω να εισακουστούν τα λόγια μας. Ευχαριστώ.

  • 7 Μαρτίου 2025, 19:46 | Χρήστος Μποστάνης

    Γεια σας,
    Παρακαλώ να αλλάξει στο άρθρο 183 στο οποίο δημοσιεύεται η τροπολογία όπου αναγράφεται η φράση ‘’’…όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του έτους υποβολής του αιτήματος’’
    και να γίνει ‘’όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό.΄΄

    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    Με τιμή,

    Χρήστος Μποστάνης

  • 7 Μαρτίου 2025, 19:56 | Αθανάσιος

    …όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του έτους υποβολής του αιτήματος
    Το παραπάνω μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες καθυστερήσεις. Θα πρέπει να αλλάξει σε «όπως προκύπτει από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό».

  • 7 Μαρτίου 2025, 19:43 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΚΗΣ

    Γειά σας
    Στο άρθρο 183 αντί της φράσης
    …όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του έτους υποβολής του αιτήματος’’
    θα ήταν σωστότερο να γίνει
    …όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό’’

  • 7 Μαρτίου 2025, 19:15 | ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΥΡΩΝ

    Σχετικά με το άρθρο 183 η φράση «όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του έτους υποβολής του αιτήματος», θα πρέπει να αντικατασταθεί από «όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό.» Δεν γίνεται να περιμένουμε άλλα 1-2 χρόνια για δημοσίευση ισολογισμού.
    Ευχαριστώ και περιμένουμε με αγωνία γρήγορη διευθέτηση του θέματος μας.

  • 7 Μαρτίου 2025, 18:34 | Κοτοπούλου Έλενα

    Στο άρθρο 183 στο οποίο δημοσιεύεται η τροπολογία αναγράφεται η φράση ‘όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του έτους υποβολής του αιτήματος’. Αυτό σημαίνει ότι για να γίνει μια καταβολή θα πρέπει να περιμένουμε την δημοσίευση του ισολογισμού του 2025, ο οποίος δεν ξέρουμε καν πότε θα δημοσιευτεί με αποτέλεσμα να έχουμε νέες καθυστερήσεις, οι οποίες μπορεί να φτάσουν και τα δύο χρόνια. Θα μπορούσε να διορθωθεί η πρόταση και να γίνει ‘όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό’.

  • 7 Μαρτίου 2025, 18:43 | Καλογερόπουλος Αντώνης

    Παρακαλώ να αλλάξει στο άρθρο 183 στο οποίο δημοσιεύεται η τροπολογία και αναγράφεται η φράση ‘’’…όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του έτους υποβολής του αιτήματος’’
    και να γίνει ‘’όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό.΄΄

  • 7 Μαρτίου 2025, 18:49 | Γεωργιος Ζαππας

    Γειά σας,σχετικά με το άρθρο 183 πρέπει να αντικατασταθεί η φράση «με τον τελευταίο δημοσιευμενο ισολογισμό του έτους υποβολής του αιτήματος» με την φράση » με το τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό».

  • 7 Μαρτίου 2025, 18:33 | ΑΝΘΗ

    Στο άρθρο 183 στο οποίο δημοσιεύεται η τροπολογία αναγράφεται η φράση ‘’’…όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του έτους υποβολής του αιτήματος’’.
    Προτείνεται να αντικατασταθεί από την φράση «όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό

  • 7 Μαρτίου 2025, 18:31 | Ευάγγελος

    Απαιτούμε στο άρθρο 183 , να αλλάξει η φράση

    «όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του έτους υποβολής του αιτήματος»

    και να αντικατασταθεί από την φράση

    «όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό.΄΄

    Είναι το ελάχιστο δίκαιο για τους ζημιωθέντες που αναμένουν τόσα χρόνια τα αυτονόητα!!!

  • 7 Μαρτίου 2025, 18:05 | Λυδια

    Να αλλάξει στο άρθρο 183 η φράση ‘’’…όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του έτους υποβολής του αιτήματος’’
    σε ‘’όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό.΄΄

  • 7 Μαρτίου 2025, 18:48 | Στέργιος Τσακίρης

    Σχετικά με το άρθρο 183 η φράση «όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του έτους υποβολής του αιτήματος», θα πρέπει να αντικατασταθεί από «όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό.» Δεν γίνεται να περιμένουμε άλλα 1-2 χρόνια για δημοσίευση ισολογισμού.Ευχαριστώ

  • 7 Μαρτίου 2025, 18:34 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

    «Τερτιπια» με διατυπωσεις που μετα απο 20 χρονια μας οδηγουν στην αυτοκτονια,μετα απο αρωστιες,θανατους,οικονομικη καταστροφη τοσων χιλιαδων ασφαλισμενων,δε γινονται ανεκτες.
    Διορθωστε αμεσα τη διατυπωση αυτη τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό την προκλητικη διατυπωση,στην ορθη «τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό»
    Πραξτε το καθηκον σας και κατοχυρωστε την ΑΜΕΣΗ αποζημιωση χιλιαδων πολτιων που κοινως «τους πηρατε στο λαιμο σας» και πληρωνουν δικη σας αδιαφορια,εκμεταλλευση και κακοδιαχειριση».

  • 7 Μαρτίου 2025, 18:12 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Αρθρο183 Θα πρέπει άμεσα να αντικατασταθεί η φράση » τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του έτους υποβολής του αιτήματος» αφαιρώντας το τελευταίο σκέλος της και να γίνει »τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό.»

  • 7 Μαρτίου 2025, 18:58 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΡΕΟΥΖΗ

    Να αλλάξει στο άρθρο 183 στο οποίο δημοσιεύεται η τροπολογία αναγράφεται η φράση ‘’’…όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του έτους υποβολής του αιτήματος’’
    και να γίνει ‘’όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό.΄΄

  • 7 Μαρτίου 2025, 18:19 | Γεώργιος

    Παρακαλώ να αλλάξει στο άρθρο 183 στο οποίο δημοσιεύεται η τροπολογία και αναγράφεται η φράση ‘’’…όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του έτους υποβολής του αιτήματος’’
    και να γίνει ‘’όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό.΄΄

  • 7 Μαρτίου 2025, 17:06 | ΚΟΥΣΟΥΡΝΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

    Στο άρθρο 183 στο οποίο δημοσιεύεται η τροπολογία αναγράφεται η φράση ‘όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του έτους υποβολής του αιτήματος’. Αυτό σημαίνει ότι για να γίνει μια καταβολή θα πρέπει να περιμένουμε την δημοσίευση του ισολογισμού του 2025, ο οποίος δεν ξέρουμε καν πότε θα δημοσιευτεί με αποτέλεσμα να έχουμε νέες καθυστερήσεις, οι οποίες μπορεί να φτάσουν και τα δύο χρόνια. Θα μπορούσε να διορθωθεί η πρόταση και να γίνει ‘όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό’.

  • 7 Μαρτίου 2025, 17:43 | Αντιγόνη Καζανέλη

    Να αλλάξει στο άρθρο 183 στο οποίο δημοσιεύεται η τροπολογία αναγράφεται η φράση ‘’’…όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του έτους υποβολής του αιτήματος’’
    και να γίνει ‘’όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό.΄΄

  • 7 Μαρτίου 2025, 17:14 | ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Καλησπέρα σας.
    Σχετικά με το Άρθρο 183 θεωρώ απαράδεκτη
    την πρόταση εντός του άρθρου <>. Περιμένουμε 16 χρόνια και ακόμα δεν βλέπουμε φως στο τούνελ με απόλυτη σιγουριά.
    Σας ζητώ να αντικατασταθεί το παραπάνω σκέλος και να γίνει <>
    Επίσης, ζητώ να αλλάξει το ποσοστό από 25% σε 35% και άνω αλλιώς θα μειωθούν κατά πολύ οι δόσεις σε σχέση με τις προηγούμενες, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει πάλι να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη αναμονή.Ελπίζω να εισακουστούν τα λόγια μας. Ευχαριστώ.

  • 7 Μαρτίου 2025, 17:46 | Ευθύμης

    Σχετικά με το άρθρο 183 η φράση «όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του έτους υποβολής του αιτήματος», θα πρέπει να αντικατασταθεί από «όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό.» Δεν γίνεται να περιμένουμε άλλα 1-2 χρόνια για δημοσίευση ισολογισμού.

    Ευχαριστώ

  • 7 Μαρτίου 2025, 17:09 | ΜΑΝΟΣ ΣΑΒΒΑΚΗΣ

    Στο άρθρο 183 στο οποίο δημοσιεύεται η τροπολογία αναγράφεται η φράση ‘’’…όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του έτους υποβολής του αιτήματος’’.
    Προτείνεται να αντικατασταθεί από την φράση «όπως προκύπτουν από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό»

  • 7 Μαρτίου 2025, 11:16 | Ναούμ Γιώρας ομοσπονδια γούνας

    Σχετικά με την επικείμενη τροποποίηση του ν. 4738/2020 και συγκεκριμένα στο άρθρο 34(νέο άρθρο 179 ) και παράγραφο 8 αναφέρεται : <> . Μήπως θα έπρεπε να αναφέρεται στο ποσό το οποίο θα διαγραφεί?

    Επίσης όσον αφορά την εξυγίανση συγκεκριμένα των επιχειρήσεων οι οποίες έχουν την εγγύηση και θα εμπλακούν σε διμερείς διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες εφαρμόζοντας συγκεκριμένα το άρθρο 34(νέο άρθρο 179 ) , θα θέλαμε να σας ζητήσουμε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και τα βήματα τα οποία χρειάζονται ώστε να καταλήξουμε σε τελική συμφωνία . Οι μελέτες βιωσιμότητας ,οι διαμεσολαβητές και όλες οι χρονοβόρες και υπερβολικά κοστοβόρες διαδικασίες θεωρούμε πως θα δυσκολέψουν τη εξέλιξη και θέλαμε να ζητήσουμε να μην υπάρχουν συγκεκριμένα για το άρθρο 34(νέο άρθρο 179 ) . Όλες οι παραπάνω δαπάνες θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή δόσεων . Εφόσον θα υπάρχει και ο όρος της αναβίωσης του αρχικού χρέους σε περίπτωση μη τήρησης της συμφωνίας , καμία επιχείρηση δε θα μπεί στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης μόνο και μόνο για να καθυστερήσει δύο δόσεις και μετά να επανέλθει στη πρωτύτερη κατάσταση .

  • 7 Μαρτίου 2025, 11:08 | Κωνσταντίνος Βαλαβάνης

    Άρθρο 183.
    Αξιότιμοι κύριοι. Στο άρθρο αυτό υπάρχει η πρόταση » τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του έτους υποβολής του αιτήματος» .
    Θα πρέπει άμεσα να αφαιρεθεί το τελευταίο σκέλος της και να γίνει »τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό.» Διότι σε αντίθετη περίπτωση θα χρειαστεί οι ζημιωθεντες να περιμένουμε ακόμη 18 μήνες, αφού ο τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός του έτους υποβολής, θα πρέπει να είναι του 2025…
    Κύριοι και κυρίες, οι ασφαλισμένοι στην πρώην Ασπίς Πρόνοια, επί 16 χρόνια παίρνουμε με το σταγονόμετρο χρήματα, που δεν αφαιρούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά δίνονται μέσω του μηχανισμού του Εγγυητικού κεφαλαίου ζωής (στον οποίο εισφερουν οι ασφαλιστικές εταιρείες). Είναι μη ηθικό και εντελώς ψυχοφθόρο να χρειαστεί να περιμένουμε ακόμα 18 μήνες για να δούμε την επόμενη δόση στους λογαριασμούς μας!  Σε ένα κράτος δικαίου, που θέλει να σέβεται τους πολίτες, είναι ορθό να μας αποβάλλεται από τέτοιου είδους προβλήματα.
    Επιπλέον , το ποσοστό θα πρέπει να αλλάξει σε 35% τουλάχιστον. Διότι με βάση το 25% που αναφέρεται στο άρθρο, αντιστοιχούν μικρότερα πόσα σε σχέση με τις προηγούμενες δόσεις.
    Είναι μια άριστη ευκαιρία, με την τροπολογία αυτή, να δείξετε σε όλους μας ότι ενδιαφέρεστε επιτέλους πραγματικά για το καλό μας. Διότι 16 χρόνια είναι πολλά για να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμη αυτή η διαδικασία των αποζημιώσεων.

    Με εκτίμηση,
    Κωνσταντίνος Βαλαβάνης
    Γραμματέας Συλλόγου Ζημιωθέντων Ασπίς Πρόνοια

  • 7 Μαρτίου 2025, 10:38 | Ευάγγελος

    Η διεύρινση των κριτηρίων για το χαρακτηρισμό ενός οφειλέτη ως επιλέξιμου για την ένταξη στις διατάξεις του εξωδικαστικού και τη ρύθμιση των οφειλών του, πρέπει να συνοδευτεί από την αύξηση των κριτηρίων για το χαρακτηρισμό ενός οφειλέτη ως ευάλωτου με αποτέλεσμα την ένταξη στο ενδιάμεσο πρόγραμμα συνεισφοράς του δημοσίου σε περισσότερους συμπολίτες μας που κινδυνεύουν να χάσουν την ιδιοκτησία τους. Η ενέργεια αυτή θα οδηγήσει στην επιδότησης της δόσης για την αναστολή των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης της κύριας κατοικίας τους σε περισσότερους δανειολήπτες που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τις οφειλές τους. Επιπλέον, θα συνοδευτεί από την αύξηση του αριθμού των δικαιούχων παροχής στεγαστικού επιδόματος σε πολίτες που στερούνται ιδιόκτητης κατοικίας για διάφορους λόγους και αναγκάζονται στην καταβολή υπέρογκων ενοικίων, δεν ανέλαβαν όμως στεγαστικά δάνεια και δεν επιβάρυναν μέχρι τώρα το κοινωνικό σύνολο.

  • Άρθρο 183. Ως Πρόεδρος του Συλλόγου Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια, θεωρώ εντελώς απαράδεκτο και μη ηθικό προς τους ασφαλισμένους οι οποίοι επί 16 χρόνια παίρνουν με το σταγονόμετρο χρήματα, που δεν αφαιρούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά δίνονται μέσω του μηχανισμού του Εγγυητικού κεφαλαίου ζωής, να περιμένουν την δημοσίευση του ισολογισμού του 2025 για να ξεκινήσουν οι αργόσυρτες διαδικασίες για την επόμενη καταβολή. Δηλαδή, οι ζημιωθέντες, θα χρειαστεί να περιμένουν ακόμα 18 μήνες για να δουν την επόμενη δόση στους λογαριασμούς τους! Θα πρέπει άμεσα να αντικατασταθεί η φράση » τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του έτους υποβολής του αιτήματος» αφαιρώντας το τελευταίο σκέλος της και να γίνει »τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό.»
    Επίσης το ποσοστό 25% είναι πολύ μικρό αφού αντιστοιχεί με ποσό μικρότερο από αυτά που έχουν καταβληθεί στις δύο πρώτες δόσεις. Αυτό θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον 35%.

  • 6 Μαρτίου 2025, 18:55 | ΑΝΤΩΝΗΣ

    Σχετικά με τη διεύρυνση των κριτηρίων (άρθρο 175-184) και το όριο οφειλών των 300.000€, θεωρώ ότι αυτό το πλαφόν αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για τη ρύθμιση των οφειλών μιας μεγάλης μερίδας δανειοληπτών που έχουν πραγματική ανάγκη.

    Στην πράξη, οι περισσότερες οφειλές έχουν εκτοξευθεί λόγω των πανωτοκίων και των προσαυξήσεων, με αποτέλεσμα πολλοί δανειολήπτες να αποκλείονται από τον εξωδικαστικό μηχανισμό, ακόμα κι αν το αρχικό τους χρέος ήταν πολύ μικρότερο. Αν η ρύθμιση στοχεύει πραγματικά στην παροχή βιώσιμης λύσης, τότε το όριο αυτό είτε πρέπει να καταργηθεί, είτε να αφορά αποκλειστικά το αρχικό κεφάλαιο, χωρίς τις υπερβολικές επιβαρύνσεις.

    Διαφορετικά, η πλειοψηφία όσων έχουν πραγματικά ανάγκη θα μείνουν εκτός, χωρίς καμία δυνατότητα ρύθμισης. Η διαδικασία θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες και να προσφέρει μια ουσιαστική λύση αντί να αποκλείει τους περισσότερους.

  • 6 Μαρτίου 2025, 09:15 | Μανώλης

    Σχετικά με το άρθρο 178, θα πρέπει να αυξηθεί και το ποσό των εύλογων δαπανών, καθώς σε έναν υπάλληλο του ιδιωτικού τομέα με 1000 ευρώ μηνιαίο εισόδημα, το υπολογιστικό εργαλείο θα προτείνει ρύθμιση με μηνιαία δόση 500 ευρώ, που είναι εντελώς αδύνατο να εξυπηρετηθεί. Αυτό έχει συνέπεια χαμηλές οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορία κλπ που θα μπορούσαν να εξυπηρετούνται με μια δόση 150-200 ευρώ τώρα να παραμένουν ληξιπροθεσμες

  • 5 Μαρτίου 2025, 18:38 | ΣΟΥΛΤΑΝΑ

    Άρθρο 182

    Υποχρέωση του πιστωτή να υποβάλλει έγγραφη πρόταση η οποία θα συνιστά υποχρεωτρικά ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ρύθμιση για τον οφειλέτη προ του πλειστηριασμού ΚΑΙ να ΜΗΝ υποβάλλει προταση ρύθμισης ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ για να ευθυγραμμιστεί με την επιταγή του νόμου, στοχευοντας στη ρευστοποίηση της ακίνητης περιουσίας.
    Όπως γνωρίζετε ήδη προηγήθηκε πριν το 2010 περίοδο ανεξέλεγκτη χρηματοδοτικής ασυδοσίας από το τραπεζικό σύστημα, ακολούθησε η διαρκή περίοδο 2010 και έκτοτε των «ισχνών τραπεζικών αγελάδων», των μνημονίων, της διαρκούς λιτότητας, των κουρεμένων συντάξεων(πληρωμένες ασφαλιστικές εισφορές π.χ για συντάξιμες αποδοχές 2.000,00ευρώ και πλέον αυτές που λαμβάνουν να μην ξεπερνούν τα 1.000,00ευρώ), πωλήσεις δανείων από τους πιστωτές στο 5%-20% της ονομαστικής τους αξίας σε επενδυτές οι οποίοι αξιώνουν ωστόσο το σύνολο εκάστης οφειλής ως διαμορφώνεται την εκάστη περίοδο ενεργειών είσπραξης με ρύθμιση ή με αναγκαστικές ενεργειες, χωρίς ωστόσο να διαπραγματεύονται κατά τρόπο ρεαλιστικό και βιώσιμο (και τυχόν πρόταση που θα δώσουν όπως είχαμε πρόσφατα περίπτωση στο γραφείο μας ήταν από τον ένα διαχειριστή να προτείνει 80.000,00ευρώ προκαταβολή για ποσό οφειλής 302.000,00ευρώ και τα υπόλοιπα ρυθμιση 300 μηνιαίων δόσεων με μοναδικό ακίνητο του οφειλέτη(ο οποίος πρέπει να ρυθμίσει(~90.000,ευρω) ΚΕΑΟ, ΑΑΔΕ και σε άλλον ένα διαχειριστή ~60.000,00ευρώ) την κατοικία του, ο οποίος κοιμάται με οξυγόνο καθώς διαθέτει κρίση άπνοιας δεν δύναται να έχει ωστόσο ποσοστό αναπηρίας με οικογενειακό εισόδημα πλέον ~37.000,00ευρώ με τη σύζυγό του και ένα παιδί να σπουδάζει, είναι βέβαιο ότι αντιλαμβάνεστε κάποια πράγματα γίνονται για να γίνονται από τους πιστωτές προκειμένου να προσωρήσουν σε αναγκαστικές ενέργειες ρευστοποίησης κατοικίας.), ακολούθησε η περίοδο capital controls, της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης η οποία φέρεται να οδηγεί στο τέλμα στην εξαθλίωση του βιοτικού επιπέδου των νοικοκυριών, ως επιβεβαιώνεται καθημερινά και από την συνημμένη μελέτη που γνωρίζετε.ευχαριστούμε

  • 5 Μαρτίου 2025, 18:41 | ΣΟΥΛΤΑΝΑ

    ΑΡΘΡΟ 178 διαβάζοντας προσεκτικά ότι Διπλασιάζεται το όριο στον υποχρεωτικό εξωδικαστικό μηχανισμό σε σχέση με με το ισχύον καθεστώς ευαλωτότητας, ήτοι Αύξηση των εισοδηματικών και περιουσιακών ορίων προκειμένου να χαρακτηριστεί ένας οφειλέτης ως επιλέξιμος στο πλαίσιο της υποχρεωτικής αποδοχής του εξωδικαστικού μηχανισμού από τους πιστωτές. Με τη ρύθμιση που εισάγεται, διπλασιάζονται τα κριτήρια για το χαρακτηρισμό δανειολήπτη ως επιλέξιμου προκειμένου να καταστεί υποχρεωτική η συναίνεση του συνόλου των πιστωτών για ένταξη του οφειλέτη στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Ο διπλασιασμός των ορίων αυτών έχει ως προϋπόθεση ο οφειλέτης να έχει ανώτατο όριο ήδη μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών οφειλών (δηλαδή σε τράπεζες ή servicers) τις 300.000 ευρώ. Με σεβασμό επιθυμώ να σας εκφράσω τον προβληματισμό μου και λοιπών συνεργατών μέσα από την εμπειρία μας με τις αναδιαρθρώσεις οφειλών χρηματοδοτικών φορέων, όλες τις προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις περί διευθέτησης οφειλών και τώρα τον εξωδικαστικό μηχανισμό, ότι σας συγχαίρουμε αναφορικά με την αύξηση των εισοδηματικών και περιουσιακών ορίων, διότι βεβαίως αναγνωρίσατε ότι ήταν επιβαλλόμενη προσαρμογή με τα τρέχοντα συνολικά δεδομένα διαβίωσης ως σας αντιγράφω παρακάτω την περίληψη της ετήσιας έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ(γεγονός που ήδη γνωρίζετε και φέρεται να αφουγκραστήκατε):

    Η ετήσια έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το εισόδημα και τις δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών 2024 (13η κατά σειρά) καταγράφει τη δύσκολη οικονομική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά.

    Αν και παρατηρείται μια συγκρατημένη βελτίωση σε σχέση με το 2023, η πλειονότητα συνεχίζει να δυσκολεύεται στην κάλυψη των βασικών αναγκών της. Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες βρίσκονται σε ολοένα και δυσμενέστερη θέση, με περισσότερους από τους μισούς να δηλώνουν ότι το εισόδημά τους δεν επαρκεί για όλον τον μήνα. Την ίδια στιγμή, η ανησυχία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τον κίνδυνο απώλειας κατοικίας αυξάνεται, ενώ η πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως η υγεία και η εκπαίδευση, γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

    Σύμφωνα με την έρευνα, βασικό συμπέρασμα είναι πως 6 στα 10 νοικοκυριά αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες για ολόκληρο τον μήνα, καθώς το εισόδημά τους επαρκεί μόλις για 19 ημέρες.

    Κύρια ευρήματα

    Η οικονομική πίεση παραμένει έντονη, με το 60% των νοικοκυριών να δηλώνει ότι το εισόδημά του δεν επαρκεί για όλον τον μήνα και το 81,6% να αδυνατεί να αποταμιεύσει. Επιπλέον, το 11,7% ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας
    Η ακρίβεια είναι η μεγαλύτερη απειλή, καθώς οι αυξήσεις στα τρόφιμα και τους λογαριασμούς επηρεάζουν σχεδόν όλα τα νοικοκυριά. Το 72,4% περιορίζει άλλες δαπάνες λόγω της ανόδου των τιμών, ενώ πάνω από το 60% βλέπει αύξηση στα έξοδα διατροφής και στέγασης
    Οι πολίτες ζητούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης, με βασικές προτεραιότητες την αύξηση μισθών και συντάξεων (69%), τον έλεγχο της αισχροκέρδειας (52,7%) και τη μείωση φόρων (45,9%). Η κυβερνητική πολιτική αξιολογείται πιο αρνητικά από προηγούμενες χρονιές

    Εκτιμάται όμως θέτοντας ΠΛΕΟΝ ως προϋπόθεση ότι ο οφειλέτης ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ να έχει ανώτατο όριο ήδη μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών οφειλών (δηλαδή σε τράπεζες ή servicers) τις 300.000 ευρώ, θα καταστεί απαγορευτικό για εξαιρετικά σημαντικό αριθμό οφειλετών, αφού όλοι γνωρίζουμε έχοντας και την πρώην τραπεζική ιδιότητα περί cross selling των τραπεζικών προϊόντων, ότι την περίοδο των «παχέων τραπεζικών αγελάδων» δεν υπήρχε πιστούχος που ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ να μην του έχει χορηγηθεί, ένα στεγαστικό δάνειο μέσου ποσού 200.000,00ευρώ-600.000,00ευρώ, ένα επισκευαστικό δάνειο μέσου ποσού 30.000,00ευρώ-60.000,00ευρώ, ένα καταναλωτικό δάνειο για τα πρώτα έξοδα μέσου ποσού 8.000,00ευρώ-15.000,00ευρώ και δυο πιστωτικές κάρτες(visa-mastercard), μία diners, american express, κ.ο.κ. μέσου ορίου 900,00ευρώ-6.000,00ευρώ, και άν ήσουν ελ. επαγγελματίας ή είχες και μία μικρή επιχείρηση σίγουρα θα είχε χρηματοδοτηθεί και με κεφάλαιο κίνησης μέσου ποσού 10.000,00ευρώ-50.000,00ευρώ. ΟΠΟΤΕ τα παραπάνω δανειακά προιόντα ξεκινούν για έκαστο οφειλέτη ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΆ συνολικά τουλάχιστον από 250.000,00ευρώ-750.000,00ευρώ ΤΟΤΕ πλέον τόκων και εξόδων ΣΗΜΕΡΑ που ακουλούθησε η διαρκή περίοδο 2010 και έκτοτε των «ισχνών τραπεζικών αγελάδων», των μνημονίων, της διαρκούς λιτότητας, των κουρεμένων συντάξεων(πληρωμένες ασφαλιστικές εισφορές π.χ για συντάξιμες αποδοχές 2.000,00ευρώ και πλέον αυτές που λαμβάνουν να μην ξεπερνούν τα 1.000,00ευρώ), πωλήσεις δανείων από τους πιστωτές στο 5%-20% της ονομαστικής τους αξίας σε επενδυτές οι οποίοι αξιώνουν ωστόσο το σύνολο εκάστης οφειλής ως διαμορφώνεται την εκάστη περίοδο ενεργειών είσπραξης με ρύθμιση ή με αναγκαστικές ενεργειες, χωρίς ωστόσο να διαπραγματεύονται κατά τρόπο ρεαλιστικό και βιώσιμο (και τυχόν πρόταση που θα δώσουν όπως είχαμε πρόσφατα περίπτωση στο γραφείο μας ήταν από τον ένα διαχειριστή να προτείνει 80.000,00ευρώ προκαταβολή για ποσό οφειλής 302.000,00ευρώ και τα υπόλοιπα ρυθμιση 300 μηνιαίων δόσεων με μοναδικό ακίνητο του οφειλέτη(ο οποίος πρέπει να ρυθμίσει(~90.000,ευρω) ΚΕΑΟ, ΑΑΔΕ και σε άλλον ένα διαχειριστή ~60.000,00ευρώ) την κατοικία του, ο οποίος κοιμάται με οξυγόνο καθώς διαθέτει κρίση άπνοιας δεν δύναται να έχει ωστόσο ποσοστό αναπηρίας με οικογενειακό εισόδημα πλέον ~37.000,00ευρώ με τη σύζυγό του και ένα παιδί να σπουδάζει, είναι βέβαιο ότι αντιλαμβάνεστε κάποια πράγματα γίνονται για να γίνονται από τους πιστωτές προκειμένου να προσωρήσουν σε αναγκαστικές ενέργειες ρευστοποίησης κατοικίας.), ακολούθησε η περίοδο capital controls, της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης η οποία φέρεται να οδηγεί στο τέλμα στην εξαθλίωση του βιοτικού επιπέδου των νοικοκυριών, ως επιβεβαιώνεται καθημερινά και από την συνημμένη μελέτη που γνωρίζετε.

    Συνεπώς κατά την ταπεινή μας άποψη αφού λάβετε υπόψη τα παραπάνω, θα κατανοήσετε ότι η θέσπιση ορίου σε χρέος σημαντικής πλειοψηφίας οφειλετών που τους ακολουθεί χρόνια ΌΠΩς ΣΥΜΒΑΊΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ και προσαυξάνεται αλματωδώς με τους τόκους τα έξοδα και την κεφαλαιοποίηση αυτών, (ακόμη και αν πλήρωναν μέσω ρυθμίσεων μέρος των τόκων και καθόλου κεφάλαιο, οπότε οι κεφαλαιοποιήσεις και ανακεφαλαιοποίησεις είναι διαρκείας με αποτέλεσμα τη διόγκωση του χρέους σε δυσθεώρητα επίπεδα) προτείνεται όπως αποφευχθεί αλλιώς φέρεται θα αποτελέσει θηλιά στο λαιμό του ιδιωτικού χρέους και της πλειονότητας των νοικοκυριών που προσπαθούν να ρυθμίσουν κατά τρόπο ρεαλιστικό και βιώσιμο.

    ευχαριστούμε

  • 5 Μαρτίου 2025, 15:25 | Μαρία

    Στο άρθρο 178 αναφέρεται το ποσό οφειλών 300.000€. Με βάση τα χρόνια της οικονομικής κρίσης που έφερε τον κόσμο σε αυτή την δυσμενή θέση και τους τόκους των τραπεζών σε αυτό το διάστημα, το αρχικό κεφάλαιο αυξάνεται κατά πολύ. Οπότε οι 300.000€ δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της πλειονότητας του κόσμου.

  • 5 Μαρτίου 2025, 15:30 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

    Σχετικά με τη διεύρυνση κριτηρίων (άρθρο 175-184) που αναφέρεται ότι το όριο οφειλών είναι 300.000€, θα ήθελα να πω ότι το ποσό αυτό θα πρέπει να αυξηθεί ή να είναι το αρχικό κεφάλαιο καθώς με τα πανωτόκια το αρχικό χρέος εκτοξεύεται πολύ παραπάνω από το διπλάσιο.

  • 4 Μαρτίου 2025, 23:52 | Παναγιώτης

    Με τον προηγούμενο νόμο του εξωδικαστικού όποιος ρύθμιζε χρέος προς τον ΕΦΚΑ δεν είχε τη δυνατότητα να πάρει σύνταξη, διότι δεν προβλεπόταν η δόση να παρακρατείται σπό την σύνταξη, όπως αναφέρει σε εγκύκλιό του ο ΕΦΚΑ. Με το νέο νόμο θα υπάρξει αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος? Πολλοί συμπολίτες μας που είναι στη διαδικασία συνταξιοδότησης έχουν εγκλωβιστεί. Δυστυχώς το μεγαλύτερο μέρος μιας οφειλής είναι οι προσαυξήσεις.

  • 4 Μαρτίου 2025, 17:38 | Ευάγγελος Νουτσης

    Θα ήθελα να τονίσω ένα κυρίαρχο σημείο του εξωδικαστικου μηχανισμού που είναι ο Υπολογιστικος Αλγόριθμος που υποθήκε από τον Υπουργό ότι θα βελτιωθεί ώστε να προκύπτουν πιο λογικές και με μεγαλύτερες διαγραφές προτάσεις ώστε να μπορέσει ο Έλληνας να αποπληρώσει τα χρέη του αλλά όπως βλέπω εδώ στο σχέδιο νόμου δεν αναφέρετε τίποτα γιαυτό το πολύ βασικό στοιχείο αν θέλει η κυβέρνηση να δώσει πραγματική λύση στο πρόβλημα.Ζητω να προστεθεί στο νομοσχέδιο συγκεκριμένη πρόταση για την βελτίωση του Αλγόριθμου όπως είπε και ο Κυριος Χατζιδακης στα ΜΜΕ.

  • 2 Μαρτίου 2025, 06:08 | Τολης

    Πότε θα ψηφιστεί περίπου?

  • 28 Φεβρουαρίου 2025, 12:21 | ΜΙΧΑΛΗΣ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ..ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΟΜΩΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ..ΕΤΣΙ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΩΣ ΕΥΑΛΩΤΟΣ ΟΦΕΙΛΕΤΗΣ,ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ..ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟ;;ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.